‘Verarming, minder veiligheid, minder democratie’

43

PARAMARIBO, 13 aug – De huidige regering heeft het volk vóór en na de verkiezingen gouden bergen beloofd. “Maar de werkelijkheid is verarming over de hele linie, minder veiligheid, minder democratie en veel onzekerheid.” Dit stelt de afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname, NPS. Na twee jaar regering Bouterse valt het niet bepaald moeilijk de balans op te maken. Er zijn weliswaar wat goede prestaties bij.

Maar, en dat moet duidelijk zijn, het gaat om het voortzetten van oud beleid. “De vorige regering heeft een economie achtergelaten, met een groei die zelfs in het wereldcrisisjaar 2009 positief was, weinig binnenlandse en buitenlandse schulden, een monetaire reserve van ruim zevenhonderd miljoen dollar, een stabiel prijsniveau, ruime koopkracht bij de burgers en goede perspectieven voor investeerders.”, aldus NPS Paramaribo. Alle grote investeringen horen daarbij.

Het mag er dus vooral niet op lijken dat het allemaal komt door het huidige klimaat. “De regering heeft goede sier gemaakt met veel projecten van de vorige regering en heeft tot nu toe nauwelijks nieuwe projecten van betekenis toegevoegd.” Wel zijn veel beloftes gemaakt, die niet worden nagekomen. Van scheiding der machten is geen sprake, de koopkracht wordt zwaar belast, sociale woningbouw is onbetaalbaar en de criminaliteit stijgt.

43 REACTIES

 1. Aangezien een groot deel van die paarse aanhangers met oogkleppen oplopen, en slapen of suf zijn door de zon, willen ze doen geloven dat het nu veel beter gaat, inderdaad beter voor die zakkenvullers die het nu voor het zeggen hebben, en lekker profiteren van de natuurlijke hulpbronnen, terwijl het grootste deel van de bevolking onder de armoede grens leeft.
  Deze regering kan zich alleen maar diep schamen dat er zoveel mensen in armoede leven, en zich bezighouden met allerlei corrupte handelingen ten koste van de werkende bevolking, daarbij lopen ze ook nog vele leningen af te sluiten om hun doelen te kunnen nastreven, maar het aflossen van al deze leningen zullen zeker niet door deze huidige bende afgelost gaan worden, dat is alvast gereserveerd voor de volgende generaties.


  Maak melding

 2. Goede analyse van de NPS. Dit klopt als een bus. Wie er ook aan de macht komen in 2015, ze zullen veeeeellll rotzooi op te ruimen hebben. Torenhoge schulden, lege staatskas, criminaliteit ten top, etc etc etc. Wie durft die klus nog aan?????? Dang maar lek dong kaws achter de huidige bende blijven lopen???? Enige oplossing: STOP nu met paars, a no lattie ete!!!!!!! Anders is er in 2015 echt niets meer van onze swietie sranang over………


  Maak melding

 3. Nou,dat wisten menigen niet ,meneer jack russel en koosje,heel goed verwoordt.Al die leningen,en contracten,daar zullen de nakomelingen voor boeten,door zich kapot te gaan betalen.Er wordt jaar in jaar uit gegild,suriname heeft heel veel rijkdom,maar uiteindelijk zijn het buitenlandse bedrijven die met het grootste geld vandoor gaan.Waar gaat het geld van staatsolie,de goudvelden,het hout..enz..naar toe.


  Maak melding

 4. jack Russel,

  Misschien moet jij die ‘groene bril’ van jou afzetten om tot realistische argumenten te komen.
  Indien de NPS het werkelijk zo goed had gedaan zoals zij ons willen doen geloven dan zaten zij achter het stuur en niet NDP. NPS heeft voldoende kansen en tijd
  genoeg gekregen om waar te maken waarvan zij nu de
  huidige regering van beschuldigen. Die kansen heeft
  NPS waarlijk verprutst. Het is achteraf natuurlijk zeer makkelijk en goedkoop om met beschuldigende vingers naar de huidige regering te wijzen.

  Volgens mij dragen de topmensen van de Organisatie van Amerikaanse Staten geen ‘paarse bril’ maar komen ze toch tot de volgende realistische positieve conclusies over Suriname;

  Suriname, Guyana en Trinidad en Tobago zijn voorbeelden van landen die het economisch gezien goed doen. Deze landen zijn wel in staat hun schulden tijdig
  af te lossen in tegenstelling tot andere Caribische landen.
  De meeste caribische landen hebben toerisme als belangrijke inkomstenbron waardoor de wereldwijde economische crisis negatieve gevolgen heeft voor de economie in zulke landen.
  Suriname is een van de landen die minder te lijden heeft van de financële crisis. De inkomsten van Suriname zijn niet afhankelijk van 1 product.
  Verder maakt Suriname goed gebruik van de economische potentie die het land heeft en komen productiesectoren tot ontwikkeling.
  Aldus de woorden van de Secretaris Generaal van het OAS.

  Nogmaals zet jouw ‘groene bril’ af en lees de positieve berichten over Suriname met een objectieve, onvooringenomen en een onbevooroordeelde opvatting.
  Dan zal je tot de ontdekking komen dat positieve berichten over Suriname noch paars noch groen is maar feitelijk.


  Maak melding

 5. Wat mij het meest stoort is dat deze regering zoveel beloofde en het er nu niet meer over heeft. Ze praten alleen over de woningnood. Niet dat dat niet goed is, maar als je -en echt met veel babari- zoveel beloofd en je voert maar 1 ding uit, ben je een bedrieger. Ze zien nu pas hoe moeilijk regeren is.

  Dag brug over de Corantijn, dag brug over de Marowijne, dag diepzeehaven, dag trein, dag weg naar Brazilië, dag Newmont (toen Bouta naar de USA was, zou hij het toch snel even regelen?), dag andere buitenlandse investeerders. De huidige nieuwe haven RENOVEREN heeft meer dan 15 jaar geduurd, maar ze gaan even snel al die dingen uitvoeren.

  De grootste investeringen tot nu toe zijn gepleegd in de kamer van Abrahams en het afschuwelijke kille vlaggenplein. DAT WAREN TWEE HOOGSTNOODZAKELIJKE PROJECTEN VOOR DE BEVOLKING.

  Iedereen kan wat roepen, maar als je me niet vertelt hoeveel het gaat kosten en waar je het geld vandaan gaat halen, weet ik al bij voorbaat dat je me zit te bedriegen.


  Maak melding

 6. Geen woord Chinees in deze conclusie.
  Het klopt als een zwerende vinger.

  Bouterse is om één reden president geworden: om uit de gevangenis te blijven. En dat was geen verkiezingsbelofte….

  De schandalige amnestiewet is de enige maatregel die als een sneltreinvaart door het parlement is geloosd. Al het ander staat op ‘on hold’.


  Maak melding

 7. Vierbaansweg naar Zanderij..
  Nieuwe haven
  Weg naar Brazilie
  Export van water naar Afrika ( geen grap)
  18.000 woningen
  meer veiligheid
  minder corruptie
  betere deal met iamgold
  Rijen investeerders voor de deur van Bouterse….
  Goede betrekkingen met buitenland…(alleen corrupte dictators)

  Moet ik nog doorgaan…


  Maak melding

 8. Al de dure reizen van Bouterse en Co gaan Suriname naar de verdoemenis helpen, want ze helpen Suriname niet, maar alleen Bouterse wordt er beter van.
  Wat heeft de reis naar Afrika Suriname opgeleverd?? 0,0000


  Maak melding

 9. De Praatbank bij de VCB

  PARAMARIBO – “Het is mij toch wat met die bushouders”, zo begon Oom Max zaterdagmorgen zijn betoog. “Steeds weer is er een dreiging dat deng mang o libi deng bus ini a garage. Efi lanti no habi moni, sangede a beloof deng mang a subsidie. Now deng busmang e taki a no subsidie, m’a na compensatie. Ik kan er ook niets meer van volgen. Munde deng o taki nanaga VP. Mi de benieuwd.”

  Frank: “Luku no, a sani no moeilijk, efi lanti no habi moni meki deng chauffeur opo a prijs nanga wang kwartji dan a sani keba. Ja, mi sabi j’o taki fa deng poti ma nanga pa foe fefi pikin o pai bus fu deng pikin go na skoro. Wel ala sani opo prijs. A sani fu deng verlaagde basisgoederen na lariekoek. Ala snesi opo deng prijs ini deng supermarket nanga tien of vijftien cent.”

  Tant Thelma: “Dat is waar. Sang deng mang e lasi a tapu deng basisgoederen, deng mang tjari go na deng tra producten leki botro, eksi, pamper nanga maggiblok. M’e begrijp dati a tariefaanpassing o hebi gi bepaalde suma, m’a op die manier komen wij er ook niet. Steeds weer een dreiging. T’e ju wiki mamanteng ju no sabi efu bus o rij of niet.”

  Marleen: “Luku p’e mi e libi drape na Meursweg mi dochter e wiki fo juru mamanteng meki e srefi nanga deng piki klaar fu kisi a lantibus fu siksi juru. Voorlopig unu kan reken a tapu dati. Want deng “donnie bus” no de moro en a no ala dei a meisje kang pai zevenvijftig fu eng nanga deng pkin go na foto nanga kong baka na oso. Ju heri salaris e go na busgeld.”


  Maak melding

 10. Baja loekoe djiemie NPS in de bocht wat denken ze wel,
  deze partij is tegen woordig gewoon bille ja bille niets meer en minder, ik hoop voor ze dat ze in 2015 alles winnen ,en dang oeng kondre o ka wang sebie bokoeng toe eling, bika deng e denki tang do mang poes a kondre nanga a bigi lip tip tip, neks boi, noti, a frambo, a no brong moro……


  Maak melding

 11. Shanice normaliter reageer ik niet op reacties van anderen, maar wil voor jou een uitzondering maken.
  Betreffende die groene bril die ik volgens jou op zou hebben kan ik zeggen dat ik liever die bril op heb dan die paarse bril waarmee jij bepaalde dingen ziet.
  Met die paarse bril kun je alleen maar de afgrond ingaan, want na 2 jaar bouterse is nog niks gebeurt, ja verhoging Aov en kinderbijslag, maar dat is een sigaar uit eigen doos, want dat betalen ze d.m.v. die acociale brandstofverhoging die het gewone volk moet opbrengen, maar die zelfde bouterse ging wel de straat op om mensen op te naaien, om te protesteren tegen de benzine verhoging tijdens de nieuwfront periode.
  Met deze president als moordenaar en drugsdealer zul je Nationaal en Internationaal niet echt veel bereiken, en kun je alleen maar vrienden vinden in het buitenland met dezelfde achtergrond zoals een chavez, Obiang en Castro.
  Bouterse en zijn coalitiegenoten zijn echt geen verrijking voor dit land, 2 moordenaars en een zedendeliqwent, en deze 2 coalitiegenoten die de ondergang van de NPS hebben veroorzaakt, zouden ook nog wel eens de ondergang van de Ndp kunnen betekenen.


  Maak melding

 12. @ Shanice:

  Je zegt: “”De inkomsten van Suriname zijn niet afhankelijk van 1 product””

  Als er iets niet waar is dan is dat het wel (welke kleurbril je ook op hebt. Daar heeft ook het Front weinig aan veranderd. Suriname drijft niet op 1 product, dat is waar. We drijven op twee producten die het beide goed doen vanwege de crisis. Als de crisis over is ….

  Dat is het verschil tussen NDP+PL+A-combinatie. De gemiddelde achterban slikt alles blind en kritiekloos. De achterban van de meeste andere partijen is niet zo emotioneel als NDP-ers en dat andere gespuis (ik bedoel met gespuis de partijen en niet hun achterban).

  Jullie doen me denken aan de kadaverdiscipline bij de NPS onder Pengel. Wat mij betreft zijn we nu weer in de jaren ’60 qua politiekvoering. Blinde, kritiekloze “da na wan hiep hiep hiep””

  Trinidad heeft een redelijk diverse economie. Zo heeft het licenties voor o.a. Colgate, Palmolive en dat soort producten die ze produceren voor heel het Caraibisch gebied. Wij hebben …???

  Tijdens de tweede wereld oorlog heeft Suriname ook goede tijden meegemaakt. Maar dat blijft niet eeuwig duren. If oeng koni wé mars go doe tra sani snel snel, fos’a gowtoe kaba.

  Alle nieuwe ontwikkelingen zijn gericht op graven en kappen, de laagste vorm van arbeid, evenals toerisme (dienstmeisje en chauffeur spelen).

  Ethanol zou wat beter zijn qua technologie, vooral als het mechanisch wordt gedaan, maar m’neer gelooft daar niet in.

  Ferdinand komt weer niet verder dan de lip van vene, tja, eenmaal racist, ……


  Maak melding

 13. Kunnen de halfzacht-gekookte-eieren van de labiele NPS ook analyses maken? Nee toch!!!!!!! Dat kunnen de zwakke geesten gewoon niet.De loosers van de NPS kunnen alleen maar een klaagzang produceren en de wonden likken.Van gemaakte fouten zullen deze groene gifkikkers nooit lering trekken.Ze denken nog steeds dat ze op aarde zijn gezet door God om voor de mensen denken.De partij moet opgeheven worden.


  Maak melding

 14. QUOTE

  NPS-afdeling Paramaribo beoordeelt twee jaar regering
  Op 12 augustus 2012 zit de huidige regering al twee jaar aan. In het eerste jaar heeft deze regering heel vaak de achteruitkijkspiegel gebruikt om haar onkunde te verbergen door steeds de vorige regering verwijten te doen. Deze tactiek is niet gelukt, omdat uiteindelijk voor de gemeenschap duidelijk is geworden dat de vorige regering een economie heeft achtergelaten, met een economische groei die zelfs in het wereldcrisisjaar 2009 positief was, weinig binnenlandse en buitenlandse schulden, een monetaire reserve van ruim 700 miljoen US$, een stabiel prijsniveau, ruime koopkracht bij de burgers en goede perspectieven voor binnenlandse en buitenlandse investeerders.
  Ten aanzien van de investeringen kunnen worden genoemd de uitbreiding van de raffinaderij van Staatsolie, de uitbreidingsinvesteringen van IamGold, de geplande investeringen van New Mont en de geplande investeringen van Suralco in het Nassaugebied. Ook de investeringen op de luchthaven Zanderij, het Nieuwe Haven complex en de investeringen in het havencomplex te Nickerie, maar ook de investeringen op het gebied van de Internet zeekabel van Telesur behoren tot wat de vorige regering heeft achtergelaten. De vorige regering heeft ook zwaar geïnvesteerd in de infrastructuur, waaronder de weg naar Atjoni, de zeedijken in Commewijne en Coronie en niet te vergeten de meer dan 500 kilometer wegen die dwars door het land zijn aangelegd of geasfalteerd. Verder is ook de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van de volkswoningbouw door de introductie van de 7% en de 5% regeling. De regering Bouterse-Ameerali heeft goede sier gemaakt van veel van de hiervoor genoemde projecten van de vorige regering en heeft tot nu toe nauwelijks nieuwe projecten van betekenis toegevoegd.
  De huidige regering is in 2010 wel op de proppen gekomen met een zogenaamd sociaal akkoord en in een later stadium de regeringsverklaring, de nieuwjaarsreden, de jaarbegrotingen en het ontwikkelingsplan. Wij achten het van belang om uit deze documenten te putten, teneinde deze regering te beoordelen. De voornoemde documenten zijn doordrenkt van beloftes, wenselijkheden en illusies. Enkele voorbeelden zullen in het vervolg aan de orde komen.
  1. Er zou een scheiding tussen de wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechterlijke macht moeten zijn en binnen 6 maanden na het aantreden van de regering zou het Constitutioneel Hof een feit worden en de rechterlijke macht zou autonoom worden gemaakt. Inmiddels weten wij beter. Middels de inmiddels beruchte Amnestiewet van 2012 heeft een gelegenheidsmeerderheid in de Nationale Assemblee een spraakmakend lopend rechtsproces stopgezet, om de belangen van een handjevol personen te behartigen. Dit terwijl wij in ons rechtssysteem het principe van recht voor één, recht voor allen hanteren.
  2. De toezegging is gedaan dat met name de minder bedeelden het beter zouden hebben. Hun koopkracht zou namelijk worden verhoogd. Niets is minder waar gebleken, want reeds in januari 2011 volgde er een devaluatie van 20% van de Surinaamse dollar en gelijktijdig volgde de invoering van de beruchte belasting, de Government take. Deze maatregelen hebben grote delen van ons volk veel stress bezorgd en het leven voor velen uitzichtloos gemaakt. Een direct gevolg van de doorgevoerde maatregelen was dat de koopkracht vooral bij de minder draagkrachtigen in de samenleving dramatisch is teruggelopen. Sedert die tijd klagen vele minder daadkrachtigen dat zij al na tien dagen, nadat zij hun salaris hebben ontvangen al ,,skeer’’ zijn. De maatregelen hebben ook de bestaanszekerheid van de middenklasse bedreigd en bedreigen die nog steeds. Een zeer opvallend gegeven uit dezelfde periode en daarna was dat de regering vriendjes en kennissen tot in de hemel reikende salarissen en salarisverhogingen heeft toegekend en een voor Surinaamse begrippen ongekende geldverspillende reiszucht heeft laten zien;
  3. Er zijn voor binnen een periode van vijf jaar 18.000 woningen aan woningzoekenden beloofd. Daarbij is de indruk gewekt alsof woningzoekenden gratis een woning zouden ontvangen. De woningzoekenden zijn, nadat de regering was aangetreden, verwezen naar de commerciële banken, waar is gebleken dat slechts een heel kleine groep de woningen ondanks de lange looptijd van de lening kan financieren. Talrijke woningzoekenden zeggen nu dat zij voor de gek zijn gehouden;
  4. Er zijn nog veel meer zaken beloofd, zoals: een bedrijf voor de productie en export van drinkwater, een eigen Surinaams goudbedrijf, de contracten met multinationals in de goudindustrie zouden worden opgebroken, er zouden twee diepzeehavens komen, er zouden twee grote bruggen over onze grensrivieren komen, er zou een dijk worden gebouwd van Nickerie tot Albina en op die dijk zou er een spoorweg en een weg worden gebouwd, en er zou ook een weg, plus spoorweg worden gebouwd vanuit Paramaribo naar Noord Brazilië. Waar het geld voor de financiering van al deze projecten vandaan zou komen is vaak in de nationale Assemblee en daarbuiten gevraagd, maar het antwoord is tot de dag van vandaag nog niet gekomen;
  5. Er is in de diverse documenten ook opgenomen, dat men have en goed van alle burgers zou beschermen en de veiligheid aan alle burgers zou garanderen. Niets is minder waar gebleken. Integendeel is de criminaliteit toegenomen en de criminaliteit is nog nooit zo hoog geweest als onder de huidige regering;
  6. Met veel bravoure is de leuze gelanceerd dat Suriname de voedselschuur van het Caribisch gebied zal worden. Ook zou er goedkope ureum en olie uit een bevriend land worden aangevoerd en goedkoop aan boeren worden gedistribueerd. Tot nu toe is in de praktijk niets hiervan gebleken. Integendeel is de productie van vele landbouwproducten, waaronder zelfs rijst vanwege mismanagement in gevaar;
  7. De belofte is gedaan dat er een universiteit in het district Wanica zou worden opgericht en dat het onderwijs in al haar facetten bereikbaar zou worden gemaakt voor de jongeren. Plotseling kregen universiteitsstudenten recent nog te horen dat het inschrijfgeld aan deze instelling verhoogd wordt, wat nog meer druk op het reeds geringe besteedbare inkomen van deze jonge Surinamers betekent. De jongeren hebben in werkelijkheid bij deze regering duidelijk een tweederangspositie. Aan de ene kant wordt aangegeven hoe belangrijk de jongeren wel zijn, terwijl er aan de andere kant voortdurend in hun budgetten wordt gesneden, terwijl de uitgaven van de regering voor reizen, feesten en baantjes voor vriendjes steeds toenemen;
  8. Er zijn ook op de volgende gebieden door de huidige machthebbers beloften gedaan. Zo zou groot-Paramaribo er schoon uitzien, het onder water lopen van vele gebieden in Suriname zou eindelijk worden opgelost en er zou geen stroomuitval meer plaatsvinden. Ook bij deze beloften is het grotendeels bij woorden gebleven. De erven en straten in vooral de achterstandswijken in stad en district zijn na een regenbui niet om aan te zien. Deze burgers worden door de huidige regering genegeerd en in de steek gelaten.
  Al met al heeft de huidige regering het volk vóór en na de verkiezingen gouden bergen beloofd, maar de werkelijkheid is verarming over de hele linie, minder veiligheid, minder democratie en veel onzekerheid.
  NPS-afdeling Paramaribo

  UNQUOTE

  Gaarne tegenargumenten op alle 8 stellingen!


  Maak melding

 15. ik heb twee vragen aan NPS paramaribo : 1 waar was de welvaart de afgelopen 65 jaren dat de NPS als partij bestaat??? 2 waar is die welvaart nadat een stamhoofd 15 jaren vanuit de NPS su heeft geregeerd??? ik merk het niet. en vele die nu klagen hebben hun njan gemaakt met de NPS innhet zadel. zie daar wie voorie is van NPS par’bo. deze zelfde gast Cobie dus heeft zijn zuster’s kind een huis beloofd te Tout Lui Faut nadat diens huis door brand verwoest werd. ze heeft geen korrel zand te Tout Lui Faut, en als ze door anderen geholpen wordt, dan lult hij uit zijn nek “ze kunnen het want ze verkopen drugs”. cobie gaat het eerst goed maken met je zuster’s kind alvorens je lult over anderen.


  Maak melding

 16. @ midete
  midete
  @ Shanice:

  Je zegt: “”De inkomsten van Suriname zijn niet afhankelijk van 1 product””

  Als er iets niet waar is dan is dat het wel (welke kleurbril je ook op hebt. Daar heeft ook het Front weinig aan veranderd. Suriname drijft niet op 1 product, dat is waar. We drijven op twee producten die het beide goed doen vanwege de crisis. Als de crisis over is ….

  Dat is het verschil tussen NDP+PL+A-combinatie. De gemiddelde achterban slikt alles blind en kritiekloos. De achterban van de meeste andere partijen is niet zo emotioneel als NDP-ers en dat andere gespuis (ik bedoel met gespuis de partijen en niet hun achterban).

  Jullie doen me denken aan de kadaverdiscipline bij de NPS onder Pengel. Wat mij betreft zijn we nu weer in de jaren ’60 qua politiekvoering. Blinde, kritiekloze “da na wan hiep hiep hiep””

  Trinidad heeft een redelijk diverse economie. Zo heeft het licenties voor o.a. Colgate, Palmolive en dat soort producten die ze produceren voor heel het Caraibisch gebied. Wij hebben …???

  Tijdens de tweede wereld oorlog heeft Suriname ook goede tijden meegemaakt. Maar dat blijft niet eeuwig duren. If oeng koni wé mars go doe tra sani snel snel, fos’a gowtoe kaba.

  Alle nieuwe ontwikkelingen zijn gericht op graven en kappen, de laagste vorm van arbeid, evenals toerisme (dienstmeisje en chauffeur spelen).

  Ethanol zou wat beter zijn qua technologie, vooral als het mechanisch wordt gedaan, maar m’neer gelooft daar niet in.

  Ferdinand komt weer niet verder dan de lip van vene, tja, eenmaal racist, ……

  ik snap niet waarover jou reactie gaat hoor maar v oor een duidelijkheid zal ik je vertellen dat T&T miljarden USD verdient. hoeveel verdienen wij met alles wat we exporteren, dus no kon gi unu no wan eco I of II dja. ga op onderzoek alvorens je heel wat troep hier kraait. dat mek mi mus lob den reactie fu tedje. die persoon daar achter onderbouwd en heeft altijd bewijzen en naslagwerk. san ju abi nda


  Maak melding

 17. nog een vraag aan die gasten van de NPS paramaribo. waarom heeft president venetiaan die zo geweldeige wets van noodweer van santhoki dan niet bekrachtigd als die veilig toen zo goed was??? en waarom moesten alleen hindustaanse broeders tijdens santhoki als minister van juspol leges van srd 5 storten bij de CBvS ter verkrijging van een vuurwapen vergunning. na dat mek gilds no ben bun lek minister van juspol?????


  Maak melding

 18. @WHome,ik kijk naar de meer dan 60 jaar NPS in het bestuur van Suriname en in die meer 60 jaren hebben ze hun les nog niet geleerd. De NPS is eerder een stagnerende factor in de ontwikkeling van het land en de creoolse bevolking geweest.De creoolse bevolking hebben ze niet gestimuleerd om vooruitgang te boeken in het leven ,maar deze bevolkingsgroep hebben ze dom gehouden. Ze hebben mensen die niet met hun vieze trainerende politieke spelletjes mee wilden doen het leven onmogelijk gemaakt, ze hebben mensen geïsoleerd,ze hebben mensen hun banen afgenomen en bedrijven van creoolse ondernemers stuk gemaakt.Kortom het is een partij van een vieze,smerige,stinkende politiek. Het is gebeurd met de NPS.Over deze partij heerst een vloek. Deze partij kan opgedoekt worden. Neem van me aan en gaan nog meer mensen de partij verlaten.De NPS gaat letterlijk uiteenvallen.


  Maak melding

 19. Massala-Kwakoe,
  De NPS had een leidende rol bij de onafhankelijkheid van Suriname.Is dat de of een stagnerende factor geweest? Ik denk het niet.De NPS heeft de creolen uit de Para en Coronie naar Paramaribo gehaald zodat hun kinderen naar school konden gaan.Is dat de vieze politiek?Begin jaren 60 werkten in de bankinstellingen geen zwarte mensen,of het waren schoonmaaksters.De NPS heeft voor de doorbraak gezorgd. Als de NPS in de hedendaagse samenleving niet meer moet bestaan,dan zal het zo zijn.


  Maak melding

 20. Degene die Jack en Whome tegenspreken leven buiten de realiteit, jullie zijn kamikaze piloten.
  Iemand heeft het over de brug komen, de Bosje brug zeker.
  @ Dorothea Massala, In die 60 jaren waar jij het over hebt is het nooit zo slecht geweest in Suriname als de afgelopen 32 jaren. ik ben een 50 plusser dus ik weet waar ik over praat. voor de coup heb ik meegemaakt en na de coup ,het verschil is duidelijk te zien in alles.
  Voor de jaren 80 was het onmogelijk dat figuren als Brunswijk, Bouterse zulke hoge positie konden bekleden.


  Maak melding

 21. partij vene front gaat deze regering beoordelen!!!!????
  rara hoe kan dat …wat zal je anders verwachten …positieve reaktie!!!!!mensen kom nou kom nou ..door deze regering heeft de nps vier ja vier zetels behaalt …een partij die hoog in het vaandel stond ..je kan toch niet verwachten dat de partij positief gaat reageren op de huidige regering mensen …ik zou het pas waarderen en erkennen als het een onafhankelijke partij was die de regering zou kunnen beoordelen .

  de nps deze regering corrigeren moet je met een korreltje zout nemen mie mang ..ze kunnen het kantoor van de nps sluiten aan de wanica straat nu [fred derbi”} straat jammer genoeg .de nps is dood ze lopen op hun laaste beentjes ..alla ding nengre gwe liep ding foe go na ndp en ik ben een van de overlopers .

  dus nps ga je huiswerk opnieuw maken je hebt een onvoldoende zeer slecht er kan geen punt voor worden gegeven …a boeng jip oeng srevie ..

  bouta go go go


  Maak melding

 22. W Whome, je zet een heel epistel neer, so what, meer gezeik erin, stelt niets voor, ga dit voorlezen op het grote plein in Paramaribo, en geen hond zal er staan om die onzin van jou aan te horen, voor jou, sang oenoe e taki ie go foeroe, boeng foeroe.


  Maak melding

 23. toen venetiaan aan de macht was klaagden heel veel Surinamers. Wat willen jullie eigenlijk? Venetiaan terug? Ik begrijp het niet.
  Een Hollandse stagiaire.


  Maak melding

 24. ai boy nps dit is ..de slager keurt zijn eigen vlees .
  kijk wie het zegt.. kijk wie deze regering gaat beoordelen het is de partij die is weggevaagt door de huidige regering hoe geloofwaadig is dit ..zelfs in eigen nps kring hechten ze geen geloof .

  soms vraag ik mij af als het een grap is dat deze partij gaat beoordelen …wij het volk hebben al geoordeeld …nps vier weg wezen anders worden het geen vier zetels meer het worden er twee in 2015..deze regering gaat ze weer balachelijk maken let maar op .

  wat de regering bouterse in twee jaar heeft gedaan moet front 15 jaar doen en toch lopen ze achter .
  eigenlijk moet ik niet reageren op die aantijgingen van de nps …het enige wat ik moet doen is ze verwijzen naar hun beleid die ze de afgelopen jaren gevoert hebben en die vier zetels ..mie gado als je het zo goed hebt gedaan waarom dan de opositie in .
  nps oeng go brong na vraga nanga na frambo ning tapoe .
  grong mandi en te grong mandi jepie no de .
  pa vene tja ding ede mang foe nps go wassie wang krasie wier watra kende dat sa jepie ..ma mie no dinkie .


  Maak melding

 25. Ach ja,de NPS denkt nog steeds dat hun vroegere aanhang dom is en dom zal blijven.Als de vorige regering o zo goed was,vanwaar die enorme afstraffing bij de verkiezingen jl?De NPS is niets anders geweest dan een bedel- slavenpartij van de Hollanders.


  Maak melding

 26. NPS is vandaag een kleine groep ontwikkelde Suri’s en dus weinig stemmen!!!

  Dada heeft in combi met Lonnie een aanhang Sardientje-volk waar je U tegen zegt en dus veel stemmen 🙂


  Maak melding

 27. Alfred,

  Ik kan het best begrijpen dat jij een emotionele binding heb met de NPS. Helaas is deze partij voor de grote massa nooit een goede partij geweest.Het lijkt alsof het kader en het bestuur van de NPS uit een club van autisten bestaat.Ze zijn blind voor de realieit en hebben angst voor ´nieuwe ideeën´.Het is een partij van ´verengde denkers´. Heb jij je ooit afgevraagd waarom de partij in haar meer dan 60 jaren van bestaan uiteen is gevallen in meer dan 15 verschillende splinter partijtjes.Sinds jaar en dag zijn de mensen zeer ontevreden over de vuile machtsspelletjes en het nepotisme van het bestuur.Binnen de partij wordt alles afgewogen door een selecte club van mensen. Als jij tot het kader van de partij zou behoren en je noemt een maatregel van de regering Bouterse zeer goed, lig je voor altijd eruit.Dat is de NPS.


  Maak melding

 28. Rob
  Ik heb geen emotionele binding met de NPS.Ik heb enkele maatschappelijke veranderingen aangegeven die zich hebben voltrokken in Suriname,waar de NPS bij betrokken is geweest.


  Maak melding

 29. koos jack russel vleermuis en andere redimusus .
  de nps is uit de tijd ..nps is antiek geworden .
  antiek is waardevol maar deze antieke partij heeft su niets opgelevert het heeft su alleen afhangkelijkheid opgelevert al die jaren …die weg moeten wij verlaten mie mang …jullie zijn vast geroets in dat oloniaal denken dat sinterklaas weer gaat komen en een zak met geld voor jullie brengen .

  oeng no wan a san datie begrijpen jullie het nog steeds niet koos en consorten ..jullie hebben een harde hoofd mang ….oeng kang broko kronto tap oeng ede boi…oeng kang go kies tigrie nanga anoe .

  de nps kan zelfs die vlag veranderen en opgaan in de ndp ..het is niet beledigent bedoeld hoor …de nps is jaren afhangkelijk geweest van olland ..zie nog tot op de dag van heden rekenen deze nps gangers op steun van olland om het wettig gekozen gezag te ondermijnen .
  boy oeng kang go kies tigrie nanga anoe ….jullie hebben echt geen trots deze npsers verkopen hun land liever aan die blanke ….maar jammer genoeg nooit meer dit soort taferelen waar olland de dienst uitmaakt koos en consorten …oeng ede tranga mie no kang jip oeng ..vene dong haatrdagent jaloers die kenmerken heeft vene meer kan ik niet van maken .
  en daarom was somo alias tjekre tjekre de baas van su en was deze javaan bezig met etnische denkbeelden voor de javanen en vene keek er naar .

  bouta kraktie


  Maak melding

 30. @W. Whome

  Wat een ellenlang langdradige copy & paste pas je weer toe. Een link was toch zeker afdoende geweest? Nu dwing je iedereen te scrollen en dat kost nogal wat energie. Persoonlijk lees ik geen langdradige reacties en ik weet dus absoluut niet waar je reactie eigenlijk over gaat. Maar dat geldt over het algemeen voor elke reactie van jouw hand. Ook de oneliners. 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.