Landbouwsubsidie hete brij politiek Suriname

15

PARAMARIBO, 26 aug – Landbouwsubsidies zijn, ongeacht het type regering dat aanzat, steevast zowat de heetste politieke brij in Suriname. Er wordt flink gedraaid dezer dagen, zoals blijkt uit de boze woorden van Badrissein Sital. De voorzitter van de presidentiële Rijstraad is ziedend op minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV.

Het tempo waarmee de bewindsman ‘opdrachten’ uitvoert, is kennelijk veel te laag. Het kan er bij Sital niet in dat Setrowidjojo er maanden over doet om subsidie vrij te geven voor de padieboeren. Maar volgens Setrowidjojo is er geen ruimte op zijn begroting. Het geld moet apart worden aangevraagd. Overigens maakt hij er geen geheim van dat hij geen voorstander is van subsidies voor de landbouw. Padieboeren zijn zelfstandigen en moeten zich zo opstellen ook.

Het geld komt toch. Dat is nooit anders gegaan. De boeren krijgen niet wat ze vragen van de afnemers. Het verschil betaalt de regering wel, is de redenering. De rijstindustrie mag dan al lang geliberaliseerd heten, de karaktertrekken zijn zoek. Ook de huidige machthebbers geven de boeren hun zin, wat tegenstribbelen ten spijt. Het gewicht van verkiezingswinst (of verlies) weegt immer zwaarder dan de vraag of de kleine padieboer nog wel toekomst heeft.

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. aah.. de teerling is geworpen.
  De voorzitter van de taskforce beledigt en kleineert in de media opelijk de mini-ster. Powerplay met een vies smaakje.
  Wie heeft er nu voor het zeggen in Su? De verhoudingen zijn volledig scheef.


  Maak melding

 2. Ach,…is weer een vieze politieke actie om te shuffelen en een NDPer op de post te zetten.Ze beginnen met de stoelpoot te zagen, en daarna een schop onder je reet,.
  Zo gaan we verder in het corrupte, vriendjes politieke land,..


  Maak melding

 3. subsidie is bedoeld voor projecten in het land voor bepaalde opbouw doeleinden en niet voor persoonlijk vernuf,,als er subsidie gegeven word waar er geen vooruitgang mee gemoeid word, moeten er maatregelen getroffen worden,,het is bedoeld voor opbouwende projecten in het land;;er moet dus scherp gekeken worden als die instansies hun doel berijken of hoe er met subsidie geld word omgegaan.


  Maak melding

 4. in een normaal fatsoenlijk de-mo-cratie,zou hij/zij allang het veld ruimen en plaats maken voor een ander beter goed opgeleide functionaris..

  dat de dingen die gezegd worden kan hij zich niet herinneren,misschien gezegd in ZIJN vorige leven,welnu dat kun je echt niet terug halen..

  probleem is in sme,dat niks wordt gearchiveerd, opgeschreven,genotuleerd,dat brengt enorme verwarring in de samenleving..geen naslag werk..

  ondanks dat zovele secretaressen zijn die deze bewindslieden omringen,waarschijnlijk goed genoeg om de zweet te vegen..

  de middelen zijn niet begroot op de begroting,waardoor niet uitgegeven kan worden..

  hoe heeft dan ddb dé pres. zomaar € 50000,– vijftig duizend euro overgemaakt aan kwa-koe ,was dit wel op de begroting..,,is er ooit een vraag gesteld in het poppenkast hierover..

  was dit middels een verzoek schrift bevestigd voor bemiddeling..

  wie hoe heeft dit besluit plaats gevonden..


  Maak melding

 5. @@ Marcel, het is een en al een zooitje in SU!! Zij konden niet alleen die € 50.000,– voor Kwakoe sluizen maar misschien wel € 50 Mio in hun eigen zak stoppen!! iwe controleerd wie! het is zo en zal ook zo blijven. Het ligt gewoon in hun aard diep geworteld! het is een ongeneesbare ziekte. Na de ene volg weer de andere!!!

  Subsidie moet er zijn!! Stel dat al die rijstboeren stoppen met al hun rijstactiviteten. wat voor gevolgen zal het hebben? houdt svp rekening mee met de schatkist! De reisjes van de Di Di Brie en zijnen.

  Het is echt triest met SU hoor mede dank zij door zulke hufters! maar laten wij eerlijk zijn!! Het is de schuld van degenen wier hem op deze plek heeft neer gezet!!
  Is het niet dan, ba soekoe, ba venie, ba tjarie?? en dan niet verder janken als een uitgehongerde Heyena!!


  Maak melding

 6. Eventjes 3,5 miljoen aan Ballast geven en 1 miljoen aan BMC kan.Maar een beetje tegemoet komen aan de eigen productie kan niet.
  In de USA wordt de rijst cultuur zwaar gesubsidieerd.Het moet concurrerend zijn met de zuid-aziaten.In Azie zijn de mensen bereid te werken en dood te vallen voor 1 a 2 US dollar per dag.Voor deze bedragen krijg je in Sur.niemand in de rijstbouw.Ook de mensen niet die op de mini-ster lijken.

  Cobie.


  Maak melding

 7. voordat er susidie verleent word,moet er gekeken worden wat het doel is;dus een begroting over de middelen en doel van die begroting;;naruurlijk moet er een volledig administratie over de uitgaven en inkomsten vauit de overheid duidelijk en oversichtelijk zijn,ook wat betref de uitvoerder van die project,anders kan er verwarring in administrarie ontstaan;;die overeenstemming van overheid en uitvoerder van die project moet dus in goede balans zijn.afspraken kan ook gemaakt worden,als bijde partijen zich aan die afspraak houden.


  Maak melding

 8. Ziedaar het bewijs dat er een regering binnen de regering
  bestaat!!!

  Zie onderstaand URL, met dank aan Starnieuws:

  http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/12614

  In het bericht stelt de Minister;

  “Minister Setrowidjojo zegt aan Starnieuws dat op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie niet zonder meer subsidie gegeven kan worden aan de sector. Er zijn wel andere mogelijkheden om de productie te stimuleren, waaronder aanpak van de infrastructuur.”

  De vraag in deze is! Zijn de andere mogelijkheden
  uitgevoerd? Zo ja, dan is er geen vuiltje aan de
  lucht. Bij een eventuele boete voor het geven van
  subsidie is de Surinaamse belastingbetaler nog verder
  van huis.

  Sital heeft het in deze niet voor het zeggen!
  De minister heeft het voor het zeggen.
  Indien hij zijn werk niet naar behoren doet, is het de
  vicepresident die hem zal corrigeren.

  Mocht die correctie plaatsvinden, dan zal het echt niet zo op een persconferentie naar buiten gebracht
  worden!

  In dit geval kunnen wij ons afvragen;
  Who the Peeeeeeep is Sital?


  Maak melding

 9. ik vraag mij af of de hoofd verdachte moordenaar 8-12-1982 al terug is uit santo domingoo,

  of is hij daar achter gehouden voor besprekingen over investeerders die zitten te springen om niet te komen in sme.


  Maak melding

 10. voordat er susidie verleent word,moet er gekeken worden wat het doel is;dus een begroting over de middelen en doel van die begroting;;naruurlijk moet er een volledig administratie over de uitgaven en inkomsten vauit de overheid duidelijk en oversichtelijk zijn,ook wat betref de uitvoerder van die project,anders kan er verwarring in administrarie ontstaan;;die overeenstemming van overheid en uitvoerder van die project moet dus in goede balans zijn.afspraken kan ook gemaakt worden,als bijde partijen zich aan die afspraak houden.


  Maak melding

 11. Waar de economie gestimuleerd moet worden daar maken deze mensen het dood.Deze soort mensen zien de landbouwers als een minderwaardig soort.Dit is niet alleen in Sur. zo maar over de hele aardbol waar deze soort mensen wonen.Ze onderdrukken de landbouwers.Er zijn heel veel voorbeelden te geven maar het heeft geen zin.Kijk naar de witte mensen waar een overvloed aan voedsel te verkrijgen is hun landbouwers worden op handen gedragen en van alle kanten gestimuleerd met geld, kennis enz.En deze soort eet zijn eigen mensen op.Dat Bouterse deze soort mensen minister maakt geeft aan dat hij het niet met het land te doen heeft maar meer om zijn eigen haagje te redden.Stop met de landbouw en zo niet verenig je en laat je tanden zien.De VHP is geen vereniging dat jullie kan helpen die heult mee en vult haar zakken.Dus een nieuwe partij.Hoe laten jullie het toe dat je je eigen paddie niet kan verkopen aan wie je dat wilt.De regering heeft niet de macht om je een export vergunning te weigeren.Deze soort denken als ze daar zitten het hele land van hun is.Toon geen respect voor deze mensen ze zijn niets en hebben ook geen wijsheid in zich.Het zijn domme mensen


  Maak melding

 12. Die verbale fetie tussen baardaap Sital en minister Setrowidjojo is heel grappig. Sital beschuldigt de minister van o.a. incompetentie terwijl hij zelf helemaal geen landbouwdeskundige is. Dit is typisch een gevalletje van de pot die de ketel verwijt zwart te zien. Wordt Suriname ooit verlost van dit soort waardeloze figuren???
  M.b.t. subsidies, als er wel geld was om uit te delen aan een neger kwakoe feestje van Bijlmer figuren dan moet er zeker wel geld zijn voor subsidies aan hardwerkende landbouwers. Geef de landbouwers maar flinke belastingverlagingen.
  @ Savioen, je hebt groot gelijk jongen. Die landbouwers worden flink verneukt, het is diep triest dat zoiets gebeurd.


  Maak melding

 13. Yep,de opkopers van de padie worden miljoenairs.Al dan niet op een richtig manier.Kijk maar waar Guptar kantoor hield.Maar de mensen die de padie verbouwen,moeten steeds een lening afsluiten om de volgende inzaai te kunnen doen.Intussen functioneert de ADRON niet en als straks de prins Bernhard polder met een plaag te kampen heeft,dan is het over en uit met de rijstbouw.In deze polder wordt de zaaizaad gekweekt.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.