Steriliseren zonder verlof ook in Suriname niet

15

PARAMARIBO, 7 aug – Hiv-geïnfecteerde vrouwen steriliseren zonder hun toestemming, mag niet. Dit stelt minister Michael Blokland van Volksgezondheid. Zulke vrouwen kan hooguit gewezen worden op de risico’s van een zwangerschap. Wel of niet steriliseren is een keus die de vrouw zelf moet maken. Toch wordt gezegd dat er artsen zijn die zonder toestemming aan de slag gaan.

Voor Volksgezondheid valt over de eigen integriteit niet te discussiëren. “De vrouwen moeten meewerken, je kan het nooit gedwongen uitvoeren”, zegt Blokland tegenover de Ware Tijd. Volgens NGO’s wil onethisch en zelfs illegaal gedrag vaker de kop opsteken. Vrouwen ontdekken pas achteraf dat ze niet meer zwanger kunnen raken. Overigens is het aantal zwangere vrouwen die positief reageren bij Hiv-testen, vrij zorgwekkend.

Volgens cijfers van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG, waren het er ruim tachtig in 2010. Tussen 2007 en 2009 werden ruim driehonderd bevallingen geregistreerd van geïnfecteerde vrouwen. Ruim tien procent was jonger dan twintig. Dertig van de toen geboren zuigelingen haalden het eerste levensjaar niet. Blokland ziet nog meer voorlichting als enige optie voor verandering. “Je hoopt dat er eens een ommekeer komt. Op een andere manier kan je het niet doen.”

15 REACTIES

 1. HIV ZWANGERE VROUWEN MOETEN MET RESPECT BEHANDELD WORDEN, maar mogen geen kinderen krijgen die ook hiv-virus dragen!

  Je vernietigd het jong leven, die arme baby’s halen de 2 jaar niet ,zoals mijn gezond dochtertje is!!!
  Het blijft een keuze van de vrouw zelf,desalniettemin moet ze haar verstand gebruiken en geen doelloos leven scheppen!


  Maak melding

 2. ONETHISCH is het als je een baby geboren laat worden met het hiv-virus .Wat voor leven heeft zo’n baby:een leven vol ziekte,en leed!!!!!!!!!!!

  Foei de vrouw die dat doet!!!!!!!!!vies is dat!!!!!


  Maak melding

 3. @Koosje
  Ongewenste aids zwangerschap, waar heb je het over koosje!!!!!!

  De vrouw die de conceptie ontvangt,krijgt dat van een geinfecteerde man;

  DUS EEN ONGEWENSTE GEINFECTEERDE BABY mag het gelach van een halfuurtje pret BETALEN!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 4. dat is wel zo dat baby worden geboren met aids ,maar weet je dat het ook nu kan dat vrouwen die hiv hebben ook een kind ter wereld brengen zonder hiv te hebben. wat denken jullie daar van.Dus die vrouw wens om moeder te worden met hiv kan ook in vervulling gaan. google verder..


  Maak melding

 5. Met verlof gesproken!!!

  De messen zijn reeds (scherp) geslepen alsmede mijn enorme grote breinaalden.

  Dus ‘zonder verlof’ kan ik deze patiënten helpen hoor.
  Dit i.h.k.v. Volksgezondheid en Gezondheidszorg.


  Maak melding

 6. Mie a no datra, maar me lesie so af en toe. De kans op besmetting van HIV van moeder op kind in de baarmoeder is klein. De besmetting vindt vooral plaats bij het geboorteproces (inknippen, tang. etc) en bij borstvoeding. Het is mogelijk om deze besmetting tot nul te reduceren. Dus waarom zou je de vrouwen straffen door hen te steriliseren???? Bij de doelgroep verslaafde vrouwen zou je het kunnen overwegen, omdat die vrouwen vaak misbruikt worden en ongewenst zwanger raken. Maar als de vrouwen bewust de kues maken om zwanger te worden, dan kan het heel goed een gezond kind op de wereld zetten. Maar ja, dang deng moes kiesie a gelegenheid diesie en a sranang gezondheidszorg moes biede a kennis nanag a kwaliteit. Maar nee, men denkt gelijk aan een “makkelijke”weg.
  Voor wie geïnteressserd is, lees deze informatie:
  http://www.vaalwaterkraamkliniek.com/waarom-een-kraamkliniek/aidsoverdracht-van-moeder-naar-kind/


  Maak melding

 7. Beoordeel +1Woensdag 8 augustus 2012 om 06:44 uur, door surinam patriot
  Hebben we aan Bouta te danken,..

  Beoordeel +1Woensdag 8 augustus 2012 om 14:06 uur, door Koosje
  Wattt, is Bouta besmet?

  en dit bedoeld men met idiootachtige reacties. wat heeft bouta te maken dat je besmet raakt of dat vrouwen gesteriliseerd worden of niet. blokland zegt het zelf “de vrouw bepaald dat zelf”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.