Politiebond: geweld agenten niet overmatig

41

PARAMARIBO, 29 aug – Het aanwenden van wapengeweld door politieagenten is niet overmatig. Dit zegt voorzitter Robby Ramjiawan van de Surinaamse Politiebond, SPB. De vier recente gevallen in korte tijd mogen geen reden geven tot ongerustheid. Elk geval moet op zich bekeken worden. “Duidelijk moet zijn dat de politie een wapen heeft om te gebruiken onder bepaalde omstandigheden.”

Die omstandigheden verschillen van geval tot geval. “Elke politieagent heeft een eigen verantwoordelijkheid”, zegt Ramdjiawan tegenover de Times of Suriname. Daar moeten agent en burger beiden rekening mee houden. Tijdens de opleiding en in het politiehandvest wordt duidelijk gemaakt wanneer vuurwapengeweld mag worden aangewend. Bovendien is er nog altijd de organisatie, het korps zelf. Agenten die fout gaan, worden gecorrigeerd.

Dat zich in korte tijd vier gevallen voordeden is opvallend, maar ‘niet zorgwekkend.’ Toch is het te begrijpen dat burgers zich niet op hun gemak gaan voelen. Volgens Ramdjiawan is daar geen reden voor. Politieagenten krijgen geen dienstwapen om burgers bang te maken. Het wapen is er om de misdaad te bestrijden. In één van de gevallen viel een dode. Het betrof een man die kort te voren had ingebroken bij een agent thuis. Hij werd op de vlucht neergeschoten.

Bekijk ook:

41 REACTIES

 1. Gewoon doodschieten,..Ja toch Heer Eddy Jharap!!

  Vrouw en twee kleine kinderen gekneveld GFC nieuws DOODSCHIETEN!!!

  Vrouw geopereerd na aanval inbreker bron starnieuws
  DOODSCHIETEN!!


  Maak melding

 2. Tang ik lees hierboven iets op de vlucht neergeschoten, klinkt bekend of niet…. maar goed duidelijk taal uit de politiehoek, ja wat moet je nog meer, het wordt erger met bendes daar in Suriname, en ik gaf het al eerder aan, uitroeien die gasten, opblazen, kapotschieten, dan ben je van ze af, niet berechten heeft geen zin, verloren tijd kost allemaal geld, douw onder de zode…..


  Maak melding

 3. Ik ondersteun de huidige mentaliteit van onze politekorps. Grof geweld wordt met grof geweld bestreden.
  Misdaad loont niet dus wie niet stopt wordt éénsdaags gedood.
  Wie sommatie tot stilstand weigert wordt m.i. gelijk met een liggend plank vergeleken.
  Wie verkracht en steelt met geweld moet worden afgeserveerd.
  Politie mi begie oenoe soetoe deng misdadigers kirie want dang onoe na foe pai more belasting foe sorgoe deng nanga njang en nanga huisvesting.
  Voor didibries is er geen plaats in de Surinaamse samenleving


  Maak melding

 4. Zo hoort het in Amerika wordt ook met geweld de kop ingedrukt van die beestachtige crimilen en is goe want zo alleen kan je ze afschrikken,na mi takie,we leven niet in nederland,laten ze gan werken of en slimme hossel doen maar met gew beroven en verkrachten,moet je ze afleren,ga zo voort Politie,want het zijn gewoon beesten en beesten moet je afmaken,want ze doen het met opzet,na mi takieeld


  Maak melding

 5. O, heus Ramjiawan,
  wanneer wordt de grootste misdadiger alletijden dan doodgeschoten ,want alles in Suriname draait zo in -en rond hem.Amnestie is speciaal voor hem in het leven geroepen gewoon om zijn mars te beschermen ,heb je niks te vermekden hier?

  Ramjiwan,
  De politiemannen zijn ook burgers van het land waarin zij dienen. Ook voor hun geldt dezelfde regels als voor de ‘normale ‘ mensen.
  Wanneer de politieman eed aflegt geloof ik niet dat ze zweren dat ze onschuldigen of van misdaad verdachten gaan vermoorden met gebruik van wapengeweld.
  Zij beloven juist dat zij recht en orde zullen handhaven en de burgers gaan beschermen, en dat zij juist geen paniek zullen zaaien onder de bevolking met hun acties.
  De 4 mannen werden openlijk geexecuteerd door belfort en zijn bende, het kan ook zo zijn dat belfort een schuld te vereffenen had met hun.Bovendien waren de 4 mannen ongewapend.Reden genoeg voor de politie om deze mannen levend gevangen te nemen,voor het gerecht te slepen em hun daarna te berechten.Dit noemen we JUSTICE DONE.
  Heb jij de rechtszaak gaande te Boxel dan gemist Ramjiawan?
  De GROTE schuldige van Suriname krijgt alle mogenlijke kansen om zijn zogenaamde Onschuld te bewijzen.Hij heeft zelfs amnestie en amnesia erbij gehaald welke het toppunt zijn van zijn voorstellingen. Je ziet hem ongetwijfeld dag in ,dag uit in je gezicht, waarom doe jij jezelve dan de eer niet om hem morsdood neer te knallen en dan is Suriname voorgoeed verlost van hem. Denk jij dat zijn shows te Boxel gratis komt?
  Wel Ramjiawan of de 4 mannen schuldig of onschuldig waren gaan wij nooit te weten komen omdat ze allemaal 6 voet onder de grond liggen. Hadden ze de kans gehad om voor de rechter te verschijnen zouden ze indien schuldig bevonden ook gestraft worden volgens boek en wet.Dan zouden we opgelucht adem nemen en zeggen .JOB WELLDONE.


  Maak melding

 6. @neetjeman
  Je bent vergeten te melden dat in andere landen buiten Suriname ,deze politiemannen aan een onderzoek onderworpen zouden worden,hun werk mogenlijk ook zouden verliezen en of geschorst zouden worden.Ze zouden gestript worden van hun wapens en sterretjes en titels.In andere landen wanneer ongewapende burgers hetzij criminelen neergeknald worden wordt dit gezien als strafbaar feit.
  Dat doet me denken aan dec 82,standrechtelijke executies die ongestrafd blijven.


  Maak melding

 7. @trotro

  Als jij als burger van Suriname het veel beter geweten zou hebben zouden ook de commentaren van buiten ,weggebleven zijn .Die commentaren van anderen buiten Suriname komen ook niet zomaar,okay.


  Maak melding

 8. @Ray,

  Mensen zijn zo gemaakt. Okay. Om commentaar te geven. Okay. Commentaar zal opa en oma hun A.O.V.-geld opbrengen hor. Okay. Is niet zomaar commentaar. Ray. Okay.


  Maak melding

 9. @trotro

  Okay dan,
  je hebt dus begrepen dat surinamers elders in de wereld gevestigd ook commentaar kunnen of mogen leveren op alles en iedereen wat betreft hun thuisland.
  Nu jij het zo goed begrepen hebt is het OKAY bij mij,Okay?


  Maak melding

 10. Vandaag,..Heden…NU…,,nu naar model democratie bergen wij hen op in SANTO naar Christelijke waarden!!!!

  WEET U wat het wereldwijd kost om deze NIET DEUGDEN TE ONDERHOUDEN?????

  met dit geld zouden wij in staat zijn ARMOE TE BESTRIJDEN….WERELDWIJD!!!

  Vandaag geven wij uit bedragen Astronomisch om
  !! RATTEN TE BEHAGEN IN HET GEVANG !!

  !!! DOODSCHIETEN DE RATTEN !!!!


  Maak melding

 11. ee Ray sak me hier hoor, je tak wa lo bille, toen ik vorig jaar daar was, ik was er twee dagen toen is er man in de straat waar ik verbleef rond 11.30 u in de ochtend om een ketting door twee djoeka´s vermoord, ee deng boi tof jere,wat wil je die klojo´s berechten, ie law no, opruimen dat zootje, jij zou ze wellicht een drankje aanbieden en met ze praten, ai boi, lieb a torie ja, dem soet deng maars poroe ka djieding,


  Maak melding

 12. @Was Was Godo

  Waarom maak jij het niet allemaal makkelijker voor ons dan?Waarom roep je dan niet op ,of biedt je geen petitie aan bv Belfort en bouta met het dringende verzoek dat zij alle burgers van Suriname van een wapen moeten voorzien zodat wij zelf in staat zullen zijn om het op te nemen met de boeven ,Oog om Oog tand om tand,toch?
  En dan gaan wij barricades aanleggen en wachten op de confrontatie die wij mogen verwachten van de andere bende leden die op wraak uit zullen zijn .Prachtig niet, een geweer in krijgen en direkt Combat beginnen te spelen. Ik hoop dat jij een volgende keer je wapen meeneemt eenmaal op bezoek hier ,eentje neerknalt en naast belfort mag staan en je een machoman mag voelen voor een dagje.
  Na de executie van de 4 mannen is het wel aardig stil rond belfort de zogenaamde held. Met de vele misdaden die tot heden aan de gang zijn zou je denken dat hij met zijn moordcommando de boel zou willen schoonvegen,helaas dat doet hij niet of durft gewoonweg niet zijn heldendaad van eerder te herhalen.
  Hij weet wel waarom!


  Maak melding

 13. =Pas als de politie heeft opgetreden en geschoten heeft hoor je iets van de familie. De media wordt gelijk opgezocht.
  =Ik zou zeggen hou de familie thuis en zeg aan hen om met zijn handen van andermans spullen te blijven.

  =Tegenwoordig gaan de criminelen met grof geweld op mensen af, dus wat verwacht je van de politie??

  Pech als je geschoten wordt.


  Maak melding

 14. Ray als het jou ligt wordt de politieman daar mild, ie sabie bied je aan als minister van Justitie en laat ze alleen met de wapenstok over straat dang jo sie moi ka


  Maak melding

 15. @Ray

  Ik ben geboren Nederlander maar door een paar koeien, ezels, marmotten, kalkoenen en pier-neki fowru’s ben ik nu Surinamer. Een trotse he. Naast dubbele nationaliteit, tussen Suriname en Nederland niet van kracht, ken ik geen andere keus dan ingezetene of niet ingezetene van Suriname. Geen geboren Suriname of geboren tussn Hot en Tot. Ingezetene of niet ingezetene. Surinaams nationaliteit of andere nationaliteit. Simpel zo.


  Maak melding

 16. @Was Was Godo

  Overal ter wereld heb je gewapende politiemannen die je in de straten kan tegenkomen.Geen van ze gaan in het wilde weg een maffia actie ondernemen of gewoon een dodelijke straatactie ondernemen zonder eerst een uitgebreide strategie uitgestippeld te hebben. Die wat belfort eerder heeft uitgehaald kan je gewoon makkelijk classificeren als een overhaaste straatactie met dodelijke afloop.Die mannen waren ongewapend en als belfort die mannen had achtervolgd zoals hij beweerd had eerder dan zou hij geweten hebben dat hij deze mannen heel makkelijk zou kunnen overmeesteren.
  Dan kunnen wij het recht bestaan opheffen want dan gaan de surinaamse politiemannen heer en rechter spelen in de straten van Paramaribo.De rechters en advocaten ,hoor en tegenverhoor zijn dan overbodig .We hebben ze dan niet meer noidig ,ook niet voor mooi,mooi.
  O,ja onze politiemannen dragen ook hun wapens tijdens bezoekjes aan El Molina ,werk of buitendienst,ze dragen het ,en de gevolgen ..tja die zijn dodelijk.
  Als ik min van juspol wordt ga ik mijn manschappen een spoed cursus laten volgen van..Hoe en wanneer je wapen te gebruiken en hoe in een stingoperation met een goede coordinatie verband onderling, een bende op te rollen.Ik zou ze voor het leven straffen als ze als beulen netals belfort tekeer zouden gaan en de veiligheid van omstanders in gevaar zouden zetten. Believe it or not…de grootste misdadiger,je baasje dus,zou ik allang achter slot en grendel plaatsen met of zonder zijn amnestie!


  Maak melding

 17. @trotro

  Hai baja trotro,
  help me even uit hier…je bent houder van een dubbele nationaliteit desondanks ben je tevreden ermee?Wel kijk ,je hebt geen andere keuze dan ermee te leren te le leven in ieder geval wordt je dus niet gedwongen te kiezen tussen die twee.
  Maar dan komt het gedeelte van de dierenrijk.
  Wat hebben de dieren te maken met je nationaliteit,enne ik vraag gewoon even uit nieuwsgierigheid hoor.


  Maak melding

 18. De politie is ooit opgericht met als taak om onschuldige burgers te beschermen tegen het crimineel gespuis en om de boeven te vangen. De belangrijkste kerntaak v.d. Staat is immers om te zorgen voor veiligheid van de burgers.
  Als criminelen besluiten om weg te vluchten voor de politie dan is het de plicht van de politie om ze te vangen, daarvoor mogen agenten voor mijn part best schieten op criminelen om ze tot stoppen te dwingen nadat de politie ze eerst gesommeerd heeft om te stoppen en eerst een waarschuwingsschot heeft gelost. Als de vluchtende criminelen na de sommatie tot stoppen en het aflossen van een waarschuwingsschot besluiten om door te gaan met het weg vluchten dan komen de verdere gevolgen voor de rekening van de vluchtende criminelen, wie niet horen wilt moet dan maar voelen.
  Persoonlijk slaap ik er geen minuut minder om als ik weer eens een bericht lees over een dood geschoten crimineel.

  Laatst hebben die criminele beesten zelfs ingebroken bij Eddy Jharap nadat ze zijn hond hadden vergiftigd. Toen ik dat bericht las, werd ik echt woedend. Een hond is het beste en meest loyale wezen dat er bestaat, ik heb liever een hond als makker in m’n leven dan een mens. Ik hoop dat ze die criminele beesten die verantwoordelijk zijn voor de dood van Jharap’s hond snel oppakken en keihard straffen. Voor mijn part worden die criminelen dan als straf gedwongen om hetzelfde vergiftigde voedsel, dat ze aan die hond hebben gegeven, te vreten. Laat ze maar net zo hard creperen zoals die arme hond heeft geleden. F*ck hun mensenrechten, met hun criminele daden hebben ze hun mensenrechten totaal verspeeld. 1 hond is mij meer waard dan al het criminele gespuis bij elkaar.


  Maak melding

 19. @Was godo godo
  als je een boef in je huis betrapt heb je alle recht hem aan stukken te schieten . Dat is je goedrecht zo te doen . Op dat moment ben je bezig het leven van jouw en je gezin te verdedigen en ook je have en goed te beschermen.In deze gevallen ken ik geen genade voor de geboeften.Zorg wel ervoor dat je een wapen vergunning bezit want dan gaat de politie je voor twee dingen gevangen zetten ;Het illegaal bezitten van een wapen en het vermoorden van een ander.


  Maak melding

 20. Maak je niet druk jongen, Ray jere no dja ini ptatta liggen de wapens op straat nu voor een hoop geld toen ja , toen kon ik hem zo krijgen makkelijk, no spang wat voor vergunning, ee denk a torie, ik ken zat mensen die dat ding hebben en hem dagelijks meedragen, dus wat denk je, het moet tegenwoordig,jawel, ik kom vaak in Amsterdam Zuid Oost ee wat ik zie zie mi boi, laat maar…..


  Maak melding

 21. Ramjiawan en de Surinaamse overheid gaat straks vanzelf te horen krijgen via een veroordeling van yumanrights of er geen zorgwekkend geweld is gepleegd, tegen ongewapende burgers, vooral dat geval van die 4 criminelen die zogenaamd op de vlucht zijn doodgeschoten.


  Maak melding

 22. Ik vind het heel goed dat criminelen worden doodgerschoten man. men mag niet sollen met de politie, de politie is er om de burgers te beschermen en niet om rekening te houden met criminelen. Ik heb het zelf meegemaakt, ze hebben acht keren bij mij ingebroken en een keer hebben ze mijn vrouw voor dood achtergelaten na haar met een vuurwaoen te hebben mishandeld. dus doodschieten allemaal.


  Maak melding

 23. Het is nergens ter wereld te rechtvaardigen dat criminelen zonder enige vorm van protest worden doodgeschoten, want dit is onmenselijk. Eveneens is het niet netjes noch acceptabel dat criminelen zich zomaar en ongestraft overal te buiten laten en medemensen doden, ongevraagd pijnigen en-of een trauma bezorgen. Maar ook dit crimineel gedrag is niet te pruimen en onwenselijk ten opzichte van de samenleving. Toch is het niet vreemd dat dit soort mensonterende praktijken in Suriname plaatsvinden, want wat is het verschil tussen Suriname, Egypte, Israèl en de rest van de religieuze wereld??? Uw God zegt er niets van, want alles komt van God!! Lees uw Bijbel maar eens goed voordat er gezeurd wordt.

  django


  Maak melding

 24. No ply nanga TIGRI BARBA. MI E BARI JOE. Wat een gelul om het huidig politie optreden te bekritiseren.De misdadigers worden harder in hun criminele handelingen en de politie dient hierop te anticiperen. De onschuldige burgers die worden geconfronteerd met,niet alleen inbreuk op hun privacy,maar ook nog worden vermoord en verkracht. Zijn wij de gevallen reeds vergeten van ouders die gekneveld moeten toekijken hoe hun dochters worden verkracht. Hou op met het steeds afwentelen en reflecteren op de president.Verhard crimineel gedrag dient door verhard politie optreden de kop te worden ingedrukt.Elk land dient de criminaliteit op zijn eigen manier te bestrijden. Kijk maar naar Amerika. Na “FREEZE” en doorlopen, geloof me, je gaat op ijs. Ik ondersteun te volle de richting die Belfort heeft genomen. NO PLY NANGA TIGRI BARBA.MI BARI JOE.


  Maak melding

 25. Zulke criminelen moet je gewoon afmaken die verkrachten en mense in hun huis beroven met gewld geen pardon voor ze,want ze gaan nooit veranderen,kierie ding dagoe,ding vervloekten,mi bretie te me jere dat ding soet ding kierie ding vervloekten en beesten,goed voor ze die soort criminelen mag je opruimen,laten ze gaan werken,ze willen direkt rijk worden,opzuoten met ze,mi no e sarie ding saka saka


  Maak melding

 26. Natuurlijk is de politie er om ons te beschermen.Alleen moeten ze niet als criminelen te werk gaan a la belfort style want dan zien wij het verschil tussen de politie en de boeven niet meer.


  Maak melding

 27. Ee Henkie man mijn fiets staat niet op slot, kom dang mie kang soet ie maars dan ben je voor goed weg op deze site, ok denk erover na , ik heb zes koegroes in die boi, allemaal voor jou, waar wil je ze hebben….
  en niet op de vlucht…. wordt het, neeeee per direct..


  Maak melding

 28. het valt mij op dat wij echt verkeert bezig zijn in su om de politie te beschuldigen dat zij te gauw gebruik maken van hun vuurwapen .kijk naar de misdaden die gepleegt worden ..de mensen in nederland hebben echt makkelijk praten net zo makkelijk om aan de zijlijn te staan en te beoordelen …ga in su wonenen dan gaan jullie anders praten ..het is omdat de politie in nederland zo laks is misbruikt men de politie in nederland .het gaat deze mensen meer om de regering een hak te zetten ..jullie zijn echt verkeert bezig .

  moet de politie dan zachtzinnig optreden tegen criminelen ,mensen wordt wakker laat de politie zijn of haar werk doen de criminelen komen met zwaargeschut en justitie moet kunnen optreden ..je wordt zo moedeloos van sommigen hier die makkelijk praten hebben tot het ze zelf overkomt wanneer ze worden beroofd en hun vrouw of kinderen worden verkracht gaan ze anders piepen .


  Maak melding

 29. ray je praat alleen maar poep ..zit in holland en vertel je verhaal meer kun je niet .deze man heeft echt makkelijk praten ..het lijkt de omgekeerde wereld wel .ray is een tegenstander van deze regering dus wat verwacht je ..trouwens niet alleen ray komt met deze redenering ..hebben jullie gelezen van de verkrachtingen en berovingen die vorige week en van de week hebben plaats gevonden !!!je hoort niemand wat zeggen maar de politie krijgt op haar bord van deze mensen .deze mensen hebben makkelijk praten ,,nederland is niet beter hoor ..lees hoeveel inbraken hier worden gepleegt en hoeveel worden opgelost …de politie heeft geen tijd voor inbraken oplossen wel verkeers boetes innen daar hebben ze wel tijd voor terwijl je belasting betaalt .sommigen prijzen nederland de wereld in .ik ben ook in nederland ..maar nederland is geen paradijs ..het is wel netjes geregelt in nederland maar je betaalt een prijs voor .in ben toch blij dat suriname de politie optreed niet goedschiks dan maar kwaadschiks .laat de mensen in nederland maar zeggen wat ze willen .de beste stuurman zit aan wal .


  Maak melding

 30. beste bolasingh,

  je kunt Suriname niet vergelijken met Nederland.
  Nederland heeft ongeveer 16 miljoen inwoners en Suriname half miljoen in verhouding komt er meer criminaliteit voor in Suriname. En als radio apintie tv volgt dan zie je dat surinamers zelf overdag bang zijn in hun eigen huis. Ik zou je adviseren een tv bril aan te schaffen en goed kijken en onthouden wat je ziet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.