vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname mag miljoenen oliedollars lenen

Suriname mag miljoenen oliedollars lenen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 sep – Suriname mag al ongeveer veertien miljoen dollar lenen bij Venezuela. Dit zegt Sam Murli, topfunctionaris bij Staatsolie. Het is het krediet dat het land heeft opgebouwd via de PetroCaribe overeenkomst. Met het geld mogen sociale projecten worden gefinancierd. Zover is het nog niet.

Er moet eerst wat administratief werk worden afgerond. In elk geval heeft Suriname al recht op het opnemen van leningen. “Wij hebben al ruim drie en twintig miljoen dollar aan olie gekocht van Venezuela. Zestig procent daarvan gaat naar de regering als lening”, zegt Murli tegenover de Ware Tijd. Veertig procent moet binnen drie maanden contant worden betaald. De zestig procent gaat naar een sociaal fonds dat voor elke deelnemend land beschikbaar is.

Het is de Venezolaanse versie van ontwikkelingshulp. Suriname mag zelf beslissen naar welke projecten het geld gaat. Deze leenvorm kent een terugbetalingstermijn van twintig jaar. De rente is hooguit twee procent per jaar. Staatsolie functioneert als tussenagent bij de aankoop van de Venezolaanse olie. Het bedrijf kan zo ook meteen de eigen belangen in de gaten houden. De vorige regering was meer behouden tegenover PetrocCaribe, juist om Staatsolie.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

46 REACTIES
  1. Als de overheid geld gaat lenen en de miljoenen in sociale projecten gaat steken die geen opbrengsten genereren, zal de terugbetaling van de leningen elders uit de overheidsbegroting opgehoest moeten worden. Als dat niet kan, dan zal de ‘government take’ verhoogd moeten worden, want ook al is Chavez een mati van Bouta, hij is geen Sinterklaas.


    Maak melding
  2. Wel moet men voorzichtig zijn,want lenen van gelden moet meestal met rente terugbetaald moeten worden.
    Maar het is wel ook een vooruitgang om projecten in su te verwezenlijken.

    sterkte


    Maak melding
  3. Weer een geld bron voor de Mega Combinatie graaiers. Staatsschuld gaat omhoog en de rente mag oa opgehoest worden door de burgers middels belastingen. Er is geen noodzaak voor leningen. Maar goed, socialisten kenende leven ze op de pof en schuiven de schulden door naar de volgende generaties. Suriname moet leren zelf business te bedrijven.


    Maak melding
  4. Nog 2 jaar en elf maanden te gaan. Waar blijven de beloftes?
    Wanneer mogen de trappelende investeerders het land in?
    Wanneer worden de luchtkastelen gerealiseerd?
    Suriname word wakker,laat je niet misleiden met praatjes.


    Maak melding
  5. @Vene, je stelt terecht goede vragen. Bouta en z’n matties doen aan volksverlakkerij. Ze houden de mensen een worst voor. De beloofde 18.000 huizen, wegen en bruggen kan de bevolking op haar buik schrijven want die komen er niet. Zijn escape route in 2015 naar Equatoriaal Guinee staat al in de grondverf.


    Maak melding
  6. @Vene.

    Bout heeft zich alles getroost om tot president gekozen te worden.Leugen,bedrog noem maar op.Niets heeft hij geschuwd om president te worden.De beloften zullen blijven voor wat ze waren.Hij heeft zich laten verkiezen om niet meer vandaar weg te gaan.We leven al langer dan 30 jaar in zijn schaduw en kennen hem.Die man houdt zich aan niets.Is steeds op zijn eigen voordeel uit al moet hij daarvoor doden.

    Cobie.


    Maak melding
  7. su. mag 14 us$ miljoen lenen bij venuzuela..

    is er een bedrijfs plan voor dit vermogen opgemaakt ergens..

    waarvoor zal het gebruikt worden,wie gaat er over..

    baas had drie sleutels gekregen van obiangoo,wat is er mee gedaan,in welke deur passen deze sleutels

    de geruchten doen de ronde,dat baas gaat vertrekken als er donkere wolken komen boven su..,wie gaat mee met hem..

    binnen tien dagen zou baas vele maatregelen treffen na zijn denk-dagen in het binenland,,ik wacht op de gebeurtenissen wat komen zal..


    Maak melding
  8. ze hebben zoveel haat dat ze niet meer kunnen lezen kijk ze schreuwen al zonder dat suriname een cent heeft geleen kijken jullie goed wat er staat geschreven nee meteen die deskundigen hier die alles weten kom op haters ,,,,,


    Maak melding
  9. Afkoop regelingsgeld: ESSED viert feest[zie geschiedenis west Suriname]

    Bouterse geeft honderden miljoenen uit deze pot uit aan zogenaamde levensmiddelen voor het arme Surinaamse volk.
    Er is op een verschrikkelijke manier gestolen.

    Nu Staatsolie wat winst maakt probeert iedereen van te profiteren.In Waaldijk zijn hoofd vliegen mega projecten in het rond.De regering denkt hoe krijg ik het.Is deze lening noodzakelijk.NEEN.

    Volk van Suriname zwart of geel jullie leiders zijn schurken.Zoals ik het eerder hebt aan gegeven zwarten zijn een armzalig hoopje.Staatsolie heeft opdrachten maar die vergeven ze alleen aan witte bedrijven.

    Telesur die ook op een schandalige manier winst maakt potverteerd het met witten.Zelfs bij de inkoop van materialen wordt gefraudeerd.

    Dus arme volk wanneer zal er eens een Surinamer komen die ons kan verlossen.Tracht niet met elkaar te vechten maar steun elkander.Arme Hindoestanen doe niet groot en wijs naar een paar van je ras genoten om aan te geven dat je rijk bent. Want dat ben je niet en de rijke en politieke leiders van jullie die doen geen moer voor jullie dito de Creolen.


    Maak melding
  10. Een sociaal project is bijv. de sociale woningbouw. De overheid kan de dollars aanwenden om het huisvestingsvraagstuk in Suriname mede helpen te verlichten.Met de ontvangen huurgelden kan de lening worden terugbeteeld of weer qworden aangewend voor de bouw van mees huizen.Een doelstelling m.b.t. de bouw van huurhuizen kan voor een deel hiermee worden verwezenlijkt.Ik stel voor dat de overheid solide woonappartementen gaat bouwen in diverse delen van het land.


    Maak melding
  11. @RobG, allemaal leuk en aardig, maar Bouterse had de bouw van woningen tijdens de verkiezingen ook al beloofd.
    Toen was er geen sprake van een lening. We zijn ruim 2 jaar verder, realisatie 0,0%. Voor dat de eerste paal de grond is ingeslagen is het geld al verdeeld over de corrupte ambtenaren. Lijkt mij dus een slecht plan.


    Maak melding
  12. Alle landen cq overheden in de wereld lenen geld.
    Suriname is en was nooit een uitzondering hierin, wat doet een land met het geleende geld, da’s de kernvraag!

    Suriname zou het geld kunnen gebruiken om haar industrie en landbouw te versterken. Daarom steek het eventuele bedrag weer volledig in Staatsolie, met in gedachte, de raffinaderij uitbreidingsproject, bio-ethanol suikerrietproject en grote uitbreidingsplannen van de Staatsolie-elektriciteitscentrale, geld maak geld tenslotte!!

    Wel is belangrijk om te weten of het geld vrij besteedbaar is door de Surinaamse overheid of dat het in sociale ontwikkelingsprojecten moet worden gestoken onder supervisie van Venezuela?


    Maak melding
  13. @Martha, we zijn twee jaren verder maar er zijn nog 3 jaren te gaan.Een huisvestingsplan kan je realiseren als projectontwikkelaars geld willen investeren in de bouw van huizen. Ik denk dat de Surinaamse overheid met de gelden uit Venezuela een groot aantal appartementen kan neerzetten.Denk ook creatief mee.


    Maak melding
  14. @ takkie,
    Jij lult uit jou nek.
    Wij die de geschiedenis van deze schurken kennen zijn terecht bezorgd. Het is toch front regering geweest die de schulden van Koetie, Bouta en Bosje moest aflossen.


    Maak melding
  15. A mnag diesie e tang lénie monie. Hij gaat het geld aan zichzelf en zijn fam besteden en het potie volk zal straks de rekening krijgen. Deze man verrijkt zichzlef maar en in 2015 is hij de rijkste man op deze wereld en zal hji een echte heerser zijn. Want wie geld heeft, heeft macht.


    Maak melding
  16. Vene,

    Bouterse is voor 5 jaar gekozen en niet voor twee en half jaar. Die vragen die je nu stelt moet je na vijf jaar stellen. Wanneer dan op al die vragen met nee beantwoord kan worden dan heeft Bouterse absoluut niet voldaan aan zijn beloftes.

    Tot nu toe zijn inderdaad nog niet alle beloftes waargemaakt maar de trein komt langzaam maar zeker op gang. De kinderbijslag en aov zijn verhoogd,
    de prijzen van de basisgoederen zijn verlaagd,
    Dat zijn maatregelen die ten goede komen van de mensen aan onderkant van de samenleving.

    Deze maatregelen zijn lang niet genoeg maar laten we geduld hebben. Deze regering heeft nog twee en een half jaar te gaan om de beloftes waar te maken. Dan kan er nog heel wat gebeuren.

    Dat deze huidige regering het wel goed doet wordt
    goed weergegeven door een neutrale Nederlandse (blanke) ondernemer. De ontwikkeling is dus wel degelijk gaande.
    Het onderstaande bericht komt uit de krant.
    Vene, lees het en trek dan je onbevooroordeelde conclusie:

    DEN HAAG – Wekelijks vertrekken ruim zes 40 voet grote containers uit Nederland naar Suriname. Vergeleken met drie jaar geleden is dat een stijging van ruim 30 procent. Gerrie Ubink, managing director van de Nederlandse verschepingsmaatschappij Vertraco, zegt aan dWT dat de containers voor het overgrote deel gevuld zijn met commerciële goederen, waaronder machines.

    “Onder de regering Venetiaan had je meer hulpgoederen dan commerciële goederen. Nu zien we dat het juist andersom is”, zegt Ubink. Hij wordt daarin ondersteund door Siegfried Mangal van postspecialist Nethcar Lines. “Bij ons merken we ook een ongekende toename van het aantal commerciële zendingen.”

    Economie

    Zowel Ubink als Mangal geeft dezelfde reden voor de toename van de commerciële zendingen naar Suriname. In de eerste plaats noemen beide de economische ontwikkeling in Suriname. Er vinden heel veel economische activiteiten plaats, waaronder in de mijnbouwsector en de agrarische sector. Dit is ook terug te zien in de verschepingen. Er zijn heel wat landbouw- en mijnbouw- machines die richting Suriname gaan. Als tweede reden geven ze aan dat vanwege de financiële crisis in Europa de machines goedkoper zijn geworden.

    “Maar er is veel handelsverkeer tussen Europa en Suriname op dit moment”, zegt Ubink verder. Vertraco doet vanaf 1981 zaken met Suriname en Ubink zegt nooit eerder deze toename van commerciële verschepingen te hebben gekend. “Dit geeft ook aan dat de ondernemers vertrouwen hebben in de regering”, zegt de Vertraco-topman. Volgens hem was het bij de ondernemers aan het begin nog een kwestie van de kat uit de boom kijken om te zien welke kant het economisch beleid zou opgaan.-.


    Maak melding
  17. aan allen die de huidige regering een warm hart toedragen wil ik zeggen …..laat die redimusus laat ze bleren het zijn wanhoops daden …die mensen raken in paniek ze weten dat het een afgelopen zaak is …ze hebben olland om hulp gevraagt en zien steeds dat het de benodigde effect niet heeft wat ze hoopten namelijk het boycotten van de regering bouta ..ding mang broeia ze weten geen raad ..jullie moeten rekening houden dat er nog meer leugens naar buiten gaat komen ..neem het met een korreltje zout …ze spelen paniek voetbal .

    na pero takie !!!!!!
    bouta kraktie !!


    Maak melding
  18. Beste Pero, ik denk dat de huidige regering thans paniek voetbal speelt, want tot zover zijn vele beloften niet waargemaakt en de tijd dringt.Belangrijkste is huizenbouw enz.


    Maak melding
  19. Het krediet van de PetroCaribe overeenkomst kan het beste voor projecten zoals SWM gebruikt worden, om het waterleidingprobleem in de districten en binnenlanden/oerwoud op te lossen.

    De voordelen van deze overeenkomst voor Suriname zijn, de lange aflossingstermijn en de lage rente. De consument van bijvoorbeeld het Surinaamse waterleidingsbedrijf, betaalt en kan zorgen voor de aflossing van de lening aan Venezuela. De schuld wordt gelegd bij de consument, de gebruiker betaalt en lost de lening af. Het millenniumdoel, schoon drinkwater voor de consument kan worden verkleind in Suriname.
    De districten waarvoor deze eerste krediet voor zou kunnen worden gebruikt om een goede waterleidingsnet met schoon water op te lossen zijn, Para, Saramacca en Coronie.
    Para heeft al waterbronnen en een waterleidingnet, een klein aantal huishoudingen die nog niet op moet worden aangesloten.
    Saramacca en Coronie hebben een klein aantal inwoners en een redelijk goede wegen infrastructuur, waar het gemakkelijk is om een waterleidingnet langs aan te leggen kan worden en dan naar de huishoudens toe. Het is dus uitkijken of er in deze twee districten waterbronnen te vinden zijn of deze twee districten aan de sluiten op het huidige waterleidingnet van SWM. Het waterleidingsprobleem voor de consument in de districten kan met dit soort kredieten goed gefinancierd worden en de gebruiker lost af.

    Projecten voor Suriname die dringend zijn en noodzakelijk zijn en en korte looptijd hebben om te worden gerealiseerd.


    Maak melding
  20. Tja,…als het lenen zo door gaat beland ook Suriname in de recessie.
    Daar ging Venetiaan heel verstandig mee om.
    Je kan niet meer uit geven, dan je binnen krijgt,..
    zo simpel is dat.
    Maar Bouterse denkt ach, dat is niet mijn probleem,..dat is het probleem van Suriname………….AL BRANDT Paramaribo,..IK SLAAP ALS EEN ROOS


    Maak melding
  21. correctie:

    De districten waarvoor deze eerste krediet voor zou kunnen worden gebruikt voor een goede waterleidingsnet met schoon en goed (drink)water zijn, Para, Saramacca en Coronie.
    Para heeft al waterbronnen en een waterleidingnet, een klein aantal huishoudingen die nog op moet worden aangesloten.
    Saramacca en Coronie hebben een klein aantal inwoners en een redelijk goede wegen infrastructuur, waar het gemakkelijk is om een waterleidingnet langs aan te leggen is en dan naar de huishoudens toe. Het is dus uitkijken of er in deze twee districten waterbronnen te vinden zijn of deze twee districten aan de sluiten zijn op het huidige waterleidingnet van de SWM. Het waterleidingsprobleem voor de consument in de districten kan met dit soort kredieten goed gefinancierd worden en de gebruiker lost de lening en rente af.

    Voor de dorpen in het oerwoud van Suriname zal men aparte waterbronnen moeten aanboren en aparte afzonderlijke waterleidingnetten moeten maken voor de verschillende dorpen. Met dit soort kredieten moet het mogelijk zijn. ( projecten zoals zonne-energie opzetten ( in dorpen in het oerwoud), huizenbouw in de districten, dorpen in het oerwoud enz )


    Maak melding
  22. ofniet
    Bedankt voor je leuk verhaal.
    Wekelijks vertrekken ruim zes 40 voet grote containers uit Nederland naar Suriname. Vergeleken met drie jaar geleden is dat een stijging van ruim 30 procent. Gerrie Ubink, managing director van de Nederlandse verschepingsmaatschappij Vertraco, zegt aan dWT dat de containers voor het overgrote deel gevuld zijn met commerciële goederen, waaronder machines.

    “Onder de regering Venetiaan had je meer hulpgoederen dan commerciële goederen. Nu zien we dat het juist andersom is”, zegt Ubink.

    Dit vind ik een heel mooi stuk.Als je goed kan lezen kan je hieruit halen,dat Venetiaan echt bezig was met het opruimen van de rotzooi die wijdenbos/bouterse hadden achtergelaten.Daarom had hij veel hulpgoederen nodig.Bij Bouterse zie je dat Venetiaan een geweldige economie heeft achtergelaten,want deze regering kan meer commerciele goederen kopen.
    Is een questie van lezen vriend.


    Maak melding
  23. @ O.B.niet alleen de huidige regering speelt paniek voetbal ook de DOMME aanhang van de NDP.Als je ze soms hoort spreken,vooral dat deel sa mie sabie.De hele tijd door ding sma e barie waktie jo zie ding mang abie ete 3 jari.En dan zeg ik deze Glenny: ai mang want VENE no bing boeng,maar alleen oenoe(de domme aanhang)moes waktie kande oeng heri libie fosie a kong boeng gie a aanhang met de keus voor DiDiBrie op 25 mei 2010.Soms zeggen ze(de domme aanhang)heel zachtjes tegen mij:ai mang Glenny ma soms ie abie litie dan blijf ik maar roepen dat Vene no bing boeng.Met het kiezen voor DiDiBrie zou er brood uit de hemel vallen hahahahaa er val zoveel brood uit de hemel dat ding baka kong werie ding no mang buk moro foe pikie a boeng,Daarom now ding e barie.Opzouten die domme handel.Dom zootje. Odiiii.
    Glenny.


    Maak melding
  24. Wij zullen niets merken van sociale investeringen. Deze didibri’s zullen het grootste gedeelte van het geld aan zichzelf investeren, wat over 2 jaar zijn zij vertrokken en dan zitten zij er warmpjes bij. De volgende regering mag dan weer schulden aflossen………..


    Maak melding
  25. Alle raffinaderijen van Venuzuela zijn afgeschreven. Zou het niet goed zijn als we de ruwe olie van chavez in Su verwerken en onze olie als reserves blijeven behouden? Wij kunnen voor hem wel leveren aan Caricom en aan Brazilie. Suriname zal de modernste en efficientste raffinaderij hebben in de regio.


    Maak melding
  26. @ Vene,

    Dan zijn jij en ik het over eens dat deze huidige regering effeciënt gebruikt maakt van de goeie basis die Venetiaan heeft achtergelaten.
    Conclusie is dus dat Venetiaan de basis heeft gelegd en de huidige regering kan deze basis goed gebruiken om verdere economische ontwikkeling tot stand te brengen, en laat dat nou juist een ontwikkeling zijn die jij en ik voor staan.
    Ik ben het ook volledig met je eens dat de regering Wijdenbosch/Bouterse uit de jaren 80/begin 90 een gigantische puinhoop heeft gemaakt van de economie en
    Suriname bijna failliet heeft gemaakt en dat de regering Venetiaan voor economische stabilitiet
    heeft gezorgd. Maar eigenlijk maakt het niet uit of Venetiaan of wie dan ook voor de basis heeft gezorgd want Suriname is van ons allen.
    Feit blijft dat de huidige regering tot nu toe niet dezelfde fouten maakt als uit de jaren 80.
    Er is wel degelijk economische ontwikkeling.
    Het financieel beleid van deze huidige regering is vele malen beter dan die van de regering Wijdenbosch.
    Ik baseer mij wat dat betreft op de positieve waarderingen van internationale instanties(IMF, IDB, Fitch, Standard & Poors,..) over het financieel beleid van de huidige regering. Uiteraard met dankzegging aan de regering Venetiaan.

    Vene, ik kan jouw bezorgdheid over de beloftes van Bouterse die nog niet in vervulling zijn gegaan zeer goed begrijpen. Wij willen namelijk graag dat de ideale ontwikkeling liever vandaag dan morgen tot uiting komt. Maar ook wij moeten toch enige geduld betrachten. In veel dingen merk je dat die ontwikkeling er wel is. In onze ogen veel te traag, maar die ontwikkeling is er wel degelijk.
    Alleen wanneer je de ogen hiervoor wil sluiten en
    steeds weer refereert naar de jaren tachtig dan zal die ontwikkeling niet te merken zijn.

    Vene, ik ben verheugd dat jij in elk geval door hebt
    dat dankzij de goeie basis van de regering Venetiaan
    het deze regering wel degelik lukt om economische ontwikkeling te bewerkstelligen.
    Bedankt voor jouw oplettende en constuctieve bijdrage
    Houden zo!


    Maak melding
  27. Nog meer schuldenlast voor de volgende generaties, want deze bende gaan ze niet aflossen, want zijn veel te druk om zich deze 5 jaar te verrijken, want zou wel eens de laatste mogelijkheid kunnen zijn.


    Maak melding
  28. @surinam patriot
    Ding sa de!Ai mik bieta teloh tegenwoordig nanga ding foe serie.Die oplichter en onbetrouwbare bittere cassave planter heeft laatst een teloh met paragras gemaakt ma a njang ing ing srefie!
    Want ding plijer nanga blauwkop no kong bai.


    Maak melding
  29. Sang wat lees ik. Dit is het herhalen waard.

    ““Onder de regering Venetiaan had je meer hulpgoederen dan commerciële goederen. Nu zien we dat het juist andersom is”, zegt Ubink. Hij wordt daarin ondersteund door Siegfried Mangal van postspecialist Nethcar Lines. “Bij ons merken we ook een ongekende toename van het aantal commerciële zendingen.”

    Economie

    Zowel Ubink als Mangal geeft dezelfde reden voor de toename van de commerciële zendingen naar Suriname. In de eerste plaats noemen beide de economische ontwikkeling in Suriname. Er vinden heel veel economische activiteiten plaats, waaronder in de mijnbouwsector en de agrarische sector. Dit is ook terug te zien in de verschepingen. Er zijn heel wat landbouw- en mijnbouw- machines die richting Suriname gaan. Als tweede reden geven ze aan dat vanwege de financiële crisis in Europa de machines goedkoper zijn geworden.

    “Maar er is veel handelsverkeer tussen Europa en Suriname op dit moment”, zegt Ubink verder. Vertraco doet vanaf 1981 zaken met Suriname en Ubink zegt nooit eerder deze toename van commerciële verschepingen te hebben gekend. “Dit geeft ook aan dat de ondernemers vertrouwen hebben in de regering”, zegt de Vertraco-topman. Volgens hem was het bij de ondernemers aan het begin nog een kwestie van de kat uit de boom kijken om te zien welke kant het economisch beleid zou opgaan.-.”

    Ja jullie lezen het goed he, tijdens de 10 front bedelaars jaren hadden we meer hulpgoederen richting Suriname, sinds de huidige regering aan de macht is meer commerciele goederen.

    Front leefde van hulp, ze hebben van de Surinamers een hulpbehoevend volk gemaakt. Een volk die wasstraatjes, barbequetentjes en Chinesesupermarkten als economische stabiliteit en opleving moest zien.


    Maak melding
  30. ofniet past een bekende truuk toe. Eerst praat je iemand naar de mond en als hij dan ff niet oplet draai je de boel om. Demagogische verkoop truukjes.

    Feiten blijven.
    – DDB beloofde veel en heeft na 2 jaar nog niets gerealiseert en ook blijk nergens uit dat er echt plannen op stapel staan.
    – DDB houdt zich niet aan de wetten en regels waaraan hij zich hoort te houden.
    – DDB gedraagt zich als dictator.
    – De overheids inkomsten zijn enorm gestegen door de belasting verhogingen, de devaluatie en hoge prijzen voor goud en olie.
    – De overheidsuitgaven blijven sterk achter (diverse groepen wachten op hun geld)
    – veel matie hebben arbeidscontracten met giga salarissen gekregen.
    – het aantal ambtenaren groeit in een snel tempo terwijl daarnaast veel gekwalificeerde gereshuffeld worden.
    – de drugshandel is weer sterk toegenomen.

    Ja hoor het gaat echt goed …. voor DDB en matie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES