Geen onderscheid bij ordening goudindustrie

27

PARAMARIBO, 9 sep – Bij het ordenen van de goudwinning in het binnenland wordt geen onderscheid gemaakt. Volgens Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector, OGS, wordt iedereen gelijk behandeld. Grote en kleine ondernemers moeten voldoen aan de voorschriften. Zoals het betalen van belasting, wat nooit eerder hoefde.

Het is ook waarom onlangs zware aanslagen zijn gericht aan eigenaren van werkpontons. Deze zogenaamde scalians heten grof geld te maken met het krabben van rivierbodems. Volgens Dompig is per ponton zo’n vijf miljoen Surinaamse dollar (ongeveer een miljoen euro) geclaimd. Het betreft grotendeels achterstallige belastingen. Zeker vijftien pontoneigenaren kregen al een claim. Geschat wordt dat ruim tweehonderd grote en kleine actief zijn.

De commissie registreert alle goudwinning buiten de grote bedrijven. Elke ondernemer krijgt uiteindelijk een pas. Die zal volgens Dompig toegang verschaffen tot de wingebieden. Alle toegangswegen zullen worden voorzien van controleposten. Wie geen pas heeft komt het gebied niet binnen. De pas maakt deel uit van een dataverwerkingssysteem. Daarin staat onder meer of de ondernemer bij is met belasting betalen.


27 REACTIES

 1. Wie zijn de eigenaren van die ponton ???
  Dompig jij bent een leugenaar, Parbode haalt jou bewering onderuit dat er geen onderscheid wordt gemaakt bij de zogenaamde ordening .


  Maak melding

 2. @GMAP waarom ga jij niet naar suriname onderzoek doen waarom vraag jij hier op waterkant wie de eigenaar is meo je haal nieuw uit parbode hahahaha joe na wang kick he echtwaar ik had je hoger geschat hoor ik dacht dat je alles wist nu kom je vragen wie eigenaar is van wat jij niet wil weten kom op man jij ben echt de weg kwijt man nu begin ik je echt zielig te vinden ,,,


  Maak melding

 3. de motto is;iedereen wordt gelijk behandeld,en dat in suri.man laat me niet lachen.
  deze dompig moet de steekpenning in suri nog ruiken,en dan draait hij als een blad aan de boom.
  bovendien een pas kan j zo vervalsen.

  mijn motto is; EERST ZIEN,DAN GELOVEN.

  stelletje zakkenvullers.


  Maak melding

 4. @GMAP jij wil dat mensen jou intersant moet vinden door te doen of je alles over suriname weet maar ik weet dat jij in geen jaren naar suriname ben geweest maar daarom zeg ik je koop een ticket vlieg naar su dan zal je meer weten over dat land zit niet achter je pc maar kletsen ga je lekker ontspanne ik begrijp wel dat jij je hart wil luchten mag hoor maar niet doen of je laast in su was je kan niet gaan je ben bang,, hoeft niet hoor je ben vrij daar heerlijk is su ga maar,


  Maak melding

 5. 09 sept. 2012

  Van een grote Surinaamse dichter:

  Wie zegt dat hij neutraal is, liegt met duizend monden. Likt heimelijk zijn wonden, van etterlijk moraal.
  Srika


  Maak melding

 6. Dit is in iedergeval een goed begin! Afgelopen jaren zijn er velen miljoenen verdient in de goudsector zonder dat er 1 cent belasting is betaald en de staat dus flink benadeeld is!!


  Maak melding

 7. het commissie moet die hele gebied beschermen tegen uitputting en geen pasjes gaan maken voor toegang naar het wingebied.
  die gebieden zijn jaren van grondstoffen ontdaan,het word nu tijd dat het gestopt word om een beschermd gebied ervan te maken en niet steeds onze bodem leeghalen.
  commissie luister no,laat het gebied met rust en laat de natuur zijn werk doen en verstoor die natuur orde niet,wat gebeurt er met jullie,zijn jullie verblind,;zien jullie su als een kowro bedrijf,nou dat is su niet;;dalijk te na grong no gho djie neks moro dang oenoe o go ka,,no fuk na kondre.if oenoe wanie mekie monie dang oenoe moesoe mekie monie sondro foe fuk a natoeroe foe su,.no biegieng doe lekie deng wittie mang sang fuk deng ejgie kondre op…NA MIE SRA TAKIE


  Maak melding

 8. Allemaal gelul van die Gerold D, we weten toch allemaal dat het 1 grote tering zooi is met de goud industrie, zelfverrijking, de kleine man werkt zich de touwtering, verdient in feite geen flikker, de natuur
  is al vernietigd, daar hebben de heren overzee schijt aan, en dit gaat maar door totdat het hele land naar de klote is.


  Maak melding

 9. De mensen die nooit belasting betalen in Su is ZEKER DiDiBrie en Lonnie.En als DiDiBrie al zou betalen dan neemt hij het dubbel en dwars terug met het ophalen van zijn vriendje Guyanese presidentje en de vele nietszeggende buitenlandse reizen die deze DiDiBrie maakt met zijn volgelingen.odi
  Glenny.


  Maak melding

 10. Niks fout met de ordening van de goudwinning,als het maar goed georganiseerd wordt,want dat hebben we nodig,zodat het goud niet leegloop door boeven in Suriname,goud is inkomsten voor het land en men moet gewoon uitvoeren dat goed is voor de kas en strenger optreden tegen de onduikers en ook kontrole houden wat er in het gebied rondom de goudwinning gebeurd.laat men jullien niet wijsmaken,Suriname heeft genoeg goudnom Suriname op een hogere pijl te brengen,alleen moet je eerlijke en daadwerkelijke stappen ondernemen om het te laten ontwikkelen.Neks no fout met deze stappen die men wil gaan uitvoeren.Mensen moeten niet denken dat het zo vlug gaat met bepaalde dingen,maar geloof moet je hebben op langetermijndenken om wat van onze rijkdommen te maken,er is nog veel meer te doen in Suriname de komende jaren,zo moet de regeing ook streng toezien dat de regels gehandhaaft wordt,in dat stukje missen we nog daadkracht,maar het komt wel,dan moet men de regering ook niet gaan verwijten dat ze niks doen,want het gaat om goud en met goudn wordt er niet gespeeld,om dat te realiseren is geen kleine operatie nodig maar een harde organisatie nodig die het echt onder kontrole gaat moeten houden,als de lezers me begrijpen,dus niet met haast maar met verstand zaken regelen die tengoede komt zowel voor de mensen van de stad als voor de mensen van het binnenland,het moet gewoon een bedrijvigheid worden met belasting betalen en kontrole van de regeing op de gewonnen goud,is heel simpel maar wel met strenge maatregel tegen personen die er een rotzooi van willen maken,het goud is bestemd voor de slandskas en zo kunnen we verder met het geld andere dingen doen in de verdere toekomst van het land,is wel een lange strijd,niet zoals velebn van jullie willen om het zo snel mogelijk klaar te krijgen dat hyet georden verloopt,Na mie takie Neetjeman,Power t o Suriname en de goed eSurinamers denken jullie mee voor een voortvarend Suriname met een goed georganiseerde toekomstige vise voor onze nazaten,anders wordt het een Eldorado,en om dat te voorkomen moet men nu aan beginnen en niet wachten en de goudwinners die het verzieken gewoon uitbannen in die sector.


  Maak melding

 11. @ GMAP,

  Wat heb jij dan precies in de Parbode gelezen wat in tegenspraak is met wat Dompig nu zegt?!!

  De insteek van het artikel was heel wat anders, maar in je hysterie lijk je steeds verder door te draaien.
  Volgens mij moet jij echt een verschrikkelijk ellendig leven hebben dat je niets anders kan doen dan de hele dag onzin op dit forum te dumpen…


  Maak melding

 12. Sorry maar ik verdoe mijn tijd niet om met paarse dogmatische amnestie clubje in discussie te gaan.
  Feit is wel dat ordening een andere betekenis heeft voor die boeven die nu aan de macht zijn in Suriname.
  Ordening betekend dat Bouterse, Brunswijk en Dino het voor het zeggen hebben.
  Gerold dompig is uit Aruba getrapt nu zoekt hij zijn heil bij zijn zoek soort.Regels en wetten zijn voor ons allemaal, niemand staat boven de wet als het eerlijk uitgevoerd wordt. AMNESTIE!


  Maak melding

 13. Teodoro obiang Heeft hem les gegeven hoe hij met jullie moet omgaan. In de jaren 80 kreeg hij les van Maurice bishop die heeft het met zijn leven moeten bekopen.
  RoonieB88 zoek jou eigen schapen clubje op, jullie zijn niet voor rede vatbaar.


  Maak melding

 14. bouta men zegt zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten ..wat vene heeft nagelaten doet deze regering ze kunnen lullen wat ze hebben willen wij gaan voor regels in die goudvelden . gilds was bezig met witwas praktijken en vene kon geen bal doen toen somo parlements voorzitter was .die fucking somo kan nog geen eens uit zijn woorden komen maar hij is parlements voorzitter … weg met vene .


  Maak melding

 15. Nickerie.net, zaterdag 08 september 2012.
  Paramaribo- ze staan allemaal op een rijtje van tien.
  de nummer 1 positie is voor parlementarier en veroordeelde crimineel Ronny Brunswijk, terwijl eveneens voor drugshandel veroordeelde crimineel Desi Bouterse en voor illegaal wapen en drugshandel veroordeelde zoon Dino de 2de/3de positie delen. het actualiteitenmagazine perbode heeft de top 10 ”golden Boys” boven water gehaald en zet ze met de billen bloot in de september-editie. In het omslagartikel, met daarin een toptien van de Surinaamse goudwereld, brengd Parbode in kaart wie de machtigste en invloedrijkste spelers zijn in de goudsector.Daarbij is het niet alleen gekeken naar kapitaalkracht en politieke positie, maar ook naar officiele gegevens.
  Het maandblad heeft beslag weten te leggen op de lijst van geologische Mijnbouwkundige Dienst,met daarin namen van concessiehouders.Gegevens van deze GMD-lijst, die wordt beschermd als een soort staatsgeheim, worden gecombineerd met die van de kamer van koophandel en Fabrieken over oprichters,directeuren en bestuurders van relevante bedrijven.Ook fiscale gegevens, nevenfuntie, zoals wie lid is van de Commisie ordening Goudsector, zijn van doorslaggevende aard.In deze soep komt Ronnie Brunswijk als de nummer één Golden Boy boven drijven met een gedeelde tweede plaats voor president Desi Bouterse en diens Zoon Dino.Deze drie hebben immers de {politieke} touwtjes stevig in handen.
  Het is bekend dat Dino Bouterse het door de staat gefinancieerde priveleger van familie Bouterse, beter bekend als CTU, waar Dino zelf aan het hoofd staat,gebruikt als lijfwacht om andere gouddelvers te terroriseren in het binnenland. de mysterieuze PONTON in de stuwmeer werd geleid door Dino Bouterse. Criminele vader Bouterse wist doodleuk aan de media te vertellen dat hij niets wist over de PONTON.De gezamenlijke goudroof in het binnenland is de ware reden tot coalitievorming tussen de NDP en de partij van Ronny Brunswijk.
  Suriname Slaap lekker.


  Maak melding

 16. pero
  Je maakt je belachelijk.waarom denk je dat je leider nooit in het parlement komt praten?precies ja hij kan ook niet uit zijn woorden komen.whawhahahaha


  Maak melding

 17. Nog 2 jaar en elf maanden te gaan. Waar blijven de beloftes?
  Wanneer mogen de trappelende investeerders het land in?
  Wanneer worden de luchtkastelen gerealiseerd?
  Suriname word wakker,laat je niet misleiden met praatjes.


  Maak melding

 18. deze zelfde rover was bij front hoe verklaren jullie dat !!!!wie spreekt zich hier tegen vraag ik mij af .hihihihihihihi alla ding front mang na so so poorlai mie mang
  bouta honderd mie mang .


  Maak melding

 19. Die Uilskuiken weet niet dat de grootste roof uit de geschiedenis van de republiek in de jaren 80 heeft plaatsgevonden, yu boerkaw.
  Vraag aan koetie van centrale bank, Bosje en Bouta wat ze met die honderden miljoenen hebben gedaan en onze goudvoorraad. wat is gebeurd met die oude sterken gulden die op de één op andere ingeruild moest worden voor waardeloos papier. Pero het lijk verstandig dat jij jou laat informeren over jaren 80 me boi.


  Maak melding

 20. Pas wel op voor de Chinezen!!! Daarginds hebben zij altijd een Winkel en bij aankopen wordt met Goud betaald. Wie weet waar al die Goud naar toe gaan?? Ikke wel CCCHHHIIINNNAA!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.