Vijfentwintig containers voor Surinaamse landbouw

74

PARAMARIBO, 5 aug – De landbouwsector krijgt steun uit China. Vijfentwintig containers vol met machines en gereedschap worden besteed aan de landbouw. Het is een geschenk van vijf miljoen dollar dat China eerder beloofd had. “Weer een belangrijk moment in de samenwerking tussen Suriname en China”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

De hulp komt op een goed moment. Alles wat de klok nu slaat is duurzame ontwikkeling. Landbouw wordt daarin een bijzondere plaats toebedeeld. Het was ook wat de regering inspireerde om precies dit soort goederen aan te vragen. Het geschenk mocht namelijk zelf worden bepaald. “We hebben gekozen voor de landbouw, omdat die veel potentie heeft. De bedoeling is duurzame ontwikkeling te brengen in vooral Marowijne, Para, Commewijne en Brokopondo”, zegt Lackin.

Dit zijn ook de districten waar landbouw of een prille ontwikkeling doormaakt of nog van de grond moet komen. Voor Lackin is het geschenk des te waardevoller. Weer eens is bewezen hoe het ‘maximale’ te halen uit de betrekkingen met het buitenland. Hij ziet Suriname alsnog de landbouwschuur worden van het Caribisch gebied. Onder meer de teelt en verwerking van cassave zullen aangemoedigd worden. Nu al zou de vraag vanuit het Caribisch gebied enorm zijn.

Bekijk ook:


74 REACTIES

 1. Ach ja, wij die niet vergeetachtig zijn en goed kunnen na denken weten dat je de propagandistische praatjes van deze regering met een hele grote korreltje zout moet nemen.
  Vergeet niet hoe het is gegaan met kunstmest.
  En vergeet ook niet dat niets wat uit de mond van lacking komt op waarheid berust.


  Maak melding

 2. Prachtig dat Suriname op weg “geholpen”wordt door de Chinezen. Helaas is het ware verhaal dat “hulp” nooit gratis is. In alle landen waaraan China “hulp”geeft zie je chinezen die wegen aanleggen, gebouwen uit de grond stampen,landbouwgrond in eigen beheer tot ontwikkeling brengen, goedkoop olie en andere grondstoffen kopen van de landen waar ze hulp aan hebben gegeven etc.
  Ik ben benieuwd welke prijs Suriname voor deze olie betaald. Daar horen we niets over, maar over een poosje zal blijken of de regering het goed gedaan heeft of niet.
  Waar is Ameraali de Vice premier, je ziet hem niet, je hoort hem niet is hij op een zijspoor gezet??
  Veranderde beleidsinzichten?


  Maak melding

 3. Het is niet dat deze mensen het niet inzien van wat er moet gebeuren het is dat ze hun broeders geen vooruitgang gunnen.Volgens mij zijn bepaalde volkeren met deze kenmerken geboren.Landen waar deze volkeren wonen kan je zien dat hun broeders en zusters in armoede leven.


  Maak melding

 4. het zijn de afspraken dat su met chin gemaakt heeft.,,een ding moet men niet vergeten,,,wat is de intensie waarmee die chin ons benaderen,en wat voor doel erachter zit,,,su is niet van chin dus chin mag ook niet beslissen over su en de producten dat su importeert of zelf maakt,en producten die naar het buitenland geexporteerd worden,,het is bekend dat chin een vaste voet in holland gerealiseerd heeft en jij ziet met wat voor economische en financieele gevolgen,en daar haal ik wel een voorbeeld uit,,,dus die gelegenheid mogen wij niet aan chin geven om ons op een dwaal spoor te leiden om daarna zelf de hef in hand te nemen,,,, dan gaan wij surineame geen su meer noemen maar chinsu


  Maak melding

 5. Zo, zo, Suriname en die chino´s gaan hand in hand baja, de jep Sranang, maar ja er schuilt wat achter,
  kan niet anders. Ze gaan en komen doen enz. Paramaribo
  is een China Town in wording. En dan nog de voertaal ook in wording. Ik ga binnen kort chinese les volgen,
  denk a torie, want als ik naar Suriname ga dan kan ik met die omoe snesi praten in zijn taal, nu ken ik alleen maar njang mi pinga tjauw, niet goed dus, maar aboeng…..


  Maak melding

 6. Ik vraag me af of al die mensen die nu sceptisch kijken naar China en haar beleid, net zo kritisch staan tegenover a die anderen landen die ‘hulp’ geven.
  Of denkt/dacht men dat de westerse landen uit altruïstische redenen ‘hulp’ geven/gaven?

  De prijs die Suriname in het bijzonder en de ‘derde wereld’ in het algemeen heeft/hebben betaald voor die ‘hulp’ is elke dag merk en voelbaar.

  natuurlijk is alertheid geboden als men überhaupt relaties aanknoopt met welk land dan ook. Persoonlijk ben ik van mening dat Suriname er heel goed aan doet de relatie met China maar ook Brazilië aan te halen.

  Er moeten echter wel duidelijke keuzes worden gemaakt en er moet op het scherpst van de snede worden onderhandelt.

  Als er met het belang van Suriname als prioriteit wordt onderhandelt kunnen er gunstige zaken uit voortvloeien. Ik hoop dat men echter de best onderhandelaars aan het werk zet. Mensen met geen enkel persoonlijk belang anders dan dat van Suriname.

  Dat is de enige uitdaging die ik zie. Veel mensen (coalitie en oppositie) hebben namelijk teveel petten op.

  Ik denk ook dat Suriname veel meer kan halen uit de relatie met China en Brazilië dan het tot nu toe doet. Maar dat komt door onervarenheid.

  Het hoeft ons relatief weinig te kosten maar de ontwikkelingen die we binnen kunnen halen zijn geweldig.


  Maak melding

 7. marowijne comm.brokopondo,maar niet naar nickerie coronie voor gratis geschenkiningen..

  meten met twee maten..

  waarom alleen die donkere gebieden en niet de grijze..

  dit stinkt weel een beetje..


  Maak melding

 8. Je zou denken dat men in Suriname (en dan vooral de politiek/bestuurlijke klasse) met al de jaren van ervaring m.b.t. ‘ontwikkelingshulp’ er nu achter is gekomen dat er niet zoiets bestaat als gratis hulp maar blijkbaar stinken domme negertjes zoals Lackin er nog steeds in. Voor wat hoort wat, daar zal Lackin er nog wel achter komen.


  Maak melding

 9. sheela
  begrijp jij het nog niet?
  wat die chin geven,geven zij met een doel,,en die doel is om een zo groot mogelijk gebied van su in eigen handen te hebben en beheren,en daar ben ik niet mee eens,,.Als een chin jou 5 vingers geeft,neemt hij 50x terug,,,en als een nedeuro jou 1 vinger geeft neemt hij 50x terug,,,,,het gaat om voorzichtigheid en duidelijke afspraken waar beide landen zich aan moeten houden.Een heleboel landen in europa hebben gezien, de rijkdom van su, en willen kosten wat het kost het grootste gedeelte ervan in eigen bezit nemen,,dus om goeie vriendjes te worden komen zij zogenaamd met hun politieke geschenken.


  Maak melding

 10. ik vraag me af
  zie jij niet dat die chin su als hun paradijs wanen,dit wat zij in su doen noem ik een stille invasie,,natuurlijk is vooruitgang belangrijk,maar niet ten koste van het volk en land,,wat wij mee maken heeft met materieele waarde te maken,,maar het belangrijkste moeten wij niet uit het oog verliezen en dat is het toestand waarin wij straks komen te verkeren door die niet gemeende giften…als het gemeend zou zijn dan zouden zij werken en terug naar hun land gaan,en als zij geven zouden zij niks daarvoor in de plaats willen,,,kijk dat is gemeend,


  Maak melding

 11. Ik vraag mij af waarom het parlement niet wordt gekend in al deze achter kamertjes afspraken.
  Wij die niet vergeten zijn weten hoe het is gegaan met onze goudvoorraad die als onderpand werd gezet voor een dubieus lening.De volgende regering zal weer puin moeten ruimen. Waar is al die transparantie gebleven die op de podium werd gepredikt ??????


  Maak melding

 12. Als ik in een chinese winkel nederlands praat verstaan ze me niet eens, kom op zeg, leer de voertaal!
  Ik lul dan ook gewoon terug in het nederllandsd en doe verder net op ik ze niet begrijp, doe’k ook niet. Als ik in Frankrijk wil wonen en werken leer ik toch une petite Frans!


  Maak melding

 13. =Samen werking is geen slecht idee, maar vraag mij wel af hoe het contract is opgesteld. Niets is gratis.
  Men zou zeggen::Voor wat hoort wat.

  =Meneer lackin wees transparant en laat zien of alles in het voordeel van Suriname uitpakt.


  Maak melding

 14. Best wel grappig met die amnestie Fan club, twee jaar geleden werden deze giften bestempeld als bedel cultuur.
  Suriname wordt voor een appel en een ei te koop gezet door Dada DDB en Lackintje.


  Maak melding

 15. anne
  ja ,in frankrijk is het une petite,,,dus als zij in su komen dan word het sranang tongo,,m.a.w.waar om leren de chin of andere bevolking die in su willen wonen geen sranang tongo praten, maar wij zijn zo dom dat wij in onze eigen land een vreemde taal laat domineren ,,,,laat die chin maar sranag tongo op een behoorlijke manier leren praten,,en als de tijd het toelaat zullen wij met de tijd andere talen leren begrijpen.


  Maak melding

 16. Aai Lackin, tang ser Sranang, ser eng gie afrika, ser eng gie china, maar ja loekoe boeng no ser eng gie Olland!!!!! Deze dong kaws, ze kijken niet langer dan hun neus lang en ze hebben al een korte neus….Als ze zo door gaan dan in Sur straks een kolonie van China of Afrika


  Maak melding

 17. koelie

  dit bedoel ik niet negatief;;;;maar niet iedereen heeft een open denkwijze wat betreft politieke spelletjes,,,ik heb ook een korte neus,,,en heb mijn mening wat betreft het bovenstaande over die chin,,,,,,,,,als het maar ter bevordering van su en bevolking is.


  Maak melding

 18. 1 miljoen gekregen van IRAN en nu 5 miljoen van CHINA.

  als het nu niet goed gaat met de MIJNBOUW dan moet bouterse met zijn vriendjes politiek METEEN de stoelen vrijmaken.punt uit.

  geen halen en trekken.maar oprotten.


  Maak melding

 19. zo vagen de chinezen muizen, in africa is het ze aardig gelukt om zo te handelen. en dat is ook in suriname gelukt. een mooi verhaal met een groot bedoeling.
  en naar wie gaan al deze machines ……
  suriname kan niet eens normaal rijst exporteren van de caricom en dan maar vertellen dat ze al die kasabas gaan exporteren. wat ze vergeten zijn te vertellen is dat 10 containers met arbeiders uit china meekomen.

  veel succes

  groetjes,
  langa


  Maak melding

 20. SRA

  chinesen heBBEN niet voor niks de naam ”HET GELE GEVAAR” gekregen.ik ben helemaal met je eens.denk je dat bouterse voor dat beetje geld suri gaat verkopen aan de spleetogen????????????als dat gebeurd dan pik het volk dat niet en komen ze in opstand.


  Maak melding

 21. ““Weer een belangrijk moment in de samenwerking tussen Suriname en China”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.”

  Een samenwerking betekent op basis van gelijkwaardigheid. Het enige wat Suriname doet is zijn hand ophouden.

  De rekening van China aan Suriname zal heel hoog zijn. Binnen 15 jaar wordt er alleen nog maar Chinees in Suriname gesproken en is de complete middenstand, winkels, bedrijven, grondstoffen in handen van China.

  En Suriname staat er bij en kijkt er naar.


  Maak melding

 22. @sheela

  De bevolking van Suriname slaapt door alles heen als een roos. Maakt niet uit hoeveel rampen wij dag in, dag uit meemaken met de brute bouta als pseudo ‘president’.Executies en bouta amnestie,en een volk die te LUI is om te vechten voor gerechtigheid om in opstand te komen tegen deze bruut. Het volk zal rustig doorslapen en ze gaan het niet erg vinden als wij straks een deelstaat van China genoemd zullen worden.
  Gratis, niks komt gratis.
  Waarom laat Lackin de onnozele ons geen verdragen van overeenkomsten en voorwaarden van deze handeling zien.
  Ach, in 2 jaartjes tijd heeft deze slimme vos geleerd hoe de surinamers in no time allerlei nonsense te verkopen,en de surinamers, ach ze zijn blij met alles en nemen nooit de moeite om vragen te stellen wat bv de prijs zal zijn die wij terug moeten betalen. Het volk is gauw tevreden met alles wat hun voor de voeten geworpen wordt,luchtkastelen ,fantasierijke verhalen door bouta en co, en toch ,toch kan het volk de werkelijkheid tussen realiteit en schijn niet onderscheiden.
  Jammer voor Suriname.


  Maak melding

 23. natuurlijk willen de chinesen zaken doen en dat mag …het ligt aan su om goede zaken te doen .
  verder vindt ik het goed dat china zaken doet met su …nederland loopt met de gedachte dat alleen nederland su zaken kan doen ..nederland heeft opgemerkt dat ze een blunder heeft begaan door te denken dat su geisoleert zou worden .

  su wil geen vis van china su wil die hengel en dit is een goed begin …vene wilde die vis van holland met voorwaarden …de regering bouterse heeft andere prioriteiten een andere weg zonder deze bakra bassie die alles wil gaan bepalen …en dat is een groot probleem voor holland dat front niet aan de macht is .

  welke brug heeft holland voor su gebouwd geen enkel grote brug hebben ze gebouwd ,,,dank zij de regering bouterse staan er grote bruggen …als je wat wil bereiken zal je moeten offeren en ik als surinamer wil offeren ten voordele van land en volk en mijn nakomelingen …bij vene waren het vier jaren plannen daar kopen wij niets voor .

  su heeft nu waardigheid vooral als het gaat om holland die dacht alles te gaan bepalen …vene en de redimusus hebben geen eigen waarde en zelf vertouwen
  front baalt dat het goed gaat in su..ze hebben geen antwoord op de resultaten van deze regering .


  Maak melding

 24. SRA, ja je hebt gelijk, maar nederlands is ook de voertaal, ik ben Sranang aan het leren, en ik vind het een mooie, leuke taal,alhoewel ik het soms ook moeilijk vind, nou ja, ooit: mi taki sranang!


  Maak melding

 25. Ik vind het helemaal niet erg als China met deze schenking aan Suriname haar goodwill vergroot bij de Surinaamse bevolking. Daarnaast wil China de landen ondersteunen bij het verhogen van het welvaartsniveau van de bevolking en het land als geheel. Suriname heeft deze landbouwmaterialen dringend nodig en diende een verzoek in bij de Chinese regering. Dit verzoek werd gehonoreerd. Ik vraag me daarom ook af of er op dit moment andere landen in de westerse wereld in de rij staan om Suriname een soortgelijke schenking aan te bieden.Mooi niet!!!!!


  Maak melding

 26. @pero
  Jij kunt je aansluiten bij de domste van waterkant reacties
  En zeker bij de domste Surinamers

  @langa
  Gelijk heb je, de huizen worden ook al door deze Chinesen geboud
  En nu nog het landbouw erbij
  Zijn de Surinaamse land bouwers ook al lui

  Antje


  Maak melding

 27. Ik vraag me af of de moderators het normaal vinden dat posters dergelijke racistische taal kunnen uitslaan!

  Ik schrik van het niveau van deze bijdragen. Aan de andere kant kan je van dergelijke figuren geen inhoudelijke bijdrage verwachten. Als iets are niet in zit kan je het er ook niet uithalen.

  Goed dat sommige mensen hun invloed beperkt blijft tot het sturen van een bijdrage aan dergelijke fora als waterkant. het zou een nachtmerrie zijn als dit soort sujetten iets te brokkelen zouden hebben in de daadwerkelijke gang van zaken (machtscentrum) in het land.

  De moderators geven door het toelaten van dergelijk mails wel een signaal af van hun eigen waarden en normen.

  Ik vraag me af!!!


  Maak melding

 28. De ene hand was de andere en beide/samen worden schoon .
  Ja , door het verrichten van harde arbeid krijgt men ook weleens vieze handen .
  Enkel wanneer er niet ge-arbeid wordt behoudt men schone vingers !!!
  Ja tog ???
  Zie het als teken van een vriendelijk gebaar van Volks Republiek China , dat in het kader van duurzame bilaterale ontwikkelingssamenwerking .
  Republiek Suriname Voorwaarts !!!
  Voorwaarts richting het Geluk en de Overwinning !!!
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 29. snotje ja die naam past je prima …laat mij jou een ding duidelijk maken …waar woon je is mijn eerste vraag ben je surinamer of ben je surinedlander.

  ie ben jij om te zeggen dat mensen die op deze regering gestemt hebben dom zijn ..met andere woorden ..als ik op front had gestemt dan ben je pas slim …ik vindt dit soort mensen zielig ze zijn voor mij geen antwoord waard …zijn dit democraten vraag ik mij af .

  dit soort mensen zijn vergiftigt door vene en holland .
  ze denken nog steeds aan die bakra bassie die alles voor ze bepaalt ..snotje mie mang joe na so so sarie lik vene …zolang de aanhang van front en holland zeggen dat wij die op deze regering dom zijn ….vindt ik het niet erg ,,,ik zou het pas erg vinden als het mensen waren met hun volle verstand en die eerlijke verkiezingen respekteren .

  oeng dong moro sopo ..jullie hebben geen eigen waarde nog trots …laat mij jou vertellen je stelt niets voor ..jou uitspraken zeggen mij genoeg dat jullie jaloers en dom zijn ..je hebt geen trots mie mang .


  Maak melding

 30. Weer wordt de fout gemaakt om zaken uit te proberen waar het nooit goed is gegaan.Wat ons land moet doen is waar de mensen goed bezig zijn hen meer tools te geven waardoor ze beter worden en niet op plaatsen proberen waar het gedoemd is te mislukken.Wij moeten geen water naar zee dragen ,maar water laten vloeien waar er optimaal gebruik van zal worden gemaakt.


  Maak melding

 31. @ pero:

  Bestaat er alleen Front en NDP? Surinamers rennen al jaren van de ene partij naar de andere en weer terug. Ze worden door allebei gebeten en toch gaan ze weer terug. Wanneer leren we om ze allebei af te straffen en voor iets beters te gaan?

  We vervangen kleine boeven door grotere moordende boeven. Als die het niet goed doen, gaan we dan weer naar die kleine boeven?

  JA, SURINAMERS ZIJN DOM ALS HET OP STEMMEN AANKOMT!!

  RobG, je gelooft dus echt dat China wat weggeeft? Geen enkel land geeft zomaar wat weg. Dat weet jij ook, dus houdt je niet van de domme. Ik neem aan dat e weet dat China de grootste opkoper is van Surinaams rondhout en dat China ook de grootste verkoper aan Suriname is van verwerkte houtproducten? Goodwill? MY ASS!! EN JIJ WEET ECHT WEL BETER!

  Waarschijnlijk weet Suriname niet eens wat ze kwijt is geraakt aan de Chinezen. En voor de NDP-ers: Dit gebeurde ook onder het Front. Ik dacht dat jullie er een einde aan zouden maken met jullie grote bek!! Nu jullie het doen is het wel goed.


  Maak melding

 32. Je bent als rechtgeaarde Surinamer altijd blij als er hulp van buiten komt om de Surinaamse economie een push te geven. De aangegeven districten hebben inderdaad hulp nodig om in de eigen productie te voorzien. Toch hebben velen op deze site gelijk wanneer gesteld wordt dat geen enkel land op aarde miljoenen aan geschenken uitgeeft zonder een tegenprestatie. Indertijd had de Nationale Liegdienst ook al bekend gemaakt dat Cuba gratis doctoren aan Suriname geschonken had. Ex-President Wijdenbosch had dus alweer gelogen. Finally, we herinneren ons nog die mooie beloften van Hugo Chavez van Venezuela over kunstmest en andere landbouwproducten. Waar zijn die geschenken gebleven?


  Maak melding

 33. Die landbouwmachines en gereedschappen zullen aan vriendjes worden gegeven of voor een appel en een ei worden doorverkocht. Hoogstwaarschijnlijk aan die neuroten hier op het forum die aan een “witte man aan de Noordzee” syndroom leiden. Dus zal het arme volk er weer geen voordeel aan hebben.


  Maak melding

 34. anne
  het nederlandse taal is niet het invoer taal van suriname maar een bij geleerde taal of om het anders te vertalen,een met dwang opgelegde taal,,het oorspronkelijke taal van su word crioro tongo genoemd


  Maak melding

 35. sheela

  neen dat denk ik niet,,,hij is een slimme man,,maar als ik hem was zou ik wel oppassen met landen die een zogenaamde samen werking politiek aan willen gaan,m.a.w.ik ga pas een korte samen werking met landen teweeg brengen als het op voorwaarden van volk en land afgestemd is,,als jij dat niet doet,zal na een tijd duidelijk worden dat jij land en volk in een onderdrukte staat terug brengt,,,,kijk,,,het is simpel,,,of de landen houden zich aan onze handels voorstel,anders, geen handel,,houd er wel rekening mee dat zij van ons willen en niet andersom.


  Maak melding

 36. De Surinaamse economie kan en moet zich zelf reden. Hulp is niet de oplossing. De verdragsmiddelen zijn verjubbelt aan een overgroeide spoorlijn, bruggen in de jungel van ergens naar nergens, etc, etc. Alles wat gratis is, is vaak niet effectief of zelfs nodig.

  Veel hulp blijkt achteraf niet gratis, die van China zeker niet. Lees aub “winner takes all” van Dambisa Moyo omtrent de ervaringen in Afrika voor dat men de vlag uitsteekt voor $ 5.000.000 aan machines die ongetwijfeld nuttig kunnen zijn maar waarvan de behoefte door geen enkel bedrijfsplan onderbouwd zal zijn.
  De kans is groot dat de 25 containers niet eens geopend worden omdat niemand weet wat er inzit, er niemand verantwoordelijk voor is er iets productiefs mee te doen, omdat niemand de gebruiksaanwijzing kan lezen en er over een paar jaar geen reserve delen meer zijn.

  Maak eerst een plan, maak het plan simpel en maak iemand verantwoordelijk voor het resultaat. Ga daarna aan het werk en jubel niet voor dat het resultaat zichtbaar is.

  Er wordt te veel over opbouwen gesproken er wordt weinig opgebouwd.


  Maak melding

 37. @SRA
  Het is DE taal en niet HET taal!!!!

  Surinamers slapen, ze worden verkocht en ze blijven slapen. (*&^%$#@

  Slaap Suri slaap
  terwijl de chinees op loeren staat
  een chinees met kleine ogen
  die al velen heeft bedrogen
  slaap Suri slaap………


  Maak melding

 38. Nog even en Suriname is een provincie van China.
  Vroeger brachten de missionarissen kraaltjes en spiegeltjes.China brengt luchtkasten.
  Het gevolg is heel veel chinezen in Suriname geen werk voor de Surinamers dus armoede die er was en die er bij deze regering ook blijft.
  Het geluk vooe Suriname is dat er nog altijd Nederlanders veel geld sturen.


  Maak melding

 39. met al deze gratis hulp aan de man is het de vraag of je in su. nog een bedrijf kunt aanhouden..

  wat valt er nog te handelen in su..

  het zijn voornamelijk de donker gekleurde mensen die deze hulp gratis krijgen,terwijl de Nickeriaan zich letterlijk dood ploetert in het rijst district bedelt en smeekt naar hulp om uit de kosten te komen..

  de kinderen jeugd voor de toekomst ziet geen licht meer in de tunnel en pleegt zelf moord uit ellende uitzichtloze situatie..

  jepie no dé..

  baas gefeliceteert met je lijder-schap en je soort genoten..


  Maak melding

 40. Op deze wijze wordt een bijna heel Afrika door de chinezen uitgebuit en verknecht.De corrupte afrikaanse “leiders”staan in de rij om zaken met de chinezen te doen,want heel veel geld dat het arme volk toebehoort komt zo in hun eigen zak terecht.


  Maak melding

 41. ai boi weer op de bedeltoer. Wanneer gaan de mensen leren dat voor wat hoort wat?????
  Ze zijn dag en nacht bezig met de betekenis van mijn naam.
  tang boeng deshwa laar me milaige vrij vertaald: Alles wat blinkt is geen goud bosriwalon


  Maak melding

 42. Als ik national geographic mag geloven dan bewerken de omliggende landen van China hun gronden het meest met houten werktuigen en de buffel of ossen.Vietnam,Cambodja,Laos en zelfs de laatste atoommacht N.Korea.Behalve dit laatste land hebben alle anderen een overschot aan voedsel,vooral rijst.Dan mag lackin cadeautjes blijven ontvangen,maar als het volk aan werk ethos ontbreekt,hebben we niets aan de machines dan wat politiek bedrijven.Liever had China het tegenwaarde aan geld gegeven,konden de rijst boeren wat van hun schulden aflossen bij de banken.Vele hebben hebben de machines wel en grond,maar ontbreekt hun aan reverses waardoor ze zich steeds in schulden moeten steken.De landbouw blijft de basis industrie voor elke vooruitgang.Als je eigen volk niet kan voeden,gaan ze niets produceren of bij bosjes doodgaan.

  Cobie.


  Maak melding

 43. @ Cobie
  China geeft niets voor niets.Ben je wel zeker dat al dit materiaal bestemd is voor de Surinaamse boer? Dit zijn voorlopertjes op een of ander groot Chinees landbouw projekt die in de pijplijn zit. Teki ju ai loekoe.


  Maak melding

 44. @Marcel
  Ik neem aan dat je van hindustaanse afkomst ben. van wat ik over jou ethnischiteit weet is dat de meesten ook donkergekleurd zijn,dus wind er geen doekjes om zeg maar Afrikaanse Surinamers.En by the way waar was jij toen het front aan de macht was en heel wat kadootjes kreeg van Nederland? Wie zijn daaraan rijk geworden? Zo zit geen nodeloze beschuldigingen op te werpen die terug naar jou gegooid kunnen worden.


  Maak melding

 45. @Koosje -je hebt zo’n hekel aan die chinezen noh haha want je lult alleen uit je nek telkens als het om een “chineze topic gaat” Blablabla al die gelul van jullie mensen….geef je ze niks krijg je gelul…geef je ze wat krijg je nog grotere gelul LOL 😀 maar het blijft natuurlijk leuk om weer eens om die chinezen af te kraken om jullie haat tegen de chinezen te uiten…so pathetic 🙁


  Maak melding

 46. @Takimang.

  Het zal best wel zijn dat er wat adders onder het gras zitten.Want als je ziet hoe chinezen alles hand over hand overnemen,wordt je er moedeloos van.De buurten veranderen zienderogen.Deze nieuwkomers hebben geen enkele besef van onze waarden.Onze totale historie die in de buurten liggen,worden door deze lieden te niet gedaan.Door de nieuwkomers is onze bevolkings samenstelling in rap tempo aan veranderen.De regeringen hadden er goed aan gedaan de chinezen in een apart buurt samen te brengen.Dan hadden ook wij een Chinatown als in de andere landen.Zou een trekpleister zijn voor toeristen.De chinese bijdrage aan Sur.

  Cobie.


  Maak melding

 47. @Jacobus- mooie buurten en onze waarden etc. daar kan je geen cent uit halen, meer bedrijven is meer geld voor de regering (logica). Het land moet vooruit en dat bereik je niet met alleen mooie woonbuurten enz. Suriname is geen bananenrepubliek meer zoals die bakra’s beweren 🙂


  Maak melding

 48. En straks 50 volle containers met ?????? terug naar China!!! Voor iets hoort wat he??? en de andere disctricten met open mond staan toekijken!!


  Maak melding

 49. paarden die de haver verdienen die krijgen ze niet..

  wie zit in de productie sector..

  wie levert het land de meeste productie op,houdt het volk in leven zorgt voor voedsel..

  wie o wie

  waarom worden zij genegeerd.

  kom-op..


  Maak melding

 50. @Marcel
  Hulp is weldegelijk voor nikerie en coronie

  hieronder hetzelfde bericht maar dan van DWT,.

  Tweede landbouwschenking China in pijplijn

  door Ivan Cairo

  06/08/2012

  Paramaribo – De eerste landbouwschenking van China aan Suriname is nauwelijks afgehandeld of de voorbereiding voor een tweede is al in afrondende fase. De agrarische hulpmiddelen uit de eerste ‘grant’ zijn zaterdag overgedragen door China’s ambassadeur Yuan Nansheng. Landbouwminister Hendrik Setrowidjojo zegt desgevraagd, dat met de tweede schenking machines en andere hulpmiddelen bestemd is voor de agrarische sector in de kustvlakte. Bij de eerste donatie van US 4.9 miljoen dollar is bepaald dat de goederen bestemd worden voor de ontwikkeling van de landbouwsector in het binnenland. De tweede geste bedraagt 4.8 miljoen US dollar.

  Meerdere sectoren

  Volgens Setrowidjojo gaat ook de rijstsector profiteren van de tweede grant. De veevoerproductie zal ook een boost krijgen, meldt Buza-minister Winston Lackin, die verder aangeeft dat ook materiaal voor de kassenteelt zal worden aangevoerd. Hoe de distributie van de goederen uit de eerste schenking die vrijdag zijn aangevoerd zal plaatsvinden is nog onduidelijk. Wat wel vast staat is dat niet alle belanghebbenden op individuele basis de hulpmiddelen en machines zullen krijgen. Kleine ondernemers in Marowijne, Brokopondo, Para en Commewijne komen in aanmerking. “Het is moeilijk om iedereen een kubota of tractor te geven”, argumenteert Lackin. Hij voegt er aan toe dat de komende periode zal worden gewerkt aan de distributie die via een bepaalde beheersstructuur zal plaatsvinden. De coördinatie van deze activiteiten zal in handen liggen van Robert Power, landbouwadviseur van de president. Behalve gereedschappen zoals houwers en tjappen, zijn ook kleine tractoren en andere landbouwmachines aangevoerd. “Ook onderdelen en hulpstukken zijn meegestuurd”, zegt minister Setrowidjodjo desgevraagd.

  Exportgericht

  In Marowijne wordt momenteel een project uitgevoerd waar lokale landbouwers vijf soorten aardvruchten produceren voor export naar Parijs. Met het gereedschap worden ze in staat gesteld hun productie te verbeteren en de kwaliteitseisen van de Franse afnemer te halen. Dat de Chinese geste is gekomen, is volgens minister Lackin omdat de regering zich inzet om het maximale te halen uit de bilaterale relaties met andere landen. Hij voerde aan dat zowel financiële, technische als materiële hulp nodig is.

  Banden hechter

  Bij de symbolische overdracht van de 25 veertig voet containers stelde de ambassadeur dat zijn land bereid is Surinames agrarische ontwikkeling te blijven ondersteunen. Hij zegt geconstateerd te hebben dat sinds het aantreden van de regering Bouterse deze de nadruk heeft gelegd op versnelde ontwikkeling van de landbouwsector. Beijing wil daarbij helpen. Het Aziatisch land beschouwt dat zelfs als een plicht, omdat het op andere gebieden op internationaal vlak ondersteuning krijgt van Suriname. Met het aantreden van de huidige regering zijn de banden tussen zijn land en Suriname hechter geworden, meent de diplomaat. De betrekkingen zijn volgens hem zelfs nog nooit zo goed geweest.-.


  Maak melding

 51. Van nature zijn we broeders,
  door opvoeding worden we vreemden…
  可以 把 它 写 下来 吗?
  chineese wijsgeer…(confucius)
  你 饭吃 了 没
  i love su, woon en werk


  Maak melding

 52. @ R!@0 wat staat eronder?? Toch niet een Kip/Haan met zijn poten gekrabt/heen en weer gehaald om naar voer/eten aan het zoeken? Want dat zelfs kunnen de Chinezen uit elkaar halen en lezen wat het inhoudt!

  Heel veel van hen verkopen Goud aan de Heiligenweg. De bonnen worden op z’n Chinees geschreven waar ik geen bal verstand van heb. Ze schrijven blijkbaar 18 karaat terwijl het 8 karaat blijkt acheraf te zijn.

  Ik laat ze wel in het Nederlands uitschrijven.


  Maak melding

 53. @Wiep-Ding ; die vertaling en bijsluiter zit er bij
  dat is de toekomst…van su
  van nature zijn we broeders
  door opvoeding worden we vreemden….
  i love su….woon en werk………….


  Maak melding

 54. Aaai boi, ka howe hai????? Enfin, straathonden zijn nu makkelijk opgeruimd. Dus landgenoten, let dubbel op wat voor vlees er in je tjauw-min wordt gebakken…..


  Maak melding

 55. @ Andijvie.
  De zelfde instelling heeft bout en begint met verkoop van banken en Staatsolie aan buitenlanders.Die heeft ook geen enkele historisch besef.Als je het eigene niet kan waarderen,ben je nergens.

  @ R!@0.
  Als er straks een half milj.chinezen en evenveel brazilianen in Sur.bij zijn gekomen,ben je een minderheid in je eigen land.Ga je je aan de rand van de maatschappij moeten ophouden en van misdaad moeten leven.Jij die vandaag in airco kamer zit.

  Cobie.


  Maak melding

 56. Skepties, skepties, skepties, de overname van Suriname door China gaat voort. Huizen, landbouw, winkels, ze kopen alle surinaamse politieke mislukkelingen voor een appel en verrotte ei. En in geen tijd wordt Suriname een kolonie van China. Hoe groot zijn die containers, wat zit erin. Zou het mogelijk zijn dat al die Chinezen in Suriname gewoon een legereenheid zijn om binnen de kortste keren een coup te plegen en een zogenaamde democratiese regering naar hun ontwerp opzetten?


  Maak melding

 57. De tweede shipment containers zal vol wapens zitten pour les chinois? Of de vervanging van de eerste shipment omdat die niet werken wegens zeer slechte kwaliteit?


  Maak melding

 58. het materiaal is meer bestemd om aan de vraag die de fransen bij de su regering hebben gedeponeerd om te voorzien in hun voedseln behoefte. straks moeten we oppassen dat alles geexporteerd wordt omwille van die euro’s en dat er een voedsel schaarste ontstaat ten beoeve van het eigene.


  Maak melding

 59. Jacobus en cornuiten zijn zo zielig…
  Wie meer kenniz wil Boni Tula facebook. We hebben er een bibliotheek . Jacobus kom kijken .. Je zou nog wat kunnen leren want je praat alleen maar rommel op deze chat


  Maak melding

 60. koosje

  bedankt voor het verwijzen naar mijn typ fout,,,,ik ben geen ollander maar een surinamer en in su geboren,,ik verplicht mijn zelf niet om het ollandse taal op zijn ollands te spreken nog schrijven,,maar bedankt voor jou mededeling,,,,,,,,,,,@was was godo,kan mij uitleggen wat het woord Epistel betekend,of wat de grond beginselen ervan is.


  Maak melding

 61. Daar komt bij dat de grote mondiale voorraden in handen zijn van de Chinezen. China koopt over de hele wereld mijnen en bergen om zo zijn grondstoffenvoorraad veilig te stellen. Je zou zeggen dat de Chinezen de grondstoffen wel op de markt verkopen tegen een voor hen goede prijs. Het vermoeden bestaat echter dat ze niet de delfstoffen op termijn gaan verkopen, maar alleen de eindproducten die gemaakt zijn met deze mineralen. China gaat niet voor het snelle geld maar voor werkgelegenheid en daarna voor de verkoop van consumptiegoederen.

  Gebergte
  Een klein voorbeeld van hoe China zijn mineralenhonger stilt. In Zuid-Amerika heeft China een compleet gebergte gekocht. In dat gebergte zitten miljarden tonnen koper. De berg is betaald met harde cash en wordt op termijn afbetaald via de ‘koperoogst’. Deels hebben de Chinezen dit aankoopbedrag, dat in de miljarden dollars loopt, besteed aan infrastructuur. Deze is aangelegd door de Chinezen zelf om zo het transport van erts naar de haven veilig te stellen en op die manier een deel van het geld direct terug te verdienen. Hoe moet ik deze werkwijze noemen? Vrijhandel of kolonialisatie?

  Kolonialisme

  Eén ding is zeker, in veel landen waarmee China zaken doet vult de leider eerst zijn zakken, wat overblijft is voor het volk. Dit doet me denken aan de koloniale tijd waarin wij Nederlanders de lokale leiders van geld voorzagen, zodat zij ons de handel gunden en zorgden voor personeel. Al dan geen slaven. De infrastructuur werd door de desbetreffende handelsmaatschappij verzorgd.
  De Chinezen doen nu exact hetzelfde over de hele wereld. Want ook in Europa en de VS stellen ze hun handel veilig door investeringen in infrastructuur en zachte leningen af te betalen met het inkopen van hun goedkope handelswaar.

  Grondstoffenbalans 2020


  Maak melding

 62. Chin heeft hout nodig van su net zoveel hout tot het water strax aan onze lippen staan sta niet raar te kijken als su strax vele delen zal onderlopen.veel .
  jammer dat de suri niet kunnen inzien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.