Samenwerking St. Vincentius ziekenhuis in Paramaribo met Eindhoven

47

Op woensdag 12 september ondertekenden voorzitter Piet Batenburg van de Raad van Bestuur van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en voorzitter Manodj Hindori van de Raad van Bestuur van het St. Vincentius ziekenhuis in Paramaribo, een samenwerkingsovereenkomst voor onbepaalde tijd(foto).

Medewerkers van het Catharina Ziekenhuis zullen zich door middel van uitwisseling sterk maken voor verbetering van de patiëntenzorg in Paramaribo. nitiatieven die ten behoeve van de uitwisseling worden ontplooid, zijn primair gericht op de vraag van het Surinaamse ziekenhuis. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan stages van verpleegkundigen, paramedici, medisch technici en uitzending van specifieke medische specialisten (zoals radiologen en SEH-artsen), ontwikkelen van kwaliteitssystemen en donaties van medische apparatuur.

De opleiding van artsen in Suriname is ook een belangrijk aandachtspunt. Zij volgen hun basisopleiding geneeskunde in Suriname. Het Catharina Ziekenhuis gaat zich inzetten om de vervolgspecialisatie van deze studenten in Europa te laten plaatsvinden. Zodoende kunnen de artsen de opgedane kennis daarna toepassen in thuisland Suriname. Lees verder…

47 REACTIES

 1. Dat zijn nou ontwikkelingen welke Suriname nodig heeft.
  Zo bouw je iets op en krijg je gelijk meer kennis in eigen huis.
  Nu zorgen dat we binnen nu en 10 jaar zoveel kennis vergaren dan kunnen we onze zorgsysteem sterker maken en verbeteren.

  Top


  Maak melding

 2. Te idioot voor woorden, de nld belasting betaler draait weer op voor de kosten. Hoop dat hier kamervragen over worden gesteld. Kan niet zo zijn dat nederland de artsen van een misdadige regime gaat opleiden. Dacht dat Suriname zonder Nederland kon. Laat ze maar bedelen in Cuba of China.


  Maak melding

 3. Laat de Nederlandse en Surinaamse politiek maar met elkaar rollen bollen als de Surinaamse en Nederlandse
  onderdanen maar vriendschappelijk met elkaar om kunnen gaan dan is het goed.
  Deze samenwerking geeft weer aan dat die vriendschappelijke band er dus wel degelijk kan bestaan. Laat dit een positief voorbeeld zijn voor
  Politiek Den Haag en politiek Paramaribo!
  Laten wij ook op dit forum hier een voorbeeld aan nemen
  en niet allerlei verwijten en verwensingen naar elkaar
  toe slingeren.


  Maak melding

 4. Geen rooie cent naar die banenen republiek !! Laat Bouterse en z’n vrienden het zelf maar uitzoeken. Ze hebben alleen maar een grote bek. Het nederlandse volk betaald zich al blauw aan zorgpremies etc. Dit noem ik nu het verkeerd besteden van zorggelden.


  Maak melding

 5. @Nico,

  Sinds wanneer betaald de Nederlandse belasting betaler voor stage plaatsen van Studenten? Sinds wanneer betaald de Nederlandse belasting betaler voor een uitzending van Medisch specialisten??

  maar je moet pas antwoorden als je zekerheden hebt, ik denk persoonlijk dat jij nooit stage hebt gelopen of uitgezonden bent want dan had je geweten dat je reis en verblijf uit eigen zak moet betalen.
  Tevens is het niet zo dat de regering van Suriname (waar ik het ook niet mee eens ben) dit geregeld heeft dit is geregeld tussen twee ziekenhuizen, en voor een land als Suriname is dit goed.
  Ik denk dat jij na het verlies van je geliefde PVV voorman Wilders aan het treuren bent, en op de Nederlandse nieuwssites niet je woord kunt doen omdat je word uitgelachen.


  Maak melding

 6. Belachelijk .
  Ik weet als geen ander als medisch specialist, dat de Nederlandse artsen daar gaan werken om naast hun salaris in Nederland te gaan bijverdienen en vakantie te vieren. Verder krijgen ze in Suriname meer betaald dan hun Surinaamse collegae. Als dek Surinaamse ziekenhuis directie hetzelfde zou geven aan in het buitenland (Nederland), verblijvende specialisten van Surinaamse origine zouden er velen graag hiervoor tekenen. Ze geloven en waarderen echter meer de PVV of VVD Bakra specialisten. Let wel je brengt een paard van Troje binnen. Kijk maar hoeveel blanke artsen die hier gepensioneerd zijn wederom werken in Suriname. Doen ze alleen maar voor het geld. Afgedankte apparatuur vanuit Nederlahnd krijg je als zoethoudertje. Ik ken 10tallen specialisten van Surinaamse origine in Nederland die graag terug willen, maar ze worden minder beloond dan hun Bakra collegae in Suriname.
  Schande!!!!


  Maak melding

 7. Forummers, Odi odi.

  Een heel goed artikel. En ook een heel goede samenwerking tussen beide Ziekenhuizen.

  @Nico: Je bent zeker met je verkeerde been uit bed gestapt.
  Het gaat om een samenwerking tussen het St. Vincetius Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

  Na een lange slaap mag (Nico) het vervolg verhaal even lezen. Wees realistisch en lees wat een “slaappil” voor u kan doen.

  Medisch mirakel: slaappil doet vader na zeven jaar ontwaken uit diepe coma
  Door: Koen Hellemans − 12/09/2012 Bron: Daily Mail

  Na vijf dagen behandeling met Stilnox begon de comapatiënt te ontwaken.

  In het Zuid-Afrikaanse Johannesburg gewagen dokters van een medisch mirakel nadat een man na zeven jaar in een diepe coma ontwaakt is door toedoen van … een slaappil! De vader van een zoon geraakte na een zwaar auto-ongeval in 2005 in een coma en zou volgens de dokters nooit herstellen. Na vijf dagen behandeling met de slaappil Stilnox is de man nu plots aan het ontwaken. Hij kan zelfs opnieuw praten. Het was zowaar zijn vrouw die voorgesteld had om die onorthodoxe methode te gebruiken na het lezen van een krantenartikel. Van een tegenovergesteld effect gesproken dus. .

  Ayanda Nqinana uit Johannesburg liep in een zware autocrash zeven jaar geleden aan de Oostkaap zware hersenletsels op. Hij sukkelde in een diepe coma en de dokters vreesden dat hij nooit nog zou herstellen. Tot Nomfundo, zijn vrouw en moeder van hun enige kind, een krantenartikel las over het gebruik van de slaappil Stilnox om patiënten die langdurig in coma liggen, te doen ontwaken.

  Spreken:
  Eerst reageerden de dokters sceptisch, maar omdat ze bleef aandringen, besloten ze het toch eens te proberen. Vijf dagen na de eerste slaappil begon Nqinana te ontwaken. Hij kon zelfs opnieuw enkele woorden spreken en herkende zijn familieleden, zelfs zijn zoon Ayavuya. Bovendien herinnerde hij zich flarden van gesprekken van voor zijn ongeval. Een echt medisch mirakel dus.

  Eerste verzoek: zoon zien!
  Zijn zoon Ayavuya was zo gelukkig dat hij maar bleef herhalen tegen zijn moeder dat zijn vader hem herkend had en zijn naam kon zeggen. “Ik zal de dag waarop hij ontwaakte nooit meer vergeten”, zegt zijn vrouw Nomfundo. “Het was de gelukkigste van mijn hele leven. Wat me enorm ontroerde, was dat zijn eerste verzoek was om zijn zoon te zien. Dit mag dan wel een wonder zijn, toch heeft hij nog een lange weg te gaan. Een echte conversatie kan hij nog niet aangaan, het blijft bij enkele woorden en signalen. Maar we leven op hoop nu natuurlijk.”

  Precedent in Brisbane (Australië)
  In de medische wereld blijft de methode van Stilnox bij langdurige comapatiënten omstreden. Een 23-jarige Australiër uit Brisbane kreeg in februari 2010 liefst acht beroertes, waaraan hij blijvende hersenschade overhield. De dokters voorspelden dat hij nooit meer zou kunnen stappen, spreken of zijn dierbaren herkennen en blind zou blijven. Na een behandeling met Stilnox ontwaakte hij na 45 dagen uit zijn diepe coma en begon langzaam vooruitgang te maken. Er was dus een precedent, maar de zeven jaren in coma zijn natuurlijk nog veel straffer.


  Maak melding

 8. @Kamper, ik zou bijna denken dat ik te maken heb met iemand … (vul het zelf maar in). Dan mag jij mij uitleggen waarom alle nederlanders zorgpremie moeten betalen. Dat doen wij niet voor de lol. Die artsen in de ziekenhuizen doen ook niet aan liefdadigheids werk. WIJ NEDERLANDERS betalen premies om de nederlandse zorgbedrijven draaiende te houden. En als we oppassen gaat straks 50% van onze loon op aan zorgpremie.

  Luister, stagiaires komen ook op de loonlijst van de werkgever, in dit geval dan het ziekenhuis. Voor een stagiair gelden dezelfde regels als voor vaste werknemers, al betreft het hier een groep die doorgaans weinig ervaring heeft, extra risico’s met zich meebrengt en dus ook extra aandacht verdient. Mogelijk is een stagiair een jeugdige, met daarbij horende rechten en plichten.

  De werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van iedereen die in het bedrijf aan de slag is: eigen werknemers, stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers. Voor al deze krachten moet de werkgever zorgen voor een goede werkomgeving.

  Ook een stagiair heeft recht op kosteloze verstrekking van beschermingsmiddelen door zijn werkgever. Kost ook geld, komt ook TEN LASTE van de zorgpremie.

  Voor de record, ik ben geen PVV stemmer. Je doet dus een aanname zonder enige feiten check. Belachelijk..

  Zo lang de diplomatieke betrekkingen niet op orde zijn, vind ik dat Suriname op geen enkele manier gesteund mag worden. Het is hard, maar zo moet het spel gespeeld worden.

  Volg deze forum al een tijdje maar de pro Bouterse aanhang komt mijn strot uit. Allemaal kunnen ze nederland missen als kiespijn, maar als er wat te halen valt uit nederland staan de handen geheven.


  Maak melding

 9. Ach jongens niet klagen. De reacties van Nico zijn toch niet vreemd, dit is het niveau van de meeste reacties hier op waterkant.net.

  Het kan jullie toch helemaal niet schelen hoe dom, krom of achterlijk jullie reacties zijn.

  Niets verbaasd mij meer, met zwakzinnigen als Nico kan en mag je alles verwachten.


  Maak melding

 10. @ Nico,
  Ik merk het al op jou reageren is net zo als het lezen van de reactie van Afu Sensie.
  ik ben uk Bouta aanhanger nooit geweest ook.

  @afu Sensi
  Jouw reacties zijn inderdaad van hoog niveau.
  Wat jij goed doet is het copy pasten van stellingen van het internet he vormen van een jouw eigen mening kost jou moeite.
  Ik durf te stellen dat Bouta jouw betaald om hier te reageren op de mening van mensen.
  Het feit dat jij jezelf middels je reactie slim durft te noemen, valt me dan tegen dat een persoon als jij de huidige regering durft aan te hangen.
  Ik ben het absoluut niet een met die Nederlander Nico aangaande de samenwerking tussen 2 ziekenhuizen, omdat Nico roept dat de Nederlandse belasting betaler daar de dupe van word, maar ik ben het wel eens met hem over Bouta dit krijg je dan Afu Sensie het buitenland althans het gross doet liever geen zaken met mensen die veroordeeld zijn en het systeem dusdanig aantasten dat zij en alleen zij er beter van worden.

  Nee Afu Sensie die reactie van Nico valt nog mee ten opzichte van die van jou.
  Want alles en iedereen die het niet met jouw baas Bouta en jouw eens zijn is dom zwakzinnig en ziek.

  Wat je zegt ben jezelf in deze Afu Sensie


  Maak melding

 11. kamper misschien moet je ergens anders gaan zitten janken. Als ik zeg dat jullie reacties dom, krom en achterlijk zijn, dan moet je mij niet kwalijk nemen, je hoort dan bij jezelf te rade te gaan.

  Ik zal een deel van jou reactie als voorbeeld nemen.

  “maar je moet pas antwoorden als je zekerheden hebt, ik denk persoonlijk dat jij nooit stage hebt gelopen of uitgezonden bent want dan had je geweten dat je reis en verblijf uit eigen zak moet betalen.”

  Bovenstaande beweerd kamper dus met zijn droge poepe ogen. Boi go sribi yere. Jullie zijn zwakzinnig, een andere conclusie is onmogelijk.


  Maak melding

 12. Ik dacht dat Frankrijk de gateway naar Europa zou worden.
  Eerst een grote mond opzetten, om uiteindelijk toch weer op Holland terug te vallen.Wat een loosers……


  Maak melding

 13. Afu Sensie, Klopt mijn bewering en wat is daar mis mee???
  Oh mijn schrijftaal was niet goed volgens jou?
  Ga jij lekker verder met het copy pasten van het een en ander, en bemoei je niet met mijn schrijven.
  Want jij denkt dat je slim bent en daardoor kunt bepalen wie er op dit forum mag schrijven.
  Ik lach om jou en noem je vanaf nu “Mister Copy Paste”


  Maak melding

 14. @afu sensie
  Hou nu eens op afu ede.
  Straks wanneer de EU weer zal besluiten de meeting niet in Suriname te houden dan ga je ze weer de vijand noemen. Vandaag wanneer dezelfde hollanders ons steunen zijn ze goed ,als ze alleen maar niet komen aan zaken die je grote vriend bouta kunnen schaden,neen dan zijn ze weer niet goed,volgens jou.
  Alle hulp is welkom wat betreft medische hulp als hulp op onderwijs gebied. En de meeste hulp komen richting Nederland. Apparatuur ,meubels etc zijn donatie giften die welkom zijn . Gelukkig doneren ze geen cash want dat gaat bouta en zijn reizende bendeleden gebruiken als zakgeld voor hun vakantie reizen.


  Maak melding

 15. He kamper, denk je nou echt dat je bewering klopt?

  Verbaasd me niet, dat je het nogsteeds niet doorheb!!!

  Ik bepaal niets hoor, blijf vooral lachen om je eigen stommiteiten.

  Gefrustreerde KOELIE Ray, moet je je niet gaan bezighouden met India.

  Nederlanders mogen dit soort hulp bieden hoor, zolang ze niet met onze binnenlandse aangelegenheden bemoeien vinden wij waarachtige Surinamers het best.

  Wij waarachtige Surinamers bemoeien ons ook niet met Nederland binnenlandse aangelegenheden.

  Trouwens de EU is geen Nederland en Nederland is geen EU, dat je het verschil nu nogsteeds niet weet, triest.


  Maak melding

 16. Nico,

  Jouw ongenoegen kan ik zeker begrijpen. Wij in Nederland betalen ons blauw aan zorgpremie en het zorgpakket wordt alsmaar ingeperkt.
  In dit kader zou het onrechtvaardig zijn wanneer een deel van de premie aangewend wordt om andere landen
  uit de brand te helpen. Zelf ik zou dat geen goed idee vinden.

  Edoch, jouw bewering dat de financiële middelen voor deze samenwerking ten laste komen van de zorgpremie is pertinent onjuist.
  Een speciale commissie van het Catharina Ziekenhuis houdt zich sinds 1972 bezig met uitwisselingsprojecten met ziekenhuizen. Eerder werd al een ziekenhuis in Haïti ondersteund. Het benodigde geld voor de projecten komt onder meer van donaties en van de medewerkers van het ziekenhuis zelf, die maandelijks een vast bedrag van hun salaris naar dit doel kunnen overmaken. Wekelijks is er in het Catharina Ziekenhuis tijdens de zondagsdienst ook een collecte in de kapel ten behoeve van het uitwisselingsproject.
  Dit samenwerkingsproject is dus puur particulier initiatief en de zorgpremie staat er dus totaal los van.

  Nico,

  De relatie met Suriname is gestoeld op historie. Er zijn gemeenschappelijke kenmerken n.l. de taal, de wetgeving en de Surinamers woonachtig in Nederland die ertoe bijdragen dat de vriendschappelijk verbondenheid met Nederland zal blijven bestaan los van de zogenaamde ‘koude oorlog’ tussen de beide overheden.
  Jij geeft kennelijk daar een andere invulling aan.
  Dat mag. Gelukkig zijn er in Nederland nog genoeg mensen die ondanks de gespannen verhouding tussen politiek Den Haag en de Surinaamse overheid, die vriendschappelijke verbondenheid op een positieve manier gestalte willen geven. Deze mensen hebben het recht daar toe.
  Net zoals jij het recht hebt om een andere visie op na te houden. Het ligt niet aan mij of aan Nico om te bepalen hoe individuen hun naastenliefde uiting willen geven.
  Deze Nederlanders voelen zich verantwoordelijk voor het welzijn van de medemens ongeacht uit welk land ze komen, ongeacht de specifiek kenmerken en ongeacht de houding van de overheden. Dat jij hier volstrekt tegen bent is evident maar voor anderen kennelijk totaal irrelevant.

  Nico,

  Wanneer jij je ergert aan de pro Bouterse aanhang op dit forum dan staat het je geheel vrij om hun postings niet te lezen of over te slaan. Maar kennelijk vind je die postings wel interessant genoeg om kennis van te nemen om je vervolgens daaraan te ergeren.
  Ik ga ook niet in een wespennest zitten wroeten om vervolgens te klagen dat ik ben gestoken door die wespen.


  Maak melding

 17. @Afu Sensie, je praat poep. Tegenwoordig nemen ze ook iedereen aan bij het NDP. Wat ze allemaal wel niet doen voor een blikje sardien en fernandez. Die paarse preek van je is oud nieuws brada. Dikke laag stof met spinneweb. Jouw baas heeft tot nu toe weinig kunnen betekenen voor Suriname. Het zou allemaal beter worden.
  Er zouden huizen worden gebouwd, er zouden betere wegen komen, het land zou weer aantrekkelijk worden voor investeerders. 50% van zijn tijd zit erop. Realisatie 0,0% ! Weet je wie hier de lachende 3e is ? Sinterklaas Jos Steeman Shipping… half suriname kan alvast de bijl uit z’n schuur halen en beginnen met ontbossen, want de pakjesboot is onderweg.

  Hebben ze tenminste zicht als de koerrier komt. Wat betreft zorg hulp, allemaal prima, zo lang er maar geen geld wordt overgemaakt. Alles in natura graag zonder bemoeienis van de corrupte Surinaamse overheid.


  Maak melding

 18. Koos de jong, je reactie is wederom ter kennisgeving aangenomen, nu mag je het weer proberen maar nu echt iets zinnigs. Je dom geklets totnutoe zet geen zoden aan de dijk.

  Ik proef wel een beetje jaloezie in je reactie, die blikje sardien en fernandez die je niet meer van front krijg, steekt he. Misschien een idee om een baan te zoeken, kan je ze zelf kopen.


  Maak melding

 19. @afu ede

  Nederland valt onder de EU!
  Moet ik je nog eraan herhinneren dat wanneer jou soort protesten te uiten heeft aan het adres van de EU, dat jullie dan NEDERLAND kiezen om je wrak en haat gevoelens die jullie hebben voor de EU ,bot te vieren?!

  Afu ede,
  alle hulp ,laat mij zeggen alle sociale hulp die van buiten komt,komt niet dank zij bouta,de Wreedaard. Het komt omdat degenen die deze schenkingen doen begaan zijn met het lot van de burgers in welk land dan ook ter wereld ,vooral de landen waar de leiders hun macht gegeven door het volk,soms ook door verraad, gericht zijn op EIGEN BELANG!

  Zij doen dat voor de burgers gezien hun situaties waarin zij verkeren en waar de presidenten geen ene moer geven om ze.Ze vertegenwoordigen geen regeringen en zijn ook niet gestuurd namens hun,dus gaan ze ook niet bemoeien met wat de regering van een land,welk land dan ook doet.Ze doen hun schenkingen het kan zij n in materialen of overdracht van kennis,Ze hopen natuurlijk dat de burgers waar de schenkingen gedaan worden het dan ook alszodanig gebruik zullen maken van hun diensten.


  Maak melding

 20. @dusdat, dank je wel voor je inhoudelijke reactie.
  Als dit samenwerkingsproject een particulier initiatief is en de zorgpremie staat er los van, dan zal ik dit van harte steunen. Heb zelf 15 jaar gewoond en gewerkt in Suri. Ik koester nog steeds warme gevoelens voor het land.

  Het is jammer om te zien dat zo’n prachtig land kapot wordt gemaakt door een paar mensen.


  Maak melding

 21. He Afu Sensie, wat bedoel je met Koelie, domme racist. Zo kennen we je weer, allemaal domme gekletst. Als je het communicatief niet kan winnen kom je weer met die racistische troefkaart, kontelikker.


  Maak melding

 22. He frustreerde koelie ray,

  “alle hulp ,laat mij zeggen alle sociale hulp die van buiten komt,komt niet dank zij bouta”.

  Daar heb je gelijk in, het komt dankzij FRONT, deze gasten leefden van hulp, handje op houden en bedelen, waardoor vele Surinamers tegenwoordig juichen bij het horen van het woordje hulp, zelfs moeite doen, hun eigen broek optrekken zit er niet meer in, ze zijn helemaal gefocused op hulp.

  De huidige regering daarentegen is het tegenovergestelde, zo hebben ze de Nederlandse regering duidelijk gemaakt dat ze hun 20 miljoen mogen houden.

  KOELIE Ray aan je warrig reactie is geen enkele touw vast te knopen, je komt heel erg labiel over.


  Maak melding

 23. Ashwin ik lees alleen maar frustratie in je reactie. Je lijkt wel die gefrustreerde KOELIE ray

  Hoe zou dat komen????? Zal het door die 9 zetels verlies van PVV komen??????

  Ga hulp zoeken.


  Maak melding

 24. Nou suriname mag blij zijn dat nederland mee wil doen aan de ontwikkeling van suriname. op dit gebied.
  De Catharina ziekenhuis in Eindhoven is qua hulp en kennis klasse en nogmaals klasse. Ik kan het weten.

  Maar heeft suriname dit wel verdiend. Is suriname hier wel klaar voor.

  Het is gewoon parels voor zwijnen gooien.

  groeten masala meid


  Maak melding

 25. he Afu Sensie,

  Vriend van Bouterse wat heb ik niet door dat je of werkt voor Bouta of dat je Bouta zelf bent??
  Ik denk namelijk kijkende naar je argumenten dat jij die gefrustreerde Ezel bent ontsnapt van weet ik veel waar, jouw hersenen zijn zo groot als die van een struisvogel.
  Je praat poep en als mensen iets willen zeggen of te zeggen hebben dan ga jij huilen.
  Diegene die begint met schelden op het moment dat iemand de waarheid zegt ben jij.
  Doe je zelf niet voor als een grootheid want voorlopig zit jij hele dagen het forum af te speuren om ten eerste mensen te verbeteren, en ten tweede wijs proberen te doen dit terwijl jij totaal geen verstand van iets hebt.
  Je roept de hele tijd maar Nl moet zich niet bemoeien met binnenlandse aangelegenheden, doe je grote ogen open en vertel wat er op dit moment in de wereld gaande is.
  Denk je nou echt dat Suriname eigenwijs kan zijn en blijven en de mening van de rest van de wereld kan blijven negeren? of kom je nu weer met verhaaltjes van s&p over hoe goed het met Suriname gaat, het feit dat je dat soort verhalen de wereld ingooit geeft al aan hoe slim jij bent.
  En ja Nederland behoord tot de EU, dat je dat effe weet.
  Nou veel plezier nog vandaag afu sensie allias Mister Copy Paste.


  Maak melding

 26. @Nico

  Ik vind het grootmoedig van jou om nav mijn posting jouw eerdere reactie enigszins te nuanceren. Weinigen is deze houding gegeven. Mijn complimenten!

  Dat Bouterse vanwege zijn besmet verleden niet de ideale president is voor Suriname is onmiskenbaar.
  Menigeen (waaronder ik) hadden ook gedacht dat Suriname
  in een totale internationale isolement zou raken vanwege Bouterse. Gelukkig is dat tot nu mee gevallen en lukt het de Surinaamse overheid zelfs om economische ontwikkeling te realiseren. Ik baseer mijn
  visie dan op beoordelingen van internationale instanties zoals IDB, Fitch, IMF etc.. die zeer positief zijn over het financieel beleid van de overheid.

  Fitch, behorende tot de zogeheten ‘big 3’ economische waarderingsbureaus samen met Moody’s en Standard & Poors, kwamen tot de volgende conclusie over het financieel beleid van de Surinaamse regering; de economische groei van gemiddeld 4,5 procent in 2011 en 2012, alsook de verwachte groei van bijna 5 procent in 2013 zal Suriname hoger dan de ‘BB-’ categorie plaatsen. Ook de waardering van de zogeheten ‘country ceiling’, welke de mate waarin kapitaal zowel intern als over de grenzen vrijelijk kan bewegen beoordeelt, krijgt de verhoogde ‘BB-‘ waardering.Het waarderingsbureau is lovend over de ’toewijding’ van de autoriteiten in Suriname om fiscale oneffenheden weg te werken, en om stabiliteit te bewerkstelligen op zowel het valutakoersenals het prijzenfront .
  Daarnaast is er nog altijd een positieve investeringscyclus en groeiperspectieven. Ook is de performance van de economie aanzienlijk sterker, vergeleken met landen van dezelfde kaliber. Het terugdringen van het begrotingstekort, houden van de staatsschuld beneden de twintig procent, instellen van een sovereign wealth fund, vereenvoudigen van het begrotingsproces en de hervorming van het belastingstelsel zouden allemaal kunnen bijdragen tot transparanter beleid.
  Aldus het waarderingsbureau.

  Gezien het bovenstaande kan ik het helaas niet eens zijn met jouw stelling dat het land ‘kapot’ wordt gemaakt. De economische ontwikkeling gaat weliswaar niet zo snel zoals wij dat met z’n allen zouden willen
  zien maar die economisiche ontwikkeling is er wel degelijk. We moeten niet vergeten dat Suriname de status ‘arm land’ net aan het ontstijgen is, mag die
  economische ontwikkeling dan wat trager gaan dan wij voor ogen hebben….?

  Wie dat niet kan onderkennen heeft de visie van een struisvogel.


  Maak melding

 27. De heer Afu Sensie,
  wil graag meepraten maar hij heeft het niveau niet.
  Uit onmacht gaat hij zich abnormaal gedragen. En rare taal neerzetten.

  Zijn verstand heeft de grote van een doperwt.

  groeten masala meid


  Maak melding

 28. @Dusdat,
  goed verhaal echter moet je erbij vertellen dat fitch een tool is voor banken en bedrijven en andere overheden om te kijken of zaken doen met een bepaald land veilig is.Nu vertelde ik dit in het kort anders word het zo’n lang verhaal.
  Dus maw de goede positieve vermeldingen zeggen dus niets over de staat van het land dus de eigen bevolking.
  Verder zie ik niet dat grote bedrijven cq landen te springen staan om Suriname te helpen.


  Maak melding

 29. Ik zal het je nog sterker vertellen, als je dan komt met ratings en dergelijke noem dan ook de rating die Suriname had voor het aan treden van Bouta in zijn huidige termijn.
  Tot 10 july 2010 was het een B-plus rating bij fitch s&p was BB minus en moodys een b1 rating. en let op allemaal gaven ze aan dat de vooruitzichten stabiel waren.
  Dus Afo Sensie en de rest, sla je baas niet te hard op zijn borst want de voorgaande regeringen hebben dit alles geregeld en niet baas B.
  Sterker nog als je de instrumenten zoals rating methodes kent weet je ook dat het in 2013 weer anders kan zijn.


  Maak melding

 30. Zie je Kamper niets verbaasd mij meer.

  Met zulke handelaren als jou, had de hele wereld de huidige crisis al kunnen zien aankomen.

  Als ik je reacties hier zo lees, zou ik je niet eens een Afu Sensie toevertrouwen om mee te handelen.


  Maak melding

 31. Je hebt gelijk Afu.
  Maar feit blijft dat ik handelaar was en je bij mij niet met die zogenaamde s&p verhaaltjes moet komen om jouw
  baas B te verdedigen.

  Want zoals ik reeds eerder zij in mijn reacties.
  Het klinkt allemaal als niets doen


  Maak melding

 32. He kamper is het je nogsteeds niet opgevallen dat ik je al lang niet meer serieus neem, dus laat me met rust, mi kong weri nanga deng dong dong sani fu yu.

  Je hele gezicht lijkt op het klinkt als niets doen.


  Maak melding

 33. Ach Afu toch.
  je neemt mij niet meer serieus? ik nam jou al niet meers serieus toen je met je gekopieerd verhaaltje je eigen stelling probeerde te onderbouwen.
  Op mijn vraag wat de huidige regering gedaan heeft voor de bevolking kom je aan zetten met een gekopieerd verhaal vervolgens kom je aan zetten met een verhaal over diverse ratings.
  Joh je hebt toch zelf wel door dat jouw opmerkingen kant nog wal raken.
  Zoals ik elders al gezegd heb probeer jezelf een beetje in toom te houden en niet overal een reactie neer te willen zetten.
  Probeer ook een te kijken naar argumenten van andere mensen je gaf een argument elders op deze site waarvan ik dacht reageren hoeft niet wat daar zit een kern van waarheid in.
  Maar goed ik respecteer jouw mening en ben blij dat ik in de toekomst gewoon mijn ei kwijt kan zonder dat ik een reactie van jou hoef te verwachten.

  Ik ga even sporten want je moet toch wat als gepensioneerd handelaar.

  Sherlock


  Maak melding

 34. Samenwerking met bovengenoemd Ziekenhuis zal nimmer ophouden.
  Lees ook het verhaal over Renovatie v/h Ziekenhuis.

  Eerste fase renovatie St. Vincentius Ziekenhuis afgerond

  De arbeiders die geslaagd zijn met hun certificaat van betonreparateur Balm.
  De eerste fase van de renovatie van het oude hoofdgebouw van St. Vincentius Ziekenhuis is achter de rug. Als eerste is gekozen voor het herstellen van de betonnen constructie van het gebouw. Het monumentale pand, dat dateert uit 1916, had te kampen met een aantal ernstige bouwkundige problemen, zoals betonrot en instortingsgevaar. Het ziekenhuis had geen geld om de renovatie op eigen kracht ter hand te nemen. Met steun van het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking en de Nederlandse Ambassade kon uiteindelijk
  € 1.500.000 worden vrijgemaakt om het historische pand grondig te restaureren.

  Het bestek en de constructieberekeningen zijn opgemaakt door architectenbureau Tjong Ayong en ingenieursbureau Rustwijk en Rustwijk. De Nederlandse betonreparateur Balm Uitwendige Wapening BV werd geselecteerd voor de reparatie van de betonconstructie.

  In mei 2010 is gestart met de renovatiewerkzaamheden. Bij de renovatie van het ziekenhuis heeft Balm gebruik gemaakt van koolstoflijmwapening, een moderne reparatietechniek die in Suriname nog niet eerder was toegepast. Door de moderne manier van werken en de strakke tijdsplanning konden de betonreparatiewerkzaamheden aan het ziekenhuis binnen de gestelde tijd van negen maanden worden voltooid.

  Nu de eerste fase is afgerond zal een lokale aannemer in de tweede fase de bouwkundige werken uitvoeren, waaronder ook het vernieuwen van de elektrische installatie en het sanitair en het herinrichten van de afdelingen. Volgens planning moet het gebouw omstreeks eind van dit jaar in zijn geheel worden opgeleverd.

  Betonreparateur Balm, die al sinds 1962 betonreparatieprojecten in Nederland uitvoert, heeft tijdens de uitvoering van de opdracht in het St. Vincentius Ziekenhuis de kennis van de nieuwe betonhersteltechnieken overgedragen aan een lokaal bouwteam onder leiding van aannemer Bakri. Tijdens de negen maanden durende renovatie zijn twee betonspecialisten van Balm continu aanwezig geweest om de Surinaamse arbeiders te bekwamen in de nieuwe technieken. Manodj Hindori algemeen directeur van van het St. Vincentius Ziekenhuis zegt dat ruim 30 lokale werknemers zijn opgeleid door Balm. Vrijdag hebben de eerste 15 werknemers hun diploma in ontvangst genomen.

  Door de toepassing van de nieuwste techniek van koolstoflijmwapening bij het betonherstel heeft Balm belangstelling gehad van andere ziekenhuizen. Die zijn ook geïnteresseerd om deze methode toe te passen in hun eigen ziekenhuis. Ook andere bedrijven die te kampen hebben met betonrot in hun gebouwen, hebben interesse getoond in deze nieuwe techniek. Door deze toenemende belangstelling in koolstoflijmwapening zal Balm de bouwactiviteiten in Suriname in de komende tijd verder uitbreiden.


  Maak melding

 35. Kamper,

  Het is zeer verheugend om te merken dat er op dit forum
  ook mensen zijn die verstand hebben van de economie.
  Reacties kunnen dan met argumenten onderbouwd of
  weerlegd worden. Meer dan eens ontaarden discussies in persoonlijke aantijgingen en beledigingen.
  Dat is ontzettend jammer. Ik ben aangenaam verrast
  te merken dat jij daarin een positieve uitzondering bent.

  Ik heb gemerkt dat jij de economische situatie in Suriname op de voet volgt. Dat is in elk geval positief.

  Jij hebt absoluut gelijk dat Fitch de kredietwaardigheid beoordeelt. Maar dat neemt niet weg
  dat de waardering wel degelijk positief is.

  Voorts zijn die positieve beoordelingen niet alleen van Fitch, maar ook van Standard & Poors, Moody’s,
  IDB en IMF. Vind jij het niet een beetje raar dat deze instanties de economie positief beoordelen terwijl jij
  en sommige anderen ons willen doen geloven dat de Surinaamse economie allerbelabberd is?
  In het laatste rapport van IMF over de economie staat dat de Surinaamse economie in 2013 met bijna vijf procent zal groeien. Suriname behoort daarmee meteen tot de snelste groeiers in zowel de Caribische regio als bij de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten, Unasur.
  Steevast wordt door sommigen als tegenargument naar voren gebracht dat de vorige regering voor die basis heeft gezorgd. Allicht! De regering Venetiaan heeft uiteraard voor de economische stabiliteit gezorgd. Maar het is een enorme prestatie van de huidige regering om die stabiliteit te behouden en verder uit te bouwen. Waren we in 2010 namelijk niet van overtuigd dat de huidige regering die stabiliteit binnen de kortste keren ongedaan zou maken?
  Is het geen prestatie van deze regering om voor hun financieel beleid van bovengenoemde instanties lovende beoordelingen te krijgen?

  Als een kind gaat studeren zijn het vaak de ouders die voor de kosten moeten opdraaien, zij leggen de basis voor dat kind om zich verder te kunnen ontwikkelen.
  Vervolgens ligt het totaal aan dat kind zelf hoe hij of zij met die stevige basis omgaat. Als het kind met de pet naar gooit dan zal het kind slechte cijfers behalen en dan zal die goeie basis voor niks zijn geweest.
  Wat ik hiermee wil zeggen is dat stabiliteit alleen niet voldoende is om ontwikkeling te realiseren.
  Het financieel beleid moet op orde zijn en gericht zijn om die economische onwikkeling te bewerkstelligen.

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is zeer positief over de Surinaamse economie. De vooruitzichten zijn gunstig.Er is sprake van een gezonde macro-economische beleidsvoering, waarbij er wordt geïnvesteerd ter diversificatie van de economie.

  De IMF-staf heeft recentelijk meerdere missies uitgevoerd in Suriname, waarbij niet alleen met bewindvoerders gesprekken zijn gevoerd, maar ook met het bedrijfsleven, het parlement, vakorganisaties en de vakbonden.
  In het rapport zijn de macro-economische ontwikkelingen in 2011 en de eerste helft van 2012 onder de loep genomen. Het gevoerde beleid en de beleidsvoorbereidingen zijn ook in beschouwing genomen. De positieve rapportbevindingen zijn unaniem door de Board ondersteund.
  Moeten wij deze positieve bevindingen over het financieel beleid van de huidige regering dan maar steeds afdoen als onzin en propoganda voor Bouterse?
  Dat getuigt niet van enige realisme en alle tegenargumenten zijn zwaar vooringenomen en nauwelijks onderbouwd.

  Kamper, Natuurlijk is deze regering nog lang niet daar
  waar ze moeten zijn en die weg daarnaar toe is zeker nog lang maar de eerste aanzet daarnaar toe is er wel degelijk.

  Bouterse heeft bij aanvang van deze regering heel veel beloftes gedaan die nog niet gerealiseerd zijn.
  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat sommige plannen wat te hoog gegrepen zijn en zullen waarschijnlijk niet in deze regeerperiode gerealiseerd kunnen worden.
  Maar zonder doelstellingen zal je nooit je streven halen. Doelen stellen geeft aan dat je ambities hebt.
  Je kunt van alles zeggen over deze regering maar aan ambities ontbreekt het haar zeker niet.


  Maak melding

 36. Dank voor het compliment.
  Ik ben het met je eens dat de huidige regering een en ander heeft weten te handhaven.
  Ik reageerde eigenliijk op diverse mensen die op dit forum het door jou goed beargumenteerde feit aan te halen in andere discussies.
  economisch zijn de vooruit zichten goed, maar op het gebied van sociaal beleid, en alles wat daar bij komt kijken valt het mij enorm tegen.
  En ja ik veroordeel daar dan ook de huidige maar ook de voorgaande regerings leidrs om.

  Kijk naar diverse artiekelen, wellicht dat je dan begrijpt wat ik bedoel.
  En natuurlijk kun je van de huidige regering niet verwachten dat ze alles met een vingerknip oplossen.
  Maar bepaalde zaken waarvan ik het idee heb waar velen zich aan ergeren kunnen ze wl in een keer goed aanpakken.
  Om een voorbeeld te noemen het feit dat Boata weigerde een petitie in het openbaar aan te nemen dat schept nou eenmaal geen vertrouwen welke politieke beslissing er ook aan gekoppeld is Bouta had daarmee bijvoorbeeld al een tegemoet koming kunnen doen.
  En wat die beoordelingen betreft nogmaals je hebt het goed onderbouwd de voorgaande regering heeft er de basis voor gelegd ik hoop alleen dat de huidige regering er goed mee omgaat.

  Ik ben blij dat u een discussie durft te onderbouwen en niet gaat schelden.


  Maak melding

 37. Kamper,

  Thanx voor de reactie.
  Emotie hoort bij de mens. Ik kan het daarom ook begrijpen dat Bouterse bij velen de neiging stimiluleert om allerlei emotionele uitingen naar buiten te gooien. Maar wanneer je dat oneindig gaat herhalen dan heb je een probleem van geestelijke aard. Mijn mening is dat dit forum niet bedoeld is om geestelijke problemen van emotionele aard op te lossen. Daar heb je speciale instanties voor.
  Ik vraag me werkelijk af wat de toegevoegde waarde is om constant te blijven roepen dat Bouterse een vermeend moordenaar, drugsveroordeelde, etc.. is.
  Ik denk dat een ieder op dit forum wel weet wat de status van Bouterse is.

  Kamper, jij bent een mooi voorbeeld dat het wel degelijk anders kan. Ik hoop dat ook anderen jouw voorbeeld zullen volgen.
  Persoonlijk ben ik op dit vlak niet zo van de emoties, maar meer van de koele argumenten, logica en analyse.

  Ik ben het absoluut met je eens dat deze regering bij het aanpakken van sociaal maatschappelijke knelpunten
  niet echt slagvaardig bezig is.
  Het valt mij inderdaad zwaar tegen dat de ‘kruistocht’ tegen de corruptie nog steeds op zich laat wachten.
  Dat wekt argwaan bij de bevolking en leidt te veel af
  van de goeie reslutaten die de regering behaalt met hun financieel beleid.
  Bouterse heeft met veel tam tam aangekondigd de corruptie uit te roeien en de bevolking moet hem zeker daarop aanspreken waarom daar nog geen aanvang mee is gemaakt. Wat dat betreft geef ik mijn complimenten aan Breeveld van Doe die er alles aan doet om de anti-corruptiewet behandeld te krijgen.

  Kamper, de regering Venetiaan heeft ervoor gezorgd dat de monetaire stabiliteit bewerkstelligd is.
  We weten met z’n allen wat kan gebeuren wanneer je
  onverantwoord met die stabiliteit omgaat.
  De huidige regering zou op basis van die economische
  stabiliteit allerlei beloofde projecten kunnen financiëren en uitvoeren. Want dat is immers waar de bevolking naar verlangd. Maar dan zou de ‘pot’ in de kortste keren leeg zijn dan zouden we weer belanden in de tijd van de regering Wijdenbosch die een desastreus financieel beleid voerde. Ik denk ook niet dat dat de wens is van de Surinaamse bevolking.
  De huidige regering doet er goed aan om de monetaire stabiliteit louter en alleen aan te wenden als springplank voor economische ontwikkeling en om
  de financiële reserves uit te bouwen en te versterken zodat straks al die beloftes waar gemaakt kunnen worden. Hoewel ik denk dat het een utopie is om aan te nemen dat al die beloftes waar gemaakt kunnen worden.
  Maar goed, ook ik kan mij vergissen.

  Camper, geduld is een schone zaak omdat je met geduld veel meer kan bereiken. Tegenwoordig wil iedereen alles en snel. Snelle resultaten, direct antwoord, direct iets willen hebben.
  Maar soms is het resultaat zoveel beter, mooier, overweldigender als je er wat langer op hebt moeten wachten.
  Het is moeilijk op te brengen voor sommige mensen omdat ze meegaan in de hectiek van deze maatschappij. Iets moet nu gebeuren, nu af zijn, nu in bezit zijn…
  Geduld is een schone zaak..


  Maak melding

 38. Heel goed wat ik hierboven lees, en ja daar moeten we toch blij om zijn, het gaat om mensen en veel meer om de gezondheid noem maar op, waarom niet, ik ben zelf geweest in het Ziekenhuis in 2011, je kijkt om je heen
  en denkt dan het kan beter, met alles maar goed hopen dat veel zaken die niet goed zijn, dat er wat aan gedaan zal worden


  Maak melding

 39. Wij hebben in Nederland ook mensen als Afu Sensie wij noemen ze de Flodders van deze wereld asociaal en geweldadig niet democraties maar mensen die bereid zijn te leven naar het recht van de sterkste,beter is het om op schrijven van dit soort Tokkies niet te reageren al beledig ik hiet waarschijnlijk de Tokkies mee.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.