Nieuwe Surinaamse leerkracht meer dan onderwijzer

27

PARAMARIBO, 25 sep – De nieuwe leerkracht zal meer moeten meebrengen naar de klas dan alleen maar onderricht geven. Dit zegt minister Shirley Sitaldin van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. De werkelijke band met de student of leerling speelt meer dan ooit een rol. Daar moet goed op worden ingespeeld. Pedagogische kwaliteiten alleen voldoen niet.

Leerkrachten moeten worden uitgerust met sociale instrumenten. Dat vergt op de eerste plaats veel zelfkennis. “Leerkrachten beïnvloeden het leven van leerlingen en studenten, in positieve of negatieve zin. De leerkracht moet zichzelf kennen om zijn of haar doelgroep goed te kunnen begrijpen”, zegt Sitaldin. Het probleem is vaak dat zelfkennis niet echt veel aandacht krijgt in de opleiding. In de praktijk kan dit al gauw tot allerlei situaties leiden.

Leerkrachten weten vaak niet hoe om te gaan met conflictsituaties. Dat geldt vooral de jongere onervaren krachten. Oplossingen neigen dan de richting op te gaan van geweld. In de Surinaamse samenleving is het niet anders. “We leren niet om te gaan met conflicten”, aldus Sitaldin. Het ministerie is daarom een training begonnen nieuwe leerkrachten. Om zichzelf te leren kennen en zo beter in staat te zijn anderen te begrijpen.

27 REACTIES

 1. Zolang Suriname geregeerd word door criminelen en oplichters die een slecht voorbeeld zijn voor de jongeren in mijn geliefde land zullen al deze inzet voor niets zijn.
  Ik las een bericht dat hij bij de opening was van een nieuwe mulo school, ik vraag mij af wat tegen de leerlingen wordt verteld ?
  das hij ook tot mulo school is gegaan en nu tot president heeft geschopt de rest van zijn criminele en bloederige geschiedenis zal verzwegen worden zoals altijd


  Maak melding

 2. De oplossingen neigen dan de richting op te gaan van geweld. In de surinaamse samenleving is het niet anders. We leren niet om te gaan met conflicten.
  Dames en heren dit zegt een mini-ster die haar medewerkers heeft verboden om met de pers te praten,een mister van onderwijs die zwaar bewaakt word.
  Sterker nog deze dame heeft haar baan te danken aan de man die alle conflicten die hij op zijn weg tegen kwam geweldadig en bloederig heeft opgelost, hoe serieus moet deze mensen in hemels nemen.
  Zolang mijn geliefde land suriname geregeerd word door criminelen en oplichters zal het nooit vooruikomen , voorbeeld functie is heel belangrijk.
  Wie kan mij een land in de wereld aanwijzen die onder een figuur zoals DDB vooruit is gekomen of zich heeft ontwikkeld?? ik wacht op jullie antwoord


  Maak melding

 3. Ik vraag me af of GMAP zijn geschiedenis wel kent.
  De recente wereldgeschiedenis kent geen andere verhalen!

  In jouw mindset is dat misschien niet zo maar als jij jouw ogen opent dan zul je zien dat er vooral in het land waar jij vertoeft niets anders dan geweld de basis is van de huidige situatie.

  Alleen het feit dat men de geschiedenis heeft gemonopoliseerd maakt niet dat het anders is. Alleen het feit dat men de informatie en het onderwijs kan manipuleren maakt nog niet dat het anders is.

  De hele wereldkaart, het feit dat Witte Europeanen op verschillende continenten de scepter zwaaien is gelinkt aan geweld. Geweld is een reëel onderdeel van de huidige realiteit.

  Ik vind dan ook als ik jou zo volg, dat je aan een vorm van selectieve verontwaardiging lijdt. Ik begrijp je, maar ik begrijp je niet! Ik vraag me af of jij dat zal begrijpen!?

  Jouw opstelling en werkwijze zijn in mijn ogen contra productief. Je focust op iets zonder de context in de gaten te houden. Het heeft naar mijn mening meer te maken met een persoonlijke vendetta dan met iets waar jij je volgens mij bezig mee zou moeten houden.

  Dat is namelijk de toekomst van het land waarvan jij zegt dat je zoveel houdt. Je houding en handelingen werken echter polarisatie in de hand en leveren geen enkele bijdrage aan de verbetering van de mensen waar het werkelijk om gaat.

  Ik vraag me af of je wel eens een evaluatie doet van jouw handelingen en acties. Niet kijkt naar je persoonlijke bevrediging maar wat het daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de verlichting en empowerment van de gemeenschap.

  Ik vraag me ook af of jij een analyse durft te maken welke elementen en aspecten van de Surinaamse samenleving ertoe hebben geleid dat er zaken konden gebeuren in de in jouw ogen paradijselijke samenleving van voor 1980. Want die is natuurlijk niet uit de lucht komen vallen.

  Waren het niet exponenten in de samenleving die op jou lijken die onder en boven de wet stonden? Is het niet zo dat er een einde leek te zijn gekomen aan de privileges van een bepaalde elite. privileges die gebaseerd waren op kleur variaties en in welke familie je geboren was?

  GMAP de klassenmaatschappij en de kleurenmaatschappij ( iets dat nog steeds geldt in Suriname) is er mede de oorzaak van dat er excessen plaats hebben gevonden in Suriname. Ook dit is geweld en misschien nog meer dan die uit de loop van een geweer!

  Suriname is nog steeds in een proces van dekolonisatie en emancipatie van alle verschillende groepen in het land. Jouw acties en opstelling zijn daar onderdeel van maar ik vraag me af of ze werkelijk iets zijn waar de bevolking van Suriname op zit te wachten.

  Ik denk dat je eerder de status quo in de hand speelt.
  Verder, vanuit je stoel op de grachten in Amsterdam, kun jij onmogelijk zien of Suriname vooruitgang boekt.

  Vriend en vijand die daadwerkelijk het land bezoekt, heeft bezocht, is het er over eens dat Suriname ontegenzeggelijk vooruitgang boekt. iets dat jij niet WIL zien en of horen maar het is een feit.

  Natuurlijk kan het beter, veel beter ook maar het zijn juist elementen zoals jij die die vooruitgang tegenhouden alleen maar omdat een man die eer niet mag krijgen.

  Liever het land te gronde richten dan dat iemand die jij veracht ( mag je doen hoor) de eer opstrijkt iets te hebben gedaan waar vele van jouw soort nooit aan toe zijn gekomen.

  Ook nu zit Suriname vol met exponenten die op jouw lijken, alleen maar met zichzelf bezig en denken aan hun eigen zak, zaak en mensen!

  BAH !!!!

  Voor nu is het lijkt me evident en moeten we de democratie die wij zo hoog achten respecteren, ook jij. DDB is de gekozen president. dat heeft het systeem zo bepaalt. Of je het nu leuk vind of niet. Deal with it!

  Daartegen in gaan getuigd naar mijn mening van geen enkel greintje respect voor de Surinaamse bevolking. maar met het bovenstaande is die constatering alleen maar een bevestiging van de escapades van jouw soort exponenten.

  Democratie alleen als het jullie goed uitkomt toch! Soms ben je net zoals de persoon die je beschuldigt van dictatoriaal gedrag. Projectie noemen ze dat geloof ik. Misschien ben je diep van binnen meer bewonderaar van de man dan je zelf denkt en of je realiseert.


  Maak melding

 4. Niet zelden bezigen surinaamse leerkrachten verbaal geweld jegens hun leerlingen waarbij ook fysiek gewend niet wordt geschuwd. Dat heeft deels te maken met de culturele achtergrond en met de opleiding. Vooral het laatste is een grondige vernieuwing toe. Vervolgens heeft de onderwijsinspectie haar taken decennia lang verwaarloosd. Het kind stond niet centraal bij haar inspectie. Er werd meer gekeken naar de lesmethodieken. Hierdoor kon de leerkracht ongestraft haar/zojn gang gaan met als gevolg een ernstige scheve groei in de relatie tot de leerling.


  Maak melding

 5. Dit nog, die zelfde democratie waar jij het over hebt geeft mij de mogelijkheid en vrijheid om vrij mij mening te mogen uiten.
  Als het aan jou had gelegen dan zou de democratie alleen zijn voor die schoft die zich zelf vrijpleit met een onmenselijke amnestiewet


  Maak melding

 6. Die zelfde mensen die een grote smoel hebben over reorganisatie van het onderwijs zijn verantwoordelijk voor kapot maken van onze onderwijs systeem, hun hebben mijloenen aan wapens uitgegeven in plaats dat geld te steken in de ontwikkeling van de bevolking,.niemanand moet mij flawekul komen vertellen .
  Onze oderwijssysteem was een van de hoogste in de regio.
  Een land kapot maken gaat heel snel, om het weer op te bouwen zal generatie duren.


  Maak melding

 7. @IK VRAAG ME AF: Heb je weleens gehoord van de uitdrukking: The longer the explanation, … the longer the lie ???

  @GMAP: Je hebt het e.e.a. perfect verwoord…


  Maak melding

 8. Deze nieuwe Surinaamse leerkrachten komen jammer genoeg te laat voor Bouta, die lost/loste op traditionele wijze conflicten op. Het is te hopen dat deze nieuwe leerkrachten succes hebben en onze volgende president van Mandela’s kaliber is en niet dat van Assad.


  Maak melding

 9. Fantaseren is leuk. Ik denk dat ministers bijna net zoveel fantaseren als kinderen. Hoe zou het zijn om alles wat je roep waar te maken? Allemaal leuke fantasieën die je energie geven en je vrolijk maken.

  Toch kan een fantasie ook frustreren op het moment dat het je niet lukt deze los te laten en de werkelijkheid waar je het mee vergelijkt continue tegenvalt. Dan valt het leven dat je leidt (of de situatie waar je je in bevindt) chronisch tegen en ben je aan het vechten tegen de realiteit. En een gevecht tegen de realiteit verlies je, altijd.

  TOON DAADKRACHT EN LAAT HET NIET ALLEEN BIJ FANTASEREN


  Maak melding

 10. pffffff Gmap,
  Wat denk je van Argentinie(videla),China (mao)en niet te vergeten Amerika die slaat alles ze hebben zowel hele Indiaanse volksstammen uitgeroeid ,dus ga je geschiedenisboeken openslaan zover je die bezit of ga googlen.Ik zal maar zwijgen over Europese landen die hebben dood en verderf gezaaid over de gehele wereld.
  Go srebi jere.Ipv dat je de Surinaamse jeugd een hart onder de riem steekt,zeik je maar steeds over de vergane jaren 80,inhoudelijk reageren heb je zeker niet in je donder zitten.

  Vind het een goede doelstelling van nieuwe leerkracht systeem.


  Maak melding

 11. In mijn optiek zijn er te veel leerkrachten in Suriname waarvan de kwaliteit zwaar benedenmaats is. Dat is niet de schuld van de leerkracht maar van het onderwijssysteem. Suriname heeft meer technisch kader nodig en meer diversificatie in het onderwijs. Ik bedoel hiermee, dat men de jeugd niet alleen moet opleiden voor boekhouder, arts, onderwijzer of econoom, maar ook IT deskundige, bouwvakker, stratenmaker, schilder, lasser, timmerman, hoevenier, autorepateur, metselaar, stucadoor etc etc……..


  Maak melding

 12. Ik vraag me af waarom je steeds weer dezelfde plaat afdraait GMAP. Aanname op aanname.

  Niemand ontneemt jou het recht te zeggen wat je zegt of te vinden wat je vindt, ik al helemaal niet. maar op mijn beurt kan niemand mij het recht ontnemen te zeggen dat je onzin uitkraamt en totaal geobsedeerd bent, grenzend aan gek. Ik heb dat trachten te onderbouwen.
  Ik wacht op jouw onderbouwing en tegenargumenten.

  Het onderwijs in Suriname is nooit top geweest. dat is mijn stelling. Waarom? het heeft naar mijn mening altijd in het teken gestaan van het koloniale denken.

  het s altijd een instrument geweest van de macht en diende nooit en waarachtig om het land te dienen, alle inwoners van het land. De scheefgroei in de beroepsbevolking is daar een bewijs van.

  het hele onderwijs beleid van de jaren twintig tot de jaren tachtig van de vorige eeuw is mede oorzaak van de situatie nu. dat jij het tegendeel beweert is voor mij nog meer bewijs van mijn eerdere stellingen.

  Je hebt een totaal verkeerd beeld van Suriname, de Surinamers en dan ook nog in het kader van een internationaal plaatje. Je bent niet bezig met vooruitgang voor je land en landgenoten waar jij zegt voor te vechten. je bent bezig voor jezelf en een happy few die hun verworvenheden op basis van kleur en positie in het land verloren.

  je bent weer door de mand gevallen mijn jongen. Kijk in de spiegel en geef het toe. met huis tuin en keuken psychologie zou ik moeten zeggen dat je heimelijk een diepe bewondering heb voor Desiree Bouterse. Eigenlijk zou je hem willen zijn. Dat is wat jou dwarszit.

  @ who cares, wat heeft hij zo prachtig verwoord? wat is de leugen waar je op wijst? tell mee?

  Onderwijs is ene belangrijk iets in de opbouw van het land. In plaats van hier tekeer te gaan tegen iedereen en te klagen, kom met iets positiefs, kom met iets steekhoudend. We weten nu dat elke scheet die gelaten wordt de schuld is van DDB. Tenminste in de ogen van een bepaalde kliek.

  Alles is terug te brengen tot 1 man! Volgens hen dan. Er is daarvoor niets gebeurd!

  De bijdrage die de traditionele partijen hebben in wat Suriname nu is, wordt gewoon ontkent! praat men niet over!

  Natuurlijk niet, dat zijn de partijen en individuen die de belangen behartigen van die kliek.

  Mijn stelling is: als die partijen hadden gedaan wat ze moesten en konden doen, dan was Suriname nu de parel in de regio en meer.

  dat heeft niets met Bouterse te maken. Als het al is dat er 1 man verantwoordelijk zou zijn voor alles wat mis ging en gaat, dan is het dat die kliek waar ik het over heb, die man heeft gecreëerd.

  Het zijn mensen als GMAP die hun creatie willen bestrijden. En heimelijk, diep in zijn hart houdt hij van DDB


  Maak melding

 13. @ Lachmon, Kijk jij hebt het door!
  Dit wanbeleid is al sinds de jaren twintig van de vorige eeuw ingezet.

  het was een bewuste politiek die nog steeds door dreunt in de samenleving. dat een hindernis is in de opbouw van het land. En dan schreeuwen criminelen als GMAP dat het een perfect systeem was. treurig hoor.

  Als mensen als GMAP het voor het zeggen hadden waren we twee eeuwen terug geworpen.

  het zijn criminelen die anderen willen gijzelen met hun selectieve verontwaardiging en anderen voor hun etnische en gekleurde karretje willen spannen.

  Ik ga voor de opbouw van Suriname en het belang van het land. Als ik daarvoor kritiek moet hebben op GMAP of Bouterse, is mij om het even.

  het hele onderwijs systeem moet om. bewust zijn bepaalde beroepen ook door de types als GMAP belachelijk gemaakt en als inferieur omschreven.. Neen, ambtenaar moest je worden, of Leeraar, of zuster. Diensten sector was het adagium.

  Wat een scheefgroei heeft dat teweeg gebracht. terug willen naar dat systeem is gewoon crimineel.


  Maak melding

 14. Het hele onderwijssyteem in Suriname dateert nog uit de koloniale tijd van 1895.van de kolonialen die zij zozeer verachten.
  Dat kan je ook goed merken aan het nivo van de leerkrachten en het nivo van het parlement die helemaal geen nivo heeft, wel hele en halve analfabeten, om maar niet te spreken over de massamoordverdachten, veroordeelde drugsbaronnen fraudeurs en vechtersbazen in het parlement.


  Maak melding

 15. Gebruik jou enrgie, verstand en intelligentie om volkmisleders,agitator,demagogen als Bouterse te ontmaskeren
  Hij geef 80 mijoen srd, zo een slordige 20 miljoen euro op zijn kabinet met meer
  oplichters en criminelen te versterken, deze beest denkt alleen maar aan macht.
  Die schapen staan erbij en kijken erna alsof ze verdoofd zijn, dit gedrag van makke lammetjes zal weer ertoe bijdragen dat Suriname een dictatuur wordt.
  I KNOW, weer zo een kortzichtige reactie die gelijk de prullenbak in gaat.
  Doen jullie wat aan je algemene informatie want die is barslecht.


  Maak melding

 16. @ who cares,…… wat is je punt? dat het rot systeem dat je wil behouden verantwoordelijk is voor de povere vertegenwoordigers die we hebben?

  Is dat niet mijn punt dan. dat is het systeem dat jouw vriend GMAP wil behouden! weg ermee

  Tuig heeft er altijd in het parlement gezeten. Mensen die verantwoordelijk zijn voor de huidige situatie in Suriname, door hun etnische politiek, retoriek hebben bijgedragen aan de huidige situatie in Suriname, mensen die stakingen hebben doen breken met grof geweld en zo kan ik nog wel doorgaan.

  Natuurlijk moeten misstanden worden aangekaart, natuurlijk moet onrecht worden bestreden maar het kan en mag niet zo zijn dat die drang al het andere overheerst en die drang leidt tot achteruitgang.

  Die drang maakt dat alles wat wat is opgebouwd weer wordt afgebroken. Eigenlijk verwonderd het me niet van Gmap en consorten, want dat was de oude politiek.

  Afbreken wat van anderen is, al is het goed. daarna opnieuw beginnen en het niet vreemd vinden dat de ander dan weer alles van jou afbreekt. Zo hield men elkaar in evenwicht. dat is over en daarom klaagt men dus.

  Gmap, dus als mensen je ontmaskeren zijn het makke schapen? Ik zei je al dat je een kleine dictator bent. je hebt veel weg van degene die je zegt te verafschuwen. Je bent zo blijkt geen enkele haar beter!

  Sterker nog ik denk werkelijk dat je idolaat bent van DDB, dat bewijs je steeds meer


  Maak melding

 17. @ik vraag me af

  -als je geweten had dat op 25 februarie 1980 zomaar op illegale wijze een coup gepleegd was in Suriname
  -Als je geweten had dat op 8 dec 1982, 15 burgers zonder enige proces van vorm geexecuteerd werden.
  -Had je maar geweten over de moiwana slachtingen
  -had je maar ook geweten dat in een democratie

  iedereen het recht heeft om te protesteren inclusief

  de vakbonden,en dat JE niet alleen in OCER je bek mag opendoen.
  -had je maar geweten dat de verkiezingen in 2010 verraad van het ergste soort is geweest
  -had je maar geweten dat de moordenaar ,je baas bouta Amnestie heeft gebedeld.
  -had je maar geweten dat elk onschuldig mens tot zijn einde blijft vechten voor gerechtigheid en ernaar streeft om zijn naam te zuiveren van alle blamage die hij geleden heeft.
  -had je maar geweten dat je baas SCHULDIG,SCHULDIG,SCHULDIG ,is van alles hierboven genoemd.

  PS
  is er nog een greintje van respekt of eerbied over voor deze moordenaar die nog kapot gemaakt moet worden?
  Die man is een nul,zonder amnestie is hij een grote ZERO.
  Hij is een MOORDENAAR!!


  Maak melding

 18. @i know
  Ik raad je gewoon aan om de surinaamse geschiedenis te leren kennen en niet wat alles buiten Suriname gebeurd.
  Je kan gewoon beginnen met de meest walgelijke gebeurtenis op 25 feb 1980 tot heden.
  Kijk alles wat in het buitenland gebeurd vindt je in geschiedenis boeken staan, vroeg of laat, maar de surinaamse geschiedenis is verboden geschiedenis.Hoe komt het ?misschien kan je ons een verklaring geven in de hoedanigheid van woordvoerder van bouta de kwade.


  Maak melding

 19. @ Ray,
  en nu na al dat gezegd hebbende? Staat de wereld stil?

  Ik weet al het bovenstaande. Ik heb bij de meeste zaken die jij noemt persoonlijke familie verloren! Ik ontneem niemand het recht te protesteren. Ik wil dat iedereen, maar dan ook iedereen die iets te maken heeft, direct en indirect zijn straf niet ontloopt.

  Maar terwijl het gras groeit hoeft het paard nog niet te sterven!

  Wat doe je verder aan de vooruitgang van Suriname? wat doe je verder voor de mensen in het land?
  Gegeven de situatie is er binnen de regels van de wet gebruik gemaakt van de democratie!

  te yu lobi na okro yu musu lobi na siri tu!

  Selectieve verontwaardiging en emotioneel gebral heb ik niets aan. Werken aan de toekomst, samen de schouders eronder zetten des te meer.

  De man waar jij het over hebt is een product van mensen zoals JIJ! met dien verstande, dat het erop lijkt dat hij ondanks die misstanden waar jij het over hebt, toch iets schijnt te doen voor het land.

  dat kan ik van jou en je consorten niet zeggen. Alles wat jullie doen is afbreken, afzeiken, etc.

  Kom eens met een idee, een voorstel dat niet gelieerd is aan je verdomde haat tegen de man die jullie allemaal adoreren.

  Ik adoreer niemand maar kijk naar de situatie zoals die is.

  De tijd en enrgie die jullie besteden aan het fulmineren tegen de man getuigd van een diepe verering! denk daar maar eens over na.

  je zou je energie in positieve zaken voor land en landgenoten kunnen stoppen. Ik wil niets te maken hebben met jullie persoonlijk voorkeur en hobby.

  Jullie vereren de man en ik denk dat het hem zeer bevredigd.


  Maak melding

 20. @ik vraag me af ,, wat denk je van hun bijdragen notie soso beer,doi ze zijn super overspannen mie mang ze raken gefrustreed hoe ze niet terug kunnen en hier in ned kunnen ze niks beginnen neem ze niet kwalijk hoor ,,a,tempo hee haaahhihihhi,,mie takkie een echte sranang mang in hart en nier ja wel


  Maak melding

 21. het land heeft mensen die nodig die met de hand werken en niet mensen die op een kantoor zitten te niksen.
  Er is genoeg zwerfvuil in de stad en tuig.
  begin dat eerst op te ruimen.
  gr


  Maak melding

 22. vraag je zelf maar af, tot je een ons weegt me BOY.
  Ik vraag mij af, hoe het mogelijk is dat sommige mensen zo onwetend kunnen zijn, echt waar.
  Ze denken dat wij gevoelig zijn voor achterlijk en achterhaald zwart witte verhaal.
  Hij heeft een hele land kapot gemaakt voor een zogenaamde militaire vakbond naar Nederlandse model, heeft Suriname vandaag aan de dag een militaire vakbond??
  Ray, duidelijk verhaal ze kennen hun eigen geschiedenis niet, zo dom zijn ze , en ik zegt nogmaals jullie zijn domme paarse ezels.


  Maak melding

 23. en als wij tog bezig zijn met “herscholing” leraren, maakt het dan compleet door hun ook te scholen in VERLOSKUNDE!!!

  of mss moet onze cosmetische chirurg Hindorie iets bedenken waardoor onze 13 jarigen DAT DING op latere leeftijd gaan exploiteren 🙂 🙂


  Maak melding

 24. Het is pure politieke blindheid die ervoor zorgt dat men de realiteit niet onder ogen kan zien.
  de vraag is namelijk niet of Bouta een verleden heeft, dat weten we allemaal wel, de vraag is of het onderwijs moet worden aangepakt ja of nee. en daar hebben ze gewoon gelijk in, heeft voor de rest niets te maken met voor of tegenstaander van bouta. Kijk aub toch verder dan jullie neus lang is!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.