President Suriname pleegt ‘presidentiële coup’

51

PARAMARIBO, 17 aug – President Desiré Bouterse heeft een presidentiële staatsgreep gepleegd. Dit stelt parlementariër Radjkoemar Randjitsingh (Nieuw Front/VHP). Bouterse berichtte het parlement onlangs per brief over een speciaal fonds. Daar zal geld uit worden geput “ter ondersteuning van de constitutionele functie van de regering.”

Maar volgens de grondwet moeten alle overheidsuitgaven bij wet worden vastgesteld. Daar moet eerst een begroting voor worden ingediend bij het parlement. “Dit geeft aan dat men lak heeft aan de grondwet en aan besluiten van het parlement”, zei Randjitsingh in het parlement. De wet biedt het staatshoofd geen ruimte om eigendunkelijk fondsen in te stellen. Bovendien zijn het de ministers die belast zijn met dit soort aangelegenheden.

Bouterse trekt dus bevoegdheden naar zich toe. Voor de oppositie staat dit gedrag gelijk aan een coup, presidentieel of administratief. Er wordt als het ware een superministerie in het leven geroepen in de vorm van een fonds. “Dit is een onding. Dit is vertrapping van de grondwet, dit is een teken van dictatuur, uitholling van ministeries, van de krachten en alle deskundigen die daar zitten”, aldus Randjitsingh.

51 REACTIES

 1. Wat?!
  Hij gaat nog even driftig door met het plegen van coups?!In de wereld moet hij de enigste zijn met een record aantal gepleegde coups aan zijn broek!


  Maak melding

 2. Zolang je deze man aan het roer blijft hebben en alleen maar jaknikkers rondlopen, kan hij doen wat hij wilt, en niemand doet iets, kritiek hebben heeft geen zin, want deze dictator cq moordenaar, drugsdealer heeft toch een grote dikke plaat voor zijn kop, overgehouden uit zijn dienstijd bij de landmacht, ga massaal de straat op en uit je ongenoegen tegen deze paarse bende die de grondwet aan hun laars lappen, en de democratie ondermijnen.


  Maak melding

 3. Deze crimineel weet niet wat recht en orde is.
  Enige wat jullie moeten is de bevolking mobiliseren om de straat op te gaan om deze criminele moordenaar te stoppen.


  Maak melding

 4. Wat loopt die Radjkoemar R te kloten, no spang brada
  in 2015 kunnen jullie met die klote partij van jullie gaan regeren, en het hele land naar de sodemieter brengen.Hou vol, jullie tijd komt wel. Nu niet zeuren
  laat anderen hun dingen doen, zij zijn aan zet…..


  Maak melding

 5. Tja, die dombo’s daar hebben hem zelf gekozen. En als er weer verkiezingen zijn gaan ze hem weer kiezen als hij weer loze beloftes heeft gedaan en paarse t-shirts en petjes heeft uitgedeeld tijdens zijn ordinaire verkiezingscampagnes


  Maak melding

 6. @radjkoemar: coup, kun jij coup spellen waar was je jare 80, dus over coup ( 可以 把 它 写 下来 吗? ) bekje dicht..
  i love su…. woon en werk………


  Maak melding

 7. GMAP, Ga jij maar de straat op ja, daar in Suriname en ga klagen dang jo sie mooi torie, met je echte naam op je kop, dan ben je iemand, dan alleen maar onzin hier uit te kraaien. Go dai sakking djie baas.


  Maak melding

 8. GMAP, nee hoor ik heb geen last van de warmte, waarom zou ik, alleen die Radjkoemar R daar in Suriname loopt te lllll uit zijn nek, ai pree sabie so, zijn tijd komt in 2015…. dan kan hij maar aan kloten, met zijn …..partij….


  Maak melding

 9. bouta no warang nanga front maak je niet druk doe wat je het surinaamse volk herbt beloofd laat je niet van de wijs brengen …wij het volk hebben jullie aangestelt …wat ze zoeken is spijker op laag water .ze zoeken en zoeken om jou in een kwaad daglicht te brengen maar steeds grijpen ze mis ze blijven vaalen en ze zullen ook vaalen .

  bouta kraktie mie mang .


  Maak melding

 10. VHP: hoe je het ook bekijkt. NDP met a/d leiding DiDiBri is de enige partij c.q. leider die de totale maatschappelijke actoren betrekt. Steelt hij. Wel dan iedereen mag het weten. Jullie stelen, maar de buurman mag het niet weten.

  Regeren is vooruitzien, vooruitplannen, toekomstgericht denken. Bij VHP/NPS/SPA een gemis aan alles. Over PLuhoer liever niets zeggen, want de javaan is van 1955 tot heden een politiek hypocriet bevolkingsgroep. Echter zij komen wel voor elkaar op.

  Leer wat van NDP. het kn jullie goed doen bij oppositie voeren.


  Maak melding

 11. ‘Verbaast u niets, verwondert u slechts’
  Randjitsingh & Front hadden het lef niet om deze entertainer aan te pakken dus hij moet dan ook niet kletsen. Well my boy you ain’t seen nothing yet!
  Dit is nog maar het begin!


  Maak melding

 12. Het wordt nu eens tijd dat wat psychologen over het gedrag van Bouterse wat gaan schrijven. Hoogleraren psychologie moeten cases voorleggen aan psychologiestudenten.

  Cases:
  zoals
  – zijn rol/gedrag bij de staatsgreep van 25 februari 1980;
  – gedrag rol bij 7,8 en 9 december 1982 bij de decembermoorden 1982
  – bij de telefooncoup
  – zijn rol als leider van de NDP en in de politiek
  zijn rol en gedrag als hij op de berm was
  – zijn rol en gedrag toen ND de verkiezingen gewonnen had;
  hoe hij te werk is gegaan om A-combinatie en PLC in de coalitie te krijgen

  Een goede case is zijn rol en gedrag naar het kwakoefestival van nu
  Hoe hij met zijn team werk: Noa woordvoeder van zijn Kabinet Van der San
  Eikenbos op pad stuurt om het kwakoeprobleem op te lossen
  Limbo die in beeld wordt gebracht om alles te neutraliseren.
  De vraag is, heeft hij nu wel of niet zijn doel bereikt?

  Veel over zijn gedrag, karaktereigenschappen zijn bekend, berm, zanger, clown, laatste woord, leugen en bedrog, liegen, beloften die hij niet waar maakt, reshuffeling.

  Ga maar na de wrede kanten van zijn gedrag en eigenschappen.

  Het wordt eens tijd dat psychologen, sociologen, bepaalde cases waarin hij een rol speelt goed in kaart gaan brengen.

  Jammer dat de psychologen, hier weinig over schrijven en in het nieuws brengen.

  De hoogste tijd dat men hier iets mee gaat doen en ook alle zaken, waarmee hij bezig is, goed volgt en zijn persoonlijke eigenschappen in betrekt.

  Andere politieke leiders zoals Zoom, Brunswijk, Santoki, Rusland zouden ook in dit rijtje passen.

  Bouterse moet men goed onder de loep nemen, want het gedrag en handelingen van deze man moet toch voor psychologen.

  Als je literatuur, krantenberichten, beeldmateriraal lees, bekijkt over Bouterse, schrik je behoorlijk over zijn gedrag en karaktereigenschappen. Het doet niet onder voor wrde dictators.

  Hoe komt het dat de Surinaamse jeugd ea achter deze man aan lopen.

  Ik snap er niets van.


  Maak melding

 13. Ja?
  En nu?
  Gaat gvd iemand er nog iets aan doen voordat ook iedere tegenspraak gelijk staat met staatsgevaarlijk???

  GA DE STRAAT OP, PROTESTEER, LEG JE WERK NEER, LAAT JE STEM HOREN, IN IEDER GEVAL: DOE IETS!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Als je de man goed gevolgd hebt in zijn daden maar ook in zijn uitspraken,” het volk van Suriname moet democratie anders gaan beleven”, dan is dit helemaal niet zo verwonderlijk dat wat er in het artikel besproken wordt ook een kern van waarheid in zich herbergt. Er zijn voldoende indicaties die aangeven welke kant deze President wil opgaan met Suriname. Hij heeft weinig keus, ook al omdat hij zich al te ver in de nesten heeft gewerkt. Uiteindelijk zullen het de mensen zijn die op hem hebben gestemd, die de rekening zullen betalen. Venetiaan was niet goed genoeg en had een dikke lip, un tan sribi, teki un ai luku san o psa now sranan man.


  Maak melding

 15. Passant je hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen dat baasje een gevaarlijke psychopaat is, hij manipuleert er op los (case en point die 50000 euro aan kwakoe) laat zich omringen met parasitaire ja knikkers zoals Abrahams, Steve Meyer, Somohardjo, Brunswijk etc die hem nooit durven tegen te spreken en voor zijn persoonlijke veiligheid zijn criminele zoon belast is, verder een ieder die hem in de weg staat wordt vermoord (december moorden)of zodanig een kopje kleiner gemaakt letterlijk of figuurlijk. Zelfs persoonlijke bedrijgingen zoals aan Santhoki gaat hij niet uit de weg. Baasje wilt respect, iedereen moet het altijd met hem eens zijn, hem lief hebben, ten koste van alles. Wie dat
  niet doet laat hij opruimen.


  Maak melding

 16. Wat een slapgelul van de dief Ranjietsingh.Zijn er geen andere mensen in Su.? Alles van deze flikker is Bouterse.Zelf als Bouterse een scheetje heeft gelaten zal deze k#t Randjietsingh er een punt van maken als of de bevolkimg er dood van gaat.
  Bouterse is een Goede Man Als Presiedent(GMAP)

  Bouta no loekoe ding mang diesie jere.
  Dinkie a volk en tang mik joe berekening tap langa termijn.Over 5 jaar moet het enigzins goed zijn.
  Dus na de komende verkiezingen heb je nog 2 jaartjes, dan a torie sdong.Dang jo e sorie ding pankoekoe lik Randjietsingh fa a sanie e wroko


  Maak melding

 17. aah… laten we nu mekaar niet voor de gek houden.
  De minister in Su is niets anders dan een nietszeggende figuur. De voorzitters van de zg task forces hebben de power en zijn de nieuwe koppensnellers die het vuile werk voor ‘je weet wel’opknappen. Jammer dat er toch een aantal naievelingen zo graag op die posten zijn gaan zitten.
  Bouta , die nu weer op vakantie in het buitenland is, speelt nu de bigi regionale player, en laat het in Su lekker in de soep lopen. Later kan hij dan roepen dat al die gasten er een puinhoop van gemaakt hebben en zal al die ministeries laten opheffen. Om alvast zijn ‘kabinet van de president’extra te laten bemannen om alles in de gaten te houden en over te nemen heeft hij alvast een financiele post geopend waar hij over mag beslissen.
  En al die zogenaamde intellectuelen in Su houden hun mond dicht.
  Su maakt zich steeds belachelijker.


  Maak melding

 18. @Sabaku Venetiaan kon niet alles in Su in één keer goed maken. Er zijn krachten in Suriname die steeds proberen uit eigen belang het land te frustreren. De samenwerking tussen Brunswijk, Somo, en Bouterse was zijn nekslag.
  Bouterse is in Suriname met de uzi aan de macht gekomen, en alleen een uzi kan hem daar weg halen.


  Maak melding

 19. reactie 17-8-2012

  front/VHP

  al die vormen van wetten is gemaakt door mensen die hun zelf en anderen niet vertrouwen,,,,,mensen met die leerinstelling die een bepaalde positie in hun land heeft,,zal altijd volgens die leer methode uitspraken naar voren brengen met een negatieve weerklank,en,elkaar proberen in een negatief daglicht te weerspiegelen,,,namelijk,,de een wil opbouwen en die ander wil afbreken,,,,wat voor bullshit is dat toch,,,,,,gaan jullie een politiek bedrijven dat geen frustratie en strijdbaar kenmerken vertoont.zwakkelingen.


  Maak melding

 20. Het zit in de persoon………………..Berm- en Misdaadcultuur.

  “Neks no fout”

  Het volk krijgt waar zij voor heeft gekozen: een koekje van eigen deeg.


  Maak melding

 21. Het leuke ervan is dat velen zich drukker maken dan de man zelf. Hij zit met zijn reet in de Dominicaanse Republiek. En het aller leukste is dat al die schreeuwers het indirect voor hem betalen zijn verblijf en reiskosten.
  Al die snoepreisjes hebben tot op heden geen penny opgebracht alleen vertier voor hemzelf.


  Maak melding

 22. het zit niet in de persoon ,,maar in zijn leerprocedure dat hij/zij heeft genoten en blindelings heeft aan genomen en niet de voordelen en nadelen van die leer heeft onderzocht……


  Maak melding

 23. El Vene moest met somo dealen en tevens proberen om niet te hard tegen de schenen van bout te schoppen.Want een staatsgreep lag steeds om de hoek.Niet door bout zelf maar de door hem aangestuurde lieden in het leger.El Vene wist er van en heeft het leger nooit opgezocht.Om El Vene te provoceren liet bout het huis van de president in brand steken terwijl die in het buitenland was.Bij ingrijpen van El Vene zou dit ondankbaar volk weer in de schaarste van de jaren’80 terecht komen.[Sur.in isolatie]
  Bout heeft zijn eerste doel al bereikt.Amnestie.
  Nu heeft hij het volgende ingeluid.Het witwassen van zijn crimineel verkregen vermogen.
  En hij lacht dit laf volk uit want die zijn o zo huiverig voor zijn zoon en zijn tom tom maqoute.
  Kijk maar hoe de menigte in de tweede mars tegen amnestie verdund was.

  Cobie.


  Maak melding

 24. Bouta heeft toch al eerder gezegd!! pak me dan als je kan!!

  Nu nog te hopen na de volgende verkiezing! desnoods oppakken met harde handen en veroordelen!!


  Maak melding

 25. vhp maak je niet druk ..wij weten dat er energie tekort is ..geen spijkers op laag water zoeken mie mang …jullie hebben niets om op te slaan dus roepen deze oppositie leden maar wat ..maar jammer genoeg niets helpt …olland kan niet meer voor ze instaan om de regering te treffen …ze weten heel goed dat ze zwak zijn in oppositie voeren .

  rozenthal heeft de oppositie laten weten dat ze niets meer voor ze kunnen doen omdat die rozenthal zelf problemen heet …rozenthal weet dat nederland vleugel lam is als het om de regering bouterse gaat .

  niets wat olland en front proberen om deze regering dwars te zitten lukt ze … ze proberen het maar struikelen steeds en ze gaan ook blijven struikelen tot ze tot inkeer komen en dat is maar goed ook .


  Maak melding

 26. die Ferdinand Hossenbux toch,wat een stomme idioot is dat toch,laat je hem zijn gang gaan,is er straks aan het einde alleen maar hoge schulden die betaald moeten worden en gaan jullie weer gaan schelden op de regering dat zij niets doen,maar die moeten eerst de puinhoop opruimen voor ze an regeren aan toe komen,dus LUL niet zo slap mister Ferdinand Hossenbux.rarararaarararA


  Maak melding

 27. ik heb al lang gezegd, su. is een de-mo-cra-ties gekozen dictatuur..

  hij heeft de spelers goed in de zijk genomen..en heerst beheerst het hele land, met zijn families vrienden en kennissen..

  verder heeft hij ze allemaal een goed loon gegeven en zijn zij best te vreden..

  de rest zo u wilt het volk kan door pinaren tot de dood hen schijdt..

  zijn soort genoten pinaren het meest ,, maar doen hun bek niet open..

  wat hebben de indianen in de afgelopen twee jaar bereikt ,wat voor status hebben ze opgebouwd,dan aleen culturoe dansie dandie,verder slapen ze gewoon door in de hangmat..

  het gaat u goed..


  Maak melding

 28. Zo is dat, Gladiool. Meneertje gaat met een leeg SLM-toestel rechtstreeks naar de Dom. Rep., plakt er nog een paar dagen vakantie aan vast, en wordt dinsdag weer opgehaald. Ik kan me nog goed heugen dat er vreselijke kritiek was op het reisgedrag van de vorige president cq. regering. Nou, deze kunnen er ook wat van. Winti wai, lanti pai.


  Maak melding

 29. De parlementariër Radjkoemar Randjitsingh is gewoon met stemmingmakerij bezig.De oppositie heeft geen antwoord op het goed bestuur in het land. Af en toe laat hij een luchtballon los om aandacht te trekken. Helaas voor hem. Deze luchtballon is gedoemd te mislukken.

  Het genomen besluit van Bouterse valt onder zijn bevoegdheid als president. Men noemt dit een presidentieel decreet. De president hoeft bij dit soort besluiten het parlement niet te raadplegen. De maatregel moet wel binnen zijn grondwettelijke bevoegdheid vallen. In Nederland noemt men dit soort besluiten een Algemene Maatregel Van Bestuur (AVM).

  RobG


  Maak melding

 30. Uit de beoordeling valt te merken dat onze zeer geliefde baasje meeleest en daarnaa bevel uitdeelt aan zijn paarse strontvreters. Hiep hiep hoera lang leve de baasje.


  Maak melding

 31. Helemaal eens met alle “verborgen reacties” en sur patriot, ram singh, balkens, gladiool, soer.
  De rest is bullocs.
  see FYS.

  Randjiet je hebt gelijk, maar wat doe je er tegen.
  Een tegencoup lijkt mij niet meer dan fair.

  Hij zit nu in columbia om die 50.000 weer aan te vullen, doe je ding, grijp je kans.


  Maak melding

 32. Ik sta met verbazing te lezen hoe primitief van geest mensen zijn om de berichten uit de koker van Nieuw Front direct voor waar aan te nemen.De gekozen President Bouterse heeft een legitiem besluit genomen.Maar het is me nu ook weer duidelijk geworden dat de leden van het Nieuw Front de Surinaamse grondwet niet begrijpen of helemaal niet kennen. Wanneer gaat Radjitsingh klagen bij de OAS, de VN en de ” koningin van Nederland”. Hahahaha!!!!!!!!

  RobG


  Maak melding

 33. wat stelt een negatieve beoordeling voor..,,

  de mensen geven gewoon hun mening., het is je goed recht om openlijk je mening uit te dragen.

  dat is democratie nu éénmaal. wie is de beoordeler om te beoordelen..

  van waar die bevoegtheid door wie aangesteld..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.