Registratie Surinaamse werklozen thuis

40

PARAMARIBO, 1 aug – Werklozen hoeven binnenkort niet meer de deur uit om zich te laten registreren voor een baan. Volgens de Times of Suriname komt de dienst Arbeidsmiddeling zelf op bezoek. Deze tak van het ministerie van Arbeid Technologische Ontwikkeling & Milieu, ATM, heeft niet al beste ervaringen opgedaan.

Het oude systeem van werklozen oproepen via krantenadvertenties, werkt niet. Daarom gaat Arbeidsbemiddeling nu de ‘kansarme’ wijken in. Dit gebeurt doelbewust. “Het stimuleren van werkgelegenheid is één van de punten opgenomen in het ontwikkelingsplan van de regering en in dat kader is het de verantwoordelijkheid van het ministerie om sterk te bemiddelen”, zegt Steven Relyveld, topfunctionaris op ATM. De oude methode sluit niet aan.

Het bemiddelen bij het zoeken naar een baan loopt vast op één eigenaardigheid. Volgens Relyveld lezen jongeren de krant zelden of nooit. Advertenties vallen al helemaal buiten hun gezichtsveld. Het ministerie neemt daarom een meer proactieve houding aan. Overigens zullen op den duur ook andere dan de kansarmen worden opgezocht. De regeristratie moet al in de komende schoolvakantie van start gaan.

Bekijk ook:


40 REACTIES

 1. Wat een luxe baya. Waar is de tijd gebleven dat we moesten “hosselen”om een werk te krijgen?????
  En ja, mijne dames en heren: komen jullie werklozen tegen, schrijf ze dan gelijk in voor het militaire leger. We gaan toch weer de dienstplicht invoeren, dus werkloosheid bestaat straks helemaal niet meer.


  Maak melding

 2. Prachtig.
  Werklozen gaan elkaar controleren of ze echt wel werkloos zijn. Ze gaan dus gezellig bij elkaar een sopi te drinken.
  Volgende stap: Ambtenaren elkaar laten controleren.


  Maak melding

 3. Goedemorgen Mevrouw, ik ben van het Arbeidsburo Suri

  ,,dag meneer,..nou en??

  Ik ben op zoek naar pasew!!

  ,,oh jee,..wat O wat heeft die vuile zoon van mij weer uitgevreten???

  Nee nee mevrouw, wij zij hier juist om hem op weg te helpen naar een GOUDEN TOEKOMST!!

  ,,Oh mij god,..eindelijk eindelijk snik snik..

  Mevrouw, AUB, niet huilen,..kunt U mij vertellen waar hij is??

  ,,Wel, ik ga je zegge noh,..de laatste keer dat ik hem zag was hij in Hotel Santo,..zijn thuis basis 🙂 🙂


  Maak melding

 4. mooie zaak hor…
  ik hoop alleen dat de dienst Arbeidsmiddeling genoeg pennen heeft die schryven want het gaat behoorlijk wat inkt kosten.

  Over luxe gesproken…


  Maak melding

 5. kunnen ze in Suriname het zoeken naar werk niet koppelen aan een ww-uitkering??
  Jij geen aktie ondernemen, wij ook niet!!
  Jij lui op je knikker, dan ook geen uitkering!

  Moet je zien hoe snel ze voor het loket staan om zich te laten registreren.
  En ook laten aantonen dat ze actief aan het zoeken zijn naar werk, door het overleggen van geschreven soll.brieven


  Maak melding

 6. dat is een heel goed plan van de regeering,beter kan het niet,praat met de familie leden hun vrouw en
  kinderen,help ze aan werk,dat zal ze zeker goed doen
  maar wie niets wil doen,zal pinaren


  Maak melding

 7. In Suriname kom je overal borden tegen met “arbeiders gevraagd”. Arbeidsbemiddeling moet deze borden opzoeken en ze dan om 6 uur s’avonds op de tv zetten. Ongeveer 10 % van de Surinaamse bevolking bestaat uit illegalen die wel werk kunnen vinden zonder arbeidsmarkt bemiddeling.


  Maak melding

 8. In plaats van ambtenaren in dienst te nemen of wat teveel daar rondloopt kan het geld gebruikt worden om de middenstand te ondersteunen die dan werkplatsen zouden kunnen scheppen.Julliemoeten geld investeren in de bevolking en stimuleren om te produceren dat is in het belang van sur.De bevolking van sur. is arm wij willen dit niet inzien omdat wij ons groot voor doen en de leiders die wij hebben schurken zijn.Het kleine beetje geld dat sur.nu verdient mag niet verkeerd besteed worden.Telesur moet weg van de staat het moet verkocht worden, want de gelden mogen niet op deze manier opgaan.Honderden miljoenen $ dollars is verkeerd besteed en ook op gemaakt.De kennis zit ook in buitenlandse handen.Voor de ontwikkeling van het land is het noodzakelijk dat telecommunicatie heel makelijk bereikbaar wordt voor de samenleving.De honderden miljoenen die in glas en anders besteed is zou in de staats kas gestort moeten worden voor de benefit van de bevolking.


  Maak melding

 9. Zo,wij gaan slapen en inmiddels verder dromen want dat heeft deze ministerie voor ons mogenlijk gemaakt!Wij komen alleen uit bed wanneer de mannen van deze ministerie bij ons op de deur kloppen met een job- offer.Wij hangen een grote bord met de woorden’DO NOT DISTURB’ voor ons deur en daaronder ‘SLAPEN EN DROMEN IN VOLLE GANG’.
  En dan komt het andere bordje;
  ‘Please,alleen op de deur kloppen als je een afgevaardigde bent van deze ministerie met een heel Goeie job-offer,
  Zo niet,laat mij maar verder slapen en dromen.

  Heerlijk niet, niemand hoeft zijn kop te gaan breken om een job te zoeken ,het job zal zelf naar ons toelopen.En wij gaan door met slapen …ZZZzzzzz….zzzzzzzzzzZZZZZZ….


  Maak melding

 10. Niet te geloven,wat deze..coke-gebruikers,allemaal niet bedenken,wat voor verschil zou het uitmaken,om zelf je in te laten schrijven of dat men bij je thuis komt.Wie ..o..wie is weer de bedenker van zulk,s onzin.Wat los je daarmee op.Gisteren zei die djawala-persad iets over de geschiedenis,en dan kwam die hok weer met wat onzin.Ja,dit krijg je als je de held uithangt,van wij kunnen alles,wij doen alles zelf,wij zoeken connectie,s met zuid-amerikaanse landen…enz….europa daar moeten we niets van hebben.Als jezelf miljoenen ergens op de bank in het buitenland hebt,dan ga zulk,s onzin kraaien,en dat arme surinaamse volk dat blijft maar in al die onzin geloven.de landen waar naar suriname toenadering zoekt zijn zelf landen die in de shit zitten.In het land van meneer chavez,kun je een politie man betalen om iemand om zeep te helpen,eveneens in brazilie,wat moet je daar dan zoeken.Al die zware criminelen,uit de omringende landen,zien suriname als het paradijs.


  Maak melding

 11. @vleermuis: weet je het nog niet je schijt zelf in je gezicht….ik zou anderom gaan hangen…met jou commentaar
  het is nooit goed..alsof nl zo goed is .nog een paar maanden is het afgelopen met europa.(eurobom)komt er aan..time will tell mie boy.
  i love su.woon en werk……


  Maak melding

 12. Huis aan huis in deze tijden van internet. Typisch op zn surinaams weer. Blijkbaar zitten de mensen die zo graag willen werken dus lekker thuis op hun luie reet en weten niet dat er personeelsadvertenties in de kranten staan. Ik durf te wedden dat Arbeidsbemiddeling niet eens een website nog heeft. werk.sr of wroko.sr. Een idee?


  Maak melding

 13. De functionaris legt de lauwe reacties verkeerd uit.Als er geen personen komen opdagen om als werkloos ingeschreven te worden,dan zijn er geen werklozen.
  Ook min.Hildenberg zei het in zijn dagen dat Sur.geen begrotings tekort kent.Omdat de regering zelden in slaagt
  de ge-alloceerde gelden te gebruiken door onder realisatie.

  Cobie.


  Maak melding

 14. Men zou zich eerst moeten afvragen of deze werklozen überhaupt wel willen werken, als ze niet eens de moeite nemen om zich als zodanig te laten registreren.
  Wat is de volgende stap van het proactieve ministerie? Dat men het werk thuis bij deze mensen brengt? Dan hoeven ze helemaal de deur niet meer uit.


  Maak melding

 15. Hier schuilt een adder onder het gras. Ik denk ook dat het te maken heeft met de in te voeren dienstplicht. Ze komn je huis in, willen weten hoeveel jongemannen in huis zijn en straks zonder pardon worden ze in het nationaal leger opgenomen. Jongens, ga gauw gauw een werk zoeken of vlucht uit het land of schuil onder je bed…………………..


  Maak melding

 16. Koelie schrijft hierboven er schuilt een adder onder het gras, nou, een boeng bigi wang, adder no, wang anaconda aw jokko deng, niemand gelooft toch die onzin in dit artikel, ja baja er moet nieuws zijn, dus dan krijg je van deze shit zooi.


  Maak melding

 17. Van werkzoekenden mag je wel een pro actieve houden verwachten, Ik vind het daarom onjuist dat medewerkers van de dienst die luiaards thuis gaat opzoeken. Richt veel beter een centrum in om ze op een behoorlijke manier te ontvangen. We kennen allemaal die situaties in die volkswijken, waar meerdere gezinnen en meerdere generaties in één huis wonen. Ze hebben over het algemeen weinig privacy en dan gaat zo’n ambtenaar de rust verstoren. Ik kan je nu reeds voorspellen: Ze worden niet ontvangen.


  Maak melding

 18. De reden waarom die luilakken thuis worden bezocht is volgens Relyveld gelegen in het feit dat jonger de kant niet lezen. Ik denk dat Relyveld heel lang niet buiten is geweest, om te weten dat de wereld is veranderd. De kranten worden inderdaad weinig gelezen maar er zijn nieuwe media bijgekomen, waar jonger intensief gebruik van maken. Heeft hij van het begrip social media gehoord, ik denk het niet. Werk veel beter aan een gedragsverandering dan ze in de watten te leggen, door ze thuis op te zoeken. En als je het zelf niet weet Relyveld, haal dan deskundigen erbij.


  Maak melding

 19. Dat was in mijn gedachten en ook een wens en het gaat in vervulling.
  Een compliment aan de Regering.
  Zo worden alle werklozen snel geholpen aan een baan.
  Een echte Regering die de wensen van de burgers in vervulling brengt.
  De grootste plicht(Dharma) van een mens(mannen voorkeur) is om te werken en geld te verdienen.
  Een man moet zijn vrouw en kinderen verzorgen en niet het omgekeerde dat een vrouw moet werken om haar man en kinderen te verzorgen.
  Bedankt Regering.


  Maak melding

 20. @pasew: Het zijn de (7 even landsdienaren) afd. Jehova
  met de ‘Wachttoren’ in de hand, die de luie werklozen thuis een bezoekje zullen brengen.

  Dit project is ingegeven door onze Bischop Steve Meye Wonder.
  Op Hoop van Zegen zullen velen zich laten registreren.

  Er zijn ook heel wat ‘WERKLOZEN’ op het forum te traceren.

  Het ministerie neemt daarom een meer proactieve houding aan.
  Als deze (7 even landsdienaren) vanaf 06:45 uur v.m. zich in het gelid opstellen voor het VCB, dan hebben ze reeds 30% van die luie werklozen geregistreerd.

  Zijn ‘Hosselaars’ ook werklozen?


  Maak melding

 21. een heel goed initiatief van deze slimme regering.
  knap hoor! Mijn complimenten aan de regering Bouterse.
  Dit is opbouwend. In Nederland komen ze ook mensen bezoeken, maar dan om de kijken of je wel echt alleen woont. Erg venederend is dat en een inbreuk in je privacy. Nee, geef mij dan maar Bouterse, die doet het steeds en steeds beter. Bravo , Bouterse!


  Maak melding

 22. Men ( huidige domme regering) wil zogenaamd weten hoeveel werkzoekenden/ werklozen er zijn om aan deze groep ( die de meerderheid vertegenwoordigd ) weer eens gebakken lucht verkopen en gouden bergen beloven om straks de verkiezingen mee in te gaan …….


  Maak melding

 23. Surinamers in suriname(voor een groot deel) willen het liefst niet werken ! Waarom moeten zij zich laten registreren ? Ze zijn altijd moe.Wel kunnen zij hun handje op houden……zo van…..djieng wang granie no…weet je wel.

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 24. @Lalbahdoer
  Willen Surinamers in NEd wel werken dan????? In NEd krijgen ze voor het niets doen een uitkering, dus de motivatie om te werken is er niet. Ik snap niet wat voor Surinamers in Suriname de drive is om neit te werken???? Ra ra ra.

  @Rajkomear Rajaram
  Jongoe, heb je geen andere wensen meer????? Begeert je hartje geen mooiere dingen?
  😉

  Overigens, met welk geld moeten de werklozen elke dag de krant kopen om te lezen? Kunnen deze werklozen lezen dang???? Hoeveel werklozen hebben een computer thuis of kunne het betalen om naar een chat-house te gaan???????

  Maar nogmaals, een adder, of een anakonda of een kra-ra-snekie, IETS KLOPT HIER NIET. Waarom al de moeite doen, terwijl er anderen werkloos gemaakt worden door ge-reshuffel?????
  No, mie no de gerust over a actie disie, echt niet.


  Maak melding

 25. Het is erg eenvoudig gewoon een oproep via de media voor een centale registratie ipv het gezeur de hele dag “u hoeft niet van me te houden”. Overigens wat zal de salariering zijn want in de top van de regering zijn er heel wat drop outs die nu bommen geld verdienen


  Maak melding

 26. Donderdag 2 augustus 2012 om 10:06 uur, door Koosje

  Koosje; jij kent de huidige Nederlandse situatie op de arbeidsmarkt en in de sociale sector niet. Dus je kunt niet goed er over mee praten.
  Hier mee wil ik niet zeggen, dat er in NL. geen Surie`s zijn, die niet willen werken. Uit mijn direkte omgeving ken ik ze niet. Wat wij allemaal weten: Surie`s houden van EASY MONEY. Waar of niet Koosje ????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 27. als er toch over het helpen van kans armen betreft,,,dan zou ik eerst hun leef voorziening veranderen.m.a.w.hun huisen herbouwen,hun een eenmalig financieel vergoeding geven en tegelijkertijd werk mogelijkheid met goede loon overeenkomsten,verplichte opleiding voor zich zelf en maatschappelijk vooruitgang,opleidingen gebasseerd op eigen ondekkingen/uitvinding dat op een zo natuurlijk manier funcsioneerd(moet de natuur niet schaden),in sommige gevallen is het nodig om een opleiding te volgen of werk aan te nemen dat verplicht zal moeten worden voor hen die geen initiatif willen nemen om iets van hun leven in hun land te maken.er hoef geen werkloosheid in het land te zijn als de juiste stappen ondernomen word..het oplossen van werkloosheid in su licht in su en nergens anders,wij moeten dat als eenheid oplossen omdat niemand anders(andere landen)het niet voor ons gaat doen,,,en het enige adder dat ik hier in zie,is die ader van die kolonialistiche werk wijze naar die kans arme toe,en niet te spreken over denkwijze..bergijp dit goed,,het is in opzich een goed plan,,maar de uitvoering van die plan, nou dat zit mij dwaars..,dit zal mischien niet in de smaak vallen,,maar ik schrijf het toch!!Daarom had ik het over een sociaal orde..en over dienstplicht gesproken,,als wij zulke mensen niet hebben die het oost,west,zuid,noord grens van su niet bewaken en controlle daar over houden dan zou het in su een groote gaos worden,,het is ons plicht om over elkaar te waken,wie gaat het anders voor ons doen,,de tijd heeft al uitgewezen dat een ander het nooit voor ons gedaan heeft of ooit zal doen…


  Maak melding

 28. Ik heb het ‘donkerbruin’ vermoeden dat ze deze werklozen persoonlijk gaan benaderen om lid te worden van een of andere volksmilitie toestand.
  Als je geen cent te makken hebt en je krijgt geld, om je buren, vrienden en familie te beloeren, is de keuze snel gemaakt.

  wat een gedoe!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.