Cultuur oorzaak zelfmoord Hindostanen

111

PARAMARIBO, 11 sep – Cultuur behoort tot de voornaamste oorzaken van zelfmoord onder Hindostanen. Dit stelt arts Asha Mungra. Haar Unie van Surinaamse Vrouwen, USV, liet een sociaal onderzoek verrichten in zowel Nickerie als Den Haag, Nederland. Er zijn zeven oorzaken aangemerkt voor het immer toenemende aantal gevallen van zelfmoord.

Wat betreft cultuur, de doelgroep hecht veel waarde aan carrière maken. Ook het stichten van een gezin geldt traditioneel als sociale graadmeter. “Dit kan een bepaalde druk en verwachting met zich meebrengen waar niet iedereen aan kan voldoen. Als de druk te groot wordt kan men beslissen tot zelfdoding”, is de conclusie. Een andere voorname oorzaak betreft de zogenaamde gearrangeerde huwelijken.

Vooral vrouwen voelen zich vaker in het nauw gedreven. Dit dan als ze gedwongen worden met iemand te huwen die niet hun voorkeur heeft. Opmerkelijk in de conclusies is de rol die Bollywood films wordt toebedeeld. Zelfmoord of dreiging daarmee wordt er wel eens als oplossing voorgespiegeld, vooral bij liefdesproblemen. Bij de naar Nederland geëmigreerde Hindostanen kunnen cultuurshocks meespelen.De overgang van premoderne naar moderne Westerse samenleving kan best te veel blijken.

Geconcludeerd wordt dat een “hoog percentage Hindostanen in Nederland vasthoudt aan de premoderne cultuur die heerst in Suriname.” Financiële, maar ook emotionele armoede geldt evenzeer als oorzaak. Vrouwen willen wel eens kiezen voor zelfmoord als er in een relatie geen uitweg mogelijk lijkt. Mannen gaan tot de daad over als ze frustreren onder de last van onder meer financiële problemen.


111 REACTIES

 1. Alleen uitgaan? Met een Nederlands vriendje thuiskomen? Ouders bij incest of mishandeling van repliek dienen? Uitgesloten. Hierdoor worden jongeren boos en verdrietig. Hun emoties kunnen ze nergens kwijt. Een Marokkaan slaat de frustraties van zich af of gaat criminele dingen doen. Een hindoestaan kropt het op. En zelfmoord is dan zijn enige uitvlucht. Idd groot probleem in Nederland.

  Ook goed is om te weten of er na de decembermoorden / coupe percentueel meer of minder zelfmoorden tot stand zijn gekomen. Ik mis namelijk het economische aspect in dit verhaal. Het is gewoon triest. Suriname zal stappen moeten maken om deze mensen te helpen. De VHP moet hier het voortouw in nemen. Zij kennen de cultuur als geen ander.


  Maak melding

 2. Mevrouw Asha Mungra,
  In Suriname wordt er niemand gedwongen om te trouwen met een partner die door ouders gekozen worden. In Suriname en ook buiten Suriname maken de surinaamse hindostaanse dochters, zelf hun keuze.Ze hebben de vrijheid om zelf hun partners te kiezen.Ik hoop niet dat jij je studie heb verward tussen de surinaamse hindostanen en de hindostanen uit India.
  In India wordt er voor een grote deel van de dochters bepaald door de ouders wat betreft hun toekomstige partners., De in Suriname geboren hindostaanse dochters en anderen met een woonplaats elders in de wereld ,zij ,maken zelf hun keuze .
  Als er enkele uitzonderlijke gevallen zijn geweest tijdens jou studie moet je dat niet met de gros van ons gaan vergelijken.
  Mevrouw Asha,
  er is niets mis met het aanpassen van culturen . In Nederland voelt een Surinamer zich op zijn gemak.Alvorens we daar vertrekken weten wij dat we een metamorfose zullen ondergaan, we weten dat wij ons moeten gaan aanpassen aan de westerse maatstaven die daar gehanteerd worden. Dat is voor geen enkel Surinamer een probleem.Als jij een surinamer vraagt naar welk land zij graag zouden willen emigreren dan kiezen ze automatisch voor 1 of ander westerse land.
  Mijn advies voor jou is dan ook heel eenvoudig;
  Verwar feiten niet met mekaar,verwar culturen niet met elkaar!


  Maak melding

 3. @Wagiemin, idd ik heb nergens Bouta genoemd. Het aantal zelfmoorden, kan tijdens een recessie met 8 tot 15 procent stijgen. Een Brits onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal stelt dat de economische neergang ongeveer duizend Britten tussen 2008 en 2010 tot zelfmoord kan hebben gedreven. Een reden voor zelfmoord is vaak een verandering van omstandigheden, zowel positief als negatief. Ook een plotselinge verandering in de politieke landschap kan dus een aanleiding zijn. Wel de moeite waard om dit te onderzoeken. Nogmaals mijn mening over Bouta staat hier los van. Hem hier direct de schuld van te geven gaat mij ook te ver.


  Maak melding

 4. @ ray.
  Als het niet klopt (wat volgens mij wel zo is,uithuwelijken)kom met tegen onderzoek.
  Hoe modern hundu s zich ook gedragen ze mogen niet met een kafri naar huis.ga niet in verdediging want dat verhelpt het probleem niet.
  Erken het probleem.hindu meisjes houden van kafri s als mij maar durf daarvoor uit te komen.


  Maak melding

 5. Jong .dit is niet over het hele volk dus is de link onzinnig.
  Ben je vergeten na er na de film wan pipel is gebeurd met de actrice!
  De su hindu s zijn niks opgeschoten.en ze leiden aan stree libie.


  Maak melding

 6. @wagiemin,
  onze voorouders,de hindostanen, komen uit India.
  Wij , de nazaten hebben ons prima aangepast aan de westerse methoden.Ook de indiers die zich in de westerse wereld bevinden hebben zich aardig aangepast.

  There are 3.22 million Indians in the USA (1.5% of population).

  YET, 38% of doctors in USA are Indians.

  12% scientists in USA are Indians.

  36% of NASA scientists are Indians.

  34% of Microsoft employees are Indians.

  28% of IBM employees are Indians.

  17% of INTEL scientists are Indians.

  13% of XEROX employees are! Indians
  .
  Sunita Williams (born Sunita Pandya Krishna; September 19, 1965) is an American astronaut and United States Navy officer who holds the record for longest spaceflight by a woman.[1] She was assigned to the International Space Station as a member of Expedition 14 and Expedition 15. On July 1, 2012 she began serving as a flight engineer on Expedition 32. In addition to holding the record for the longest space flight time among female space travelers (195 days, not counting her ongoing 2012 mission),[2], she holds the record for number of spacewalks for a female, and most spacewalk time for a female. Williams first broke the two spacewalk records for women space travellers—most number of spacewalks, and most spacewalk time—during Expedition 14/15 in 2007, but both records were surpassed by Peggy Whitson during Expedition 16. Williams regained both records during her sixth spacewalk, on September 5, 2012, and currently has 44 hours of spacewalk time

  Wel maken wij , de surinamers ons ernstige zorgen over de javaanse gemeenschap in Suriname, en speciaal om jou.
  Waarom zijn jullie,de javanen, zulke bobo’s.
  Die ene antieke leider van jou afkomst heeft ons verkocht ,verkocht aan de duivel bouta en jullie houden je mond dicht alsof het aanmekaar genaaid is.Iedereen in Suriname heeft een mening , geeft een mening , maar de ene groep die de kaken stevig opmekaar dicht houd is de javaanse gemeenschap.
  Jullie doen netalsof jullie met hart en ziel in een ander wereld wonen en in Suriname slechts lijfelijk aanwezig zijn.
  Ik denk dat jou groep zich niet kan aanpassen in Suriname,jullie moeten maar teruggaan.
  Coup,telefooncoup,decembermoorden,Moiwana,amnestie,
  belfort,dit alles ,alles heeft zich voorgedaan en nooit hebben de javanen van zich laten horen,nooit.


  Maak melding

 7. Ben ook Hindoestaan.Het zelfdoding probleem bij de Hindoestaan houdt mij al tientallen jaren bezig.Eerlijk gezegd wilde ik eens ook zelfdoding plegen, maar bleek dat ik niet gek genoeg was om dat te doen. De Hindoe geschriften zoals de Gita en Ramayana zijn nu in alle talen te verkrijgen en ook met uitleg. Uiteindelijk vond ik de weg naar deze geschriften en ben nu als een rots in de branding.Zelfdoding kan geen optie zijn voor welk probleem dan ook.Doorsnee Hindoestaanse ouder heeft deze geschriften niet zelf gelezen en hoe zullen ze hun kinderen dat bij brengen. Normen en waarden die zij van familie op familie hebben overgenomen probeert men te handhaven. Niet slecht, maar zoals men zegt men heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt is hier van toepassing.Mijn advies is het volgende. De honderden pandits en andere geleerden die de geschriften wel kennen moeten de gemeenschap op structurele manier opvoeden. Men moet een keertje afstappen om de geleerde te spelen en geen kennis te willen overdragen. Een ieder moet geleerd worden om de geschriften te lezen, dan zal het gedrag veranderen. Immers staat in de geschriften dat je moet lezen, laten lezen, luisteren en vertellen.Kinderen moeten geestelijk sterk worden gemaakt om de problemen later aan te kunnen. Het komt meestal voor dat pas wanneer men de problemen niet meer aankan, men geestelijk hulp zoekt.Zolang het goed gaat heeft men tijd voor dancing, black berry,vriend,chillen enz. enz. Iemand die de weg van god volgt, wordt als een halvegare gezien. Ook dat staat letterlijk in de geschriften.Als ik een paar mensen heb wakker geschud met mijn reactie, dan ben ik tevreden. Het onderwerp vind ik geweldig en dit is weer het bewijs dat Waterkant.net niet weg te denken is.


  Maak melding

 8. @blakaman,
  niet een ieder hindostaanse ouder gaan blij zijn met een blakaman als schoonzoon of schoondochter.
  Maar dan nog heeft de hindostaanse dochter een ander optie.
  Van de ouders wordt hun gevraagd om te kiezen tussen de zwarte meneer of hun,de ouders,
  Kiezen de dochters toch voor hun zwarte partners ,hebben zij de vrijheid om met hun zwarte partner te gaan wonen waar zij willen ,het liefst niet in de ouderlijke woning van de dochter. De familie banden lijden dan wat schade maar er is geen reden tot zelfmoord plegen.


  Maak melding

 9. Eerlijk is eerlijk! Onze hindoestaanse broeders maken het zichzelf knap moeilijk. Ik geef een voorbeeld: waarom is het nog steeds taboe als een hindoevrouw kiest voor een creool? Deze vrouwen moeten toch ook zonder enige vrees kunnen kiezen voor iemand buiten hun etnische groep?? Nee, ze wordt uitgestoten en verkettert door haar eigen groep. Dat zijn nou voorbeelden van gevallen waarbij ik zeg dat er een brede maatschappelijke discussie moet losbarsten onder de hindoestanen. Ik vraag mij dan ook af waarom een ieder carriere moet maken of een gezin stichten. Het kan toch ook anders. Als je maar gelukkig bent. Bij de hindoes bepaalt de groep of en wanneer het individu gelukkig is. Dat is de oorzaak van alle ellende. Wie heeft een andere mening?


  Maak melding

 10. Beste mijnheer ray, ik ben het helemaal eens met u,de hindoes betekenen heel veel in de mondiale samenleving. Ze zijn niet als de bobos javanen met hun antieke corrupte leider, want wanner heeft een javaan iets bijzonders in de wereld gedaan ????


  Maak melding

 11. @Badloe, wat voor ras bij mijn is een ieder lijk als jou ras met een witte man of vrouw op 1 kussen slaap
  wat krijgen we daan ik ken heel veel hindoestanen die niet met hun volk wel trouwen je kan het wel begrijpen losse handen daar om neemen ze geen surinamer het maak niet wat voor (ras) ik ben geboren nickerie ik heb veel gezien. oke groertjes


  Maak melding

 12. ik denk dat je jezelf van kant maakt als je je leven niet meer zirt zitten.in ned. heb je tientallen organisaties waar je hulp kan krijgen.

  dit mis ik in suri.

  bovendien,als iemand al besloten hft om een einde te maken aan zijn/haar leven is hji/zij onredbaar.
  het zijn in mijn ogen stelletje egoisten.ze moeten eens weten met wat voor LEED ze de nabestaanden achterlaten.ik ken gevallen waar de moeder na 35 jr nooit uit haar verdriet is gekomen.i.p.v om een hulp/steun te gaan zoeken,pakken ze meteen de eerste hulp trommel.


  Maak melding

 13. Langzaam maar zeker begint het racisme weer op te borrelen.Lees onderstaande uitspraken maar en huiver!-

  1.We willen ONS RAS zo zuiver mogelijk houden!(WAAR EN VAN WIE HEBBEN WE DEZE UITSPRAAK EERDER GEHOORD).

  2.Ze(noot:MEDUSA,HINDOESTANEN) zijn niet als de bobos javanen met hun antieke corrupte leider,(EN NU KOMT HET) “want wanner heeft een javaan iets bijzonders in de wereld gedaan”?

  MENSEN DIT IS IN ÉÉN ADEM TOCH VERSCHRIKKRLIJK TE NOEMEN?

  Maar we moeten die Surinaamse wetenschappers met een heldere onbevooroordeelde schone geest wel erg waarderen!-
  S.Roopram:(Waarom hindoestanen op Wilders stemmen).-
  Ben Mitrasingh:(Archeoloog wil graf van slachtoffers 1902 vinden).-
  Widyia Punwasi:(Zelfmoord gevallen blijven toenemen).En last but not least-
  Asha Mungra!:(Cultuur oorzaak moord Hindoestanen).
  Bravo!!!


  Maak melding

 14. Niet te geloven…. de reacties van de zo trotse surinamers.Come together wright now. Nu is de tijd rijp om de belachelijke middeleeuwse gedachtengang tegen de multi culturele huwelijken overboord te gooien.Nu is de tijd rijp dat wij ons met elkaar versmelten tot 1 multi cultureel ras. D.w.z. respecteer de keuze van een ander en dat geldt ook voor ouders die halstarrig vasthouden aan hun zgn cultureel erfgoed. En ja, ik denk dat dit laatste een belangrijke oorzaak is in de gevallen van zelfdoding onder onze hindu’s. Ik snap ook niet wat de ontwikkeling van de javaan hiermee te maken heeft. Ik ben trots suri te zijn en heb alle suri’s lief van welke afkomst zij ook moge zijn. Su heeft jullie allemaal nodig.
  COME TOGETHER


  Maak melding

 15. @sranangman

  Ja,ik geef jou ook volkomen gelijk. Nooit doen de javanen iets,ondernemerschap ontbreekt bij ze. Ze zijn echte zittenblijvers. Nooit staan ze op of komen ze op voor hun zelf als groep, laatstaan voor de gehele volk.
  Ze zijn echt afhankelijk van iemand die ze als leider zien,iemand die alle beslissingen maakt namens hun ,of het goede of slechte beslissingen zijn,ze blijven zwijgen want hun leider heeft gesproken.
  En wat een leider hebben ze,..Somo…somo de nietsnut. Somo die cetabever heeft aan zijn onderste en al zaag je de poten van de stoel ,hij zal erop zitten . Schaamteloos is hij…echt schaamteloos. En de rest van het javaanse volk,het is zeer triest met ze gesteld.


  Maak melding

 16. Een neger die omgaat met een Mocro of een Turkse dame wordt ook niet geaccepteerd. Bij de hindoes dus ook niet. Samen naast elkaar leven, prima. Maar niet meer dan dat.


  Maak melding

 17. @R. Badloe
  JOUW (klein)KINDREREN ZULLEN JOU UIT DEZE GRIEZELDROOM HELPEN!En ik hoop dat je tegen die tijd niet naar DE verlossende DIE FLES zal grijpen.Time will tell!
  WEG MET ALLE RACISTEN!!!!


  Maak melding

 18. @Ghandi

  niet eens met je.
  Wanneer de hindostaanse dochter thuiskomt met de creool met wie ze trouwen wil,en de ouders het niet mee eens zijn ,heeft de dochter de keuze om apart te gaan wonen. De ouders bemoeien zich dan niet met je,en je hoeft niet speciaal je ouders naast je hebben wonen om je dan gelukkig te voelen.
  Dat niet iedereen een blakaman of blakavrouw als schoonzoon of dochter wil hebben,daar ben jij je toch bewust van?
  En als jij je keuze dan gemaakt heb dan moet jij ook zo braaf zij om samen met je partner een eigen leven te beginnen. Je hebt wel de moed gehad om je toekomstige ,niet zo gewilde partner aan je ouders te voorstellen,nou dan moet je ook als man of vrouw de rest van de consequenties die het voor jou kan hebben aanvaarden.Ga henen met je partner en begin je eigen onafhankelijke leven.En wanneer de dogla kleinkinderen geboren worden komen nana en nanie ,adja en adjie je zelf weer opzoeken en dan is alle leed en haat,pijn en wraak, vergeten en vergeven,en voorgoed verdwenen.En dan worden jullie 1 heeeel gelukkige grote familie.Echtwaar!


  Maak melding

 19. R.Badloe, overal in de wereld heb je mensen die denken dat ze beter zijn dan anderen (dat zijn ze niet), b.v. in India denkt de ene Indier dat hij beter is dan de andere en wil hij niet dat zijn dochter/zoon omgaat met iemand van een andere kaste.


  Maak melding

 20. @R.Badloe
  En meneer/mevr.R.Badloe(singh?)identificeert u zich nu onverwacht wel met de (om jouw woorden maar te gebruiken)”Mocro of Turk”?En je gaat morgen weer op Wilders stemmen om ze (die moslims een kopje kleiner te maken).HOE RIJM JE DAT IN GODSNAAM?


  Maak melding

 21. @medusa’
  Ach ja de hindostanen zijn aldoor bezig, je merkt het elke dag ook.Het zijn ijverige hindostanen.
  Braaf en moedig schrijven ze neer wat zij denken dat het juist is ,en dat geeft jou volk reden en nog meer reden om elke dag weer deze site te bezoeken. Binnen 1 week is er zoveel onderzoek gedaan binnen de hindostaanse gemeenschap door de hindostanen zelf.
  Hebben de blakamans echt niks waarover zij zelf onderzoek kunnen doen binnen hun gemeenschap?Hebben ze wel een LEVEN?!


  Maak melding

 22. @Ba Anansie
  Dat is juist THE BOTTLE-NECK!Met hun komst in Suriname b.v. is ook tegelijkertijd het vervloekte discriminatoire kastenstelsel geïmporteerd!
  Het is met de paplepel ingegoten,getuige de vele reacties op dit forum!
  IK LEES ZE ALTIJD WEER MET HEEL VEEL KIPPENVEL!


  Maak melding

 23. @Ba Anasie
  Dat probleem is het kastenprobleem en eeuwen oud.De hele wereld weet van deze probleem af.
  Het is een probleem in India no 1 op de lijst staat.
  En nu terug in Suriname,
  nogmaals je trouwt met wie je wil,en ik kan me best wel voorstellen dat de hindostaanse man zijn hart uit zijn borstkas zal springen van schrik, als dochtertje de creoolse vriendje thuis zal brengen voor een kennismaking.
  Ze gaan proberen je eraf af te zien ,maar als je werkelijk meent met je creoolse partner kan jij die besluit voor jezelve maken.


  Maak melding

 24. Onder degenen die een poging doen, zijn er die zeker weten dat ze dood willen, terwijl anderen alleen maar hun wanhoop willen tonen.Signalen dient men tijdig op te vangen om erger te voorkomen.


  Maak melding

 25. @medusa,
  O heus,
  In Suriname heb je geen kastenstel crisis heersen,en als er eentje is merk je niks ervan omdat het helemaal niet als belangrijk wordt gezien door de hindostanen zelf.Niemand houd zich bezig met deze achterlijke gedachte en het is jouw groepje dat in alles een probleem ziet of eentje eruit probeert te halen.


  Maak melding

 26. Er is wel degelijk een kaststelstel in Suriname, namelijk de verschilldende bevolk. groepen. Onder de Sur. Hindoes is 95 % van lage kaste en de 5 % hoger kasten worden door verbintenissen ook lagere kaste , dat is in India worden ze niet meer als hogere kaste erkend.


  Maak melding

 27. Er wordt zo makkelijk gesproken dat de dochter de keuze kan maken als ze met een blakamang gaat.
  Het is of-of en geen andere opties.
  Ik beweer dat als je wan pipel verfilmt het zelfde gebeurt met de actrice als 37 jaar terug.
  Qua economische ontwikkeling is het goed gegaan maar persoonlijke ontwikkeling totaal niet.


  Maak melding

 28. nu kan ik in zien voor we ray en badloe gaan stemen als in ned wonen, op wilders wand wat zijn jullie Racistis bezich het on gelofig mensen mensen toch ik ze al hun kinderen/kleinkinderen naar huis komen met zwarte vriend of marokan gaan ze gelijk (zelfmoordplegen)hou me tegoede
  wat ik weet zijn bij na alle oom getrouw met hindoestanen er is nooit problemen gewijs ja toen de tijd was ieder 1 zwart groen geel blauw 1volk geen Racisten als wat al zei ik ben in par-bo nw Nickerie geboren haat haat haat pas op met je hart


  Maak melding

 29. @@Ray

  Het zijn niet de hindostanen die zich bezig houden met geen enkel kastenstel verdeling in Suriname.,dat doen de anderen voor hun die het graag zo gezien zouden gebeuren.
  Beuh,beuh!
  In India , hebben de mensen hun eigen leven,hun eigen denkwijze en visie en in Suriname hebben wij als nazaten van onze voorouders onze eigen denkwijze en onze eigen visie,dat apart staat dan die van hun.


  Maak melding

 30. @Ray
  Waarom jij nu alweer de Blakkamang erbij haalt????Blakkamangs hoeven niets meer te laten onderzoeken.Ze hebben sinds hun bestaan “OPENKAART” gespeeld.Er zijn kamers vol boeken(lectuur en literatuur) over alle facetten uit hun turbulent leven geschreven.
  Vooroordelen:-
  (zwaar racistisch en discriminatoir).
  Fabels:negers zijn zwaar geschapen.
  Roddels over hun mentaliteit,karakter,over hun privéleven(vaak éénouder gezinnen,verwaarloosde kinderen):
  Over hun intellectualiteit en intelligentie:
  (negers zijn dom)
  (UITSPRAKEN ALS :GEEN ENKEL AFRIKAANS STAATSHOOFD HEEFT EEN BEHOORLIJKE OPLEIDING ACHTER DE RUG),
  Over hun erfelijke lichaamskenmerken:(kleur,dikke lippen,()let maar waar men het steeds op dit forum over Venetiaan zegt).
  Over hun atletische bouw;
  Over hun sexueel leven en ga zo maar door!
  oVER HUN CULTUUR (afgoderij door velen genoemd).
  Over de SLAVERNIJ.
  Dus over de Blakkamang weten we genoeg!
  NIETS TE ONDER ZOEKEN.
  Nu zijn jullie aan de beurt!En dat(wat zolang voor de wereld verborgen is geweest) willen wij ook weten ja.
  TEVREDEN??????ZAL WEL NIET!


  Maak melding

 31. ik ben een trotse surinamer.
  I can’t change my color but you can CHANGE YOUR MIND…

  Wat de statement van mevr a. mungra allemaal teweeg kan brengen onder mijn broeders.


  Maak melding

 32. @blakaman

  Laat wan pipel met rust!
  Die taboe is al lang verbroken!
  Als er morgen een remake komt dan geloof ik niet dat iemand het zou gaan willen zien.Tegenwoordig praat men in vele families van oom rajoe en tante evelien,
  Oom pawiromin en tante shaarda enz..


  Maak melding

 33. eerlijk is eerlijk ,de hindustaan is economisch beter af dan de creool daar geen tweifel aan .maar beiden zijn afhangkelijk van elkaar .de creool koopt bij de hindustaan en de meeste hindustanen die planten ze zijn in de agrarische sector ..toch wil de hindustaan zijn dochter niet met een kafrie en dat is geen racistisch denken van mij het is de waarheid .
  de hindustaan zegt gauw kafrie na voermang ,ze willen liever een blanke man zie het in nederland praat uit ervaring ..maak het zelf mee ze houden niet van die kafrie .deze mensen kunnen zich moeilijk aanpassen in europa ze denken nog in hokjes en willen altijd hun vuile was verbergen en van anderen buiten hangen ,ze hebben heel veel problemen .ray ontkent dat ze worden uitgehuwelijkt door te zeggen dat het nooit gebeurt ..het gebeurt nog steeds jij ontkent het maar het is een feit dat het er is .zelfs eerwraak hebben ze nog ,alhoewel het is vermindert zoals dat uithuwelijken .incest alcohol probleem allemaal verbergen ze het ,,het zou een schande zijn als het naar buiten komt zoals ray het weer wil ontkennen .
  doe niet alsof jullie geen problemen hebben en anderen wel praat er over de vrouwen en meisjes lijden er onder . waarom willen ze in zuidazie liever jongens inplaats meisjes .die mevrouw heeft gelijk dat er heel veel problemen zijn onder de hindustanen vooral in het westen en waar ze zich moeten meten met andere bevolkings groepen .multicultureel moet jij je aanpassen niet die mensen moeten zich aanpassen aan jou .


  Maak melding

 34. @Ray.
  JE SCHRIJFT:”In Suriname heb je geen kastenstel crisis heersen,en als er eentje is merk je niks ervan ….”

  Ik zeg:Natuurlijk ga jij er niets van merken,want je zit er midden in.HET ZIT BIJ JULLIE INGEBAKKEN!!!
  EEN HARING HEEFT TROUWENS OOK GEEN WEET ERVAN DAT IE IN ZOUTWATER ZWEMT!(omdat hij er onderdeel van is)!
  Snap je ‘m?


  Maak melding

 35. @medusa
  Rustig,kalmpjes aan doen hier!
  Is er in de hedendaagse tijd nog wat nieuws te vermelden over de blakamans , behalve dan hun verleden en de geschoolde staatshoofden in Afrika ergens?!
  Zijn de blakamans uitgeblust dan . Is er werkelijk niks over ze te vermelden?Waarom leven ze dan?
  Na al de eeuwen zijn de hindostanen nog steeds heeeel boeiend voor jullie?
  Wat willen jullie ontdekken van de hindostanen waarover zelfs de hindostanen helemaal geen idee hebben?
  Komen de hindostanen uit een ander planeet misschien?
  O,ja en wat is het verschil tussen een koelie en een hindostaan,volgens de blakaman theorie,want deze antwoord heb je nooit gegeven.


  Maak melding

 36. ray hou je eigen en anderen voor de gek die het niet weten ..de hindustaan wil tegen woordig zelfs geen hindustaanse man wetende dat ze zuiplappen zijn en niet weten om te gaan met een vrouw .de vrouwen willen liever een blanke man daar zijn de hindustanen gek van .bedenk dat de hindustaan zijn huid verbleekt ze willen wit worden .,alle bollywood filmen bewijzen dat ,de zwarte hindustanen worden geminacht ze hebben altijd de vieze rol zeg maar .het zijn zelf de donkere hindustanen die het vertellen en ik kijk ook naar bollywood filmen .owee als ze kussen voor de ouders mag niet .ray wil doen alsof ze westers zijn opgevoed ray ik weet veel heel veel over hindustanen slijmen zijn ze kampioen .


  Maak melding

 37. @@medusa
  Hahahahahaha!Wat een pech!Want weinig vrouwen zullen gelukkig met je zijn.
  Ex-president van Guyana zei eens:”It is not the gun that counts,but it is the man behind the gun!”


  Maak melding

 38. Ik vind het maar een domme uitgangspunt of je dochter/zoon met een geel, groen of paars iemand thuiskomt. Je moet het ruim zien.Je gaat daar waar je gelukkig bij voelt. Er ontbreekt gewoon kennis van zaken, hoe ruim kan je denken. Hoe pak je problemen op. Hoe ga je met jezelf om.Hoe BEWUST ben je van jezelf.Gelukkig zijn begint eerst met jezelf, in jezelf. Anders raak je totaal gefrustreerd en ongelukkig. Met alle gevolgen vandien. groet Tarzan


  Maak melding

 39. Dat een hindoestaans meisje een bakra wil kan ik goed begrijpen maar zoeen zwarte krullebol nee hoor als het mijn dochter zou zijn brak ik liever haar beide benen dan haar met zoeen knul te laten gaan dan kan ze tenminste de deur niet uit,later zal ze er dankbaar voor wezen.


  Maak melding

 40. @Ray.
  Je schrijft:
  1.”Komen de hindostanen uit een ander planeet misschien?
  2.O,ja en wat is het verschil tussen een koelie en een hindostaan,volgens de blakaman theorie,want deze antwoord heb je nooit gegeven.”

  Je stelt dus 2 vragen:
  Antwoord op 1.Neen ze komen niet van een andere planeet,al zijn er misschien een paar die dat denken.
  Antwoord op 2.
  *Een koelie is voor mij iemand die ik verafschuw door zijn laaghartige mentaliteit en onvoorspelbare en onbetrouwbare karaktertrekjes;iemand die altijd alleen maar oog heeft voor de succesverhalen van zijn volk en de ander altijd naar het 2de plan verwijst.
  *En een Hindoestaan is voor mij iemand die nobele gedachten op na houdt,instaat is goed te kunnen relativeren en die o.a.gevrijwaard is van alle bestaande vooroordelen jegens zijn naaste en dat ten allen tijde,dien overeenkomstig aan zijn nazaten tracht door te geven!

  Voor jou informatie!In mijn familie zijn er geen koelies maar (zeer gewaardeerde en respectabele)Hindoestanen;die zien niet dat ik een blakkamang ben en ik zie niet dat zij een koelie zijn.


  Maak melding

 41. Wagimin,
  als zaken nog steeds gebeuren zoals jij geloof,dan moet het over afzonderlijke gevallen gaan ,want nooit in mijn leven heb ik zulke ‘wantoestanden’ zien gebeuren binnen de hindostaanse gemeenschap.Kom nu niet doen alsof jouw volk s’wereldseerbare,meestgeliefde,gemanierde,geleerde hoge pieten zijn .Ga je niet inbeelden dat jouw volk onderling bespaard is van incest,alcohol,overspel. jullie stelen ook hoor. al stelen jullie een worstje en wachten geduldig totdat de politie komt,maar dan nog ben je een dief.
  Het gebeurd ook binnen jouw volk alleen houden jullie je kaken stevig op mekaar zoals met alles bij jullie het geval is.Zelfs jullie somo heeft problemen om zijn handen van kleine kinderen af te houden. Wat een vb ..hij is een pedofiel.Hij is een boef. Hij pikt alles voorzichzelf en jullie ,jullie kunnen alleen maar toekijken.
  Wagimin wij wonen en leven in Suriname.Hebben wij jou ooit gevraagd hoe het met de javanen in Java gaat?Wat zij doen ,hoe zij het doen ,waarom zij het doen en waarom niet?
  By de way ,wij passen ons aan volgens normen en waarden van het land waar wij besluiten te gaan wonen. Als wij in Nederland zijn praten wij het nederlands,
  In Amerika en andere landen praten wij het engels.Zij,de westerlingen leren onze taal niet ,wij leren dat van hun.Okay!


  Maak melding

 42. #medusa: “Voor jou informatie!In mijn familie zijn er geen koelies maar (zeer gewaardeerde en respectabele)Hindoestanen;die zien niet dat ik een blakkamang ben en ik zie niet dat zij een koelie zijn”.

  Zijn ze dan toch koelie?

  Misschien moet je de discussie maar het hen voortzetten.


  Maak melding

 43. @medusa
  Die gerespekteerde hindostanen hebben jouw als familie by mistake. Of dan moet het hindostanen zijn die met jouw walgelijke ideeen over de mensheid rondlopen. Zoals jij als je uitzonderlijke hindostaanse familie zijn walgelijk. Een pot nat,bah.


  Maak melding

 44. Denken jullie nou echt dat jandino grappen maakt.
  Als het outdated was sloegen deze grappen niet meer aan.
  En hij is antilliaan he!
  Dan hoe ervaren de afro suris het!


  Maak melding

 45. Onze hindoebroeders moeten goed in de spiegel kijken. Bepaalde lelijke gewoontes moeten we achterwege laten. Onze dochters moeten we vrij kunnen laten zodat ze hun eigen partner kunnen kiezen. Ook moeten we niet zo materialstisch zijn en gericht op carriere en aanzien. Als we veranderen zullen we ook minder de neiging hebben om onszelf van dit mooie leven te beroven.


  Maak melding

 46. @Ray
  En dat is ’t ‘m juist!!!
  Zij zijn althans voor mij de Hindoestanen en jij bent die koelie!

  Hieronder staan Surinaamse wetenschappers van Hindoestaanse afkomst met een heldere onbevooroordeelde schone geest!-
  S.Roopram:(Waarom hindoestanen op Wilders stemmen).-
  Ben Mitrasingh:(Archeoloog wil graf van slachtoffers 1902 vinden).-
  Widyia Punwasi:(Zelfmoord gevallen blijven toenemen).En last but not least-
  Asha Mungra!:(Cultuur oorzaak moord Hindoestanen).
  Bravo!!!

  (Indien jij het verschil niet ziet voel ik me niet geroepen dat nogmaals uit een te zetten!)
  Zie hiervoor mijn persoonlijke definitie mbt jouw gestelde vragen.
  Ik ga me nu liever richten op de inhoud van het onderwerp:
  Cultuur oorzaak zelfmoord Hindostanen!
  En jij mag je met dwe rand ervan bezig houden!SUCCES!


  Maak melding

 47. Daar enkele potentiele oorzaken middels wetenschappelijke onderzoeken boven water terecht zijn gekomen ,rest mij nog de vraag te stelling ; ” EN NU ???
  “Keuze-vrijheid heeft/draagt zijn verantwoordelijkheid”
  En bij de Hindustaanse-cultuur is dit niet onbekend !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 48. @Wagimin

  Je hebt zoveel gezegd hier over de hindostanen.Ik hoop alleen maar dat jij ook zo flink gaat praten over je eigen javaanse broeders en zusters,dat jij ook over hun zal waken en zal opkomen voor hun rechten en plichten. En ik hoop dat jij een volgende keer je broeder Somo zijn mond zal dichtsmoeren wanneer hij voor de zoveelste maal weer een blunder zit te maken in Surinaams hoogste college,namenlijk de DNA.En please,zeg aan je javaanse broeders en zusters dat ze aub zich meer moeten bemoeien wat ‘slandsbelang aan gaat.Laat somo niet alle beslissingen voor jullie maken. Jullie zijn toch niet doof of stom?Jullie hebben toch ook een mond?Gebruik het dan!


  Maak melding

 49. Het zal wel, cultuur, daar geloof ik geen sikkepit van, wat cultuur. daar word je toch ziek van, Ik ben blij dat ik katholiek ben en zelf bepaal hoe en of wat en mijn famielie, die houdt zich in zoveere niet bezig met dit soort van zaken, wanneer houdt dit op en die Asha M doet dan een onderzoek goed trouwens, maar dit houdt niet op en die Hindoe die gaat deze weg lang volgen, dat achterbakse, en dit mag en dat niet en stiekem vreten ze rund ja zeker ik zie dat toch, en varken en weet ik veel, maar goed hun hoofdpijn niet de mijne.


  Maak melding

 50. Ik heb het voorrecht gehad om tussen bijna alle grote bevolkings groepen te hebben gewoond en geloof me elke groep heeft zijn positieve en negatieve karakter eigenschappen. Maar we zullen hiermee moeten leren leven, het heeft totaal geen zin om een hele groep te stigmatiseren vanwege de negatieve zijde van een deel van de groep. We moeten leren het goede over te nemen van degenen waarmee we voor eeuwig samen mee moeten leven en wonen. Lees het verhaal van de barmhartige Samaritaan, als je eens hulp nodig zal hebben zal een Surinamer je bijstaan. God bless you all!!!


  Maak melding

 51. “Geconcludeerd wordt dat een hoog percentage Hindostanen in Nederland vasthoudt aan de premoderne cultuur die heerst in Suriname”

  Deze mevrouw zegt eigenlijk dat de Hindostanen nog in prehistorie zijn blijven hangen. Het wordt tijd dat men korte metten gaat maken met al deze rampzalige ouderwetse denkbeelden. We leven in 2012 maar onze Hindostanen bedienen zich nog steeds van middeleeuwse denkbeelden. Het wordt inderdaad tijd dat ze de hand in eigen boezem steken want voor veel soortgenoten maken ze het leven op deze manier tot een ware hel, waardoor velen geen andere uitweg zien dan zelfmoord. Ik ken Hindostanen die niets te maken willen hebben met andere Hindostanen. Dat is toch triest!!!!!!


  Maak melding

 52. FER.E pe joe de…ik ruik hier handel mang!

  Blakka-mang wil met koeli-meisje trouwen maar BABA zegt N E E, dus wil ik een bedrijf opzetten die mooie sensuele opblaasbare koeli-poppen gaat produceren..ai mang een kassucces wordt het, denk aan Papatam, Abra-broki, Latour en Santo boma een ware verkoopknaller…doe je mee??? 🙂

  ennuh..voor mijzelf ga ik ook een PoP maken , en ga ik haar noemen MeDuSa 🙂

  En als DADA dan weer gaat zingen daar op het plein, dan neem ik mijn MeDuSa mee en geef ik daar een Kamasutradans weg waar Steve Meye nog een hernia van krijgt 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 53. Dr Asha Mungra heeft gelijk dat het met cultuur te maken heeft. Maar laten wij even duidelijk zijn het is een “made in Suriname cultuur”, de hindoestaanse cultuur van AD 2012 heeft niet zoveel meer te maken met de cultuur in Uttar Pradesh in 2012 of 1912.
  De hindoestanen moeten met meer realistiese verwachtingen gaan leven, we kunnen niet eenmaal allemaal dokter, ir, accountant etc worden en ja sommigen van ons gaan niet rijk worden, dat moet niet allemaal betekenen dat we om frustraties, uitzichtloosheid de ultieme beslissing moeten gaan nemen. Elke leven dat verloren gaat is verloren.
  Niets is beter dan deze dialoog op gang te houden en elkaar te steunen in tijd van geestlijke nood. Hou de familie en vrienden in de gaten want als ze eenmaal over praten dat is de eerste stap, depressie, stress, drugs, alcohol zijn andere symptomen
  die makkelijk te observeren zijn.


  Maak melding

 54. Ik lees hier op dit forum allerlei adviezen van wat men allemaal zou moeten doen om zelfdodingen terug te dringen in Suriname. Maar niemand staat er bij stil dat ieder een eigen keuze heeft, buiten dat zit men van kindsaf aan geestelijk vastgeketend tussen „kiezen of delen.“ Deze twee uitersten zijn door sommige mensen goed te combineren, maar de meesten zitten er gewoon aan vast uit angst om alleen te zijn. Deze angst om opnieuw een weg door het leven te slaan is te verklaren als een volkstrauma ontsproten uit een regelrechte dictatuur! Gehoorzaam, handel en wandel zoals de cultureel religieuze ‘normen en waarden’ gebieden en alle problemen behoren tot het verleden word gepleit. Dat is ook een vorm van kunstmatig geforceerde harmonie en leden van de familieclan zullen moeten gehoorzamen aangezien de ongeschreven wetten van de groep boven alles gelden. Het voorbij streven van de ander in kennis en-of in materieel opzicht, het eigen falen beschouwen als een straf van God of zomaar een bewiesing door een obiaman, of uit gebrek aan moed om het leven te trotseren, of door…. etc.; Zo kan ik nog een aantal eventualiteiten opnoemen die allemaal in het kader passen van zelfdoding onder diverse volksgroepen. Echter is gebleken dat niet alle ongeschreven wetten bij de eigen volksgroep bijval genieten. Dit omdat mensen simpelweg niet geregeerd kunnen worden door manipulaties middels een cultuur- of godsdienstsprookje. Het is erg jammer, dat er mensen zijn in Suriname die in allerlei lariekoek geloven en daarnaar leven, maar ondermijn niet de denkwijze van mensen die zo’n fase reeds zijn ontgroeid en er verder niets meer van willen weten en die derhalve op het punt staan zich van het leven te beroven. Of men zich het leven wil ontnemen op basis van het zelfbeschikkingsrecht door welke reden dan ook, feit blijft echter wel, dat ieder het recht heeft van zelfbeschikking! Ieder heeft een eigen vrije keus…

  Dus, wie dood wil, ga dan heen en laat je vooral niet tegenhouden door alleen maar loze beloftes en boekenwijsheden, want praatjes vullen geen gaatjes. En wie in leven wenst te blijven zal dan ook Lang Leven op deze Aarde!“

  Waar gebeurd; Ik had een lievelingsoom die blind werd aan beide ogen door een ongeval op zijn 10de jaar. Toen hij 30 jaar oud was, was ik in die tijd een jongen van 11 jaar. Maar op een mooie ochtend riep hij mij bij zich en hij vroeg of ik een hoge kruk wilde meenemen en samen met hem aan de rand van het bos wilde gaan. Zo gezegd en zo gedaan. Eenmaal in het bos vroeg hij mij om een lus te maken aan het touw dat hij zelf bij zich had. Daar was ik goed in en deed ik dit met grote ijver waarna ik het touw over een stevige tak heen gooide met aan de ene kant de lus en het andere eind van het touw bond ik stevig vast aan de boomstam. De kruk zette ik precies onder de lus neer zoals mijn oom dit had verzocht. Hij zei tegen mij ; Jongen, ik kan en wil niet meer leven omdat ik het zat ben om continu de familie tot last te zijn. Ik ben blind en ben volkomen afhankelijk, dit is voor mij een lijdensweg. Ik wil niet langer leven, de familie heeft het zwaar met mij ook al laat ze niets merken en ook al zijn zij blij dat ik er ben, maar ik weet het. Ik wil dat ze het minder zwaar hebben. Terwijl ik mijn lievelingsoom op de kruk hielp en hijzelf de lus om zijn nek legde, zei hij; Jongen blijf altijd jezelf zoals je bent en heb altijd eerbied voor ieder z’n beslissing over “Leven en Sterven”. Zeg tegen de familie dat het mijn wens is, en Wil je de kruk onder mijn voeten wegtrekken?, en je mag al mijn spullen in mijn hut hebben.

  Mijn oom had volkomen gelijk om zichzelf van kant te maken, want niemand kan hem nieuwe ogen geven, ook ik niet en daardoor ik ook geen reden had om zijn zelfmoord plannen te verijdelen, ook al was hij mijn lievelingsoom. Toen mijn famile tegen de avond erachter kwam wat er precies gebeurd was hadden ze grote bewondering en eerbied voor mij en zij prezen mij omdat ik juist gehandeld had en dat ik mijn oom goed geholpen had met zijn laatste „Wil des levens.“ Ik heb ook niet gehuild om zijn dood, want hij koos er immers zelf voor, wel heb ik hem vaak gemist en nu nog. Dat is respect hebben voor de keuze van de ander door ieder te laten in zijn of haar eigen levensbeslissing zonder. Wie denkt iemands onheilsidee te kunnen kenteren dient zich dan ook alszodanig te gedragen ten opzichte van de zelfmoordenaar door daadwerkelijk hulp te bieden zodat deze alle plannen om tot zelfdoding over te gaan geheel achter zich laat…

  Stel een willekeurig iemand wil zelfmoord plegen omdat hij/zij torenhoge schulden heeft opgebouwd en geen mogelijkheden waarneemt om uit deze schuldenlast te komen. Wie deze arme stakker ervan wil weerhouden om zelfmoord te plegen moet zeker weten dat men dit ook kan voorkomen. Ten eerste, geef die arme stakker dan het geld om zijn schuldenlast af te lossen anders moet men niet gaan zeuren en zich lief en voorbeeldig gaan gedragen want dat legt geen enkele zode aan de dijk voor de zelfmoordenaar(es). En als men gelovig is redeneert hun God als volgt; „Ik ga mijn aanbidders echt geen geld geven, buitendien is er voor alle zekerheid geen geld in de hemel anders moeten ze het maar aan de paus gaan vragen en die geeft toch niet uit barmhartigheid en gehoorzaamheid aan „Mij“, laat maar creperen die hele zooi en dat komt ook heel goed uit, ik heb nog meerdere bouwstenen nodig om mijn eigen paleis hier in de hemel af te maken.“ En waar blijven dan de zogenaamde rechtschapen en vrome burgers wanneer er voor de medemens stront aan de knikker is? Die zitten dan te dien tijde met elkaar van alles te overwegen en van alles te beloven tot op het moment waarop de hulpbehoevende ligt te apegapen en daardoor geen aardse hulp meer behoeft.

  Met culturele achtergronden gaat dat precies zo; Zij of Hij wil niet met de ander trouwen om uiteenlopende motieven? Dat is toch geen enkel probleem, Trouw dan Niet! Maar als dit moet van de achterban, Trouw dan Wèl of Ga dan anders Weg…Is weglopen moeilijk omredenen de familiecontrole, de sociale- en-of financieele problematiek? Dan rest je inderdaad slechts 1-uitweg en soms kan men niet anders doen dan zelfmoord plegen. Dat is in alle opzichten beter in plaats van rond te zwerven tussen gelovigen waarin men helemaal overgeleverd is aan de willekeuren van de Gelovige maatschappij welke in feite vergelijkbaar is als de „Hel” op aarde onder het mom „God Zeikt Met Ons!“. Dus mensen bemoei liever met je eigen zaken, want de goedgelovige medemens helpen betekent te allen tijde..Stank als Dank Ontvangen!!

  django


  Maak melding

 55. djnago so so kaka joe e takie so so kaka .als jij je van kant wil maken of je oom zoals je aangeeft dan ben je mede plichtig ..je moest de bak in .volgens mij is deze man vanmorgen opgestaan heeft wat verzonnen en begon te schrijven .je lijkt medusa wel .
  er zijn gewoon heel veel problemen in de hindustaanse gezinnen ,ze vegen het onder de vloermat en willen doen voorkomen dat het ze goed gaat .
  ik weet waarover ik praat ..om hun problemen te verdoezelen gaan ze over de een ander praten maar de waarheid komt toch naar boven vroeg of laat .

  de hindustaan wil succes maar succes wil iedereen .
  als het om hun dochters gaat mogen ze niet met kafries omgaan of hun vrouwen ,als ze dat doen mogen ze niet meer thuis komen ze worden verbanen familie eer is geschonden en zo is dat .in su hebben de meisjes het niet zo moeilijk meer als vroeger alhoewel het er nog is hoor ook in denhaag .als het een blanke is doen ze niet zo moeilijk ,kafrie tjoor kafrie voe voeroe
  kafri ipagla ,kafri tjode matjodo zo gaat dat en ze hebben het nog steeds niet verleert hor het gaat van generatie op generatie dat ze die kafrie moeten vermijden hokken dus .in su zie je tegenwoordig veel hindustaanse meisjes met creolen omgaan ,ze vermijden nu de hindustaanse man wetende dat ze zuiplappen zijn en de vrouwen mishandelen ,het is echt geen leugen .
  zelfs in nederland houden deze hindustanen hun vrouwen binnen huis .ze zijn netals die turken marokanen die hun vrouwen binnens huis houden ,was toch vorige week op het internet dat in nederland vrouwen in huis worden gehouden ,ze schatten ongeveer 300 of zelfs meer .laat die vrouwen genieten van hun vrijheid .laat de vrouw haar vrije keus .en al is die blanke vies toch zijn ze gek van die blanke man ,als het maar blank is .ze verbleken hun huis om zelfs blank te worden ,op de werkvloer maken ze je zwart , en het zijn juist de donkere hindustanen die deze mentaliteit hebben .


  Maak melding

 56. Ten eerste, je Nederlands is gewoon ver beneden peil,
  een ieder mag reageren, en de pedo ben jij ok, en laat een ieder met rust voor wat een reactie betreft, het Hindoe geloof en alles eromheen is gewoon shit, ze houden zich zelf voor de gek, en springen dan van het dak af. En als je nog wat te melden zal hebben ik merk het wel.


  Maak melding

 57. Hindoes moeten dit en hindoes moeten dat ?? Wij moeten helemaal niets ! Al die spindocters die hier theorien hebben over de hindoes hebben ergens de klok horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt. Wij hebben onze eigen cultuur en gewoontes. En daar komt geen verandering in. Punt uit ! Hindoes, Javenen en Creolen gaan in Suriname prima door 1 deur. Houden zo ! Niets mis mee, maar ga niet van ons vragen afstand te doen van onze cultuur en gewoontes. Dat gaan wij never nooit doen.


  Maak melding

 58. ook dat zelfmoorden gaan jullie niets doen badloe.
  badhloe denk aan de vrouwen en meisjes die er onder lijden ..denk niet aan jou alleen .al lijk je op een taliban uitterlijk inerlijk ben je toch mens ,ik wil jou niet vergelijken met een taliban maar jou denkwijze is verkeert .tuurlijk moet jij je afkomst niet verloochenen maar daar gaat het niet om het gaat om dat de mensen zelfmoord plegen en daar moet verandering in komen .je zegt in su gaat het prima ,in su gaat het niet prima je ontkent het probleem ,straks zijn er geen hindustaanse vrouwen en meisjes meer als je blijft vasthouden aan jou denk beelden .badlhoe geef om je mensen veeeg niets onder de vlermat laat dat over aan de vorige generatie het is verkeert .denk eroverna badlhoe


  Maak melding

 59. Ik ga met veel hindoestanen om in Suriname en het zijn best wel goeie mensen,maaaaaar……hun dochter met een zwarte of een ander hindoestaans meisje met een zwarte dat is iets verschrikkelijks vooral voor de mannen.
  Hindoestanen praten niet graag over de negatieve kanten van hun mensen en proberen altijd de Hindoestaan als weldenkend,succesvol,pienter…enz neer te zetten…..

  Ik had als afro ook een hindoestaanse vriendin…..haar familie mocht er niets van weten.
  Bij mij thuis mocht ze komen en mijn familie zette haar op een voetstuk……Dit ging zo door totdat haar ouders vonden dat ze nu wel een man moest hebben en haar uithuwelijkte…….na ongeveer 5jaar kwamen we elkaar per ongeluk tegen,de liefde bloeide meteen weer op maar moesten het toen geheimhouden totdat iemand er achter kwam en de familie informeerde.Ze werd bond en blauw geslagen door haar familie en schoonfamilie.Ze dacht dat ze zou worden vermoord en vluchte naar ons. Mijn afro moeder kennende ving haar op en ze bleef 3 maanden bij ons wonen……mijn moeder goed en wel denkend mens vond wel dat ze terug moest naar haar familie en vond dat ik deze relatie moest stopzetten…..en ik luisterde naar mijn moeder…..zij ging terug en wij ontwijken elkaar tot vandaag nog…..zzzzuuuucht.


  Maak melding

 60. @ Bryan
  Aardig geprobeerd.
  Je bent geen Creool maar gewoon een Hindoestaan die de boel aan het versodemieteren is.
  Creolen hebben het NOOIT over hun AFROMOEDER!BETRAPT!!
  En er zijn nog meer bewijzen dat dit verhaal uit jouw duim is gezogen!
  En weet je wat mij van het lachen bijna omver liet vallen????????
  Jouw volgende zin:-
  “hun dochter met een zwarte of een ander hindoestaans meisje met een zwarte”
  IK WEET NIET OF JIJ HET WEET maar in Nederland is een ieder die NIET BLANK IS ZWART BIJ DE NEDERLANDER.
  DUS OOK JIJ!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 61. Ik denk ook dat het streven van de hindoestanen naar aanzien, matherie en wat dies meer zij,ook voortvloeit uit de karma en darmaleer. Men streeft er dus naar bij leven zoveel mogelijk te bereiken om de vicieuze cirkel van reincarnatie te doorbreken. Zo hoopt men in een volgend leven een beter bestaan te hebben.


  Maak melding

 62. Ik ben een mooie hindoestaanse meid en ik houd van mijn cultuur. Ik houd van raszuiver. Ik heb een sexy hindoestaanse man. Wij zijn allebij sexy. En hebben veel plezier in het leven. MIX is NIX. groeten masala


  Maak melding

 63. @masala
  Ik hoop dat jij die leer ook aan jouw kinderen overbrengt.En ik hoop voor je dat ze ook daarin volharden en deze opvoeding ook verspreiden!Dit mag niet geheim blijven!Maar wat zal het eng voor je worden indien een van je kinderen met een ander ras(partner)thuis komt en jaren erna kinderen krijgt.Wat zal jouw eigen (klein)kind dan van jouw denken?
  MIX IS NIX(dus ik ben nix)!!!!SUCCES en vooral met je schoonzoon/dochter,kinderen en kleinkinderen!


  Maak melding

 64. masala wat zeg je ,,sexy hindustaanse man .weten jullie wat sexy is ..ik kijk naar bolywood filmen maar heb nog nooit een sexy hindustaanse man of vrouw gezien hoor sorry maak je eigen niet belachelijk .
  weet jij wat sexy is masala .ben je ook uitgehuwelijkt masala ..masala troost haar eigen dat ze sexy is ..als jij probeert sexy te zijn in suriname india pakistan of zuidazie heb je een probleem .in su zou je problemen krijgen met jou hindustaanse gemeenschap het zelfde zou je krijgen in holland ,zuidazie met name india pakistan bangladesh was je vermoord weet ik wel honder procent zeker .jou cultuur kust zelfs niet in bolywood filmen laatstaan sexy lopen op straat hihihihihi masala laat mij niet lachen hoor .vrouwen en meisjes hebben geen rechten in jullie cultuur ,jullie praten over marokanen en turken over eerwraak maar eerwraak komt veel voor in jullie cultuur probeer het niet te ontkennen .afghanen indiers pakistanen allemaal het zelfde alleen het geloof verschilt maar jullie behandelen allemaal vrouwen en meisjes het zelfde taliban stailing .


  Maak melding

 65. masala als je ras suiver wil zijn moet je in zuidazie zijn maar jammer genoeg willen alle zuidaziaten naar het westen en afrika zie maar in kenia en zuidafrika .ze willen allemaal een vrije leven .ik heb een buurman die naar india was geweest ,hij ging met zijn broer heen , wat hij mee heeft gemaakt in india mag hij blij zijn dat hij in suriname geboren is zegt hij .die man zegt dat er verschrikkelijk veel armoe is in india …dit is niet nieuw velen weten het dat er lijken op straat liggen te rotten .ook nederlanders van mijn werk waren in india ,echte armoe leefd echt in india duizend maal erger dan suriname .


  Maak melding

 66. DE WIJZEN TREUREN
  NOCH OM DE DODEN
  NOCH OM DE LEVENDEN
  OH SHANTI OH SANTI , NEMISTY !!!
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 67. ——> Masala
  Je bent druk bezig met je inteelt fokplannen, als dit je beste bijdrage is dan moet je maar een bed reserveren in een psychiatriese inrichting.
  Als surinamer ben ik voorbij jou achterlijke racistiese mijlpaaltje.


  Maak melding

 68. masala haar man en kinderen zijn potentiele zelfdoders of moordenaars, want stel je voor dat eentje probeerd te mixen. Een tijdbom voor de samenleving dus.


  Maak melding

 69. Ha Ha Ha Meneer Afu Sensie, wat grappig.

  Ik heb me nog nooit in primitieve holen bevonden.
  Dus ik hoef me er ook niet uit te kruipen.
  Die fase van ontwikkeling heb ik niet nodig gehad.
  groeten masala meid


  Maak melding

 70. Masala ik lees die berichtjes van jou aan sus en zo, ma ie jere go, je bent mooi schtijf je, je man is sexy succes ermee jullie zijn allebei sexy, ook goed en daarna vraag je aan mensen uit welke holen komen jullie, weet je je bille is vol goed vol ook, ie siekie no ka, jij komt komt so wie so uit een ka olo
  ja schrijf dat op, ik kom uit een blakka olo, ok, de hindoe jij dan jullie zijn weer ede, doen alsof, leven er op los, jullie geloof is shit boelshit, die heilige koe van jullie vreten jullie zelf op, nu een onderzoek over zelfmoord jullie doen maar, stelletje meloten.


  Maak melding

 71. Beste meneer Opo JeJE,

  Je hebt een tekort aan niveau. Volgens mij ben je aardig gestoord. meld je bij de dokter. laat je behandelen.

  groeten mooie masala meid


  Maak melding

 72. @masala(of kolibri???)
  Woensdag 12 september 2012 om 20:43 uur, door kolibrie

  Ha Ha Ha Meneer Afu Sensie, wat grappig.
  Ik bla bla bla bla bla ….. gehad.
  groeten masala meid

  Door kolibri en op het eind masala meid!
  Grote bedriegster!!!
  Wat ben je nou?


  Maak melding

 73. Beste mensen,

  Ik ben een mooie masala meid met brains.
  Verder wil ik een ieder in zijn waarde laten in zijn/haar denken doen en laten.
  Op deze mooie aarde maakt een ieder zijn/haar eigen keuze. De keuze van je partner is de keuze van je heart. En je luistert automatisch naar je heart. Of je wilt of niet. Want je haert ken jouw nog het beste.

  Groeten masala meid


  Maak melding

 74. Als wij hindoestanen meer doen aan verbroederingspolitiek zullen het aantal zelfmoorden aanzienlijk dalen. Wij moeten veel leren van onze creoolse broeders die een hogere stress factor hebben en veelal progressiever denken. Onze culturele hebbies moeten we ver achter ons laten en plaats maken voor een meer nuchtere en realistische benadering.


  Maak melding

 75. Masala oema jere no, ik heb volgens jou niveau tekort, maar die gestoorde ben jij, met elke keer het hebben over jou schoonheid, o ja sorry, als je in die spiegel van die beerput kijkt, ja, ja dan, zie je die bruine massa,tingie baja,
  waar jij vandaan komt, en de dokter daar moet jij naar toe en je van onderen naar boven laten bekijken, wat zal doc ervan schrikken, en hij is dan de volgende gestoorde, eet nog meer masala, goed voor je, dan lijkt je vast en zeker op een zieke kanarie.
  Heb je wat te brallen, ik hoor het wel.


  Maak melding

 76. masala denk dat ze mooi is dat zeg ze maar ik geloof dat meer op varken lijk dan op een mens een mens die zeg dat mooi heeft een minderwaardehied kompels.
  mooi moet in je hebben. weet je ik eet runtvlees en varken als je lekker ben eet ik je op ook op maar lekker zal ook niet zijn met denk wijze.mooi meid aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa me kloten


  Maak melding

 77. Leuke reacties om te lezen.
  Eindelijk heeft iemand de juiste oorzaken over dit groot probleem onder het voetlicht geplaatst.
  Het gebeurd iedere dag in Suriname en Nederland.
  Het is zeker een cultuurschok wat er gebeurd met deze mensen. Er is niemand waar men naar toe kan gaan om de problemen in het gezin of met zichzelf te bespreken.Ik hoop van harte dat er ook een oplossing voor deze mensen zal zijn voor dat het te laat is.


  Maak melding

 78. Om de zoveel tijd trekt een slimme “geleerde” persoon dit onderwerp uit de la en schrijft dezelfde dingen die al zo bekend zijn. HET IS BETER VOOR IEDEREEN ALS DIE PERSOON EEN KEER GAAT SCHRIJVEN WAT ZE GEDAAN HEEFT OM DIE ZELFMOORDEN TE VOORKOMEN!

  Voor degenen die verder kijken dan Suriname en Holland. In Japan is het aantal zelfmoorden onder werknemers hoger dan waar dan ook. Ook druk vanuit cultuur, sociale omgeving etc. etc.

  Ik kan soms begrijpen waarom iemand zelfmoord pleegt, maar ik denk niet dat ik respect kan opbrengen voor iemand die zelfmoord pleegt.


  Maak melding

 79. Abdoel, volgens jou ben ik een pedo, en jij, joe, ja
  een loeber man ben jij joe e djompo baka en e go ini a bakasee, foe ma nengre, geniet ervan, abdoel, maar doe dat niet bij kleine kinderen ok, me e wakti joe now, bering kong.


  Maak melding

 80. Reactie op het berichtje van 12.29 u door een anjoemara
  alias amonrA, luister dat stuk touw heb ik al,in de hel ben ik al, wanneer kom jij eraan, wil je meer weten, komt nog, maar ga jij maar lekker loeben, loeberman,in de hel kan het ook.


  Maak melding

 81. Abdoel. ie doro, goed zo maar solanga joe ne djopmpo
  kong tap mie, a boeng a no kang toe, want ik heb een vork daarrrr zitten, dus je kan er niet innnnn, kreng go tap wang trawang, en go boeng diepie, aan de voorkant kan je dan je jas ophangen. me wakti, joe now.


  Maak melding

 82. zelfdoding is een groot probleem in nickerie ,er moet meer gesproken worden op alle scholen ook via media want er is geen duidelijke oorzaak waarom iemand dood wil gaan door zelfdoding.De gemeenschap moet allert zijn en wij moeten sociale controle opelkaar uitoefenen,Elk mens heeft recht om zijn eigen leven te leiden zoals hij of zij het wenst,en het moet afgelopen zijn met die onderlinge discriminatie van hindoes, moslims en christen wannt de godsdienst is heel vaakeen drempelvoorjonge kopppels


  Maak melding

 83. John A wat ben jij dom zeg, lees mijn berichtje goed,
  mie, ja, ik ga altijd via de voordeur naar binnen, die idioot die Abdoel, eng na wang loeberman, jij toch niet John, no mek grap jere, a job e denkie tak mi e
  loeb, foe a no loeb mie mi swaar wang vorkoe, if a kong mi e tjokking eng.
  En nog ewat jij bent toch geen schofttttt, nee toch.


  Maak melding

 84. Anjoemara, we hebben allemaal gezien wat voor vunzigheid je post op de forums en Neus ervan langs geeft met je kronkels, daarom vinden de meesten van ons je een schoft en vormen we 1 front tegen je.


  Maak melding

 85. John, je hebt het over we, gelul het draait om jou en haal anderen er niet bij, en ik ben of begin niet over rottigheid die Abdoel die begon, ja en dan geef ik hem van katoen, duidelijk of niet, en je hebt het over de meesten van ons, jezelf geef dat aan, en zeik niet zo en wie is Neus who the hell is neus, bedoel je je eigen bigi noso, zeg het maar, gelukkig ben jij niet diegene achter deze site die het voor het zeggen heeft, anders was de hele boel al naar de klllllllll
  en ik wacht op je reactie, wel doen ja.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.