Surinamers ijveren om meepikken oliegraantje

60

PARAAMRIBO, 8 aug – Surinaamse bedrijven ontdekken steeds sneller de waarde van het raffinaderijproject van Staatsolie. Te oordelen naar de interesse voor informatiesessies van het oliebedrijf, vallen de schellen in rap tempo van de ogen af. De investering van ruim zevenhonderd miljoen dollar in de uitbreiding van de raffinaderij is ook een te mooie kans.

Bedrijven blijven zich opgeven voor deelname in de toelevering en dienstverlening. “Wij zien gelijk een toename in het aantal lokale bedrijven dat zich bij de hoofdaannemers meldt”, zegt projectmanager Tom Ketele tegenover de Ware Tijd. Volgens Jan Aben, algemeen directeur van MNO Vervat, doen Surinaamse bedrijven terecht een gooi. Als hoofdaannemer ziet het Nederlandse bedrijf wel degelijk been in samenwerken met lokale aannemers.

Er zijn volgens Aben genoeg erkende Surinaamse bedrijven die de druk kunnen meedragen. De druk dan van tijd en kwaliteit. De uitbreiding moet in 2014 zijn afgerond. Aben heeft eerder ervaring opgedaan met lokale krachten, “partners”, zoals hij ze het liefst noemt. Intussen zijn reeds zo’n zevenhonderd arbeiders aangetrokken. Tegen het midden van 2013 moeten ruim vijftienhonderd man ingezet zijn op de plant te Tout Lui Faut, in het zuiden van Paramaribo.

60 REACTIES

 1. koosss suriname betaalt er voor het is niet gratis …a no foe soso deze president wil zaken doen daar is niks en dan ook niks mis mee …suriname betaalt ik ga het voor jou soort herhalen suriname betaalt het is niet gratis …wij het surinaamse volk betalen voor de diensten die er worden gelevert .

  wij wachten niet op hulp wij doen het zonder hulp uit holland wie e pai ding wittie mang foe doe na roko …zoals wij het surinaamse volk hebben betaalt voor die grote bruggen onder wijdenbosch …deze regering wacht niet op hulp van olland mie mang ..daarvoor is deze regering te trots het is geen front die regeert en op olland wacht het is desidelano
  bouterse president van de republiek suriname ..onze leider onze president …beter kan ik het niet voor jullie uitdrukken koos en redimusus .

  jullie mogen het weten wij zijn trots op staatsolie wij voelen ons verbonden met dit land en volk ..wij duimen dat het goed komt in su ongeacht welke regering aan de macht komt ..maar verlopig is bouterse aan de macht en die steunen wij zolang hij zijn werk goed doet ..koos jij moet rutte steunen maak je niet druk met su het komt goed ..jullie mogen maar afgeven op su wij in su weten wel beter .

  bouta kraktie


  Maak melding

 2. Ja, ie MOESIE foe pai, natuurlijk!!!!! Ma me bedoel, tak waarom neemt BAAS geen hoofdaannemer uit Ghana, of China, of Venezuela……………….Ja tok????


  Maak melding

 3. @Pero
  Kan je hetzelfde herhalen met China,want als het China gaat klapt je smoelwerk dicht en denk jij dat het om geschenken gaat die China Suriname aan het maken is.Dat de surinaamse zakenmensen zaken doen met Nederland ,komt heel geloofwaardig en positief over.
  Ik ben trots op deze zakenmensen,je kan gewoon zien dat zij geen ka-bouta ,somo,of een abrahams zijn ,die zijn leeghoofdigen,de zogenaamde zakenmensen van Suriname. Ze hebben geen verstand ,laatstaan zakendoen.
  O,ja Staatsolie is de trots van Suriname daarom dat ook de angst bestaat dat straks je baasje en zijn zogenaamde team van zakenmensen straks als honing bijen daar zullen neerstrijken en Staatsolie kapot zullen maken. Ze gaan het degraderen tot nul. Vandaar dat de echte zakenmensen hierover waken.
  Jij moet wel een uitzonderlijke verstand hebben boven ons allemaal,jij moet wel goed gek zijn te denken dat een Moordenaar als je baas inzichten heeft hoe een land te leiden. Integendeel ,hij doet ons lijden met zijn aanwezigheid en manier van ‘gratis ‘zaken’doen.


  Maak melding

 4. Sjuiver Ray. Die mensen moeten inzien dat er voor kwaliteit MOET worden betaald. O teng de sma dies ow sjie dat deng sjogenaamde kado foe china waardeloos en dat ze het op een andere manier betaald willen krijgen. In deze tijd, soema ow gie sranang gratis sanie???? Den ezels diesie.


  Maak melding

 5. waarom steunen op anderen terwijl wij het zelf kunnen,,,,,,,,laat die aas gieren maar azen en weet jou zelf levend te houden,,,,,,,,,het begint met zelf opbouw


  Maak melding

 6. Wat is er mis met Nederlandse bedrijven in Suriname??

  Het buitenlands beleid van de huidige Surinaamse regering is om met Nederland een zakelijke relatie aan te gaan waarbij de begrippen, wederzijds voordeel, respect en vertrouwen belangrijke aspecten zijn.
  De relatie met politiek Den Haag is weliswaar bekoeld maar op zakelijk niveau draait het tussen Suriname en Nederland op volle toeren. Dat er Nederlandse bedrijven in Suriname aanwezig zijn is het voortvloeisel van bovenvermeld buitenlands beleid van Suriname.

  Aan de andere kant heeft Nederland aangegeven niks rechtstreeks via de Surinaamse overheid te willen doen.
  Maar Nederland is van oudsher een land dat zaken doet
  zolang er maar geld te verdienen valt.
  Indien Nederland werkelijk en op een serieuze wijze Suriname zou willen boycotten en pijn zou willen doen dan waren vandaag de dag geen Nederlandse bedrijven in Suriname aanwezig.
  Dat er Nederlandse bedrijven in Suriname aanwezig zijn
  laat eens te meer zien dat de vermeende Nederlandse pogingen om Suriname te boycotten als los zand aan elkaar hangen en absoluut niet serieus genomen kunnen worden. Dat gedoe van Nederland was niets meer en niets minder dan schreeuwen in de lucht.
  Was het niet politiek Den Haag dat van de daken riep dat Suriname het zal merken en dat ze alles in het werk zouden stellen om op alle fronten Suriname te boycotten en te isoleren?
  Alleen was politiek Den Haag vergeten er bij te roepen dat het niet geldt voor zakelijke activiteiten van Nederlandse bedrijven want dan valt er geld te verdienen en dan is Nederland uiteraard als de kippen bij.

  De relatie Nederland/Suriname is gestoeld op historie.
  Er zijn gemeenschappelijke kenmerken zoals taal, de wetgeving en de Surinaamse gemeenschap die woonachtig is in Nederland. Alleen daarom al zal die verbondenheid tussen Nederland en Suriname altijd blijven bestaan.
  Dat het op politiek niveau bekoeld is wil niet zeggen dat alle lijnen met Nederland afgesloten zijn.

  Suriname maakt gebruikt van de expertise en kennis van Nederlandse bedrijven en daarvoor worden ze behoorlijk betaald en dat geld stroomt vervolgens de Nederlandse kas binnen via de verschillende belastingen.
  Er is dus sprake van een win-win situatie op zakelijk gebied tussen Su en Nederland en daar is totaal niks mis mee.
  Als Suriname zaken kan doen met de Chinezen waarom dan niet met de Nederlanders?


  Maak melding

 7. Surinamers ijveren om meepikken oliegraantje

  >>>> pikken <<<<

  dit woord brengt onze landgenoten alsook onze SWA'S in verroering;

  Pik
  Pikken
  olympische spelen in de nachtelijke uren, ..een niet te stuiten medaille-loze hobby !


  Maak melding

 8. @ Dusdat:

  Er is niks mis met geen enkel betrouwbaar buitenlands bedrijf, maar als je je geld in je zak kan houden moet je het doen. Als je je eigen mensen werk kan geven, moet je dat niet aan anderen geven. Anderen geven ook niet zo maar werk aan ons.


  Maak melding

 9. Gelukkig erkent dit Ned bedrijf dat het pos is om met Surinaamse bedrijven te werken. Terwijl, wat doen die chinezen????? Die komen om te her-peh (grijpen, veroveren). Hebzuchtigheid e kier deng. Wacht totdat een chinees achter menvrouw Tjin Liep Shie gaat aanlopen………………….kijken wat chef dan doet.


  Maak melding

 10. en uiteindelijk wil meneer, of anders gezegd de paarse leider ….bouta het verkopen (er waren plannen).
  en wie lacht er dan het laatst …..
  niet de bevolking, die gaat huilen

  langa


  Maak melding

 11. ray ik ken jou niet hoef jou niet te kennen maar neem dit van mij aan ..zolang mijn president het goed vindt vindt deze pero het goed ..laat dat aan iedere redimusu duidelijk zijn.
  zolang jullie samen met olland front spannen …is er voor deze regering geen vuiltje aan de lucht …wij weten wel beter …zolang nwij jullie maar op afstand kunnen houden en dat gebeurt ook …ik neem aan dat jullie dat door hebben ..bla bla bla dat is jullie antwoord…nu al kijken wij uit naar 2015 mie mang hihihihihhihi..wij kijken ver vooruit .

  ray …als ik jou zo hoor praten dan weet ik al hoe laat het is ..het heeft geen nut om met dit soort figuren een gesprek te voeren ..ik kan ook schelden en vloeken mie mang laat daar geen tweifel over bestaan ..maar omdat ik mij niet ga verlagen tot jou niveau ga ik jou geen ant oordgeven mie mang ..het is jou ngoed recht je mening te geven ..maar nergens kan men mij wijs maken waar ik mensen ga uitschelden of vloeken ..no no mie mang ..deze pero kan incaseren niet nodig om te vloeken …pero geeft zijn mening meer niet ..en als ik mijn mening geef is het mijn democratisch recht zoals deze president democratisch aan de macht is gekomen door mij en het surinaamse volk .velen van jou soort vindt ik zielig..ray je moet niet met hutu tutsie gedachten rondlopen …ik zie duidelijk dat je met die gedachten rond loopt maar gelukkig in su leven wij niet zo …laat die gedachten achterwege …su is van ons allen nu is deze pres aan de macht en ik sta achter hem .
  ray dat wilde ik even kwijt .
  ray tang boeng

  bouta kraktie


  Maak melding

 12. ray wat ik jou nog mee wil geven is dit “””..dit land komt niet in handen van front olland of redimusus…bouta regeert en daar zullen jullie het mee moeten doen zolang hij wordt gekozen door het [domme volk }laat daar geen misverstand over bestaan ..dat wilde ik jou nog even mee geven ray

  ray tang boeng
  ma bouta kraktie en voorspoed
  voor su


  Maak melding

 13. @pero

  Als ik jouw hoor praten bestaat de twijfel niet dat je aan slaapwandelen doet en aan amnesia lijdt,de ziekte die overigens zeer geliefd is bij de ndp horde.
  Je moet zeker gisteren geboren zijn want je schijnt geen enige benul te hebben wie of wat je paarse god in werkelijkheid is.Ga het internet surfen en je zal een heleboel akelige waarheiden over je paarse god te lezen krijgen,die allemaal gebasseerd zijn op waarheden.Mie boi,achter gesloten deuren een pact sluiten met de andere twee duivels erbij ,is heus geen democratische schoonheid.Maar omdat je gisteren geboren bent ga je het in geen geval opmerken ,je bent nog niet rijp om te bemoeien met het politiek gebeuren . Je bent een broekventje en je moet nog gaan groeien en kennis opdoen.
  Als een moordenaar de kans krijgt om presidenten en ministers te worden zonder de nodige opleidingen en verdiensten vereist,vraag ik me dan ook af waar de werkelijke geleerden en bekwame mensen te werk gesteld worden.
  Arme pero,ik wil bijna huilen om de graad aan onnozelheid bij jouw.
  Pero,je bent hier net als een 1 mansleger om je god bouta goed te praten. Waar is zijn spreekbuis Lackin dan?Wanneer het om China bv zou gaan zou hij ons een heleboel poespas komen uitleggen en als een waterval die geen einde kent zou hij zijn god bouta prijzen en ons de voorbeelden komen voorhouden hoe alles GRATIS, china wel niet zou uitvoeren. Maar dan zijn woorden die heel stom zijn zoals altijd , zijn daarom dan ook voor mensen zoals jou bestemd. Mensen die alles GRATIS willen ,in Gratis geloven en het GRATIS filosofie verkondigen. Leef maar door in je droomwereld hoor perootje.Vergeet je ‘KANSARME CERTIFICAAT niet op te hangen hoor.Droom maar lekker, wij de mensen die wel in de realiteit leven en wonen gaan het werk voor je klaren hoor pero,de enige moeite die jij moet doen is gewoon LUI en APATISCH blijven. Daar in LALA LAND ,het land van de ndp horde is er geen gebrek aan fantasie. Blijf maar liever daar wonen.
  Ondanks je het niet kan meten met mijn intellegente niveau ga ik je altijd blijven antwoorden zoalang jij mij persoonlijk een reaktie achterlaat.
  En als je met de kleuterklas gaat beginnen over een paar jaartjes dan moet je de juf altijd zeggen dat een moordenaar in de gevangenis thuishoort. Je zal ongetwijfeld tot de intelligenste leerlingetje van het jaar uitgeroepen worden.Ga een beetje groeien hoor goedoe, en dan gaan wij verder praten.


  Maak melding

 14. @pero
  Hij is een moordenaar die schuil gaat achter AMNESTIE.
  Verder is hij niets waard. Net als toiletpot is hij.
  Hij gebruikt jou als zijn toiletpapier.
  Whahahahhaaaaa;;;”’
  Je bent een aanhangsel aan zijn onderste vandaar…..hahahahaaaa


  Maak melding

 15. ray het is geen slaap wandelen mie mang ..het is realiteit bouta pres… omdat deze pero geen benul heeft …heeft hij voor deze president samen met het suri volk gestemt.volgens mij snap je het nog niet …ik neem aan dat je onthoudings vermogen hebt of niet .


  Maak melding

 16. aah..
  Zal wel blijken dat de volksmilitieaanhangers van Bouta de graantjes zullen wegpikken.

  Ik heb zo het afgelopen jaar alleen oude bekende namen in de media zien langskomen. Volksmilitie van het eerste uur op mooie posten. Er wordt goed voor ze gezorgd.

  Slechte tijding.


  Maak melding

 17. @soer nr1,

  Waarschijnlijk ben jij een beetje wereldvreemd.

  Wanneer de democraten aan de macht zijn in Amerika gaan alle mooie banen naar de democraten.
  Wanneer de republikeinen aan de macht zijn gaan al die mooie banen naar de republikeinen.

  Als VVD aan de macht is in Nederland gaan al die mooie banen naar de VVD ers.

  Zo werkt dat nou eenmaal in de wereldwijde politiek en in Suriname is het dus niet anders.

  Ooit wanneer Nieuw Front aan de macht komt
  gaan alle mooie banen naar Nieuw Fronters.

  Jouw opmerking is dus een open deur intrappen.
  Niks nieuws onder de zon.


  Maak melding

 18. @Ray
  Satjeh tu bole hai, je hebt gelijk, het zijn aanhangsels aan het onderste van BAAS, na lek aambeien. Ooit zal BAAS ook van deze aambeien last krijgen en het eigenhandig verwijderen of door de chirurg laten wegsnijden. Snap je???? Saarie torie. Aan wie gaat hij dan amnestie vragen????


  Maak melding

 19. aah… de vergelijking met het democratische systeem in Amerika en of Nederland is voor de actuele Surinaamse situatie te geflatteerd en te simplistisch.
  Feitelijk misplaatst.
  De periode die nu in beeld is heeft trekken van de alom bekende NSB tijd die met een inhaalslag wordt uitgevoerd.
  Het maakt wel duidelijk wie ook boter op zijn hoofd heeft.


  Maak melding

 20. @ pedro

  je zegt het volgende:

  .het is realiteit bouta pres… omdat deze pero geen benul heeft …heeft hij voor deze president samen met het suri volk gestemt.

  je behoord ook tot de groepering MEELOPERS en kansloze die op bouta hebben gestemd.
  niet alle surinamers hebben op hem gestemd
  wat heeft deze man tot nu toe voor JOU gedaan
  laat me raden…..20 srd een t shirt een petje een hapje en een drankje en lekker gedanst …toch

  meer moet je niet verwachten, de rest is voor bouta zelf

  langa


  Maak melding

 21. dusdat

  reactie;8-8-2012

  het gaat niet om nederlandse bedrijven in su ,om samen te werken,,,,het gaat bij mij om,,,voordat er met enige buitenlandse bedrijven ge werk word ,dat wij als de sus eerst een goede fundament opgebouwd moeten hebben,b.v.ons eigen landbouw,ons woning bouw,ons infrastructuur,ons financieel stabiliteit,het sociaal een wording van het bevolking,het harmonie samenwerking van de su bedrijven onder elkaar,het stabiele overdracht van de regering naar het bevolking,het rondom leer proces van scholen en instituten,ezv,.,,,als men zulke instellingen tot werkelijkheid betracht en tot een goede fundament heeft …,,dan kan men eventueel eraan denken om een tijdelijk samen werking met buitenlandse bedrijven aan te gaan,,,,,,,nogmaals wij hebben hun niet nodig ,maar hun willen wel onze,grondstoffen en landbouw producten om er winst uit te halen,,,,,,en zolang wij geen vaste voet in ons eigen land hebben,,,zal het de buitenlandse bedrijven lukken om ons op een snekie manier te misleiden en te nemen wat niet van hen is,,,,en als het kan gratis,,,,,sommige komen met giften en andere met mooie praatjes,,,,,,,,,,,,,als het su regering zich maar niet laat misleiden om domme beslissingen te nemen,en het land en volk onstabiel maakt..


  Maak melding

 22. @Langa,

  Ik ben het helemaal met je eens dat niet alle Surinamers op de partij van Bouterse heeft gestemd.
  Dat is ook een utopie want het zou zelf Obama niet lukken om alle Amerikanen voor hem te laten stemmen.
  De realitiet is wel dat de meerderheid van het electoraat op de partij van Bouterse heeft gestemd met het gevolg dat hij nu president van Suriname is.
  Naast het feit dat de meerderheid van die mensen die op de partij van Bouterse hebben gestemd inderdaad blij waren met die 20 srd, dat shirtje en petje, waren ze ook toe aan verandering.
  De monetaire stabiliteit van Venetiaan was mooi en waar maar dat bracht geen brood op de plank voor de gewone man.
  Moesje van tap’oekoe moest het jarenlang doen met een aov van 225 srd. Tante koosje met het haar 5 kinderen moest het jarenlang stellen met een kinderbijslag van 3 srd per kind.
  Venetiaan was vol trots op zijn monetaire stabilitiet
  maar vergat daarbij z’n volk te ‘voeden’.
  Het overgrote deel van de bevolking had het gehad met deze egocentrische houding van Venetiaan en de meerderheid van het electoraat heeft hem daarom terug verwezen naar de achterbank.

  Binnen 2 jaar is het de huidige regering gelukt om de
  aov met ruim 100% ter verhogen van 225 srd naar 525 srd. De kinderbijslag is niet met 100% verhoogd maar
  zelfs met 1000% van 3 srd naar 30 srd.
  De prijzen van de eerste levensbehoeften zijn verlaagd.
  Dit zijn maatregelen die een verlichting brengen voor de mensen aan de onderkant van de samenleving.

  Langa, natuurlijk heb je gelijk dat dit niet voldoende is. Deze regering heeft veel beloofd maar heeft
  tot nu toe niet echt veel waar kunnen maken. De economische groei is er en uiteindelijk moet een ieder van kunnen profiteren.
  Maar laten we vooral niet vergeten dat deze regering pas 2 jaar aan het regeren is.
  De regering Venetiaan was ruim 10 jaar aan de macht en
  ze hebben amper verlichting voor de sociaal zwakkeren gebracht. Natuurlijk zijn wij en ook de huidige regering bijzonder content met de economische stabiliteit die door de vorige regering is gerealiseerd maar dat is te karig voor een regering die ruim 10 jaar aan de macht was.

  De huidige regering heeft economisch gezien op dit moment de wind van voren en daarom is het een vereiste dat ze binnen hun regeerperiode van 5 jaar hun beloftes waar maken.
  De vraag wat Bouterse voor Moesje en tante koosje en de rest van de bevolking betekend heeft kunnen we pas in 2015 met realistische argumenten beantwoorden.


  Maak melding

 23. langa ray en anderen redimusus ..je hebt mensen die een ander zijn mening wil gaan opleggen ..als dat niet voldoende is gaan zij schelden en vloeken …zijn dat mensen die zo democratisch zijn of zijn het mensen die je moet negeren ..ik denk dat ik ze in het vervolg ga negeren omdat zij geen discussie kunnen voeren…het zijn mensen die zeggen geschoolt te zijn politiek bewust zijn maar daar merk je echt niets van …zij kennen je nog geen eens .. je kent ze nog geen eens en ze vloeken en tieren hihihihihih wie is hier de domme of de achterlijke .

  als je ze zegt dat ze tusi en hutu denkbeelden hebben voelen ze zich aangesproken ..maar het is niet anders daar lijken ze wel op..je gaat mensen niet uitschelden en vloeken omdat hij of zij voor een andere partij is .a no kang .

  ondanks hun denken begrijpen ze het nog steeds niet dat pero en de meerderheid van suriname voor deze president heeft gekozen …ze denken dat ze mij op andere gedachten zouden kunnen brengen als ze tekeer gaan …wie staat hier voor lul …soema moro dong achterlijk .jij ben van front ik laat je in je waarde mie mang maar omgekeert zijn deze mensen zo achterlijk zo wieswasie dat je ze gaar moet laten koken in hun achterlijkheid en niet op reageren .
  bouta wij gaan 2015 tegemoet en dan herhalen wij het weer wat wij in 2010 hebben gedaan winnen die verkiezingen .wie e go miet 2015 baka

  bouta kraktie


  Maak melding

 24. @Sra,

  Bedankt voor jouw weloverwogen reactie.
  Ik ben het 100% met je eens!
  Suriname is op dit moment in ontwikkeling.
  Eerst was Suriname een derde wereld land, daarna een arm land en nu is Suriname een ontwikkelingsland.
  Die werkelijke ontwikkeling heeft zich tijdens de
  laatste fase van de regeerperiode van Venetiaan ingezet
  en is zich nu aan het voortzetten.
  Midden jaren 70 en in de jaren 80 is veel van het
  hoge en midden kader vertrokken naar het buitenland met name naar Nederland.
  Om die dingen te realiseren die jij opnoemt te kunnen
  realiseren heb je die kader nodig.
  De realiteit leert ons dat dat kader op dit moment ontbreekt in Suriname.
  Om dat kader weer op te leiden heb je weer de ervaring en expertise nodig die alleen in het buitenland te halen valt. Dat is nou eenmaal de realiteit waar Suriname niet omheen kan.
  Ik heb laatst een bericht in de krant gelezen dat
  een aantal Surinamers die in Nederland wonen en werken in het midden en hoog kader bereid zijn hun kennis en ervaring in Suriname te delen. Dat is in elk geval goed nieuws. Zelf ben ik vanaf 2009 aan het pendelen tussen Nederland en Suriname. Mijn bijdrage is misschien klein maar alle beetjes helpen zou ik maar zeggen.
  Een land in ontwikkeling heeft nou eenmaal hulp van buitenaf nodig en dat geldt dubbel voor Suriname omdat
  Suriname simpelweg niet genoeg kader heeft.
  Het ontwikkelproces is een kwestie van vallen en opstaan en waarbij alle hulp van buitenaf zeer welkom is.

  Sra, ik vind het een zeer opbouwende houding van jou dat je in elk geval meedenkt hoe dingen anders moeten in Suriname. Als anderen jouw voorbeeld konden volgen en daadwerkelijk hun steentje zouden kunnen bijdragen dan kan het niet anders dat Suriname binnen afzienbare tijd de status van welvarende staat kan bereiken.

  Aan de zijkant staan en 100 keer roepen dat Bouterse een moordenaar is en constant negatieve kritiek leveren op Suriname is misschien lekker om je te uiten en je ei kwijt te kunnen maar voor de rest schiet niemand daar wat mee op en Suriname zeker niet.


  Maak melding

 25. dusdat

  bedankt voor jou mededeling,,,

  maar weet jij(begrijp mij niet verkeerd)dat die kennis van opbouw zich al onder ons bevind,,b.v.als ik door mijn onderzoek aan zulke kennis kan komen,,dan kan een ander su het ook,maar het is hoe jij zoekt en waarnaar jij zoek ,,,ik doe toevallig wereld geschiedenis richting mijn zwarte mensen,van een tijd toen er nog geen bemoeienis van buiten af was,tot de grote ontvoering(slaven handel)en wat zich in die tijd heeft afgespeeld tot het tegenwoordige tijd van nu,,van daar dat ik een heel ander kijk en denken heb kwa opbouw en organiseren van ons mooie su,,,,,,,,wat onze leiders betreft,,ik hoop dat zij verstandig genoeg zijn om een standpunt aan te nemen dat niet alleen stabiliteit voor deze generatie maar ook voor het volgende en die er nog moet komen tot stand brengt…een hint,,wij zijn van oorsprong mensen die altijd samen gewerkt hebben en altijd in harmonie in eendracht met elkaar waren,en dat zonder hulp van een buiten stander

  koni nanga lobi


  Maak melding

 26. DIT WAT IK GA SCHRIJVEN ZAL NIET IN DE SMAAK VALLEN

  Waarom klaagt men over Bouterse en anderen,scheld jou eigen landgenoot niet uit,,,,na soso kunu,,,,,dat is niet goed voor ons,,,een hele boel van ons was er niet bij,hebben het dus niet gezien,,maar laten zich over halen door wat de media over hem en anderen gezegd heeft,,jij zou het ook niet leuk vinden als iemand iets over jou zou zeggen in een leugen achtig contex,,laten wij niet op elkaar klagen maar laten wij proberen het beste van te maken,,,EN dan mag ik nu paarse dibri genoemd worden,,,,


  Maak melding

 27. pedro pedro pedro, negeren is voor slappelingen, je moet de strijd aan kunnen. weet jij hoeveel procent van de bevolking heeft op bouta gestemd …weet jij dat …neeeee
  suriname bestaat uit meerdere kandidaten als het om de verkiezingen gaat. dus bouta moest al die ongeschoolde partners maar omkopen ..net als jij, om een regering te vormen. dus kom niet zeggen dat de bevolking heeft gekozen neee bouta heeft stemmen gekocht.

  je verdient wel een compliment hoor, ik denk dat jij een beter studie hebt gevolgd en politiek bewuster bent dan jou president.

  maar ik begrijp wel wat je bedoeld, laten we samen afwachten wat er in sur gaat gebeuren
  respect for you

  langa


  Maak melding

 28. @pero
  Je vergist je. Geen van ons wil je op andere gedachten brengen. Je mag rustig doorgaan met het aanbidden van de moordenaar,je mag zelf overuren draaien en hem prijzen , dat deert ons niet.Ik, persoonlijk zou jouw het liefst vermijden en met een grote boog om je heen lopen.Je bent het niet waard ,vandaar dat wij ons geen zorgen maken om jouw.Wel ben ik nieuwsgierig of jij je kennis die nihil is ,gaat overdragen aan je kroost. Wat leg je ze allemaal uit dan?Oooh ,kindertjes van me ,een moordenaar zijn is prachtig.Kijk mijn idool is een moordenaar maar hij is niet alleen dat hoor ,hij is ook heeel slim en kan de boel aardig voor de gek houden ,en kindertjes van me kijk hij gaat altijd shotvrij rondt dankzij zijn corrupte vrienden die ook in de regering zitten en de meesten van ze zijn ook moordenaars.Dus kindertjes van me ..jullie hoeven niet te gaan studeren hoor want daarmee bereik je niks.Volg het vb van mijn idool,ga op het criminele pad en bekroon het met een aantal moorden. Mijn idool heeft het goed geregeld.Jij krijgt ook amnestie,ik ,je papa pero ga ook even hard campagne voeren voor jou hoor en mijn best doen om via maties die toevallig ook criminelen zijn,jou te verzekeren van de presidenschap.Je hoeft niet uit te blinken in academische velden ,neen hoor ,je moet gewoon slim zijn en veel fraudeplegen,moorden is absoluut een must en mijn kinderen je zal beloond worden netals mijn idool.Kinderen van mij onthoudt het goed en begin alvast met moorden….
  Aldus pero aan zijn kinderen.
  Hopenlijk is papa pero de enige van zijn soort.God hoedde zich over zijn kinderen.


  Maak melding

 29. @sra

  Jij was er niet bij dat is zeker. Degenen zoals ik, die de nachtmerrie tijden van je idool bouta de wreedaard meegemaakt hebben en het nog steeds meemaken,weten daarom ook wat wij schrijven.Als een familielid van je, toen, uit zijn slaapkamer gesleurd zou worden en daarna geexecuteerd te fortzeelandia,zou je het gevoeld hebben ,indien je een hart zou bezitten.
  Als straks de paarsen gaan beginnen met ragwanda en ander voor ons onbekende landen ga je geen moeite hebben om samen met hun te roepen om gerechtigheid die behoorlijk terug gaat in de geschiedenis van de wereld. Dan zal je erbij staan alsof jij die wel allemaal hebt meegemaakt.
  Meneertje sra,wij komen op voor de slachtoffers die gemaakt zijn door je idool bouta the killer,op surinaams bodem.Kijk,een zogenaamde onschuldige die amnestie nodig heeft,misschien kan je het ons dat even uitleggen.de vraag is alleen maar hoevelen uit huize Santo boma zich geregistreed hebben voor het wondermiddel amnestie.Enne ..komt de next president ook uit Santo boma meneertje sra?heb je al een kandidaat op het oog?Moet die wreder zijn dan je idool of stem je voor iemand die ertussen ligt bv
  wreed -wreder-wreedst.


  Maak melding

 30. Sra,

  Ik begrijp exact wat je bedoeld en op jouw mooie woorden zeg ik dan ook; AMEN

  Toch hebben jouw diepzinnige woorden enige nuance nodig.
  Heel, heel vroeger toen landen nog niet werden gekoloniseerd was er inderdaad sprake van ware zelfstandigheid.
  Niks hulp van buitenaf, niks ontwikkelingshulp..

  Anno nu is de wereld veranderd en er is sprake van
  groeiende samensmelting van economieën uit de hele wereld, vooral door handel, financiële stromen en overdracht van cultuur en technologie.
  Dit is het gevolg van de toenemende ontwikkeling op het gebied van vervoer en telecommunicatie.
  Betrekkingen worden op steeds grotere afstanden aangegaan die ver over de landsgrenzen heen reiken.
  Het gevolg is dat nationale overheden bij hun beleid
  meer en meer gebonden zijn aan internationale afspraken
  en ontwikkelingen. Nationale overheden verliezen daardoor de grip op de nationale economie.
  Je kunt er voor zijn of je kunt er tegen zijn maar het is een ontwikkeling die niet te stoppen is.

  Mijn persoonlijke mening is dat door deze ontwikkeling rijke mogendheden met hun economische middelen de armere landen in hun greep hebben waardoor de eigen idenditeit van zulke ‘armere landen’ verloren gaat.

  Maar goed het is een keuze die je als leider van dat land moet maken waar je de grens trekt en hoe je met deze ontwikkeling omgaat.


  Maak melding

 31. Ooit in een land in Afrika werden zwarte mensen door witte mensen onderdrukt, vernederd, en in de gevangenis
  gegooid omdat ze in verzet kwamen tegen onderdrukking en onrecht. Tijdens dit verzet kwamen er vele zwarten om het leven.
  In dat land woonde ook een man, die opkwam tegen deze onrecht en onderdrukking van de zwarte mensen.
  Familieleden van hem werden door de politie opgepakt en opgesloten. Sommigen kwamen niet levend terug.
  Zelf werd deze man opgepakt en opgesloten .
  Door de bewakers werd hij getreiterd en vernederd.
  Op deze manier probeerden ze hem kapot te maken. Maar ze konden hem niet klein krijgen. Iedere keer, als hij het heel moeilijk had, dacht hij: ‘ik vecht voor mijn volk zodat het ooit bevrijdt wordt van de vernederende onderdrukking en daarom moet ik het volhouden’.

  Pas na 27 jaar kwam deze man vrij en over zijn bewakers zei hij; ‘De goedheid van de mens is een vlam die wel verborgen, maar niet gedoofd kan worden.’
  Dus zelfs in zijn bewakers zag hij goedheid.

  Van zo iemand zou je verbittering en haat verwachten
  tegen de mensen die hem vernederd, mishandeld en jarenlang hadden vastgezet.

  Terwijl uit de gevangenis liep kwamen de volgende woorden in hem op; ‘ik zal nog steeds in gevangenschap zijn als ik de bitterheid en haat niet
  in die cel achter zou laten.”

  Onder deze man werd besloten een waarheidscommissie in te stellen om te komen tot een nationale verzoening.
  Aan de daders van schendingen van mensenrechten werd amnestie verleend. Deze man heeft deze witte mensen
  hun misdaden vergeven.

  Deze man heet Nelson Mandela en woont in Zuid Africa
  Wat zou er gebeurd zijn wanneer deze man zich zou laten beheersen door haat en bitterheid?

  Mandela is voor velen een groot voorbeeld maar velen
  passen zijn levensmotto niet toe;
  ‘met haat en bitterheid zit je gevangen in je eigen ziel’

  En dat is wat we onze kinderen moeten leren!


  Maak melding

 32. Donderdag 9 augustus 2012 om 16:33 uur, door amandla

  Een aardige bijdrage maar Mandela koos voor zijn mensen en had geen andere keus.
  Uranium was het geheim en wat er ook zou gebeuren. De VS zou dat nooit uit handen geven.
  Mandela wilde niet dat de mensen zouden verhongeren en had de blanke boeren hard nodig.
  Mandela had hersens en was geen misdadiger.!!!

  Mandela was niet corrupt en handelde niet in drugs.
  Had ook niemand vermoord.

  De waarheidscommissie had tot doel om miljoen mensen waaronder veel gekleurde bewoners van Zuid Afrika vrij de pleiten.
  Vergis je niet maar heel veel zwarten waren ook daders.
  Je zou die nooit allemaal kunnen bestraffen.

  Dit was voor die tijd de beste oplossing en zowel de Klerck als Mandela kregen daarvoor de nobelprijs.


  Maak melding

 33. Sir Ted,

  Bedankt voor de de aanvulling.
  Hoewel ik Mandela zeer bewonder ben ik niet geheel eens met jou dat Mandela wat betreft een link met moorden geheel brandschoon is.
  Maar goed dat is nu niet aan de orde en mogelijk
  bespreekstof voor een ander moment.

  Maar de essentie gaat om de filosofie van Mandela:
  ‘Met haat en bitterheid zit je gevangen in je eigen ziel’. Schitterende woorden van Mandela!
  Mede door deze gedachtengang heeft Mandela inderdaad de nobelprijs gewonnen en waar hij miljoenen mensen mee heeft beroerd en waarvoor hij wereldwijd applaus voor kreeg.
  Ik wil die moorden die door Bouterse gepleegd zijn
  in geen elk opzicht goed praten maar wat die blanke mensen in Zuid-Afrika hebben uitgehaald met de zwarten is bijna niet met de pen te beschrijven.
  Stelselmatig honderden moedwillige moorden plegen
  op de zwarte bevolking, verkrachtingen, onderdrukkingen, mishandelingen, willekeurige opsluitingen en bovenal de waardigheid van de zwarte bevolking vertrappen. Dan heb ik het niet over 15 slachtoffers (met alle respect overigens) maar om honderden, mogelijk duizenden.
  De daders zouden normaal gesproken door het Haagse Tribunaal 10x levenslang krijgen.
  Maar niet in de ogen van Mandela. Een unieke man waar velen een voorbeeld aan zouden moeten nemen.

  Als ik echter sommige reacties op dit forum zie dan
  wordt Mandela wel bewonderd en bewierookt maar zijn filosofie in het geheel niet nagestreefd.
  Het is een en al haat, bitterheid en verachting.
  Een houding die in het geheel niet past in de filosofie van Nelson Mandela.

  Ik wil eindigen met de woorden van de man die altijd voorwaarts kijkt, een man die in zijn droom gelooft, een man die krachtig is en macht heeft zonder gebruik te maken van die positionele macht maar bovenal een man die mijn grote inspirator is en mij tot tranen toe heeft geroerd Nelson, Rolihlahla Mandela;

  “wraak en haat is pijnlijker dan vergiffenis schenken. Door vergeving komt energie vrij die anders
  de opgekropte woede in bedwang houdt. Vergiffenis
  brengt vrede en kracht en het voedt de geest en het hart. Vergeving is iemand iets niet meer kwalijk nemen. Leg het verschil bij, herenig je, herstel de relatie, sluit vriendschap en treed samen de toekomst tegemoet!” .


  Maak melding

 34. Allemaal uit liefde voor Suriname.Het is geweldig hoe de discussie hier gevoerd word.Nu kun je zien hoe goed Suriname bij een ieder leeft.

  Dat er zo veel mensen hier bereid zijn tijd en energie in te steken, die in suriname speelt, vind persoonlijk geweldig. Ga zo door allemaal!!!
  Denk er aan: uit chaos ontstaat, vroeg of laat altijd iets moois/ goeds.

  Wij moeten allemaal hier uit gaan leren.Ik kan het niet anders dan alleen maar toe juichen.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 35. Ik heb zelf een oom verloren tijdens de decembergebeurtenissen in Suriname.
  Ik heb nooit eerder op dit forum gereageerd omdat
  ik mijn pijn en verdriet niet wereldkundig hoeft te maken. Maar nu vind ik het wel een goed moment om te reageren.

  De pijn en verdriet bij het verlies van mijn oom was onbeschijfelijk. Na de pijn en verdriet komt de haat en bitterheid. De haat en bitterheid die je meeneemt in je verdere leven. Je zoekt naar gerechtigheid. Je zoekt naar wraak. je zoekt naar veroordeling.
  Jaar in jaar uit blijft die haat en bitterheid binnen
  in je vreten. Maar je blijft je daaraan vastklampen.

  Ook voor mij is Mandela een voorbeeld van inspiratie maar net als hoe Amandla schrijft sta je eigenlijk nooit echt stil bij de werkelijke filosofie van deze geweldige man. De haat in mij is net zo normaal geworden als lachen en huilen. Die haat loslaten is voor mij verraad plegen aan mijn oom.

  Vergiffenis geven is makkelijker gezegd dan gedaan.
  Maar als je je werkelijk gaat verdiepen in de filosofie en gedachtengang van Mandela dan kom je tot de ontdekking dat vergiffenis wel degelijk mogelijk is.
  Tot op de dag van heden worstel ik met de verwerking van de pijn, haat en bitterheid. Logisch.
  Maar Amandla heeft mij toch geraakt met de bijzondere woorden van Nelson Mandela; ‘wraak en en haat is pijnlijker dan vergiffenis schenken’. Woorden waar ik nooit eerder stil ben blijven staan. Maar wat een ware woorden zijn dit van Nelson Mandela.

  Die woorden hebben mij diep geraakt ook omdat ik voor het eerst mee wordt geconfronteerd.
  De vraag is echter of ik net zo grootmoedig kan zijn als Nelson Mandela? De toekomst zal dat moeten uitwijzen.

  Amandla,

  Ik heb toch even moeten slikken bij het lezen van de
  woorden van Nelson Mandela.
  Bedankt voor jouw bijdrage die mij tot nadenken heeft gezet en waardoor ik mogelijk nu een confrontatie met mijn innerlijke ik kan aangaan.

  Thankx!

  Het bovenstaande is mijn eigen persoonlijke afweging
  voor de rest moet een ieder voor zich bepalen
  wat de waarde is van de bijdrage ban Amandla.
  Voor de rest zal ik mij niet bemoeien met reacties en
  meningen van anderen.


  Maak melding

 36. Zo hoort de discussie over Suriname ook te gaan.
  Laten we de discussies zuiver houden en onderbouwen met argumenten ipv over te gaan tot schelden en beledigingen te uiten naar elkaar toe.
  We zijn allemaal Surinamers, als je nou in Suriname woont of in Nederand. In de jaren 80 is er al genoeg leed veroorzaakt, dat is een feit, maar dat hoeven wij
  anno nu niet over te nemen. We hopen met z’n allen dat
  Suriname ooit een welvarende staat wordt.

  Dit geldt niet alleen voor mensen die enige sympathie hebben voor Bouterse maar ook voor mensen die antipathie hebben jegens Bouterse.

  Amandla, Dusdat, Donk, Lalbhadoer.. geven de aanzet dat
  het wel degelijk anders kan.


  Maak melding

 37. dusdat

  zeg geen Amen als jij niet weet wat Amen betekend,,ja, in het verleden hadden wij, de zwarte mensen, geen hulp van anderen nodig omdat wij de ontdekkers van een georganiseerde leven zijn,toen die kennis door de,arabieren,europeanen en aziaten werd onderschep is het tot een politiek concept verdraaid….en over die economische ontwikkeling waar jij het over hebt,,,,daar geloof ik niet zo in,omdat het ontwikkeld is om landen als su in probleem sleur te houden en tevens beheren,,,omdat,hoe jij het keren wil,het een ontwikkeling plan is ter bevordering voor de kolonialisten van vroeger en nu,en daar doe ik niet aan mee,,,,,het is geen groeiende economie maar groeiende gaos,van de ene probleem naar die ander probleem,,is dat opbouw,,neen dus,,daarom ben ik voor zelf opbouw en daar geloof ik in ,,in het kunnen van mijn soort mensen,,en geloof mij of niet,dat kunnen wij beter dan wie dan ook,,,het su volk moet meer in hun zelf geloven ,en dan zal jij zien wat wij allemaal instaat zijn te doen…


  Maak melding

 38. Sra,

  Het woord ‘Amen’ komt uit het Hebreeuws en betekent
  niks anders dan; ‘zeker, het is zo’. of ‘het zij zo’.

  Met het woord ‘Amen’ geef ik jouw gelijk dus geheel toe.

  Dus nu ook voeg ik het woord ‘Amen’ toe aan jouw laatste reactie.


  Maak melding

 39. ray

  jij begint verkeerd,,ik heb in mijn mededeling aangegeven over mensen die het niet mee gemaakt hebben,en niet over mijn zelf gesproken,,,maar als jij wil weten als ik er was,,,ja ik was er,,,en ik begrijp jou pijn en verdriet,,maar jij ben niet de enige met die pijn en verdriet,,wat ik aan wil tonen is dit,,wij de sus hebben voor lange tijd onderdrukking op een onmenselijk manier meegemaakt,onderdrukt,vermoord,voor gek gehouden,vals beschuldig,als slaven behandeld,ge hersenspoeld,verkracht,ezv,en al deze dingen werd en word niet door een van ons uitgevoerd,,in oorlog voering vallen er doden het is niet leuk maar het gebeurt,,bouterse heeft in nederland zijn opleiding gevolgd maar was er van bewust van het politiek spelletje wat nederland met su voor had en neem van mij aan het was niet goed,,hij heeft toen besloten om su uit de handen van ned te bevrijden,,ned op zijn beurt had een aantal sus in su georganiseerd om bouterse te vermoorden,,bouterse van zijn kant heeft zich dus verdedigd,,zeg mij wat zou jij gedaan hebben,,,ik keur moord niet goed,,maar ik heb bouterse niemand zien vemoorden,,dus ik veroordeel hem ook niet,,wat hij nu in su doet,,is gewoon zijn best doen,,ook al word gezegd dat hij een moordenaar is,,,zeg mij ,als jij pres was zou jij het dan beter doen,,hier in nederland is minister van financien een homo,,nederland heeft met massa moorden in iran en irak mee geholpen,de pres van nederland is een beest die zijn eigen volk onderdrukt ezv.heb jij daarvoor een oplossing.,,en wat die rode minnetjes soldaten betreft daar trek ik mij niks van aan,,,,wat mij opgevallen is,,als een ned een moord gepleegd heeft word er vergeving gevraagd en wij vergeven hem,,maar als een blackman in oorlog voering zich zelf verdedigt is hij geen vergeving waard,,,vreemd he,,,,,begrijp mij goed ik keur moord en alles wat erbij hoort niet goed,,,maar bekijk de dingen op een realistische manier zonder vooroordeel…


  Maak melding

 40. Sra, jij komt soms geestelijk over maar ik weet bij God niet hoe jij aan ‘Geest uit het Universum’ komt.

  Het woord Amen komt gewoon van het Hebreeuwse woord Amin en wordt gebruikt als slotwoord bij een gebed.
  Met als betekenis; het is waar, het zij zo.

  shalom!


  Maak melding

 41. @Sra,

  Die vraag moet je eigenlijk aan Amandla stellen maar ik wil ook wel daarop reageren.
  Ik heb het autobiografisch boek ‘Long Walk to Freedom’ van Mandela gelezen. Dus geloof me. Er is weing wat ik niet weet over Mandela en zijn relaties.

  Maar het gaat nu echt te ver om een ieder die wat met Mandela te maken had hier uitgebreid te bespreken.
  Met jouw goedvinden zullen we dat onderwerp maar voor een ander keer bewaren.
  Amandla heeft een treffend ‘ potretje’ beschreven over Mandela. Persoonlijk lijkt me dat wel voldoende.


  Maak melding

 42. @Sra,

  Ik zou zeggen pak even een woordenboek en zoek het woord Amen maar op.

  Ik heb het woord Amon opgezocht in het woordenboek en
  dat woord heeft inderdaad met Egypte te maken.
  Amon was namelijk een belangijke God in de Egyptische oudheid.

  Amen en Amon hebben dus totaal niks met elkaar te maken.
  Zullen we deze zinloze discussie nu maar beëindigen?


  Maak melding

 43. dusdat

  houd er wel rekening mee dat een autobiografie niet zonder goed keuring van iemand die geen auteur van het geschreven biografie is word goed gekeurd en uitgebracht,,,bedenk wel dat het dus niet op alle waarheid is gebaseerd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.