Grondstoffen Suriname trekpleister bankwezen

18

PARAMARIBO, 21 sep – De variëteit aan grondstoffen waar Suriname over beschikt vormt een trekpleister voor buitenlandse banken. Directeur Jim Bousaid van Hakrinbank ervaart dit zo met de interesse van Republic Bank. Via Hakrinbank zou deze Trinidadiaanse bank toe kunnen treden tot de lucratieve grondstoffenmarkt. In dit opzicht biedt Suriname behoorlijk wat perspectieven.

Suriname is aantrekkelijk, omdat de economie draait om grondstoffen. Dit biedt variatie op de diensten- en toerisme-economie in andere Caribische landen. “Door overname van aandelen in Hakrinbank kan Republic zijn activiteiten uitbreiden”, zegt Bousaid tegenover de Ware Tijd. De overheid zou dan zijn aandelen geheel of deels kunnen verkopen. Hakrinbank is voor een en vijftig procent publiek bezit. Voor de Surinaamse bank zelf zijn er ook voordelen.

Er zijn plannen om de efficiëntie te verhogen en kosten omlaag te brengen. “Republic is de grootste bank in het Caribisch Gebied. Ze hebben een goede structuur, goede ICT. Ze kunnen ons versterken met trainingen op dat gebied”, aldus Bousaid. Trinidadaanse bedrijven zijn al actief in vooral de Surinaamse oliesector. Volgens Bousaid is de regering bereid te praten over een overname. Parlementariër Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) heeft de regering voorzichtig te zijn.

18 REACTIES

 1. Surinaams banken moeten buitenlandse banken overnemen, NIET ANDERSOM. Goede ICT en trainingen kan je ook zelf regelen, dat hebben zij ook gedaan.

  Die Trinidadiaanse bedrijven in onze oliesector zijn grotendeels kwakzalvers, ga maar navragen bij Staatsolie. Veel geschreeuw en weinig wol.


  Maak melding

 2. @alleen,
  Deze bewering van je is absoluut onjuist. Kom met argumenten om de bewering te bewijzen. Als je haat voelt voor de NPS en VHP moet je die op een andere manier ventileren.


  Maak melding

 3. Europees parlement in ‘rij’ voor visum Suriname
  Bron DWT suriname

  21/09/2012

  BRUSSEL – Het Europees Parlement (EP) komt met ruim 150 personen naar Suriname voor de bijwoning van de ACP-EU-top in november. Enkele Europarlementariërs nemen zelfs hun partner mee, zodat meteen kan worden genoten van een vakantie in het land.

  De ambassade van Suriname in België heeft gisteren in het Europees Parlement aan meer dan tachtig Euro-delegatieleden visa verstrekt. De overigen mogen het document de komende dagen in ontvangst nemen.

  Reggy Nelson van de Surinaamse ambassade in België overhandigt het paspoort met daarin het verstrekte visum aan een medewerker van het Europees Parlement, die voor een Europarlementariër de aanvraag indiende.-.

  Europarlementariër Michael Gallah (Duitsland) zegt aan de Ware Tijd dat het EP zich erbij neerlegt dat Suriname gastheer is van de top. Dat er uiteindelijk zoveel Euro-delegatieleden het land aandoen, ervaart hij niet als gezichtsverlies. Gallah zegt dat het EP principes heeft en erbij blijft dat er geen ontmoeting zal zijn met Desi Bouterse. Ook Bernard Hellot, die onlangs op factfinding-missie van de ACP-EU in Suriname was, zegt dat zaken zijn bijgelegd. Volgens Reggy Nelson van de Surinaamse ambassade in België, is van Europese zijde een delegatielijst met ruim 150 personen overhandigd. Intussen zijn al meer dan de helft van die delegatieleden voorzien van een visum. Van de zijde van de Afrikaanse Caribische en Pacifische landen (ACP) zijn gisteren en eergisteren meer dan honderd visa verstrekt. Rabin Parmessar, voorzitter van de voorbereidingscommissie ACP-EU-top, verwacht ruim 450 participanten uit 27 Europese en tachtig ACP-landen.

  Hellot zegt dat Suriname aan alle voorwaarden voldoet om deze top te organiseren. Zelf reist hij een paar dagen eerder af om van Europese zijde verdere voorbereidingen te treffen.

  Ander EP

  Op de joint ACP-EU-meeting is het alsof een ander EP aan het woord is. In de wandelgangen laten ze de Surinaamse delegatie weten te appreciëren de wijze waarop het land bezig is de top te organiseren. De complimenten waren niet van de lucht. Formeel spreekt niemand meer over de problemen die het EP met president Bouterse had na de aanname van de Amnestiewet. Integendeel worden de Surinaamse delegatieleden benaderd om meer inormatie over het land te verstrekken en adviezen te geven welke bezienswaardigheden allemaal kunnen worden bezocht. Parmessar en zijn delegatie hebben gisteren zelfs een lunch gehad met de Sociaal Democraten. Het verzoek daartoe kwam van Europese zijde. Gallah en Hellot waarderen het dat Suriname een desk in het EP heeft neergezet, zodat de delegatieleden niet naar de ambassade hoeven voor de visumaanvraag. “Dit is de eerste kennismaking van de delegatieleden met Suriname. Ze zien nu al de service die ze van Suriname krijgen en zullen krijgen”, verzekert Hellot.-.


  Maak melding

 4. Deze regering overtuigd en wertk als geen ander. De Bouterse administration ziet de waarde van onze eigen rijkdommen terwijl Het Front Marionetten Kudde de ziel en waarde van Suriname verkocht aan imperialisten voor een bakje koffie en onder tafel corruptie en politiek.


  Maak melding

 5. @ alleen:

  Die penissnijder van je heeft ons van 1982 teruggeworpen naar 1958 in een tijdsbestek van 7 jaar. Het front bracht ons weer naar 1964. Vervolgens wierp bosje ons weer naar 1960. Hierna bracht vene ons naar 1973. We zijn nu weer in 1974. Door wie komt dat dus?


  Maak melding

 6. hihihihihi sommigen hier leven nog steeds in de jaren 80 waar er heel veel niet te krijgen was .
  suriname heeft meer te bieden dan jullie denken mie mang we sriebie .niet verwonderlijk dat anderen het vreemd vinden hoe ik er achter kom dat wilders 24 zetels had …en als antwoord kreeg ik dat ik in de bijlmer woon .deze mensen zien suriname voor acherlijk en dat meen ik .komen jullie naar suriname kijk en je zult negatief en positief mee maken .niet achter die pc dom lullen met verhalen wat ze horen over su en haar president .het zijn zielige mensen en daarom gebruik in dat woord redimusu dat zijn ze ik kan er niets anders van maken ..die ollanders hebben ze gehersenspoeld ze weten niet beter, maar ze gaan spuitpoepen met rutte. de bezuinigingen komen er aan surpatriot ,vene ,medusa ,pengel . en ik ga casave eten oeng tang in oeng manarie aanstaande maandag ga ik een week naar carolina oeg tang boeng .


  Maak melding

 7. Goede vooruitzichten waar men voorzichtig mee moet zijn,,en niet te veel van het land nemen het gaat negatieve gevolgen hebben,
  su regering pas op laat jou niet misleiden,wij kunnen het ook zelf doen zonder groffe schade aan het land aan te richten,,wees voorzichtig.


  Maak melding

 8. surinam patriot

  heb jij niks ander in jou hooft dan alleen maar over drugs praten,,ik had jou wijzer ingeschat,maar dat blijkt niet zo te zijn of ben jij jaloers op pero.

  shame on jou


  Maak melding

 9. ZEKER voorzichtig moet de regering zijn!! Want zijn legale boeven leven van en op derden Geld Hoop dat de Regering alles altijd op voordeel van het land en Surinamers . Jouw gereedschap mijn Grondt Stoffen mijn personeel ja eigen mensen op leiden om ook mee te kunnen draaien met de westen die willen profiteren van ons brood if your caint they thing that your week jaamann!!!


  Maak melding

 10. Hoe zit het met het terugdringen van de corruptie in ons land? Ik vertrouw niemand, dus ook deze Bousaid niet. Niemand gaat mij komen vertellen dat hij ook niet in eigen belang handelt.
  Buitenlandse bedrijven weten dat ze moeten smeren om gedaan te krijgen dat hun belangen en wensen met voortvarendheid worden behandelt.
  Er wordt nog heel veel onder de tafel geschoven, op allerlei slinkse manieren. Vaak is dat niet te controleren en de burger heeft geen weet van wat er zich allemaal boven hun hoofden afspeelt.


  Maak melding

 11. Maar Faaaka dan ik heb gemerkt dat er veel kapitale beslisingen en heel veel stapen ondernomen door de Suri’s zijn uitgekomen gezamelijk investeren om Suriname op te bouwen dus wij kunnen het believ in it. Obama zeg yes we can. Ik zeg SRANAG WI MOES DOWING “hiep iep hoera!!!


  Maak melding

 12. Punten waardering surinaamse presidenten en hun partij.

  Wie is nou een Echte President (EP)

  Ramnewash Shankar 5 Front

  Ronald Venetiaan 5 Front

  Jules Wijdenbosch 7 NDP

  Desirè Delano Bouterse 9 NDP

  EP komt naar land echte EP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.