‘Samsom favoriete premier onder allochtonen’

36

PvdA voorman Diederik Samsom is voor 48% van de allochtonen de favoriete premier. Dat blijkt uit een peiling naar het stemgedrag van Nieuwe Nederlanders voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Deze werd in de eerste week van september gehouden door onderzoeksbureau Het Opiniehuis, in opdracht van diversiteitsbureau Etnicon.

Het onderzoek is middels een telefonische-, face-to-face en online enquête uitgevoerd onder 550 Turkse, Marokkaanse en Surinaamse Nederlanders (ook wel genoemd ‘nieuwe Nederlanders’) tussen 18 en 70 jaar die stemgerechtigd zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de geluiden binnen de diverse etnische minderheden, dat men ontevreden is over met name de koers en de “verrechtsing” van de PVDA door bijvoorbeeld het steunen van het verbod op ritueel slachten. Uit het onderzoek blijkt verder dat 14% van de Surinaamse Nederlanders de intentie heeft om te gaan stemmen op de PVV van Geert Wilders.

Hieronder een samenvatting van enkele bevindingen:

• Slechts 55% van De nieuwe Nederlanders heeft de intentie te gaan stemmen;
• 25% van de Marokkaans Nederlandse stemgerechtigden twijfelt tussen 1 of meerdere partijen;
• 41% van de Nieuwe Nederlanders stemt op de PVDA;
• Nieuwe Nederlanders twijfelen vooral tussen de PVDA (6.2%), SP (5.7%) en D66 (4.6%);
• 28% van de Nieuwe Nederlanders geeft aan op een andere partij te gaan stemmen dan bij de 2e Kamerverkiezingen in 2010;
• Economie is een belangrijke thema voor de “Nieuwe Nederlander “ als het gaat om zijn keuze voor een partij. Europa en de Euro spelen een mindere rol;
• 72% van de Nieuwe Nederlanders vindt het (zeer) belangrijk dat de partij waar zij op stemmen opkomt voor de rechten/belangen van Nieuwe Nederlanders;
• 47% van de Nieuwe Nederlanders voelt zich totaal niet vertegenwoordigd door “allochtone” bestuurders/politici;
• Diederik Samsom is voor 48% van de Nieuwe Nederlanders de favoriete premier. Marc Rutte wordt slechts door 6% van de Nieuwe Nederlanders genoemd als favoriete premier.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. mensen ga a.u.b stemmen.
  het is allemaal in u voordeel,maakt niet uit welke
  partij je kiest,denk aan je portemonee en je kinderen
  voor later,wees niet gemakzuchtig met denken,denk aan
  je toekomst,niet geschoten is mis geschoten


  Maak melding

 2. @PAtrick
  Ik zou mij daar maar niet blind op staren.Samsom is een politicus;een politicus is een mens;mensen veranderen als de bladeren der bomen!Conclusie…..?Dat weet je toch?


  Maak melding

 3. Ik bemoei niet,en ik stem niet,het is een groote spelletje van de rijke mans kinderen(niet racicties bedoeld)en het zal ook zo blijven,,neen ik doe niet mee.Maar ik wens een ieder die met een bepaalde hoop gaat stemmen veel verstand.


  Maak melding

 4. Samson en z’n PVDA zijn de grootste ratten die er zijn. Allemaal mooie verhalen maar 12 september komt er niets van terecht. Sinds Joop Den Uyl er niet meer is stem ik geen PVDA meer. Pechtold is de enige politicus die het eerlijke verhaal verteld. Een middenkabinet is voor nld de beste optie.


  Maak melding

 5. ik stem op BOMMEL en niet op SAMSON.

  BOMMEL is een grote suri vriend.

  bovendien het was ook deze zelfde PVDA die suri wilde boycotten voor de wereldtop vergadering die in november in suri wordt gehouden.


  Maak melding

 6. Joop hahahahaaa precies het zelfde vind ik van de Su DiDiBrie sinds 25 mei 2010.En straks worden ze boos als ik zeg ik ben het eens met pater Choennie.Pater Choennie vond ze DOM.En hij heeft geen moment gelogen.Velen willen niet stemmen in Ned of stemmen SP.Terwijl Muriel Dagoelies(PVDA) ze net nog heeft geholpen met hun Kakoe nu laten de knappies de partij van Muriel gewoon in de steek.Wie gaat en wil ze anders helpen in Ned.na soso pvda kan soms helpen.Any way ding blaka en ding breetie.hahahaaaiiiiii.Na morgen zien wij het wel vooral hen die voor alles naar de gemeentekas kijkt.jullie krijgen zeker van de VVd,PVV,SP,CDA,D66,helemaal niets.Wie heeft ze de SurNeds net gehoord via Martradio bij het Stadsdeel.Jongens veel plezoer mi e zie oeng tamara en jere san oeng stem.Mi dat e stem PVDA.Odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 7. de donker witte allochtonen stemmen op wilders, omdat de pigmentloze allochtonen ..lees marokkanen.. zeer “chauvinitisch” bezig zijn,.. een ware beestenboel 🙂


  Maak melding

 8. Ik heb lekker al om 7.30u. gestemd en mijn keuze viel op Alexander Pechtold. In deze verkiezingscampagne heeft Samson getoond, als het om principes gaat, net zo’n draaikont als een van zijn vootgangers, Wim Kok, te zijn. De oud-vakbondsman en premier van Nederland was in deze hoedanigheden faliekant tegen het ongegeneerde verrijken, maar toen hij na zijn premierschap commissaris bij ING werd, fiatteerde hij enorme bonussen voor bankiers, waar het Nederlandse volk schande van sprak. De PvdA gebruikt allochtonen slechts als stemvee.


  Maak melding

 9. Ik doe vandaag een hartstochtelijk beroep op jullie om vandaag bewust te stemmen. Dat is in mijn ogen: SP.
  Dit zeg ik niet zonder argumenten. We zijn met name als het gaat om de “Surinaamse zaak verraden door de PvdA(Aboutaleb) en het CDA(Kathleen Ferrier)”.

  – AOW voor mensen geboren in Suriname voor 1975
  Aboutaleb heeft als toenmalig staatssecretaris onze zaak tegen gehouden. Zijn argument hield onder andere in dat er sprake zou zijn van rechtsongelijkheid t.o.v. de Marokkanen.
  Kan er bij mij niet in want Marokko behoorde niet tot het Koninkrijk der Nederlanden en de inwoners werden NIET als Nederlands staatsburger geboren. Onze Surinaamse coryfeen binnen de PvdA zaten erbij en keken er naar.
  Tanja Jadnanansing zei onlangs in een interview in het dagblad Trouw dat zij er “niets”aan kon doen omdat het niet in haar portefeuille was. Vreemd dat zij nu weer op campagne gaat langs Surinaamse ouderen om straks weer te vertellen dat ze vanuit fractie discipline er niets aan kan doen.

  – Hetgeen er in het wetsartikel inzake AOW stond gold voor personen die geboren zijn binnen het KONINKRIJK en is door de gevestigde orde ( lees: CDA PvdA VVD en D66) veranderd eind jaren tachtig in “voor personen geboren in Nederland”.
  Het argument van de gevestigde orde dat er niets voor onze ouderen gedaan kan worden omdat dit zo in 1975 zou zijn afgesproken (als dit al waar zou zijn) slaat kant noch wal want als het ze uitkomt veranderen ze een wet. Wat ze dus ook eind tachtiger jaren gedaan hebben.

  – Toescheidingovereenkomst
  Moties van de SP (Harry van Bommel ) zijn met name vanuit het CDA(Kathleen Ferrier) van een meerderheid onthouden.
  Mevr. Ferrier heeft toentertijd in het partijcentrum van het CDA een bijeenkomst gehouden om zgn. aan te tonen dat er onder de Surinaamse Nederlanders geen behoefte zijn om gebruik te maken van deze overeenkomst.
  Toen er door het over grote deel van de aanwezigen werd aangegeven dat deze behoefte er wel is hebben wij nooit meer vanuit het CDA kamp wat vernomen. Er zijn toen door het CDA van deze bijeenkomst opnames gemaakt. het CDA zou deze opnames vrij kunnen geven.

  -Luchtvaart tarieven
  De Vereniging van reizigers (VVR) zet zich al jaren in om wat te doen aan de hoge vliegtarieven die gehanteerd worden op de route Paramaribo – Amsterdam. Dit is vele malen onder de aandacht gebracht in het parlement ( Emile Roemer/ Harry van Bommel). Ook de verboden prijsafspraken tussen SLM en de KLM zijn door de VVR onder andere bij de NMA (Nederlandse Mededingsautoriteit) aangekaart met ondersteuning van Farshad Bashir van de SP.

  -Marktwerking in de zorg
  De gevestige orde heeft meegewerkt aan de zgn. marktwerking in de zorg. Nu plukken wij er de zure vruchten van . In de verkiezingscampagne probeert men er nu afstand van te nemen.
  Het verbaast men dat men de kiezers bang maakt als er een paar honderd miljoen meer in de zorg zou moeten uitgeven ten behoeve van zijn/haar medemens.
  Echter hebben opeenvolgende regeringen waarin de gevestgde orde ( VVD CDA D66 PvdA) vertegenwoordigd was niet geschroomd MILJARDEN te steken in de Betuwe lijn.

  We zitten nu in een economische crisis en de gevesigde orde maakt de mensen bang door te stellen dat er problemen komen als de SP regeermacht krijgt. Terwijl in deze crisis zitten als resultaat van hun regeerperioden. De SP was niet aan de macht.

  Selt u zich voor dat ik jarenlang een onderneming leidt , het bedrijf in de problemen breng en vervolgens aan het personeel vertel dat men op moet passen voor u.

  Kunt u het allemaal nog volgen???

  SRANAN MANG,stem bewust, stem SP

  Groet,


  Maak melding

 10. Zo kennen we ze weer !!! Wederom een licence to kill…

  De omstreden film, die de aanzet zou zijn tot de dood van de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie stafleden dinsdagavond, is van de hand van de Amerikaanse projectontwikkelaar Sam Bacile. Een verkorte variant van bijna 14 minuten is in juli op YouTube geplaatst. De scènes steken de draak met de grondlegger van de islam, Mohammed.

  Maar wel : geldwagens overvallen, stelen, meisjes of homo’s mishandelen, drugs gebruiken, misbruik maken van subsidie gelden, fraude plegen op uitkeringen, overlijst veroorzaken in wijken en nog veel meer op te noemen.

  En de overheid blijft deze lui maar pamperen.

  Stem daarom op de PVV. Minder Islam..Dat is de enige juiste stem !


  Maak melding

 11. Loek dja, stem je op een persoon of stem je op een partij??????? Loek sang psa in sranang. Is het dan altijd zoveel beter om te gaan stemmen ipv niet te stemmen????


  Maak melding

 12. Kieslijst nr .5 , voor een sociaalbeleid !!!
  Tevens de enige partij die aandacht schenkt aan de relatie tussen het Koninkrijk Der Nederlanden en de Republiek Suriname !!!
  SP , go for it !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 13. Samsom, dat wordt het geen gelul al dat gezeik hierboven over deze man,kow wakti, PVDA ai dat o kong
  ala deng trawang na ka, ka sani, foer oso Rutte o ka
  loeber man, ai kreng baka, If Rutte o kong baka oeng ka dja.


  Maak melding

 14. Hallo wildersstemmers jullie hebben 23 – 12 = 11 stemmen verloren.
  Dus dat betekent dat alleen die koeliewildersstemmers zijn overgebleven.De Hollanders zijn allemaal weg!Straks is wilders ook weg,weggevlucht naar de VS!
  Succes daar in Den Haag met de moslims!ZE KOMEN NU!


  Maak melding

 15. Politiek is synoniem aan opportunisme.
  Alle politieke partijen zijn bereid om veel van hun standpunten prijs te geven om in het machtcentum te komen. Beloftes worden niet nagekomen en worden net zo makkelijk overboord gegooid. Dat zou al een reden zijn om niet te gaan stemmen.

  Maar we hebben nou eenmaal stemrecht en ik vind dat we daar ook gebruik van moeten maken.
  Wat mijn keuze wordt kan je hieronder lezen.
  Wat dat betreft heb ik geen geheimen.
  Maar nu even over PVV.

  Wilders is een populist die het voornamelijk moet hebben van het promoten van de anti islam, anti buiten landers en anti Europa slogans. De PVV is een eenpartijdictatuur gebaseerd op autocratische ideologie van het Nationalisme.
  Wilders heeft totaal geen empathie voor de mensen die
  de islam aanhangen en hij is volstrekt meedogenloos en wraakzuchtig wat de islam betreft.
  Hij praat om anderen te overtuigen van de juistheid van zijn visie, is altijd bereid tot discussiëren,en is radicaal en zwart-wit in zijn denken.
  Hij ziet de islam als een groot kwaad dat bestreden moet worden. In zijn rassentheorie verheerlijkt Wilders ‘zijn eigen witte volk’ waarvoor hij zogenaamd ‘leefruimte’ wil creëren.
  Wilders creëert een zeer haatdragende en schampere karikatuur van de ‘moslim’ en buitenlanders en vuurt die af op de Nederlandse bevolking.
  Een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking inclusief sommige Nederlanders van buitenlandse afkomst die zien Wilders als de oplossing voor het
  criminaliteitsprobleem (tegen beter weten in). Dat Wilders haat en disharmonie zaait in de samenleving doet in de ogen van sommigen dan niet terzake.

  PVV is een partij die niet gestoeld is op democratische gronden maar een partij die met harde hand door een man wordt geleid.
  Alleen daarom al verdiend deze partij mijn stem niet.
  De visie van Wilders is voor mij niet eens de moeite waard om mij in te verdiepen.
  Alleen het feit dat VVD en CDA bereid waren samen met de PVV samen te werken geeft mij al de gruwen.
  Mijn stem zal ik dus ook nimmer uitbrengen op de VVD of CDA.
  Om te voorkomen dat VVD opnieuw de premier mag leveren zal ik PVDA stemmen. ( op Tanja Jadnanansingh)
  Mijn portemennee heeft het al hard te verduren gehad
  bij Rutte.
  Van mij mag Diederik samsom het proberen om mijn vertrouwen in de politiek enigszins te herstellen


  Maak melding

 16. Forummers, Odi odi.

  @Dusdat: Heel duidelijk met jou reactie.
  Jammer dat de PvdA onderleiding van Dietrich Samson tweede zijn geworden.
  Hij heeft zich behoorlijk vanuit een achterstand ingezet om alsnog zo’n resultaat voor de PvdA te behalen.
  Je hebt gelijk dat het bedrijven van POLITIEK ook behoorlijk smerig kan zijn.
  Ik had echt gehoopt op een overwinning v/d PvdA.
  En nu afwachten hoe een coalitie in Nederland zal worden gevormd.
  Het Politieke spel gaat nu echt beginnen.


  Maak melding

 17. @Fer. E.

  Bedankt voor jouw reactie.

  Ik wil dit nog aan toevoegen.

  De politiek, dat zijn wij. De politiek weerspiegelt onze samenleving en laat ons als door een vergrootglas zien wie wij zelf zijn.
  Wilders bombadeerde de samenleving met onderbuik gevoelens en veel mensen gingen daarin geloven en waren bereid hem fiat te geven om zijn bedorven ideëen uit te voeren.

  Inmiddels is ons pijnlijk zichtbaar geworden wat er kan gebeuren wanneer een land zich door onderbuikgevoelens laat regeren. Dan verwordt regeren makkelijk tot chaos en verwarring.

  Gisteren gaf de meerderheid van de Nederlandse bevolking bij de verkiezing gelukkig blijk van een gevoel van collectieve schaamte. De partij van Wilders heeft zwaar verloren. Laten we hopen dat Wilders straks geheel uit het politiek strijdtoneel verdwijnt.
  Want die partij leidt alleen maar tot polarisatie en
  verwijdering tussen verschillende groepen.

  Fer. E,

  Een ding wat duidelijk is dat bij alle politieke partijen de opportunisme bijna grenzeloos is. Dat is een universele kenmerk van politieke partijen.
  In ruil voor macht zijn politieke partijen bereid veel op te geven. Compromissen horen bij de politiek.

  Ondanks dat heb ik toch gebruik gemaakt van recht en gestemd op PVDA. Nu is het afwachten welke standpunten van die partij gaan sneuvelen en welke niet, bij het vormen van een regering.


  Maak melding

 18. gandhi je wil in de schijnwerpers ,denk jij dat hindus op de vvd willen stemmen ga weer op een andere toer die mensen zijn gek om op te reageren .deze gasten willen graag in de publiciteit en daar moet je niet op reageren .het was ook bekent dat ze zogenaamd op wilders hebben gestemt .mensen laat deze hindus hun zegje doen ze zien spoken .in holland heb je geen vhp er wordt niet etnisch gestemt in holland gandhi dus vergeet het maar.


  Maak melding

 19. gandi dat zou je graag willen he voor doen alsof het eliten zijn in holland heb je geen kasten stelsel of vhp dan moet je het buiten holland proberen hier in holland gaat het je niet lukken misschien in zuidazie of suriname waar de vhp etnisch stemt en denkt ..het is goed dat santhokie dat heeft ingezien dat je in een multiculturele samen leving bent en woont en daarom verandering wil brengen in dat etnische partij .


  Maak melding

 20. Jaren van gedoogbeleid,..jaren gaan voorbij , ondertussen verspreid het tuig zich, gemeente Gouda is de wanhoop nabij, MAAR MEN BLIJFT THEE DRINKEN!!

  En dan, dan staat een figuur als wilders op, speelt in op de sentimenten en wordt tot schrik van politiek D-H een hele grote!!

  VVD heeft in verdekte vorm nagenoeg hetzelfde geroepen als Wilders en is vandaag de winnaar;

  Strenge straffen voor alle delicten
  Emigratiestop..alleen kennismigratie is welkom
  Ontwikkelingshulp evalueren
  Aanpakken van subsidies
  Werkenden krijgen belastingvoordeel

  Had Samson in zijn campagne ook hiermee “het veld opgegaan”, dan was hij veruit de grootste geworden!!


  Maak melding

 21. @pasew, Odi odi.

  Jammer dat de PvdA enkele steken heeft laten vallen tijdens de verkiezingscampagne.
  Vooral op het onderwerp van ZZP’ers en Woning hypotheek.
  En toen kwam plotseling die oude sluwe vos van een Frits Bolkenstein ten tonele.

  -Werkenden krijgen belastingvoordeel.

  -En de niet werkenden krijgen misschien Henk Kamp wederom voor hun neus.

  En nu maar afwachten hoe de Kabinetsformatie zal worden samengesteld.
  Het zal heel moeilijk worden.


  Maak melding

 22. Joop opzouten, jij bent die rat, jij wilt Pechtold, die eikel, wat zal ie brengen hier in dit land, geen moer, geloof jij maar in hem, nooit zal die partij boven de dertig zetels eindigen, en vooral nu.
  Rutte en Samsom hebben het goed gedaan, en kijken hoe en of wat, dus niet zo mekken Jopie boi. Niet mee eens, ga er dan zelf zitten en dan doe ik het licht wel uit.


  Maak melding

 23. Baka Pasi boi Geertje W ka, volledig a ka, boeng sani toch, ai lul nanga beveiliging ala presi, te ai pisie
  de loeking, te ai ka de vieging go, a no kang toch, mi joe ala sma we go e kong e doe saw wani, Geertje o ka now, nooitie moro aw doro. Ma someni soema e loering
  do broko eng go djing.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.