Suriname moet verder kijken dan economie van nu

64

PARAMARIBO, 24 sep – Suriname moet verder kunnen kijken dan de economische stand van het moment. Dit stelt bankdirecteur Sigmund Proeve. De economische prestaties die Suriname nu neerzet, duiden zonder meer op de goede richting. Maar alleen leunen op aardolie en goud als belangrijkste exportproducten, is ongezond. Er zijn alternatieven.

En goede ook. “Ik denk dat het goed is om ook andere producten te promoten, zoals het toerisme”, zegt Proeve. Toerisme is van duurzamer aard. Bovendien heeft Suriname voldoende te bieden op dit gebied. De industrie zelf ontwikkelt zich moeizaam en het zou veel beter kunnen. Meerdere spelers willen zich de komende jaren toeleggen op ontwikkeling van het toerisme. Onder meer luchtvaartbedrijf SLM werkt aan meer verbindingen.

Economisch doet Suriname het niet slecht. Daar is de afgelopen jaren genoeg op ingezet en ook de toekomst is veelbelovend. “Ik denk dat Suriname nu genoeg momentum heeft om de komende vijf tot tien jaar de koopkracht te versterken”, aldus Proeve. De regering zal het hare moeten doen om die sectoren gezond te houden waar zij verantwoordelijk voor is. Zoals onderwijs en gezondheidszorg. “De particuliere sector zal zorgen voor de andere delen van de economie.”

64 REACTIES

 1. Goede vooruitzichten,;Als het particuliere sector ook van su afkomstig is,en niet van buitenlandse bedrijven,kan men zeggen dat men ook stabilieteit aan het vormen is voor lands belang.


  Maak melding

 2. Meneer proeve, u probeert het volk voor de zoveelste keer in de maling te nenem. Geloof me zolang het ssort als jullie het voor het zeggen hebben zal het nooit goed gaan in su.
  Su Heeft vvoorr een toerist niets te bieden dan allleen maar bos en natuur en niet te vergeten de crim inelen. Maak de tickets goedkoper en de reizen naar het binnenland.
  Er is dan misschien en beetje hoop.


  Maak melding

 3. Allemaal symptoom bestrijding, niets meer niet minder. Wat Suriname moet doen is afrekenen met haar verleden. De decembermoorden blijft door etteren. De verantwoordelijken moeten hiervoor gestraft worden, daarna moeten we de voor en tegenstanders verenigen. Zal de economie alleen maar ten goede komen. Er zullen voor Suriname deuren open gaan waar niemand op gerekend had.


  Maak melding

 4. @letterlijk en koos de jong,
  Heel goed gezien.
  Twee jaar geleden werd vene zijn kasreserve belachelijk gemaakt door Desi en zijn jaknikkers, nu hoor elke dag hoe goed het economisch gaat met Suriname maar de bevolking is per saldo armer geworden dan twee jaar geleden.
  Wie nu don no ka?
  Wie is nu skeer no ka?


  Maak melding

 5. GOED en Internet is nie slecht om effe te kijken wat de wereld mark is voordat men tekend voor accoord let op landgenoten moeten ook op de eerste plaats werk opleidingen krijgen en eerlijk gezegd zie ik dat Oming Suri’S vooruitstreven en opbouwen denk voor Su ik heb een voorstel Mis kunnen wij van deze link samen een Orga of stichting bouwen een pot maken en Gas geven in SU Met alles wat wij mee kunnen doen wat ben ik blij dat deze net bestaat

  NA WI MOES DOEWING


  Maak melding

 6. Ik laat me niet meer gek maken door bovenstaande berichten.

  De Surinaamse regering kan alleen daadkracht tonen door te doen.

  Gezondheid zorg moet sterk beter had allang moeten gebeuren.
  Woonruimte een groot probleem in dit land.
  Infrastructuur te gek voor woorden.
  Jeugd werkloosheid loopt op wat al niet meer!
  Suriname bouwt nu op exportproducten als goud en Olie wat nu als wereldwijd de economie weer aantrekt dan zullen juist deze producten minder op gaan brengen een logisch gevolg hoef je geen econoom voor te zijn om dat te weten.
  De Familie bouterse Als je drugs wil ex of importeren moet je bij hun zijn nog zoiets.

  Nee ik geloof niet meer in bovenstaande als onze regering weigert alles goed aan te pakken.


  Maak melding

 7. =Er staat geschreven:::Economisch doet Suriname het niet slecht. Daar is de afgelopen jaren genoeg op ingezet en ook de toekomst is veelbelovend.

  =Dus dit betekent dat de vorige regering hard heeft gewerkt en een goed beleid had waarvan een ieder inclusief deze regering nu van geniet.

  =Toerisme, is mooi en waar, maar die viezigheid en sommigen die slordig zijn om steeds hun afval maar hier en daar te gooien is verschrikkelijk om te zien.En de stank????
  =Het zijn mensen die zogenaamd van hun land houden.

  =Mentaliteits- problemen in Suriname maakt het land kapot.


  Maak melding

 8. De su regering doet zijn best om orde op zaken te stellen,en heeft geen afkeurende argumenten nodig van hen die het zogenaamd met su menen.
  Men moet niet verwachten dat een land in opbouw in 2 jaren tijd grote zichtbare verandering zichtbaar zullen zijn.
  Er hebben zich wel verandering voorgedaan maar niet in die mate dat men als surned in holland verwacht.
  Wij de sus hebben geen haast om het opbouw van land en volk te ver spoeden,wij doen het met een ander belijd dat geen overeenkomsten wat betreft het euro systeem overeenkomt,en dat hadden wij veel eerder moeten doen,,nu dat er een regering is die het volk inspireert om de dingen eigenhandig aan te pakken word er door een heleboel surneds die zich nederlander voelen en denken met afkeer naar hun eigen mensen gereageerd,.niet vergeten,komt tijd ,komt raad,,.en mocht het beter gaan dan zullen wij jullie ontvangen,,maar als gasten en niet als land genoten.


  Maak melding

 9. Proeve heeft in essentie gelijk. De vraag is of de politiek ook tot dat inzicht zal komen…….

  Tot op heden is er geen enkel rapport of Cie waaruit het toeristisch beleid voor de komende 10 – 20 jaar blijkt. Niemand weet wat de doen en men kijkt naar de grond.


  Maak melding

 10. WIJ jij moet zo doorgaan jij en en of je aanhang heb maar kan je niet veel duidelijk maken zo en omdat jij zo denkt is een beeld waarom spullen verloren gaan en wij investeren in lucht eieren ben vaak in SU ben veel kwijt geraak op vertrouwen en woon hier in NL 16 JR Heb SURI PASPOORT omdat MI NA 1 JAH JAH SU KADE EN MENSEN ALS JOUW MAAKT ONS STERKER heb altijd zins 1998 gedaan waarover ik praat dus snap jouw argument niet

  STERK !!!


  Maak melding

 11. paul

  Als jij mijn argumenten niet snapt,dan is dat jouw probleem,in su is het,werken en eten,net zoals in holland,en als jij dingen in su kwijt ben geraakt,dan heeft dat aan jou gelegen,,waarom ben ik en vele anderen geen spullen kwijt geraakt dan.(je moet niet in su komen en bigi teng gaan spelen,,en niet alleen in su maar ook in holland) en als jij een jahjah mang bent dan zou jij nu in su zijn en jouw zelf opbouwen,,en zeg niet dat het niet kan,,,er is werk volop in su


  Maak melding

 12. Proeve u bent Bank directeur maar uw visie getuigd van weinig inzicht in het opbouwen van een land.Hou je liever bezig met je cijfers.Het is een tekortkoming van vele zwarte mensen die het niet kunnen inzien hoe je een land moet opbouwen.Of ze zien het wel maar door jaloezie doen ze het niet.Ze gunnen elkaar niets.Al eet hij/zij niet maar laat jou niet eten.

  De gouden regel om een land op te bouwen is “Het volk bij te betrekken
  Maar het Surinaamse volk wordt onderdrukt op alle mogelijke manier om vooruit te komen.


  Maak melding

 13. kolibrie,
  suriname heeft wel degelijk meer te bieden dat alleen bos en natuur. je moet het alleen willen zien. wat dacht je van cultuur? zie de verscheidenheid van de bevolking.in bijna geen enkel land vind je die. en wat about de historische binnenstad, het openlucht museum, het binnenland, de vele (helaas vervallen) plantages enz. frederiksdorp is een voorbeeld van hoe het wel moet. het ontbreekt in suriname echter aan een nationaal toerisme beleid.zie de vervallen monumenten, de vuiligheid op straat en het ontbreken van behoorlijke trottoirs waar men zonder overlast ( auto’s en zwervers) ongestoord kan lopen. daarnaast zal alles moeten worden gedaan om de veiligheid te vergroten en concurrerende prijzen voor trips aan te bieden. suriname zal het hierbij moeten hebben van een ander soort toerist dan die bijvoorbeeld de caraibische eilanden bezoeken. de verdiencapaciteit voor de toeristensector voor suriname kan gemiddeld een stuk hoger worden. het profiel van de toerist: 50 plusser, hoogopgeleid,interesse voor natuur en cultuur,bijzondere aandacht voor het milieu en het allerbelangrijkst; goed bij kas.


  Maak melding

 14. Suriname heeft geen stevige economische basis waar het de komende 50 jaar verder moet.Het korte termijn denken is troef.Het verkopen van het land zoals het nu gebeurt getuigd niet van visie voor de toekomst. Dit kan iedereen zelfs onze meneer Brunswijk uit oost Suriname.In Africa verkopen ze ook alles voor een habbekrats.

  De kunst is de eigen productie en export te vergroten.
  Hoe denk je hierover meneer Proeve of gaat het denken niet zover.


  Maak melding

 15. Leuke discussie om met de Surinamers in suri aan te gaan.
  Tsja, voorlopig liggen die nog op één oor te snurken.

  Proeve, ik weiger om in januari te boeken voor een plekje in december, we leven niet meer in de middeleeuwen.

  Begin bij het begin!


  Maak melding

 16. WIJ HOOFLETTER graag. Als de mens perfect was zou de wereld niet zo zijn. beste en als je mijn berichten echt lees is het mij de eerste keer overkomen en heb op mijn 14e ouders verloren en broer IN SU en ik doe niet zielig maar Reageer posietief elke mens heeft zijn eigen ervaring zaai geen haat daarom komen wij niet vooruit

  BLESS!!


  Maak melding

 17. WIJ DIT MAG je weten HAD EIGEN boerderij ook nog je praat met een boer in Su dek men dat ik tuin man ben en dan zeggen juli Paul is JUNKI geworden om dat ik Sociaal ben slap in hangmaat mati is ik daar kom weet ik zeker dat jij op een TATA MANG UIT zie wetde nee echt echt

  ONE LOVE


  Maak melding

 18. Volgens mij hebben wij een nieuwe dominee grendaat hier op wkn.
  Zijn naam ik paul, beste brada paul laten wij naar de feiten kijken en niet naar gebakkenlucht en luchtballonnen me boi .wat zijn wij als samenleving opgeschoten met deze criminele oplichters? vertel mij a.u.b


  Maak melding

 19. nou, weet je wat suriname moet doen. Suriname is een prachtig land in Zuid-Amerika.
  Qua natuur is suriname kissed by god.

  Om te beginnen moet Suriname een ander taal gaan invoeren. Namelijk de Spaanse taal. Spaans past ook in zuid-amerika.
  De onringende landen zijn spaans sprekend.

  Zodoende kan suriname ook samen werken met zijn buurlanden. En dan komt de rest vanzelf.
  Suriname gaat dan bloeien en groeien.
  Spaans heeft een magie.

  groeten masala meid


  Maak melding

 20. Ach ja, je doet jou best maar pistolen paultje
  Ik laat mij door niemand in de maling nemen, en helemaal niet door doorgewinterde oplichters en criminelen die ik zelf hebt mogen meemaken en ondervinden.


  Maak melding

 21. Hhahahaaha volgens mij is die masala naar jou hersens gestegen, de ene keer moeten we kijken hoe slecht het gaat met Spanje , en nu moeten wij de spaanse taal invoeren dan gaat Suriname bloeien.
  Sorry hoor maar ik wordt zo nu en dan stront ziek van deze ongefundeerde verhalen die uit de lucht gegrepen zijn.De mentaliteit moet veranderd worden en de mensen die het voor het zeggen hebben in het land moeten geschoold zijn, van onbesproken gedrag zijn. en ze moeten verplicht zijn om verantwoording afleggen.
  Het onderwijs is zeer belangrijke aspect voor de opbouw en liefde voor dit mooie god geschenk SURINAME.
  Wij moeten leren kruipen en dan lopen.
  Ik zelf denkt dat het één of twee generatie gaat duren voor Suriname als land zal bloeien, door die revolutie zijn wij jaren terug gezet in onze ontwikkeling.
  Dit is mijn mening.


  Maak melding

 22. Beste Ray,

  Door de spaanse taal in te voeren, kan suriname ook communiceren met zijn buur landen. Waardoor er automatisch samenwerking ontstaat. Dit is de eerste stap.

  Suriname kan op vele gebieden samenwerken. En van gedachten wisselen. Het kan altijd beter. Want op dit moment doet Chili het goed. En ook Brazil is booming. Brazil is wel portugees sprekend. Maar het kan suriname wel op vele gebieden gaan verrijken.

  Suriname kan van alle onringende landen in zuid-amerika veel leren en omgekeerd. Ze kunnen elkaar verbeteren. Waardoor er kennis kan worden overgedragen. En van het een komt het ander.
  Het is gewoon een kwestie van communiceren met de juiste mensen.

  Groeten masala meid


  Maak melding

 23. Suriname kan een fabriek opstarten voor de productie van gebakken lucht.

  Hoe zat het ook al weer met dat Paarse wereldplan om water te exporteren naar Afrika……?


  Maak melding

 24. @masala en Kolibrie

  Kunnen jullie dan je baasje een spoedcursus nederlands geven dan?Zijn communicatie met de rest van ons,de Surinamers is ver te zoeken. Die arme man kan geen antwoordt geven als hem vragen gesteld worden over 1980,1982, moiwana enz..
  En raad eens wij praten het nederlands. Het nederlands is al moei;lijk genoeg voor hem. Ah, met de landen die het spaans praten heeft hij goeie banden za als,ouba[huisdokter],Venezuela[ broer Chavez woont daar]Cuba , ouderebroer castro is daar en dan heb je columbia met wie hij op en top drugszaken onderhoudt.Vindt jij deze mannen dan de juiste mannen om zaken mee te doen?Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben
  is dat ze op het gebied van zaken doen een nul verdienen. Voorts zijn het barbaren die middels verraad bij het volk ,aan de macht zijn gekomen die bloedig is toegegaan en slachtoffers gevallen zijn. Het zijn misdadigers en moordenaars tezamen inclusief bouta.Leren jullie bouta eerst met zijn eigen volk te communiceren in het Nederlands hoor.
  Uit brazilie krijgen wij rundvlees ,wat exporteren wij dan naar brazilie?Het gras voor de runderen misschien?


  Maak melding

 25. Nou Ray,

  Jullie baas zoekt de verkeerde mensen op.

  Het is volgens mij niet de juiste persoon op de juiste plaats.

  Het kan volgens mij veel beter. En ik weet zeker dat het kan. Maar alleen met de juiste persoon op de juiste plaats.

  Groeten masala meid.


  Maak melding

 26. @masala aka masalameid.
  Luister no goedoe,
  een ding mag jij van mij weten.
  Die man is niet mijn baas,en zal het ook nooit zijn .
  Suriname zal op volle toeren draaien wanneer deze man weg zal zijn uit het beeld.Zijn juiste plek is gewoon de gevangenis.Met hem eenmaal uit beeld gaat Suriname 100 procent gouden tijden tegemoet.
  Voorwaarde is echter wel dat hij WEG moet.


  Maak melding

 27. Proeve’s filosofie: makkelijk valuta binnenhalen voor de drugsbaronnen. Goud hi hi hi, Staatsolie straks ha ha ha. Hout ho ho ho. Bauxiet lekker Amerikaans.

  Dus wordt niet gedacht aan…….yes: landbouw, veeteelt en visserij. Juist de arme boerenbevolking.

  Veel geklets over export. Maar ooit gedacht hoe 50.000 ton per maand vervoerd moet worden naar de man i.h. buitenland.


  Maak melding

 28. het DOE jaar is tjé potié jaar geworden..

  iedereen is rond de vijftiende van de maand scheer en bloot..

  dus armoede ten top en dat weet proeve ook..

  die projectten zijn mooi en waar,maar wie o wie kan het bekomen..

  welek lantie-mang/oma kan het kopen.

  als ik geld wil lenen bij proeve dus de bank,is het een lijdens weg om enkele duizenden te lenen,

  vraag niet naar de absurde voorwaarden en praat niet over de woeker rente die deze prove berekend en vraagt..

  de rente is het hoogst in su in vergelijk met de wereld..


  Maak melding

 29. Beste Ray,

  Dat is duidelijke taal. van jouw.
  Ik ben het helemaal met je eens.

  Wat ik wel jammer vind is, dat het zonde is van zoveel tijd. Maar goed. Hopelijk zijn dit leerjaren voor suriname. Zoals het niet moet.

  Groeten masala meid


  Maak melding

 30. hopelijk mag suriname zich gelukkig prijzen met de economische toestand die de wereld op dit moment onder vindt.het is goed dat de regering en het bedrijfsleven investeert in dat land en dat er buitenlandse investeerders worden aangetrokken .er is genoeg werk in suriname wie wil werken .lis mang lai sranang je hebt mensen die willen aanpakken en je hebt mensen die niet willen aanpakken .misschien mag ik niet te veel oordelen maar ben met vacantie geweest naar su .er zijn mogelijk heden om wat te bereiken in vergelijking met toen ik in suriname was aan wonen ,dan heb ik het over de jaren 80 .als je een baan hebt kan je een huis kopen of een stuk grond en je kan het financieren bij de bank .mijn broetje heeft er twee huizen kunnen bouwen en dit alles via de bank .vroeger als je een stuk grond wilde kopen moest je bijna tien mensen hebben als borg als je geen borg als grond had .in nederland als je een baan hebt kan je een huis kopen .toevallig heb ik een koophuis maar die moet ik gaan verkopen ben mijn baan kwijt dan heb ik het even over nederland .met mijn leeftijd kom ik niet meer aan de slag dus ben van plan te gaan kijken in su .
  wat het wordt weet ik niet ,de tijd zal het leren .
  in iedergeval laat ik mijn kids even hier .


  Maak melding

 31. @masala.
  Wat zeg je???:”Om te beginnen moet Suriname een ander taal gaan invoeren.Namelijk de Spaanse taal.Spaans past ook in zuid-amerika.”

  Dit zwak argument hoor ik al jaren en rammelt als een skelet.
  1.Guyana spreekt ook geen Spaans.
  Cayenne spreekt ook geen Spaans.
  Brazilië spreekt ook geen Spaans.
  En toch denken deze landen er niet aan een andere taal in te voeren.
  2.Nederland is niet het enige land in Europa warvan de taal weinig of niet in dee wereld wordt gesproken.
  Roemeens,Hongaars,Bulgaars,Grieks,Tjechisch,Russisch en ga zo maar door!
  3.Er wordt al vanaf 1667(345jaar) Nederlands op de Surinaamse bodem gesproken en toch beheersen wij die taal nog niet.EN DAN MOETEN WE VOLGENS JOU NU SPAANS GAAN LEREN OM WEER 345 JAAR TE WACHTEN?
  Ben je wel goed wijs?

  Masala het zit ‘m niet in de taal,maar in de MENTALITEIT van het volk!


  Maak melding

 32. @ MEDUSA,
  Bedankt voor jou goede reactie.
  ik heb gereageerd op dit bericht maar ja.
  Ik ben blij dat jij hebt verwoord wat denk, ik denk die masala naar die boi zijn verstand is gestegen.


  Maak melding

 33. Beste heer Medusa,

  Ik ben het helemaal met u eens. Helemaal.

  Het zit ‘m in de mentaliteit van het volk.

  Maar de spaanse taal is een wereld taal.
  Je komt er verder mee dan de taal welke er nu gesproken wordt.

  groeten masala meid


  Maak melding

 34. Proeve vergeet er bij te vertellen dat wanneer je verder moet kijken dan de economie van nu, wel jonge dynamische politici met een vooruitstrevende blik op de toekomst aan het bewind moet hebben, en geen stelletje ongeschoolde scijndode figuren met een strafblad.


  Maak melding

 35. @masala
  Zweden,Noorwegen,Denemarken,Rusland,Duitsland,NederlandJapan,China zijn heel ver gekomen met hun taaltje(s).
  Hoe zou dat komen?Heeft het aan de taal gelegen of iets anders?


  Maak melding

 36. Beste heer Medusa,

  De landen die je noemt zijn wereld erkende landen. Die landen hebben niet veel nodig om internationaal mee te draaien. Die landen hebben ook een andere historie. Kun je niet met suriname vergelijken.

  Voor een land als suriname zou spaans beter zijn. Suriname is een 3e wereld land. Onbekend in de wereld.
  En heeft een lange weg te gaan.

  groeten masala meid


  Maak melding

 37. mustapha

  alsjeblief blijf waar je bent , wij willen geen marokanen in dat land ,blijf waar je bent .
  ik wil zonder angst en beven die vliegtuig instappen ,brazilie wil ook geen marokanen denk ik ze willen rust ,zuidamerika wil geen gedoe met moslim fundamentalisten .allemaal taliban toestanden .blijven jullie in nederland .als je naar su komt moet je rekenen dat je in de gaten wordt gehouden en dat is terecht ,iedere niet surinaamse moslim is een potentieel gevaar .als je nou uit india ,afghanistan turkye maroko komt je wordt in de gaten gehouden .


  Maak melding

 38. masala mi gudu,

  wij hebben in onze jonge natie van alles en nog wat meegemaakt, maar waar ik totaal niet op zit wachten is een spaans sprekende brunswijk!!!

  Mi Flamenco dansen…mi Flamingo eten 🙂


  Maak melding

 39. Esmerald, MEDUSA en overige forummers, Odi odi.
  Ik kwam toevallig een leuk artikel tegen in Trouw.nl
  Ondanks ik geen RK-aanhanger ben, vond ik het een heel interessant artikel.

  Kan deze Ghanese Kardinaal Peter Turkson een bezoekje brengen aan Siegmund Proeve?
  Zie (www.trouw.nl/tr/nl/5091/Religie) van 20/09/2012
  Hierover gaat het verhaal.

  “Ik ben niet blij met de vrije markt”, volgens Kardinaal Peter Turkson. Vaticaanse financieel-economische specialist.
  Vooral toen hij het ook over cacao export had in Ghana.


  Maak melding

 40. @asie pie & surinam patriot
  Je weet het misschien niet maar:Er wonen miljoenen moslims(t.w.Libanzen,Syriërs en andere immigranten uit het Midden-Oosten)in Zuid Amerika.
  Vooral in Argentinië tiert het welig van hen.
  De twee voor de laatste Argentijnse president,genaamd Carlos Menes 1989-1999,is een zoon van een naar Argentinië geëmigreerd Syrisch echtpaar!Hij huwde ook een Syrische.Hij wordt ervan verdacht meer te weten van de aanslag op Argentijnse Joden toentertijd.
  Verder wordt hij er van beschuldigd smeergeld van de Libaneze Hezbolah te hebben aangenomen.
  Dus wat bedoel je met:”iedere niet surinaamse moslim is een potentieel gevaar”?


  Maak melding

 41. @masala
  Maar die landen zijn toch ook ergens begonnen met hun eigen taal?Zonder om over te schakelen op het Engels,Frans of Spaans?
  Waarom moeten wij dat dan doen?
  En wat heeft een andere historie ermee te maken?.
  Nogmaals,ik zie niet in waarom Surianme op een andere taal zou moeten overschakelen,hoor!
  Dat is alleen maar tijdverspilling!
  De mentaliteit van het volk moet veranderen!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.