Leraren Suriname overwegen acties om loon

49

PARAMARIBO, 20 sep – Het is niet uitgesloten dat leraren in het middelbaar onderwijs acties voeren aan het begin van het schooljaar. Volgens voorzitter Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren, BvL, moeten de lonen dringend worden aangepast. De koopkracht is flink achteruit gegaan en de leraren verwachten een gepaste compensatie.

Er is haast bij. Het nieuwe schooljaar begint over enkele weken. Maar de looneis komt niet uit de lucht vallen. “Wij hebben al aan het begin van dit jaar gesproken met de vicepresident. Ik moet zeggen dat we duidelijk afspraken hadden gemaakt over het te volgen traject”, zegt Valies tegenover ATV. Sindsdien is niets meer vernomen van de regering. De bond verwacht een compensatie van minimaal vijftien procent. Dat is gelijk aan de inflatie over 2010.

De bond vindt dat er lang genoeg is gewacht. “We hebben rekening gehouden met de onrust rond de amnestiewet. We wilden niet nog meer onrust veroorzaken”, aldus Valies. De BvL was actief in het protest tegen wijziging van de amnestiewet eerder dit jaar. Intussen gaat het leven wel verder. “De leraren zetten zich in om steeds betere resultaten te krijgen. Waarom wordt er dan niet gesproken als het gaat om onze financiële positie?”

49 REACTIES

 1. Recht voor de een en Recht voor de ander;;Een lesgevende is niet meer dan een werkende,,wat ik wil zeggen is dit;;Als de lesgevende meer loon wil,dan moet het niet lesgevende(gewone aarbeider)ook meer loon krijgen,,of de lonen in het land moet dan voor iedere werknemer naar boven aangepast worden,,zodat een ieder die werkt er beter van wordt.
  De leraren die moeten maar zelf ook een heropvoeding wat leerstof betreft krijgen,,het oude leermethode die zij handhaven heeft zijn tijd gehad,,,het is dus nodig om verandering in het leerstof te doen treden,,en het liefst leerstof op een niet ned.europees basis,het is nodig om eigen leerstof te presenteren dat ten goede voor land en volk moet zijn.


  Maak melding

 2. Sra
  Ik merk dat je geen verstand hebt van de situatie van de leraren:Het is hun goed recht om op te komen voor hun belangen.Wanneer de ambtenaren vinden dat ook zij gecompenseerd moeten worden,dan moeten hun vakbonden voor ze opkomen.Dat is toch normaal?
  Verder zeg je dat de leraren de lesstof moeten aanpassen. Dat kunnen en mogen ze zelf niet doen.Alle lasstof die ze moeten behandelen wordt bepaald door het Ministerie van Onderwijs.Ook hier sla je de plank volkomen mis.Ik hoop dat je voortaan eerst nadenkt voordat je wat zegt.


  Maak melding

 3. jako

  Weet jij dan niet dat het hele gedoe met leraren en vakbonden en het ambtenaren systeem alleen maar verdeeldheid teweeg brengt,,ik spreek het niet tegen maar,ben er ook niet voor,;het gaat mij hierom;;Dat wij eens eindelijk moeten inzien dat onze leer methode een andere wending moet aan gaan nemen,,is het jou dan niet opgevallen dat wij steeds met een leerstof aandraven dat ons eigen belang achterwege houd en ons aan passen aan een leer methode die ons in benarde situatie doet belanden en dat wij geen eigen leer systeem hebben,,,waarom kan die chin,of arab,ned,en andere landen een eigen leer systeem handhaven en su niet,,daar heb ik het over,ik kijk vooruit omdat ik niet wil blijven steken in het oude aangeleerde dat niet goed voor ons is,,en dat de leraren over hun loon aanpassen praten is goed,maar laat die aanpassing ook landelijk gebeuren onder de normale arbeiders


  Maak melding

 4. Meer loon om hun vriendinnetjes te betalen of van cadeaus te voorzien?
  Per jaar 3 maanden vakantie; dus om de haverklap je Valies in en uitpakken.
  Laat Wilgo Valies in Djoemoe of Lange Tabbetje les gaan geven. Ik vind dat de onderwijzers en onderwijzeressen op de basisscholen veel meer moeten verdienen.


  Maak melding

 5. Volgens de financiele experts maakt Suriname flinke economische groei door. De komende jaren zal deze trend worden doorgezet volgens de analisten.

  Het is op z’n minst vreemd dat de koopkracht van de gemiddelde arbeider achteruit is gegaan. In tijden van bezuinigingen mag je best een offer van de burger vragen, maar het lijkt erop dat de maatregelen een structurele karakter beginnen te krijgen.

  Het moge duidelijk zijn dat deze regering haar geld niet op een juiste wijze investeerd. Parlementariers krijgen een budget die ze vrij kunnen besteden, nutteloze conferenties die georganiseerd worden in Paramaribo, snoep reisjes voor ministers, op handen zijnde privatisering staatsolie, plannen om van Fort Zeelandia een evenementen centrum te maken enz enz enz… Hoeveel geld wil je nog door de plee spoelen ?
  Dit is niet uit te leggen aan de burgers.

  Onderwijs zou centraal moeten staan in Suriname. Net zo min als goede voeding aan kinderen. Dit is de enige manier om de economie draaiende te houden. Liever gaat Bouta vandaag weg dan morgen, maar dit moet hij toch ook inzien ?

  De huidige regering moet durven om het land te besturen, net als Venetiaan destijds het lef had om impopulaire maatregelen te nemen om de schatkist op orde te krijgen. Bouta heeft alles op een presenteerblaadje gekregen. Nu moet hij laten zien wat hij waard is. Ik heb er een hard hoofd in.


  Maak melding

 6. Laten wij niet neer kijken op ons zelf,,wij hebben door de eeuwen heen verkeerde leerstof van de vroegere machten in su genoten,en blijkt dat die leer stelling van economie,maatschappij,sociaal orde,leerstof,politiek,geen voordeel voor ons gehad heeft,maar voor hen die ons in hun leer proces onderwezen heeft.
  Het doel moet eerder zijn,,het herstellen van die opgedragen verkeerde kennis en het opzetten van een eigen landelijk orde dat ten voordele voor ons de su’s moet zijn, om ons zelf met eigen kennis op te bouwen,,.Maar omdat te doen moet men een grondig onder zoek instellen naar ons su wezen met een cultureel geschiedenis achtergrond gekoppeld in deze tijd.


  Maak melding

 7. Blijf de lonen maar elk jaar verhogen, zo gaat het land vooruit. bij elke aanpassingen dreigt men voor loonsverhoging. Neem een voorbeeld van Nederland, wie schreeuwt hier niet voor meer loon???? maar alles is bevroren.


  Maak melding

 8. straks zegt Steve Meye..ik wil bovenop de 6000 ook 15% omdat ik lo-kaal ben!

  ,,en dan pakt Ingrid een scheermesje en zegt;…ik wil ook..,,kijk maar” 🙂


  Maak melding

 9. In Nederland hebben de mensen meer financiële problemen dan in su,,in die opzicht is su beter,,het economisch belijd is aan het instorten,het bevolking is zwaar depressief en in frustratie,er worden beloften gemaakt die niet nagekomen word,,,kijk, dat is niet su’s probleem.
  Ik ben voor vooruitgang in su,,in elke opzichten en daar draag ik mijn steentje bij,,en als ik in su ben dan doe ik het zelfde om su te helpen opbouwen.


  Maak melding

 10. Ja mee eens meer loon meer vreugde onder de les leerkrachten hebben het erg zwaar en als men een groot gezin heb weet men wat ik schrijf na scchool tijden moeten zij verder met corigeren van repetities het is belangrijk dat schooling voor elke komende generatie belangrijk is hun zijn de Future of 2morro. Meer loon voor de Leerkrachten en dan mogen zij ook geen kinderen slaan Want mijn koeli juf en koeli drico hebben mij echt mishandeld boy!!!!! BRRRRR!!


  Maak melding

 11. @@@@koos dejong patriot en andere poepzakken jullie zijn dom praten dom en zijn dom alles kraken ze af alsof ze verstand hebben van politiek of economie .oeng dong moro mie .achter die pc allemaal praatjes hebben kan een ieder .geen enkel opbouwende kritiek komt uit deze losers hun bek alleen stom gelul ik erger me aan die mensen .ik ben en woon in nederland ik volg ze al een tijdje het en na het ander kraait onzin uit .ik geloof niet dat deze mensen van ene nut zijn in de nederlandse maatschappij .ze ratelen maar wat .en ze weten alles van suriname of van bouterse en het surinaamse volk die deze regering gekozen heeft .het houdt bij ze niet op .wij wonen in nederland maar ze weten niets negatief te vertellen van het koude nederland waarin wij wonen ,het lijkt wel alsof ze in suriname wonen als je deze losers moet aanhoren .begin te kijken naar de problemen in holland waar wij de komende jaren de rekening van gepresenteerd krijgen ,de ellende waarin wij zitten met banen die verloren gaan .ben pas mijn baan kwijt en heb geen euro gekregen terwijl ik 20 jaar voor dat bedrijf heb gewerkt .hemelen jullie nederland niet op wij hebben het moeilijk in holland .ik kan alleen maar hopen dat het de goede kant op gaat in suriname .integendeel zitten sommigen te duimen dat het slecht gaat in suriname .walgelijk met deze mensen .


  Maak melding

 12. @patrong schrijft…

  koos dejong patriot en andere poepzakken jullie zijn dom praten dom en zijn dom alles kraken ze af alsof ze verstand hebben van politiek of economie ….>> oeng dong moro mie << …… 😳

  jij krijgt een nul % 🙂


  Maak melding

 13. Ach!! geef ze een verhoging van 5%, volgende jaar weer 5% en vervolgens de daarop volgende jaren met 10% en als kan de hele opbrengst van de Goud en olie sectoren! wat ze eigelijk nodig hebben, is een schop achter hun kont!! dan elke jaar zeuren met verhogingen!!! Ik geloof dat vorig jaar ook het geval was!!


  Maak melding

 14. let op! valies zoekt geen loonsverhoging voor leerkrachten, hij zoekt een manier om het onderwijsproces weer eens te moge/kunnen verstoren. ik weet niet wanner dit ziek ding eens zal ophouden.


  Maak melding

 15. @@@@@pasew

  ik had niets anders verwacht dan dat ik een nul krijg van jullie .verder komen jullie niet dan achter die pc onzin zitten te schrijven .hihihihi


  Maak melding

 16. @@@koos de jong
  nogmaals ik had niets anders verwacht van dit soort losers die niets te doen hebben dan achter die pc lul verhalen te verkondigen onoe na so so sarie ,ik krijg mijn uwv maar denk niet dat deze patrong blijft zitten ,bakra basie gaat van mij geen last krijgen ik ben straks in su wat de uitkomst gaat zijn weet ik niet als ik blijf of niet maar deze patrong wil geen last zijn voor niemand die grootspraak heb ik .
  jullie zijn een last voor suriname en nedeland .


  Maak melding

 17. We hebben een bloeiende economie.
  We hebben veel geld voor onderwijs uitgetrokken,dan moet je deze mensen toch zeker een loonsverhoging geven zodat ze hun werk optimaal kunnen doen.
  Gewoon betalen!!!!!


  Maak melding

 18. Ik heb even een kopie gemaakt van de effecten van inflatie.

  Inflatie in het kort
  De betekenis van inflatie is waardevermindering van het geld ofwel een stijging van het algemeen prijspeil. In letterlijke zin betekent inflatie opblazen of groter worden. Wanneer de hoeveelheid geld in een land – de maatschappelijke geldhoeveelheid – sneller groeit dan de productie van dat land, dan neemt de gemiddelde prijs toe door de gestegen vraag naar goederen en diensten. Daarnaast kan inflatie worden veroorzaakt doordat hogere kosten worden doorberekend aan de eindgebruiker. Hierbij kan gedacht worden aan grondstofkosten of produktiekosten die zijn gestegen maar ook aan hogere belastingtarieven. Door deze prijsstijgingen daalt de waarde van het geld. Je kunt dus minder kopen voor dezelfde hoeveelheid geld. Dit hoeft echter nog niet direct ten koste te gaan van de koopkracht. De koopkracht daalt namelijk alleen dan wanneer de lonen minder snel stijgen dan de prijzen.
  Gevolgen beperkte inflatie
  Veelal streven overheden naar een inflatie van rond de 2 a 3 procent per jaar. Een dergelijke lage inflatie is gunstig voor de economie. In geval van een lage inflatie stimuleert dat consumenten om goederen en diensten te kopen. Uitstel betekent namelijk dat men meer zou moeten betalen voor hetzelfde produkt. Daarnaast maakt een lage inflatie het ook interessanter om geld te lenen omdat de rente veelal ook laag is tijdens perioden van een lage inflatie. Het handhaven van een lage inflatie is vanwege de gunstige economische gevolgen een belangrijk doel van de regeringen en centrale banken.
  Gevolgen hoge inflatie
  Zoals hierboven aangegeven, is een beperkte inflatie gunstig voor de economie. Een hoge inflatie is echter minder gunstig. In geval van een hoge inflatie kan het vertrouwen van de bevolking in hun eigen munteenheid en economie dalen en kan het voor buitenlandse investeerders minder interessant worden om in het land in kwestie te investeren. Een hoge inflatie gaat dan ook vaak ten koste van economische groei. Wanneer de inflatie te hoog wordt dan grijpt de centrale bank van een land vaak in door haar rentetarieven te verhogen en daarmee de geldcreatie te ontmoedigen.


  Maak melding

 19. Mensen,ik heb even een paar flarden van het geachte lid sra hieronder op een rijtje gezet.

  Hij zegt:
  1.”zij(noot MEDUSA:hiermee wordt de surinaamse leerling bedoeld) hebben door de eeuwen heen verkeerde leerstof van de vroegere machten in su genoten,en blijkt dat die leer stelling van economie,maatschappij,sociaal orde,leerstof,politiek,geen voordeel voor ons gehad heeft”,

  2.”In Nederland hebben de mensen meer financiële problemen dan in su,,in die opzicht is su beter,,het economisch belijd is aan het instorten”.

  Hahahahahahaha!-
  Wie is deze man?Is hij wel goed in zijn hoofd?
  Moeten wij hier nog op reageren?


  Maak melding

 20. Wat ik met bovenstaande wil aangeven dat het op mij normaal overkomt dat de beroeps bevolking meer geld eist tenminste een correctie op het loon willen, in dit geval geef ik de leraren dan ook groot gelijk.
  En als we het onderwijs systeem aanpassen dan is dat een taak van de onderwijzer om dat uit te voeren maar het is de taak van het Ministerie dat is ook zo vastgelegd, om een aanpassing van het onderwijssysteem te bewerkstelligen en deze als zo danig vast te leggen in de wet.

  Dus een ieder die roept altijd maar dat handje ophouden, lees je eerst in in de economische gevolgen voor ieder Surinamer na aanleiding van een inflatie die 15% is.


  Maak melding

 21. Valies ga de straat op en laat het niet bij woorden, want praten met deze bende heeft geen zin, kijk hoeveel bonden door arme Ali voor de gek gehouden worden, allerlei afspraken worden er gemaakt, maar geen enkele nagekomen, ga voor 20 procent verhoging, want het salaris is inmiddels allang niet meer toereikend om de maand door te komen, en zelf zorgen ze wel dat ze niets te kort komen deze paarse bende.


  Maak melding

 22. @pasew
  De betekenis en uitleg heb ik wel ergens hier op het forum gelezen,maar ben hem weer kwijt geraakt!
  Ik weet alleen dat het niet zo’n fraai woord is.
  Wist trouwens niet van het bestaan van dit woord.
  P.S.Zeg maar “je”!


  Maak melding

 23. MEDUSA,

  een bakadjari in de stad >> latrinehuis << heet een kumakoisie in het binnenland!!!

  dat wist ik niet…een kumakoisie??? nooit van gehoord..maar bij DWT- forum werd ik bijgeschoold 🙂

  @SRA mi Gudu…wat is een sabrafefe???

  hindustaans voor kumakoisie = purbi


  Maak melding

 24. @Pasew
  Misschien wist je dit al!!
  Het woord “koemakoisi” is een verbasterd leenwoord uit het Nederlands.
  De letterlijke vertaling is:-
  Koemak(= gemaks)en oisi(=huisje).Dit soort woorden behoren tot de lexicale barbarismen in het Sranagtongo.


  Maak melding

 25. MEDUSA,

  wat dacht jij van deze….sonwarbitjj!!!

  kan je het niet thuisbrengen??… de engelsen scholden onze hindu slaven uit voor SON OF A BITCH!!!

  mijn,..onze voorouders wisten het hier van te maken…SONWARBITJJ….tegenwoordig niet meer in gebruik!! odi


  Maak melding

 26. ai valies mie mang je wil weer gaan staken,je wil de regering een hak zetten …valies denkt het is nu vacantie dus na de vacantie geven wij de schoolkinderen extra vacantie .deze man praat niet over plichten hij heeft het steeds over rechten .er wordt geen goed onderwijs gegeven in dat land ,..daar hoor je deze man niets zeggen ,het enige wat hij roept is rechten en staken voor meer geld .
  er wordt geen goed onderwijs gegeven in dat land en dat is al jaren het probleem ,de huidige regering is op de goede weg om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren .valies die denkt roet in het eten te gooien met staken .natuurlijk zijn het weer de ouders en kinderen die de dupe gaan zijn .


  Maak melding

 27. pasew,medusa en kornuiten

  Jullie denken dat ik de hele dag achter mijn pc zit,geen tijd daarvoor,,ik heb belangrijke dingen te doen dan mijn tijd achter een pc te zitten en naar die klets pratjes van jullie te lezen.
  In het boven staande van mijn schrijven heb ik al aangegeven wat ik uit het bericht van su vind,,het is tenminste een positieve doordengkertje,maar wat mij opgevallen is,is dat julie zo bekrompen van denken zijn dat julie geen positieve inbreng voor su hebben,,in deze geef ik pero gelijk,julie weten niks anders dan ouwehoeren en bulshit uitlullen.
  Ik heb geen zin om jullie uit te leggen wat het woord SABRAFEFE inhoud of betekend,,,,,,,jullie weten het toch altijd beter,dus zoek het maar zelf uit,,,stommerikken


  Maak melding

 28. Medusa

  JIJ wist niet van het woord;;;wat voor Surinaamer ben jij dan,,,jij en pasew mogen wel een opleiding surinaamse taal gaan leren @medusa ik had jou al eerder gezegd,,;Als ik het ekte sranang tingo gaat schrijven,dat het te moeilijk voor jou gaat zijn om te lezen en begrijpen,,,,,en nu krijg ik gelijk.


  Maak melding

 29. @sra
  1.Jij kent ook niet alle Surinaamse woorden dus …….!

  2.Ik zou zeggen gebruik jouw spaarzame tijd nuttig en schrijf geen domme dingen,zoals vandaag op het forum!

  3.Je bent al niet in staat goed leesbaar en verstaanbaar Nederlands te schrijven en dan wil jij je aan het Sranangtongo wagen!
  DOE MAAR NIET,sra
  !


  Maak melding

 30. medusa

  Mijn laaste woord naar jou.

  kijk zelf naar jou typ fouten voordat jij over een ander praat,,,,en ik beslis wat ik doe,en daar heb jij niks over te zeggen,,,,,einde gesprek.


  Maak melding

 31. @sra.
  Geen typ fouten maar typEfouten.(letter e hoort erbij en dit woord moet vast aan elkaar geschreven worden).
  (2 fouten in één simpel woord).
  Sra JIJ PERSISTEERT NOG STEEDS BIJ DE INGESLAGEN DOMME WEG!


  Maak melding

 32. Door een constante salaris verhoging gaan wij de economie in dit land kapot maken.
  Omdat Bvl W.V een frontman en v/d Oppositie is gaan ze proberen om deze Regering te saboteren.
  Als brandstof een beetje verhoogd is moet men zijn auto thuis laten en bus nemen of op de fiets/bromfiets naar het werk gaan.
  Leerkrachten dienen voorbeeldig te gedragen.
  Leren om zuinig te zijn.
  Ze hebben Fiso al gehad en wat willen ze nog meer hebben.


  Maak melding

 33. @@@@suri patriot vene, pengel.

  maken jullie je niet druk om pero als pero in de bijlmer of in suriname woont ..pero maakt zich niet druk wat jullie willen verkondigen .
  mijn broer en vrouw zijn in su en mijn kids hebben vacantie ga ik volgende week lekker met mijn vrouw naar carolina voor een week .blijf lekker in mijn distrikt waar het heel goed gaat en waar ik lekker ga genieten met mijn familie .ik heb het niet breed hoor maar wij hebben het naar onze zin .na de vacantie ga ik jullie vertellen hoe het gegaan is en wat mijn broer van suriname vindt na al die jaren dat hij hier is .in ieder geval ben ik aanstaande zondag weg dus gaan jullie mij missen hihihihi .hopelijk heeft rutte die begroting klaar om jullie kaal te plukken .
  oja suri patriot zeg aan medus dat ik casave en pomtaje oogst vraag als hij moet kopen kan ik met mijn breor op sturen ..hij krijgt ze voor niks .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.