Goudwinning Suriname drukt op arbeidsmarkt

22

PARAMARIBO, 19 sep – Als de tekenen niet bedriegen, zullen arbeiders binnenkort geen moeite hebben een goede baan te vinden. Volgens minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen hangt er zelfs een tekort aan arbeidskrachten in de lucht. Als multinational Newmont zich straks ook op de goudreserves stort, komen honderden nieuwe banen vrij. Voor gevestigde bedrijven is het oppassen geblazen.

Zeker de meer geschoolde arbeiders worden mogelijk doelwit van rekruteringspraktijken. In de goudindustrie zijn het dan vooral de krachten bij het Canadese Iamgold in Brokopondo. “Als Iamgold niet oppast, verliezen zij hun krachten aan Newmont. Als één van de grootste ter wereld, is de nieuwkomer in staat om aantrekkelijke voorwaarden te bieden aan werknemers”, zegt vakbondsleider Freddy Brug tegenover de Ware Tijd.

Maar ook andere bedrijven mogen uitkijken. De goudindustrie kan een ware centrifuge worden waar de beste krachten naar toe gezogen worden. De overheid zal zich wellicht minder zorgen hoeven te maken. Iamgold wil meer investeren, wat nog meer werk zal opleveren. Zeker in dit opzicht belooft het aantrekken van buitenlands geld een slaand succes te worden. “Ik ben bang dat we straks niet genoeg werknemers zullen hebben voor invulling van arbeidsplaatsen”, zegt Hok.

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Hopelijk heeft dan SU de meeste(goede)rechten met hun arbeiders!!
  Niet leeg laten plunderen zoals altijd!! De meeste rechten moeten toekomen aan de SU burgers!

  Let wel op!!! een ieder gaat proberen een graantje mee te pikken!! Overal heb je wel iemand wier op koekeloer zijn!! SU PAS OP!!!!!!! je bent gewaarschuwd!!!!


  Maak melding

 2. Wiep-Ding: Je hebt het over de rechten van de Su-arbeiders, maar er zijn ook plichten aan verbonden, dat vergeet je erbij te vermelden. Zoals je weet zijn er in Suriname meer ongeschoolde dan geschoolde arbeiders, en vooral in die laatste categorie worden de arbeidsplaatsen gezocht door de nieuwe spelers op de markt. Dus die hangmatliggers hoeven zich geen zorgen te maken, die zijn zo wie zo ongeschoold. Of je moet de pretentie hebben om met drie jaar lagere school directeur van een goudbedrijf te worden….


  Maak melding

 3. @@ Blaka-Bakra Natuurlijk, ook de plichten!!! helemaal mee eens en inderdaad, je hebt die hangmatliggers en ook ProfessorWeetNietsKundigen!! Wintie waai,Lanti sa paai. Het was even ontglipt!! Blijf scherp!!

  Fijne dag!!


  Maak melding

 4. @Midete: Ik ben het volledig eens met u. De overtollige ambtenaren kunnen daar goede emplooi vinden. In Nederland noemden ze dat emplacement. Ambtenaren die weigeren moeten ontslagen worden. De heer Hooghart zal weren hoog en laag springen, maar de sanering van de overheid is onafwendbaar.


  Maak melding

 5. Onze binnenland van Suriname is rijk aan alles wat bestaat en waarde vol is de grenzen en de westerse investeerders moeten met datum en tijd strak in de gaten en bij het beschadige van de natuur boetes uitdelen en geen doekoe onder de tafel nemen. Z0 worden wij gewaardeer en met respect behandel. IK Weet dat zij ons uitlachen en ik praat uit ervaring en zit hun altijd te opserveren zij willen alles voorniets in hun land hebben ze de jackpot Dus kijk j uit met die gasten BRRRRR!!


  Maak melding

 6. Het bovenstaande bericht over goud winning en werkgelegenheid gaat bieden heeft zijn voordelen voor aarbeiders in die sector,,Met na druk op werk projecten zou het ook goed zijn als er werkprojecten in de form van werken en leren mogelijk gemaakt zou worden,maar dan landelijk,,zo zal er een gelegenheid voor werk voor iedereen mogelijk zijn.


  Maak melding

 7. Het is schandalig dat Waterkant selectief censureert op IP adres.

  Als ik onder normale naam op mijn thuis pc inlog duurt het dagen voordat mijn posting wordt geplaatst of wordt zonder reden helemaal niet geplaatst. Log ik met eigen naam in met andere pc vanuit het buitenland – maar ander ip adres – wordt elke posting zonder vertraging direct geplaatst.

  Opvallend is dat alle pro NDP postings zonder problemen direct worden geplaatst

  Een kwalijke vorm van censuur dus.Waterkant onwaardig.

  Nu iedereen raden wie ik ben….


  Maak melding

 8. Nu hebben die schizofrene luie donders op waterkant.net geen enkele reden zich vast te bijten in die uitkering. Er is genoeg te doen in Suriname, ga je land helpen opbouwen ipv, de hele dag hier te zitten stomzeiken.

  Trouwens voor diezelfde luiedonders die willen weten hoe het staat met de woningbouw in Suriname.

  De meest progressieve regering die Suriname ooit heeft gehad olv de Vader des Vaderlands onze enige Volksheld en dja dja Sranang Mang Z.E President Desire Delano Bouterse.

  http://www.woningbouwprogrammasuriname.org/


  Maak melding

 9. Wie denkt dat de ambtenaren zullen afvloeien naar de goudmijnen,heeft het mis.Er wordt door de regering overwogen om Vietnamezen binnen te halen voor het werk.Die zijn goedkoper dan Suri’s.Uit Par’bo hadden er maar 2 personen gereageerd op de advertentie om in Apoera in de zagerij te gaan werken.De rest zijn lokals,guyanezen en natuurlijk de Chinezen.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Jacobus,

  Ik wil wedden dat jij niet een van de 2 personen was, ik weet ook zeker dat geen van de 2 fronters waren, het moeten wel NDP’ers zijn geweest.

  Nou, als jij en die andere bedelende luie fronters nou eens gingen werken hoefden we geen Vietnamezen te importeren. Jullie zitten liever op waterkant.net dan je land helpen ontwikkelen. Stelletje kwakzalvers


  Maak melding

 11. Afu flippie
  Hahaha je laat me lachen,ik moet een baan zoeken bij wie?
  Ik heb een goed lopend bedrijf hier in SU.
  Kom jij eens lekker hier wonen met je grote mond,blijf niet van die uitkering in Nederland leven hahaha.
  Of ben je afgekeurd?Dat geloof ik best.


  Maak melding

 12. Dat is geweldig, want de werkloosheid moet in SU niet meer bestaan.
  Het is een plicht van een mens om te werken.
  Spirituele werk is geen werk.
  Dus werken en bidden.


  Maak melding

 13. Waarom laat men de goudwinning niet alleen in handen van multinationals?Neen,de gelegenheid voor roven en stelen zal altijd blijven onder heel bekende Surinamers.


  Maak melding

 14. @Kaaimang als jij! de history kent of goed op had gelet bij de les zou gij logisch kunnen na denken en eerder oplossend maar niet afkrakend moet reageren want aan alles komt een eind


  Maak melding

 15. ik hoop gaande weg dat het de goede kant opgaat met suriname .mensen die graag naar su willen laat je niet bang maken laat je niet ompraten ga een kijkje nemen en luister niet naar onruststokers omdat zij geen toekomst hebben in dat land .nederland waarin ik woon zit vol ellende maar daar durven mijn surinaamse broeders niets over te zeggen .
  ik woon in nederland heb hier gewerkt enm ben mijn baan kwijt .ik ga binnen kort kijken wat ik in su kan betekenen .ik zeg niet dat het mee zal vallen maar heb toch mijn nodige ervaring als proces opporator dus wie weet kan ik een baan vinden in de mijn bouw toch de moeite waard om het te gaan proberen .ben 8 maanden gelenden mijn baan kwijt dus wie weet .
  mensen van surinaamse afkomst zijn steeds bezig vuil te smijten naar su terwijl het in nederland niet beter is .overal is er ellende niet alleen in su .niet doen alsof nederland het paradijs is houden jullie op .hoop dat het goed gaat in suriname .


  Maak melding

 16. Het goud moet in Surinaamse BANKEN in Suriname blijven De Economie stijgt en dan kan Surinaamse in alle opzichten Financieel uitkomen. Juli weten niet dat de hele wereld watertanden krijgt van Su. Wij moeten de voor en nadelen niet uit elkaar houden


  Maak melding

 17. weer een investeerder en dat is weer een belofte ingelost …bouterse heeft genoeg beloftes ingelost in die twee jaar .natuurlijk gaan die redimusus en front het tegen spreken maar de bewijzen liegen er niet om .

  de vooruitzichten van de surinaamse economie bieden goede perspectieven zegt de wereld bank ..dat komt niet goed over voor die oppositie .

  hopelijk wordt er ook een aanvang gemaakt met rechtzaken tegen de vhp wij gaan spanende maanden tegemoet in su ..het is menens met deze pres
  wij gaan die abanies uitroken die de staat voor miljarden heeft benadeeld ,reken maar dat die anticorruptie wet er aan komt .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.