Surinaamse topatlete Vriesde leidt atletiekbond

14

PARAMARIBO, 2 aug – De ‘Surinaamse hinde’ Letitia Vriesde is gekozen tot voorzitter van de Surinaamse Atletiekbond, SAB. Voor de vrouw die ooit zilver won op de wereldkampioenschappen wordt een oeroude wens vervuld. Haar voorzitterschap moet het begin aankondigen van betere tijden voor een door na-ijver kwakkelende sport.

De verkiezingen voor een nieuw SAB-bestuur stonden onder toezicht van de rechter. Het was het sluitstuk van een schaamteloze machtstrijd. De gevolgen reikten tot ver buiten en troffen zelfs de afvaardiging van atleten naar het buitenland. De lidverenigingen lijken nu voor toewijding te gaan met Vriesde aan het roer. Een eerdere poging van de superatlete leidde tot afwijzing. Letitia Vriesde won een zilveren medaille op de wereldkampioenschappen (achthonderd meter) van 1995 in Göteborg.

Zij werd daarmee de eerste Zuid-Amerikaanse atlete die ooit een medaille won op een wereldkampioenschap. Ook in 1995 won ze brons tijdens de wereldindoorkampioenschappen. Het werd eveneens een bronzen medaille tijdens de wereldkampioenschappen van 2001 in Edmonton. Tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen van 2003 behaalde Letitia eindelijk goud. De medaille moest ze teruggeven. Ze werd gediskwalificeerd, nadat bij de dopingtest teveel cafeïne in haar bloed was gevonden.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Ik hoop dat Laetitia de Atletiekbond weer op het goede spoor kan zetten. Ze is in ieder geval een deskundige op het gebied van atletiek. Dat kun je van de overige (ex-)bestuursleden niet zeggen. Roddel en achterklap, machtsstrijd, corruptie, slecht selectiebeleid, noem maar op. Ik hoop dat onder haar bezielende leiding van de bond er een nieuwe groep atleten doorbreekt, die Suriname WEL op de kaart zetten. Dat is bij de anderen niet gelukt. En mijn caffeine-gehalte is ook te hoog….


  Maak melding

 2. Net zoals Seedorf het Surinaams voetbal wilde pushen maar werd tegengewerkt door Gyskus, net zo terrecht is het dat deze Surinaamse atleet aller tijden de ruimte krijgt om haar ding te doen ten faveur van de natie.


  Maak melding

 3. Mw Vriesde baja, suczeven toegewenst, het allerbeste,
  en wellicht stijgen we tot grote hoogte op de volgende
  OL spelen, jaaa wie weet en dan gaan voor die gouden plak.


  Maak melding

 4. Nieuw SAB-bestuur van harte gefeliciteerd met zo een topper die de leiding heeft overgenomen.
  De leden ook van harte en in het bijzonder Raymond Gilson.
  Haar voorzitterschap moet het begin aankondigen van betere tijden voor een door na-ijver kwakkelende sport.

  Heel veel Succes.


  Maak melding

 5. Eindelijk iemand met verstand en ervaring die de bond leidt. Als ze ook nog een paar integere harde werkers als bestuurslid om zich heen kan verzamelen, kan het wat worden. En idd. Gilson is een stille harde werker, maar laat hij ls trainer aanblijven. Letitia heeft een goede financiele man nodig en wat anderen met organisatorische talenten. Laat men beginnen met een bondsgebouw. Waar zijn de tijden van Orlanda lynch. Grote loopster in haar tijd. Als ze gesteund was toen, hadden wij ook onze Merlyn Ottey.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.