VHP bezorgd om lot Surinaamse veeboeren

81

PARAMARIBO, 25 aug – De oppositionele Verenigde Hervormde Partij, VHP, maakt zich zorgen om de veeteeltsector. Recente problemen met de afzet leggen weer eens de feiten bloot. De regering zou moeten ingrijpen om de sector te redden van de ondergang. De VHP stelt haar deskundigheid op dit gebied ter beschikking.

De partij had onder de vorige regering het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij in beheer.
“Na de zorgwekkende ontwikkelingen in de slachtveesector, dreigt thans ook de bestaanszekerheid van honderden melkveeboeren in gedrang te komen. In de afgelopen periode hebben steeds meer boeren hun beklag gedaan bij de VHP dat grote hoeveelheden rauwe melk door de Melk Centrale Paramaribo op onduidelijke gronden worden afgekeurd.”

De boeren lijden grote verliezen. Een kernprobleem is volgens de VHP dat de twee concurrenten van de melkcentrale goedkope poedermelk importeren. Dat is oneerlijke concurrentie. “De VHP vraagt de regering om bij de overige verwerkers te bevorderen, dat ook zij een evenredig deel van de rauwe melk opkopen.” De concurrenten weigeren al jaren. Opeenvolgende regering hebben daar geen verandering in kunnen brengen. De VHP hoopt op een oplossing via overleg.

81 REACTIES

 1. Je merkt het zelf!!!!!!
  Toen VHP aan de macht was hebben ze ook dit probleem niet kunnen oplossen.Nu maken ze zich bezorgd. Wat een lachertje.
  Maak je niet druk VHP. Bouterse gaat het voor jullie in orde maken.Toch gaan jullie hem daarna weer voor schut proberen te zetten.Wees gerust, alles komt goed.

  Lang leve Bouta


  Maak melding

 2. en nu vraagt vhp hulp van de regering,,,er is al aangegeven;;waar naar concurrentie gekeken word zal er nooit een duidelijk overeen stemming gehandhaafd kunnen worden;;;de regering moet het hele gedoe zelf in de hand nemen en daarover zijn wet voorstellen duidelijk maken,om het in werking te laten treden,,zodat al die bedrijven onder een wet voorstel te werk worden gesteld en concurrentie niet meer van toepassing is.


  Maak melding

 3. het gras is bij de buren altijd groener tog,… het vlees uit brasong lekkerrrr en poedermelk uit china is hmmmmm!!

  Maar VHP..ik weet het goedgemaakt, en gaan wij geen melk meer weggooien..let wel!!!

  Men blijve af van de uier een maandlang, en als je dan een ruk geeft komt er alleen maar poeder uitspuiten 🙂 🙂


  Maak melding

 4. @pasew en overige forummers, Odi odi.

  *pasew: Je bent weer bezig met (poedermelk) rechtstreeks verkrijgbaar uit een (grote uier).
  Maar wie gaat dan aan zo’n enorme (grote uier) rukken?

  Ik hoop dat er ook CONCURENTIE zal zijn met deze (grote uiers).
  Want Kartelvorming kan nimmer worden geaccepteerd in de Su. samenleving.
  Een mooi blondje met enorme uiers behoeft geen concurentie bij Wet.


  Maak melding

 5. Er zijn groepen mensen die graag alles goedkoop willen hebben of alles gratis willen.Africa is een goed voorbeeld hiervan.De blanken dumpen hun resten daar en de Africaan is zo blij dat hij dat goedkoper kan kopen dan hij zijn eigen economie kapot maakt.Jammer dat ze niet kunnen inzien wat er gebeurt,hun eigen mensen brengen ze naar de verdoemenis.Dit is wat in Suriname gebeurt.En dan nog de raciale problemen die er zijn.Stop met planten en laat alles uit China komen en als je niet meer kan betalen eetje elkander op en bedelen is dat je geleerd is.


  Maak melding

 6. Hindoestanen stop met planten doe als de creolen aan duurzame landbouw.Dit houdt in doe niets Laat een witteman komen en loop met hem rond.Landbouw is zwaar werk dit zie een Chinees of Creool niet doen.Deze mensen zitten bij de overheid.industriele bedrijven en wat nog meer.Ze hebben eind van de maand een dikke salaris maar wat heb jij eind van de maand.Ze vieren feest en jij werkt je kapot.Doe als hun nietsdoen zoeken naar een baan.


  Maak melding

 7. Fer odi, fawaka??

  kijkend naar de Surinaamse “heiligheid de KOE”,..schiet mij tranen in de ogen, als ik kijk naar de volle buste waar Lonnie mee loopt te POEDERMELKEN 🙂 🙂


  Maak melding

 8. savioen ..no no mie mang in su is het aanpakken of verzuipen …wat santhokie daar verkondigt houdt hij die boeren voor de gek …front en vhp waren aan de macht ..wat hebben zij gedaan …wie kaats moet de al verwachten dus ik kaats die bal terug voor de vhp ..deze regering doet wat vor elk een in su …wij moeten het niet op de spit gaan drijven anders is het einde zoek …su moet vooruit en zal vooruit gaan met deze regering …in su waait er geen aparte wint als toen front aan de macht was ..etnisch denken dat zijn de vhp de partij van somo …pa vene heeft de nps laten bloeden en ik denk dat hij er spijt van heeft dat hij niet eerder heeft ingegrepen toen somo etnisch bezig was met domein gronden en werkgelegenheid op sociale zaken …maar goed dat is nu niet aan de orden su vooruit en santhokie verkondig nonsens maar dit is spijker op laag water zoeken ..kom met andere argumenten als je serieus genomen wil worden .


  Maak melding

 9. Beste Savioen: Jij slaat de spijker direct op zijn kop.

  Waarom hard werken als je (politieke) vriendjes je een baan als spookambtenaar kunnen regelen waar je geen moer hoeft te doen en toch een salaris opstrijkt.

  Op dit moment is een specifieke bevolkingsgroep oververtegenwoordigd in het zinloze Surinaamse ambtenarenapparaat dat niets oplevert en dus alleen maar de economische groei van Suriname tegenhoudt.


  Maak melding

 10. @savioen,

  100% mee eens.het is altijd jammer dat er achteraf vingers naar elkaar wijzen.
  je kunt het ook anders zeggen savioen…sur heeft altijd creolse presidenten gehad (op die shanker na).
  ze hebben het slechter gedaan dan die hollanders.
  en @pedreo
  jij hebt ook gelijk…het is in sur zeker aanpakken of verzuipen…
  en met een al die rovers en moordenaars in jullie kabinet verzuip de bevolking en de dienaars…die pakken alles aan.

  het is toch niet normaal …men koopt melkpoeder in het buitenland. en wat bij de boer vandaan komt, word gedumpt in de rivier. volgens mij is jullie president zo gek van wit poeder dat hij tussen al dat verse witte melk zijn eigen witte poeder niet meer ziet
  whahahahaha

  suriname, dump niet eigen producten in de suriname rivier. want het is niet alleen melk wat word weggegooid ….

  langa


  Maak melding

 11. langa savioen .ja ik ben blij dat bosje en bouterse er zijn ..front en vhp waren een en al corrupte benden ..die vhp onder lachmon waren allemaal etnisch bezig …volgens mij hebben ze het nu pas een beetje begrepen in de vhp ..santhoki heeft het gezegt ..dat je in een land met meerdere bevolkings groepen niet moet gaan hokken je moet open zijn en daarom kan ik savioen niet kwalijk nemen en die langa …ze weten niet beter dat het zo niet hoort ..je wakkert etnische centimenten aan …deze pero geloofd in een su zonder vooroordelen op etnische vlak …een land bouw je niet op met rassen scheiding ..zal nooit lukken dat land op te bouwen …dus oeng dink a torie …ik ga niet waar jullie naar toe willen ..als ik dat doe verlaag ik mijn niveau

  bouta gogogogo


  Maak melding

 12. VHP is moreel verplicht om hier aan mee te werken.

  EEe Sranamangs; weten jullie nog, wat er aan de hand was, met de melkpoeder die uit China geimpoteerd werd.Toen zijn er verschilllende mensen(kinderen)er aan dood gegaan. Die dat genuttigd hadden.

  En VHP moet hieraan mee werken,zodat dit probleem goed opgelost wordt.Het is in ieders belang om tot een goed oplossing tekomen. VERS MELK IS VELE MALE BETER, DAN MELKPOEDER !

  De Surinaamse melkboeren hebben hier ook last van.Ik ken ze van dichtbij.Zij verdienen nu zo weinig,dat zij hun gezinnen niet kunnen onderhouden !!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 13. langa ja verzuipen zeker als je lui bent …ik verzuip niet langa …ik laat mijn handen wapperen op het veld dus denk ik dat jij eerder gaat verzuipen maar niet su en zijn bevolking …in olland verzuipen de mensen reeds door die crissis en de bezuinigingen langa …langa in su wordt er zeker gefeest zoals je aangeegt ..maar in olland is het een en al bezuinigen dat zelfs de regering gevallen is en dat wilders jullie zelfs weg wil hebben …begin die problemen in olland op te lossen langa …in su leven wij in harmonie ….jij gaat geen twwdracht saaien ..je hebt het verkeert bekeken langa en savioen …olland heeft behoorlijk te bezuinigen en wij in su feesten langa jij en savioen geven het al aan …dat wil zeggen wij kunnen al dat feesten betalen ben je jaloers dan hhihihihihii

  bouta go go


  Maak melding

 14. Go ahead! waar hulp goed gebruikt kan worden, helpen dan maar! alle hulp zijn van harte welkom!! Absoluut geen slechte idee!! Als het maar goed gaat!! Let wel op dat de beste stuurlui strand weleens aan de wal!!uiteindelijk moeten wij toch van elkaar hebben!!


  Maak melding

 15. Pasew, beetje late reactie van mij, ben aan het werk, zucht, en dat op zaterdag, maarre…je hoeft niet te blozen hoor, alhoewel het heeeeeeeeeel schattig kan staan…..


  Maak melding

 16. savioen en langa …dankzij de regering bosje bouterse is su gaan werken aan infrastructuur…zie die bruggen en andere werken …langa en savioen mogen zich fokussen op olland…wij die op deze regering hebben gestemt gaan door met grote infrastructuele werken ..wij wachten niet op olland het is geen grootspraak het is realiteit ..en ik pero ben trots op su …wat ze ook mogen zeggen..het grote werk is nog niet afgelopen ..trots dat niet olland die bruggen betaalt heeft trots dat wij hebben geofferd om die bruggen te betalen …ik weet dat jullie geen trots hebben maar wij surinamers in su wel …alles wordt voor jullie voorgekauwd in olland dus begrijpelijk dat jullie niet hoeven te denken …wel kritiek leveren op su …in olland moeten jullie slikken of stikken .wees blij dat jullie nog inspraak hebben op die pc .

  te kauw njang a moesoe gie asie pasie ..santhokie heeft zijn tijd gehad mie mang plaats maken voor hen die vooruit willen denken …als het aan front en olland lag waren er nog steeds geen bruggen in su .

  wij gaan nog meer moeten offeren om dit land op grote hoogte te brengen mie mang …olland heeft toch ook geofferd om het op grote hoogte te brengen ..toen waren jullie nog in su dus niet jullie hebben olland opgebouwd maar jullie zijn dat rijkdom tegemoed getreden en nu gaan deze gasten su afkammen opoplong men …wij gaan er voor in su.

  bouta kraktie


  Maak melding

 17. @Brada Lalbhadoer,
  Het gaat om het zeer giftige stof melamine de vaak gebruikte oplichting
  methode.
  volgens die paarse schapen heeft de vorige regering niets gedaan aan dit probleem ,wat ze vergeten is dat deze criminele regering de zaak laat verergeren.


  Maak melding

 18. ik ben het eens met bepaalde reacties..

  n.l.hindoestanen MOETEN ophouden het land te bewerken en aan landbouw veeteelt te doen..

  gewoon netals de indiaan,blamangs lees de creool bij de overheid zo niet bij pariculieren in loondienst gaan en de grote jongen uit hangen..

  dat is het beste,het wordt toch niet gewaardeerd en je wordt uitgemaakt voor uitbuiter ..

  dus ga gewoon onder een awara boom zitten wachten totdat die awara naar beneden valt en verkoop deze..

  onder tussen ben je lekker uitgerust en leeft langer en gezonder..

  succes..


  Maak melding

 19. @marcel

  Ik heb er geen enkel probleem mee dat jij en je soortgenoten onder een awaraboom blijven zitten. Maar liever de awaraboom in India dan die in Suriname. Ga er vast heen en begin een awaraboomplantage. Investeer in jullie toekomst! 😉

  Met dank aan Pasew. 🙂


  Maak melding

 20. !!!!!!!!!! HET JAAR 2099 !!!!!!!!!!!

  Pasew is dood als pier, DADA ook HEHE, Moslim SOMO is naar de 14 maagden in het paradijs, .. @sra & @no moslim zijn ook heeggegaan vanwege idiotie ,…SURINAME is in 2099 een wereldmacht en Switie -anna is Victoria, de godin van de overwinning en het siert haar!!

  IK ZWEER U,…had ik niet die hangmatpret beleeft met haar, dan had ik ook langer geleefd!!!

  Switie anna odi


  Maak melding

 21. Loekoe deng djiemie, VHP wat lopen ze te zeiken, anno aug 2012, zouden zij het beter doen, nog even, 2015 is voor jullie, dan kunnen jullie weer de boel op stelten zetten. nooit hebben jullie iets gedaan, een verrader verpeste de boel in 75 ter elfder ure die ezel weet je nog, maar laat maar, jullie doen je best maar.


  Maak melding

 22. @pasew, yu e kirie sma dja tap na forum.

  NDP’ers willen vervanging directie Melkcentrale
  25 Aug. 2012 om 14:00 uur.
  Dus NDP & VHP zijn het eindelijk eens in deze.

  Assembleeleden van de Nationale Democratische Partij (NDP) vinden net als de VHP dat de melksector behouden moet blijven. Er moeten maatregelen getroffen worden om de bestaanszekerheid van de boeren te garanderen. Rabin Parmessar, Theo Vishnudatt en Amzad Abdoel hebben een onderhoud hierover gehad met de leiding van de Melkcentrale, Landbouw, Veeteelt en Visserij en de Vereniging Surinaamse Melkboeren.

  Amzad Abdoel zegt dat diverse voorstellen waren gedaan, maar de leiding van de Melkcentrale heeft zich hier niet aan gehouden. “Wij zijn voorstander van om het bedrijf grondig te evalueren en de directie van de Melkcentrale te vervangen”, stelt Abdoel tegenover Starnieuws.
  Lees het vervolg maar op Starnieuws.


  Maak melding

 23. Boven staande wat ik geschreven hebt heeft niets te maken met ras.In mijn visie heeft India en Africa een heel lage cultuur.Onze filosofie is vrij hoog maar daar leven wij niet naar.Wij onderdrukken onze eigen mensen en die zijn onze moeders en zusters.Eerder had ik aangegeven dat ik 22jaar vanaf de jaren 50 in de oerwouden van Suriname hebt geleefd.Hierdoor heb ik de Winti cultuur door en door leren kennen.Wij behandelen onze eigen mensen niet goed.De mensen binnen de VHP denken alleen maar aan hun zelve de mensen kunnen naar de hel.Maar jammer genoeg ziet het volk dit niet.Gevoed door haat tegen elkander laten wij het toe dat ze ons verdelen en onze bloed drinken.
  Onze leiders ongeacht welke ras is het zelfde.Hierdoor is iemand als dhr.Bouterse aan de macht gekomen.Wij kunnen niet beter.Zelf denk ik dat de Surinaamse volk haar kinderen met liefde moet opvoeden voor elkander en er een kans kan zijn dat een generatie komt die een goede leider kan voortbrengen.


  Maak melding

 24. @perdro

  jij bent een echte voorbeeld, hoe een nep surinamer zich moet gedragen.
  ZWAAR hypo denk een beetje over zwart en wit te aaien dat je erbij hoort. maar respect voor jou……
  wat ik heb geschreven is waar ….ook jij weet dat.
  je komt net kijken wat er in sur gebeurt. in de jaren 60 t/m 75 waren het hele mooie jaren. daar weet jij niets van…het enigste wat jij meemaakt is dat bouterse nu president is en daar blijft het bij.
  en nogmaals ga naar school en leer geschiedenis….vooral wat er na 75 is gebeurt.
  ik heb helemaal niets tegen andere bevolkingsgroepen
  als je in suriname bent opgegroeid dan leer je het eerst met alle volkeren om te gaan.

  LANGA


  Maak melding

 25. De VHP heeft zich nooit bekommerd om de kleine boeren. Men had alleen hun stem nodig.Dat het fout gaat met de veeteelt sector in Suriname is mede te danken aan het gevoerde beleid van VHP en NPS.

  INGEZONDEN ARTIKEL IN GFC NIEUWS

  De NPS was een partij waarmee er altijd rekening moest worden gehouden tijdens parlementsverkiezingen. Maar zal dat bij de komende verkiezingen ook zo zijn? Ik denk het niet. Binnen de gemeenschap proef ik veel teleurstelling in de groene partij. De NPS is op sterven na dood!

  De vele beloften van de afgelopen decennia zijn gewoon niet waargemaakt. Het merendeel van de kiezers is tot het besef gekomen dat praatjes geen gaatjes vullen. Tijdens de perioden dat de NPS een president leverde zijn de burgers gewoon steeds meer aan koopkracht gaan verliezen. met ander woorden: ze werden armer.

  Een ander punt is dat de infrastructuur van Suriname zienderogen achteruitging. Kapotte wegen, slechte elektriciteit- en watervoorziening evenals criminaliteit waren aan de orden van de dag in de opeenvolgende perioden Venetiaan. En dat is keihard terugbetaald door het volk met slechts drie zetels bij de afgelopen verkiezingen.

  Mijn prognose is dat de NPS mogelijk een zetel kan halen in 2015. Meer zit er gewoon niet in. Ook de SPA zal geen zetel meer weten te bemachtigen net als DA91.

  De ogen van de Surinamers zijn open gegaan. Praatjes vullen geen gaatjes.

  H. Kerto


  Maak melding

 26. langa ik weet meer dan je denkt ..je komt mij vertellen hoe het moet !!!!!langa go draai salto droom verder langa ..ga rustig op je ballen zitten en wacht tot die uitkering gestort is langa …rutte heeft tedoen met je mie mang …langa ik weet een ding …en dat is dat su op de goede weg is …niemand kan die trein meer stoppen …redimusus ,olland nee zolang deze regering de steun van het suri volk heeft …kunnen jullie alleen maar dromen dat front aan de macht komt ….waardeloos zijn jullie ..niet wetende wat voouitgang is maar blijven steken in jou antieke nps vhp denkbeelden dat olland het voor jullie moet doen ..opo oeng opo …wees trots op jou land en volk langa ..kom mij niet vertellen dat dat ik klein was of niets weet ik weet meer dan je denkt ..het probleem bij jou is …dat je bent blijven steken ..dit alles komt door dat jullie door olland gehersen spoelt zijn ..zelfstandigheid is bij jullie vreemd …deze regering maakt dat wij trots moeten zijn .

  bouta kraktie


  Maak melding

 27. langa wees trots op je land ..kom eens langs dijkveld waar staatsolie bezig is …kom eens langs boxel domburg ..ik heb nogmaals hoop gekregen sinds deze regering aan de macht is ..ja langa ik heb het niet alleen tegen jou maar tegen alle redimusus .

  waterleing op domburg waar mijn familie jaren het zonder water moest doen …langa hoe lang ben je in olland mie mang …maak een trip richting domburg …er worden ook huizen gebouwd op waterland
  het gaat goed in mijn districkt hoor langa …kom mij niet vertellen dat ik niets weet over mijn land ..jullie zijn de verraders …je ontvlucht je land en komt zeggen dat ik niets weet …boi go sribie jere .


  Maak melding

 28. @ A.Noniem
  Ik denk dat de VHP bij de verkiezingen van 2015 de grootste partij wordt.
  De Hindoestanen hebben hun les geleerd en keren massaal naar huis(lees VHP)terug!
  Ik zie op den duur zelfs Dielip Sardjoe,Doekhi, Parmessar en vele anderen(ooit)in de schoot van de VHP terugkeren.Lachmon had het jaren voor zijn dood reeds voorspeld.En … wat zien we na enkele jaren?Jawalah Persad heeft de toon gezet….. Wie volgt????


  Maak melding

 29. @Savioen
  Volgens jouw visie hebben India en Afrika een lage cultuur???Wat versta je onder een lage cultuur?Kan je de ene cultuur hoger dan een andere noemen?Hoe/waaraan meet je dat?Hoe bepaal je dat???Ik vind jouw uitspraak ongeletterd en een heel domme!Lage cultuur, man laat mij niet lachen!Wat versta jij sowieso onder cultuur (van een volk?).Bah!!!


  Maak melding

 30. langa vindt de jaren 60 en 75 mooie jaren …jaren waar olland voor alles zorgde ..no no langa …wees trots zelfstandig te zijn blijf niet afhangkelijk van je ouders langa …het wordt werken en denken hoe wij vooruit moeten komen langa …nu komt de aap uit de mouw …en daarom zeg ik dat al deze mensen su zijn ontvlucht het zijn de redimusus die met die ollanders heulen …wijs mij een grote infrastructuwele werk die nederland voor su heeft gebouwd langa …kijk die smalle wegen …waar zijn er grote bruggen langa ..je zegt het zelf de jaren 60 en 75 …jij bent tot de dag van vandaag onder die katibo van die ollanders en jij niet alleen langa je hebt nog meer van dit soort verraders …mijn land willen isoleren om geen economische groei te kennen ..schaam je langa ..dankzij onze onafgangkelijkheid hebben wij grote werken kunnen uitbesteden en zelf betalen …er wordt op bosje gescholden ja bosje heeft fouten gemaakt maar …hij heeft ook goeie dingen gedaan b.v die bruggen die van groot econimisch belang zijn ..wat heeft olland gedaan langa …deze zelfde brug rij jij op langa als je in su bent en wij suris zijn trots op die bruggen …er komen nog meer grote werken langa .
  wees jij trots op die ollandse regering langa ik ben trots op die surinaamse regering die door het suri volk is gekozen .


  Maak melding

 31. @langa
  Suriname heeft niet altijd Creoolse presidenten gehad (op Shankar na,zoals je raaskalt).Ga de Surinaamse geschiedenis na 1980 maar (weer) ’s goed na voordat je in leugen en bedrog vervalt!


  Maak melding

 32. anna_z,
  Jij bent zeker niet goed geinformeerd over die SOORTGENOTEN,waarover je hebt….
  Hindustaanse-volk zijn overal ter wereld productief .. , waarom denk je dat de hindustanen uit India zijn gehaald ? hahaha,ja..JUIST,om landbouwwerk te verrichten en Suriname een welvaart-land te maken, want Creolen konden en kunnen het HELAAS nog Steeds niet , hahaha.. een voorbeeld van een land, Met Creolen en. ..ZONDER HINDUSTANEN is, Haíti,..enne, zijn de Haïtiaans… misschien jou SOORTGENOTEN..? wahahahaha, o ja, ter informatie, India heeft een Welvaartseconomie en heeft de luilakken in Suriname al een aantal keren geld en kennis gedoneerd….


  Maak melding

 33. @Shayrie
  Het zou je sieren de geschiedenis van Haiti te bestuderen voordat jij deze ongeletterde uitspraken doet.Daarom ‘go na scoro, alleen foe joe no tak dong dong sanie!!


  Maak melding

 34. zolang jullie mij de les niet kunnen voorlezen maak ik mij niet druk wat deze redimusus zeggen ..iq van een garnaal !!!!! hihihihihi ik heb liever dat deze redimusus dat zeggen dan mensen met hun gezonde verstand ….zolang jullie dat zeggen no problem ..zolang deze regering zit maak ik mij geen zorgen over su …het volk heeft hoop en niet olland moet hoop hebben het volk ik herhaal het steeds …het is omdat jullie slim zijn schijten ze in hun broek in olland ..medusa nep patriot maken jullie je borst nat …bezuinigen ..ik denk dat er jaloezie in zit dat su vooruit komt en olland moet in leveren ..a crissis e gie ding mangkerie …na so so spuitpoep in olland .


  Maak melding

 35. @Shayrie
  het klopt dat de koelies heel productief zijn. Het is bij de konijnen af want India heeft al 1.2 miljoen mensen. Dat is natuurlijk extreem productief. Als je kijkt naar de kinderarbeid en naar het terrorisme in India dan zijn ze haantje de voorste en voeren de lijsten aan. Opblazen van treinen met honderden slachtoffers is heel effectief in India. Haast productief zou ik zeggen.
  Volg de tip van Medusa op en verdiep je een beetje in de geschiedenis. Overigens heb ik heel veel respect voor de Haitianen. Na een periode als Spaanse en later als Franse kolonie, werd Haïti in 1804, na de Haïtiaanse Revolutie, de enige succesvolle slavenopstand, onafhankelijk; het was daarmee het eerste onafhankelijke land in Latijns-Amerika en het eerste postkoloniale “zwarte” land ter wereld. (wikipedia). Dat kun je van India niet zeggen want die bleven nog heel lang kolonie en koloniaal denken is hun nog steeds niet vreemd.
  Het klopt dat India booming is en ik wens ze heel veel succes. Maar ook Afrika is booming en dat is natuurlijk geweldig. En wat Haiti betreft: Die komen er heus wel! 😉


  Maak melding

 36. het is jammer dat mensen racistisch gaan reageren .
  houden jullie dat racistisch gedachte in olland het mag niet over waaien naar su …dit bedoel ik nauw …wilders rutte rozenthal dit moeten jullie oplossen in europa ..in su leefd men niet zo egowistisch …en het zijn deze mensen die suriname de les willen voor lezen no no mie mang …koerie e kos nengre in europa en omgekeert …waar is die eenheid mie mang ..alle beiden zijn zwarten en buitenlander in europa en toch op elkaar inhakken ..ding wit mang e tik fatu hihihihihi so so sjing en zo willen ze het laten over waaien en daarom zeg ik redimusus ..hier zie je dat ze hun eigen voor schut zettemn …dit zal ik echt nooit doen …het is niet bevordelijk voor dat land .het is goed dat ze daar blijven ..ding njang ding srevie .


  Maak melding

 37. Al die schoonmaakmiddelen hebben Anna-zuur behoorlijk dement gemaakt. Deze toiletjuffrouw moet maar tot haar AOW maar op de ziektewet in de Bijlmer.


  Maak melding

 38. Eey sra & no moslim..mi gudu’s goedemorgen!!

  wat wil je dat ik neerpen!
  het is tog v/h mesjogge dat die beesten melk weggooien terwijl a volk e pina!!

  somo reist de wereld af op zoek naar uien, terwijl in eigen land “de witte motor” in het riool verdwijnt a no kan tog!!!

  dus zeg ik;…AFBLIJVEN VAN DIE UIERS, en mogen jullie over een maand met 4 handen een zachte ruk geven 🙂


  Maak melding

 39. @Shayrie,
  Hard maar waar.
  India bewijs dat je met inzet en keihard werken je wel komt waar je wezen moet , Het is ook geen wonder dat india zich sinds zijn onafahankelijkheid in 1947 als grootste democratie ter wereld staande heeft weten te houden, ondanks armoede en burgeroorlog, kastentegenstelling,velen talen en de verschillende godsdiensten. over Haiti gesproken, ook hun hebben geleden onder een soortgelijke Tiran als wat zich ontpopt in suriname papa Doc en baby Doc, Dino en Desi.
  ze ouwehoeren over de bevolkings aantal van India, maar ik hoor ze niets zeggen over China een waar er geen democratie en waar de grootste aantal mensen wonen.


  Maak melding

 40. Bezte Ram Singh:

  Anna_Z toiletjuffrouw? Daar heeft ze de capaciteiten niet voor…..

  Toch altijd leuk dat ze het voordoet alsof ze op de Antillen van haar pensioen geniet, terwijl ze 12 hoog in de Bijlmer al 40 jaar bijstand trekt.


  Maak melding

 41. pasew

  nu begrijp ik jou

  als er zoveel melk weggegooid zou worden;;waar komt melk uit de winkels van su vandaan,,,van die zelfde boeren toch, of niet,dus het is gewoon een geld kwestie,zij willen een grote hap in de pot van su, en komen met een smoeje,,dat is toch duidelijk,,,trouwens er is genoeg melk in su,,heb jij ooit van vruchten melk gehoord of ooit genuttigd,,dat is veel gezonder dan koeien melk,,


  Maak melding

 42. pasew

  over melk;;mijn mening

  ik persoonlijk ,drink geen melk,,,omdat ik geen kind van een koe ben,maar van een mens,,,het is aangeleerd om dierlijk product te nutigen,,,,,


  Maak melding

 43. @Medusa,het is een zeer raar dat de VHP nog steeds denkt aan hokjespolitiek.De mensen die geparticipeerd zijn in andere partijen en invulling hebben gegeven aan het multiculturele van de Surinaamse samenleving, zullen zich dubbel en dwars bedenken om terug te keren naar de VHP.

  In de andere politieke partijen is er geen dwang om je te binden aan de regels van een cultuur.Men kan zich zonder dogma’s politiek profileren binnen de partij.

  Ook de mensen die terugkeren naar de VHP kunnen het vergeten dat ze een hoge of belangrijke post in de partij zullen krijgen. Men gaat ze nooit meer vertrouwen.

  Ondanks hun spijtbetuiging zullen het verraders blijven. Het enigste wat men met ze gaat doen is hen neutraliseren binnen de partij.


  Maak melding

 44. ANNA-Z…..,
  Ben jij een dom debiel? of doe je het net alsof?, over DEMOCRATIE gesproken .. hahaha, INDIA IS DE GROOTSTE DEMOCRATIE LAND TER WERELD en zelfs Obama, president van Amerika de Machtigste land ter wereld, verrijkt zijn kennis uit India, zijn beste adviseurs en directe medewerkers zijn INDIÉRS ..hahaha
  en zelfs de meeste medewerkers van de Republikeinse DENKTENK, zijn INDIERS..hahaha
  En beste ANNA-Z.. weetje wie de grootste voorbeeld van NELSON MANDELA en Martin Luther King was? hahahaha , ja JUIST .. een INDIER.. GHANDHI…. en Martin Luther King, heeft zelfs in India een tijdje gewoond om zijn kennis te verrijken over DEMOCRATIE en GEWELDLOOSHEID.. hahahaha,(.zie Wiki..) mijn beste ANNA-Z….
  Trouwens over jou uitsprak, …Booming Afrika.. wahahaha, oh my God,.. mijn naïeve ANNA-Z.. weetje wie in Afrika in BOOMING is ??? … ja JUIST…Blanken en INDIÉRS en nu ook DE CHINEZEN …, precies zoals in Suriname en dat vind ik persoonlijk heel erg jammer voor de zwarte Afrikanen, want ze merken totaal niets van de booming-Afrika..
  Dus…..Anna-z… wordt WAKKER…!!!!
  En wat betreft over jou uitsprak “‘KOELI..” wahahahaha… o jee, moeten de Hindustanen zich schamen of boos worden dat ze worden uitgescholden als HARDEWERKERS ??? hihihi, KOELI?.. hahahaha
  Voor jou Anna-Z is Hardwerken .. een vies woord he? hahahaha, want jij wilt liever LUI zijn en ROVEN en onder Awaraboom LUIEREN…. ik wens jou veel WIJSHEID en raadpleeg jou hersen, voordat jou vieze mond iets zegt….Een HERSEN is om na te denken en een HART om lief te hebben …en HANDEN om goede daden te verrichten en ..hahaha, JA JUIST…! OM HARD TE WERKEN zoals de KOELI’S …wahaha
  en ZEKER NIET te ROVEN….


  Maak melding

 45. @Shayrie

  Ik moet toegeven dat jou laatste reactie er één is van ongekende literaire schoonheid. Ik vermoed dat jou Indiase achtergrond hier debet aan is. Je bent nogal lyrisch over Nelson Mandela, Ghandi en Martin Luther King. Zowel Ghandi als Martin Luther King waren aanhangers van de route van geweldloosheid en dat vinden jouw koloniale baasjes natuurlijk prachtig. Ik ben meer een aanhanger van Malcolm X en Louis Farrakhan. Persoonlijk had ik liever gezien dat Zuid-Afrika voor een definitieve oplossing voor het boerenprobleem had gezorgd. En geloof me, ik houd ook van India. Ik houd zoveel van India dat ik blij ben dat er twee zijn. India en Pakistan! Ze hebben allebei kernwapens en dat kan nog wel zeer productief in een ultieme opblazen eindigen. Het opblazen van treinen zal dan kinderspel blijken. 😉

  @Henk Molenaar

  Aha!!! Onze dappere bruine Henkie bestaat nog steeds. Ik moet bekennen dat ik nog steeds iets met toiletten heb. Ik ontwerp ze!!!! Een speciaal model met spuitend fonteintje heb ik speciaal voor jou ontworpen. Dat scheelt een hoop toiletpapier en is natuurlijk een zegen voor jou als zuinige Calimerostaan. 😉


  Maak melding

 46. Beste Shayrie: Anna_Z beschouwt de Afrikaan ( en dus zichzelf) als het meest superieure ras dat rondloopt op deze aardbol.

  Zoals jij zegt Afrika en dan zijn bevolking is nog nooit zo arm geweest als anno 2012. En corruptie, wetteloosheid en pure armoede teisteren dit in de basis schatrijke werelddeel. Hoe kot het dan toch dat de ‘superieure’Afrikaan zijn rijkdom niet kan exploiteren en dit overlaat aan de Blanken, de Indiers en vooral de Chinezen en dus zelf in armoede leeft en genoegen moet nemen met de kruimels?

  Kun je daar een antwoord op geven Anna_Zuperieur?


  Maak melding

 47. ANNA-Z…..,
  Ben jij een dom debiel? of doe je het net alsof?, over DEMOCRATIE gesproken .. hahaha, INDIA IS DE GROOTSTE DEMOCRATIE LAND TER WERELD en zelfs Obama, president van Amerika de Machtigste land ter wereld, verrijkt zijn kennis uit India, zijn beste adviseurs en directe medewerkers zijn INDIÉRS ..hahaha
  en zelfs de meeste medewerkers van de Republikeinse DENKTENK, zijn INDIERS..hahaha
  En beste ANNA-Z.. weetje wie de grootste voorbeeld van NELSON MANDELA en Martin Luther King was? hahahaha , ja JUIST .. een INDIER.. GHANDHI…. en Martin Luther King, heeft zelfs in India een tijdje gewoond om zijn kennis te verrijken over DEMOCRATIE en GEWELDLOOSHEID.. hahahaha,(.zie Wiki..) mijn beste ANNA-Z….
  Trouwens over jou uitsprak, …Booming Afrika.. wahahaha, oh my God,.. mijn naïeve ANNA-Z.. weetje wie in Afrika in BOOMING is ??? … ja JUIST…Blanken en INDIÉRS en nu ook DE CHINEZEN …, precies zoals in Suriname en dat vind ik persoonlijk heel erg jammer voor de zwarte Afrikanen, want ze merken totaal niets van de booming-Afrika..
  Dus…..Anna-z… wordt WAKKER…!!!!
  En wat betreft over jou uitsprak “‘KOELI..” wahahahaha… o jee, moeten de Hindustanen zich schamen of boos worden dat ze worden uitgescholden als HARDEWERKERS ??? hihihi, KOELI?.. hahahaha
  Voor jou Anna-Z is Hardwerken .. een vies woord he? hahahaha, want jij wilt liever LUI zijn en ROVEN en onder Awaraboom LUIEREN…. ik wens jou veel WIJSHEID en raadpleeg jou hersen, voordat jou vieze mond iets zegt….Een HERSEN is om na te denken en een HART om lief te hebben …en HANDEN om goede daden te verrichten en ..hahaha, JA JUIST…! OM HARD TE WERKEN zoals de KOELI’S …wahaha
  en ZEKER NIET te ROVEN….


  Maak melding

 48. Hebben wij het over India of over Indiërs?Een Indiër hoeft niet uit India afkomstig te zijn.De Indiërs die bij Obama in dienst zijn komen niet uit India;het zijn AMERIKANEN!
  Venetiaan ex-president van Suriname is een neger maar komt niet uit Afrika!
  VAN DIJK, DIRECTEUR VAN DE DIRECTE BELASTINGEN in Suriname, IS EEN BLANKE MAAR KOMT NIET UIT EUROPA.
  ZE ZIJN ALLEN SURINAMERS!!!
  Alleen in racistisch Suriname kennen we Hindoestanen, Javanen, Chinezen etc.
  Jezus Christus!


  Maak melding

 49. Luieren???????????????????
  Atletiek.-
  100 m dames en heren de besten.-
  100 m estafette dames en heren de besten.-
  110 m horden dames en heren de besten.-
  200 m dames en heren de besten.-
  400 m dames en heren de besten.-
  400 m horden dames en heren de besten.-
  400 m estafette dames en heren de besten.-
  800 m dames? en heren de besten.-
  1500 m ??-
  3000 m dames de besten.-
  3000 m steeple chase de besten.-
  5000 m dames en heren de besten.-
  10.000 m dames en heren de besten.-
  Verspringen,hinkstap springen allen en nog veel meer!!!
  Dit zijn allen negers afkomstig van over de hele wereld!i.h.b. Afrika,Caraïben en de VS.


  Maak melding

 50. @MEDUSA

  Allereerst mijn complimenten. Ik ben zonder schaamte pro-Bouterse en jij het tegengestelde. Toch is er iets wat mij boeit in jouw reacties. Misschien komen we samen in een onderdeel van de verzameling der parallelle geesten.

  “Alleen in racistisch Suriname kennen we Hindoestanen, Javanen, Chinezen”

  Dat is volgens mij niet helemaal waar. Ook in Calimerostan spreekt men van Surinamers, Turken, Marokkanen, Chinezen etc …
  Behalve als ze gouden plakken winnen op de olympische spelen of het EK voetbal winnen. Dan spreekt men graag van Nederlanders.

  Het etnisch probleem in Suriname heeft alles te maken met de verdeel-en-heers politiek uit de koloniale tijd. Dat concept wordt nog steeds gebruikt om de etnische spanningen op scherp te zetten. Soms onbewust.

  Mijn persoonlijke reactie op sommige Hindustanen heeft alles te maken met de spiegel van een imaginaire werkelijkheid.

  Als voor onze Aziatische broeders Afrikanen verworden tot ‘negers’ dan kunnen ze de Hindustaan als koelie in mijn spiegel bekijken.

  Ik heb de last van de politieke correctheid van mijn schouders geworpen. Ook op dit forum.

  Maar ik zie de Hindustanen als broeders en zusters. Hoe ongeloofwaardig dat ook lijkt.


  Maak melding

 51. Ik maak het onderscheid omdat wij in Suriname met ongeveer even grote bevolkingsgroepen (Creolen,Hindoestanen,Javanen,Chinezen,Indianen etc.) al meer dan 100 jaar samen met elkaar wonen en toch ……..!Terwijl wij uit volle borst roepen dat we vredig naast elkaar leven!Maar niets is minder waar, blijkt voor de zoveelste keer!Nederland maakt daarentegen pas in de laatste 50 jaar met kennis met de multiculturele samenleving en steekt het niet onder stoelen of banken dat die samenleving hartstikke mislukt is.Voordat zo’n grote witte groep de anderen gedoogd en accepteert zal dat nog even duren!


  Maak melding

 52. @MEDUSA

  Met alle respect! In Calimerostan bevinden zich al meer dan honderd jaar groepen met een niet Calimerostaanse achtergrond. De Joden worden nog steeds Joden genoemd. Verder vind ik het complete onzin dat de multiculturele samenleving in Calimerostan is mislukt. Wat is er dan mislukt? Dit loze argument wordt sedert Bolkenstein misbruikt om ‘allochtonen’ als tweederangsburger weg te zetten en te demoniseren. Er is helemaal niets mislukt. In een groot deel van West-Europa is de multiculturele samenleving een feit dat alleen in Calimerostan ontkent wordt. Feiten zijn moeilijk te ontkennen maar de vlag van de apartheid blijft maar wapperen in het land van de uitvinders.
  Ik ontken het racisme in Suriname niet maar die is van geheel andere aard. Zoals ik eerder al zei steunt het racistisch denken in Suriname sterk op de resten van de verdeel-en-heers politiek, beleden door de voormalige kolonisator. Dat het in Suriname niet escaleert heeft alles te maken met het feit dat we veroordeeld zijn tot elkaar. We leven wel niet vredig naast elkaar maar wel vredig langs elkaar heen. 😉


  Maak melding

 53. @Henk Molenaar

  Beste Henk

  Bij heel veel kolonialen waaronder jij bestaat nog steeds het zestig jaar oude propagandistisch westers beeld van Afrika. Het modern Afrika kennen ze totaal niet. Het Afrika uit jouw jeugd bestaat al lang niet meer. Tarzan en Jane zijn inmiddels uitgestorven en behoren tot de verleden tijd. Ben je weleens in Afrika geweest? Bezoek eens Ghana, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia en al die andere prachtige Afrikaanse landen. De hutjes uit jouw Tarzan en Jane jeugd zijn uit de kluiten gewassen moderne gebouwen geworden en het huidige Afrika is absoluut booming. Dat Afrika zeer rijk is aan grondstoffen is natuurlijk waar. De Europeanen hebben daar flink geroofd en dat is wat jij natuurlijk bedoeld met exploiteren. Maar maak je absoluut niet druk om de Chinezen. Die betalen netjes voor hun grondstoffen en het roofzuchtige van de Europeanen is ze totaal vreemd. Veel Afrikanen begrijpen eindelijk dat ze ontzettend rijk zijn en over vijftig jaar hebben ze het afkalvende en ineenstortende Europa met gemak ingehaald. En dat Afrikanoiden superieur zijn staat natuurlijk als een grote paal boven water. Kijk maar eens naar beneden en constateer zelf. 😉


  Maak melding

 54. Switie anna & MEDUSA,,

  natuurlijk ga ik hier niet uitweiden dat in een homogene samenleving er discri plaats vindt op grond van geloof/stand, maar wil ik dit voorleggen!!!

  hoe zou sur er hebben uitgezien met alleen maar Afrikanen, of alleen maar Hindustanen!!!!!

  Ik zeg…dan zouden wij kennen dezelfde homogene gedoe als er heerst elders nl: GELOOF & STAND !!!

  ons huidige Sur heeft naast deze 2 ook last van ras, en is dus een heterogene SAMENZIJN!!

  Wat denkt U!!!


  Maak melding

 55. @pasew

  Beste lobi brada,

  Een Suriname zonder Hindustanen of Afrikanen is voor mij ondenkbaar en zeker niet wenselijk. We kunnen samen uitgroeien tot het mooiste en prettigste land van Zuid-Amerika. We verenigen samen het mooiste wat er is en ik kan me geen Suriname voorstellen zonder mijn Aziatische broeders en zusters. Ik heb Hindustanen in mijn familie en ik ben er blij mee.

  Maar hier toch wel een grapje over ons. Alla pasew natuurlijk.

  Als Suriname ondanks alles toch mislukt, dan kan men leren van onze Afrikaanse broeders in het binnenland: roven en stelen.

  Als Suriname ondanks alles toch mislukt, dan kan men leren van onze Hindustaanse zusters: bosjebrug springen.

  Soso lobi Pasew! 😉


  Maak melding

 56. Switie anna,..later ga ik de pias uithangen 🙂

  alleen Afrikanen zou betekenen…

  de Paramaccaners verheven boven de Saramaccaners!!

  alleen Hindustanen,

  de Nikcerianen voelen zich verheven boven de Kwatta-Mang!

  Maar sinds, en omdat wij tog rijkelijk aan divers vertegenwoordigd zijn in SU, neme wij ook voor lief;

  eey koelie,.. waar is die jampa vraagt de blakkamang!!

  en zo zijn wij groot geworden, en werd er nooit iets gezocht achter deze benaming: KOELIE BLAKKAMANG JAMPA !!

  !!!!!!! DE SURI TROETELNAMEN !!!!


  Maak melding

 57. @pasew

  Ik heb er geen enkel probleem mee als een Surinaamse Hindustaan mij Blakkamang noemt. En ik weet zeker dat geen enkele Surinaamse Hindustaan aanstoot neemt aan het woord Koelie, uitgesproken door een Surinaamse Blakkamang. We weten allemaal dat er nauwelijks iets racistisch achter schuilt. Dat wordt het wel als we het in de context van de witte man gaan gebruiken. Dan krijg je het door de witte man bedachte woord ‘neger’ en ‘koelie’, maar dan met een heel andere lading. Als een witte het woord neger of koelie gebruikt is dat meestal zeer denigrerend bedoeld. Maar met Blakkamang, Koelie en Jampenesie uit Suriname heb ik geen enkel probleem. Inderdaad, onze suritroetelnamen.


  Maak melding

 58. Beste Anna_Zeepbel: In tegenstelling tot jij heb ik mijn informatie niet alleen van internet. Ik kom regelmatig in Afrika en praat dus uit eigen ervaring. het is dus geen Tarza

  En geloof mij: armoede, corruptie, ondervoeding,analfabetisme, verkrachtingen op grote schaal, kinderarbeid, uitverkoop van grondstoffen zijn aan de orde van de dag.


  Maak melding

 59. @anna_z.
  Het blijkt dus nu duidelijk dat we van mening verschillen over de interpretatie van wat heet “de mislukking van de multiculturele samenleving”.

  Volgens mij wordt daarmee bedoeld, dat de regeringen er niet in geslaagd zijn, de andere etnische groepen met de Nederlanders tot een volk samen te smeden.
  (dus integratie en niet te verwarren met assymilatie). Een ieder is op zijn eigen eilandje blijven leven en heeft zelfs geen poging van een handreiking naar elkaar toe gedaan!Elke groep had zijn (on)eigenlijk argument voor deze starre houding.De autochtone Nederlander voelde zich niet meer thuis in eigen land.De allochtone Nederlanders, Molukkers, Marokkanen,Turken,Surinamers etc.vonden dat beledigend gooiden de deur dicht, keerden zich in zichzelf en probeerden daarom een ‘staat binnen een staat’ te stichten(zie A’dam Z-O;Bijlmer meer).De regeringen hebben dit probleem niet optijd zien aankomen.Men heeft het erg onderschat en dat op den duur op zijn beloop gelaten!

  Natuurlijk hebben zich al eeuwen geleden groepen met een niet Nederlandse achtergrond in Nederland gevestigd.Maar daar hadden de autochtone Nederlanders geen “last” van.Ze voelden zich niet bedreigd door dat handjevol buitenlanders!De grote bezorgdheid en onverdraagzaamheid ontstond pas met de intrede van de zogenaamde gastarbeiders, die zo zoetjes aan ook letterlijk van kleur groepsgrootte veranderde!Daar had de gewone Hollandse man geen antwoord op!Het ging hem allemaal veel te snel!Vreemde mensen brengen immers vreemde gewoontes met zich mee!Ga jij er maar voorstaan!In Suriname merk ik nu precies wat de autochtone Nederlander heeft gevoeld!Er wordt vreselijk op de nieuwe Chinezen en Brazilianen gescholden!
  De Surinaamse vrouwen klagen erover dat hun Braziliaanse sexe-genoten hun echtgenoten afpikken, de Surinamer klaagt over de hygiëne van de nieuwe Chinezen etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.