Toekomst Suriname bij speciale industriezones

24

PARAMARIBO, 19 aug – Suriname zal het steeds meer moeten hebben van industriezones. Dit zegt parlementariër Tommy Tamsiran. In zijn district, Commewijne, liggen de mogelijkheden open. Het district ligt op de weg naar Oost-Suriname en Frans Guyana. Daar moeten opties bij zitten. Er liggen gronden vrij, waar geen andere bestemming aan mag worden gegeven.

Besluiten wat betreft de ruimtelijke ordening kunnen maar liefst zo vroeg mogelijk vallen. “Je
weet maar nooit of er later behoefte zal zijn om industrieën op te zetten in Commewijne”, zegt Tamsiran. Commewijne huist nu al meerdere industrieën, van landbouw tot aquacultuur. Maar echt ingerichte gebieden staan er nog niet. Een groot deel van de verspreid levende bevolking trekt naar de hoofdstad voor werk en studie.

Meer economische activiteit in het district zou voordelen kunnen opleveren. “Als de fabrieken er zijn, kunnen de districtsbewoners, die in Paramaribo werken, hun krachten geven aan plaatselijke bedrijven”, aldus Tamsiran. Het betekent wel dat de ruimtelijke ordening nu moet beginnen. Het ministerie van Handel & Industrie wil meer industriële zones inrichten. Daar zal grond voor worden vrijgemaakt. Waar precies is nog niet bekend.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Na-aperij van andere succes-modellen betekent nog geen succes. Wie gaat in de zones zitten voor wie (welke grote markt)? Wat zijn de belasting voordelen cq. subsidies? Zijn Sur. lonen niet te hoog?


  Maak melding

 2. Deze meneer,heeft goeie ideeen,maar komt er wat van,want er is al tig keren gesproken over ditje,s en datje,s,maar tot nu toe nul komma nul.Maar dit is een uitstekende plan,industie-gebieden aanleggen,elk distict een industie-gebied.Ja,maar waar haal je investeerders vandaan,uit china,ja die willen gelijk ook dan 3000 chinezen over laten komen.Er zijn in suriname een paar mensen die gewoon de monopolie hebben op bijna alles,die zullen dan wel weer de eersten zijn.Suriname praat veel,maar doet weinig.Eerst dat monopolie systeem afschaffen,en elk een de kans geven.Kijk maar naar de asfalteerders,chinezen,WAAROM ,er zijn ook bedrijven in suriname die dat kunnen,hebben dat ook in het verleden gedaan.Koeien worden geimporteerd,tjonge..man geef toch de ruimte en de kans aan de surinaamse boeren.Nou ,meneer tamsiran,dit geluid hoor ik al vanaf kind,saf maar nog steeds zijn er heel veel mensen met armoede in suriname,wij hebben grondstoffen en weet ik wat allemaal ze niet kraaien,maar nog steeds zijn er grote gaten in het wegdek,stroomt de hele stad onder water bij hevig regenval,let niemand op het millieu,niemand bekommert zich erom.Maar praten en geweldige ideeen,man daar hebben ze een kast vol van.


  Maak melding

 3. Suriname moet dit, suriname moet dat. Meer dan MBO-scriptie-conclussies komen surinaamse parlementariers niet. Suriname lijkt wel een zwembad waar zweminstrukteurs die alleen een schriftelijke opeiding tot zweminstrukteurs hebben gevolgd aan de rand van het zwembad zwemlessen geven.


  Maak melding

 4. wat maken wij ons zo druk om alles wat er gaande is..

  je kunt als sport man zonder praktische ervaring ook prsident worden,,dus waarom al die drukte van wel of geen oleiding..

  velen hebben niet eens een goede opleiding gehad en toch ministers zijn in het kabinet..

  kijk ook naar al die beleids medewerkers,die uit marowijne komen vele criminele daden hebben begaan en vandaag hoge hoge posities bekleden, zelfs tot praats vervangend voorzitter van het heilig huis, wat parlement wordt genoemd..

  zo kun je een hele boek vol schrijven,geen wonder dat het land aan de rand van de perivesie staat..

  wadden dat wanneer de pres.terug komt uit het buitenland,alles weer koek en ij is..

  ookal wordt er wéér geresuffeld,het maakt geen verschil..

  de gemiddelde i.q. is ver beneden pijl..


  Maak melding

 5. Een gras eter als de koe kunnen ze niet eens groot brengen.Dan loekoe den!Ze gaan industrieen opzetten om van grondstoffen tot consumptieve eind producten te komen.Waarschijnlijk gaan ze de machines op ezel kracht voort drijven of aansturen.Met even veel innovatie als bij de Para industrie’s.Vermaak met wat leed is een constante bij bepaalde ge-assembleerden.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Ik vind het een uitstekend plan om Suriname op te delen in industriële zones.Er wordt in elk geval nagedacht om een structurele aanpak van de economische ontwikkeling op gang te brengen.

  Naar gelang de aard van o.a. de bodemgesteldheid kan men beslissen welke gewassen het best geteeld kunnen worden in een bepaald district of regio. Rijst,palmnoten,soja,suikerriet,enz. Er zijn b.v. gebieden die geschikt zijn voor de vestiging van de glas-,keramische-, of verfindustrie.

  Dit alles valt en staat met de beschikbaarheid van geschoold (personeel),het aantrekken van investeerders of kapitaal,een goede infrastructuur, energiebronnen, enz.enz.Helaas moeten we toegeven dat er te weinig kapitaal en kader in het land aanwezig is om bepaalde industrieën van de grond te krijgen. Dit kader en het kapitaal moet worden aangetrokken.


  Maak melding

 7. Op de wereld ‘winden-kaart’ heeft Suriname meest oosten winden.
  Waarom bouw je idustrie in de wind van een stad ?
  Bij brandt of lekkage kan je er donder opzeggen dat de stad er last van krijgt.
  En daar moet je zijn als je iets oploopt(ziekenhuis).


  Maak melding

 8. Gadver@##% jongens…..iemand komt met een idee en weer zitten jullie met een grote spelt om het als een ballon weg te prikken.
  Het is in elk geval een goed idee om speciaal ingerichte industrie gebieden te hebben
  …..Viagra ….ik moest even lachen…..zijn Surinaamse lonen niet te hoog


  Maak melding

 9. Suriname is al gedetailleerd in kaart gebracht sinds Frank Essed. Sinds toen is al bepaald wat er waar moet gebeuren.

  Ik heb het vaker gezegd. Wat roepen en een idee ofplan hebben is niet hetzelfde.

  laten we aannemen dat die industriezones er komen, wat gaat er dan gebeuren> Welke industrieën? Waar is de know-how? Waar zijn de exportcontracten? Waar zijn de afzetmarkten? Is de behoefte gepeild?

  Sommigen denken dat als ze wat roepen dat het er ook direct staat en succesvol draait.

  Soso bla bla.


  Maak melding

 10. Ik heb onafhankelijk van elkaar de afgelopen vier maanden een aantal mensen gesproken die al vele jaren beroepsmatig regelmatig in Suriname zijn geweest.

  Een Nederlander die een hoge post heeft bij de Wereldbank, eentje bij het IMF, een andere die vanuit een grote NGO (wereldwijd) een aantal projecten heeft in Suriname.

  Een Amerikaan die voor een Internationaal financiële instelling werkt en een andere Amerikaan die voor een investment fund werkt.

  Allen wilden aan mij kwijt dat ten eerste de huidige president in hun ogen het beste is wat Suriname kon overkomen gezien het potentieel in Suriname en dat ze verbaasd zijn van de man zijn drive en kunde.

  Verder dat ze nu pas iets merken van vooruitgang en dat ze er vertrouwen in hebben dat deze regering maar met name deze president de klus gaat klaren.

  Direct daarop verklaren ze allemaal dat vanwege de politiek in hun respectievelijke landen zij dat niet in het openbaar zullen en mogen zeggen.

  Aan de andere kant zie je hier op waterkant en andere fora, Mensen die zich Surinamers noemen, al jaren geen voet in dat land hebben gezet maar alles van Suriname en Surinamers afkraken. Vooral deze president kan in hun ogen niets goed doen en in lijn daarvan de overige bewindslieden dus ook niet.

  Men onderschat wat er nu in Suriname aan de hand is. Ja, men is er nog niet maar ze zijn zeker op de goede weg. Als de mensen nu eens die mentaliteit van langs de lijn staan keuren en vooral afkeuren, afdeden en de handen uit de mouwen staken, kwamen we misschien sneller tot betere resultaten.

  Aan een aantal van die clowns kan ik zeggen, als ik jullie post lees, jullie bijdrage beperkt kan blijven tot die hier aan de virtuele waterkant.

  Als jullie het voor het zeggen zouden krijgen of maar een sprietje verantwoordelijkheid zouden hebben, a kondre bo keba soso!


  Maak melding

 11. reactie;;19-8-2012

  tommy tamsiran;;;ben jij wel goed bij jou hoofd,,,wil jij su tot een tweede ned maken,,jij met jou industrie zones,,joe wang fuk deng sma fu su nanga joe ka zones,broeia ede,,er zijn andere manieren dat ik niet gaat opnoemen op deze blog,,,maar denkie a torie,,,,,joe sab sa na lange termijn toch of niet en de gevolgen ervan,,.en waarom mogen bij die vrije gronden geen andere bestemming gegeven worden?joe e dengkie lekie wang witmang nanga joe economisch shit,,,


  Maak melding

 12. Ai baja waar maakt men zich druk om, wanneer analfabeten en halve analfabeten reageren op een artikel als deze kan je de meest banale reacties verwachten.

  Ruimtelijke ordening en industriele zones is de normaalste zaak en wat dat betreft is Suriname hier rijkelijk te laat mee.

  Misschien dat we tevreden moeten blijven met een houtzagerij, zinkplatenfabriek, steenfabriek, bamiefabriek enz. enz. in de woonwijken met alle stank en last die ze veroorzaken toch.

  Het blijft lachen met sommige van de forumleden.


  Maak melding

 13. De huidige regering heeft’een grote ideeënbus ingevoerd. Kom maar, doe ook jou idee in de bus, wie weet ben jij de grote winnaar en krijg je van Lonnie ook een auto. Want Lonnie strooit met auto’s 😉


  Maak melding

 14. Top, en hoop ook dat men daadkrachtig gaat optreden en deze ook gaat realiseren.
  =Het zal ook veel uitmaken voor mensen die thuis b.v een visrokerij hebben. Deze kleine bedrijven kunnen dan ook verhuizen naar de industrieterrein. Wie weet breiden zij uit.


  Maak melding

 15. Ira: Je hebt gelijk. Op Zorg en Hoop staat een (Chinees) visverwerkingsbedrijf midden in een woonwijk, tot grote ergernis van de omwonenden. De stank is niet te harden. Bovendien weigert de eigenares te voldoen aan de meest elementaire milieu- en gezondheidseisen. Willen de mensen dit dan? Nee, ik denk dat het een goed idee is om dit soort bedrijven op een industrieterrein te plaatsen. Waar dan ook.


  Maak melding

 16. @Dusdat.

  Direct daarop verklaren ze allemaal dat vanwege de politiek in hun respectievelijke landen zij dat niet in het openbaar zullen en mogen zeggen.

  je hebt waarschijnlijk noor-koreanen gesproken die zich uitgaven als Amerikaan of Nederlander.Want in deze landen mag je alles zeggen zonder dat je volksvijand wordt.

  Cobie.


  Maak melding

 17. @cobie,

  Leef maar in de veronderstelling dat je in het vrije westen alles kan en mag zeggen als je voor de overheid en of een multinational werkt.

  Duidelijk is voor mij in ieder geval dat men vooruitgang ziet. Ik zal de laatste zijn die ontkent dat we er nog lang niet zijn maar de weg die is ingezet wordt zelfs door de politieke tegenstanders van deze regering als positief ervaren.

  Alleen zijn er mensen die zich Srananman noemen die dat nooit zullen zien, laat staan toegeven.

  Overigens is een van de eerste zaken de moet gebeuren vanuit handel en industrie met name, een industriepark neer te zetten. De locaties zijn allang in kaart gebracht. het gaat nu om de uitvoering.

  Jammer dat de mensen op de ministeries niet gewend zijn aan te pakken en komt het steeds weer aan of de president druk kan zetten om zaken vlot te trekken. Zo lang hij er niet op staat, lopen weinig projecten.

  Dat is een minpunt. Hij zal nog meer moeten schuffelen met mensen en het kader dat in Suriname
  aanwezig is, zal in landsbelang de handen uit de mouwen moeten steken.

  De tijd is nu rijp om grote stappen te maken maar daar heeft Suriname alle krachten voor nodig.


  Maak melding

 18. @ik vraag me af…

  Ik vraag me af waarom die lofzang naar Bouta.

  Hij kan nog zo goed zijn als mens of bestuurder. Dat gene wat hij in het verleden geflikt heeft moet bestraft worden.

  Als je dan in de positie wordt gebracht dat je zelf de regels kunt wijzigen opdat straf vervolging onmogelijk wordt is dat de schuld van de gehele Surinaamse bevolking….

  En ja vanuit nederland kan ik niet goed genoeg overzien wat zijn effect is op de vooruitgang van Sur.
  Echter heb genoeg fam. in Sur wonen die met het minimale moet zien rond te komen.
  Duidelijk is dat voor hun absoluut geen vooruitgang te bespeuren is.

  Economische zones, industrie terreinen… alles best …
  maar volgens mij zijn dit soort plannen al een eeuwigheid geleden bedacht en ook uitgevoerd…

  gevolg.. een spoorlijn die nooit is gebruikt… bananen plantages die zijn veranderd in moerasvelden..
  annanas velden die volledig zijn afgesloten van de buitenwereld omdat toegangswegen en of bruggen ontbreken of zijn ingestort..
  Zo kan ik nog eindeloos doorgaan.

  Wat een onzin kraam je uit :”Zo lang hij er niet op staat, lopen weinig projecten.”
  Hij is de President dus hij moet er op staan en erop blijven staan totdat het wel goed loopt.

  Je ziet dat hij dus alleen in eigenbelang opereerd.
  Datgenen wat voor hem noodzakelijk is wordt gerealiseerd … de rest van het volk kan voor wat betreft hem de pot op….

  Denk daar maar eens over na…..


  Maak melding

 19. @Zekers,

  Laten we een aantal zaken gescheiden houden.

  Ik geef geen lofzang op niemand. Ik heb alleen maar een situatie geschetst en verslag gedaan van wat ‘buitenstaanders’ met een ruime ervaring in en van Suriname hebben gezegd.

  Zelf had ik die inzichten niet. Deze mensen hebben geen enkele emotionele band met Suriname en kijken dus redelijk objectief naar de zaken.

  Dat hun observaties anderen niet goed uitkomen kan ik niets aan doen.

  laat ik voorop stellen dat ik voorstander ben van recht. recht voor 1 en recht voor allen. Ik ben er voorstander van dat er volgens de regels wordt gespeeld. Ik heb zo mijn mening over die gang van zaken en heb die vaker hier geuit.

  Dat heeft nu echter niets te maken met de topic die we nu bespreken.

  Over de hele wereld zijn er mensen die met minimale middelen moeten rondkomen. Ik denk niet dat we mogen verwachten dat er 1 regering zal zijn die in een jaar tijd armoede kan laten verdwijnen. Suriname maakt verder deel uit van de wereld en dus zal er ook invloed van buitenaf zijn op de situatie in het land.

  Ook ik heb familie, vrienden en kennissen wonen in Suriname, in alle geledingen. Voor en tegenstanders van deze regering maar allemaal vertellen ze dat er ‘iets’ goeds gebeurd in Suriname.

  Dat komt dus overeen met wat ik van de onafhankelijke mensen hoor.

  Ik hoor en lees vaak dat de plannen er al waren en dat die door anderen waren gemaakt. Maar als al die plannen er al waren maar in een lade zaten stof te vangen en deze regering ontdoet ze van stof en maakt er werk van, moeten we daar toch blij mee zijn, of zie ik dat verkeerd?

  En ja, in je post vertel je hoe belangrijk infrastructuur is als basis voor de productie en de economie in het algemeen. Ik kan me nog levendig de fronters herinneren die het hadden over een broodje brug! Ook nu weer heeft men het over megalomane plannen als de regering het heeft over grote infrastructurele werken.

  Wat wil je nou hebben? is het geen klagen om het klagen? je kan en mag niets positiefs zeggen omdat?

  Waarom is het onzin dat ik uitkraam? Waarom moet de president zich met alle uitvoer bemoeien? waarom kunnen mensen niet doen wat ze moeten doen en waarvoor ze betaald worden.

  Waarom is er een cultuur in Suriname dat mensen met tig petten opzitten? Dat maakt dat de zaken stil vallen en dat er dan een krachtig figuur nodig is om de zaken los te gooien.

  Ik vind het erg dat mensen pas gaan lopen als de president ze figuurlijk een schop onder hun hol geeft in plats van te doen wat ze moeten doen.

  Als je goed kijkt is het belangrijk voor hem dat het sociaal contract goed verloopt. Als het niet goed gaat wordt hij erop afgerekend. Als iemand zijn puf stinkt krijgt hij al de schuld.

  Ik wacht op het moment dat iemand me vertelt dat vanaf hij president is het meer en harder regent.

  Ik vind dat zo goedkoop en hypocriet.

  Om toch maar even jouw richting te denken en kijken of je consequent bent.

  Obama geeft elke dag weer opdracht drones te sturen naar landen waar hij officieel niet in oorlog mee is. die onbemande vliegtuigen doden en hebben duizenden mensen gedood. Onschuldige slachtoffers, vrouwen, kinderen. Hij heeft samen met andere landen het meest welvarendste land in Afrika plat gebombardeerd, terug naar het stenen tijdperk.

  De financiële tegoeden van Libië die bestemd waren voor de Afrikaanse centrale bank ( die Afrika echt had ontwikkeld)zijn geconfisqueerd.

  Obama steunt, financiert, bewapent en dekt het apartheid en terroristisch regiem in Saoedi Arabië, Israël. Hij boycot nog steeds Cuba en de opeenvolgende Amerikaanse regeringen hebben Cuba ten gronde gericht om maar te voorkomen dat het een voorbeeld staat zou worden.

  Hoe kan het dat deze man zo buiten alle kritiek staat en wordt geadoreerd door de meesten en dat jullie je vinger wijzen naar iemand die nog niet veroordeeld is (wel de politieke verantwoordelijkheid heeft genomen)

  Laten we de gang van zaken rustig afwachten en de rechter uitspraak laten doen. de zaak loopt ondanks alle ophef volgens mij nog steeds.

  Ik was en ben trouwens altijd voorstander geweest van een waarheidscommissie. Vooral omdat ik vind dat de achtergronden van de afgelopen veertig jaar moeten worden onderzocht.

  Nogmaals, ik heb in beide binnenlandse conflicten mensen verloren. Zoals velen trouwens


  Maak melding

 20. @ik vraag me af…

  Je doet geen lofzang naar niemand…
  Echter iedereen die je spreekt, bekenden of onbekende, geleerden of niet geleerden. allen weten jou 1 ding te vertellen… er gebeurd iets goeds in Sur.

  Als dat geen lof zang is dan weet ik het niet :-).

  Als het Bouta lukt om Sur. economisch op een hoger platform te krijgen, graag zelfs.
  Als het hem lukt om het ambtenaren apparaat aan het werk te krijgen graag zelfs..
  Als het hem lukt….

  Natuurlijk kan iedereen enkel en alleen goede of juist slecht zaken belichten. Ik zal de laatste zijn die alles vanuit elke positie kan overzien of becommentarieeren.

  Alleen jou lofzang zonder enige kritische noot werkt bij mij argwaan.

  Dat je ter eigen verdediging Obama erbij haalt toont alleen maar aan dat je alles zult doen om jou persoons verheerlijking van Bouta te onderbouwen en of rechtvaardigen. wie haal je de volgende keer er bij Idi Amin???

  hieronder een citaat uit jou betoog:
  ————————————-
  Allen wilden aan mij kwijt dat ten eerste de huidige president in hun ogen het beste is wat Suriname kon overkomen gezien het potentieel in Suriname en dat ze verbaasd zijn van de man zijn drive en kunde.

  Verder dat ze nu pas iets merken van vooruitgang en dat ze er vertrouwen in hebben dat deze regering maar met name deze president de klus gaat klaren.
  ————– einde citaat————

  Dus volgens jou en de door jou geraadpleegde geleerde zou in heel Sur. niet 1 persoon zijn, die dit ook had gekund of misschien wel beter had gekund.
  Bouta is de beste en bouta gaat de klus klaren.

  Sorry maar dat stinkt wel heel erg naar persoonsverheerlijking.

  Dat je ook nog de hele wereld en hun armoede problematiek er bij haalt om de situatie in Sur. te verzachten begrijp ik ook niet helemaal.

  Sur. bestaat uit een samenleving van slecht 500.000, maar de armen blijven arm en worden alleen maar armer.
  De elite word rijker en rijker..

  Als er al mogelijkheden tot werk wordt gecreeerd dan zijn dat weer een stel import chinezen die het gaan uitvoeren…
  Als excuus wordt dan aangevoerd . geld wordt door china beschikbaar gesteld echter onder voorbehoud dat…. zie de gevolgen.

  Zorg er dan voor dat je zelf de middelen creerd om je volk aan het werk te krijgen. Als hij dat de komende jaren voor elkaar krijgt dan pas kan je zeggen dat hij het goed heeft gedaan.

  Nu profiteren alleen nog maar de elite en dat is geen maatstaaf..

  Om nog even terug te komen op Obama (en terecht dit is off topic). Maar de beste man moet nog ter verantwoording geroepen worden. Ook hij en zijn voorganger hebben bloed aan hun handen. Althans dat is mijn mening.

  Bouta is ter verantwoording geroepen. Echter hij probeerd de spelregels zo te herschrijven opdat hij buitenschot zal en kan blijven. Ik kan niets anders concluderen dan, dat zijn enige motivatie is geweest om tot President van Sur te worden benoemd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.