Suriname ontwikkelt liever zelf padiezaaizaad

38

PARAMARIBO, 25 sep – Suriname wil liever zelf eigen zaaizaad ontwikkelen voor de padieteelt. Dit is een Chinese delegatie van deskundigen te kennen gegeven. Het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij heeft een aanbod om Chinees hybridezaad te gebruiken, resoluut afgeslagen. Lokaal is veel kennis opgebouwd en die is voldoende om de eigen industrie te voorzien. De deur wordt wel opengehouden voor de Chinezen.

Maar dan gaat het om andere kwaliteiten. “Wij zijn geïnteresseerd in hun technologie om onze productie en standaarden hier te verhogen, maar niet in hybridezaad”, zegt Soeresh Algoe, topfunctionaris op LVV, tegenover de Times of Suriname. Het Anne van Dijk onderzoekscentrum in Nickerie kan de lokale vraag wel aan. Voor Suriname is de Chinese technologie in productie en verwerking van padie interessanter.

Waar Suriname ook hulp kan gebruiken is de groenteteelt. Het is nu eenmaal wat het idee meebrengt om de voedselschuur te worden van de Caribische regio. “Waneer je daaraan werkt, ga je het alleen niet kunnen. Met de technologie van de Aziaten, zoals de kassenteelt, kunnen we ernaar streven de Caribische markt binnen te dringen”, aldus Algoe. Zoals het er nu aan toegaat, zal het bij een droom blijven. De teelttechnieken van de meeste boeren zijn hopeloos achterhaald.


38 REACTIES

 1. Goed zo, ik ben het helemaal eens met dit standpunt van het ministerie van LVV. Als je er namelijk toe overgaat hybridezaad van welke buitenlander dan ook te gebruiken geef je vrijwillig je onafhankelijke positie op, de kennis om dit specifieke hybridezaad te ontwikkelen krijg je zelf nooit in handen, je kunt jezelf net zo goed als slaaf aanbieden aan de leverancier van dat hybridezaad.


  Maak melding

 2. De chinezen zijn meesters in het aanbieden van hun zogenaamde uitmuntende produkten.Afrika is overspoeld geworden door de laagwaardige chinese produrten.De Afrikanen hebben nu ingezien dat die podukten waardeloos zijn en schakelen massaal weer over op Europese en Amerikaanse produkten.Rijst heeft ook met de smaak te maken.Papanners lusten geen enkel rijstsoort behalve hun eigen plakrijst.De beste rijst komt op het moment uit India (Basmati met als beste Tilda Basmati). Verder zien we dat Thaise Pandang rijst ook erg populair is.Surinaamse en Amerikaanse rijst worden beschouwd als normaal. Wat we moeten doen is een rijstras ontwikkelen dat de strijd kan aangaan met Basmati en Pandang.


  Maak melding

 3. Wageningen Suriname was een van de modernste rijsbedrijven van Suriname in de jaren 60 van de vorige eeuw, waar dimarijst ( hele korrel rijst) werd geproduceerd in de wereld. Suriname heeft haar eigen padisoorten en moet zich hiermee onderscheiden op de padi-en rijstmarkt internationaal.

  Ik wens ze heel veel succes toe en dat anderen (landbouw)productieondernemingen dit voorbeeld ook opvolgen. Het Surinaams product, moet ontwikkeld worden en de concurrentie internationaal aangaan met andere gelijkwaardige producten op de caribische-/wereldmarkt.


  Maak melding

 4. De teelt technieken van de boeren is achterhaald.Het is een schande dat een top ambtenaar dit zegt.Wiens taak is het om de boeren te steunen om hun productie te verhogen.
  Het is triest dat de minister zegt ze zijn ondernemers en ze zoeken het uit.Dit is een schoon voorbeeld van hoe de onderdanen behandeld worden door de schurken die de macht hebben.Dat je nog durft aan te geven dat het een droom zal blijven.Vhp jullie hebben geen moer gedaan voor de landbouwers jullie zij mensen zonder ruggegraat.
  In elk witte land wordt de landbouw op nr.1 gezet.Geld/goud ga je niet kunnen eten.Maar bij zwarte mensen op de laatste plaats.Want je hand ophouden kan de zwarte heel goed.Een zwarte droomt van technologische projecten maar een speld is hij niet in staat te maken.

  Die bank directeur had het over toerisme en nog wat maar om een land te worden die moet produceren dat komt niet bij hem op.

  Nps verbrast heel veel geld door corruptie op het ministerie van openbare werken.Ondanks dat dhr. Bouterse daar zit gaan deze mensen gewoon hun gang.
  Telesur gaat gewoon door op de oude manier.

  Er wordt heel veel geld op een verkeerde manier uit besteed omdat bepaalde mensen niet geschikt zijn voor de functie die ze bekleden.
  Nederland een land dat als voorbeeld kan dienen jullie zijn hier afgestudeerd maar helaas niets geleerd dat in het belang kan zijn van het land.

  De middenstand moet gestimuleerd worden als je. Ach jullie weten het maar het bloed van het volk drinken is je cultuur.


  Maak melding

 5. Wat zoeken jullie in godsnaam bij de Chinezen.Waarom niet in Nederland een land met een hoogwaardige landbouw kennis.Is het smeer geld dat je krijgt de moeite waard om je land te verkopen.
  Bouterse als je geen dromer zou zijn zoals water willen verkopen of ik weet niet wat er in die grote hoofd van je omgaat zou je de eigen middenstand moeten stimuleren.
  Geen verkoop water maar als v.b.de landbouw ook in de binnen landen en hout.Geen boomstammen verkoop.

  De productie en marketing moet een cirkel zijn en dit kan.De markt is aanwezig


  Maak melding

 6. ach,wat kan sme zelf ontwikkelen,,geen enkele malle moer en zal niet gebeuren ook..

  wat wij wel kunnen is eten, drinken, presirie, maken,ander mans vrouw verwenen en kindern maken zonder erbij te zijn voor de zorg..

  dat is de hoby van vele vele vrouwen/mannen v.b. te over, kijk maar om je heen..

  de vrouwen vinden het zelf niet erg ook,ze pronken ermee.

  je ziet wat het resultaat is van de toekomst van de kinderen,uit eindelijk in de drugs wereld terecht komen..

  baas weet er alles van..


  Maak melding

 7. Jojo, weet je wat het begrip hybridezaad inhoudt? Blijkbaar niet, daarom keur je de reactie van de heer Algoe af. Als je even had ‘gegoogled’ was je iets dergelijks tegengekomen:

  “Heel vaak kom je in diverse zaadgidsen de term F1-hybride tegen. Maar wat is nou een F1-hybride?
  Het zijn rassen die door speciale veredelingstechnieken tot stand zijn gekomen en waarmee je zelf niet kunt voortkweken, het is althans in de meeste gevallen niet raadzaam.”

  De heer Algoe zal wel geen bezwaar tegen hybride rijstrassen hebben, maar dan moeten ze wel door Surinamers zelf ontwikkeld zijn. Als dat niet het geval is ben je voor eeuwig afhankelijk van de goodwill van de Chinezen. Ze kunnen namelijk naar goedvinden de prijs van dat zaad opschroeven, jij als afnemer bent intussen als het ware een junky geworden, je moet, of je het nu wilt of niet, die rassen bij hen blijven kopen, als je tenminste dezelfde kwaliteit en hoeveelheid wilt blijven produceren.


  Maak melding

 8. Ik ben blij met de standpuntbepaling van de Surinaamse deskundigen. Met de import van Chinese hybridezaad maak je je eigen technologische vooruitgang stuk.

  Je kan de zaden die verkregen worden van de hybride planten niet vermeerderen omdat je vervolgens alleen maar planten krijgt met slechte eigenschappen.

  Je blijft dus afhankelijk van de import van Chinese hybridezaad als je de eigen zaadproductie verwaarloosd t.o.v.het Chinese of buitenlandse product.


  Maak melding

 9. (@Ba Anansie & RobG): Duidelijke reactie.
  Ik dacht ook onmiddellijk aan die verschrikkelijke “MONSANTO” met hun genetisch gemanipuleerde (zaden).

  Zie (www.niburu.com) van 05/06/2012
  5 miljoen Braziliaanse boeren pakken “Monsanto” aan.
  Ook in de EU. zijn ze steeds bezig tegen “Monsanto”.
  Dhr. Algoe heeft in deze gelijk.
  Su. moet zich niet laten manipuleren door de Chinezen.


  Maak melding

 10. Beste Roy,
  In plaats van kennis huren of kopen heeft DDB de pol pot methode toegepast op 8 dec 1982 toen zijn er een batterij aan kennis en intelligentie vermoord, geen enkele dictaror kan tegen mensen die slimmer dan hem zijn.
  Hij heeft zich nu weer omringd door allemaal jaknikkers.


  Maak melding

 11. Als het zo door blijft gaan met de rijstteelt in Sur.dan bestaat er over 10 a 15 jaren geen rijstbouw meer.Op basis van de skrifiman koti hebben wij rassen ontwikkelt die meer dan 4 ton per ha opbrengen.We zijn al bezig de 6e generatie te ontwikkelen[sinds de Dima] met een nog hogere opbrengst.Maar het ontbreekt de boeren aan contanten om mislukte oogsten op te vangen,waardoor de boerenstand steeds afneemt.Na 2 mislukte oogsten is de boer heden zijn grond kwijt.En de mensen in wiens handen deze gronden komen,verbouwen geen rijst op.De overheid moet een modus uit denken om de boer in de rijstbouw te houden.Want zij zijn de grond bewerkers.Als zij er niet zijn, mag je alles hebben maar niets komt meer uit de grond.

  Cobie.


  Maak melding

 12. @GMAP
  klopt en toen is kader (grootste gedeelte) vertrokken naar het buitenland.
  Ja baya, de pinarie heb ik ook meegemaakt, schaarste aan alles.Je kreeg problemen als je je mond opendeed om kritiek te leveren. De stontzakken met geweren in hun klauwen voelden zich oppermachtig en niet te vergeten de zgn leden vd volksmilitie…
  Hoe ver kunnen mijn broerders nog zakken ??


  Maak melding

 13. @ Wiep Ding

  Hoeze sperma imperteren? Deze hybride soort sperma is on overvloed te krijgen in Suriname en de enige in zijn soort.
  Vraag maar aan al die ongehuwde moeders die moeten hosselen om hun kroost te voeden en indien mogelik ook op te voeden.
  De Surinaamse hybride sperma heeft kenmerken als:
  Product is voor 50% of meer zeker van criminiele toekomst.
  Het product vindt snelheid van rijkdom wijselijker dan hard werken en studeren.
  Het product is in sociaal gedrag een product apart in de hybride wereld.
  Het product kent geen respect en kan die ook niet opbrengen voor andere producten.
  Specifieke kenmerk van dit product is “holle korrels ie het hardst klinken”

  Dus waarom het inferieure zaad importeren terwijl het onder je neus kosteloos wordt uitgedeeld?


  Maak melding

 14. meneer Gmap,

  Ik wil er nadruk op leggen dat ik uw mening volledig respecteer en ook alle respect voor de mensen die in de jaren tachtig zijn omgekomen. Maar anno nu zouden deze mensen allemaal boven de zeventig zijn en met pensioen zijn geweest. Nogmaals, dit schrijf ik met alle respect voor deze Surinaamse broeders en ik bedoel het ook absoluut niet denigrerend. Vanaf die tijd is echter een nieuwe generatie intelligentia ontstaan.

  Wijnerman, afgestudeerd econoom,
  Hoefdraad, afgestudeerd econonoom,
  Moestadja, afgestudeerd aan de universitiet in Amsterdam
  Latour, advocaat
  Sapoen, jurist
  Amofo, afgestudeerd aan de universiteit in Suriname
  Sitaldin, arts..

  ..en zo kan ik nog een tijdje doorgaan.
  Stuk voor stuk mensen die behoren tot de intellectuele elite van ons land die zich na de jaren tachtig hebben gevormd en waarmee Bouterse zich gelukkig mee heeft weten te omringen.

  Meneer Gmap,

  Ik vind het net als u zeer kwalijk en jammer dat in de jaren tachtig zoveel intelectuele talenten zijn omgebracht. Ik begrijp uw reactie dan ook.
  Maar gelukkig is inmiddels weer een batterij aan nieuwe intelligentia opgestaan die bereid zijn hun schouders onder het zware werk te zetten en Suriname economische ontwikkeling te brengen.

  Als Suriname bereid is zelf padiezaaizaad te ontwikkelen dan is dat een goeie zaak en zal Suriname zeker ten goede komen.
  Suriname moet open staan voor investeringen vanuit het buitenland maar dat mag niet ten nadele van Suriname zijn.


  Maak melding

 15. @Larissa Stuger.

  Een universitaire graad houdt geenszins de garantie in dat de persoon ook het meent met het volk.Ze kunnen evengoed geschoolde boeven zijn.Iemand had eens een reeks staatshoofden opgenoemd met een universitaire opleiding.En het bleken alle als miljonair het ambt te verlaten en dat in een derde wereld land waar en-gros van het volk haast van de honger omkomt.

  Cobie.


  Maak melding

 16. [quote=Jacobus]Een universitaire graad houdt geenszins de garantie in dat de persoon ook het meent met het volk.[/quote]

  Een universitaire graad houdt geenszins de garantie in dat de persoon ook het meent met het volk.

  Dat klopt exact; oprechtheid staat los van geschooldheid!


  Maak melding

 17. Een universitaire graad houdt geenszins de garantie in dat de persoon ook het meent met het volk.

  Dat klopt exact; oprechtheid staat los van geschooldheid!

  volgens mij slaat waterkant op hol met die codes?


  Maak melding

 18. @Larissa Stuger

  Bepaald intelligent kan ik de personen die jij hebt opgenoemd bij naam en toenaam,niet noemen.
  Het schijnt dat bij hen de intelligentie factor in hun onderste ergens zit, hoe kan jij ze intelligent noemen wanneer zij bewust onder een moordenaar werken?Het zijn juist deze ‘intelligente ‘ mensen die de moordenaar in het zadel houden.


  Maak melding

 19. @Larissa

  ‘gelukkig vormt Suriname een uitzondering daarin’,hoezo dan?

  Moeten er eerst mensen van de honger omkomen om daarna toe tegeven dat het slecht met het land gaat?
  Larissa toch ,het is heel erg dat ons land geregeerd wordt door een MOORDENAAR en zijn vrienden.
  Het zijn met als bonus..ONGESCHOOLDE BOEVEN …erbij!
  Ja de ndp baas is een moordenaar en ongeschoold!
  Weg met hem,weg met bouta!


  Maak melding

 20. Larrisa me me gudu je hebt heel mooi geprobeerd maar deze beschikt over veel iformatie dat hij niet in jou charme offensief trapt .
  De namen die je opnoemt zijn naar mijn mening niet intelligent, als je samenwerkt met de man die jou land met een misdadige revolutie op de rand van de afgrond heeft gezet dan is dat volgens mij niet slim.
  En die Bouterse op zijn beurt werkt met Amafo samen die haar verjaardag met gemeenschapgeld heeft gevierd,wijnerman is betrokken bij corruptie bij suripost.
  Al die namen die jij opnoem zijn voor mijn misdigers en landverraders
  .Larissa gebruik jou verstand om jou land uit de hand van die criminelen te halen me gudu,stug synoniem ongeloofwaardig,hardleers,eigenwijs.
  Dat werk is zwaar geworden omdat Bouterse zo slim was met zijn misdadige revolutie


  Maak melding

 21. @ Larissa,
  De verloren tijd, na 1980, zal nimmer meer ingehaald kunnen worden. Vergelijk het met slapen.
  een nacht overslaan en 8 uur slaap verloren zal je nimmet meer in kunnen lopen want de tijd gaat door, zo ook de intelligentie die indertijd om zeep is geholpen.
  de intelligentie van nu is aanwezig maar wordt verkeerd aangewend omdat er niets is verandert.
  Zie hoe Brunsie rijk is geworden
  Zie hoe Sardjoe nog rijker is geworden
  Zie hoe Somo rijk is geworden
  Zie hoe de vroegere minister (zijn nam ben ik kwijt) rijk is geworden (is mede eigenaar van Tulip en andere bedrijven
  Zie hoe rijk Melvin Bouva is geworden (jonge leeftijd ondernemer en eigenaar van een schitterende woning)
  En ga maar door

  Indien intelligentie op de juiste wijze was aangewend dan waren als deze lieden nog bezig hard te werken om wat te bereiken zonder enige hulp.
  Intelligentia bestrijdt zulke uitwassen en ondersteunen dit niet.
  Dus larissa zoals Confusius dat zei “Het lijkt mooi van buiten maar is verrot van binnen”
  Maar jou mening respecteer ik.


  Maak melding

 22. @marcel

  Maar voor de kampioen kindertjesmakers moet je toch wel in India wezen. Op dit moment hebben ze een inwonertal van 1.2 miljard oftewel, 1200 miljoen mensen. Echt bij de konijnen af en meer dat het geheel werelddeel Afrika bij elkaar. Hopelijk weet je dat India geen werelddeel is maar een land. Heel veel kinderen daar worden verwaarloosd en velen moeten kinderarbeid in fabrieken verrichten. Ik zou het geweldig vinden als hun mama en papa voor ze zorgden en hun leven niet zo zwaar was. Het is ook te hopen dat ze niet in handen van extremisten vallen en als tijdverdrijf treinen met honderden mensen aan boord opblazen. Gelukkig hebben we zulke toestanden niet in Suriname.


  Maak melding

 23. @Larissa Stuger

  Beste Larissa,

  Ik snap je reactie en ik juich je Surinaamse bewustzijn toe. Laat je niet ontmoedigen door gefrustreerde SuriNeds die het nieuwe Suriname volledig ontgroeid zijn. Velen wonen reeds langere tijd in het buitenland en velen zijn ook niet van plan ooit terug te keren. Velen wonen in Nederland en denken en gedragen zich als een Nederlander. Deze lieden hebben helemaal niets met Suriname. Ze leven een leven als tweederangsburger in de marge en hun enige zorg is het behouden van hun hondenbaantje of uitkering om te overleven. Velen hebben hun mogelijkheden in Nederland onbenut gelaten maar op fora presenteren ze zich als halve doctorandus en pseudowetenschapper. Derhalve kun je hun adviezen gerust met een korreltje zout nemen.

  Het is waar dat Suriname is veranderd. Wat mij betreft ten goede. De oude koloniale elite heeft plaatsgemaakt voor een nieuw élan van jonge vooruitstrevende krachten, die de basis moeten gaan vormen voor het nieuwe Suriname. Een Suriname waarin het koloniaal denken plaats maakt voor een revolutionair progressief Surinaams bewustzijn.

  De meeste SuriNeds lopen rond met een arrogante houding alsof ze beter zijn dan de Surinamers in Suriname. Deze houding is wat mij betreft geheel misplaatst en is nergens op gebaseerd. Ik bewonder je respect voor het Surinaamse en alles wat eigen is aan Suriname. Er lopen in Suriname inderdaad mensen met een gedegen opleiding rond en het is belangrijk om dat te koesteren. Het nieuwe gedekoloniseerde Surinaamse bewustzijn heeft alles te maken met respect en vooral geloof in de Surinaamse zaak. De gefrustreerde afbraakcritici onder de SuriNeds missen dit bewustzijn. Het enige wat telt voor hen is hun gelijk halen.

  Bouterse is bijzonder omstreden, maar wat mij betreft is hij de hoop voor Suriname. Bouterse is de vader van het nieuwe Surinaamse bewustzijn en er zijn krachten die alles zullen doen om dit proces te verstoren en tot stilstaan te brengen. Gelukkig staat onze progressieve regering sterk in haar schoenen en voor Suriname gloort eindelijk licht aan het einde van de tunnel. De jeugd is onze toekomst en het is van belang dat de jeugd wordt betrokken in het proces van dekolonisering, het kweken van een Surinaams bewustzijn en vanuit dat proces een toekomstgerichte ontwikkeling.

  Het is belangrijk de negatieve aan schizofrenie grenzende gedachtengang van de SuriNeds te negeren en je te richten op de positieve ontwikkelingen in Suriname. Jullie zullen het land moeten opbouwen en natuurlijk is het handjevol patriotten uit het buitenland welkom. Maar Suriname zal het uiteindelijk zelf moeten doen. Op eigen kracht! Suriname voorwaarts!!!!


  Maak melding

 24. ann_ziekelijk.
  Jij en rest van die schapen zijn de enige die door dictatuur,onderdrukking,vernedering,knechten, moord en mensenrechten schending bewust zijn geworden, hoe is mogelijk dat een crimine massmoorde als voorbeeld geld voor de jeugd,anna word wakker en leg kinderen en de jongeren uit wat het verschil is tussen goed en kwaad, je hebt zo een grote waffel over de koloniale tijd en nu laat jou misleiden door een dictator drugscrimineel.
  Hitler had zich ook omringd door (intelligente) mensen die hem alleen mochten na praten. Sadam,mau,staling ook.


  Maak melding

 25. anna_zeepbel “. Bouterse is de vader van het nieuwe Surinaamse bewustzijn”

  Bouterse is de vader van 2 criminele en veroordeelde zonen die nog nooit een dag eerlijk werk hebben verricht.


  Maak melding

 26. Chinese hybrid zaaizaad is onzin. Momenteel huren de chinezen honderd duizenden hectaren in Sudan. Alles wat ze produceren sturen ze naar china terwijl de locale sudanezen verhongeren en er hongersnood heerst in Noord Oost Afrika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.