Suriname voert veiligheidscontrole containers op

8

PARAMARIBO, 23 aug – Suriname heeft haast met het opvoeren van de controle op vrachtcontainers. “Een wereldrecord.” Zo noemt Troels Vester, regionaal adviseur van de United Nations Organization on Drugs & Crime, UNODC, Suriname’s aansluiting. Niet eerder maakte een land zoveel tempo. Volgens Melvin Linscheer, presidentieel veiligheidsadviseur, is er alle reden voor.

Suriname is zich er bewust van dat het niet geïsoleerd kan en mag functioneren. De grensoverschrijdende misdaad loert van alle kanten. Wapen-, drugs- en mensensmokkel, witwaspraktijken en terrorisme maken deel uit van de dagelijkse realiteit. Vandaar ook de samenwerking met UNODC. Op onder meer de Nieuwe Haven in Paramaribo komen hypermoderne containerscans te staan.

De scans moeten anders dan het huidige scansysteem, meer opleveren. Linscheer verwacht veel meer zicht op wat het land in- en uitkomt. Bovendien is er ook de druk van buitenaf. Van Suriname wordt verwacht dat het zijn verantwoordelijkheid voor internationale veiligheid kent. “Als je het niet doet, zullen een aantal landen je goederen niet meer afnemen”, zegt Linscheer. Volgens de Amerikaanse ambassadeur, John Nay, betaalt zijn land het grootste deel van de kosten.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. suriname hoeft zich niet te isoleren maar moet ook zijn regels kunnen handhaven om ook zelfstandig en eigen handig die probleem op te lossen ,door eigen bestuur van veiligheid in het land


  Maak melding

 2. jullie snappen deze tori tog wel mijn geliefde broeders & zusters bolletjes bewaarders in verboden gaatjes????

  De Wereld is wel bekend met de DADA praktijken,..nu als pres is de druk bij hem DRUKKEND, dus als hij niet gaat haast maken, dan mag hij straks internationale vluchten maken > ALLEEN < binnen het Suri-ruim 🙂


  Maak melding

 3. Heftige ruzie in paleis DADA!!

  PA,..geef me een brik, nog 1 lading da kan ik een 2e bentley binnenhalen!

  Nee boi,..wij worden ge-satelliet door Big Brother!

  Nou en,..da schiet ik dat ding neer, waar is het??

  In de lucht mi boi in de lucht!!

  in de lucht PAPIE…HOE KAN DAT???

  🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 4. Paleis DADA heeft goed gekozen:verwelkom de Surinaamse Nederlanders en laat ze hun bijdrage AAN HUN VADERLAND LEVEREN!stoor ze niet !

  Laat ze elk jaar komen en veel euro’s meenemen en veel sociale projecten uitvoeren!


  Maak melding

 5. @virago 535: “Guguplex Techmologie” zoekt nog naar enkele gekwalificeerd en gemotiveerd kaders.

  Indien (virago 535) hiervoor gekwalificeerd is en ook aan de overige voorwaarden voldoet, wordt betrokkene in de gelegenheid gesteld om te solliciteren bij “Guguplex Technologie”.

  Namens DOE, zal ik even bellen met directeur Orlando Olmberg.
  *Geloof in eigen kunnen. Blijf het VADERLAND verder opbouwen. En heb vertrouwen in onze SRD. No mek grap.

  Stem strategisch: STEM DOE!!!


  Maak melding

 6. wat is de achtergrond gedachte van de zware controle containers..

  het is niks anders,dan de hollanders tegemoet te komen ,,dat er gecontroleerd wordt op zoek naar drugs,zodat de hollander enig sinds verzachtende maatregelen kan doorvoern op schiphol honderd procent..

  dus onze baas heeft ingezien en moet water bij de wijn doen (slijmen) om toch enige middelen los te wrikken van de noord-zee..

  de hele wereld afgereist en nergens succes gehad,dus proberen op een andere boeg..

  al die sleutels heeft niks opgelevert..


  Maak melding

 7. Dit is ook een reden om extra controle uit te voeren op Containers.

  Vandaag 23/08/2012. De beelden waren ook te zien op NOS
  Inval van marechaussee ‘indrukwekkend’

  EMMELOORD – ‘Het was héél heftig!’ Een ooggetuige is er een dag na de inval van de Koninlijke Marechaussee aan de Verlengde Gildenweg in Emmeloord nog steeds stil van: ‘Het ging er niet zachtzinnig aan toe. Echt heel indrukwekkend.’

  In Antwerpen werd dit weekeinde een drugstransport van 2.100 kilo cocaïne onderschept met een waarde van 70 miljoen euro. Woensdagmorgen werden er op het industrieterrein Nagelerweg in Emmeloord vijf verdachten aangehouden (klik hier voor het artikel aan de hand van het persbericht van het Openbaar Ministerie).

  Vier burgerauto’s
  ‘Er stoven vier auto’s het terrein op: twee BMW’s en twee Audi’s, allemaal gewone burgerauto’s’, aldus de ooggetuige, ‘Er stapten mannen met bivakmutsen, helmen, kogelvrije vesten en getrokken pistolen uit. Al snel hadden ze drie mensen op de knieën.’

  ‘Ze vroegen of wij iemand hadden zien weglopen. Daarna zijn ze naar de achterkant gerend, omdat het pand ook een achteruitgang heeft. Daar hebben ze met behulp van honden twee mensen gevonden, die zich in de sloot hadden verstopt. Die werden er niet zachtzinnig uitgehaald.’

  ‘Ze werden zó hard aangepakt dat één van die mannen bijna liep te janken. Het waren allemaal ‘gewone Nederlanders’. Dat hoorde je als ze schreeuwden of de marechaussee iets rustiger aan kon doen. Het schijnt dat ze verderop, bij Groothuis, ook al twee vrouwen op de knieën hadden. Die hadden er kennelijk iets mee te maken.’

  Geen zuivere koffie
  Ondernemers uit de buurt hadden zich in het verleden al vaker afgevraagd wat er in het pand gebeurde: ‘Dan kwam er ’s avonds om tien uur, half elf iemand heel sneaky aangereden. Op zo’n moment vraag je je toch af: wat doet iemand daar ’s avonds laat? Dat zijn geen tijdstippen dat je even je boekhouding gaat bijwerken. Wij hebben altijd gezegd: geen idee wat daar gebeurt, maar het is geen zuivere koffie.’

  ‘Vlak voor de vakantie kregen we echt een vermoeden dat er iets aan de hand was. Toen kwamen er twee Belgische vrachtwagens met containers. Er was niemand in het pand en ze zeiden tegen ons: we komen lossen. Wij vroegen wat ze bij zich hadden. Dat bleken mango’s te zijn. Merkwaardig, want ze hebben daar geen koelcel ofzo. Later waren ze toch aan het lossen. En nu heb je het vermoeden dat daar wel wat ingezeten zal hebben…’

  Eigenaar en verhuurder
  Het pand is eigendom van een aannemer en wordt door een makelaar verhuurd aan een echtpaar uit Luttelgeest. De eigenaar rook al langer onraad, want de aannemer heeft aan de buren gevraagd of ze het zaakje in de gaten wilden houden.

  De makelaar had niets in de gaten: ‘We hebben het ongeveer een jaar geleden verhuurd. Als we mensen niet kennen, stellen we soms wel wat vragen aan relaties. Dat hebben wij ook hier gedaan. Ze woonden gewoon op een boerderij in de polder. Als ze zich dan kunnen legitimeren, ze hebben een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en er komen geen gekke dingen uit, dan kun je ze moeilijk verdacht noemen en de huur weigeren.’

  Handeltje in stenen
  Vanuit het bewuste pand werden ook restpartijen stenen verhandeld. Die kwamen uit Spanje en Italië en werden aan de man gebracht via Marktplaats. Het vervoersbedrijf dat regelmatig stenen bij het pand afleverde, had absoluut niet in de gaten dat er iets niet in de haak was: ‘Het zijn hele nette mensen, die altijd hun facturen netjes betaalden.’

  Luttelgeest
  Vier verdachten komen uit Amsterdam, de vijfde uit Luttelgeest. De laatste was een Amsterdammer, die sinds een aantal jaren een boerderij in de polder heeft. Een buurman van die boerderij vertelt: ‘In het verleden hadden we wel wat contact. Een hele aardige man. Zijn vrouw was ook heel aardig. Ze zijn zelfs één keer op een buurtfeest geweest. Maar de laatste jaren waren ze er eigenlijk nooit. Het contact verwaterde: het zijn Amsterdammers en dat zijn toch andere mensen…’

  Een andere buurman zegt: ‘Ze hadden op het erf een stacaravan staan. Daar zaten ze soms in het weekeinde. Dan vraag je je wel af: apart dat je een boerderij hebt en er bijna nooit bent. Waar doen ze dat van? Maar er was geen sprake van overbodige luxe ofzo. Ze reden in een hele gewone auto.’

  Twee keer brand
  Bij de boerderij en de schuur stonden twee losse schuurtjes. Die zijn de afgelopen jaren successievelijk afgebrand. Beide keren werd er een wietkwekerij ontdekt. ‘Kennelijk hadden ze een draadje verkeerd aangesloten’, lacht een buurman.

  Ook de andere buren zeggen stuk voor stuk dat het ‘aardige mensen’ zijn: ‘Daarom verwondert dit verhaal mij wel een beetje. Aan de andere kant… gezien die twee brandjes verwondert het me ook weer niet.’


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.