Agressie dodelijk ingrediënt verkeersproblematiek

24

PARAMARIBO, 16 sep – Agressief gedrag maakt de problemen in het wegverkeer alleen maar ingewikkelder. Dit stelt psycholoog Harry Mungra. Er wordt van alles gedaan om het aantal ongevallen terug te brengen. Voorlichting en meer en beter wegmeubilair komen er aan te pas. Maar hoe meer de tijd verstrijkt, hoe groter het aantal incidenten.

In de afgelopen twaalf jaar vielen bijna duizend doden. Volgens Mungra is dit al erg genoeg. Maar een ietwat vergeten groep bij het meten van de verkeerskwaliteit, vormen de gewonden. Mensen die hun levenlang de littekens moeten mee dragen. En dat door het wangedrag van medemensen. Onnodig hard rijden, steevast weigeren anderen voor te laten gaan, het komt allemaal voor. Het slechtst af zijn de voetgangers. Voor hen is er letterlijk geen plek.

Als er al ergens voetpaden voorkomen, worden die als parkeerhaven gebruikt. Anders moet maar gebruik worden gemaakt van de rijweg. Met al die voorbij razende auto’s is dit een hachelijke onderneming. Mungra vindt het hoogtijd dat de openbare weg meer wordt aangepast aan de variëteit aan gebruikers. Anders heeft de immer groeiende stapel voorlichtingscampagnes geen enkele zin. En zal het aantal slachtoffers alleen maar toenemen.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Dit betekend dat er geen vaste verkeer regel is samen gesteld voor het algemene land verkeer,en het weg meubilair dat beter aangepast moet worden.
  Over deze dingen moet men een landelijke verkeer toepassing genereren,ook wat agenten voor het verkeer betreft zou meer toezicht op wegen en binnen wegen moeten gehouden worden,om agressief optreden van weggebruikers in toom te houden.
  Ik had in een vorige bericht aan gegeven dat het zou helpen als er minder auto’s in su ge importeurt zou worden,op die manier vermindert men het aantal slachtoffers in het verkeer,het lucht vervuiling door auto gassen,en krijgt men een beter overzicht van het verkeer in su.
  wat straffen bij een overtreding betreft;;die moeten gewoon streng zijn,want het gaat tenslotte om mensen leven.
  Meer verkeer agenten en strengere verkeer regels en straffen,,en wie zich er niet aanhoud verlies zijn voertuig en rijbewijs en beland in de gevangenis.Wie zich zonder verantwoord gevoel in het verkeer manifesteerd en ongelukken veroorzaakt moet zwaar gestraft worden.


  Maak melding

 2. Mungra heeft gelijk. De infrastructuur van de wegen moet worden aangepast. Die is zo oud als Jeruzalem. Verder moet er wetgeving komen waarbij slachtoffers de mogelijkheid hebben de schade meteen te verhalen op de veroorzakers. Ik pleit er ook voor het verkeer te decentraliseren. Dwz dat er ook in en rondom de gebieden in het Oostelijk en Westelijk deel van Suriname er meer voorzieningen en oversheidskantoren moeten komen. Voorbeeld: kijken wij naar het gebied rondom de 3e Rijweg, waar de drukte overigens toeneemt, zou het handig zijn om daar een grote mall neer te zetten. Voorbeeld 2: de Ring nabij Benniespark moet worden afgemaakt en doorgetrokken naar de 4e en 54 rijweg. Zo zijn er nog wat voorbeelden te noemen. Jammer, maar ik mis wel een onderzoekszoekrapport waarin een stuk beleid voor de komende 10-20 jaar wordt vastgelegd. Wie heeft een beter idee???


  Maak melding

 3. Surie`s hebben heden ten dagen absoluut géén waarde én normen ! En dat laten zij niet na, om overal te tentoonspreiden.Zo doen zij dat in het verkeer.(Wat je hebt, dat geef je.Wat je niet hebt kun je ook niet geven)

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 4. Er zijn altijd al agressieve uitingen in het verkeer geweest.Dat deze uitingen zijn toegenomen heeft alles te maken met het feit dat het aantal verkeersgebruikers door de jaren heen ook is toegenomen.

  Hier komt nog bij, dat er niet noemenswaardig veel kilometers rijweg in de loop der jaren is bijgekomen. Een veelvoud van het aantal weggebruikers perst zich door vrijwel het zelfde wegoppervlak als 25 jaar geleden.
  Een dodelijke cocktail en zeker als je bedenkt dat het respect voor een mensenleven in de maatschappij is afgenomen. Zelfs als je dood bent, heeft men geen respect voor de overledene en brengen ze de stoffelijke resten op de beeldbuis van de nationale televisie.

  Maar ja, zeg me door welke leider je je laat leiden, dan zal ik je zeggen wie je bent.


  Maak melding

 5. Tijden veranderen,mensen gaan met de tijd uiteraard mee.Niks mis mee zou je willen zeggen.Normen en waarden veranderen ook.Bijna doet iedereen bellen achter het stuur.Waarschijnlijk vinden ze stoer!Alcohol gaat ook samen in het verkeer.Men moet de nadruk leggen op het FATSOEN.Rijlessen,rij examen ,naast het goed het voertuig besturen moet men het fatsoen goed in het verkeer toepassen.Zonder normen en waarden en fatsoen ,geen veilig verkeer.


  Maak melding

 6. De machocultuur is belangrijk voor ons Suri’s.Als we niet uitschelden en/of een robbertje vechten zijn we watjes en kunnen geen indruk maken op de wentjes.
  Als we echt stoer zijn ,waarom gaan we niet het binnenland in om alle illegale buitenlanders uit ons land te verjagen? Waarom gaan niet naar West-Suriname om Fort Tigri te bevrijden?
  Zijn we daarvoor te laf? Kunnen we alleen tegen elkaar zo onbeschoft gedragen? Wat voor “kerels”zijn we toch.


  Maak melding

 7. Die Harry Mungra heeft het goed gezien, dat is een heel vervelend probleem, die je niet zo maar gaat oplossen, dat roekeloze, en daar kent men geen verkeersfatsoen, die wegen daar zijn smal, men rijdt te hard, lapt alles aan z´n laars en zo kom je er nooit.


  Maak melding

 8. Goed zo Harry Mungra, geen woord te veel gezegd.

  De wetten zijn er wel, er is geen toezicht op de naleving en geen sanctie op overtredingen. (Ik zal maar geen voorbeelden noemen)

  Ik wil het herhalen:

  IK MIS DE OPVOEDENDE TAAK VAN DE OVERHEID!!


  Maak melding

 9. Niemand in de politiek die zich aantrekt van deze toenemende verkeersellende. Niemand! Totdat het een keer gebeurt dat een familielid van een bekende politicus of aanverwant het het loodje erbij neerlegd……


  Maak melding

 10. MEDUSA mi gudu,

  pero heeft jouw aardig in de tang he…slaap jij wel lekker??

  toen Goodluck Lonnie zei dat hotel Santo vol zit met zijn “voetbaltalenten” heb jij niet gereageerd!!!!

  als vandaag pero hetzelfde concludeerd is hij de gebeten hond noh!!!

  Waarom hebben wij ook heden het etiket; SURINAMERS ZIJN LUI???

  Pero,…doe jij je ding,..en blijf foeteren op alles wat niet deugt of het nou is;

  marron, jampa, snesi, koelie en of MEDUSA!!!!

  Ga occuperen je eigen grond, en maak van SURINAME een graanschuur door te verblijven BUITEN SANTO BOMA!!

  voor aanval op Pero krijg jij van mij opgelegd een nader te betalen boete….:) 🙂


  Maak melding

 11. Zou het o.a aan de ‘hitte’ liggen, dat mensen zo agressief rijden?

  Hier hebben ze er ook een handje van in de zomer: raam open, hand naar buiten, keiharde muziek en niet te vergeten het welbekende sissend geluid.

  Het verkeer in Suriname wordt elk jaar steeds grimmiger.
  Suri-style is voorrang nemen, doe je niet mee dan heb je een probleem.


  Maak melding

 12. Surinamers houden niet van wetten en regels, dat is het probleem in Suriname. Surinamers houden van hun eigen gang gaan. Hosselaars, mensen langs de straat producten verkopen, vuil overal gooien, heel hard rijden in het verkeer, tutteren met de hoorn van de auto, zonder dat er daar er dreigend gevaar is, enz, enz,voorbeelden zat om op te noemen, gaat u dat zelf na.

  Heelveel Surinamers vertonen dit a-sociaalgedrag.

  Regels en wetten, daar willen grote groepen van de Surinamers niets van hebben,weten of horen. Surinamers willen ongestoord hun eigen gang gaan en kennen alleen hun eigen regel(s) en dat is rotsooi schoppen, waar ze ook komen en staan.


  Maak melding

 13. Wie brengt Suriname nú weer tot grote schande???? Naam Bouterse in drugsdossier
  »
  Desi Bouterse
  Pieter Van Maele Toegevoegd: zondag 16 sep 2012, 18:00

  De Nationale Recherche heeft aanwijzingen dat de Surinaamse president Desi Bouterse nog steeds bemoeienis heeft met drugshandel in zijn land. Dat blijkt uit stukken uit het onderzoek naar de internationaal opererende drugsorganisatie van de Nederlandse Surinamer Piet W., die de NOS in handen heeft.
  OVER NORMEN ÉN WAARDEN GESPROKEN.NAWANG BIGIE SNING GIE MAMA SRANANAG !!!
  DEZE MAN LEERT HET NOOIT AF !!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 14. Zeg Bakra basi,wat breaking wat, gelul of niet, Piet Wortel en so what, wisten we toch al,geen nieuws hoor
  Er gaat toch niets gebeuren en vooral met de President niet, dus gezeik van jou, en stel, stel dat eea waar zou zijn, dan gaan ze hem toch halen, die witte kloot
  zal dat nooit doen, alleen een grote bek, die witte pier denkt die Amerikanen, die moeten hem gaan halen, blijf maar met je breaking shit, zielige witte baas,
  met je krawasi, krawas joe srefi.


  Maak melding

 15. Lalbahadoer, ook gij brutus, met die shit, owroe njoengsoe, en elke keer met je goeda hafies, oude wijsneus dat je bent, laat ze met rust in Suriname, is toch niet jou torie, sai je lul, en rustig aan ja.


  Maak melding

 16. Bakra Basi je hebt het druk baja, jammer no jij had liever die partij voor je zelf gehad, wees eerlijk.
  Het zit bij baas in zijn kluis, vraag hem een beetje.


  Maak melding

 17. Zondag 16 september 2012 om 20:37 uur, door Dopa
  Dopa: Dat maak ik zelf uit. You ne gie mie jang !!! Go was you mofo !!! Lees je reacatie nog één keer ,dan zie je zelf(hopelijk) uit welk hout jij gesneden bent.Zonder beschaving.Jou soort is een schande hier op de saite.Ga je diep schamen.Jullie soort is één verloren generatie.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 18. Lalbahadoer goeda hafies, wijsneusje, ben je niet ie dong ai joe dong, je zegt een hoop bille, en dan krijg je billekoekkkk, maar onze basi daar gaat niets mee gebeuren, en jij gaat naar lawmang djarie, kamra 100,zonder…


  Maak melding

 19. veerkeer wegmeubilair en voorlichting help zeker maar zet de schuld niet op het land want alle kunstmatige dingen [matriaalischme voeding] brengt ongelukken doe maar alles biologisch kom verandering de fout op de wereld zijn wij mensen begin bij je eigen dan geef degoede voorbeeld. geld ook voor mij basta brrrr!


  Maak melding

 20. @Socrates.
  Je vroeg een ander idee?
  1.Een drastische verandering en zonodig verbetering in het curriculum van het verkeersonderwijs en rijexamen.
  2.Een algehele herscholing voor alle weggebruikers in het(langzaam en snel)verkeer.
  3.Alle nieuwe verkeersexaminandi moeten in het bezit zijn van een mulodiploma (of een daaraan gelijkgesteld geldig document).
  4.Alle nieuwe verkeersexaminandi horen minimaal een niet naar boven afgerond cijfer 6 voor het examen te halen.
  5.Alle verkeersinstructeurs en -examinatoren moeten herschoold worden.
  6.Alle verkeersinstructeurs,-examinatoren,nieuwe verkeersinstructeurs en -examinatoren horen bij de Burgerlijke Stand te zijn ingeschreven en moeten dit bij navraag kunnen tonen/overleggen c.q.overhandigen.

  Tja … of dit een politieke haalbare kaart is,betwijfel ik ten zeerste!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.