Documentaire Anton de Kom ook in Suriname

30

PARAMARIBO, 4 okt – De bekroonde documentaire Peace, Memories of Anton de Kom, wordt binnenkort ook in Suriname vertoond. Regisseur Ida Does kende de rechten voor vertoning aan The Back Lot toe. Does is blij: “De persoon Anton de Kom hoort bij het Surinaamse heldendom.” Zoon Cornelis de Kom spreekt liever van ‘eerherstel.’

Het is ook waarom hij heeft bijgedragen aan de documentaire. “Mijn bijdrage was meer voor het eerherstel van mijn vader, die uit Suriname naar Nederland is verbannen, vanwege zijn antikoloniale activiteiten. Postuum hem tot held verklaren, hoeft voor mijn part niet”, zegt De Kom tegenover de Ware Tijd. Zelf heeft hij de documentaire nog niet gezien. De familie in Nederland wel. Volgens Does krijgt Cornelis nog een kopie op dvd.

De documentaire is uitgeroepen tot beste korte film op het filmfestival van Trinidad & Tobago. Does vindt dit bijzonder. Anton de Kom is misschien minder bekend in het Caribisch gebied, de gedeelde geschiedenis van kolonialisme en slavernij spreekt kennelijk. “De prijs in de wacht slepen is leuk, maar voor mij is het een eerbetoon aan deze Surinaamse held. Vanwege de tragiek en de familie die het van dichtbij meemaakte, is er een menselijk verhaal uit gekomen”, aldus Does.


30 REACTIES

 1. Hopenlijk zal de volgende documentaire van Doest de wereld vertellen over het tragische einde van de 15 burgers vermoord aan de handen van Bouta de killer,8 dec 1982.
  Bouta amnestie zal dan met de meeste spoed nietig verklaard en ingetrokken worden en gauw zullen wij dan bouta in de rechtszaal ontmoeten geketend en al.


  Maak melding

 2. Dat is een heel goede zaak en nog bedankt.
  Maar zeker weer op deze forum melden wanneer het vertoond gaat worden zodat alle Surinamers ernaar kan kijken.
  Het lijkt erop dat mijn streven en die van de Anton hetzelfde lijkt te zijn nml:
  1 Anti Kolonialisme
  2 Nationalisme
  3 Verzet strijder tegen oorlogen
  4 Vrijheid strijder tegen slavernij
  5 Geen discriminatie. Me kaar leven als Broeders en Zusters, omdat we allemaal kinderen zijn van een God.
  Kijk niet naar Zwart of wit, lelijk of mooi, ras, taal en van welke land men afkomstig is.


  Maak melding

 3. @@Radjkoemar Rajaram, hoezo allemaal kinderen van EEN God? en waarom geen kinderen VAN GOD????of kinderen ons ouders?? Welke God is er nog meer??? Je heb mij wel even laten schrikken hoor!!!


  Maak melding

 4. schitterende documentaire….
  mooi contrast tussen een HELD en een demon (wolf/moordenaar/press/) die had gedacht om DHR De Kom te herbegraven in SU.
  Zoon van DHR De KOM SR. heeft het fantastisch verwoord…op basis hiervan NIETS toe te voegen.


  Maak melding

 5. HIJ was voor het Koloniaal Bewind een Demon ,Communist ,Revolutionair en Staats-vijand # 1 !!
  Veroordeelt en gevonnist hadden zij HEM verbannen richting Olland !!!
  ONZE HELD , DE SURINAAMSE SLAAF !!!
  Anno 2012 is het Ollandse – Held geworden !!!
  En het gaat hierom dezelfde PERSOONLIJKHEID !!!
  Oh Oh Oh , geindoctrineerden Cq. willoze slachtoffers ,
  ONTWAAKT !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 6. Beste Sempax: laat jij je zelf snel nakijken. Je spoort voor geen meter met dat hysterische geschreeuw van je.

  Bouterse voor de rechter, NU!


  Maak melding

 7. anton mie anton mie boi,sinsie mie de joe no jere dati anton bing dansie na baka gadrie .ja anton ze konden dat bouvallig huisje van je opknappen tot een museum.als je nationalistisch wil zijn moet je het ook kunnen uitdragen
  het is een schande op dat huisje niet op te knappen als monument.


  Maak melding

 8. Ray joe bille foeroe, wat voor ka verkondig je nu, het gaat over de Kom en je loopt te zeiken over 8 dec, en wat dan, kom jij maar die documentaire, what a fuck.


  Maak melding

 9. Beste Borgoe: “Henk M mooie opmerking van jou, ga Bouterse dan zelf ophalen, ver zal jij niet komen, wel gestrekt tussen zes planken, ezel dat je bent”

  Als Surinamers wat meer ballen hadden dan hadden ze Bouterse en zijn mede criminelen al lang in de gevangenis gedumpt waar deze moordenaar, drugscrimineel en verkrachter van de grondwet thuishoort.


  Maak melding

 10. @Borgoe
  Je lult zomaar.

  Anton De Kom die ligt begraven in Nederland ,een land waar hij zijn verdere leven heeft doorgebracht uit zijn vrije wil. Hij heeft daar zijn kinderen nog die daar wonen en werken en geen moeite hebben met NEDERLAND als hun thuisland.
  Behalve het slaven verleden hebben zich ook andere geschiedenissen afgespeeld in Suriname die heel gruwelijk te beschrijven zijn en zozeer ook dat het verboden is om erover te onderwijzen op de scholen.
  En die geschiedenissen die gaan over je meester bouta. Wanneer komen deze documentaire dan uit en zal het te bewonderen zijn netals die van A. de KOM?
  Die documentaire over je meester bouta hoeft geen prijzen te winnen in het letterlijke woord des zin ,maar dat het zijn ondergang zal betekenen staat vast.

  Is het daarom dat deze documentaire over je meester bouta nooit gemaakt zal worden,STOMME IDIOOT!


  Maak melding

 11. Aan de familie A.de Kom.
  Maak het duidelijk voor de crimineel bouta, dat de resten van jullie vader niet voor zijn politieke doeleinden gebruikt zal worden.
  Immers aan de handen van crimineel bouta kleeft ook het bloed van onschuldigen die hij slachtoffers heeft gemaakt!

  Aan de oproep van Virago 535 geen gehoor geven.
  Die man is een verlengde van de crimineel bouta.


  Maak melding

 12. wat lees ik hier sang!!!!!!!!!!!!bouta crimineel ,ding mang dies tja ding men .bouta crimineel!!!!!!en bouta toch president !!!dit lijkt wel de omgekeerde wereld als ik het goed begrijp.mensen het is een zware beschuldiging hoor!!!!maar weet bouterse dat hij wordt aangemerkt als crimineel.bouterse is toch een vrome kerk ganger .hebben jullie dan geen eerbied en respek voor bouterse.toch ben ik naar suriname geweest en heb hem persoonlijk gezien.lijkt mij een simpatieke man met gezag onder zijn aanhangers ,vinden jullie niet .
  de heer venetiaan heb ik ook gezien hij lijkt mij een joviale man die ook gezag heeft .somo heb ik ook gezien aan de tourtonnelaan ,ken hem van tjekre tjekre .
  dus als ik het goed begrijp zijn dit de intellectuelen
  van suriname .toch heb ik gevoelens voor al deze mensen omdat het surinamers zijn .soms moet je toch onderscheid kunnen maken al zijn mensen niet capabel op die post , ze doen hun best .en toevallig doet bouterse zijn best .perfect is hij niet hoor maar zie toch een aantal verbeteringen ondanks zijn handicap.bij bouterse zie je waar de macht ligt ,bij venetiaan lag de macht om eerlijk te zijn bij somo .houdt u mij ten goede het land was onder vene ook goed op gang gekomen economisch
  met steun van nederland ,al was het niet zoveel ,maar dat heeft ook bijgedragen .vriend en vijand moeten hopen dat het verder goed blijft gaan .aNDERS WO KA
  OENG NO BEER DOI WAS OENG NO LOBIE BOUTA .


  Maak melding

 13. Tang tirie boi,
  no bemoei.
  denk aan je uitkering.
  Ken zo worden ingetrokken.
  Uitkeringen van landverraders & staatsgevaarlijke personen wordt voor 100% ingetrokken.

  Mind your step.


  Maak melding

 14. @@ Henk Molenaar zou de onderstaande niet beter passen voor die Sepax??
  Bouterse VOOR DE RECHTER NU ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID OPBIECHTEN NU!!!!


  Maak melding

 15. De kom werd verbannen.Maar Sempax vluchtte als één van de eersten naar Ned om zijn hachje te redden.Bala,hoe lang woon je al in een vreemd land zo vrijwillig?Krijg je dan niet genoeg van de luxe aldaar?Of ben je bang voor een verzuipend land als Sur.?

  Cobie.


  Maak melding

 16. Zeg Ray, goed lezen ja, ik lul zomaar, die lul zit in je broek, of niet, en ik ben een idioot, dat ben jij, en meester Bouta voor mij, wat een dommie ben je toch
  ai boi kijk in die bille van een ezel, en trek je hersens eruit, zonder handschoen, een meester heb ik op school gehad, jij niet je bent er nooit geweest, jou hebben ze op een schroothoop gevonden met tingie fowroes.


  Maak melding

 17. @borgoe
  Als je zoveel wijsheid gestopt zou hebben met de lessen op school en aandacht besteedt zou hebben aan het dood en verderf die gezaaid werd door je MEESTER bouta in Suriname ,zou je de titel van Idioot nooit dragen. Maar dan je wordt genoemd zoals jij dat verdiend.Een idioot zijn dat heb jij verdiend.
  Je bent een IDIOOT!


  Maak melding

 18. anton anton teken wang burikie .anton was echt geen nationalist ,daar geloof ik echt niets van .hoe kan het dat anton in suriname is en nederland bestrijd .
  daarna bevindt hij zich weer in moeders schoot .oeng leg patrong dat uit ,die opmerking van bouterse begrijp ik ook niet dat hij de resten van anton de kom wil hebben om in suriname te herbegraven .kijk naar dat huis van de kom waar hij vroeger heeft gewoond ,een bouwvallig ding die nog toch.


  Maak melding

 19. Ai Ray ie doro baka, jo idioot, jij ja en mijn meester op school heeft niemand vermoord hoe kom je daarbij, ie sie fai dong no ka. je bent een zielig hoopje die alleen maar poepe verkondigt, ga lekker door, en kom je weer dan ben ik er ook weer, nu jij.


  Maak melding

 20. Wiep – Dingo ,
  Gaarne , indien hij ook mede vergezeld wordt met Dossiers Suriname !!!
  En het zal geschieden/plaats vinden voor het Internationaal Gerechts Hof , te Den Haag !!!
  Benne benieuwd wie op de beklaagde bank zitting zal moeten nemen !!!
  Tevens wie de ” Agressor ” was/is !!!
  Enig idee , mijne dame en heren ???
  Drie vragen die mijn persoon altijd graag antwoordt op wil hebben/krijgen :
  – Waarom wordt Dossiers Suriname in de kluis gestopt en verborgen gehouden voor het volk ???
  – Waarom is Olland zo gebrandt om de huidige President van de Republiek Suriname veroordeelt te krijgen ???
  – Welk belang schuilt hier-achter en vanwaar die gigantische Ollandse financiele injecties en inspanningen ???
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 21. Beste Sempax: Je blijft je maar verstoppen achter de ‘geheime Suriname dossiers’.

  Als jou Baas een ons moraal in zijn donder heeft, komt hij naar de rechtbank en doet onder ede zijn verhaal. Maar daar is hij te laf voor. Eigenlijk is Bouterse een laffe hond, naast een crimineel, drugshandelaar en moordenaar.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.