Rumas leert Surinaamse jongens stof afslaan

8

PARAMARIBO, 26 aug – Het lijkt voor Emmy Hart, manager van stichting Rumas, soms bijna ondankbaar werk. Het resocialiseren van ontspoorde drop-outs is geen eenvoudige taak. De doelgroep, jongens uit vaak eenoudergezinnen, zijn bepaald de makkelijkste niet. Maar opgeven is er niet bij, want dat is precies wat je er probeert in te bakken.

Behalve de weerstand en de terugval bij sommigen, spelen ook laksheid en gemakzucht een rol. Ouders die maar al te snel hun ‘probleemkind’ naar Rumas slepen. “Mensen moeten hun eigen verantwoordelijkheid ook willen nemen”, zegt Hart. Daar ontbreekt het vaak aan. De kans op terugval is dan ook groot als de jongens buiten de stimulerende Rumas-sfeer raken. En die laatste stap is onvermijdelijk. De derde groep trainees is net afgeleverd.

Rumas, afkorting voor Reik Uit naar Meer & Motiveren, Adviseren, Service, bewijst zijn nut. Geen andere instantie is zo gericht bezig met afgegleden jongens en mannelijke adolescenten. Behalve een verzorgende omgeving, wordt de kans geboden een vak te leren. Aan dit alles gaat een soort boot camp vooraf, een paar weken samen in afzondering. Daar worden discipline, zelfrespect en sociale vaardigheden bijgebracht.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Het gros van deze jongeren hebben onberechte moordenaars en drugsbonzen als helden. Stuurde zich dik betalende ndp apostel voor een paar preekjes over rust,vrede en voorpsoed. Hij wordt direct beroofd van zijn gouden dikke ketting met gouden kruis, alsook bracelet. Hun motto….we follow the leader en geen zgn zichzelfs noemende godvruchtige.


  Maak melding

 2. Hebben we hier niet te maken met die Emmy Hart,de toenmalige (onder?)directrice van de Avond Kweekschool, die tijdens een vergadering, haar mannelijke collega een paar rake fikse meppen verkocht?
  Ik hoop dat ze ook zo’n resocialisatie traject heeft gevolgd eer zij zich aan zo’n verantwoordelijke job heeft gewaagd.Een goed voorbeeld doet goed volgen, Emmy!


  Maak melding

 3. Om succes te bereiken met het resocialiseren van ontspoorde jongeren, moeten ouders en instanties nauw samenwerken.Ouders moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Het is belangrijk voor de jongere om een goed netwerk te hebben waar hij op kan bouwen, iemand die hij kan vertrouwen, die een voorbeeld voor hem kan zijn. daarnaast moet ook de overheid middelen beschikbaar stellen zoals opleidingen,leerwerktrajecten.


  Maak melding

 4. @GMAP
  jabaya, het schijnt dat hard werkende/gestudeerde mensen niet meer als voorbeeld dienen voor de jeugdigen, misdaad loont dus criminelen zoals jij aangeeft worden aanbeden door de meesten van mkijn broeders, groot en klein.


  Maak melding

 5. Rumas is wel met een goed doel gestart, maar de doelen die zij met hun doelgroep samenstellen moeten wel SMART-doelen zijn. Anders is de kans groot dat zij bij complexe gevallen faalt. Ouders participatie moet in zulke gevallen 100% zijn. Sommige ouders moeten ook bepaalde interne trainingen vanuit RUMAS krijgen hoe zij met hun kind(eren) om moeten gaan, vooral op het gebied van communicatie. Dit is eigenlijk de rode draad waaraan veel aandacht besteed moet worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.