Bezorgdheid om stroomvoorziening Suriname

13

PARAMARIBO, 25 aug – De oppositie maakt zich zorgen om de energievoorziening. Parlementariërs van het Nieuw Front en Bep schrijven dit in een brief aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Het parlement moet dringend geïnformeerd worden over de “ernstige tekorten aan energie.” Er moet een speciale vergadering worden uitgeschreven.

Het parlement zal dan moeten discussiëren over de energievoorziening op korte, middellange en lange termijn. Doorgaans betekent zo’n vergadering dat de regering uitleg moet geven. “Het is van groot belang dat parlement en samenleving voldoende geïnformeerd zijn over het beleid van de regering met betrekking tot energie. Dit, mede in verband met de instandhouding en verdere stimulering van de economische bedrijvigheid in het land.”

Volgens de parlementariërs zijn “ernstige tekorten in de energievoorziening” nu reeds voelbaar. Traditioneel is in Suriname de piekafname van energie het grootst in de maanden september en december. Volgens energiebedrijf EBS is er voldoende aanbod om de vraag te dekken. Het waterpeil in het stuwmeer bij de energiecentrale te Afobakka is hoog genoeg. De consument zal zich wel moeten inhouden. Maar dat is niet anders dan voorgaande jaren.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. Energie/infrastructuur is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van een land.Hierin hebben de Nederlandse broeders een behoorlijke steek laten vallen.Ieder kan invullen wat de rede hier van kan zijn.Heden nog zijn de adviseurs en project ontwikkelaars buitenlanders.Deze problemen zijn niet van vandaag.Er is geen ene overheidsbedrijf dat goed bestuurd wordt.De parlementariers willen met kracht en geweld dit zo houden
  Zie recentelijk wat mv.Wijdenbosch verkondigde.Er is geen andere oplossing dan alle overheids bedrijven te privatiseren.Hierdoor zou de vriendjes politiek op houden en capabele mensen aan het bestuur komen met kennis om zo een bedrijf te leiden.Zie waterbedrijf/telecombedrijf ze worden niet goed bestuurd.Kennis van telecom zit volledig in buitenlandse handen.Bouterse heeft niet de kennis om deze problemen op te lossen. Hij heeft verkeerde adviseurs als het gaat om deze technologische ontwikkelingen en visie voor de toekomst.Blijft niets over dan 49% van de aandelen te verkopen aan Surinamers.[geen buitenlanders]Wij moeten vertrouwen hebben in ons eigen kunnen.En niet zoals nu alles aan buitenlanders te geven omdat wij elkanders niets gunnen.Ik heb persoonlijk mee gemaakt dat je op ras en mis gunning aan je eigen volk niet binnen komt en de witte het krijgt.Wie zich een weg inkoopt is de Chinees.


  Maak melding

 2. Switie anna pe joe de,

  wij gaan tegemoet donkere tijden in suriname , derhalve verplicht ik jou om al de kaarsen op te sturen, dan worden zij tenminste gebruikt voor wat het bedoeld is!!

  uit met de pret 🙂 😉


  Maak melding

 3. @pasew en overige forummers, Odi odi.

  Savion: Wie zich een weg inkoopt is de Chinees.
  Zie ook recent bericht hoe de Chinezen zich reeds jaar en dag Inkopen via anderen.

  ANP: 25/08/201
  Politie Italië ontdekt miljoenen nepartikelen
  ROME – De Italiaanse politie heeft dit jaar al beslag gelegd op 52 miljoen vervalste voorwerpen.

  Het gaat om onder meer 100.000 condooms, Ray Ban-zonnebrillen en 2 miljoen vervalste treinkaartjes voor de reis van het centraal station van Rome naar het vliegveld van de hoofdstad.
  De treinkaartjes waren in China gedrukt. Dat heeft de fraudeafdeling van de Italiaanse fiscale politie zaterdag bekendgemaakt.

  De politie heeft in verband met de fraude 97 leden van bendes aangehouden, van wie er bijna 40 Italiaan zijn. De politie arresteerde zeven Chinezen die in Rome woonden.
  China
  De fiscale politie houdt naar eigen zeggen 35 controles per dag, wat dagelijks vervalste voorwerpen met een waarde van 2 miljoen euro oplevert. Veel namaak-goederen zijn uit China afkomstig.

  In Venetië vond de politie een groot aantal namaak-horloges van beroemde merken als Rolex en Cartier. In de noordelijke stad Salo werd een groot aantal nepmobieltjes gevonden. Ook werden grote hoeveelheden namaak-schoenen gevonden van populaire merken als Nike en Adidas.

  Dus overal weten de Chinezen zich een weg in te kopen.
  @pasew: Koop nooit een CONDOOM bij een CHINEES.
  Het kan eventueel verstrekkende gevolgen hebben op langer termijn.


  Maak melding

 4. We kunnen brullen en schreeuwen wat we willen.Beter zou het zijn te accepteren dat wij gezamenlijk gefaald hebben in dit land voorzieningen te treffen die met de bevolking kon meegroeien.Wij moeten accepteren dat wij een derde wereld land waren,zijn en gaan dat heel lang blijven als wij niet leren om 50 jaar voor te plannen.Nog in de jaren tachtig was de kokolampoe geherintroduceerd.We kunnen dat nu ook weer hervatten en niet huilen omdat er geen stroom is.

  Cobie.


  Maak melding

 5. anne mi gudu,

  switie anna is mijn @ anna-z, en hebben wij zo onze hangmat-explosie,…ik zou tog niet durven zo’n dubbelzinnig kaarsenpret aan jou voor te stellen!!


  Maak melding

 6. anne,

  Pasew, ik zal kaarsjes voor je meenemen, maar als ik aan Sur denk dan voelt het echt als: mi gwa oso!

  jij bedoelt..de kist is geland..de deur gaat open en sta jij daar bovenaan ademend !!!!! I AM HOME !!!!!

  ik ken dat mi gudu..i too love it !


  Maak melding

 7. Fer. E. Odi,…

  reken maar dat ik al die petplessen een bestemming geven ga, want zowaar past dit plastic in het parlement boven beter dan halverwege 🙂 🙂


  Maak melding

 8. weer van die domme reacties en altijd van dezelfde personen,er staat iets in de krant,en hebben ze direkt negatieve reacties op,wat voor verstand hebben deze mensen,Ten eerst men moet de energie bedrijf EBS,altijd in handen houden van de overheid en als men gaat privatiseren wordt juist alles duurder voor de surinamers en dta zitten de surinamers niet te wachten,kijk maar met alles wat hier geprivatiseerd zijn,dan zie je dat je met alles wat geprivatiseerd zijn meer moet gaan betalen,want dan heb je die graaiers,die over anders man ellende rijk worden,en we hebben genoeg kennis van hoe wij de energie probleem gaan oplossen,dus mensen no bigien gie kommentaar voordat je de rest niet weet,want EBS is goed bezig en is een kennis bedrijf met verstandige mensen,waar heb je geen uitval van energie,gelijk hebben sommigen dat je vooruit moet denken ten aanzien van de orziening van energie op lange termijn,en dat doen ze ook,alleen komen er meer huizen en bedrijven die weer energie gebruiken ,dat is logisch maar er komen oplossingen ervoor,dus tapoe joe movie en zie whats going on the coming next years,soso boeng gire sranang,en no frede stree de foe stree gie wie sranang en no spang,het komt goed met suriname als de surinamers dat willen en wie in het buitenland woont moet rustig met zijn negatieve oordelen blijven,want zijn de zelfde mensen die straks in suriname willen komen wonen als het beter wordt,en het wordt beter en het gaat weer veilig worden in de toekomst,want de surinamers in suriname willen geen problemen meer in het kland ze willen vooruitgang zien en dat zijn ze mee bezig en dat hangt ook af van hun als ze dat willen bereiken en dat kan je alleen bereiken als je samen werken onder elkaar en niet elkaar neerhalen zoals velen in deze forum doen,maar zijn meestal de domme surinamers die hun hoop zowel hier als in suriname hebben verloren,ding las pasie!Na mi takie


  Maak melding

 9. Het probleem rond de energievoorziening in Suriname is te wijten aan de laksheid van de opeenvolgende Nieuw Front kabinetten o.l.v. van de stiekeme,achterbakse en gemene ex-president R. Venetiaan. Zijn regeringen hebben m.b.t. tot de nutsvoorzieningen nooit rekening gehouden met o.a. de volumegroei van de bevolking in de samenleving. Nutsvoorzieningen dienen afgestemd te worden op de groei van o.a. de bevolking in een land.

  Tijdens d regering Wijdenbosch werd er wel aandacht geschonken aan dit vraagstuk. Zijn voorstel om te denken aan een mini-kerncentrale voor Suriname kwam onder zwaar vuur te liggen. Ook Nederlandse deskundigen gingen zich met dit voorstel van Wijdenbosch bemoeien. De kritieken waren niet mals.Mensen kijken alleen naar de negatieve kanten van kernenergie.De positieve kanten houdt men angstvallig geheim. Jammer dat men dit voornemen in Suriname niet heeft doorgezet.

  Een goed alternatief voor Suriname zou zijn het op grote schaal toepassen van zonne energie.Er is volop zon in Suriname aanwezig en het is gratis. Alleen de investering vraagt om een kapitaalinjectie.De moderne zonnepanelen en de daarbij behorende randapparatuur(transformatoren,enz) maken het mogelijk om krachtige wattages te leveren waardoor duizenden gezinshuishoudingen en bedrijfshuishoudingen van energie kunnen worden voorzien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.