Nola Hatterman’s werk in hernieuwd Stedelijk museum Amsterdam

8

Nola Hatterman’s beroemdste schilderij “Op het terras” (gemaakt in 1930) met erop de exposerende Surinamer Jimmy van der Lak, is in de huidige grote internationale expositie van het hernieuwde Stedelijk museum te Amsterdam opgenomen. De Nederlandse Hatterman vestigde zich in 1953 als beeldend kunstenaar in Suriname en heeft een enorme staat van dienst. Na haar dood in 1984 werd door oud studenten het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo opgericht.

De Surinaamse muzikant Ronald Snijders bracht afgelopen week een bezoek aan het ruime, prachtige, drukke museum zei daarover: “Het is ’n hoge eer om met grootmeesters als Chagall, Mondriaan, Picasso, Van Gogh en anderen te zijn geselecteerd.

Snijders:”Ik doe Hatterman niets tekort, maar ik betreur het zeer dat Erwin de Vries er volgens mijn waarneming niet hangt. Gelet op zijn artistieke kracht en wereldwijde bekendheid zou dat een overmijdelijke eerste keus moeten zijn geweest”.


Foto: Ronald Snijders bij Nola Hatterman’s schilderij in het Stedelijk Museum.


8 REACTIES

 1. gmap

  Houd toch op met jou vooroordelen.
  Dat jij niet eens bent met bepaalde forum bezoekers,wil niet zeggen dat zij geen gelijk hebben af racistisch zijn.


  Maak melding

 2. Forummers, Odi odi.
  Prachtig schilderij.

  Indien mogelijk, ook een bezoekje brengen aan het Stedelijk Museum te Amsterdam.
  Behalve Nola Hatterman, lezen jullie ook het levensverhaal over (Jimmy) van der Lak.


  Maak melding

 3. @anna_z, wat gebeurd er momenteel op Curacao?

  Ex-premier Gerrit Schotte verlaat eindelijk Fort Amsterdam. Ik dacht toen aan (Fort Boekoe).

  Staatsgreep?
  Schotte zei daar desnoods te willen blijven zitten tot de parlementsverkiezingen van 19 oktober. Hij weigerde te vertrekken uit protest tegen de installatie van Betrian eerder die dag. Schotte noemde die benoeming een staatsgreep, waar Nederland wel eens de hand in zou kunnen hebben.

  @anna_z: Je moet nu ingrijpen hoor.
  Dus na de verkiezing wordt jij de nieuwe PREMIER van Curacao.

  En dan maakt onze (pasew) een mooie schilderij van jou.
  Want ook onze (pasew) heeft schilder- en tekenles gehad van Nola Hatterman.


  Maak melding

 4. @Fer. E.

  Wees gerust, Curaçao bevindt zich momenteel in een proces van losmaken. Curaçao snakt naar onafhankelijkheid maar Calimerostan zal dat proces zeker frustreren omdat de wateren rondom het eiland vol zitten met olie.

  Een politieke functie is nooit mijn ambitie geweest en het lijkt me ook ontzettend vermoeiend. We hebben op Curaçao een geweldig inspirerende man die uiteindelijk de eerste premier in een onafhankelijk Curaçao zal worden. Zijn naam is Helmin Wiels!

  Het is grappig: zowel Wiels als Stanley Betrian ken ik persoonlijk en ik verheug me op de aankomende verkiezingen. Pueblo Soberano, de partij van Wiels staat goed in de peilingen. Hopelijk zullen ze de redimusupartijen van Curaçao verpletteren en zal de koloniale wind die hier nog steeds waait veranderen in een nietig briesje. Calimerostan probeert te stoken en te manipuleren maar mijn Curaçaose broeders en zusters hebben dat gelukkig door. Het is nu relatief rustig en hopelijk blijft dat ook zo. In de omringende landen hier spreekt men inderdaad van een staatsgreep maar in Calimerostan is de propagandamachine in werking getreden en men gedraagt zich daar uitermate koloniaal. Verdeel-en-heers zit ze daar nog hevig in het bloed.

  Pasew is een grappige en gemoedelijke man en ik geniet altijd van zijn reacties. Ik ben het vrijwel nooit met hem eens maar dat vind ik niet erg. Ik vind hem een mooi mens.

  @GMAP

  Er bestaan goede en slechte mensen. Het feit dat ik kritisch ben tegenover Nederland betekent nog niet dat ik dan maar meteen alle witte Nederlanders haat. En nogmaals, ik herinner me Nola Hatterman als een lieve vrouw. Dat jij je dat niet kunt voorstellen zegt meer iets over jou.


  Maak melding

 5. Wiels Wha Ha.
  Die racist.
  Geen schijn van kans. Curacao haalt in Nederland niet eens de pers.
  Het miljarden verslindende en corrupte eilandje moet heel snel op markplaats worden gezet.
  Laat ze elkaar maar lekker de hersens inslaan.
  Één scheet en de vakantiegangers komen niet meer.

  Dat wordt armoe en honger.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.