Surinaamse ondernemer moet over muur kijken

10

PARAMARIBO, 18 aug – Surinaamse ondernemers moeten over de muur heen durven kijken. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De tijd van kleinschalig denken en doen is voorbij.
“Wij moeten een bredere kijk hebben op de ontwikkelingen, die binnen Suriname kunnen groeien”, aldus Hok.

Hij vindt de twee Surinaamse bedrijven die een prijs in de wacht sleepten bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingbank, een goed voorbeeld. Het betreft prijzen voor innovatieve projecten rond energieverbruik. Regionaal waren er maar acht winnaars van de zogenaamde Ideas innovatieprijs. Voedselproducent VSH Foods gaat gebruikte spijsolie recyclen tot biodiesel. Guguplex Technologies SAC wil zonnepanelen in het binnenland inzetten.

Orlando Olmberg, directeur van Guguplex Technologies, wil gebieden zonder elektrische energie voorzien van zonne-energie. Het gaat om naar schatting zo’n vijftienduizend huishoudens. Zijn zonnepanelen op het dak kunnen tenminste televisie voeden. Karen Wong Fong Sang, directeur van VSH Foods, ziet haar biodiesel nationaal verlichting brengen. Gebruikte bakolie zal worden opgekocht. Uit de opbrengsten van de biodiesel wordt een deel bestemd voor sociale projecten.

10 REACTIES

 1. Forummers, Odi odi.

  Zie ook de 5 voorgaande (gerelateerde berichten) aub.
  Heel wat forummers die zichzelf straks tegen zullen spreken.

  *Karen Wong Fong Sang, ziet haar (biodiesel) nationaal verlichting brengen m.b.t. (gebruikte bakolie).
  Mw. Karen: Reeds jaren ligt er gebruikte bakolie in het mooie district Coronie.
  Dan maak je toch samen met de bewoners flink gebruik van.


  Maak melding

 2. goed idee,meneer Hok

  maar ik zou graag willen weten,wat karen wong fong met sociale projecten bedoeld,,want tegenwoordig word sociaal met materie vergeleken,,,hebt u nadere uitleg hier over,,,,,,zonnepanelen is ook een goed idee,maar ik vraag mij af ,waarom maar 15000 huishoudens,en landelijk dan?zonne-energie heeft zijn voordeel omdat men de natuur weinig of geen schade toe brengt,,maar de grondstoffen waarmee het product gemaakt word wat voor schade zal het in de natuur teweeg brengen,hebt u ook daaraan gedacht..

  met vriendelijke groeten

  Sra


  Maak melding

 3. SRA, had jij zelf al gecheckt dan welke schade de grondstoffen die gebruikt worden om ZP te maken schadelijk zijn ? Ik denk dat dat reuze meevalt en de schadelijke stoffen die vrijkomen gewoon veilig ”ontmanteld” worden. 15.000 huishoudens daar dit in gebieden betreft waar de stroom voorziening het tevaak te wensen overlaat… dus begint men logischerwijs daar. Ik zelf ga zeker met zonne-energie werken…. eerst ervoor sparen. Ben zelf btw ook ondernemen en heb de ladder al tegen de muur geplaatst zodat ik ook een kijkje er overheen kan nemen 😉


  Maak melding

 4. en dan even ander goed nieuws(behalve voor alle negatieve mensen)….

  Aug 14 (Reuters) – Moody’s Investors Service on Tuesday upgraded Suriname’s foreign currency rating to Ba3 with a positive outlook, citing expectations for the country’s growth and fiscal management.

  “The government of Suriname has demonstrated prudence in fiscal management, as characterized by low budget deficits relative to its rating peers and steadily declining debt ratios,” Moody’s said in a statement.

  “Suriname’s Ba3 rating incorporates Moody’s assessment of the country’s robust growth, driven by gold mining, petroleum, and construction sectors,” the statement read.

  Both Standard & Poor’s and Fitch rate Suriname BB-minus with a stable outlook.

  ,..dit soort nieuws worden dus niet in Nederland omgeroepen,..


  Maak melding

 5. vanity

  Dat het gebieden betreft waar stroom voorziening het voor het zeggen heeft,daar, heb ik niks op tegen,het is zelf heel goed dat het daar gebeurt,,als het daar maar niet ophoud,en verder land inwaarts gerealiseerd word,,wat product betreft,daar heb ik aangegeven dat het weinig of geen schade aan natuur of mens heeft ,,maar het grondstof waarvan het product gemaakt word,,dat moet geen nadelige gevolgen voor natuur en mens hebben,,,want het word uit natuur bronnen gehaald waarvan zand een belangrijk factor is,,,,,dit noem ik verantwoord met de bronnen van de natuur omgaan


  Maak melding

 6. Hok dient zijn schuif wat minder groot open te trekken.Het is zijn paal en palu en krolis en palu die een stuwdam met krachtcentrale hebben opgegeven voor een hoopje houtskool.Terwijl er alles aanwezig was.Geld en kennis.Van heinde en verre waren de Suri’s gekomen om het land op te bouwen.Zelfs de Guyanezen staken de rivier over om in alles mee te helpen.En dan kwam de indiaanse jongen die dacht dat hij Cassard was en begon vanuit de Sur.rivier te schieten en in het kamp te moorden.Einde van alles.Ook van de beschaving in dit land.Nu wentelt de palu zich in het modder van zijn eigen beleid in een hok.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Hopelijk hebben zij wel de goede ogen!! Zij slapen vaak met open ogen!! wakker kun je hen niet schudden ondanks alles wat er tot nu toe gebeurd!! Stre go moro fara!!! ju sa winie


  Maak melding

 8. @Vanity: Ik moet je in deze gelijk geven.
  Want het is schering en inslag met het EBS.
  Ik hoop dat de meeste bewoners van Paramaribo-Noord thans overgaan op (zonne-energie). Want op minister Jim HOK met EBS. hoeven ze echt niet te wachten.

  Delen Paramaribo- Noord weer zonder stroom 17/08/2012

  PARAMARIBO- Delen van Tourtonne 5 in Paramaribo – Noord zijn vanavond rond 23.03 uur wederom geconfronteerd met het uitvallen van de stroomleverantie. Een bewoner uit het gebied zegt aan GFC Nieuws dat het de laatste maanden zeer frequent voorkomt dat de buurtbewoners de avond in het donker moet doorbrengen.

  “Het is bijna hopeloos voor wat betreft de energievoorziening in de wijk. Je kunt gewoon niet meer rekenen op de EBS. Tij en ontij zitten wij in het donker. Alle mooie praatjes van de EBS ten spijt. Ik heb er geen geloof meer in, het blijft kommer en kwel”, aldus een moedeloze klant van de EBS die woont te Tortounne 5

  Je zal heel wat vlees- en visproducten in de vriezer hebben. Maar je krijgt geen enkele vergoeding van het EBS van Jim Hok.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.