‘Typisch Europees’ uit schoolboek voor Suriname

32

PARAMARIBO, 17 sep – De partij schoolboeken die de regering heeft besteld bij Nederlandse uitgevers is binnen. Dertien vrachtcontainers volgestouwd met modern studiemateriaal zijn de afgelopen dagen ingeklaard. Volgens de werkgroep Voorbereiding Onderwijsinnovatie geschiedde de bestelling van ongeveer tien miljoen euro niet blindelings. De uitgevers moesten wat aanpassingen plegen om de boeken meer te richten naar lokale omstandigheden.

Dat gebeurde vooral bij de economische vakken. De werkgroep stond erop bij de onderhandelingen. “De boeken zijn niet helemaal bijgewerkt, maar wat typisch Europees was, is weggelaten”, zegt werkgroepvoorzitter Eddy Jozefzoon tegenover de Ware Tijd. Zo zijn bedragen in de boeken uitgedrukt in Surinaamse dollars in plaats van euro’s. De boeken gaan direct naar het secundair onderwijs dat voor een nieuw schooljaar staat.

Het wordt wel even wennen voor ook de leerkracht. Een deel van inhoud zal nog wel ‘typisch Europees’ aandoen. Wie het Surinaamse onderwijs kent, weet dat er jarenlang gewerkt is met archaïsch materiaal. Generaties hebben het ook nog moeten doen met kopieën van kopieën. De huidige generatie zal voor het eerst weer aan splinternieuw materiaal mogen sniffen. Aanpassing van het studiemateriaal maakt deel uit van een groter moderniseringsplan.

Bekijk ook:

32 REACTIES

 1. Winston,

  We begrijpen je wel dat jij het liefst wil dat
  de relatie tussen Suriname en Nederland opgefokt blijft. Want dat is kennelijk jouw grote wens.
  want als jouw wens uitkomt dan ben jij kennelijk content.
  Maar ondanks de zogenaamde ‘ koudeoorlog ‘ tussen politiek Den Haag en de Surinaamse overheid loopt de samenwerking op zakelijk gebied juist op rolletjes.
  Laten we hopen dat jouw wens niet uitkomt en dat de vriendschapsrelatie tussen de zakelijke wereld en
  overige onderdanen van Nederland en Suriname voor altijd zal blijven bestaan.

  De beloofde ontwikkeling in het onderwijs begint langzamerhand gestalte te krijgen.
  En nu nog meer klaslokalen bouwen….


  Maak melding

 2. ja wij hebben niets tegen het nederlandse bedrijfs leven het is politiek den haag die klets en dat begrijpen men niet suriname heeft niets tegen nederlandse staadsburger hoor jullie willen dat. wij hebben wel iets tegen jullie die niet weten waar jullie thuis horen maar steeds zitten kletsen ,, mie takkie,,gaat goed met suriname,,


  Maak melding

 3. @duuh mooi torie dat is zo moeilijk te begrijpen voor ze.als je goed kijk hebben de nederlander niets tegen suriname maar zijn juist die gasten die zich surinamer noem maar graag zit dat,t slecht gaat met onze lekker sweet sranang,, mie takkie,,


  Maak melding

 4. Vaarwel Ping Ping.Nu moeten we het doen met Reinaert de Vos en met een stoomboot in plaats van korjalen die over de soela’s racen.Nooit meer:land van stoere indianen,
  land van bossen groot en mooi,land waar tussen de lianen,tijgers loeren op hun prooi.

  Dag identiteit.

  Cobie.


  Maak melding

 5. en voor de geene die meer wil weten luister later naar limbo daar zal meneer jozefzoon meer vertellen over het onderwijs gebeuren ,,,let op er komen meer ,,a,noh alla diesi moro dih ete,,mie takkie,,


  Maak melding

 6. hahahah ai boi song mang noh,e begrijp sang oh psa vraag maar naar een van die boeken dan zal je merken dat er veel sranang torie er in voorkomen oke ,, mie takkie


  Maak melding

 7. het is goed wanneer men over deze dingen praten dat je goed gaat luisteren en begrijpen.denk je dat men niet in su is gaan onderzoeken om die boeken in su te schrijven ik zou je aanraden om te gaan lezen wat er staat oke ,, mie takkie


  Maak melding

 8. het gaat goed met suriname hoor jullie mogen zoveel haat hebben die boeken zijn er,, en nogmaals bouterse en suriname hebben niets tegen de nederlandse staadsburger maar den haag met suriname,, het bderijfsleven in nederland doet wel zaken met suriname en gelukkig ook want het de mensen die zich surinamer noemen maar alles wat goed gaat wil tege praten ,,mie takkie,, het gaat goed met su


  Maak melding

 9. en bouterse heeft nooit gezegt dat hij niet met de nerderlandse staadsburger niets te maken wil hebben den haag wil papa spelen en dat gaat niet ,, mie na wang bigie mang inie mie osso oke ,,, mie takkie


  Maak melding

 10. Dat is tenminste een stap naar nieuwe leervakken die niet al te Europees zijn ingesteld.
  Dan vind ik dat er qua algemene les materiaal ook rekening gehouden moet worden met geschiedenis lessen,landbouw en grondstoffen,natuurlijke vormen van heling ext.
  Als men toch met eigen identiteit bezig is,waarom dan niet de kernen van ons Surinaams wezen herstellen,.Uit/in die wezen vind men zijn oorsprong en is tevens het basis van ons kennis naar het natuurlijk leer proces en 1 wording.


  Maak melding

 11. Goede zaak Eddie Orchestra Jozefzoon!Bravo!!
  Dit is heel iets anders dan het zogenaamde ‘goede voorbeeld’!
  Het onderwijs is uit de politieke sfeer gehaald.
  Nu zal het i.i.g. hopelijk beter gaan.
  Maar ….. eerst nog,de beloofde lokalen,implementatie van het LVS(Leerling Volg Systeem) en last but not least ‘goede intrinsiek gemotiveerde docenten’ mensen met hart voor de zaak!
  Maar het is i.i.g. alweer KASSA voor OLLAND!!!
  Sranang,sondro OLLAND a n’o go luk joe!!
  Alla kondre abie wang trawang vanodoe!


  Maak melding

 12. niemand heeft gezeg dat ze nederland niet nodig hebben het brijfsleven denk anders dan een paar man wijf hier ,, den haag heeft bouta gezeg niet nederlanse bedrijven die dedrijven willen wel den haag niet of begrijp ik dat niet goed,,


  Maak melding

 13. takkie,
  Een vraagje, snap jij wel die tegenstrijdige geleuter van jou ??
  Bouterse en Suriname hebben internationaal geen moer te beteken laat dat duidelijk zijn, die grote smoel van Lackin en Bouterse zijn meer bedoelt voor binnenlandse consumptie, voor runderen zoals jou takkie.
  Den haag heeft niets met de Surinaamse bevolking want als er ramp zich voltrekt in Suriname is Nederland de eerste die komt helpen, denk aan die watersnoodramp geen Brazilie geen Chavez. Als Nederland echt alle banden met Suriname verbreekt zal Bouta, Lackin,Ingrid Limbo en de rest van die criminele het niet voelen de arme bevolking zal de eerste zijn de pijn gaan voelen.


  Maak melding

 14. @lorry
  Dat is ook een zware job.Want er zitten heel veel onbevoegde docenten op de scholen onderwijzertje te spelen!In 2010 was er een school met % geslaagden.
  VRESELIJK MAN!!!DUS OLLAND KAAT WEER ELPEN!


  Maak melding

 15. Aangepast: waar speedboot stond hebben ze korjaal gezet, internet is vervangen door een postduif etc. Ik wil trouwens graag zien hoe de leerkrachten die nieuwe stof zo snel onder controle krijgen.

  Wat dat gelul betreft over boeken uit de jaren ’60:

  Reeds in 1992 heb ik geen enkel jaren ’60 boek meer gezien op de mulo of daarboven. Alles was minimaal van de jaren 80. Sommige boeken waren zelfs bij de tijd.

  Stemmingmakerij!!

  Wat niet betekent dat ik niet blij ben met bij de tijdse methodes. Ik vraag me alleen af of de Nederlandse methodes wel de beste waren. Waarom veel geld met spoed uitgeven aan boeken? Liever wachten en het zelf doen. Als we een jaar gewacht hadden, hadden we deel 1 kunnen invoeren en het jaar daarop deel 2 etc. of boeken halen uit België.

  Nu gaat er weer geld weg, maar er komt geen kennis en ervaring over boeken schrijven bij.


  Maak melding

 16. Ik dacht dat de banden met Ned. doorgesneden zouden worden.
  Waarom geen Franse leerboeken?, Frankrijk zou de gateway naar Europa worden, of beter nog Chinese of Venezuelaanse leerboeken?
  Ik hoop in elk geval dat de Ned. leerboeken het nivo van zowel de leerkrachten als de leerlingen opgevijzeld wordt.
  Voor de paarse bendeleiders is het helaas te laat,hun nivo zal altijd laag aan de grond blijven.


  Maak melding

 17. Forummers, Odi odi.

  Waarom heeft dhr. Eddy Jozefzoon, niet eerder een beroep gedaan op België?
  Het zou toch ook mogelijk moeten zijn om voor minder dan 10 miljoen euro zo’n order te plaatsen.

  Relatie Suriname-België behoeft verbreding

  door Eric Mahabier, 18/09/2012

  ANTWERPEN – De relatie tussen Suriname en België moet geïntensiveerd worden. Alleen al op taalgebied kunnen beide landen veel voor elkaar betekenen. Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en de assembleeleden Guno Castelen en Melvin Bouva zeggen in afzonderlijke gesprekken metdWT dat naast onderwijs, Suriname en België ook op het gebied van toerisme en ICTintensiever kunensamenwerken.

  De huidige samenwerking is op een laag pitje en behelst merendeels onderwijsprojecten. “Mijn persoonlijk advies aan de regering zou zijn om in elk geval te kijken op welke wijze die samenwerking verdere perspectieven kan bieden”, reageert Simons. De assembleedelegatie is momenteel in België en heeft enkele van de mogelijkheden die dit land biedt kunnen zien. Simons zegt dat in elk geval vanuit De Nationale Assemblee (DNA) een samenwerking met het Vlaams Parlement bekeken wordt. Zij brengt vandaag een bezoek aan de voorzitter van het Vlaamse Parlement Jan Peumans. Onder andere over de mogelijkheden voor kennis- en ervaringsuitwisselingsprogramma’s zal Simons met haar collga Peumans de gedachten laten gaan.

  Perspctieven:
  Zowel Bouva als Castelen vindt dat de samenwerking met België veel meer perspectieven biedt dan tot nu toe het geval is. Castelen die zijn masterstudie Haven in Antwerpen heeft gevolgd, zegt reeds positieve ervaringen te hebben met met name de stad Antwerpen. Ook hij geeft aan dat het voordeel van de Nederlandse taal niet uit het oog verloren mag worden. Daarnaast zijn er dingen die vergelijkbaar zijn tussen Suriname en België. Als voorbeeld noemt Castelen op dat Antwerpen hetzelfde inwonersaantal heeft als Suriname. Daarnaast zijn beide bezig met onderwijsverbeteringen.-.


  Maak melding

 18. @gmap een vraagje snap jij wel die tegenstrijdige geleuter van jou ji bent als jaren bezig met je strijd wat jou nog steeds niet lukt internationaal ben jij ook niets notie of denk je dat?maakt niet uit wat jij vindt van bouta voor de echte surinamer is hij de press hoe pijnlijk dat ook voor jou mag zijn hij is de press ,,meo,,en maakt niet uit hoe jij de surinamers wil noemen runder of wat geeft niet jou leider is rutten praat of lul daarover daar hoor je thuis ga lekker met spong op de bank spelen in je lingerie ga makaar lekker bezig houden lul niet over suriname ,, mie takkie,,


  Maak melding

 19. @GMAP jij zeg als nederland echt alle banden met suriname verbreekt nou ben jij dan zo slim om je zelf die vraag te stellen? wat voor band is er dan waar is jou ambassadeur dan heeft den haag een band met suriname nee het bedrijfsleven wel, met suriname en anders om,, respecteer mijn press dan ga we verder zo niet dan mag je van alles roepen ,, kijk tel zelf hoe jong je toen was en hoe oud jij nu ben.ik zag jou laast lopen zo bedachtzaam je moet ontspanne blijven want er komen nog meer mooie zaken in suriname die meer pijn gaat doen,, denk aan november internationaal gaan we op wereld niuws komen je weet wel noh beer doi doe gewoon power a torie dan joe kan goh broko wang fatoe lekker echtwaar ik zie dat een paar van jullie een beetje er uit moeten super overspanne die gasten hier ik begrijp hoor heer jarie niets anders dan beer doi achter je pc en niet anders doen is wel vervelend ja ,,,,,ontpanne,, meoo


  Maak melding

 20. Deze regering doet ook aan geschiedenis vervalsing. Ongetwijfeld zullen de boeken hierop aangepast zijn.

  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ, DOSSIER PIET WORTEL VRIJ, NU !!!


  Maak melding

 21. @midete.
  Je schrijft:~
  1.’Ik vraag me alleen af of de Nederlandse methodes wel de beste waren’.

  Er is in Suriname(Het Fort Zeelandia) een boekenbeurs van/door 21 uitgevers uit Nederland gehouden.
  Men wilde de scholen geen boeken door de strot duwen,dit moest zo democratisch mogelijk verlopen.
  Immers kennen de docenten de leerlingen en weten dus precies welke methode het beste bij hun leerlingen past.Twijfel je nu toch aan de uiteindelijke keuze van de afgevaardigde bezoekers/docenten?

  2.Verder zeg je:’Waarom veel geld met spoed uitgeven aan boeken? Liever wachten en het zelf doen’.

  ZELF DOEN?Suriname is sinds 1975 onafhankelijk!Een eenvoudig rekensommetje leert dat het er in november 2012 37 jaar geleden is.Waar zijn al die nationaListen gebleven die zo’n grote bek hadden over ‘het door knippen van de banden’ met Nederland?Jij weet toch deze slappe houding uiteindelijk voor het schoolgaande kind heeft betekend!Ze hebben geen ene moer voor het lerende kind gedaan,maar zichzelf op mooie politieke posten benoemd.
  Moet onderwijzend Suriname nog langer wachten?
  KOM NOU MIDETE!

  ´


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.