Surinamers moeten het steeds meer zelf doen

8

PARAMARIBO, 13 aug – Surinamers zullen het steeds meer van eigen initiatieven moeten hebben als het aankomt op vooruitkomen. Dit stelt de vereniging van pluimveehouders, APSS. Blijven wachten op aalmoezen is al lang geen optie meer. De vereniging helpt in Para mee beginnelingen en boeren te interesseren. Er zit been in de pluimveeteelt, vooral kip. Weliswaar zijn er wat risico’s.

Zoals de gevoeligheid van kippen voor ziekten. De teelt kampt ook met import van goedkoper kippenvlees. “Er zijn toch mogelijkheden voor succes. De teelt is makkelijk en na vijf weken is de kip al slachtrijp. Maar dan moet je ook afzetten”, zegt Glenn Leckie, secretaris van APSS. Dat is de aspirant-telers ook bijgebracht. Bij het bewaken van de verhoudingen tussen start en slacht, zijn de perspectieven goed.

Kippenteelt zou kunnen helpen de werkloosheid in het district terug te dringen. Het idee komt van de stichting Projecten Ontwikkeling Para. Die weegt nu de mogelijkheden af van een individuele of collectieve aanpak. “Ik pleit voor een collectieve aanpak. Dit biedt uiteindelijk meer kans op een beter bedrijfsresultaat. Ook kun je de kosten drukken”, zegt voorzitter Ricardo Panka. Een extra voordeel is dat ook het eigen gezin gegarandeerd is van eiwitvoorziening.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Men is lui/dom dan hoe wil men vooruit komen.
  Twee jaar regering haalt domheid en luiheid niet weg.
  En dan moet men niet komen met politiek verhalen.
  Want men leeft het liefst om elkaar met wortel en tak vernietigen.(15 jaren)(en zie BEP)
  Men kan twee jaar lang beleid maken…..maar de rest zit naar te kijken …maar door luiheid domheid en achterlijk blijven schreeuwen het is niet goed….niet genoeg….omdat geld.. nog niet uit de lucht komt vallen om voor de handel te brengen.( velen leven om zuur verdiende geld voor de handel te brengen)De handel heb ik twee jaren lang niet horen klagen….want hap e miki)>>>> ga werken om vooruit te komen.


  Maak melding

 2. Goed plan. Het is toch belachelijk dat een land als Sur kippevlees importeert????? Laatst was men ook van plan om meer rundvlees te importeren. Allemaal onzin. Meer investeren, meer de handen uit de mouwen steken, dan kom je als land vooruit. En niet zitten wachten op die pakketten uit Olland!!!!!!!!!! Die pakketten moeten een extraatje zijn en niet zoals nu een MUST!


  Maak melding

 3. Helemaal mee eens met Koosje en oom Boem.
  Wat dat betreft is het jammer dat de gemiddelde Surinamer niet de mentaliteit van de Nederlander heeft overgenomen wat betreft zelfwerkzaamheid.
  Nederlanders zijn over het algemeen geen mensen die op de overheid zitten te wachten en vervolgens de hele dag zitten te klagen over wat de regering voor ze doet.
  Natuurlijk heb je ook surinamers die wel over die juiste mentaliteit beschikken maar die zijn helaas ver
  in de minderheid.
  Om Suriname echt vooruit te helpen moet een ieder bereid zijn om haar of zijn handen uit mouwen te steken,dat geldt voor de regering maar zeker ook voor de eigen bevolking.


  Maak melding

 4. Voor het eerst een goed bericht gezien. leerlingen gaan naar school, om hun eigen leven te kunnen leiden. De repitities die je maakt laten zien of je je gaan en kunnen handhaven en staande houdt. Wie een nul voor zijn/haar les krijgt, zal geen werk vinden.

  Een ding moeten Surinamers, inzien het schoolsysteem van Suriname is afgestemd op een kapitalistich individualistisch systeem. je leert voor jezelf in grote lijnen, om je eigen werk te kunnen doen en je eigen geld te kunnen verdienen.

  Velen klagen de regering(en) moet dit of dat doen. Men zal moeten gaan inzien dat je voor jezelf alles moet doen en niet op dozen/geld uit Nederland moet wachten of dat de regering het voor je moet doen. In Suriname doet de regering/coalitie het voor zichzelf, hun familie en vrienden/zakenrelaties en ze doen hun best om algemene zaken te regelen, helaas is het vele regeringen en ook deze zal het niet lukken om Surinamers naar grotere welzijn en welvaart te brengen. Suriname heeft daarvoor nog een hele lange weg af te leggen. Productieviteit telt en daarvoor is scholing nodig en dat ontbreekt in de landbouw en de techniek en ook andere sectoren en vakgebieden.

  Wie niet de handen uit de mouwen steekt om zichzelf te redden, zal wachten tot dat die een ons weegt.


  Maak melding

 5. Sur.heeft te veel grond en volk om vlees te importeren.Het import van vlees,belemmert bijv.de import van baby voeding.Omdat het geld gaat naar vlees en niet over blijft voor kindervoeding waardoor er regelmatig te korten ontstaan.
  Het invoer van vlees is aan afbouw toe.Laat de consument markt conforme prijzen betalen en dat gaat de boer stimuleren om meer en goedkoper te produceren.Als de boer niets aan vlees verdient,gaat hij ook niet proberen te concurreren.
  Op den duur kan hij misschien de hele produktie lijn overnemen van het planten van voer,oogsten en verwerken tot het omzetten in vlees.De landbouw blijf tenslotte de basis industrie.
  Subsidieren moet ophouden.Laat de mensen nu eens beseffen dat ze in een ontwikkelings land wonen en niet kunnen rentenieren op het volks vermogen en wachten tot de staat hun iets toe werpt.Door de wacht mentaliteit zijn wij nu verworden tot een grondstoffen land.En daarvan is[behalve olie]geen land rijk geworden.

  Cobie.


  Maak melding

 6. koosje …jij bent de laatste die het over handen uit de mouwen moet hebben …boi tang tik joe aow rustig in patata jere …deze koos heeft nog nooit de handen uit de mouwen laten wapperen …lismang nooit a tak baas goedemorgen ww en aow dat heeft deze loser gekent vandaar dat hij het altijd opneemt voor die bakra bassie …deze loser koosje denkt dat als hij gaat zwijgen tegen olland zijn uitkering in gevaar kan komen …lagie soort grampa .


  Maak melding

 7. Maandag 13 augustus 2012 om 18:53 uur, door bolahsingh

  Ik snap uw reactie niet tegen koosje.
  Mag ik vragen wat u doet voor uw levensonderhoud.
  Ik zelf doe zo weinig mogelijk zoals dat bekend is en ik heb een hekel aan het kuddevolk uit olland. Een bruine moet hier 200% harder werken dan die tataas hier.
  Grtn piet uit Holland verdikkeme


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.