Verslaafde Surinaamse kan in eigen kliniek ontwennen

4

PARAMARIBO, 2 okt – Vrouwen kunnen voortaan in een aparte kliniek een ontgiftigingsregime ondergaan. Suriname heeft zijn eerste publieke detoxificatiepoli voor vrouwen. Het Psychiatrisch Centrum Suriname, PCS, wil zo’n tweehonderd hulpbehoevende vrouwen tegemoet komen. “Die zijn nu nog her en der ondergebracht”, zegt PCS-directeur Dayasankar Mathoera.

Vrouwen moesten het tot nog toe hebben van particuliere hulpverlening. Die is vooral gebaseerd op christelijke principes en ook nog meer ingericht voor mannen. Bij het PCS wordt zuiver afgegaan op de hulpvraag van de vrouwen. “We verwachten dat ze hun weg zullen weten te vinden”, zegt Shankar. Een pluspunt is ook dat de er nazorg wordt geboden. Ook als alcohol en drugs uit het systeem zijn verwijderd, is die zorg geboden.

Een dergelijk proces neemt minimaal vier maanden in beslag. “Er zijn voldoende maatregelen getroffen om dit ook intern te doen”, aldus Shankar. Ook de kinderen van de vrouwen kunnen begeleid worden. De poli voor verslaafde mannen werd reeds vijf jaar terug gelanceerd. De poli heeft ruim vierhonderd duizend euro gekost. Billiton gaf een deel van het geld, kort voordat de maatschappij opbrak in Suriname. De rest van het geld komt van PCS zelf.

4 REACTIES

 1. “Ook als alcohol en drugs uit het systeem zijn verwijderd is die zorg geboden.”

  Nou, Mathoera, dat is waar Christelijke bijgebrachte principes de ex-verslaafde bij kunnen helpen. Als het gif het lichaam uit is en de geest niet goed gevoed word, dan kan er terugval plaatsvinden.

  Het is immers alleen maar werkverschaffing voor PCS als er een situatie ontstaat waarbij er draaideur-verslavingszorg ontstaat.


  Maak melding

 2. Het verhaal van de zeer slechte situatie binnen het PCS, is zeer snel de nek omgedraaid.

  Een bezoekje van de Minister aan het nieuwe gedeelte van het pcs, compleet met champagne, stiletto’s en minirokjes, heeft de mini-ster doen besluiten, dat de media onzin uitkraait.
  Het gaat uitstekend….
  Geen onderzoek,
  niets,
  nada,

  Wat een land.

  En nu krijgen ze doodleuk fiat voor een vrouwen afkickafdeling.

  Maar oja, a kondre ei draai.
  Meisje, het gaat goeeeeeeed!


  Maak melding

 3. @Larry. Goed plan. Eerst van de opium af, om ze vervolgens te verslaven aan de opium van het volk. Het christendom was leuk in de tijd dat je mensen moest uitleggen het niet met geiten te houden. Inmiddels is de mensheid gelukkig wat verder.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.