Knorrige Surinaamse militairen missen vakbond

18

PARAMARIBO, 14 aug – Het broeit binnen het Nationaal Leger en ontevreden militairen willen een gesprek met president Desiré Bouterse. Dit meldt de Ware Tijd. Bij gemis aan een vakbond lijkt het gesprek een laatste strohalm. “Niet met de president, maar met de opperbevelhebber van het leger willen we een gesprek.”

Minister Lamuré Latour van Defensie zou afgedaan hebben als gesprekspartner, omdat die niet te bereiken lijkt. De militairen balen van misstanden in het leger. De bevelhebber en andere officieren zouden er een gewoonte van maken te trakteren op beledigingen. “Ik ben vader van kinderen, een volwassen man. Zo praat je niet tot ondergeschikten”, zegt een militair anoniem. Ook het ontbreken van nutsvoorzieningen op verre posten is een pijnpunt.

Helemaal balen is het van de wachtdiensten bij het Chinese bedrijf Dalian. “We zijn geoefende soldaten en fungeren daar als portier. Militairen moeten niet voor dit soort pietluttige zaken worden ingezet.” Waar de opdracht vandaan komt om het leger in te zetten bij een particulier, lijkt niet moeilijk te raden. Ook de voeding en het gebrek aan hogere scholing mogen van de militairen op de agenda. “Over al deze zaken willen we praten met de opperbevelhebber.”


18 REACTIES

 1. Nou dit klinkt als iets uit het verleden of niet, niet te hopen, want als dat door gaat sudderen, dan krijg je weer een ka als toen,zou zo maar kunnen.


  Maak melding

 2. Mie gado, zal de geschiedenis zich herhalen? Krijgt BAAS nu een koekje uit eigen deeg?? IS dit de oplossing voor Sur???? Mie yeeeh, loekoe sang kang psa.


  Maak melding

 3. Daar heb je het gedonder weer over een vakbond in het leger. Dit was een van de oorzaken dat de militairen in de jaren 80 van de vorige eeuw een staatsgreep hadden gepleegd.


  Maak melding

 4. Het lijkt alsof DiDiBrie zijn eigen reden om een coup te plegen heeft ondermijnd. De vakbond heeft dus niets voor haar leden gedaan, behalve voor die 16? Wel, wel!

  😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉 😉


  Maak melding

 5. Knorrige Surinaamse militairen missen vakbond!

  zo >> varkensknorrig <> EERBAREN << , vandaag staan wij aan de vooravond van mss een herhaling , alleen nu gaan boeten..

  !!! DE NDP RATTEN IN VOGELVLUCHT !!!


  Maak melding

 6. Ik kijk anders tegen dit vraagstuk. De militairen weten dat er nu een regering aan het bewind is die zeker gaat luisteren naar hun wensen. De vorige regering heeft het leger helemaal uitgekleed en nu kunnen de militairen aandacht vragen voor hun noden. M.b.t. de scholing het volgende. Een aantal jaren terug had de ambassadeur van Nigeria voor het Caribische gebied, het voorstel gedaan om Surinaamse militairen op te leiden in Nigeria. Aan Nigeriaanse militaire scholen worden ze militair en academisch gevormd.


  Maak melding

 7. @RobG
  Hou toch op ,man.
  De opperbevelhebber is altijd een ongeschoolde geweest. Denk jij dat de militairen in ons leger dat niet weten?Ze weten bv ook dat je geen academicus moet zijn om opperbevelhebber te worden.


  Maak melding

 8. Suriname heeft geen leger nodig ! Het is geld verspillng om een leger te hebben in Suriname.Weg er mee !!!

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 9. (@RobG 14-08-2012 om 15:02 uur):

  Militaire opleiding gaan volgen in Nigeria in Afrika?

  Als het Brazilië was (dicht bij huis)zou het geen probleem zijn.
  Zelfs de Ghanezen sturen geen soldaten naar hun buurland Nigeria voor een “militaire opleiding”.
  En ook “academisch” gevormd als militair in Nigeria?

  En het KPS. was volgens mij en dat weet ook iedereen, sedert 25/02/1980 totaal vernietigd en ook uitgekleed.


  Maak melding

 10. @Fer.E, ik vind dat je niet goed bent geïnformeerd over de militaire opleidingen in Nigeria.In dat land zijn er diverse militaire opleidingen voor het hoger militair kader bestemd voor de landmacht,luchtmacht en de marine.Elk legeronderdeel heeft haar eigen specialistische opleiding voor officieren. Daarnaast huisvest het land een hoger militair instituut waar officieren uit Ghana,Nigeria,Zambia, Gambia en and Sierra-Leone trainingen volgen of bijgeschoold in bv. satelliet observatietechnieken, of b.v. in het leidinggeven bij internationale (VN) operaties,enz. Aan de Nigeria Defence Academy (NDA) worden de toekomstige militaire leiders opgeleid voor Nigeria en voor bevriende naties.

  PARAMARIBO, 13 mei 2009 – Suriname past volkomen in de bredere kijk van Nigeria op de wereld. Dit zegt de Nigeriaanse ambassadeur, Musa Jhon Jen. Abuja is zijn politieke reikwijdte aan het uitbreiden en Suriname kan daar een voorname rol in krijgen. Er zijn voldoende aansluitende belangen.

  Zo kan het Afrikaanse land de landbouwpotentie van Suriname best gebruiken. “Een bevolking van ruim honderd en veertig miljoen mensen heeft veel voedsel nodig. Suriname zou best een graantje kunnen meepikken”, zegt Jhon Jen. Het is een kwestie van de reis- en vrachtroutes aanleggen. Het moet er op korte termijn al van komen. Dat is precies de bedoeling van een missie uit Abuja.

  “Er zijn genoeg mogelijkheden voor samenwerking. Dat moet in deze wereld van conflicten. Je hebt de hulp en kennis nodig van vrienden”, aldus Jhon Jen. Ook de ontwikkeling van biobrandstoffen lijkt veelbelovend. De militaire academie van Nigeria wil ruimte reserveren voor Surinaamse officieren. Volgens minister Ivan Fernld van Defensie is een goede basis gelegd voor intensievere banden.


  Maak melding

 11. De regering Venetiaan heeft in 2009 niets gedaan met de signalen van de Nigeriaanse ambassadeur om de levering van Surinaamse landbouwproducten aan Nigeria. Ook de afzet van Surinaamse vis op de Nigeriaanse markt moet perspectieven kunnen bieden. In winkels in Lagos,de vroegere hoofdstad van Nigeria kocht ik rijst uit Thailand en visproducten uit Nederland.Ik hoop dat de regering Bouterse z.s.m. informatie gaat inwinnen bij de Nigeriaanse ambassadeur over de mogelijkheden van handel met dat land.De regering Venetiaan heeft zoals altijd liggen slapen en men heeft nooit actie ondernomen m.b.t. de afzet van Surinaamse producten in het Afrikaanse land.


  Maak melding

 12. @RobG
  We zitten 2 jaar verder en je zit maar te zeuren over regering Venetiaan. De militairen klagen over het beleid van de huidige regering. Het kleineren door hun meerdere en oa het laten werken als portier bij een particulier door deze regering en niet door de vorige. Ik vraag me af in gemoede af of DiDiBrie deze militairen tot helden zou benoemen en decoreren indien ze nu een geslaagde coup zouden plegen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.