Academisch ziekenhuis Suriname ‘volksziekenhuis’

10

PARAMARIBO, 13 sep – Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, zal wel altijd een volksziekenhuis blijven. Dit zei Eddy Joemmankhan bij zijn afscheid als directeur van Surinames grootste ziekeninstelling. En enig medisch academisch instituut. In ruim elf jaar is aan de aard van het AZP niets veranderd, de modernisering ten spijt.

Het laatste was haast drastisch en radicaal. Het ziekenhuis staat op het punt een universitair medisch centrum te worden. De samenwerking met de medische faculteit van de universiteit is al die richting uit ontwikkeld. “We hebben hard gewerkt aan deze ontwikkeling. Maar het AZP zal altijd een volksziekenhuis blijven. er wordt rekening gehouden met de instelling van de Surinamer”, zegt Joemmankhan. De dienstverlening moet laagdrempelig blijven.

Het is ook wat het nieuwe management meekrijgt. “Ik laat het ziekenhuis in alle rust achter. De omgeving moet in rust zijn. Dat is de situatie nu en we moeten die koesteren”, aldus Joemmankhan. Zijn opvolger, Antoin Brahim, zal ruim vier maal meer loon trekken als directeur. Brahim komt over van een particulier bedrijf. De vorige minister van Volksgezondheid, Celsius Waterberg, had een andere kandidaat, maar die haalde de politieke voorselectie niet.

10 REACTIES

 1. “Zijn opvolger, Antoin Brahim, zal ruim vier maal meer loon trekken als directeur. Brahim komt over van een particulier bedrijf.”
  =======================================================
  Ik ben alleen benieuwd of de nieuwe directeur inderdaad 4 maal meer presteert dan zijn voorganger. Na hem komt een ander die meer wilt verdienen dan hem en ….ga zomaar door.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 2. Het was een volksziekenhuis, nu is het een ziekenhuis waar geld belangrijker word gevonden dan mensen levens.
  Een directeur die een salaris vendiend waar je grote vraagtekens bij kan zetten.


  Maak melding

 3. Ik dacht dat ’s land Hospital het volksziekenhuis was. Overigens zie ik niet waarom de 3 staatsziekenhuizen AZ, ‘sLands en Militair Hospital (overkant van AZ) niet fuseren to 1 ziekenhuis.


  Maak melding

 4. AZ is geen ziekenhuis maar een bedrijf,waarin alles om geld draait.Vooral de goed verzekerde Surineds worden slachtoffer,gaan ze voor iets simpels naar AZ dan zorgt AZ dat je er niet meer levend uitkomt,want voor een dode kunnen ze MEER declareren.Bovendien tiert tjoekoe welig,op alle nivo’s.


  Maak melding

 5. De politiek die een directeur gaat benoemen van een volksziekenhuis, iets waarbij hele grote vraagtekens moeten worden geplaatst????

  De politiek waarvan velen politici totaal niet medisch onderlegd zijn en de meeste gewoonweg geen kennis noch wetenschap hebben van de dagelijkse bezigheden in een ziekenhuis moeten zich totaal niet bemoeien met het benoemen en aanwijzen van een bestuurder van een ziekenhuis, laat staan nota bene van een volksziekenhuis.

  Dit is een typisch voorbeeld van ; een hoger orgaan moet niet doen wat een lager orgaan zelf beter kan uitvoeren.

  Een nieuwe directeur/directrice hoort dan ook gewoon door het bestuur van het ziekenhuis zelf te worden gekozen. Voert deze persoon zijn of haar functie niet correct uit en komen hierbij patienten en/of personeel in het gedrang, dan mag de politiek hier uiteraard vraagtekens bij plaatsen oftewel kamervragen stellen en of de minister ter verantwoording roepen.

  Het benoemen van een directeur/directrice voor een ziekenhuis door politieke ambtenaren is natuurlijk een inkoppertje voor corruptie, dit begrijp zelf een leek.
  Tevens is het ook volksverlakkerij want het zou best eens kunnen zijn dat de eerder aangewezen persoon de juiste persoon op de juiste plek was.

  Uiteraard gaat de nieuwe directeur meer salaris eisen, iedereen zou dat doen, want wie wil er nou zo’n karige ambtenaren salaris verdienen als je uit het particuliere bedrijfsleven komt. Verder wil men je graag hebben voor de functie en je ben een loyalist van een de betrokkken partijen. Kortom je zit als kandidaat in een rolstoel met gouden spinners en je hoeft jezelf niet vooruit te duwen!!

  Zosnel mogelijk een einde aan deze absurde patronage politiek maken!!


  Maak melding

 6. @Ver-pleger, begrijp je punt, volgens mij was dit al eens ter sprake gekomen maar buiten deze discussie om een militair hospitaal hoort helemaal niet in Paramaribo, die hoort in een van de districten te staan waar burgers geen toegang hebben tot medische faciliteiten, bijvoorbeeld Stoelmanseiland of een andere locatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.