Surinaams dorpje baalt van ‘smerig’ bedrijf

37

PARAMARIBO/KLAASKREEK, 17 aug – Bewoners van het dorp Klaaskreek, in het district Brokopondo, balen van de Chinese aannemer Dalian. Arbeiders en management storen zich aan god noch gebod. Er wordt links en rechts met afval gesmeten. Smeerolie wordt zonder schroom gedumpt in de Suriname rivier.

Het stuk land waar het bedrijf zijn hoofdkwartier heeft staan, ziet er niet uit. Oude vrachtwagenbanden, asfalt en huisafval liggen overal verspreid. Het nabijgelegen Klaaskreek vreest voor de gezondheid van de ruim achthonderd dorpelingen. “We eisen dat de vervuiling van ons gebied onmiddellijk wordt gestopt en het terrein ook direct wordt opgeschoond”, zegt Rudy Vreden, inwoner van Klaaskreek, tegenover de Ware Tijd.

De nood is hoog. De bewoners merken de gevolgen van het asociaal gedrag. In het dorp heerst een ware vliegenplaag. Dat is al het geval sinds de Chinezen neerstreken enkele jaren terug. Klachten bij gezondheids- en milieuautoriteiten leverden tot nog toe niets op. Vreden vindt het welletjes en eist van de overheid dat die ingrijpt. Intussen hebben de autoriteiten beloofd een kijkje te zullen nemen. Het bedrijf zal zich moeten houden aan lokale wetgeving.

Bekijk ook:


37 REACTIES

 1. Wij Suri’s zijn dom door te denken dat lichtgekleurde mensen erg schoon zijn.Weet u hoe erg het in China is?Bijna overal is het drinkwater vervuild.De Gele rivier is zwaar vervuild.Mensen doen hun behoefte veelal in emmers en ledige die in zeer smerige openbare toiletten.Laat deze chinezen een voorbeeld nemen aan ons “bruine” Sranangmangs .Wij baden minimaal twee keer per dag.Wij moeten trots zijn als Surinamers en laten we onze omgeving ook schoon houden!


  Maak melding

 2. @ deze Chinese aannemer Dalian moeten wij in su opeten in tjawmin.. 你 饭吃 了 没 .. Ni chi fan le me ..mijn land
  naar de gode sturen….denk erom dalian….
  i love su woon en werk……..


  Maak melding

 3. Ik vind dat de regering beter had moeten opletten wat betref hun afspraak met chin,en meer rekening had moeten houden met de gevolgen voor mens en natuur,,,,,,in mijn vorige bericht,had ik aan gegeven om het aantal chin in Su te beperken en dat die chin voor eigen voordeel in Su is ,nu zijn zij weer toe gelaten,,en kijk,,,,zij beschadigen mens en natuur systematisch..


  Maak melding

 4. Er is maar 1 oplossing, die chino´s daar oppakken, en terugsturen naar hun land, doe je dat niet en kom je met een waarschuwing, lachen ze je uit. Groffer kan ook, maar dan komt nog.


  Maak melding

 5. @ SRA: De wetten zijn er. We doen gewoon te weinig aan het handhaven ervan. Controleren, BOETES!! In Nederland wordt olie lozen door de scheepvaart als crimineel gezien en zeer zwaar bestraft.

  Wie de gemiddelde Chinees kent, weet dat ze vies en slordig zijn. Ga maar eens in hun restaurants. Als de gemiddelde “diningroom’ al zo smerig is, hoe denk je dat de rest (achter het luikje) er dan uit zal zien. Ik heb een paar keer in de keuken van Chinese restaurants mogen kijken. je weet niet wat je ziet. Natuurlijk niet bij restaurants als Chi Min bijvoorbeeld. Daar is het vrij netjes.

  Weg met die Chinese en Indonesische houtmaatschappijen en weg met het verkopen van rondhout. Voortaan alleen eindproducten verkopen.


  Maak melding

 6. Niet zeuren,ja?We prefereerden toch de Chinezen boven de Surinamers uit Nederland?
  If joe lob a okro, dan joe moes lob a sierie toe.
  We wilden zo graag het Trojaanse paard en die zullen we krijgen ook.En dit is maar net het begin;ook hun politieke macht komt eraan!
  Dus niet klagen,maar dragen!!!


  Maak melding

 7. we zijn nu zó negatief,maar wij zijn de gene die de chinees in leven houdt..

  wij bevolken dagelijks de chineze winkels vergeet niet die restaurants chinees eten..

  we zijn vrijwel van alles afhankelijk van die chinees..

  waar zijn wij su.s trots op..

  we kunnen niks..


  Maak melding

 8. De grootste tegenstander van de Chinesen in Suriname de “heer” Andre Mibrenikeba heeft een draai van 180 graden gemaakt. Uit betrouwbare bron wordt vernomen zit hij niet verbonden is aan de DNA maar nu als jaknikker in dienst bij Staatsolie.


  Maak melding

 9. De hele wereld weet dat mijn geliefde land gebruikt/misbruikt wordt oa als een springplank naar USA alszijnde mensensmokkel. De chinese triades misbruiken hun eigen landgenoten en ons eigen landgenoten misbruiken hun eigen broeders tgv hun grote broekzakken die over de gronden slepen.
  @GMAP
  De containers komen ook heel goed van te pas want een aantal van deze containers worden reeds gebruikt alszijnde de eerste woningen die baasje heeft beloofd aan zijn/haar trouwe aanhang.
  een kinder hand is toch gauw gevuld…


  Maak melding

 10. De bewoners van Klaaskreek hebben groot gelijk.

  Grondvervuiling
  Ook is er sprake van grondvervuiling, dit wordt ook wel bodemverontreiniging genoemd. In China wordt ook op het platteland niet gelet op het milieu. De akkers, en dat zijn er nogal wat, worden vooral met veel goedkope giftige stoffen bemest. Hierdoor vervuilt de grond heel erg. En veel producten komen van het land af, dus die producten zijn ook weer vervuilt.

  Watervervuiling
  Vele rivieren in China zijn vervuilt, terwijl het water wel heel erg belangrijk is net als lucht, omdat er toch drinkwater moet zijn. Doordat de grond op het land vervuilt is, raken rivieren ook vervuilt. Dit komt doordat er regen op het land valt, en dit water met giftige stoffen stroomt zo ook weer de rivier in.

  Verder is het zo dat er in China geen sprake is van goede regels voor het milieu. Daarom dumpen fabrieken hun afval en giftige troep vaak in sloten en rivieren. Door economie voorrang te geven voor het milieu raakt het milieu zo flink vervuild.
  Er zijn veel zwaar vervuilde rivier in China.

  Daarom heeft de Surinaamse overheid ook de verplichting
  om extra controle uit te oefenen op de arbeiders van Dalian.


  Maak melding

 11. Tja, de president heeft nu eenmaal zaken gedaan met China en de fa. Dalian is de bouw van wegen en huizen gegund.
  Dus de basis is al smerig, de uitvoering nu dus ook….


  Maak melding

 12. GMAP
  Die chinezen die in containers naar Suriname komen behoren te de laagste van de laagste, en meestal zijn ze criminelen. NDP en Bouta Bedankt.

  zie hierb weer een van die stomme opmerking dat chinezen in containers na su komen, en dat de ndp ze na su heeft gehaald. ik herinner mij een razia van de politie in de hogestraat onder santhokhi. guyanezen chinzen(illegale) werde gevat. die chinezen mochyen gaan, maar de guyanzen werden het land uitgezet. dus let op!!! of je publiceerd opzettelijk vals info.


  Maak melding

 13. midete
  reactie;17-8-2012

  ja, wetten zijn er,er is een dat natuur wet is en word genoemd,en er is een dat door mensen gemaakt is dat niet van het menselijk natuur is ,maar van onder drukking..

  als er in de geschiedenis van de Aziaat gekeken word ,,zal het op vallen dat zij onze eerste vijanden zijn geweest,,hun manier van aanvallen was hoe zij het tegenwoordig ook doen,namelijk door een stille invasie,om daarna het gebied dat zij willen in te nemen,,hun aanval was,hoe het tegenwoordig ook is,,naar de staat toe gericht,,om het eerst zwak te maken,en daarna overnemen,als het moet met geweld,,,ik denk dat onze su regering niet de intens en bedoeling van deze mensen niet heeft onderzocht,anders hadden zij niet van die achterlijke afspraken met chin gemaakt,,,,,,zij moeten niet vergeten dat,,wie dan ook een afspraak of overeen komst of handels betrekking wil aan gaan,,met een bedoeling is,,,wij hebben wat zij willen,en willen er niet voor betalen maar wel gebruiken,,


  Maak melding

 14. Philip,
  Stommelingen zijn die FIGUREN die alles van hun baasje goed proberen te praten door te verwijzen naar het verleden en naar anderen.
  Trijntje oosterhuis en Bergit Lewis is mooie voorbeeld hoe jullie daar denken, die zwarte surinaamse wordt wel aangehouden op verdenking voor drugs smokkel en die blanke niet. Vraag aan Henk herenberg waarom hij china is ontvlucht


  Maak melding

 15. Niet alle Chinezen zijn smerig en crimineel.
  Jullie generaliseren teveel. Niet alle creolen zijn crimineel,niet alle hindoestanen zijn zakkenvullers etc….
  Dankzij de Chinezen hebben we producten in de winkels,goedkoper dan voorheen.


  Maak melding

 16. hej jooo,,,gmap

  elke land in de wereld is opgebouwd uit hoedanigheden van het verleden,,,dus waarom niet terug kijken naar het verleden om te zien waar het fout is gegaan,om die fouten te herstellen,,,,,,,,een hele boel landen in de wereld zijn/is uit een corrupt concept opgebouwd,,die corrupt concept is uit hebzucht en overheersing ontwikkeld,,,dat zijn roots in europa vind en zijn uitwerking in de arme landen,waaronder ook suriname,,,,,weet jij dan nog niet wat er gedaan moet worden??als jij niks van jou oorsprong/verleden weet,,zal jij altijd volgens de mening van een ander praten en nooit jou ware aard kunnen herkennen..dan ben jij gelijk een beest,,,,,,nu is het aan jou hoe jij dit wil begrijpen

  hotep


  Maak melding

 17. Ik vind dit zo’n SCHANDE, REGERING DOE WAT NU !!!!! Nee niet later NU…. ja sorry hoor…. hoe is het toch mogelijk dat wij verpeste mensen ook anderen hun leefgebied blijven verstoren en verpesten? Asociaal idd ASOCIAAAAAAAL. 🙁

  Dat bedrijf behoort een fikse BOETE te krijgen met dat geld graag heel Klaaskreek schoonmaken en het dorp weer vliegvrij maken, en graan met MUCHO tempóóóó

  gewoon NU doennnnnn ! Nog DIT jaar DOEn (tis immers het ”Doen jaar”


  Maak melding

 18. Hahahahahaaa sra yu tjading
  Jij laat dagelijks zien wat jullie hebben geleerd uit het verleden van jullie criminele president hahahaaaaa.
  Zwarte kennen maar één verleden waar ze altijd op terug vallen en dat is de slavernij.De man die jou land op de rand van de afgrond heeft gezet geven jullie weer de kans om het te herhalen, een hele goede les is dat uit het verleden heel erg slim van jullie.


  Maak melding

 19. @midete, als je zo negatief bent over de chinezen loop aub niet meer in een “chineze” winkel anders kan je beter je snavel dicht houden haha 😀


  Maak melding

 20. Rudy Vreden ik ben helemaal met jou eens en ben pas tevreden, wanneer je hun zo ver krijgt met schoonmaken en als kan ook schadevergoeding. Laat die lullo’s voor boeten!


  Maak melding

 21. Dat gebeurt overal in Afrika ook. Als jullie gekozen hebben om een kolonie van China te worden zijn deze de Side effects. In hun eigen land nemen de Chinezen het milieu ook niet serieus.


  Maak melding

 22. neem een loopje door paramaribo en je weet genoeg ..je schaamt je dood …echt triest om dat vuil en pep flessen op straat en in de sloten te zien ..de suriname rivier zitten er vol van ..zie op domburg aan de waterkant a sjing foe troe .

  ik doe mijn best om mijn omgeving schoon te houden maar niet iedereen doet het ..mijn buren en de omgeving waar ik woon is een lust om te zien ..boxel en omgeving doen er wat aan ..in paramaribo sa sarie foe troe …de regering doet haar best maar dit ligt echt aan de bevolking …moet je nagaan dat als de chinesen zien dat wij die in dat land wonen …een vuinhoop van maken zij het zelfde gaan doen …een goed voorbeeld begint bij je eigen en een goed voorbeeld doet volgen .


  Maak melding

 23. Je kan het de Chinezen niet kwalijk nemen als je ziet hoe Paramaribo erbij ligt. Elke sloot lijkt op een pan bedorven okersoep met allerlei rommel. Het is dat de mensen van het binnenland doorgaans netter zijn en van de natuur moeten leven en daarom gewag maken, maar een stadsbewoner zou die smerigheid niet eens zijn opgevallen.

  In elk geval..de regering weet wat te doen


  Maak melding

 24. normen en waarden zijn zoek in suriname …heel veel mensen hebben geen normen en waarden zie latour zie rond paramaribo ,waterkant ,charlesburg ,abrakrokie .beekhuizen geen plek bijna die gevrijwaard is .
  toch zie je mensen die hun best doen hun omgeving netje te houden ..er moet ordening komen in dat land ..vene regeerde 15 jaar maar nooit wat gedaan aan het milieu …dit is niet met de vinger wijzen maar front heeft heel veel nagelaten wat vuil betreft ..wij mogen hopen dat elke aankomende regering het milieu series gaan bestrijden door desnoots met strenge wetten te komen om dat land milieu vriendelijk te maken …ding sma morsoe in a kondre …echt die mensen zijn vies vies vies de goeie nagesproken …maar ja de goeie lijdt onder de kwade .


  Maak melding

 25. Gmapje jongen,,
  Jullie nederlanders herdenken elk jaar toch ook een oorlog van lang geleden,,dus wat ontbint mij van mijn rechten om over mijn voorouders te praten,,en waarom móet bouterse erbij betrokken worden,,,,heeft hij zo een impact op jou dat jij niks anders te zeggen hebt dan alleen maar klagen over hem en het sur bevolking,,,,,,,,of gun jij Su niet het beste zodat jij gelijk kan krijgen,,,,,jij ben van nederlans bodem,,,dus waarom bemoei jij jou met Su zaken en leven,,,,,,,in nederland is het een nog grotere rotzooi,,,hindert het jou als ik met concepten van mijn voorouders uit het verleden praat,,,of wat is het,,,,,,jij met jou vooroodeel maakt mij duidelijk uit wat voor bodem jij geaard ben ,,,niet van Su”s bodem ,,,maar van ,,,,,,,,,,,,bodem ,,,,,,,joe boro ede ….en zwarte is de naam van een slaaf,,,,,,, nubia is de naam van mensen die negers of zwarte genoemd worden,,,,,dan weet jij het nu..kraai geen shit uit jou mond,,,,hater,,,,,kijk naar jou zelf,en. zie jou duisternis in jou

  Hotep


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.