Suriname verliest interesse zakenlui Indonesië

71

PARAMARIBO, 22 sep – Suriname wordt steeds minder interessant voor Indonesische zakenlui. Dit zegt de Indonesische ambassadeur, Nur Syahrir Sohardjo. De tanende belangstelling is goed te merken aan de animo voor de Indo Fair in Paramaribo. De jaarlijkse productie- en handelsbeurs zal het vooral moeten hebben van lokale ondernemers. Suriname mag de hand best in eigen boezen steken.

Indonesische zakenlui gaan nu liever naar andere, grotere activiteiten. In dit opzicht zijn Nederland, Brazilië, Mexico en Peru interessanter. En makkelijker toegankelijk. De afhandeling van visa bijvoorbeeld is veel te traag. “Soms zijn de producten voor de beurs al in Suriname en zijn de handelaren nog onderweg”, zegt Sohardjo. Maar ook de vrij omslachtige reis legt een behoorlijke drempel. Dan kan het omgekeerde gebeuren.

De handelaren zijn dan al in Paramaribo als hun producten nog aan moeten komen. Overigens is Suriname gewoon minder aantrekkelijk door zijn relatief kleine bevolking. Toch is het volgens Sohardjo zaak dat de twee landen werken aan betere handelsrelaties. Met wat moeite zit er wel muziek in. Daarom ook stuurt Jakarta een groep ambtenaren mee. Die moeten praten over betere betrekkingen. De Indo Fair beleeft al zijn twaalfde editie.

71 REACTIES

 1. Vind ik niet erg;;laat hen maar naar andere landen gaan,dat is hun aard.
  Zelf hun hebben wij niet nodig.
  Het is beter voor su als wij ons zelf opbouwen met eigen krachten,eigen kennis,onze producten zelf ontwikkelen,zonder bemoeienis van landen buiten su,,nu dat de wereld in een crisis is en bepaalde aard producten op raken,is men ineens in su geinteresseert met de bedoeling om vaste voet in su te vinden voor uitbuiting van aard producten in de vorm van investeren.

  heren;laat jou niet misleiden door geen een van die zogenaamde investeerders,zij zijn niet voor opbouw van su,maar juist voor uitbuiting van de natuur producten,en als het kan,overname van belangrijke overheid instanties.
  Wij hebben hen niet nodig.
  En somo behartig niet de belangen van su maar van Indonesië,laat die vent toch oprotten.Somo ju pori,

  sterkte en wijsheid.


  Maak melding

 2. Somohardjo van de Pl reist regelmatig af naar Indonesie. Wat is in hemelsnaam het doel van zijn reis? Zijn vrouw is ook ambassadrice in Djakarta. Het lijkt er wel veel op dat dit alles niets oplevert voor Suriname. Laten we dan de zakelijke betrekkingen maar op een laag pitje zetten.. Somo bakt er toch niets van.


  Maak melding

 3. @ Sra,

  We hebben ze niet nodig??

  Wat ik al lang dacht is nu pas duidelijk geworden voor me. Je bent een grote onbenul met weinig kennis van zaken.
  Suriname is rijk aan van alles maar met een kleine bevolking kunnen ze niets in Suriname. Denk je dat die half miljoen mensen het goud, de olie, hout en andere grondstoffen kunnen kopen. Om het land te ontwikkelen hebben we export en samenwerking nodig.
  Dat is de boodschap van de ambassadeur van Indonesië die eerlijk en oprecht tegen de Su-regering is.
  Het verhaal is maak werk voor betere handelsrelaties en faciliteer ons beter (visumaanvraag)

  De Vrienden van de pres in Caricom zijn net zo arm als Suriname. Dus daar hoeven we ook niet veel van te verwachten.En de landen die het beter hebben willen en zullen Su niet helpen. Zie de problemen met export van Su producten.

  Suriname moet een minder grote mond opzetten en de mensen die handel willen drijven met Su beter faciliteren. Het is populair om een paar toeristen met een visum/reiscarnets te faciliteren maar wat dat Su oplevert is volstrekt onvoldoende.

  Dus we hebben ze niet is nodig een ondoordachte losse flodder van iemand die weinig verstand van zaken heeft.


  Maak melding

 4. Banie

  Arme jongen,,een volk die zich zelf uit eigen kracht en kennis niet kan opbouwen gaat altijd een ander nodig hebben om zelfstandig te kunnen functioneren,en dat is voor mij geen goede teken,maar een teken van zwakte en onkunde.
  Wat handels betrekkingen betreft,,dat kan jij pas als land doen als er stabiliteit aanwezig is,zodat jij als land niet word beïnvloed om een richting in te gaan dat geen voordelen zal brengen.
  Ik blijf bij mijn standpunt;;wij hebben hen niet nodig,,eerst het land en volk stabiliseren en dan bepaalde handels betrekkingen met de uitgekozen landen aangaan.gesnapt


  Maak melding

 5. Somo reis als een bezetene 3 x per maand op kosten van de Surinaamse schatkist om zijn liefje te bezoeken, sorry om investeerders te zoeken.

  Deze zouden in rijen van 3 klaarstaan om miljarden in Suriname te investeren………..

  Ze stonden blijkbaar in rijen klaar om Suriname te verlaten.

  Durft deze Somo die zijn moeder verkoopt voor wat politieke macht zich nog op straat te vertonen?


  Maak melding

 6. Helemaal eens met barnie.
  sar kletst zomaar wat hier.
  Als alle landen als Indonesie denken komen we ook niet ver.Dan raken we zelf geisoleerd.
  De caricom landen kunnen ons ook niet helpen.want die hebben zelfs ook niets te makken.


  Maak melding

 7. LAAT die gasten weg blijven ze zitten vol uranium juli die zomaar vreemden in ons Land laten komen om zogenaamd te helpen. En de misbruik van de macht maakt ons SU en SURI’s kapot buitenlanders komen in mijn land de lakens uit delen BRRRRRR BAJAJAY!!! NO NO NO KAPPE . DIE NUR indo ambassadeur heeft achter SU rug CONNECT gemaakt met de CARICOM LANDEN WAt doet ti dan in SU NOG. EN MAROKAANSE mensen zelfde probleem zeg het aan Rayman woon naast mocros gemeene mensen ze willen onze connectie daarna spuggen ze op je. niet en nooit te vertrouwen op advies van Sena lekkere Mocro MEID heb ervaring met ze zij wonen naast mij. Mocros die hadden ook een Su mang en zijn zwagere vriendin marokaans in elkaar getrap en ze verloor de baby. KOU NO MOKSIE toensi aboeng kondre mang wij moeten scherper worden politiek is verwaring


  Maak melding

 8. @Barnie,je hebt groot gelijk en bedankt voor je uitleg.

  =@sra, je praat precies als baas DDB.Mensen als jou die zo reageren kan ik nu zeggen dat het land nooit voorruit zal gaan.

  =Een land kan onmogelijk alleen zijn zaakjes redden. Dit noemt SAMENWERKEN.

  =Zo zie je maar weer dat deze regering geen beleid heeft gemaakt om het land voorruit te brengen.

  =Dank zij Venetiaan gaat het nu goed in Suriname. GOED BELEID


  Maak melding

 9. Punten waardering surinaamse presidenten en hun partij.

  Wie is nou een Echte President (EP)

  Ramnewash Shankar 5 Front

  Ronald Venetiaan 5 Front

  Jules Wijdenbosch 7 NDP

  Desirè Delano Bouterse 9 NDP

  EP komt naar land echte EP.


  Maak melding

 10. Ira

  ik geloof in eigen kunnen,,geloof jij dat ook,,denk van niet.
  Eerst samen werking met eigen mensen voor een stabiele eenwording en dan de rest,,,,het gaat niet om 1 persoon die een ander nodig heeft ,het gaat om een land met bevolking die geleid word door een regering,,en dan mag jij over die regering klagen,maar wat zij in 2 jaren tijd gedaan hebben dwingt respect af bij andere landen,,en als dat zo niet is;;vanwaar die belangstelling dan,dan moet jij niet zeggen,als bouterse weg gaat dat het beter zou zijn,;;als jij zo begint,;dan is het persoonlijk naar bouterse gericht,,hij heeft tenslotte voor die verandering gezorgd,dus klets maar dat ik net als bouterse denk.jij leeft niet in su om zulke uitspraken te doen,.


  Maak melding

 11. Ik vind deze ambassadeur zielig .Hij denkt dat zijn land onmisbaar is.Blijkbaar heeft Super Somo niets in Indonesië kunnen berijken.Wat gaat hij elke keer in dat land als vertegenwoodiger van de regering doen? Gebeurt dat alles op kosten van de staat? Ik vind dat we de ambassade daar kunnen sluiten:het is water naar zee dragen.


  Maak melding

 12. Heel goed gezien door deze Nur Syahrir Sohardjo!! SOMO fawaka?? ano go no?? Go pran PINDA!!

  Goed verstand mens heeft maar half woordje nodig en dat heeft deze NUR Syahrir!!


  Maak melding

 13. VEne heeft de aanpasing in gevoerd en dubbele Paspoort laten verdwijnen waardoor onze sporters hun titel aan een vreemde land of niet hun vader of moederland dat is ook reklama maken voor je land en met hard en ziel. wij moeten echt schaaken en zelf een schaak school op richten . Wij zitten helemaal onder aan van de piramide en kwart naar de punt zijn de gasten die schaaken met onze Rechten


  Maak melding

 14. @sra, hoe denk je dat het land voorruit gaat komen als men thuis naar mensen moet gaan om na te gaan wie geen werk heeft???

  =Zelfs als mijn eigen broer een slechte naam heeft en dinges gedaan heeft wat niet kan, zal ik nooit achter zijn daden staan en zijn gedrag goed praten.

  =Dus achter Bouterse zal ik nooit staan, omdat het gedrag geen goed voorbeeld is voor de rest van de kinderen en familieleden.


  Maak melding

 15. ‘Suriname verliest interesse zakenlui Indonesië’

  Ach ,ja, als je zogenaamde NDP zakenmensen als somo en gevolg, in een land heb ,zal dit heus geen onbekend fenomeen[ zijn .Het is altijd te verwachten. Niets nieuws ,dus!
  Het is verwachtbaar,was verwachtbaar en is ook gegaan zoals verwacht werd!


  Maak melding

 16. Jij krijgt een kans om het waar te maken,,maar als jij steeds vaalt en maar doen net alsof,,dan verlies jij jou kansen,en dan word het tijd om plaats te maken voor een ander die het wel goed doet.


  Maak melding

 17. aij baja RAY

  Was jou uitstapje met gaymap nog goed verlopen,,want volgen mij hebben jullie het alleen maar over het Bouterse en SRA syndroom gehad.

  Ik had jou al gezegd;JIJ leid aan het BOUTERSE en SRA syndroom.
  Het is te merken dat jij niet goed geslapen hebt.


  Maak melding

 18. Pasew

  Zit jij nog met de vraag wat een sabrafefe is,,kerel,if ju na wang sranang mang dang ju mu sabi sa na wang sabrafefe,.fraag het maar aan de oudere,,wel met respect vragen anders krijg jij een koskosi van je welste.


  Maak melding

 19. pasew

  Mocht het zijn dat jij naar su gaat,gaat dan in het binnenland,para,koroni,berg en daal, en vraag het dan aan een van die ouderen,dan zal jij het weten.


  Maak melding

 20. Wat de ambassadeur aangeeft is de zwakte van Sur.
  Wij hoeven hierover niet te rede twisten die man heeft gelijk.De ambtenaren in Sur. weten niet wat werken is en ook werken ze je op alle mogelijke manier tegen.Kijk hoe je behandeld wordt door deze mensen.Je moet eerlijk zijn en aangeven dat beschaving zoek is.

  Dit is de rede dat de vooruitgang in Sur. van hoog tot laag wordt tegen gewerkt.Er moet veel veranderen bij de zwarten al voorns de innerlijke beschaving zijn intrede kan doen.


  Maak melding

 21. Bestond er überhaupt interesse van Indonesische zakenlui voor SU ? Wat ik weet is dat Somo in 2010 van de president speciale volmachten heeft gekregen om de handelsbetrekkingen te bevorderen.Ik had toen al mijn sterke twijfels. Kennelijk heeft Somo nu al enorm gefaald. Vernederender kunnen de uitlatingen van de ambassadeur niet zijn. Wat zijn de kosten voor de staat geweest? Somo zou onmiddellijk van zijn taak moeten worden ontheven. Wat een waardeloze politicus. Ik ben ervan overtuigt dat hij niet beter kan. Somo zit in de politiek alleen maar om zijn eigen belang. De man is totaal niet geïnteresseerd in het landsbelang. Ik snap niet dat mensen dat niet inzien. Of zegt dat meer over zijn volgelingen? Zelf voormalig bankrover Brunswijk staat iets minder laag in de pikorde.


  Maak melding

 22. pasew

  Jij stuurt mij kusjes,,,ik ken jou niet,,,misschien ben jij wel een man die op mannen valt,,,nou,,als dat het geval is,,dan ben jij op het verkeerde adres,,if ju na buler en ju wang du ju ka nanga mi,mio saka skot in ju ede,,,maar ben jij een vrouw dang mio giju wang tra skot wanti mi lobi soso uma


  Maak melding

 23. Ray,RAYTJE toch

  wat wil jij,jongen

  het woord sabrafefe dat ik niet voor jou of pasew gaat ontleden is inderdaad een scheld woord op hoog niveau dat jou verstand te boven gaat.


  Maak melding

 24. De zoveelste gemiste kans!

  Indonesië is booming en een upcoming economie.
  Tegenwoordig ook wel genoemd: The missing BRIC in the wall.

  Na 14 jr eindelijk zicht op een snelle economische groei.
  Als je slim bent, dan lift je mee.

  Somo zit nu pinda’s te doppen in Indonesië.
  Wat is zijn commend op de conclusie van de Ambassadeur van Indonesië?

  Ach ja, laat maar……….


  Maak melding

 25. wat voor zin heeft een ambasade in Indonesie nog ? het levert niets op en kost alleen maar geld. die paar duizend Javanen in Su, die grotendeels in de warung
  economie zitten , is niet interessant voor de Indo’s .


  Maak melding

 26. @sra

  OH,bij jou in de familie gaan ze als schijnheiligen te werk,dus als je vieze dingen wil zeggen doe je het dan met een mooi woordje?Sabrafefe …is dat jullie cover up woordje voor jullie schijnheiligheid?!
  Whahahaaaaaa…ik zeg gewoon ..eet me mars Schijnheilige sra en familie, eet me mars!


  Maak melding

 27. Ray

  Ik neem het voor sra op;;;ben jij jaloers op sra omdat hij altijd een antwoord voor jou heeft klaar staan,en ,in de meeste gevallen raak zijn,,nu haal jij zijn familie erbij,,jongen,schaam jij jou niet,,ik denk eerder dat jij en jou familie die jou opgevoed hebben geen normen en waarden kennen,anders zou jij jou anders uitdrukken.


  Maak melding

 28. met veel bombarie “start” India een palm-industrie..dus niet!!!

  Indonesie zegt ook no-no!!

  ,,,dit omdat DADA een convenant heeft gesloten met Obiamang,… deze komt en grrrrootsss eerdaags naar Suriname om onze wateren te zuiveren van BINNENLANDSE TOESTANDEN 🙂 🙂


  Maak melding

 29. @eerste

  Dan kan je ons dan vertellen wat het woord Sabrafefe betekent, want als zijn staartje denk ik dat hij het jou wel vertellen zal ,en jij op jou beurt aan ons,dus namens sra als zijn spreekbuis.
  Ps.
  Kan je hem, sra, ook vragen of hij een woordenboek vol heeft staan met die mooie woorden die alles behalve mooi zijn?
  Ik bedoel,nu je sra zooooooooo goed kent kan het toch geen kwaad betekenen alles over sra aan jou te vragen?


  Maak melding

 30. @eerste

  SRA HEEFT ALTIJD EEN ANTWOORDT VOOR MIJN KLAAR!!???
  Ben je zo blindelings verliefd op die man ?!!
  Hij kan niet eens verklaren wat het woordje SABRAFEFE BETEKEND!!!
  Noem jij dat een antwoord???!!!


  Maak melding

 31. RAYTJE

  Woorden schaden mij en mijn familie niet.

  Ik weet niet wat jij tegen mij en mijn familie hebt,,want zover ik weet kennen wij jou niet en hebben wij jou niks misdaan,maar het schijnt dat het woord sabrafefe een grote impact op jou heeft gehad..
  maar,ik gaat jou nog steeds niet zeggen wat het woord betekend,,,,zoek het maar zelf uit,,en scheld zoveel als jij wil,,,dat doet geen pijn.


  Maak melding

 32. sra mi gudu,

  hoezo ga jij doen een skot in mijn ede…hoe kom jij aan een geweer???

  ik ga dragen een mooie jurk ver boven mij knie, ik zal hebben als kado een bos bloemen voor jou,…ga je dan in de palmentuin fluisteren in mijn oor wat sabrafefe is???

  pppsssstt..ik ben een man 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 33. @Ray & anderen.

  Hoe gaat het met je.
  Waarom maak je je druk om die paar kruimeldieven.
  Het zijn foetoeboi’s die zijn ingezet om ons af te leiden van de grote zaken die komen gaan, zoals de komende grondwetswijziging.

  Laat je niet kisten, deze redimoesoes zijn verslaafd aan de surined- criticasters.

  Wat is erger dan een redi-moesoe ,die op uit principe niet teruggaat, maar de boel in de gaten houd, of

  een overzeese redi-moesoe, die dagelijks als een ezel balkt dat het goed gaat. maar toch nog effe zijn ‘ollandse’ jaren uitzit, opdat hij zijn ‘ollandse’ geld mee kan nemen.

  Let op de komende grondwetswijziging, hij wil pres voor het leven worden.
  Dat mag niet gebeuren, anders is Suriname verloren!


  Maak melding

 34. Pasew

  Het lijkt mij beter als jij mij niks vraagt,omdat ik niet met mannen praat die graag een vrouw willen zijn.

  En draag jou jurk maar,doe wat jij wil,het is jou leven,,’maar laat mij met rust,,,no contact,,mi no lobi buler,,mi lobi uma wawang….buler hari na dang,,,in de palmentuin kan jij niet komen anders word jij afgetakeld,,ga en ondervind het zelf.


  Maak melding

 35. @sra

  “…in de palmentuin kan jij niet komen anders word jij afgetakeld,,ga en ondervind het zelf.”

  Ja,ja, omdat je daar met een andere kerel bezig bent en niet door pasew gestoord wil worden.

  😆 😆 😆


  Maak melding

 36. 22 sept.2012

  Dit is, naar mijn mening, een bekentenis dat de ambassadrice in Indonesië haar werk niet goed heeft uitgevoerd en werp bij mij de vraag op, hoe serieus Somohardjo zijn eigen regering neemt.
  Het laatste woord is hier nog niet gezegd.
  Srika


  Maak melding

 37. Indische mensen hebben geen eigenwaarde. Zijn lichtzinnig tot imbeciel. Hebben totaal geen verstand.
  Dus hersenen hebben ze ook niet,om zaken mee te doen.

  Je ben ze liever kwijt dan rijk.

  En mannen die hun kwakje kwijt willen, kunnen altijd bij de vrouwen en mannen terecht. gratis zelfs.

  groeten masala meid


  Maak melding

 38. @masala
  Hoe lang weet je dit al van Indische mensen?Had je Bouterse niet allang moeten inseinen dat Somo op de verkeerde weg is/was door met die mensen in zee te gaan?
  WAT BEN JE NU ERG LAAT.ZIELIG HOOR!


  Maak melding

 39. Beste medusa,

  Dat zie je toch ook hier in nederland. Alle kansloze/zieke mannen gaan graag naar thailand, indonesie, filipijnen. Om een vrouw te halen, ze zijn gewoon heel makkelijk. Zeggen op alles ja en amen.

  En ja ik ken bouterse niet in zijn prive. We weten niet wat meneertje allemaal uitspookt.

  groeten masala meid


  Maak melding

 40. Somo no seting loeroe gi mae, no go nanga onperwach na Indonesia joohh. Libing na moni poe belasting betaler. Te no pertrow nanga Pardi miking trong ambassadir poe Kommewijne johh


  Maak melding

 41. Suriname is voor heel veel landen niet interessant als afzet markt.
  Je praat over ongeveer 500.000 consumenten terwijl een stukje verder op Brazilië ligt met 170 miljoen consumenten.


  Maak melding

 42. Waarom gaat men off topic als men het niet eens is met de ander. Waarom worden families bij betrokken en waarom worden homosexuelen aangehaald en scheldwoorden.
  Een betere wereld begint bij jezelf als wij dat zouden inzien dan zouden wij vruchtbare discussies op het net kunnen voeren maar het wordt steeds weer tot embryo niveau gedegradeerd, zelfs een embryo verstaat de kunst van groei, nu wij de ouderen en zgn wijzen nog.


  Maak melding

 43. Masala meid ben je er weer, met je negatief commentaar
  ga zo door, er zijn nog weinig mensen die jou serieus
  nemen, eet meer masala de gele kleur neemt toe, en nog dommer zal je worden, en kijk nog even in die spiegel,
  je zal schrikken, geeft niet, en dan een duik in de beerput, en dan gaan we brombere bellen.


  Maak melding

 44. En nog wat Masala meid, als jij een koelie meid bent, maar die gasten zijn dom, die maken zich zelf vaak van kant, in de liefde is het niets, als je met eentje trouwt trouw je met de hele familie, dus denk daarover na.


  Maak melding

 45. Indonesie heeft afgehaakt !!! Weet U waarom.
  Indonesie een heel groot land wilde niet onder doen voor Su maar kwam tot de ontdekking dat SU onder de
  huidige regering wat corruptie betreft al op de
  eerste plaats staat.

  Jagte-raho


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.