Korps Politie Suriname terug naar kerntaken

43

PARAMARIBO, 6 aug – Het korps Politie Suriname moet terug naar zijn kerntaken. Dit zegt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. De afgelopen jaren is meer gedaan dan alleen het echte politiewerk. De resultaten liegen er ook niet om. Het is tijd voor een verfrissende aanpak met oog voor dat waar het in het politiewerk om begonnen is.

Tjin Liep Shie vond de overdracht van verkeerscontroleapparatuur een mooie gelegenheid er over te beginnen. Politieagenten zijn te veel bezig geweest met eigenlijk beroepsvreemde zaken. Zoals het moeten adviseren van het Openbaar Ministerie. En voorlichting geven. “We hebben te weinig gedaan aan handhaving, dat is onze kerntaak”, zei Tjin Liep Shie. Agenten moeten meer op straat worden gezien. Vooral in het verkeer is dit meer dan noodzaak. Van de korpsleiding zal het moeten.

Autobestuurders en andere verkeersdeelnemers zullen scherper in het oog worden gehouden. Weliswaar is dit vanuit hogere regionen vaker beloofd. Volgens Tjin Liep Shie is het menens. Rijbewijzen van snelheidsduivels zullen in beslag worden genomen. Het korps kreeg onlangs vijfenzeventig snelheidsmeters. Minister Edward Belfort van Justitie & Politie heeft dienstauto’s beloofd met de ‘modernste snufjes.’ Voor zoveel moois mag wat terug worden gedaan.


43 REACTIES

 1. Weer zo´n lul verhaal van de politie daar, en dat zegt meneer Humphrey T, die snapt er ook geen flllll van, zijn baas bralde een tijdje terug wat uit, en kijken wat er nu gaat gebeuren.Ik verwacht er niet veel van.
  Het tiert welig van de corruptie binnen dat korps en dat roei je niet gemakkelijk uit,dat vergt tijd. En men houdt mekaar de klauwen boven het hoofd. Het is gewoon gaaies daar bij die gasten.


  Maak melding

 2. Ach mensen ik begrijp ergens dat jullie negatief beladen zijn maar we moeten ergens beginnen de corruptie tegen te gaan. In de praktijk merk ik toch dat er idd meer gecontroleerd wordt, auto brommers… héééél goed, men stapt hier standaard TEUT de auto in, hee pakken die HAP meen rijdt standaard op opgevoerde brommers die de 80 km/u halen… o ik beledig ze ik bedoel 100 km/u terwijl op de High Way mag je maar 50 ??? ja ja laat de politie even terug gaan naar de basis, ik vind dit een enorm goede zet, wanneer het een zooitje in je leven is geworden moet men ook even terug naar de basis, dat helpt, zo zal dit in mijn ogen ook zoden aan de dijk zetten.


  Maak melding

 3. Waar is het plan? Elke keer als ik weer over een voornemen van een Surinaamse beleidsmaker lees vraag ik me af waarom men ver van te voren aankondigt dat men iets gaat doen, terwijl er nog niets is besloten. Sterker nog: er is geen plan. Daarom blijft het altijd bij een voornemen. Het is wellicht een cultuurding van Surinamers om zo te werk te gaan, maar het zou helpen als men eerst een plan maakt, de voorbereidingen treft om het uit te voeren en daarna komt met een mededeling aan de pers of het publiek. Dit werkt veel beter, geloof me. Vele culturen zijn er succesvol mee geworden. Japanners, Hollanders, Amerikanen, etc. Alleen Surinamers doen het omgekeerd. Merkwaardig hoor!


  Maak melding

 4. Ik verbaas mij erover dat meneer Tjin Liep Shie er NU PAS voor uitkomt dat beloftes niet zijn waargemaakt. Jongoe, wat kan men toch liegen mang! Ze zouden snelheidsmeters en detectorer moeten krijgen voor al die criminelen die zich schuldig maken aan moord, verkrachting, roof, etc. Tuurlijk moet er meer politie op straat! Dat sowieso.


  Maak melding

 5. Als ik de reacties lees van mensen die de politie steeds corrupt enz. noemen, dan denk ik aan het volgende.1.Raakt de politie gemotiveerder om het volk te dienen op die manier. 2. hoe zou het zijn als de politie voor een week de toestemming zou krijgen om werkelijk corrupt te zijn. Zou je die dag in aanraking willen komen met de politie. 3.corruptelingen zijn in elk beroep en door steeds aan de schenen van het politie aparaat te schoppen doen wij hen niks, want zij zijn getraind om een olifanten huid op te zetten. Mijn advies is het volgende.corruptie moeten wij altijd rapporteren, maar een heel politieaparaat steeds criminaliseren betekent snijden in je eigen vingers. Zij raken geen drup gemotiveerd om u snel van dienst te zijn wanneer het regent in de holst van de nacht en een inbreker u terroriseert.Zal de politie niet geneigd zijn om langzamer te rijden wanneer u verwikkeld bent in een gewapend overval. Waarom moet de politieman zijn leven op het spel zetten om u te redden. U die steeds de politie criminaliseert.In elk geval de politie is mijn beste kameraad wel. Van u niet? Stof tot nadenken.


  Maak melding

 6. Tjin Tjiep Tjiep Tjiep…
  snuif snuif, Tjiep Tjiep

  Kerntaak:
  Een set van inhoudelijk samenhangende beroepsactiviteiten die door een belangrijk deel van de beroepsbeoefenaren wordt uitgeoefend. De kerntaken geven de kenmerkende werkzaamheden van de beroepsbeoefenaar weer, zo mogelijk geordend in logische volgorde van het beroep.

  Begrijp je Tjin?


  Maak melding

 7. “Voor zoveel moois, mag wat worden terug gedaan”
  Wat voor onzin is dat,ZO HOORT DAT!!
  Beroepsvreemde zaken,bijzaken Dat creeert alleen maar meer CRIMINALITEIT!

  Nieuwe politie auto’s,nieuwe snufjes,Zo HOORT HET!
  Terug naar de basis,het basis politie werk!


  Maak melding

 8. Wel als ik kiezen moet dan heb ik liever een corrupte politieman voor mij die tevreden is met 20a30 SRD.dan een gewapende djoeka die jou alles afpakt en een pak slaag geeft als dank.Op dat moment handelt de djoeka uit pure primitieve macht wellust.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Wat O.B. hierboven schrijft, is haar of zijn mening, zeker, maar ik praat uit ervaring en wat ik zelf heb meegemaakt in Paramaribo met die gasten. En in de top van het apparaat daar moet men goed gaan nadenken hoe verder, wat gaan we eerst aanpakken, hebben we de juiste mensen op de goeie plek, het gaat lang duren, maar dit gedoe heb je al jaren in Suriname, dus vraagt de buitenwacht, wanneer beginnen jullie nou eindelijk met iets zinnings, en daar heb ik mijn bedenkingen bij, en ik ben niet de enige.


  Maak melding

 10. Het verbaasd me helemaal niet dat er nog mensen zijn die een visie in enge zin, of een denken in enge zin hebben over de politie in Suriname. Je kan het deze lieden niet kwalijk nemen omdat ze reeds de grenzen van hun denken hebben bereikt. Tegen domheid is geen enkele medicijn opgewassen. Onwetendheid kan men genezen.

  Korpschef Tjin Liep Sie plaatst een vraagstuk op de agenda dat in vele landen speelt. Ook in landen als Nederland, Engeland, België, Duitsland, Tsjechië, Polen, Frankrijk, Portugal, Spanje, enz is er continu een discussie gaande over de inzet van de politie op straat. Dus minder bureau- en advieswerkzaamheden verricht door de politie en meer surveillanten op straat.

  Onder druk van de publieke opinie door o.a. inbraken, berovingen, overvallen, overlast en mishandelingen op straat wordt de politie onder druk gezet om aantoonbaar op straat aanwezig te zijn en repressiever op te treden. Aan dit alles hangt een kostenplaatje omdat meer manschappen en materieel moeten worden aangetrokken.

  Ik moet helaas constateren dat er lieden op Waterkant.net aanwezig zijn die niet op een hoger niveau dit vraagstuk kunnen benaderen. Ze zoeken naar een simpele uitweg en gooien het op corruptie, enz. bij de politie.


  Maak melding

 11. In Suriname denkt men steeds weer opnieuw een WIEL uit te vinden terwijl deze al in tig landen bestaan. Stteds opniew bakken geld uitgeven om zogenaamd in het proces van denken en doen te belanden.
  Zo kan er steeds worden gezegd “wij zijn bezig en het kost geld en tijd om het in orde te brengen”

  Voorbeeld
  Bijvoorbeeld Nederland vragen om bijstand om het volgende te doen
  Hoe kunnen wij grond toewijzing goed reguleren
  Hoe kunnen wij vergunningen goed reguleren en beheersen
  Hoe kunnen wij de infra structuur beter aanpakken
  Hoe kunnen wij corruptie voorkomen / indammen
  Hoe kunnen wij een goed registratie systeem opzetten
  Hoe kunnen wij met z’n allen een betere milieu dienst opzetten en behouden
  Hoe kunnen wij
  hoe kunnen wij
  en ga zo maar door

  Maar steeds wordt er gebezigd / gesproken met “wij zijn bezig en wij hebben commissies samengesteld die dat moeten onderzoeken en ons adviseren en dat kost tijd en geld”

  Jaja
  Ik vraag me dagelijks af “ben ik dom en zijn jullie zo slim”?


  Maak melding

 12. na de reactie van corr uprie gelezen te hebben, heb ik het gevoel dat men denkt dat Tjin Liep Shie de persoon van O.B. is. Dit neem ik gevoeglijk aan uit het feit dat na mijn reactie bedoelde man aangesproken wordt. Wel ter uwer informatie geef ik door, dat ik ambtenaar ben, doch geen politieman, echter maak ik deel uit van de samenleving en heb mijn gevoelens geuit. U toch ook.Die man kennende denk ik niet dat hij nu tijd heeft om dit te lezen, misschien laat in de avond voordat hij naar bed gaat.In Suriname is hij volgens mij een man die toch wel een hart op de juiste plaats heeft.


  Maak melding

 13. Ik word echt kotsmisselijk van die halvegare zwakzinnigen die het direct over corruptie bij de Surinaamse politie hebben.Kan er iemand opstaan en duidelijk met concrete voorbeelden, gevallen van corruptie in Suriname aangeven.Ik wil geen luchtverhalen,gebakken lucht en verzinsels horen. Ik wil concrete gevallen horen die na te trekken zijn. Het is makkelijk laster de wereld in te brengen, maar je moet ook kunnen aantonen dat het zo is. Als je het niet kan moet je je kont dichthouden.Deze lieden zijn net die PVV-ers die maar schreeuwen dat Suriname een corrupt land is maar ze kunnen het niet aantonen. Nederland is een corrupt land. Corruptie komt hier voor in alle lagen van de samenleving.Maar mensen die in de marge van de samenleving wonen en dus niet participeren in de diverse organen en instituties in dit land denken dat Nederland de hemel op aarde is.


  Maak melding

 14. @Massala-Kwakoe

  De halvegare zwakzinnigen waar jij zo kotsmisselijk van wordt zijn meestal gefrustreerde Surineds met trekken van schizofrenie. Deze lieden weten alles beter maar vergeten te melden dat ze in Nederland meestal geen klap uitvoeren en in de bijstand zitten. Hoewel ze dagelijks worden uitgekotst door de Nederlanders gedragen ze zich alsof ze vreselijk geliefd zijn, en hun tweederangsbestaan camoufleren ze met allerlei onzinargumenten. Eigenlijk heb ik medelijden met ze. Schreeuwen, zeuren en zeiken kunnen ze als de beste en over Suriname praten ze alsof ze er wonen. De waarheid is vaak dat velen al tientallen jaren geen voet op Surinaamse bodem hebben gezet maar ze kunnen je precies vertellen dat er in de maagdenstraat ergens een tegel loszit. Met deze azijnpissers in discussie gaan is meestal dan ook water naar zee dragen. Het beste is, ze in de waan te laten dat ze in Nederland overgelukkig zijn en dat niets in Suriname deugt. Maar mocht de euro ploffen en de rechtsextremistische bende daar nog openlijker worden in hun anti-allochtonen-geblaf, dan zullen we onze grenzen in Suriname met tanks moeten bewaken. De gestoorde halvegare zwakzinnige Surineds komen er zeker niet in. De normale vaderlandslievende Surinaamse patriotten blijven echter meer dan welkom. A tan so!


  Maak melding

 15. Kerntaken !!! Er is maar ” 1 ” (één dus).

  Voor zorgdragen dat ” handeltjes ” van DiDiBri ongestoord/onbelemmerd en beschermd kan plaatsvinden en de goudsector het domein van Baas en kornuiten gewaarborgd is.

  had ik ook niet anders gedacht: veranderde beleidsinzichten.


  Maak melding

 16. Ferd. Hossenbux schrijft dat hij slechte ervaring heeft in Paramaribo met de politie neem ik aan. Wel laat mij openlijk aangeven wat mijn ervaring is met vele Nederlanders die naar Suriname komen.1.Meestal willen zij dat de politie een valselijk rapport opmaakt van diefstal van hun aparaturen. Daarbij wordt EURO’s aangeboden.2. men krijgt WW in Ned en komt hier voor een paar maanden om gratis bij familie en vrienden te logeren zodat hun salarissen of uitkeringen dan voor die periode gespaard kunnen worden. 3.Zij denken dat ze alle politie mannen kunnen omkopen en bieden direkt geld en alcohol aan als ze op een overtreding van de wet worden betrapt.enz. enz. Dit zijn mijn er5varingen hoor.


  Maak melding

 17. Een politie man in Suriname kan je met fles RED al omkopen.
  Een goede opleiding.
  Alcohol probleem binnen de politie oplossen.
  Voor je bij de politie komt moet een goede screening plaatst vinden.
  en een goede salaris dan pas kan je over een goede politie apparaat praten.


  Maak melding

 18. O.B Ik heb je bericht gelezen, je bent duidelijk, ik ben daar geweest in Suriname niet om te luieren of weet ik veel, waar ik verbleef, hebben de mensen het niet breed, ik vertoefde in een oedoe oso, eenvoudig, elke dag wat te eten wat die pot verschafte, niets meer, ik was daar ivm een oude moeder om ees te regelen, maar elke dag was ik onder het volk weken lang, maar goed, en dan zie je hoe die politie daar werkt, ze dulden geen tegenspraak, trek je een grote bek dan ga je tegen de vlakte, heb ik meegemaakt, op straat naar de mensen toe bij een aanrijding,en binnen dat hele apparaat rommelt het ook. Het heeft zijn goede kanten absoluut, want hier is het bij de politie ook een zootje vertel mij wat. Dit wou ik meegeven.


  Maak melding

 19. Masala Kwakoe, schrijf jij je bericht vanuit de inrichting, Sranang mang e taki kolera, of, zeg het maar. Geld ook voor die Ditonus, zitten jullie beiden daar, ik wil dat weten. Loekoe sa je doe, pe oeng jeje
  komopo, volgens mie uit wang boerkaw, maar volgens mie oeng go foeroe toe.


  Maak melding

 20. @Was Was Godo

  Het probleem met zwakzinnige gekken als jij is dat ze denken dat iedereen gek is. Ik neem aan dat je met je hoofd tegen een waswasgodo bent aangelopen en dat er door de vele bijensteken echt een steekje los is blijven zitten. Door wat minder onzin te knorren kunnen we misschien een serieuze ezel van je maken. Yu dong buriki!


  Maak melding

 21. Was Was mofo mi be waktie, jere no, joe na kolera ie de zeker weten, now ie prani a was was godo ondro mi saptia, dat mi beng wani, dus joe dong want denki boeng, kom takking, joe jeje komopo uit a go foe a boeriki, en jij zegt tegen mij buriki, ga nu naar die spiegel, sa joe o sie, fa joe jesie langa lek wang
  dit mag je zelf invullen, wat zijn de bezoektijden
  van kolera, mek mie sabie, 5 dec is in zicht.


  Maak melding

 22. Wat kunnen mensen toch beledigend zijn op dit forum. Maar eerlijk is eerlijk, ik heb echt gelachen om de beledigingen van was godo godo 😉
  Maar goed, eerder hebben we een bericht gelezen over de materialistische jeugd. Als ik dit artikel lees, dan trek ik de conclusie dat de politie dus ook tot deze groep behoort. Gie deng wang apparaat en gelijk allerlei beloftes. Me tai gie, a blaka snesie diesie gaat het zwaar krijgen!!!!


  Maak melding

 23. Ditonus,
  voor jouw een geimporteerde chinese bruid. Liever dat, dan zo’n niks-uitvoerende, jaarlijks voor tientallen miljoenen hulp naar Suriname sturende asociale SuriNed.
  BTW: wanneer ga je over tot het spreken van chinees ipv nederlands?


  Maak melding

 24. @Was Godo Godo

  We maken ons erg ongerust over het feit dat je nog steeds niet terug bent van het weekendverlof van vorige week. Er zijn ons berichten ter ore gekomen dat je medicijnen op zijn en we vragen je om je zo spoedig mogelijk weer te melden in het psychiatrisch centrum. Het is je bekend dat bij onvoldoende medicatie de psychische klachten zullen toenemen en we kunnen niet garanderen dat je kamertje hier onbezet blijft. Er loopt namelijk nog een Was Was Godo rond met dezelfde klachten en spoedopname van dat heerschap is zeer gewenst. Onderschat je ziekte niet en meld je zo spoedig mogelijk. Ik reken op je.

  Psychiater Winston. P. Hardenberg,

  Psychiatrische Stichting Was Was Zoekoe


  Maak melding

 25. Massala-Kwakoe,Was Wasgodo,Was Godo Godo,Was Was Zoekoe en Was Was mofo wat zijn jullie geestig zeg!Hahahahahahaha!Ga nog even door.Ik kom namelijk niet meer bij van het lachen!!!Zo kzn het ook!Schelden en het toch netjes houden!!!Prachtig!!!!


  Maak melding

 26. Verwijder de rotte appels, de agenten die opzettelijk foutieve processen verbaal opmaken. Zorg ervoor dat 115 optimaal werkt. Transport dient ten alle tijde beschikbaar te zijn. Het veiligheids gevoel dient terug te keren en bovenal de wet geldt voor een ieder ook voor de president. Want wie geeft nu het slechte voorbeeld. Justice for all


  Maak melding

 27. Jacobus
  Wel als ik kiezen moet dan heb ik liever een corrupte politieman voor mij die tevreden is met 20a30 SRD.dan een gewapende djoeka die jou alles afpakt en een pak slaag geeft als dank.Op dat moment handelt de djoeka uit pure primitieve macht wellust.

  zijn het alleen marrons die in de criminaliteit zitten???? de wan die e sdon baka wan buro en roof fa’f den dati???????


  Maak melding

 28. @philip.

  misschien zitten er meerdere bevolkings groepen in de gewapende misdaad,maar de djoeka’s laten zich het meest pakken.Misschien omdat zij ook over vertegenwoordigd zijn in de misdaad.

  Wat de buro rovers betreft.
  Die willen of hun welvaarts niveau behouden in een neer gaand economie of willen door afpersing of verduistering boven hun stand leven.Deze hebben een vast bedrag aan inkomen en de meer uitgaven kunnen makkelijk als uit corruptie verkregen zijnde worden bestempld en dien overeenkomstig maatregelen getroffen worden.

  Cobie.


  Maak melding

 29. @Jinna

  Beste Jinna, ik ben het eens met Ditonus. We hebben liever hardwerkende Chinezen dan vermoeiende van op afstand zeurende SuriNeds. Die zitten vaak in de bijstand en vervuilen allerlei fora met hun achterlijk geblaat. En de zogenaamde hulp van deze asociale SuriNeds neem ik inderdaad met een korreltje zout. De goedkope rommel van Zeeman en de Aldi belanden tegenwoordig doorgaans in de vuilnisbak. Ze kunnen hun uitkering beter aan wat anders uitgeven want indruk maakt het al lang niet meer. Het is nu 2012 en jullie zijn nog steeds in 1980 blijven hangen en vergeten dat Suriname en de Surinamers tegenwoordig heel goed voor zichzelf kunnen zorgen. Chinees leren is overigens geen enkel probleem. 来自荷兰人民一直有一个大嘴巴。;)


  Maak melding

 30. Beste anna_z,

  Ieder z’n mening. Zal mij niks verbazen indien je over 5 jaar hetzelfde zegt over de Chinezen. Wie gaan jullie daarna importeren? De Nigerianen? De Russen?
  Overigens, de grote meerderheid van de SuriNeds werkt gewoon voor de kost. Spaans hebben jullie, deel uitmakende van Zuid-Amerika, niet kunnen leren, dan zou Chinees makkelijk zijn? Ik zie Brunswijk, de parlemantarier, al mandarijn spreken. Zoiets van: Fatang blada. A dagoe sweetie?


  Maak melding

 31. Was Was Zoekoe, ook gij Brutus, kijk kijk kijk, ook een berichtje uit kolera, baja, leuk, maak je niet druk over mij, no problem, jij bent een probleem, met dat gedichtje van jou, Sinnie Colaas gaat je belonen op 5 december, en nu heb jij ook een godo geplant onder mijn sapatia, trouwens mijn godo is effe leeg, die marbonzoes zijn op zoek naar jou, om je kop dik te steken, dus go kiebrie, en ik denk ook dat die jeje van jou uit het achterste van die boeriki komt gezien jou schrijven, maar geeft niet, greetings to kolera
  en je weet het, blijf binnen, de zoekie….


  Maak melding

 32. Beste Anna_Z “Wordt het niet eens tijd dat de Surinamers zelf aan de slag gaan om het land op te bouwen in plaats voor elke klus Chinezen in te vliegen.

  Of wachten Surinamers liever op een onzin baan als spookambtenaar met werktijden van 10.00 tot 13.00.


  Maak melding

 33. Te deng kies wang apparaat, nanga oto, dang yeh yireh fa deng e mekie beloftes. Net kleinde kleuters die blij gemaakt worden met een snoepje, zodat zij hun mond kunnen houden. Waktie, te alla deng materiele sanie keba, dan yo sjie o men beloftes deng mek waar.
  Mo tang loekoe yoe Tjin. Ik heb niks tegen deze man, maar hij moet niet nu allerlei beloftes doen, alleen omdat hij mang keis wang bigie post nanga wang apparaat.


  Maak melding

 34. henk de Mol ,
  Vreest niet , wij zitten niet op jopuw Olland te wachten !!!
  En op wie wij wel ziet te wachten , gaat de MOl en consoorten geen ene moer aan !!!
  Had jij het liever dat wij als toen in de koloniale tijdperk eerst een boodschappen-lijst naar Olland moeten sturen ter goed-keuring ???
  De MOL , kan jij wel vertellen wat de huidige Nationaal Regering aan Olland vraagt .
  Neen , zelfs de resterende ontwikkelings-hulp(???) mogen jullie in jullie reet douwen !!!
  Er komt een dag dat Republiek Suriname wat van Olland zal/gaat vragen , maar dat zullen wij middels de internationale gerechtshof laten gebeuren !!!
  Alles op z’n tijd en alles wordt vrucht in zijn eigen uur !!!
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 35. @Was Was Godo

  Op vijf december krijg jij ook een kadootje. Het paard van Sinterklaas staat nu al in de startblokken en staat te springen van het vooruitzicht om jou dan heerlijk van achteren te verwennen. Hopelijk kan die speciale behandeling je schizofrenie en zwakzinnigheid voorgoed genezen. Ik zal voor je duimen.


  Maak melding

 36. Was Was Assi, jawel jo ooktoe, heb je effe pauze in kolera waarbij je even naar mij wat warrigs wil vertellen, eee die assi waar jij het over hebt, joe fier eng kaba, ik denk het zeker, switie no, bigi torie, eng jeje joe abie, Sinnie Colaas o bel mie later, en ik ga vragen of die caballo zich wil op 4 dec wil inzepen met dagoe sopo, en 5 dec kruipt ie binnen bij, zeg het maar aw tap eng djie, dagoe sopo
  boi, glijbaan torie, en wanneer heb je weer schafte, dan kan je weer een stuk uit je bijbel naar me sturen, joe assi joe, bakra e takki er staat een paard in de gang, op 5 dec zit ie in jou, vergeet niet weer iets van je te laten horen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.