Project woningfinanciering Suriname ineffectief

26

PARAMARIBO, 3 aug – Het project van de overheid om burgers te stimuleren tot zelfbouw vlot niet. Van de ruim achtduizend aanvragen keurden de banken ruim veertienhonderd goed. Dit is ver beneden de verwachting. Ooit was het de bedoeling veel meer burgers te helpen via gesubsidieerde leningen.

Bij de banken zouden dan leningen vrijkomen tegen vijf procent rente. Als bemiddelaar trad de stichting Volkshuisvesting op. Deze overheidsinstelling registreerde ook de belangstellenden. Volgens de Ware Tijd zijn er uiteenlopende redenen voor het lage rendement. Een groot aantal aanvragers verdient te weinig of heeft geen vaste baan. Bij anderen zouden de sociale omstandigheden intussen zijn veranderd. Sommigen gaven zelf aan geen interesse meer te hebben.

Zelfbouw maakt deel uit van het ambitieuze woningbouwplan van de regering Bouterse. Aan het eind van deze regeerperiode moeten achttienduizend woningen zijn gebouwd. Tot nog toe zijn er bij elkaar nog geen tweehonderd opgezet. Het betreft projecten die samen met particuliere bedrijven worden uitgevoerd. Uit deze samenwerking moeten nog enkele honderden woningen voortkomen. Met het Chinese Dailan lopen afspraken voor het bouwen van vijfduizend huizen.

26 REACTIES

 1. Als ik een kavel had, dan zou ik vandaag nog starten met bouwen. Hoeveel mensen zullen niet denken als ik.De regering belooft maar kan de huizen niet bouwen. Waarom worden kavels niet verstrekt aan hen die gelijk wil starten met bouwen.Waarom worden kavels niet ingetrokken van mensen die niet willen bouwen.Zijn de beleidsmakers lafaards of bangerikken. De wet biedt de ruimte daartoe toch handelt men niet.


  Maak melding

 2. =Ondanks gesubsidieerd geld om de bevolking te helpen lukt het nog steeds niet.

  =Jonges ik zal uit eigen ervaring mijn verhaal doen. Er is ook een ander project die burgers helpen om zo aan een perceel met een nieuw huis erop te komen. Je mag zelfs uitkiezen welke woning je wilt en die wordt helemaal afgebouwd voor jou.
  Men werkt samen met de bank en geloof mij het is te betalen als je werkt. Investeren voor later.

  =Helaas moet men achter sommige van die burgers aanhollen om het bedrag te betalen. Dit terwijl het om burgers gaat die allen werken.

  =Hoe zit het met de mentaliteit van mensen??
  -Een black Berry
  -Een auto
  -Op vakantie,
  en dan nog moet men achteraan om het bedrag te gaan aflossen. op deze manier sta je gelijk op een lijst bij de bank als wantbetaler.

  =Mensen op een dag wordt je ouder dan hoeft niemand jou de deur te wijzen.


  Maak melding

 3. Op de podia zei bout niet dat de kiezers zelf voor de woningen zouden betalen.Steeds werd de suggestie gewekt dat zij de woningen voor so so zouden krijgen.Uit eindelijk zijn het mensen die niets[geld en inkomen maar wel veel kinderen zonder vader] hebben,hebben geoccupeerd en gekraakt en wonen in Koela en Mi Abrie.Misiekaba,waar is je mond nu?Binnen zes[6]maanden zouden deze mensen een eigen huis bewonen na de verkiezing.Bouva,waar zijn jouw tanden nu?Want in die gekraakte panden wonen ook jongeren die tot iets opgeleid moesten worden.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Vraagje:
  Wel beetje uitgediept vraagje
  Is het misschien zefs al heb je een kavel, vrij risicovol om te bouwen als je het niet zelf kunt? Of hoe betrouwbaar zijn „ Bouwbedrijven” in Suriname? zijn dat dan buitenlandse bedrijven of Surinamse bedrijven die niet als echt betrouwbaar te
  ” boek „ staan…..?


  Maak melding

 5. @zonnet5.

  Je moet in Ned.betalen of de tegenwaarde in Sur.in SRD.
  Zodra het geld ontvangen is in Ned.wordt er een aanvang gemaakt met de bouw.Op zijn minst moet je 50% van de bouwkosten als aanbetaling geven.

  Cobie.


  Maak melding

 6. “Aan het eind van deze regeerperiode moeten achttienduizend woningen zijn gebouwd. Tot nog toe zijn er bij elkaar nog geen tweehonderd opgezet.”

  Bouta, om jouw doel te realiseren zal je naar een onmogelijke versnelling moeten schakelen. Succes lijkt bij voorbaat uitgesloten!!!


  Maak melding

 7. Laten wij hier niet gaan doen alsof Surinamers niet kunnen bouwen, velen huizen die zijn gebouwd door Surinamers gaan meer als 50 jaren mee en zijn nog steeds stevig. Suriname had heel goede vakmensen.
  @ Jacobus, ik ben het helemaal eens met jou reactie.


  Maak melding

 8. @ O.P. en ira:

  Helemaal mee eens.

  Begin te geven aan degenen die al direct kunnen starten, dan komen er ook huizen vrij voor anderen als ze in hun nieuwe huis trekken. Als de woningnood omlaag gaat, gaan ook de huurprijzen omlaag.

  surinaamse aanmeres zijn net zo betrouwbaar als alle andere aannemers. NIET, dus. Als je er verstand van hebt, zijn ze redelijk. Heb je er geen verstand van, ie kà. Net als bij monteurs. Al er een vrouw zonder verstand van techniek naar een automonteur gaat, is alles aan die auto kapot.

  Ter illustratie:

  “”Door een slechte selectie bleken er in hemel teveel slechterikken te zitten en in de hemel te veel goede. Zowel god als de duivel ergerden zich hieraan en besloten om een brug te bouwen tussen de hemel en de hel. Van beide zijden zal op een afgesproken plaats begonnen worden met bouwen, halverwege zal men elkaar ontmoeten. In de hel gaat men aan het werk en na een jaar is de helft van de brug klaar. Maar hoezeer er ook wordt getuurd richting overzijde, geen spoor van de hemelbewoners. Dus belt de duivel naar god: wij zijn nu halverwege met de brug, maar waar is die van jullie?’ Het antwoord van god: `Nou, dat kan nog wel even duren… We kunnen geen aannemer hier in de hemel vinden””

  In tegenstelling tot Nederland, zijn veel Surinamers wel handig genoeg om hun huis geheel of gedeeltelijk met hulp van familie, vrienden en kennissen te bouwen. Javanen kennen bovendien het “gotorojong”systeem (hoop dat ik het goed schrijf) waarbij in een gemeenschap men elkaar helpt op afspraak. Een ieder helpt bij het huis van de ander.

  Vergeten jullie die podium uitspraken maar. Ik zei al eerder: zomaar wat roepen en beleidsmatig iets uitvoeren is niet hetzelfde.


  Maak melding

 9. Dit is by the way een project dat onder het Front is gestart. Het grootste probleem was, dat de mensen toen geen lap grond kregen en dus ook geen onderpand hadden.


  Maak melding

 10. Deze projecten moeten,en nogmaals moeten door Staats Olie door samenwerking met de overheid gefinancierd worden.
  Staats olie is van ieder Surinamer.
  Honderden miljoenen worden gestopt in onderzoeken.
  Ik zou die honderden miljoenen in het welzijn van de
  Surinamers stoppen,niet dat ik zeg dat de regering het niet goed doe.
  Weet je wat het met je doet als je moet aanzien
  hoe velen in SU moeten leven,stroggellen.
  Su hoeft helemaal geen 40 Miljoen dollar van die Chinezen te lenen
  SU heeft dat geld zelf,en waarom lenen.
  Dit kost dan de Surinamers.
  De regering moet SurNedders aantrekken om te helpen SU groot te maken,we hebben de kennis.
  Ik heb de oplossing om de Surinamers uit de Schande
  te halen,wat wonen betreft.
  Ik zou best wel de President van Su willen worden hoor,
  Nadat DHR.DDB zijn termijnen heeft waargemaakt.
  en dan gaan ze pas zien wat SU wordt,men zou jaloers worden op de Surinamers.
  Ik zou de armoede in SU uitbannen,en geen praatjes.
  Te beginnen bij de arme man,want daar wordt in de wereld nooit aangedacht.
  Die moeten op de eerste plaats komen.


  Maak melding

 11. Wie zei dat elke SU’s recht hebben op een stukje land ook alweer??!! Ik ben die naam van die Huichelaar/pocher vergeten!!

  Als een ieder dat stukje had, konden zij iets makkelijker de lening krijgen onder bepaalde voorwaarden.

  Deze regering laat dit soort mensen enkel in de dromen. Er staat een Tajmahal voor hen elders!! Hopelijk niet in de volgende leven!

  In mijn ogen kan bijna elke SU’s(mannen)timmeren en een huis bouwen!! De onhandigen krijgen zo hulp van vrienden/fam. en kennissen, maar geld en grond moet er zijn voor de benodigdheden!!!


  Maak melding

 12. @ zonnet5 wat ik jou mee wil geven is de volgende: Hoe je keert of wendt, je moet er altijd bij moeten zijn!!!!

  Don’t trust them!! wie dan het ook mag zijn!! en als je het doet, doe het is SU zelf! Zet alles op papier, al je afspraken. Want zij kunnen heel goed met je lachen, maar als op aan komt, ben jij de ….. vul het zelf in!!

  Als je het werk verdeelt heb, loop achter hen aan!! en voordat je weet, gaan zij met jou spullen er vandoor!! te veel laten kopen en vermorzen nummer 1, gemakzucht nr 1 en veel eisen ook!!

  Ik zeg 1 ding!!! wees bij en houdt iedereen strikt in de gaten!! Zij kunnen praten hoor!! Geen minuut ogen dicht doen tijdens de werken!! Als weg gaan gelijk controleren!!


  Maak melding

 13. @ zonnet5 dat zeg ik door eigen ervaring!!!! Door de vertrouwen ben ik bestolen en belazerd met materialen en verf, spijkers etc! Maar gelukkig had ik alles op papier gezet!!

  Ik heb wel hulp/baat bij gehad van de politie, dank zei de overeekomst en contracten!!


  Maak melding

 14. misschien podium taal maar er komen er huizen en dat is belangrijk …front was meer bla bla bla ..deze regering verzet bergen en dat telt het volk waardeert dat en het is tezien ook .


  Maak melding

 15. Hoe is het in vredes naam denkbaar dat geschonken grond voldoende onderpand is voor een hypotheek. Als er grond voor niets uitgedeeld wordt, heeft het geen waarde.

  Waarom zijn er zoveel verkavelingsprojecten maar marginaal bebouwd. Omdat de grond nu gratis is of lijkt te zijn. In Suriname is veel te veel bouwgrond en men is verslaafd aan meer en gratis percelen.

  Als men al geen geld heeft om grond te kopen hoe moet men dan in staat zijn om een hypotheek af te lossen. Ook met 5% rente zal dat een heel probleem zijn. Een huisje van 60 m2 (niet groot) kost cheep/cheep om en nabij srd 80.000 dat betekend per jaar SRD 4.000 rente en srd 3.000 aflossing. Wie kan dat betalen.

  De andere oplossing is veel zelf doen (met familie en vrienden). Het spaart alleen de arbeid uit en men krijgt het later terug in de vorm van doe het zelf kwaliteit. Het geen niet wil zeggen dat aannemers het eigenlijk beter zullen doen. Echter met wat toezicht en scherpe tong en weigeren te betalen voor slecht werk kan men een eind komen.

  Succes toe gewenst. Steek met elkaar de handen uit de mouwen en wordt succesvol


  Maak melding

 16. pero laten wij hopen dat er genoeg huizen komen, maar tot nog toe heeft het front vele en vele malen meer huizen gerealiseerd, middels soepele leningen.Als deze regering er een potje van maakt, dan zal het volk afrekenen met ze in 2015. Hiermee zal zelfs Bouta met mij eens zijn.Dus aan de regering zeg ik “doen jongens” want het volk rekent op u.Als ze geen grote kavels kunnen geven, waarom maken ze geen kavels van honderd vierkante meters. Men heeft dagelijks de mond vol van corruptie die overal hoogtij viert, maar hoe moet een eerlijke ambtenaar een kavel van 10.000 euro kopen, dan moet hij nog bouwen.


  Maak melding

 17. @Peroooo, zonder Nieuw Front zat Suriname nog steeds diep in de schulden, onthoud dit goed. Jouw Paarse leider pronkt met andermans veren Pero. Volgens kredietrating bureaus als Standard & Poor, Fitch en Moody’s is Suriname kredietwaardig en kan het op de financiële markten leningen afsluiten tegen gunstige voorwaarden. Tot nu toe heeft Bouterse geen ene moer nog laten zien. Geen huizen, wegen en bruggen tot nu toe. De man is zo wanhopig dat hij kwalitatief slechte gaat laten bouwen door die chinezen. Trieste zaak..


  Maak melding

 18. Als alle Surinamers die domeingronden bezitten, domeingrondbelasting zouden betalen, zou dat heel veel geld opleveren om huizen te bouwen voor de aller armste Surinamers. Het is nu de hoogste tijd dat zo’n wet wordt gemaakt. Hierdoor kunnen de personen die domeingronden (die van iedereen zijn)ook weer een stukje kapitaal van het land teruggeven aan de staat/armen en kunnen zowel de groot domeingrondbezitters als de armen beiden hierdoor op een veel betere manier aan hun rechten komen en plichten of verantwoordelijkheden naar hun medemens toe komen. Hierdoor ontstaat een goede mogelijkheid om de grote vraag naar huizen voor de armen te verminderen in Suriname.

  De domeingronden worden toch verkocht voor zij die kavels kunnen kopen, dus deze leveren ook hierin hun bijdrage dat het geld bij de staat komt en de armen ook aan grond en een huis komen.


  Maak melding

 19. elke lantie mang/vrouw heeft meerdere partners zo wel de man als de vrouw..

  ze hebben top salarissen verdienen meer dan vijf tot wel tachtig duizend srd per maand maar kunnen toch niet uitkomen..

  hoe kunnen ze dan bij de bank aankloppen voor een lening..

  de meeste lantie wrokomang/vrouw woont in een krot heeft een goed loon,maar kan niks meedoen..

  het grootste probleem met die soort genoten van baas is,dat zij niet weten om te gaan met het product ,,geld ,,

  dat is het verschil met een javaan,hindoestaan,chinees,die kunnen wel omgaan met money en dus komen zij wel vóóruit..

  dat is dat ding in su..

  kijk maar naar de vrouw van baas die mevrouw is z,g,n, de first lady van het land,,maar ziet er uit als een baka wojo oema met alle respect voor die mevrouw achter de markt onverzorgd geen uitstraling..

  die kan niet helpen dat zij armoede lijdt,maar vecht wel voor een bestaan en hosselt dagelijks voor de kost..


  Maak melding

 20. Zelfbouw en die china (woningen 5000) begint een gat te dichten van die 18000 beloofde woningen!

  Dus ik stem NDP
  Omdat ik bewust kies voor Suriname!
  Ik stem NDP omdat wat beloofd is moet komen,hetzij in een termijn ,hetzij in twee regeertermijnen ,maar beloofd is beloofd!!NDP

  Beloofd is beloofd,
  Stem NDP!
  De Nationale Democratisch Partij is ook voor jouw!

  Stem Paars!!!!!!!!Stem NDP!


  Maak melding

 21. Jacobus
  Op de podia zei bout niet dat de kiezers zelf voor de woningen zouden betalen.Steeds werd de suggestie gewekt dat zij de woningen voor so so zouden krijgen.Uit eindelijk zijn het mensen die niets[geld en inkomen maar wel veel kinderen zonder vader] hebben,hebben geoccupeerd en gekraakt en wonen in Koela en Mi Abrie.Misiekaba,waar is je mond nu?Binnen zes[6]maanden zouden deze mensen een eigen huis bewonen na de verkiezing.Bouva,waar zijn jouw tanden nu?Want in die gekraakte panden wonen ook jongeren die tot iets opgeleid moesten worden.

  Cobie.

  weet5n je wel waar over je praat. als iemand bij de bank jou naam doel bewust welhaald van de lijst kom je dan niet in aanmerking voor die woning nee. gelukkig heeft de spsb deze twee gasten van de afdeling gehaald die hun mensen in dede plaats van anderen plaatsten op de lijst. het is een mati van me over komen. eind juli had hij de sleutels van zijn woning te hanna’slust moeten krijgen. ene mevrouw heeft bewust zijn gegevens niet ingevoerd in de computer. ze heeft iemand die zij kent in de plaats gezet. dat keur je zeker goed???? als ik kan betalen waarom mag ik dan niet in aanmerking komen voor een woning????


  Maak melding

 22. Hetgeen beloofd is kan niet worden verwezenlijkt. De NDP achterban is beloofd dat de huizen gratis zouden zijn. De achtergestelden, het grootste deel van de NDP achterban is nu erg teleurgesteld in Die Die Bri


  Maak melding

 23. De Regering doet zijn best en mensen moeten niet ondankbaar zijn.
  Als de ene mogelijkheid niet lukt dan zijn er ook meerdere mogelijkheden gecreerd.


  Maak melding

 24. die leeg hoofden hier op wkn forum zullen altijd positieve n en vaak ook nog feiten met minnitjes beoordelen maar gud je kunt ze niet kwalijk nemen. wat je niet hebt kun je niet geven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.