Aanpak corruptie in Suriname meer dan wet alleen

38

PARAMARIBO, 4 aug – Het bestrijden van corruptie vergt meer dan wetgeving alleen. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Met de beste wetgeving valt niets uit te richten als andere belangrijke zaken niet in orde zijn. Weliswaar wordt vanuit bepaalde politieke hoek druk uitgeoefend om de zogenaamde Anti-corruptiewet in te voeren.

Oppositiepartij Doe voert nu een handtekeningenactie. President Desiré Bouterse zal gevraagd worden de wet zo snel mogelijk in te voeren. “Corruptie is meer dan wetgeving alleen. Het kan aan meerdere situaties liggen die voorbij de wet reiken. Als wetten niet op een ieder worden toegepast, zal er geen effect zijn op corruptie”, zegt Simons. Het beste is dus alle voorwaarden in orde te krijgen. Daar is nu geen sprake van.

Zo zal het parlement in staat moeten zijn controle uit te oefenen. Deze controle op de regering is niet zo makkelijk te realiseren. Daarom ook wordt samen met de VN-organisatie voor Ontwikkeling, UNDP, een project uitgevoerd. Parlementariërs worden getraind in vaardigheden en meer inzicht in wat corruptie precies is. “Ik denk dat het handig is met elkaar te zitten en corruptie in de breedte en diepte te bespreken. Ook kunnen we nagaan wat te doen”, aldus Simons.


38 REACTIES

 1. Zolang ik mij kan herinneren is er corruptie in Suriname, overal toch, en so what, dit kan je niet weghalen of ervoor gaan zorgen dat het minder wordt.
  Toen, ja toen was het een pokken zooi in Suriname, nu in 2012 is het een tering bende. En het gaat erger worden. Alla presie a grontapoe a ka dies de, dus beste mensen, oe no weer oeng ede nanga deng ka ini Sranang
  na las teng, ze lachen ons uit, vooral diegene die hier zitten en een mening hebben, sa we lul zeggen zij
  en terecht!!!!


  Maak melding

 2. Ik heb het idee dat je veel parlementariërs helemaal niet hoeft uit te leggen wat corruptie is!!

  En zolang er mensen zijn die met hard werken niet meer dan SRD 1400 (€350) per maand verdienen ligt corruptie (oftewel omkoping) op de loer!

  Ga daar eens iets aan doen!
  Mensen zien dat met corruptie etc. heel eenvoudig meer geld te verdienen valt, dan met eerlijk werk.

  Dus ook voor parlementariërs geldt: goed voorbeeld doet volgen. (en dan de nadruk op GOED)


  Maak melding

 3. Van een stel leugenachtige en corrupte parasieten (dat zijn surinaamse politici nou eenmaal) kan niet verwacht worden dat ze oprecht gaan doen aan corruptiebestrijding want dat zou dan tot gevolg hebben dat ze allemaal de gevangenis in moeten en daar hebben ze geen zin in.


  Maak melding

 4. Ray2 ,
  Wij zijn niks anders gewend van NF(Nederlandse Fauna )!!!
  Daarom laten wij het niet bij wet alleen !!!
  A sooooooooooo
  Yu grabu na tori ???
  NIEUW PORTRET , NIEUWE ORDE , DE NIEUWE WEG !!!
  NEK’S NO FOUT !!!
  ME , MYSELF AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 5. Kijk naar de mensen die anti corruptie wetten maken hoe ze zelf door corruptie rijk zijn geworden. Waarom kan de belastingsdienst niet uitzoeken hoe de top 100 rijkste mensen in Suriname rijk zijn geworden. Kijk naar de huizen van het geboefte als bouta, wijdenbosh, somo en vraag je af hoe ze miljonair zijn geworden.


  Maak melding

 6. @ sempa
  Jouw eigen NDP is geen haar beter. In feite is het zo dat de NDP tot de meest corrupte partijen van Suriname behoort maar idioten zoals jij zijn zo stom dat ze nog steeds dat soort partijen vurig blijven verdedigen.


  Maak melding

 7. Simons komt ons vertellen dat corruptie meer vergt dan wetgeving alleen, ze komt zelf uit de meest corrupte partij de Ndp en heeft nog niet zo lang geleden meegewerkt tot het tot stand komen van een omstreden amnestiewet, is dat geen corruptie dan? en de rechterlijke macht bespreken in een gesloten vergadering allemaal een vorm van corrupte handelingen door deze doortrapte dame, die zo doorzichtig is.


  Maak melding

 8. Juf Jenny,
  begin glenny thuis aan te pakken.Want na Para Industrie’s begint hij steeds meer aan glibberige dingen te doen.Ik dacht dat u voornemens had om de naam geerlings te zuiveren.We wachten nog steeds op uw gang naar de rechter.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Ray2 ,
  Is het opkomen en verdedigen van de belangen van Republiek Suriname en het behouden van het Surinamer-zijn een equivalent van idioot-zijn ???
  In dat geval zou mijn persoon de grootste kunnen zijn , wellicht !
  De NDP is niet mijn persoonlijke bezit/eigendom !!!
  De NDP is een Volkspartij ,een parij voor en van het volk , doe niet dom !!!
  Naar mijn mening ben jij niet gedesinformeerd of toch wel !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 10. @ sempa
  Hou je achterlijke praatjes maar voor jezelf want ik trap er niet in. De NDP komt helemaal niet op voor de belangen van Suriname maar voor de belangen van Bouterse en de belangen van het andere criminele NDP uitschot. Het enigste dat ze interesseert is hoe ze in de tijd dat ze aan de macht zijn zo snel mogelijk hun zakken kunnen vullen en zichzelf/hun vriendjes/familie/buitenvrouwen/aanhangers kunnen bevoordelen. Als je die keiharde realiteit niet kan of wilt inzien dan is dat voor mij het bewijs dat je zaagsel of poep in je kop hebt zitten i.p.v. een stel werkende hersenen, dat is iets wat me niet zou verbazen van achterlijk NDP uitschot (zoals jij).


  Maak melding

 11. En intussen zijn de politici begonnen om hun kinderen aan elkaar uit te huwelijken.Zo doende willen ze voorkomen dat de uit het volks vermogen gestolen deel in verkeerde handen komen.Alleen de dochter van vishnudat en de zoon van paal en palu gaat niet kunnen denk ik.Anders kan je het zo gek niet bedenken.Zelfs het evenbeeld van tante rebekka maakt kans.

  Cobie.


  Maak melding

 12. wel wel tante jenny simons,,

  als jij zelf vindt dat die ,,terug-roep-wet,,een ..onding.. is ,wie belt jou dan maandag a.s. een wets weiziging in te dienen en deze onding wet onmiddellijk van tafel te vegen middels stemming meerderheid 36 zetels in jou parlement..

  dus z.s.m. weg met die ,,onding,, rot-zooi even eens die amnestie wet die iedereen in het land als alswel ver buiten dwars zit.

  dan pas heeft jou woorden (onding) enig waarde kan je respect afdwingen..

  succes..


  Maak melding

 13. @ Ray2
  prima verwoordt me boi.
  Hij heeft over een volks partij, vraag hem wanneer die zogenaamde volks-mislijder zijn verantwoording gaat afleggen bij de gekozen volksvertegenwoordigers in het parlement.Laat die uilskuiken maar lekker dromen, een volkspartij waar één iemand het maar voor het zeggen heeft.


  Maak melding

 14. Mensen maken de wet. Jennifer wil met de assembleeleden gaan praten? de dieven uitleggen wat oneerlijk is? De dieven uitleggen dat ze beter toezicht moeten houden op de andere dieven?

  Laat me niet lachen.

  @ Jacobus:

  Laat ze inderdaad thuis beginnen. Niet alleen Para industries, OOK DAT ICT BEDRIJF!!


  Maak melding

 15. Weet je datra Jenny, yoe e bigien law kaba. Als vz wel de amnestiewet toelaten en dan nog praten over aanpak corruptie??? IE sab sang, go pley datra baka, want kande e kan betre sma, want now now yeh siekie oenoe!!!


  Maak melding

 16. Dat gestoorde manwijf van Simons moet bij Suripop langs gaan met 2 bodygards om te laten zien hoe belangrijk ze wel is, en dat ze namens Bouterse die andere gestoorde leider van dit land, een stukje terrein komt aanbieden voor Suripop, en zij wil dat er meer nodig is dan alleen wetten om corruptie te bestrijden, hoe belachelijk komt dat over.


  Maak melding

 17. door de coruptie in suriname ben ik 22000euro kwijt geraakt.ik ben opgelicht door een aannemer voor de bouw v/e winkelpand.met alle bewijzen heb ik aangifte gedaan bij de politie in HOUTIUN.inspekteur ASRAF en ROOSLAND hebben mijn verhaal aangehhoord.aannemer werd opgepakt en ingesloten.vervolgens zouden ze de dossier opsturen naar het parket.bij de parket aangekomen bleek dat ze niks hebben ontvangen.terug naar het politieburo HUOTUIN hebben deze gasten glashard geweigerd om ons te ontvangen.

  achteraf bleek dat de annemer na een deal met deze SCHURKEN vrij was gelaten.

  ik heb verder niks kunnen doen omdat ik terug moest naar nederland.


  Maak melding

 18. Hoe is het mogelijk om de belangen van jou land te verdedigen terwijl je jou land in handen van criminelen, drugs veroordeelden, oplichters en moord verdachten zet.
  Laat mij niet lachen.


  Maak melding

 19. Ray2 ,
  Projektie noemt men dat !!!
  Zit jij in SU of in Olland ???
  Kan ik mijn reactie in het vervolg daarop afstemmen !
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 20. ik ben er van overtuigt dat bouterse die wet gaat invoeren …vene kon het niet maar deze president gaat het uitvoeren die wet …bouta wil veel en hij gaat ook veel bereiken wat hij het volk heeft beloofd .

  mensen willen deze man dwars zitten maar weet je ..als je zelf vertrouwen hebt ,””heb je veel gewonnen en dat heeft deze regering …laat je leiden maar laat je niet afleiden mie mang wij zijn op de goede juiste weg .


  Maak melding

 21. leGMAPje ,
  De huidige Nationaal Regering is middels vrije geheime nationale verkiezingen tot stand gekomen .
  Gekozen door de meerderheid van de stemgerechtigde surinaamse bevolking .
  Maar dat gaat boven jouw ver-stand , jo stuk verdriet !
  ME , MYSELF AND I LOVE SU ,ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 22. Mevrouw Simons. Waar heeft u gestudeerd?

  Als jaar en dag is men bezig om de anti- corruptiewet door te voeren.
  Een van uw hoofdtaken is om wetten goed te laten doorlopen in het parlement. Maar daar bent u niet mee bezig.

  U bent bezig om zand in de ogen van andere mensen te strooien. Ga uw werk doen waarvoor u dik betaald wordt of treed af.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 23. Sempa je hebt het over dossiers Suriname ,nu, als ze een keer vrij komen dan lig jij al lang in het stof, jo wakti boeng langa, prakseer tra sani. Set joe torie, no weer joe ede nanga sani sang kande no de….


  Maak melding

 24. Vrouw jenny;
  Dit staat in het (duivels) sociaal pact van dibibibrietje?

  (Reading Loud, met pauzes, Berm-style);
  “WIJ ZULLEN ERVOOR ZORGEN DAT ER EEN EIND KOMT AAN DIE CORRUPTE ELITE-BENDE.”

  Whahahahahaaa, eeh dibibrietje jullie hebben het WR verbroken op het gebied van corruptie.
  De sportleraar van suri heeft toch nog, op het nippertje, een gouden plak binnen gesleept; Olympisch Goud voor Corruptie!

  Vanaf heden gebombardeerd tot didibrietje omdat hij een lafaard is.

  Zooo ik heb er zin an!


  Maak melding

 25. de zoon van obiangoo aangehouden en beslag gelegd op zijn villas in Parijs FRANKRIJK DE POORT NAAR EUROPA VOOR SU..

  Hoe kan dat,,terwijl baas zo-veel SLEUTELS heeft gehad van obinangoo de pres. van dat afrikaans land.

  wat is het nut van deze sleutels,welke deuren kan hij hiermee openen..


  Maak melding

 26. Milf Jenny,
  voorbeeld doet volgen.
  zorg er dus voor dat assemblee leden en ministers het goede voorbeeld geven bijvoorbeeld Somo.
  als de wet maar niet bedoeld is om de kleine man te pakken en de grote jongens te vrijwaren (amnestiewet ook voor corrupte politici?)

  overigens ben ik van mening dat de Duitsers hun Goslar moeten opruimen.


  Maak melding

 27. Snees tongo baja ai mi beng wakting, dja tapoe na site, boeng sani, if a no deng wang pinga tjaw torie,
  dang sanie o waka tra fassi, geen kleine wasjes grote
  weet je wel, no toch, snees torie, nanga Aloi, Akko,
  kar kong.


  Maak melding

 28. tante jenny ,,

  wanneer ga je die corruptie wet in behandeling nemen en uitvoeren..

  die amnestie wet had je binnen één week maandag ingedient vrijdag direct aangenomen afgekondigt staats blad..

  wat een prestatie en nu de corruptie-wet aan de beurt..

  durft je dat,laat zien dat je ballen hebt,figuurlijk natuurlijk..

  kom-op..


  Maak melding

 29. Was Godo Godo ,
  Na dati din man wanni .
  Prakseri bun tranga , yu wan dati ook too ???
  Waarom mag mijn persoon , jij en menigen anderen die het zo graag persoonlijk willen beleven en weten omtrent de feitelijke- en juridische waarheid !!!
  Het Surinaams verhaal begon in 1980 en niet in het 1982 .
  Zeer merkbaar wordt enkel de passage van december 1982 overbelicht tevens schaamteloos misbruikt om anti-surinaamse stemming zowel nationaal als internationaal
  te creeren !!!
  Mijn vraag aan jouw is ; Waarom moet er dan een speciale Wet getimmerd worden enkel om de bewaring ( die al verjaard was ) van Dossiers Suriname te doen verlengen ???
  Wat zit hierachter ???
  M’eki na Waswasgodo panya !!!
  Te so fara , dinky na tori !!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 30. Manorath heeft het al gezekt: er hoeven geen 100 seminars te worden gehouden over antocorruptie!!!! Er moet aan gewerkt worden. Iedereen weet wat corruptie is, dus laten we er niet omheen draaien. Go yereh 100 lesie sang na corruptie…… jongoe, zonde van alle geld en tijd dat aan de seminars wordt besteed.


  Maak melding

 31. ALLE vorwaarden scheppen en naleven!

  CONTROLE op de Regering is
  Geen daad van vijandschap,maar een van zekerheid.

  We willen actief deelnemen aan de opbouw van dit Prachtig land!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.