Suriname’s Terugroepwet onder politiek vuur

27

PARAMARIBO, 24 aug – De zogenaamde Terugroepwet deugt niet. Dit stellen parlementariërs. De wet maakt het ‘terugroepen’ van parlementariërs door hun politieke partij, niet zo makkelijk als mocht worden verwacht. Er zijn meerdere interpretaties mogelijk. Dat maakt de wet verwarrend, zoals bij het terugroepen bleek van Diana Pokie en Waldie Adjaiso.

Beiden zitten nog in het parlement. Hun politieke partij, Bep, riep ze wel terug, maar kreeg van de rechter nul op het rekest. Toch had het Centraal Hoofdstembureau als verkiezingsautoriteit al zijn zegen gegeven. “De wet moet naar ons democratisch bestel sluitend worden gemaakt, waardoor die niet langer voor meerdere uitleg vatbaar is”, zegt parlementariër Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) tegenover de Ware Tijd. Wijziging is dus onvermijdelijk.

Volgens Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) is een heroriëntatie gepast. Niet alleen regering en parlement, maar ook partijleiders dienen de koppen bij elkaar te steken. “We moeten nagaan of de wet zoals die staat, de normen en de geest van de grondwet uitademt”, zegt Santokhi. Zoals de kaarten nu liggen is de kans op willekeur en machtsmisbruik levensgroot. Met het geval Pokie/Adjaiso krijgt de politiek dus een mooie gelegenheid slagvaardigheid aan de dag te leggen.


27 REACTIES

 1. Als ik mij niet vergis,is het deze zelfde pan-ka die zei dat de assemblee de wetten maakt en rechters dienen het uit te voeren.Volgens hem mag de rechter alleen een ander besluit nemen als het niet om zijn baas bout gaat.Dus moet de hele amnestie wet getoetst worden aan onze democratische beleving voor het effectief wordt.

  Cobie.


  Maak melding

 2. TerugroepWET versus Grondwet!
  samen de koppen bij elkaar steken voor verandering!
  Die verandering vindt plaats als u UW stem uitbrengt voor de NDP!


  Maak melding

 3. Wat lees ik.

  Niet alleen de terugroepwet deugt niet, ook die vernieuwde amnestiewet klopt voor geen meter.
  De van moord verdachte 8 dec. criminelen komen niet in aanmerking voor de onlangs aangenomen amnestiewet.
  zie starnieuws.

  Sluit die man op dan zijn we van al het gedonder af.
  Niks geen terugroepwet of amnestiewet.


  Maak melding

 4. zelf de voor-zitter van het pop-pen-kast heeft duidelijk geroepen,dat die hele terug-roep-wet als wel de amnistie-wet een ONDING is..

  waar hebben wij hét dan over..

  leden poppenkast parlement,,zo spoedig mogelijk bij de eerst volgende bijeenkomst,a.u.b om uw dure tijd te verkwanselen direct deze wetten vernietigen in het belang van land/volk..

  het hele amnistie-wet wordt zowel door su. als ver buiten su.ver-afschuwd afgewezen en dat weet baas dddb ookal,het is hem nu doorgedrongen..


  Maak melding

 5. baas,,,als setrowidjojo van l.v.v. niet deugd,volgens sital rijst coordinator de machtigste man aldaar,,

  laat meneer sortro-widjojo dan de eer aan zich zelf houden..

  sital beschuldigt deze meneer als zijnde leugenaar liegen en bedriegen de hele rijst rector is voor vele milioenen verlies geleden,waarom zou je dan deze meneer die veel verkeerd doet aanhouden..


  Maak melding

 6. De rechter heeft gelijk! In de waarachtige democratie mag een politieke partij geen belangrijke rol spelen. De verhouding kiezer-gekozene is van primair belang. De grondwet van Su vraagt een terugroeprecht-wet in de zin van de waarachtige democratie. De rechter heeft indirect blijk gegeven wat dit inhoudt; een stelsel waarin politieke partijen ten hoogste een ondersteunende rol dienen te spelen en niet meer dan dat. Op de keper beschouwd is de wijze waarop politieke partijen zich profileren in strijd met de waarachtige democratie.

  Derhalve: De rechter heeft mijn kijk op hoe de democratie conform de grondwet van Su moet worden ingevuld, bevestigd. Politieke partijen in de waarachtige democratie zijn per definitie vreemde eenden in de bijt. Dus werkt een ieder die zich achter een politieke partij schaart, mee aan de verkrachting van de echte democratie. De grondwet van Su geeft mij gelijk. En nu ook de rechter!


  Maak melding

 7. Boycotten en Gmap.
  worden jullie niet een beetje moe om steeds 8 december te gaan herkauwen?jullie zijn toch geen koeien?
  jullie doen steeds als een achterlijk ezel.


  Maak melding

 8. De Hypocrieten zijn thans tot acties overgegaan.
  Ze zijn aardig met hun (minnetjes) bezig geweest.

  Wees voorzichtig als u steeds volledig achter iemand wilt staan.
  Het kan eventueel verstrekkende gevolgen hebben.
  Ronny Asabina zal dat nimmer accepteren.


  Maak melding

 9. Natuurlijk is er VRIJHEID VAN MENINGSUITING.
  Maar niet overal op deze aardkloot wil de mens dit accepteren.

  En gelukkig dat er voor- en tegenstanders zijn, die elkaar altijd dienen te respecteren.


  Maak melding

 10. Wiep-Dingo ,
  Elk % van 0 (nul) , blijft 0 (nul)!!!
  Rethink !!!
  Me , Myself and I Love SU , zonder rem !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 11. Vanaf Mega Crimineel Bouterse en zijn zoon dino en een groep zware crminelen de macht in suriname hebben zijn alle wetten en regels ineens onbruikbaar in suriname rara hoe kan dat?


  Maak melding

 12. leGMAPje ,
  Tijd voor je pillen !!!
  Jij lijdt aan de-realisatie !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.