Suriname kampt met ‘materialistische jeugdcultuur’

79

PARAMARIBO, 4 aug – Suriname moet het hebben van jong en oud. Dit zegt Wim Bakker, oud-parlementariër en voorzitter van de stichting Solidariteitsfonds Seniore Burgers. Het Suriname van vandaag is ver van het ideaal. De balans slaat te veel naar jongeren uit. “Er is sprake van een materialistische jeugdcultuur.”

En dat is een probleem, een “groot maatschappelijk probleem.” Niets en niemand lijkt belangrijk meer. Alsof het nergens vandaan komt. “Al wat de klok slaat is modernisering en vernieuwing. Het Jeugdparlement heeft het voor het zeggen. Allerlei kleine jongens hebben het voor het zeggen”, zei Bakker tijdens een bijeenkomst met zijn doelgroep. Ouderen en dus ervaring tellen als het ware niet meer. Het wordt op de achtergrond gedrukt door wie maar het hardst wil schreeuwen.

Voor mens en maatschappij is dit alles behalve gezond. Ouderen verpieteren en vereenzamen. Bakker ziet dit als het ergste dat de oudere burger overkomt. Natuurlijk voelt deze groep nog het meest de weerslag van het economische getij. Het Solidariteitsfonds Seniore Burgers probeert in te komen met hulp bij ongemakken. Zoals kleine reparaties aan de woning. Volgens Bakker moet de balans terug in evenwicht. “Een balans tussen heden, verleden en toekomst.”


79 REACTIES

 1. Cultuur is veelal een weerspiegeling van beleid:
  “Een goed voorbeeld doet volgen”

  Zou hiervan sprak zijn in het Suriname van vandaag?

  De hedendaagse jeugd wordt voornamelijk beinvloed door de media en wat zij dagelijks voorgeschoteld krijgt.


  Maak melding

 2. Het is die bling bling die het doet,,,,,,,,jongeren van Su,,,het zou beter zijn als julie de geschiedenis boeken gaan lezen,,,,,en niet teveel naar materiele waarden kijken want dat is maar tijdelijk en moordend,,,,,,,nu zijn julie bezig met een ideologie bezig dat niet van onze oorsprong afkomstig is,maar van een bling bling droom beeld dat van de vroegere koloniale heersers afkomstig is,,,,koni nanga lobi


  Maak melding

 3. Kijk eens naar de huidige leider de man heeft nimmer gewerkt en behoort tot de rijkste met zijn familie in Suriname.
  Over materialistische gesproken.
  En zo zijn er meerdere die nimmer gewerkt hebben en tot de rijkere in Suriname behoren. Dus het is niet de jeugd zij nemen alleen het voorbeeld over.


  Maak melding

 4. Heeft allemaal te maken met normen en waarden, oorzaak en gevolg.
  Het begint al by de opvoeding. Als ouders zijnde moeten wij onze verantwoordelijkheden nemen om onze kinderen normen en waarden bij te brengen. Maar ja als mama en papa de hele dag in de casino hangen dan heb je als kindzijnde een groot probleem.kinderen worden verwaarloosd waardoor de kans heel groot is dat ze de CRIMINELE PAD opgaan. we hoeven niet ver te zoeken, de press is zeker een GOED voorbeeld van. Kinderen zijn de toekomst van het land maar als ik om me heen kijk naar mijn kleine broeders dan ben ik heel erg verdrietig. Een pinarie tyd onder de rovende/moordende press heb ik al meegemaakt zoals de meeste onder u.

  Wat gaat het straks worden (waar zal het naar toe leiden) met deze kleinde broeders ??

  Time will tell.


  Maak melding

 5. weer zo een reaktie van sommigen …triest triest triest …dat is kort door de bocht om af te geven op deze regering ..maar goed als je verstandig bent reageer je niet op deze mensen die het afgeven op deze regering .

  ik durf te zeggen dat het aan de mensen ligt …en dit heeft niets te maken met jongeren ..zelfs volwassenen zijn gewoon hebberig en willen alleen maar ikke ikke ikke ..het is de maatschapprij die verhart …mensen denken alleen aan zichzelf geldt voor jong en oud .

  sinds mensen heugenis is men met corruptie bezig en het verhart alleen maar …als er een keerpunt komt moeilijk te zeggen wel weet ik dat deze regering goed bezig is …niemand is perfect deze regering ook niet maar ze doen hun best .

  hopelijk wordt die anti corruptie wet ingevoerd …zeg niet dat dat de oplossing is maar kan een voorbeeld zijn ..iedereeen wil welvaart iedereeen wil vooruitgang …maar je moet er wat voor doen .

  toch zeg ik dat deze regering wat heeft gedaan voor de oudjes in vergelijk met de vorige regering …tuurlijk kan het beter maar dan moeten de financiele middelen er ook zijn ..de pensioenen in su stellen niets voor voral bij de overheid .

  mijn moeder heeft geen pensioen alleen maar die aow van 500srd ze woont bij mij in …ze is er blij mee maar onder pa vene had ze maaar 225 srd geldt ook voor die kinder bijslag die omhoog ging .

  mensen in nederland hebben makkelijk praten en dat stoort mij soms als zij roepen dat vene beter was .
  geef mij deze regering die wat voor jong en oud doet

  tuurlijk kan je nooit een ieder tevreden stellen het is ook aanpakken en niet maar denken aan maar profiteren ..aanpakken werken zullen wij .

  bouta go go go


  Maak melding

 6. Ik vind het niet erg dat de jeugd materialistisch is. Alleen moet de jeugd weten dat je daarvoor niet alleen hebzucht nodig is, maar ook kennis en hoe je het realiseert op een eerlijk en correcte manier of de regels van het kapitaliststelsel. De lijders in Suriname die het nu voor het zeggen hebben zijn niet het juiste voorbeeld voor de jeugd, bovendien landen als Equatoriaal Guinee, Venezuela en Cuba zijn ook niet die landen waar je het van moet hebben, die lijders hebben een uitmuntend leven, het volk lijdt in alle sectoren grote armoede en wordt monddood gemaakt. Materialistisch denken mogen ze in dit soort landen, alles is van de staat.

  De jeugd moet daarom heel goed in de spiegel kijken, welke landen materialistisch of kapitalistisch zijn en hoe die het zelfstandig, financieel, economisch enz doen of in groepsverband en voor hun rijkdom, veiligheid en belangen opkomen en het veilig stellen door middel van hun politiek en hun leger/luchtmacht/NATO en hoe de mensen die leven denken en leven. Wie niet met hun mee wil, wordt uitgeschakeld door de regeringen of dit stelsel.
  Als je omhoog wil komen als je in het moeras valt, kan je jezelf aan je eigen hoofdhaar moeilijk omhoog/eruit trekken, daarvoor is wel iemand nodig die gezond, sterk is en verstand en ervaring heeft en je aan je hoofdhaar, door middel van een touw of wat anders uit het moeras kan trekken. Waar deze regering mee bezig is, is zichzelf aan haar eigen hoofdhaar om hoog te trekken, zie hun eigen belangen en landen waarmee zij zaken probeert te doen. De jeugd moet bij zichzelf nu al te raden gaan en kijken wat ze willen, materialistisch/kapitalistisch zijn. Het westen/bondgenoten gaat nog steeds het beste om met kennis en ervaring over het om materialisme, waar het ook vandaan komt. Hoe lang het nog stand houdt, is de vraag. Een andere goede, betere stelsel of slechtere stelsel, is ook nog de vraag.

  Democratie is een stelsel waarin mensen leven volgens een grondwet en volgens verkiezingen kan het volk in de rechtsstaat/trias politica haar leiders kiezen om voor een bepaalde termijn hun belangen te behartigen, rechten en plichten, veiligheid, doelen en wensen enz. Als de leiders van de regering hun belangen, wensen en doelen niet realiseren kan het volk hen beleefd en vriendelijk vragen af te treden of door middel van demonstraties kenbaar maken dat ze moeten op zouten. Leiders zijn erom het volk te dienen en niet hun eigen zakken te vullen of eigen belangen zoals het nu aan toe gaat. Voor materialisme is ook kennis, ervaring en een bepaalde stelsel van democratie nodig en landen die ook dat stelsel hanteren als bondgenoten te hebben. Als de jeugd materialistisch is zal het toch andere landen als vrienden moeten hebben dan landen zoals, Cuba, Venezuela en Equatoriaal Guinee zijn en daarom ook andere leiders en voor andere partijen moeten kiezen, ja toch?


  Maak melding

 7. ah,, ik geef Wim gelijk.
  Helaas hebben wij onze jeugd niet goed voorgelicht. Onze fout.
  Maar de jeugd die op Bouta heeft gestemd wed op het verkeerde paard. Je zit voor het leven aan hem vast.
  Zou je met zo een referentie nog eens een internationale baan willen hebben dan kan je het vergeten.


  Maak melding

 8. die lijders hebben een uitmuntend leven, het volk lijdt in alle sectoren grote armoede en wordt monddood gemaakt. Materialistisch denken mogen ze in dit soort landen niet zijn, alles is van de staat.


  Maak melding

 9. Ik ontkom niet aan de indruk dat er in het verhaal van Wim Bakker duidelijk sprake is van een generatie conflict.Alle moderne communicatiemiddelen maken het voor de jeugd nog sneller mogelijk om te zien wat er vandaag in de wereld te koop is. De Surinaamse samenleving zal zich ook moeten aanpassen aan de nieuwe veranderingen. Het is alleen jammer dat ik moet constateren dat Wim Bakker in de loop der jaren steeds meer conservatiever is gaan denken. In zijn jonge jaren was hij een gedreven voorvechter voor meer rechten voor jongeren in Suriname.Jammer dat hij het product is geworden van de partij van Venetiaan.


  Maak melding

 10. @Roy, je hebt groot gelijk. Maar jong en oud kunnen best wel samen optrekken en met heel veel respect voor beiden.
  Alleen moeten ouderen wel gaan beseffen dat het een ander generatie is en de wereld niet stil blijf zitten.

  =Maar zoals vermeld staat: Waar blijven de waarden en normen van de jeugd???


  Maak melding

 11. Weet niet uit dit artikel waar W.Bakker naar toe wil!!

  Is hij bv bezorgd om het feit dat de jeugd in allerlei organen teveel inspraak hebben??

  Is Hij als grootouder de macht kwijt over de jeugd en zich dus verwaarloosd voelt??

  Feit is wel, dat grootouders vroeger (senioren) de totale controle hadden over de vrijetijdsbesteding van de kleine ukkie’s, maar in de vaart der ontwikkeling moeten zij zich maar aanpassen aan de jeugd!!!

  HALLOOOOOO SENIOREN…help ontwikkelen het land met de visionaire kracht van de jeugd in deze in rap tempo veranderde wereld van Technologie!!!


  Maak melding

 12. Het is een wereldprobleem!
  Maar het klopt ook dat men in Suriname over het algemeen en in deze regering in het bijzonder mensen ziet die snel rijk zijn geworden cq worden. Sommigen door illegale goudactiviteiten anderen b.v. Brunswijk door illegale praktijken in de hout-, drugs- en goudsector.
  Activiteiten die door de regering worden toegestaan.
  Hetzelfde geld voor de club “deskundige” die de huidige regering omringen.


  Maak melding

 13. Het is grotendeels de schuld van de opvoeders/ouders, hebben jullie geen tijd om ze goed te leren dan….maak verdomme niet zoveel kinderen of gebruik een condoom 😀


  Maak melding

 14. Als je oud bent senioren, luister naar je kinderen,en de moderne technische tijd!
  Ga naar het auditorium en leer met de computer werken.
  De president heeft een auditorium beloofd!Blijf vragen en we krijgen het!
  Beloofd is beloofd,Stem NDP
  STEM Bewust,stem NDP
  Geloof in de idiologie van de Nationale democratische partij!


  Maak melding

 15. Triest,verschrikkelijk,maar het zijn deze jeugdigen,die gestemt hebben op een moordenaar.De schuld(en dat is mijn mening)ligt bij die stomme koeien die nu liggen te rotten onder de grond…pengel,lachmon,arron,deze klootzakken,dachten alleen aan hun eigen volk en partij,waren nooit eensgezins,maar strooiden alleen maar haat en wraak onder de bevolkings-groepen,stelletje idioten,vandaar vandaag de dag suriname echt in de stront is komen te staan.


  Maak melding

 16. Ik wordt soms kwalijke genomen als ik mijn reactie geeft over de Suriname van na 25 feb 1980.
  Ik ben in een Suriname opgegroeid met normen en waarde, respect, dit alles is in 32 jaar tijd helemaal verdwenen kijk alleen maar naar figuren die aan de macht zijn in onze mooie land Suriname.
  Bouterse, Brunswijk, Dino Bouterse, E.Boereveen,Alibux,J.Wijdenbosch,Melvin Linsheer stuk voor stuk oplichters , criminelen en schurken.
  Kijk naar het feit dat veel jongeren op een figuur als Bouterse hebben gestemd, dat zegt al genoeg over de ouders van deze jongeren.


  Maak melding

 17. Mr Bakker,WIM

  Jouw Senioren Speech vindt ik waardeloos.

  Op basis van:De stem van de oudere wijzere ontbreekt er vaak!
  Dan moet het wel een gespecialiseerde geleerde zijn,die oud is geworden,en nu advies geeft.
  Wim je zegt liever:ouderen luister naar de jongeren

  Senioren luister en leer van junioren

  Foei toch ,wim,de oudjes naar de mond praten!


  Maak melding

 18. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, maar wat ik hierboven lees is dat een shit daar in Suriname, de jeugd hier is al een gedoe, dus ja, probeer ze maar daar in het gareel te krijgen, moeilijk torie.


  Maak melding

 19. In deze mis ik onze Paraman/Pinto.Hij zou een passende odo hebben.Maar het nederlandse spreekwoord luidt.Zo als de ouderen zongen,piepen de jongen.Te joe planie limkie,jo go kisie limkie.Geen manja’s.

  Cobie.


  Maak melding

 20. Kadootje van de dag. Voor alle lieve en hard werkende mensen .

  The real dirt is not outside, but inside, in our hearts. We can wash all stains with water. The only one we can’t remove is the grudge and the bad intentions sticking to our hearts.

  Ik geef jullie vandaag, opdeze wijze een kado.Doe wat er mee,als je in staat bent om hier mee wat te doen. Het leven is géén straf ! Voor niemand !!! Je kunt altijd proberen, om het beste er van te maken.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !!!)


  Maak melding

 21. Twee Surinaamse oudjes van bijna honderd komen bij de advocaat Kandhai om te scheiden. Zegt de advocaat: “Heeft dat nog wel zin na tachtig jaar huwelijk?”. Waarop de oudste van de oudjes antwoordt: “Jazeker, want wij hebben gewacht tot de kinderen seniel zijn” 🙂


  Maak melding

 22. Jacobus
  In deze mis ik onze Paraman/Pinto.Hij zou een passende odo hebben.Maar het nederlandse spreekwoord luidt.Zo als de ouderen zongen,piepen de jongen.Te joe planie limkie,jo go kisie limkie.Geen manja’s.

  Cobie.

  de groene party heeft verdeeld en heerspolitiek gezaaid. bij elke verkiezing werd steeds uit de kast gehaald 8 december dan krijg je dit, dat je zult maaien. cobie.


  Maak melding

 23. @pasew 04/08/2012 om 15:47 uur.
  Wil jij ophouden deze zaterdag? Soso lafu.
  Want straks gaan de forummers denken, dat jij één van zonen bent.
  Yu é kiri me mang.

  Maar het komt er ook van als dokter Wim Bakker elke zaterdag in de voor avond (plezier) maakt op Keep Fit.
  Hij houdt zijn leeftijdgenoten wel in het gareel.


  Maak melding

 24. Solliciteren bij de werkgever waar de President heeft gewerkt. Het heeft hem geen windeieren opgeleverd en hij is er niet moe van geworden. hahahahahaha


  Maak melding

 25. Gôh, hoe zou dát nou komen?????

  Bouterse heeft dit 2 jaar geleden al gezien er er op ingespeeld.
  Hij heeft de jeugd de hemel op aarde beloofd en zo (mede) de verkiezingen gewonnen.

  Maar er is hoog: als de jeugd niet krijgt wat het beloofd is, zullen ze massaal afhaken!!
  Zó zijn ze ook wel weer!


  Maak melding

 26. Cultuurcrisis in volle gang in Suriname
  Crimineel cultuur
  Drugs cultuur
  Moordenaars cultuur
  Amnestie cultuur
  Luie mensen cultuur
  Wientie Wai lantie pai cultuur
  Spijbel cultuur
  Spook ambtenaar cultuur
  Corruptie cultuur
  Beste stuurlui aan wal cultuur
  Gebrek aan goed fatsoen cultuur
  Sopie cultuur
  Nederlandse beter weet cultuur
  Ga zo voort cultuur
  Iedereen weet beter cultuur
  En wie beweert dat Surinamers geen cultuur hebben?


  Maak melding

 27. @philip.
  De december moorden zijn gepleegd en wij kunnen niet om heen zolang de rechter niet erover gesproken heeft.Maar de groene partij heeft nimmer de plegers van moorden tot volks vijand verklaart.
  Ook Hoogie was welkom om deel te nemen in de laatste bestuurs verkiezingen.Maar heeft niet gedurfd.

  Cobie.


  Maak melding

 28. Suriname is niet de uitvinder van het materialisme. Dat zijn de rovende westerse landen met hun mentaliteit van overheersing en uitbuiting. Zonder deze slechte voorbeelden was de wereld een stuk beter.


  Maak melding

 29. Materialistisch zijn is goed zolang men alles gebruikt voor zijn werk/studie en spirituele activiteiten.
  B.v Elk huis heeft de onder genoemde zaken nodig z.a:
  Fiets, bromfiets en auto
  Ijskast, wasmachine en gasfornuis
  Telefoon, Televisie en Internet
  Cellulair en liefst een Black Berry
  Mooie schoenen, kleren, horloge en sieraden(zilver)
  Het probleem is dat de jeugd met love story bezig zijn, een ieder wil vriend of vriendin en is nieuwsgierig om te genieten van zins bevrediging. Dit is geen probleem, maar ze moeten eerlijk zijn tegen over hun ouders en verplicht om te trouwen.
  Iedereen moet deze proces meemaken, ervaring uitlopen, uit geput raken en later sterk worden.
  Dan pas gaan ze respect en tijd hebben voor de ouderen en hun ook helpen.
  Zins bevrediging is een tijdelijke geluk.
  Volgens de regels(ei cel en zaad cel) voor vermenigvuldiging of stoppen ermee is een eeuwige geluk.
  Die fout is dat ze vrijgezel willen leven en van partners verwisselen.


  Maak melding

 30. 05 Aug, 04:00

  Het Parijse ‘stulpje’ van Teodorin Obiang. Franse autoriteiten hebben het Parijse huis van de zoon van president Teodoro Obiang van Equatoriaal-Guinea in beslag genomen. Het zes verdiepingen tellend herenhuis staat in een van de meest prestigieuze wijken van Parijs.

  De inbeslagname is onderdeel van een diepgaand onderzoek naar zijn witwaspraktijken. Teodorin Nguema Obiang wordt gezocht op beschuldigingen van corruptie. Zijn Parijse ‘stulpje’ wordt geschat op een waarde tussen de US 124 miljoen en 186 miljoen dollar, meldt het persbureau AFP.

  AUB….over westerse Materialisme gesproken 🙂


  Maak melding

 31. Radjkoemar Rajaram

  mag ik jou vragen om spiritualiteid niet met materialistisch zijn als 1 geheel vergelijkt,,,,,,,,kijk,,,het lezen van jou valt mij op dat jij iemand ben die erg gesteld is op materieele dingen,,,maar heb jij erover nagedacht dat het die zelfde dingen zijn die ruzie,armoede,opstandigheid,stelen,liegen,moorden,hebzucht,jaloezie,vernietiging van jou zelf,geen zuivere kijk van het leven,leven in een leugen veroorzaken en veroorzaakt heeft,,,,,,,


  Maak melding

 32. @ anna_Z en sara.
  Villa Obiang in beslag genomen, de corruptie gaat om een bedrag tussen 124 miljoen en 168 miljoen dollar.
  Heeft hij zeker geleerd van de rovers westerse landen??
  anna_z het ligt niet aan de blanken dat zwarten het zo slecht hebben het ligt aan de zwarte zelf en mensen zo als anna_Z en sara die de schuld van hun achterlijkheid in de schoenen van andere schuiven.


  Maak melding

 33. @ piet paniek,
  Misschien kan jij mij uitleggen waar het aan ligt, en wiens schuld het is dat jongeren in Suriname iemand als Bouterse als hun voorbeeld zien en hem aanbidden ??
  Kom maar op met jou uitleg ik wacht af.


  Maak melding

 34. @pasew en overige forummers, Odi odi.

  Even nog een kleine aanvulling op de posting van pasew.
  De Amerikaanse regering zei in oktober 2011 dat zij er alles aan zou doen om het vermogen van deze Teodorin Obiang, ter waarde van US 70 miljoen te onderscheppen.

  *Equatoriaal Guinea is één van de grootste Afrikaanse olie-exporteurs. Maar het ‘gros’ van de 750.000 inwoners leeft echter in ‘armoede’.

  Wie is hieraan ‘schuldig’?


  Maak melding

 35. Suriname kampt met ‘materialistische jeugdcultuur.

  (@Ram Singh 04-08-2012 om 22:36 uur)
  De ‘jeugd’ kan ook verwezen worden naar:

  “Shake the nations culture in Suriname”.
  Dan wordt het echt compleet.


  Maak melding

 36. gmap

  van mij krijg jij geen gelijk,,,,kijk ,elke systeem dat door het nageslacht van de vroegere kolonialisten is ontwikkeld is ontwikkeld om die ene bevolking in materieele en spirituele zin te onderdrukken,en ja villa obiang is in beslag genomen en ja hij heeft het van die mensen die jij als een god aanbid,…wat mij bij jou opvalt is,als er niet volgens jou manier van denken gesproken word,,dan is het ineens niet goed,en dan ga jij over anderen klagen,,,en dat noem ik een ziekelijk toestand,,,laat jou na kijken,,,,,,,of ben jij geen nageslacht van de mensen die als slaven uit afrika genomen werden,,,,,,of wat was het,,,,,ojaaa,,zij werden uit hun leef gebied ontvoerd en tot dwang arbeid gedwongen,en dwang arbeid staat gelijk aan slavernij


  Maak melding

 37. Ik ben kind van de democratie.
  Wij die hebben geleefd in een democratische Suriname met normen en waarden kennen het verschil van toen en nu.
  Het is een complex om de slavernij de schuld te geven voor de dingen fout gaan binnen de zwarte gemeenschap.
  Waarom zijn zwarte Amerikanen veel verder in hun ontwikkeling dan andere zwarte in de wereld??
  Julian with heeft gelijk als hij zegt dat het nooit meer goed komt met zwarten in Suriname , ze zijn meester in het kopieren van de slechte dingen van hun geschiedenis. Ik wordt stront ziek van die zwart witte denken van jullie.


  Maak melding

 38. @pasew

  “AUB….over westerse Materialisme gesproken”

  Beste broeder Pasew,

  Jij hebt het over een Afrikaanse man die besmet is met het virus van het materialisme. Materialistisch denken is echter geen fenomeen waar Afrikanen het patent op hebben. De crises van enkele jaren geleden en de schuldencrises van nu is voornamelijk veroorzaakt door witte graaiende materialistische bankiers uit voornamelijk westerse landen. Jij haalt een enkele Afrikaan aan om het materialistische van zwarte mensen ogenschijnlijk te kunnen ‘bewijzen’. Dat je daarbij complete onzin uitkraamt mag de pret niet drukken. Ik weet dat je nogal de neiging hebt om alles te verdraaien en tegen een etnische achtergrond te plaatsen maar nu sla je toch echt volledig de plank mis. Afrika is op geen enkele wijze een materialistisch denkend werelddeel. Kijk de geschiedenis daar maar op na. En één zwaluw maakt echt nog geen zomer. Natuurlijk komen zich verrijkende potentaten voor in Afrika maar materialisme is daar zeker niet structureel. Dat is het wel in het Westen.
  Tegenwoordig wordt de jeugd overal ter wereld doodgegooid met op westerse leest geschoeide kapitalistische reclame. Men hersenspoelt de kids om vooral alles te willen hebben en vooral alles te kopen. Deze zogenaamde marktstrategiën hebben echter maar één doel. Het vullen van de zakken van voornamelijk de westerse materialisten. Wie is er hier materialistisch en wie geeft hier het slechte voorbeeld?

  @GMAP

  In jou visie is alles de schuld van Bouterse. Als je uitglijdt over een bananenschil is dat de schuld van Bouterse. Je hebt geen argumenten en een discussie met jou is onmogelijk. Ik ben het wel meteen, zonder discussie, met je eens dat de witten beter zijn. Vooral in roven, stelen en uitbuiten! 😉


  Maak melding

 39. Bakker heeft gelijk. Het probleem is niet de materialistische jeugd, maar het percentage dat een bepaald gedrag vertoond. Ga ééns in een bus zitten (lijn 1, lijn 7, lijn 4 etc.) als de school uit is. Wanwan lesie mé bar’den. Je schrikt wat je te horen krijgt. Hoe ik ze ook probeer uit te leggen dat ze het niet moeten zien als kritiek, maar dat ik vind dat je als persoon je waardigheid moet bewaren, dreikwart wordt boos. wanwan lesie j’e jere: “a ab letie”. Veel ouderen zeggen me: “no doe, jó kies probleem”. In andere landen heb je dit ook, maar niet in zo grote getale.

  Wat mij het meest zorgen baart is dat ik het ook TE veel zie van AMs en Lyceum en Natin en universiteitsstudenten. Je zou toch hopen dat daar meer verstandigen waren. Dat is ook zo, maar toch is het aantal foute figuren te groot.

  Bakker pleit trouwens voor een evenwichtig samengaan van jong en oud.

  Ook ik vind dat de ouderen links worden gelaten en verpieteren. Het land is van jong EN OUD.

  De Surinamer is ook niet de uitvinder van het geweer. Betekent het ook dat hij niet schuldig is als hij ermee schiet?

  De ene gooit alles op Bouterse, de andere alles op “de witte man”. Als we weten wie schuldig is en waarom, wat doen we er daarna mee? Hoe lang kan je je ouders blijven verwijten dat het je niet goed gaat? Wanneer begint je eigen verantwoordelijkheid?

  Voorts ben ook ik van mening dat de kanteling van mentaliteit in ’80 plaatsvond. Of Bouterse daar nou de oorzaak van is of het gevolg.

  In die periode hebben we het laten liggen. Wanneer pakken we het weer op.


  Maak melding

 40. De gemiddelde Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse leider van 1940 tot 2000 heeft zich schandalig gedragen. Obiang uitzondering? Ik denk dat je selectief leest!

  Die Afrikaanse heersers vertoonden gedrag waarvoor zelfs Brezniev en de familie Rockefeller zich diep schaamden. Hetzelfde geldt voor de Arabische wereld. Dat het westen daar een hand in heeft, doet er wat mij betreft weinig aan toe. Als je me een pistool geeft schiet ik ik mijn volk echt niet dood, wat je me ook zegt. Dat zij het wel doen, zegt iets over het westen, maar nog meer over henzelf.


  Maak melding

 41. Natuurlijk is dit een groot probleem. Maar ja, ouders leven een stree libie, als de een een 1 grote auto heeft, moet de ander er 2 hebben. De jeugd ziet dit en wil dit ook. En daarom alle criminaliteit en de slechte schoolprestaties. Zittend wil men rijk worden, net als BAAS. Hoe dit probleem op te lossen???? Eerst maar de ouders aanpakken!!!!!


  Maak melding

 42. @midete

  Ook jij bent slachtoffer van de westerse propaganda en je komt me nogal naief over. Er zijn zeer materialistische Afrikaanse heersers maar nogmaals, dat is niet structureel in Afrika. Jij roeptoetert maar wat en je herhaalt de propaganda van de NOS en andere westerse mainstream media.
  Wat jij te horen en te zien krijgt over de Arabische wereld heeft niets te maken met de werkelijkheid. Het beeld dat de westerse mainstream media jou voorspiegelt is gemanipuleerd en dient een door het westen tot in de puntjes uitgedacht masterplan om zich meester te maken van de Arabische olievooraden.
  Gadaffi, Saddam Hussein zijn met leugens en bedrog weggewerkt en nu is Bashar al-Assad van Syrie aan de beurt. Jij aanschouwt een georkestreerd geheel van manipulatie en propaganda. De democratische beginselen van het westen zijn een wassen neus en het westen is door puur materialisme, de bron van de meeste ellende in de wereld.
  De onderdrukking, uitbuiting en diefstal van het westen is van groter kaliber dan dan jouw voorstellingsvermogen waarschijnlijk aan zou kunnen. Zeker met een manipulatief en propagandagevoelig bewustzijn als de jouwe.


  Maak melding

 43. Jullie kunnen iedereen de schuld geven maar feit blijft dat de hedendaagse jongeren in Suriname nauwelijks een opvoeding genieten van hun ouders of ouder want het zijn veel alleenstaande moeders want pappa is druk bezig andere vrouwen met jong te duwen.


  Maak melding

 44. Natuurljk is de Surinaamse jeugd materialistisch geworden, hun voorbeelden (de politieke leiders van Suriname: Bouta, Brunsje, Somo en anderen) zijn namelijk door en door moreel verrot en enkel geinteresseerd in het zichzelf verrijken door zoveel mogelijk graaien in de staatskas. Verder is de jeugd geindoctrineerd geraakt door dat walgelijke gangsta-rap/hip hop gejengel uit Amerika waar rappers van voornamelijk negroide afkomst het hebben van zoveel mogelijk bling bling, het plegen van geweld en het rondneuken met zoveel mogelijk vrouwen verheerlijken.
  Als er iets verboden moet worden dan is het die rotzooi wel.


  Maak melding

 45. @ anna_z:

  Ach, overal waar Wilders moslim schrijft, vervang jij het door “De Witte Man”. Je moest eens wat lezingen volgen van Sjenie (Eugene) Gessel (jij met je NOS) en wat kranteartikelen van SURINAAMSE politieke analisten. Ik heb nog een mooi 9 delig vervolgartikel van De Ware Tijd van de hand van Eugene Gessel. Die houdt van die baas van je (dus hij is wel goed, toch?). Je moest eens lezen wat hij schrijft.

  De Afrikanen en de Arabieren buiten hun eigen volk uit met behulp van het westen.

  IK HERHAAL:

  “”Die Afrikaanse heersers vertoonden gedrag waarvoor zelfs Brezniev en de familie Rockefeller zich diep schaamden. Hetzelfde geldt voor de Arabische wereld. Dat het westen daar een hand in heeft, doet er wat mij betreft weinig aan toe. Als je me een pistool geeft schiet ik mijn volk echt niet dood, wat je me ook zegt. Dat zij het wel doen, zegt iets over het westen, maar nog meer over henzelf.””

  en:

  “”De Surinamer is ook niet de uitvinder van het geweer. Betekent het ook dat hij niet schuldig is als hij ermee schiet?

  De ene gooit alles op Bouterse, de andere alles op “de witte man”. Als we weten wie schuldig is en waarom, wat doen we er daarna mee? Hoe lang kan je je ouders blijven verwijten dat het je niet goed gaat? Wanneer begint je eigen verantwoordelijkheid?””

  Je bent trouwens een top psycholoog om zonder me te zien of spreken te weten dat :”ik slachtoffer ben van de westerse propaganda en naief ben”.

  Voorts ken je mijn voorstellingsvermogen grondig, als ik je mag geloven”. Ik lees namelijk: “De onderdrukking, uitbuiting en diefstal van het westen is van groter kaliber dan dan jouw voorstellingsvermogen waarschijnlijk aan zou kunnen.

  Verder weet je zeker dat ik zowel “manipulatief” als “propagandagevoelig” ben.

  En dat op deze afstand? Knap!!

  Ik heb je zeker diep geraakt en je voelt je beledigd omdat ik zeg dat je hetzelfde doet als wat je GMAP verwijt?

  “”EEN BELEDIGING IS DES TE GROVER, NAAR MATE HIJ DICHTER BIJ DE WAARHEID LIGT”” 😉 😉

  Ga maar door op Curaçao met de mensen daar “bewust” te maken.

  Succes!! HAHAHA!!


  Maak melding

 46. @Ray2 05-08-2012 om 21:42 uur.

  Ik ben het eens met je posting.
  Na-apers zijn het met alle gevolgen vandien.
  In Nederland kom je ze ook tegen.
  Broeken onder hun kont en niet te spreken over ‘boxershorts’ die zichtbaar moeten zijn.
  En probeer die gasten niet hierover aan te spreken anders heb je een probleem.
  Het is heel jammer hoor.


  Maak melding

 47. @Ray2

  Die rappers van Afrikanoide afkomst zijn onderdeel van de kapitalistische Amerikaanse wegwerpcultuur en helpen mee de gewelddadige en materialistische westerse zienswijze te verspreiden. Ook zij zijn slachtoffer van manipulatie en propaganda maar ze verdienen wel miljoenen dollars met de in jouw ogen walgelijke gangsta-rap. Laat je geen rad voor ogen draaien en bekijk de wereld niet alleen maar vanachter je gekleurde koeliebril. Het gebruik van massaal geweld om de materialistische behoefte te bevredigen is volledig ingebed in de gewelddadige westerse cultuur. Je vond het in je jeugd vast prachtig om naar cowboyfilms te kijken en te genieten van cowboys die massaal Indianen neerknalden. Dat vond jij natuurlijk prachtig en helemaal niet gewelddadig. En je hebt natuurlijk nog nooit gehoord van nazi-rock waar menig Europese witte kid zich mee vermaakt. Volgens mij hoef je geen koelie te zijn om je te verslikken in een kokervisie.


  Maak melding

 48. Anna_Z weer door de bocht: ze beledigt in één moeite door de hindoestanen en de blanken…………

  En het geweld van rappers van Afrikanoide afkomst is de schild van de Westerse cowboy films.

  Over kokervisie gesproken……………….


  Maak melding

 49. @midete

  Je vergelijkt me dus met Wilders en dat vind ik grappig. Ik bleek mijn haren niet met waterstofperoxide en ik heb ook geen beveiliging nodig die jou als SuriNed-belastingbetaler nogal wat geld kost. Verder heb ik respect voor Moslims en ik erken hun geweldige bijdrage op het gebied van de wetenschap en de filosofie.
  Ik ben geen psycholoog en mijn mening is geen absolute waarheid. Ik voel mij ook zeker niet door je beledigd omdat ook jij slechts een mening verkondigt. Ik begrijp alleen niet waarom je mijn broeders en zusters op Curaçao in deze discussie betrekt. En hoezo HAHAHA? Suggereer je soms eenzelfde bezopen mening als Hero Brinkman? 😉


  Maak melding

 50. “Suriname is niet de uitvinder van het materialisme. Dat zijn de rovende westerse landen met hun mentaliteit van overheersing en uitbuiting. Zonder deze slechte voorbeelden was de wereld een stuk beter.”

  Ik heb er eentje uitgepikt, voordat ik ga lunchen..

  Mop van de dag, whahahahahahahah…

  So far for your so called,”verfoeilijke calimerostan”,
  “geloof in eigen kunnen”,
  “nieuwe wind” bullshit.

  Heb je geen eigen wil, of heb je nog last van het verleden?
  Stop met je slaafse gedrag en kopieer niet steeds van het Westen.

  Je staat op met het Westen en je gaat slapen met het Westen.

  Gelukkig ligt het Westen er niet wakker van.


  Maak melding

 51. @ sra: Aan ons de keus om mee te doen of niet. Ik wil het herhalen: waar blijft de eigen verantwoordelijkheid?

  @ anna_z:

  ja, ik vergelijk je met Wilders. Wilders zoekt steeds een vijand. Wilders had het eerst tegen moslims, nu heeft hij dat woord vervangen door Europa. Jij doet exact hetzelfde, alleen vervang jij moslims en Europa door “het westen” en “de witte man”.

  Je kan het je waarschijnlijk niet meer herinneren, maar je schreef ooit eens dat je je onder andere bezig hield met het “bevrijden” van je broeders en zusters aldaar (althans, woorden van gelijke strekking). Die hahaha? Ik lach, omdat ik het gevoel heb dat het je prima lukt.

  Tuurlijk, alles is de schuld van het westen. Het westen verdwijnt voorlopig niet. Mag ik gevoegelijk aannemen dat wij dan ook niet veranderen.

  Over dat meebetalen aan Wilders?? Ik weet in ieder geval ZEKER dat JIJ WEL leeft van de Nederlandse belastingbetaler. Curaçao leunt immers aardig op Nederland en zal zich waarschijnlijk nooit zelf kunnen bedruipen, in tegenstelling tot Suriname. Blijf maar vreten van Nederland om ze vervolgens uit te schelden.

  Hero Brinkman?? Wie luistert naar hem (behalve jij)?


  Maak melding

 52. @Esmerald

  Ik neem aan dat jouw laatste reactie aan mij was gericht maar het is gebruikelijker om dat gewoon te vermelden.

  Je schrijft:

  “Je staat op met het Westen en je gaat slapen met het Westen”

  Beste Esmerald,
  Bijna alle mainstream media is in handen van het westen en bijna alles wat we op school hebben geleerd is van westerse origine. Ons wereldbeeld is en wordt door het westen gemodelleerd. Zelfs ons eigen zelfbeeld is gebaseerd op een westerse visie en dat is een trieste zaak. Deze manipulaties zijn ons dus met de paplepel ingegoten en de enige manier om hierin verandering in te brengen is het aanboren van informatie die niet westers is.
  Koloniale conditionering heeft alles te maken met uitgekiende manipulatie van informatie. Eerst door een koloniaal bestuur en westerse leermethoden en nu door propaganda en desinformatie van de westerse mainstream media.

  Ontsnappen aan deze beinvloeding kost nogal wat energie en het vermogen om zelf te kunnen denken. Dat dit niet iedereen lukt moge wel duidelijk zijn. Kijk maar naar de reacties op dit forum.

  @midete

  Ik zoek geen vijanden maar ik durf wel de vijanden van de mens aan te pakken. Ik ben kritisch jegens het westen en haar roofzuchtige politiek door de eeuwen heen. India, Afrika, Amerika, Indonesie en vele andere Aziatische landen waren allen slachtoffer van een rovende koloniale politiek, bedreven door westerse landen. Als ik dit aankaart dan kom jij aan met Wilders, en haat tegen de witte mens. Dat zijn argumenten waar ik niet op in ga omdat ze loos zijn.

  “Curaçao leunt immers aardig op Nederland en zal zich waarschijnlijk nooit zelf kunnen bedruipen, in tegenstelling tot Suriname. Blijf maar vreten van Nederland om ze vervolgens uit te schelden.”

  Je bent duidelijk niet op de hoogte en je kletst maar wat uit je nekvel.
  Calimerostan verdient miljarden met Curaçao met obscure bedrijven die belastingen ontduiken door allerlei duistere constructies. Dit verdiende geld verdwijnt net als in de koloniale tijd altijd richting Calimerostan.
  De Amerikaanse basis op Curaçao is ook niet gratis. Je dacht toch niet dat het geld in de zakken van Curaçaoenaars blijft hangen.
  En hoezo blijf ik vreten van jouw heilstaatje. Curaçao heeft helemaal niets aan jouw poldertje en daarom is het zaak dat Curaçao zo snel mogelijk onafhankelijk wordt. Alles wijst erop dat dit gaat gebeuren.
  We hebben hier een slimme politicus genaamd Helmin Wiels. Zijn partij, Pueblo Soberano, schiet als een komeet omhoog en genieten al jaren mijn steun als er gestemd moet worden. We zijn de kolonialen hier liever kwijt dan rijk. Vergeet ook niet dat de Curaçaose territoriale wateren vol zitten met olie en Calimerostan weet dat. Curaçao moet zo gauw mogelijk af van Nederland.

  En tsja, Hero Brinkman? Dat is net zo’n clown als Wilders. Maar dan bezopen. 😉

  Ik moet toegeven dat ik graag luister naar het gelal van bezopen clowns. Ik houd wel van standup comedians! 🙂


  Maak melding

 53. midete
  met mee doen of niet mee doen,,,,dat bepaal ik niet,,en over verantwoording,,,nou,,alles wat jij in jou leven doet,,beslissingen,,acties,,achter alles ligt een verantwoording,,het is de eindresultaat dat een oordeel zal vormen,,,


  Maak melding

 54. Anna_Z: Zonder jou haat tegen alles wat westers en blank is heeft je leven waarschijnlijk weinig zin. Het is werkelijk fascinerend om jou gedachtenkronkels op dit forum te lezen.

  Alles wat slecht is op deze wereld is de schuld van de duivelse blanken. En al het slechts dat de mensen van “Afrikanoide afkomst” uithalen is ook de schuld van de blanken.

  Toch makkelijk zo’n wereldbeeld.


  Maak melding

 55. @Henk Molenaar

  Beste Henk,

  Welkom terug. Ik ben het nooit met je eens maar je hoort op dit forum. Desondanks, vergeet nooit: actie = reactie. (Isaac Newton)

  Nogmaals, welkom terug!


  Maak melding

 56. anna_Z en EBU-Akademiya zijn van de zelfde paarse doctrine.
  Democratie is niet goed , de westerse landen zijn allemaal slecht, Nederland is ook slecht in hun ogen .
  De man Die een grote hekel had aan de democratie in Suriname noemt zijn politieke partij NDP de D van democratie.
  Iemand die 40 jaren heeft gewoond in Nederland komt na 40 jaren achter hoe slecht die blanken niet zijn .
  Als de democratie zo slecht was dan waren nu niet zoveel vroegere communistische landen democratisch geworden, sterker nog landen waar je naar strafkampen werd gestuurd als je het woord democratie of kapitalisme in de mond nam zijn nu bezig hun economie in sneltempo te veranderen naar westerse kapitalistisch model China en Rusland.


  Maak melding

 57. Beste GMAP:

  ik heb bewondering voor mensen die de blanken afzeiken en weigeren geld van ze aan te nemen. Ik denk niet dat Anna_Z onder deze categorie valt.

  Zij doet mij denken aan die hippies en krakers die weigeren zich aan te passen aan de maatschappij en spugen op mensen die eerlijk hun brood verdienen door elke ochtend naar hun werk gaan aar wel die maatschappij hun uitkering laten storten.

  Anna_Z en Mr Zuidoost vallen in deze categorie.


  Maak melding

 58. @ sra:

  Ik heb het niet over verantwoording, dat is achteraf. Ik heb het over je eigen verantwoordelijkheid nemen. Niet steeds anderen de schuld geven van wat jou overkomt. Ik zou ……. , maar door hun ……. kan het niet / is het niet doorgegaan.

  je kan dat wel zeggen, maar als dat je hele leven je excuus blijft, klopt er iets niet.


  Maak melding

 59. Ik dacht dat de topic over de Sur. jeugd ging, maar onsw Caribisch Nederland word met de haren bij gesleept, nota bene door lui die pretenderen Suri te zijn in hart en nieren,maar zichzelf veilig stellen in Caribisch Nederland. Ik stel voor de Curacao discussie over te laten aan hen die het aangaat n.l. de Curacaoenaars, Den Haag en de Nederlanders.


  Maak melding

 60. @GATO: Ik doelde eigenlijk op Suris wannabees die na 40 jr Calimerostan afwisselend op Dushi Korsow en in de Bijlmer wonen, maar eigenlijk geldt het voor allen die geen Landskinderen van Nos orguyo Dushi Korsow zijn……


  Maak melding

 61. De regering van Curaçao is gevallen. Premier Schotte kan niet meer rekenen op de steun van een meerderheid van de Staten, omdat een dissident lid van zijn eigen partij, fractieleider Dean Rozier van de MFK, heeft besloten zijn Statenzetel te houden.

  Aanleiding voor de regeringscrisis is de aanhoudende stroom incidenten rond de integriteit van de ministersploeg. Ook hebben de beledigende uitspraken van Helmin Wiels, leider van de Onafhankelijkheidspartij, volgens correspondent Drayer niet geholpen. “Hij schoffeerde zijn coalitiegenoten voortdurend met woorden die ik hier niet zal herhalen.

  Ikke ga egt niet bemoeien swa 🙂


  Maak melding

 62. In een brief aan de Nederlandse demissionaire minister van Koninkrijksrelaties, Liesbeth Spies, roept Stichting Pro Pueblo op om ‘samen alles in het werk te stellen om Curaçao te redden uit de macht van de georganiseerde misdaad zodat wij verder onze autonome status binnen het Koninkrijk op een waardige wijze kunnen verwezenlijken’. De brief draagt de datum van morgen, de dag dat Pro Pueblo een protestactie houdt op het Wilhelminaplein. Het is de bedoeling dat een handtekeningenlijst wordt toegevoegd. De manifestatie begint om vijf uur ‘s middags. Spies komt woensdagmiddag aan op Curaçao en heeft dan een gesprek met de gouverneur. Donderdag zijn premier Gerrit Schotte (MFK) en de regering aan de beurt.

  In de brief aan Spies schrijft de stichting: “Nu de regering in de machtsgreep van georganiseerde misdaad is en een meerderheid van het parlement geen enkel kritisch geluid laat horen en dit kennelijk accepteert, is de rechtsstaat op Curaçao in gevaar en kan de Rijksregering niet langer de andere kant op kijken.” (..) “Het hele systeem van ‘checks and balances’ wordt langzaam maar zeker uitgehold. De continue aanvallen op het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht maken deel uit van een meer omvattende strategie, die is gericht op het zaaien van onrust, het kweken van onvrede en frustratie, om op het hoogtepunt van deze destabilisatiepoging aan de dan zeer gefrustreerde bevolking een volledige onafhankelijkheid als ‘bevrijding’ in het vooruitzicht te stellen”, vindt Pro Pueblo.

  ikke ga egt niet bemoeien swa 🙂


  Maak melding

 63. midete
  reactie;6-8-2012
  als jij over mijn eigen verantwooding hebt,dan heb jij het mis,,,,en word niet persoonlijk,,,ik heb namelik een algemene uitspraak gedaan,,,en ik geef niemand de schuld van wat mij over komen is,ik heb gezegd wat ik in nederland mee gemaakt heb,,is dat jou te zwaar op jou maag gevallen dan ligt het probleem bij jou en niet bij mij,,,,,,lees mijn bericht zonder een vooroordeel en begrijp wat ik uitleg,,,hier in nederland waar de waarheid verdraaid word naar een leugen,waar corupsie in volegang is,waar met brainwash systeem nummer 1 is,,,,,zeg mij,,,wat voor verantwoordelijkheid heben deze mensen ten opzichte van hun zelf en denk jij dat su hun kan schelen wat verantwoording betreft,,,neeen,,,als het maar ten goede voor hen is en niet voor su,,,de tijd heeft dat al duidelijk gemaakt,,,,,zeg mij nu,,wie ik de schuld geef,,,,of kan jij het niet op een realistishe manier bekijken.


  Maak melding

 64. @PASEW: Jij als Ned. belastingbetaler en houder van een ned. paspoort inclusief de macambas mogen wel bemoeien, zolang er geld uit Den Haag richting Korsow gaat………..


  Maak melding

 65. Als oudere ben ik juist enorm blij met het feit dat Surinaamse jongeren eigenlijk niets verschillen met jongeren van allerlei andere landen en culturen. Laat ze maar oude patronen door breken en nieuwe sociale codes vast stellen. Lieft deel ik me kennis maar wat had ik er een hekel aan toen ik zo jong was. De jongeren hebben de toekomst


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.