‘Bijna Surinamer’ status voor Surinamers buiten

83

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 23 aug – Surinamers in het buitenland krijgen een burgerlijke status die bijna gelijk staat aan die van Surinamers thuis. Dit zegt ex-president Jules Wijdenbosch. Alleen deelnemen aan verkiezingen in Suriname mag niet. Het wordt allemaal keurig geregeld in een wet die nog bij het parlement moet belanden.

Na goedkeuring wil de regering echt grondig beleid uitstippelen. “Maar ik benadruk dat ik niet vooruit wil lopen op zaken, omdat deze nog verder besproken moeten worden. We vinden dat de status van de Surinamers in het buitenland door het parlement bepaald moet worden”, zegt Wijdenbosch tegenover de Ware Tijd. Volgens het wetsvoorstel komt elke buitenlandse Surinamer in aanmerking die in Suriname is geboren.

Ook personen met tenminste één in Suriname geboren ouder, komen in aanmerking. Het voorstel voorziet in rechten als werken en studeren in Suriname. Ambten waarvoor het bezitten van de Surinaamse nationaliteit is vereist, komen ook beschikbaar voor deze groep. Het zich kandidaatstellen voor parlement of presidentschap is nadrukkelijk uitgesloten. Het betekent niet dat in de toekomst het actief en passief kiesrecht niet ook beschikbaar komen.

83 REACTIES

 1. Dit juich ik toe..diaspora in ned is aardig vergrijst, en is de roep > back to the roots < groot!!

  een win-win situatie,..een extra euro bron voor SURINAME!!!

  Alleen haat ik de RAT jules…BAH


  Maak melding

 2. Jammer dat er in Nl geboren mensen wier ouders in SU geboren zijn geen President en of Parlem.lid mag oif kan worden. Een heleboel zijn buitengewoon goed gestudeerd en hoogbegaafd. Bouta en soortgelijken kunnen zij op de centralemarkt staande verkopen en of in hun zak stoppen, zonder dat zij iets van merken!!!!

  Volgens mij is Jules Wijdenbosch bezig na de vorige huichelachtige preek te gaan planten in de hemel!! Hij voelt de klappenslaag van Bouta nogsteeds!!


  Maak melding

 3. Goede zaak. Hopelijk niet te laat. De vorige regeringen hebben steeds geweigerd dit te realizeren ondanks dit alleen maar enorme economische voordelen heeft voor Suriname. De laatste venetiaan regering was zelf zo bizar op dit stuk dat ze hun minder slimme buza minister gebruikten om constant vernedered te praten over de surinamers in diaspora.


  Maak melding

 4. Beste mensen…tjek deze!!!

  van der San blundert 50.000 euro,…lachin “herstelt” een leugen en plots komt de RAT Jules in beeld!!

  hij gaat geven NEDERLAND een les in DEMOCRATIE..hahaha

  en nu mag hij de status van de diaspora toelichten!!!

  zie hier nieuwe RATTEN- BELEIDS- INZICHTEN!!!

  Bedenk reageerders…bedenk: wie liep op straat te demo tegen deze RAT;

  * jouw papa mama en opa
  * of jijzelf,….verkoop je huid voor sardien is 17e rijkste land onwaardig!!!!


  Maak melding

 5. Hoe verzin je het.

  Neen, ik wil ook de stem-status.
  Het liefs van hieruit. Ik denk dat 100.000 surined stemmers genoeg zijn om het land over te nemen, want jullie maken er een puinzooi van.

  Voordat ik ook maar 1 koperen cent investeer, moeten de ratten opgeruimd zijn.
  Dat is de deal.

  “Schoon Suriname, O land van mijn dromen” etc etc.
  Krien de kondre eerst.


  Maak melding

 6. Kunnen Bijna-Surinamers dan ook een beroep doen op bv. Kinderbijslag, AOW, etc… uit Suriname?

  Niet dat dit veel is, maar als 500.000 Bijna-Surinamers allemaal een tientje per maand moeten ontvangen, is dat dus 5.000.000 euro, per maand…

  En dat maal 12 = 60.000.000 euro per jaar extra uitkeringen.

  Wat mag de Bijna-Surinamer wel, en wat niet? Of draagt hij de lasten, maar niet de plichten?


  Maak melding

 7. Dit is natuurlijk een geweldige zet van Suriname en hier is gelukkig goed over nagedacht. Onze ontspoorde, vaak schizofrene SuriNeds, blijven natuurlijk onze kinderen en we zullen ze nimmer in de steek laten. Dat ze echter niet mee mogen doen aan de Surinaamse verkiezingen is nogal logisch. Veel van onze SuriNeds behoren namelijk tot de politieke onbenullen, en het kan niet zo zijn dat degenen met een redimusumentaliteit zullen bepalen wat er in ons mooie Suriname gebeurd. Dat zou ongekend rampzalig zijn voor ons prachtige land en ik zie de koloniale Calimerostanen in dat geval al in hun bleke handjes wrijven. Investeringen echter zijn welkom en meedenken mag altijd. Maar constuctieve elementen toevoegen aan de Surinaamse politiek lijkt me ongewenst vanwege de van propaganda gespeende Calimerostaanse invloed op de gemakkelijk manipuleerbare SuriNed-psyche. Onder voorwaarden steun ik deze stap van onze meest progressieve regering aller tijden van harte. Hopelijk kan deze nieuwe wet een positieve impuls geven aan de op dit moment arrogante loze kritiek van onze deels zwakzinnige broeders en zusters in het naar koeienstront stinkende natte poldertje aan de noordzee.

  Leve Suriname!!!!!!!!!!!!!!! 😉

  PS: I love thumbs down! 🙂


  Maak melding

 8. Hahahaha Bosje blijft van die sopi batra.
  dit moeten we in de lijn zien van die 18000 wonigen 4miljard uit china,miljoenen uit india, investeerders die in de rij staan.
  Charme offensief me boi,wij hier zijn niet zo achterlijk als die paarse schapen van ocer.Bosje plas je nog in je broek?


  Maak melding

 9. Het Kiesrecht is aan de Surinaamse nationaliteit VOORBEHOUDEN!Stem NDP!Alle Surinamers in Nederland:
  keer naar het vaderland terug en bouw het op!
  geloof in Suriname en stem NDP!


  Maak melding

 10. Natuurlijk hoop ik dat deze regeling ingaat na HEENGAAN van DADA,…want deze man heeft de neiging in een coca-roes onze “roestige oudjes ” te ontvoeren tbv zijn pleinpret 🙂 🙂


  Maak melding

 11. wijdenbosch luister even!!
  Degenen die oorspronkelijk geboren zijn geweest in Suriname en zich elders verplaats hebben in de wereld zijn voor hun leven lang surinamers gebleven en zullen dat voor eeuwig zijn .Ze voelen zich altijd surinamers in hun harten en hebben geen speciale status nodig om eraan herhinnerd te worden dat zij surinamers zijn.
  Mijn hemel toch,
  wijdenbosch in andere landen worden burgers van diverse nationaliteiten in de gelegenheid gesteld om te stemmen tijdens de verkiezingen in hun originele thuisland.
  Welke status wil je aan de als geboren surinamers woonachtig in andere landen, geven dan?
  Ze dragen al de status vn Nederlanse burgers of amerikaanse burgers of anderen.
  Ze zijn niet statusloos en jij bent gelukkig geen Columbus die het in het jaar 2012 ontdekt heeft dat surinamers elders op de wereld statusloos zijn .
  Ga je maar bezig houden met belangrijke zaken en ga je afvragen hoe het mogenlijk is geweest om een moordenaar,landverrader als bouta het roer van ons land in handen te geven.Je zal tot de ontdekking komen dat je vriend bouta de status waarvan hij heden geniet, helemaal niet VERDIEND had.
  Zijn status als moordenaar en landverrader past beter bij hem en voor jouwzelve de status als Medeplichtige in dit alles is geheel RECHTVAARDIG.


  Maak melding

 12. Paleis DADA van Desi heeft gekozen om de Diaspora eindelijk aan te pakken!Een Surinamer die gevoel heeft voor Suriname gaat Suriname ook daadwerkelijk opbouwen!!
  Verwelkom die groep Surinaamse Nl.
  Fantastische set van Paleis Dada!

  hup hup Dada,
  Langzaam maar zeker gaat Suriname vooruit!


  Maak melding

 13. Daar gaat de VHP haar diaspora beleid !

  Laten we wel wezen, het was de NDP die deze discussie in de aanloop van de verkiezingen in 2010 had aangezwengeld, en heeft Santokhie geprobeerd dit idee weg te kapen om sympathie en geld te winnen onder zijn mensen in Ned.

  Maar hoe zit het (strakjes als dit door mocht gaan) met de visa/toeristenkaart regeling ? Hebben diaspora Suri’s dan ook nog zo’n inreis document nodig ?


  Maak melding

 14. Een Brug tussen Suriname en Guyana,
  Handel,personenverkeer=welvaart voor beide landen!
  Een china town midden in het binnenland verdrijft de guyanezen van ons TIGRI gebied!


  Maak melding

 15. betekend het ook dat je ook zonder visum ernaar toe kunt.
  neem een voorbeeld van Filipijnen, Diaspora hebben geen visum nodig bij bezoek aan het Land van herkomst. lijkt meer een stunt voor stem vee.


  Maak melding

 16. Zoveelste kabaal van deze regering.Laten we zeggen geen woorden maar daden ala Venetiaan.Deze regering lult meer dan ze doen.We weten het paarse ezels “praatjes vullen geen gaatjes”.


  Maak melding

 17. @virago

  Eeeeyyyy virago, denk jij dat wijdenbosch zijn masterplan om de surinamers, woonachtig buiten Suriname, aan de zijde van de ndp sekte zal krijgen met zijn huichelachtige praktijken?
  Ik denk van niet!
  De surinamers woonachtig buiten surinamers bestaan niet alleen uit ndp fanaten ,slechts een klein deel ervan. Gelukkig ook!
  Arme virago,jij draait overuren hier mang, het lijkt alsof de verkiezingen morgen in Suriname gaan plaatsvinden,wat is er aan de hand?
  Is het vetrouwen in die partij van je, de ndp zo geschaadt dat je zo vroeg begonnen bent met verkiezingscampagne hier?
  Gelukkig ,jij beseft ook dat de kansen van je partijtje weinig of helemaal geen overlevingskansen heeft in de toekomst.
  God zijt dank hiervoor.
  Het vertrouwen in je ‘hemelse partij’ de ndp


  Maak melding

 18. @Ray:je hebt geen idee van hoe diep het zit bij virago!
  Jij geloofd niet in Suriname en bent negatief ray!!!

  Kom je vaderland steunen en verwelkom de Surinaamse nederlanders!

  Pasew:ze kunnen me niet betalen!onbetaalbaar ben ik!


  Maak melding

 19. Duurzame ontwikkeling door aanpak van de NDP !
  Suiriname gaat Vooruit!
  Brug naar Guyana ,weg naar Brazilie
  Geloof in de Potentie van dit mooi land Suriname!


  Maak melding

 20. Versnelde ontwikkeling,Huizenbouw
  Suriname wordt internationaal ontsloten(bruggen)
  Ik geloof in dit Prachtig land Suriname daarom stem ik NDP!U toch ook in 2015!


  Maak melding

 21. virago mie lobie a torie foe joe die domme vene aanhangers blijven dom na al die jaren venitiaan zonder vooruitgang maar daarvan houden ze en nu zie je progres dan is het niet goed ik weet niet wat ze nog meer willen


  Maak melding

 22. @virago,
  arm ding, ben jij door je vooraad aan poedermedicamenten heen?
  Oooh het zit diep bij jouw, zo diep dat je het totaal geen moer schelen kan wie of wat allemaal het land bestuurd.Een moordenaar ,een landverrader,,neen hoor voor jouw maakt het niks uit omdat het gelukkig gaat om een ndp liefje van je.dus is het goed volgens jouw.
  Arme virago,je partijgenoten gaan de guyanezen niet wegsturen hoor, nee integendeel zeggen ze bij woorden van Lackin,dat zelfs TIGRI hun niet scheiden kan.
  Je partij genoten nemen het gezegde..hou je vrienden dichtbij het hart ,maar je vijanden nog dichterbij,heel letterlijk en heel serieus op.
  Whahhaaaaaaaa……


  Maak melding

 23. @nello

  is het vragen naar gerechtigheid dom heden?
  Is het vragen om de moordenaar te doen belanden in de gevangenis dom te noemen?
  is het dom om te vragen dat de bouta amnestie ding nietig wordt verklaard ,
  is het dom te vragen dat ons land geregeerd moet worden door capable mensen, mensen met een visie,een beleid en kennis en academische opleiding,
  is het dom om te vragen dat Suriname een leider moet hebben met een schoonblad en geen lange waslijst aan criminele daden van allerlei soort zoals je baasje bouta en dat ook nog internationaal?
  Tsjonge jij moet nog heel veel gaan leren ,jochie.


  Maak melding

 24. altijd als ze naar holland gaan,hebben ze van deze waan ideën..

  dat hebben alle leiders tot nog toe gezegd,voral als ze een djokoo hebben genuttigt in a’dam/den haag..

  en als ze terug zijn in su.,dan is alles vergeten..

  dus wordt het volk in nl. een grote worst voorgehouden,die nergens op slaat en ze leefden vrolijk verder..


  Maak melding

 25. @Ray
  Wat voor een onzin kraam jij uit op deze Donderdag 23 augustus 2012 om 16:04 uur?
  wijdenbosch luister even!!
  Degenen die oorspronkelijk geboren zijn geweest …..

  Wat lees ik?????
  “Oorspronkelijk” … “geboren zijn” … “geweest”?
  Wie is niet oorspronkelijk geboren???
  Waar je geboren bent,ontspringt jouw leven,toch?
  En het gebruik van het woordje “geweest” maakt het van kwaad tot erger!Geboren geweest!!!!
  Wat is Nederlands een moeilijke taal zeg!


  Maak melding

 26. Ik vind het een goed idee. Kijk maar naar Turkije en Marokko. Het gaat om je eigen land en niet andere landen. Wil je je eigen land opbouwen, dan moet je ook denken aan de Surinamers daarbuiten en zoveel mogelijk mogelijkheden creeren.


  Maak melding

 27. @Medusa

  Luister Medusa,
  laat mij het toe om het bovenstaande relaas van mij,gebruikmakende in ditjes en datjes aan jouw uit te leggen.
  Met oorspronkelijk geboren worden wordt bedoeld degenen die van geboorte surinamers zijn en Suriname als hun geboorte land hebben op alle officiele documenten.
  The land of my origin is Suriname.
  God toch, Medusa,
  het lijkt alsof het woordje ‘GEWEEST’, je helemaal uit het veld geslagen heeft.Wij zijn hier niet bezig om een examen in taal af te leggen.Je mag gerust ophouden meneer of juffrouw te spelen hier.De bedoeling is gewoon een boodschap uit te brengen hoe scheef of krom het ook mag lijken.


  Maak melding

 28. =Politiek zoekt Surinaamse deskundigen om het land Suriname te helpen op te gaan bouwen.

  @anna_z, weet wat je allemaal schrijft, dit omdat als al die SuriNeds terug gaan ben jij de eerste die ze het land weer uit wilt.
  =Je schrijft teveel negatiefs over de SuriNeds en Nederland, terwijl ze met kennis van buitenaf het land moeten opbouwen. Dus pas maar op.


  Maak melding

 29. @Medusa

  even nog dit,
  kan je wijdenbosch een beetje logica bijbrengen dat degenen die geboren worden ,ook gelijk geboren worden met een status.
  Zij krijgen gelijk de nationaliteit van burgers van het land waarin zij geboren worden. Niemand is van geboorte statusloos.
  Medusa,wij zijn ons ervan bewust dat wijdenbosch een politieke punt probeert te scoren hier maar ik kan je alvast melden dat het een ramp zal blijken te zijn .Surinamers gaan zich altijd surinamers blijven voelen waar zij ook ter wereld gevestigd mogen zijn , zelfs op de maan gaan ze zich nog altijd een surinamer voelen.
  Wijdenbosch hoeft niemand certificaten uit te delen met de woorden ‘gefeliciteerd voor het behalen van je Status’ . Die krijgen wij gelijk na onze geboorte mee en het is officieel ook nog erbij.
  Je zou iedereen maar Mij in het byzonder een plezier hiermee doen.Let liever op de woorden die komen uit de leden van de ndp regering hier, dan om in paniek te raken over een paar taal of zinconstructie fouten hier.


  Maak melding

 30. Ik vind dit een goede zaak .De regeringen hiervoor heben nagelaten iets te doen voor de Suri’s in het buitenland.
  Ook Santokhi heeft zich teveel laten leiden door zijn adviseurs (vooral de gewezen rechter) die hen verkeerde adviezen gaven.Wat onze regering ook tegelijkertijd moet aanpakken is het “internationaal rijbewijs” dat door een vereniging (ANWB) wordt afgegeven.Een medewerker maakt dit rijbewijs voor de Suri ,waardoor ze Euro 15 en bijkomende kosten lichter worden.Door deze maatregel verdient de ANWB Euro een miljoen per jaar op de Suri’s.Moeten we deze vereniging op deze wijze blijven verrijken? Ik hoop dat de plannen van de regering daadwerkelijk doorgaan en orde op zaken wordt gesteld.


  Maak melding

 31. Degene die hier beweren dat Bouterse en Bosje intelligent zijn, zijn naar mijn mening dommer dan de achterkant van varkens.
  Deze twee criminelen hebben ons land beroofd van al geld en waardigheid.
  Deze figuren kijken jullie tegen op ,trieste vertoning


  Maak melding

 32. Op dit forum posten personen die heel hard schreeuwen dat Suriname ontwikkeld moet worden.Het blijken vooral aanhangers van de NDP te zijn,die zich voordoen als super nationalisten en ontwikkelingsfreaks en blind zijn voor wat zich in Suriname heeft voltrokken in de afgelopen 50 jaren. Het land staat niet stil! Je kunt er niet meer realiseren dan hetgeen de bevolking kan ondersteunen(sustain),of je zult er een miljoen mensen laten immigreren. Vergeet niet ,er bestaat ook een moreel-ethische ontwikkeling en dat is een situatie waarbij het goede prevaleert boven het kwade.


  Maak melding

 33. De Toeristenkaart was stap 1, De Burgelijke status wordt stap 2, stap 3, stap 4, stap 5 enz zullen volgen, niks kan de terugkomst van de Diaspora tegenhouden!!

  Surinamers die zich jarenlang in allerlei bochten wrongen om dit soort vooruitstrevende zaken op alle mogelijke manieren tegen te houden, jullie hebben gefaald maar falen was dan ook onoverkomelijk!!


  Maak melding

 34. weer zo een plan dat goede bedoelingen heeft, maar waar natuurlijk weer niemand echt over heeft nagedacht. hoe zit het met de pensioenrechten? hoe zit het met de belastingplicht? Hoe zit het met de aanvraag op domeingrond? en ga zo maar door. als iemand een bijna surinamer wordt en in nederland woont dan hoeft die persoon dus geen belastingen in suriname te betalen, terwijl hij wel alles daar mag doen wat een surinaamse belastingplichtige ook mag doen. stemmen levert immers geen geld op. onroerend goed handel echter wel. halleluja. leuk plannetje bedacht door die dubbele nationaliteiten fanatiekelingen.


  Maak melding

 35. Waarom denken de meeste Surneds,dat zij de enige zijn op deze aardkloot die Suriname kan redden?Ze willen doen voorkomen als de Surneds hooggeschoold zijn ,niets is minder waar,een handjevol Surneds zijn een beetje hooggeschoold zeg maar 10% de rest loopt maar te profiteren van Nederlandse sociale genoegen.Bij de meeste deurwaarders zijn de Surneds-klant,dan hoe dan zijn ze hooggeschoold en hebben het o zo goed hier in Holland?

  Ik vind het hoe dan ook een goed voornemen van de Surinaamse regering.

  Ray beweert dat hij en vele Surneds zich Surinamer voelen,maar als je alle reakties leest in wlk artikel dan ook merkt men er niets van.


  Maak melding

 36. Hahahaha,…tuurlijk gaat hij de Surineds geen stemrecht geven want dan stemmen Bouta en de rovers weg voor goed.
  Suriname vrij Suriname voorwaarts


  Maak melding

 37. Van waar deze onverwachte regeling?Ik had het nooit voor mogelijk gehouden.Ook niet te oordelen naar de hartverscheurende opmerkingen aanhet adres van de Surinamers uit Nederland.Je zou bijna denken dat men de hete adem van de Brazilianaanse en Chineze immigranten aardig in hun nationalistische nek begint te voelen en men mede daardoor nu haast bij zet om ons uit de motte ballen te halen (om het zaakje daar aan de Atlantische Oceaan morele steun te verlenen).


  Maak melding

 38. @i know

  What do you know?
  Als surinamer vind ik het hartverscheurend toe te zien hoe een moordenaar het voor het zeggen heeft in ons land.Als jij enige opleiding genoten zou hebben ,zou jij het ook gevoeld mogen hebben hoe onrechtvaardig het wel niet is wanneer een hoog opgeleide als jijzelve overgeslagen werd en een moordenaar met de grootste eer gekaapt vlak onder je neus, ervandoor gaat.
  Je wordt ook niet zomaar een patriot genoemd door te gillen ‘ik hou van mijn land’.
  Help je land te verlossen van een moordenaar , zie toe dat recht en wet toegepast worden,en dan mag je jezelve een patriot noemen.
  Kijk niet wat een land voor jou kan doen ,maar zie wat jij voor je land kan doen.
  Een moordenaar staan toejuichen betekent heus niet dat je een patriot bent.
  I know you know nothing,dombo i know.


  Maak melding

 39. ai boi regering bouta …wat pa vene niet kan realiseren ga jij realiseren voor die redimusus de goeie nagesproken hoor ….die surinederlanders gaan ook surinamer zijn …bouta …je moet rekening houden dat olland het niet leuk vindt hoor …pa vene heeft het nooit aangedurft omdat olland een vinger had in de pap…bota maar je moet uitkijken dat er geen spionen van surinederlanders er tussen zitten …oeng hoor ai tap ding mang datie …voorzichtigheid is geboden bouta …ik heb familie die graag terug willen en je hebt velen die het graag willen …begrijpelijk je bent ten slotte surinamer maar velen zijn zodanig gehersenspoelt dat zij olland dat zij su met olland willen gaan vergelijken maar dat gaat niet …het wordt aanpassen voor velen …niet wij in su gaan aanpassen die surinederlanders gaan zich moeten aanpassen en het positieve mogen zij met ons delen ..het mes snijd aan twee kanten toch!!!!

  bouta succes
  bouta go go


  Maak melding

 40. Ik denk dat ik een politieke partij ga beginnen en alle NDP zieltjes voor me kan winnen. Ze hebben niet veel nodig,..uhm,.ff denke sowieso valse beloftes maken,..een t-shirt geven, 1 per maand sowieso feest


  Maak melding

 41. Dat gaat alleen maar lukken wanneer die boevenbende van Bouterse en die paarse kliek het veld hebben geruimd, want vele Surinaamse Nederlanders zitten niet voor niets in het buitenland, en zijn juist dankzij Bouterse vertrokken naar het buitenland, en zullen nu terugkomen nu die Bouterse President van dit corrupte land is? ik denk het niet.


  Maak melding

 42. Dhr. Bouterse zei dat hij de Indiase model aan het bestuderen was om dit in te voeren. En hier heb je het.
  Deze voorbeeld is shit India is een land dat zijn onderdanen geen gelijke rechten geeft.Deze regel komt je goed uit en daarom aangenomen.Wat een triest mens zijn jullie.Denken jullie daar dat je de Surinamers hier je levenlang buiten kunt houden.Er komt een generatie Surinamers die ons onze rechten gaat terug geven.


  Maak melding

 43. John. even nadenken. Kijk even naar de Nederlanders met de Marokaanse nationaliteit. Weet je hoeveel ze investeren in hun geboorteland? Wat positiever kerel.


  Maak melding

 44. Jullie geven constant maar af op dhr. Bouterse maar wat is jullie alternatief dan.Willen jullie niet inzien dat de politicie in Suriname het land verkoopt aan buitenlanders.Ze drinken het bloed van Suriname en het grootse gedeelte laten ze de buitenlanders drinken.
  V.b. Zie onze Telesur volledig in handen van buitenlanders.Maar telesur zuigt het volk uit en potverteerd.


  Maak melding

 45. Allemaal stemming makerij. Vene had een dikke lip en heeft niets voor land en volk gedaan. Wie dit gelooft heeft jammer genoeg totaal geen enkele vorm van ontwikkeling doorlopen, het is niet anders. DDB zit al dertig plus jaar, dan wel achter en dan weer voor de schermen de boel te bedotten en door een aanhang dat aan een zieke en zeldzame massa sadomasochistisch waanidee lijdt, als een god en verlosser wordt aanbeden, ontwikkeling tot nu toe alleen nog met zijn mond heeft beleden maar van daden nog helemaal niets terecht is gekomen.
  En geloof me, ik heb het parlement van Suriname echt niet nodig om mijn status als geboren Surinamer in het buitenland voor mij komen te bepalen.

  Ik heb het al eerder geroepen, Surinamers zijn de weg volledig kwijt, een verward volk die niet weet waar haar eigen toekomst ligt.


  Maak melding

 46. Ai bosje je bent 1 ding vergeten te zeggen.aan die redcap..in nl.
  …可以 把 它 写 下来 吗? ..Ke yi bat een xie xia lai ma?
  van nature zijn wij broeders,
  (maar) door opvoeding worden we vreemden…
  think a bout it…
  i love su ..woon en werk,,,,,


  Maak melding

 47. Vergeet niet dat velen van de 3e generatie surinamers in NL geen binding met Suriname wilt hebben.Wij gaan liever naar andere delen van de wereld waar het veiliger en leuker is.


  Maak melding

 48. Donderdag 23 augustus 2012 om 19:16 uur, door i know

  Waarom denken de meeste Surneds,dat zij de enige zijn op deze aardkloot die Suriname kan redden?Ze willen doen voorkomen als de Surneds hooggeschoold zijn ,niets is minder waar,een handjevol Surneds zijn een beetje hooggeschoold zeg maar 10% de rest loopt maar te profiteren van Nederlandse sociale genoegen.Bij de meeste deurwaarders zijn de Surneds-klant,dan hoe dan zijn ze hooggeschoold en hebben het o zo goed hier in Holland?

  Ik vind het hoe dan ook een goed voornemen van de Surinaamse regering.

  Ray beweert dat hij en vele Surneds zich Surinamer voelen,maar als je alle reakties leest in wlk artikel dan ook merkt men er niets van.

  Het negatieve nieuws probeer je groot te belichten alsof het idd waar is, maar het goede nieuws van de NedSuris probeer je te bagalalisseren?!! Iemand als jou kan onmogelijk serieus genoemen worden!!


  Maak melding

 49. eindelijk goed nieuws.Wat Venetiaan niet kon doen in 3 termijnen doet Bouterse in 1 termijn. Weet je hoeveel Surinaamse Nederlanders blij zullen zijn en dit is ook goed voor investeringen in Suriname.Bevel succes toegewenst.Ik sta achter U. Waarom altijd negatief over Surinamers in Nederland? Bijna iedere Surinamer heeft er familie wonen en de pakketten gaan nog steeds richting Suriname en ook de €/euro’s.


  Maak melding

 50. @ john Donderdag 23 augustus 2012 om 19:16 uur

  Je praat over dingen waar je geen kaas van hebt begrepen.
  Pensioenrechten vervallen niet als je een ander nationaliteit verkrijgt. Sterker nog, hier is geen sprake van het verkrijgen van de Surinaamse Nationaliteit, maar van een speciale status.

  Je bent over het algemeen belastingplichtig in het land waar je woont. Tenzij anders bepaald in de diverse belastingverdragen.

  Volgens mij is jouw reactie niet gericht op de mogelijke wet die eraan zit te komen, maar puur op de Surinamers in de diaspora.


  Maak melding

 51. @Ray.
  Ik speel geen onderwijzertje maar wil geen kromme en scheve boodschappen.
  Het enige dat ik vraag is “DUIDELIJKHEID”!
  Let op jouw taalgebruik en doe niet zo’n groot beroep op mijn fantasie!


  Maak melding

 52. @Pitbull
  Volgens jouw gegevens is slechts 10% van de Surinamers in Nederland “een beetje” hooggeschoold.
  Een eenvoudig rekensommetje leert echter dat er zich momenteel 10% van 300.000 = 30.000 hooggeschoolde Surinamers in Nederland bevinden.
  Vind je dit aantal een handje vol?
  Of je bent dom, òf je ontbeert de fijngevoeligheid voor cijfers òf je kan niet rekenen.


  Maak melding

 53. We hadden toch iets van een “verdrag” tussen Nederland en Suriname waarin was afgesproken hoe een en ander geregeld moet/zou worden.
  Heeft de huidige Su regering dit verdrag naast zich neergelegd of is dit verdrag niet meer rechtsgeldig.
  Een oprechte vraag, dus graag een ………….antwoord.


  Maak melding

 54. bernie

  ik denk dat ik een realistische antwoord voor jou hebt;;die verdrag was door nederland tijdens hun regeer periode opgesteld,,nu dat su onafhankelijk van nederland is geworden,vervalt die verdrag automatisch en hoeft su zich niet aan die toen opgestelde verdrag te houden,,die rechtsgeldigheid komt dus te vervallen..


  Maak melding

 55. @@ Barnie,..bdoel jij deze??

  Einde aan remigratieregeling Suri-Nederlanders

  Enkele tienduizenden in Nederland wonende Surinamers verliezen een aantal rechten in hun geboorteland. Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft zich hiervoor uitgesproken tijdens een persconferentie in Paramaribo.

  Gerdi Verbeet in Suriname, streng wat betreft de remigratieregeling
  Vlak voor de Surinaamse onafhankelijkheid in november 1975 reisden tienduizenden Surinamers naar Nederland, omdat ze bang waren hun Nederlandse nationaliteit te verliezen.

  Sociale uitkering
  Het kabinet-Den Uyl kwam met de Surinaamse autoriteiten in november 1975 het zogenaamde Toescheidingsverdrag overeen. Op grond hiervan kunnen Surinamers – die op dat moment 18 jaar of ouder waren – gemakkelijk remigreren naar hun geboorteland. Het was de bedoeling dat de Surinamers – die vaak van een sociale uitkering leefden – terug zouden gaan naar Suriname om het nieuwe land te helpen opbouwen.

  Suriname telt nu zo’n half miljoen inwoners. In Nederland leven op dit moment circa 350.000 personen van Surinaamse komaf. Degenen die nu 53 jaar of ouder zijn, genieten in Suriname nog altijd actief en passief kiesrecht: ze mogen een stem uitbrengen en ze mogen zich verkiesbaar stellen. Het Toescheidingsverdrag regelt ook dat zij in Suriname grond mogen bezitten en pachten. Ook hebben zij geen visum nodig wanneer zij vanuit Nederland op vakantie gaan naar Suriname. Verder kunnen zij hun Nederlandse nationaliteit soepel inruilen voor de Surinaamse nationaliteit.

  Privileges
  De Surinaamse regering wil af van het Toescheidingsverdrag. Na ruim drie decennia moet er een einde komen aan de privileges die enkele tienduizenden Surinaamse Nederlanders nog altijd genieten.

  De besprekingen over een verandering van de >> Toescheidingsovereenkomst << worden gevoerd door de Surinaamse en Nederlandse minister van Justitie. Surinaamse parlementsleden brachten de zaak ook ter sprake tijdens hun ontmoetingen met de delegatie van fractieleiders uit de Tweede Kamer. De delegatie bezoekt deze week Suriname onder leiding vanGerdi Verbeet!!


  Maak melding

 56. reactie;23-8-2012

  ik vind het goede voornemen van su,,eindelijk eigen beslissingen dat tot standvastigheid kan leiden en eenheid onder het volk.In nederland wonen surinamers die graag terug willen gaan,,die gelegenheid word nu aangeboden,en de surned die er anders over denken en geen vertrouwen hebben,;die kunnen gerust hier blijven of naar een ander land verhuizen..

  sterkte;su regering,,blijf sterk


  Maak melding

 57. @i know: met surinamers in het buitenland worden niet alleen surineds bedoeld. Er zijn namelijk ook heel veel die in de VS en Canada zitten. Als al deze met suriname in hun hart iets voor hun land kunnen betekenen, waarom doen we zo vijandig tegen ze? We zijn niet gedwongen om iets bij te dragen, maar we willen wel het graag doen.


  Maak melding

 58. Goede zaak.
  Dit is goed omdat je daarmee niet geboren Surinamers de kans geeft Suriname mee te helpen opbouwen en uit de enorme put te helpen waar het land sedert de jaren 70 inzit.
  Het blijft namelijk onvoorstelbaar dat een land met zoveel grondstoffen nog steeds zijn hand moet ophouden bij het internationaal monetair fonds.
  Weg met de rovers en criminelen in Suriname.
  Leve Republiek Suriname


  Maak melding

 59. @Medusa Ik denk dat Pittbul het over zijn familie en de mensen in zijn vrienden kring heeft.
  Iemand met een beetje verstand zou nooit zo een uitspraak doen. Ik vind het een goede zaak, ben momenteel aan het bouwen in Su en het word gewoon een stuk makkelijker voor ons om die overstap te maken als het zover is. Er zijn heel veel Surinamers in het buitenland die Van Su houden. En die nog steeds elke stuiver opzij zetten om elk jaar weer naar Naar Su te gaan terwijl we hier in een crisis zitten. Dat is de liefde die we hebben voor ons geboorteland.

  Lobie

  lobie


  Maak melding

 60. @medusa
  Jij hebt wel een hoge dunk van jezelve. Wie zegt dat jij de pientere hier bent?
  Zo denk je baasje ook zo over..hij denkt dat hij ‘superintelligent ‘is. De rest weet het wel beter. Ik twijfel niet eraan dat je het met je baasje eens bent.
  Soort zoek soort is alles wat ik van jou kan zeggen.


  Maak melding

 61. @Ray
  Ik denk niet dat ik de pientere hier ben.En Bouterse zou ook niet mijn keus zijn.Ik kies voor Suriname (en niet voor Bouterse), dus indien men een reactie over dit land wil geven moet het eerlijk (oprecht,terecht) en duidelijk zijn.Dit heeft met mijn intelligentie niets van doen maar domweg met mijn persoonlijkheid,karakter en mentaliteit(te maken).


  Maak melding

 62. @ Kamper
  Vrijdag 24 augustus 2012 om 11:54 uur, schrijf je:
  “Goede zaak.
  Dit is goed omdat je daarmee niet geboren Surinamers enzovoort……”

  Mijn vraag is:Bestaan er “niet geboren Surinamers”?
  Die bestaan toch niet?Want ze zijn “niet geboren”!Dat zeg je zelf!!!


  Maak melding

 63. @@suri patriot en trawanten …men zegt if joe no sap dansie dang na pokoe no boeng hhihihihihihi…jullie kunnen niet terug naar su dat is jullie probleem ….niet roepen dat jullie liever naar spanje gaan inplaats su ….niets hebben jullie opgebouwd in olland en daarom kunnen jullie niet terug naar su ..het is buigen of barsten maar su kunnen jullie je niet vestigen …jij en anderen die zo negatief praten over su hebben totaal niets bereikt in olland ..wat ga je krijgen …het bekende gezegde ..ze willen niet terug omdat hetland of de regering niet goed is …niets en totaal niets hebben velen van jullie bereikt in olland …ik ken genoeg suries die terug zijn gekomen maar ik ken ook suries die terug hadden willen komen naar su maar vanwege geld gebrek kunnen ze dat niet …of als ze niet terug kunnen komen zeggen ze ..ik denk aan mijn kinderen …allemaal flauwekul van ze …ding tik a monie plei ekte mang en daar ze op een bepaalde leeftijd zijn komen ze smoesjes vertellen …maar het is telaat .

  wat ik vertel is de realiteit no joke er zijn mensen die echt heimwee hebben om in su te komen wonen maar door geld gebrek kunnen ze dat niet ..het is zelfs onder mijn familie …vooral nu het zo moeilijk is in europa willen velen terug …dus komen geen van jullie met smoesjes vandaar dat ze su neerhalen voor olland no spang su gaat vooruit zonder die redimusus .
  bota go go


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.