Goudzoekerspasje plaveit weg naar ordening

25

PARAMARIBO, 1 aug – Met de verstrekking van pasjes voor goudzoekers wordt de ordening van het binnenland definitief ingezet. Dit zegt voorzitter Gerold Dompig van de commissie Ordening Goudsector. De distributie van de pasjes, waarvoor betaald moet worden, gaat binnenkort van start. Er zijn nog wat ‘technische’ mankementen te overkomen.

Als die eenmaal achter de rug zijn, kan het echte werk beginnen. De goudzoekers van Snesie Kondré komen het eerst in aanmerking. De keus voor dit goudzoekerskamp is bewust gemaakt. “Snesie Kondré is de plek waar we zijn begonnen. Het doet me goed te zeggen dat we nu een betere relatie hebben met die jongens”, zegt Dompig tegenover ATV. Die ‘jongens’ stonden pakweg een jaar geleden nog behoorlijk vijandig tegenover de hele ordening.

De chaotische toestanden van toen lijken definitief voorbij. Zeker in dat opzicht geldt Snesie Kondré als symbool voor de ordening. Volgens Dompig moet die uiteindelijk naar alle kanten voordelig uitpakken. De overheid krijgt haar deel uit de productie. Aan de andere kant is er de zo begeerde ‘duurzame ontwikkeling.’ Voor de commissie is die ontwikkeling niets anders dan “economische en sociale vooruitgang.”

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Als je het land bewerkt door bv Mais te planten, dan kan je keer op keer PLANTEN & OOGSTEN!!

  Wat hier gebeurd, is land en rivieren plaveien naar VERDOEMENIS!!


  Maak melding

 2. Wie gaat deze “ULTRA” Moderne pasjes controleren midden in het binnenland.

  Schijnordening en schijnoplossing die door iedereen omzeilt zal worden.

  Het enige voordeel zal zijn dat er iemand ergens aan wat standaard pasjes veel geld gaat verdienen.


  Maak melding

 3. Prima als het werkt. Echter, ik denk dat de rovers door deze ordening echt niet weg zullen gaan. Dus deze “jongens”werken nu mee, betalen voor hun kaart, terwijl foe-foe-roe mangs zullen blijven “aanvallen”.
  PS. Wonen er zoveel Chinezen daar dat de plek is genoemd naar hen “Snesie Kondré”?????
  😉


  Maak melding

 4. wat een bullshit;;waarom veziekt men de natuur van su,,goud,diamand,en andere gronstoffen is van het land waar wij op leven,als wij het voor handels betrekking gebruiken zal het na een aantal jaren negatieve gevolgen voor ons hebben,,dus zeg ik ;;stop met boringen en opgravingen,,,,na jeje fu na kondre ago mandi,..moeten er nog meer natuur rampen in su plaats vinden?


  Maak melding

 5. Ik heb geen pasje nodig om goud te zoeken achter mijn dorp.Geen enkele ordeningscomissie kan mij daartoe verplichten..
  Ik valt onder de Granmang, en alleen hij kan mij pasjes opdragen..
  Een pasje is alleen nodig als ik naar Paramaribo ga……..


  Maak melding

 6. Ik ben wel eens verdwaalt / verzeild geraakt in zo’n illegaal goudzoekerskamp…

  Verkeerde afslag bij de verkeerde boom, zeg maar 🙂

  Boven-Suriname gebied, rondom het stuwmeer… Eerst kwam er een tandenloze Braziliaan in een motor met enorme zijwielen op me af. Hij vroeg vriendelijk lachend in het Spaans wat ik kwam doen…

  Niets natuurlijk, ik was verdwaald en zocht de weg terug naar mijn basiskamp.

  Daarna reed hij verder, een spoor van modder achterlatend… niet veel later zag ik iemand anders in het halfdonker patrouilleren. Om niet al te verdacht over te komen, maakte ik wat harde geluiden en riep ik Oe deh nooooooooooo!

  PANG! Meteen werd er een schot gelost!

  GRAAAAAAGH!!!!!!!!! Er kwam direct een afgetrainde hond, recht op me af rennen… het beest stopte 50 cm voor mijn benen en bleef grommen en zijn tanden laten zien.

  Vlak daarna kwamen er uit alle bosjes om mij heen mensen naar voren… Creolen, Brazilianen, Chinezen, etc…

  Wie ik was, wat ik kwam doen, enz… in de verte hoorde ik vrouwenstemmen kirren, ik zag een paar provisorisch gebouwde huisjes, hoorde Salsa-muziek…

  Niemand vertrouwde wie ik was en mij werd ernstig advies gegeven om te vertrekken… wat ik dan ook direct deed.

  Later vloog ik terug naar Par’bo – toen ik naar beneden keek, zag ik de kunstmatige meren, volgelopen met kwik – een blauwgroene gloed van ettelijke vele vierkante meters groot. Omgehakte bomen, omvergereden grond… het leek een slagveld.

  En dat voorkomen we met een pasje?

  Yes, we can!


  Maak melding

 7. @ sra:

  Ik ben het weer met je eens. We kunnen liever dingen doen die je kan blijven doen. Dit houdt over een paar jaar op en wat dan? Ook vind ik dat de gevolgen voor de natuur vaak van te voren niet te overzien zijn. Zand zeven, ok. Maar als je harde bodem structureel gaat vernietigen is dat een ander verhaal.

  Maar nu snap ik je eerdere reactie op mij niet (helemaal).


  Maak melding

 8. @ pasop: is niet waar. Zodra je mijnboauwactiviteiten gaat uitoefenen heb je een vergunning nodig. Zelfs op je erf in Paramaribo, maar ook in het binnenland. de bodemschatten zijn van de staat Suriname, niet van de granman.


  Maak melding

 9. Ik hoop dat het hi-tech pasjes zijn.De houder of bezitter van de pas moet via een satelliet navigatie systeem of via gsm masten te traceren zijn.


  Maak melding

 10. @Pasop, het binnenland is niet van de binnenlandbewoners en vooral de grondstoffen niet, dus je hebt ongelijk.

  =De vraag is hoeveel pasjes meneer Brunswijk zal krijgen voor zijn goud bedrijf.


  Maak melding

 11. Woensdag 1 augustus 2012 om 10:27 uur, door JoJo
  Leef jij soms nog in de middeleeuwen of zo, want je opmerking slaat nergens op.
  Je kan met de chip op de kaart alle benodigde info opvragen en bv zelfs een foto op de scanner tevoorschijn toveren met bijbehorende vingerafdruk.

  Woensdag 1 augustus 2012 om 13:38 uur, door RobG
  IK had daar nog niet aan gedacht maar vind het een hele goede en slimme aanvulling.
  Ik neem aan dat het mobile scanners zijn die door vliegende brigades gebruikt zullen worden bij regelmatige maar vooral onaangekondigde controles.
  Als de controles niet regulier gebeuren zal het hele ordeningssysteem niet werken.
  Ik heb begrepen dat door de chip die in de pas is opgeslagen dat er verschillende info opgevraagd kan worden.
  Misschien zou het een idee zijn die informatie(deels)ook op je ID kaart op te nemen of die juist uit te breiden.


  Maak melding

 12. Symbool van de goudsector is snesie kondre’

  Commissie ordening goudsector zorgt voor een betere relatie,Betere belastingen,betere vurigere ontwikkeling van Suriname op het sociaal-economisch gebied!!!!!!

  Snesie KONDRE”is het voorbeeld van hoe het wel moet!
  China town op weg naar Brazilie is ook een model om gezinsuitbreiding aan te pakken(One child policy)
  On your way to Brazil ,you make a moderate stop in China town in the midle of the jungle!
  In ruil daarvoor(China town) trek je Tigri en de economische voordelen weer in Staatsboezem!!!

  Mooi Plan toch!
  With one hand you give,with the other you take!


  Maak melding

 13. Wie kan me helpen aan zo´n pasje, lijkt me strak, en dan op 16 april, na 16 april, is nog ver weg, maar er komt wat nieuws over uit de republiek op allerlei gebied, olie goud werkloosheid, mensenrechten systeem, de fiscus die voor goud gaat, hot hot hot….


  Maak melding

 14. Forummers, Odi odi.

  (@midete & Ira): Weten jullie wat (@pasew) bedoeld met
  Pasop mi boi,… jij hebt het tog niet over de KUMAKOISIE daar achter op het erf?

  Vertaal het even voor me: “Goud drijft op water”.
  Heel bekend in Su.

  Dan heb je echt geen Goudzoekerspasje nodig.
  (LOL).


  Maak melding

 15. Weer zo eeen paarse grap van de maand.
  Wie en hoe wil men dit gaan controleren,of is dit een poging van familie Bouterse en vrienden om hun greep te versteviging in de goudsector?
  Een ponton is al maanden bezig onze natuur te vernietigen en niemand in Suriname weet van die is.
  Surinamers zijn makkelijk om voor de gek te houden, een deel.


  Maak melding

 16. @ Roy C
  Omdat ik in deze tijd leef weet ik wat er voor komt kijken om dit soort systemen waterdicht te maken.
  Mijn tekst begin met WIE gaat controleren.

  Deze biometrische systemen bestaan bij de gratie van controle systemen die waterdicht zouden moeten zijn. Het waterdicht maken van de controle systemen lukt een beetje in ….. maar of het ten zuiden van Paranam of Moengo ook werkt is een heel grote vraag.

  Het gaat niet om de systemen en de technology het gaat om de mensen die het systeem inrichten, beheren en er meewerken. De mensen die dat goed kunnen zijn er niet in Suriname. Kijk maar hoe ingewikkeld ze doen over een beveiliging systeem voor Staatsolie waar men meet en regeltechniek omschrijft als beveiligingsystemen en waar men ABB (een van de grootsten ter wereld /Zwitserland &Zweden) als irrelevante aanbieder wegzet om voor Honeywell (aanzienlijk minder prominent) te kunnen kiezen.

  Het gaat om de mensen en de competenties. Suriname is te klein om te ingewikkelde systemen in huis te halen. Kijk naar IAM gold daar staat gewoon een heel stevige meneer voor de deur die niet te beïnvloeden is omdat hij een goede baan heeft en zijn controleur een nog betere baan heeft.
  Zodra in Suriname controle in systemen verborgen wordt neemt iedereen er een loopje mee. Iedereen probeert slimmer te zijn.


  Maak melding

 17. 1 1/2 jaar terug is dit plan ook al gelanceerd. Denken ze dat wij zo seniel zijn of zijn ze zelf zo seniel dat ze na 1 1/2 jaar alles vergeten zijn??

  Toe werd met veel lawaai verteld dat ze na een paar dagen al 1200 registraties hadden en alle 30.000 snel geregistreerd zouden worden. Vervolgens hoorden we niets meer.

  O ja. Inmiddels werken er zo’n 80.000 dus in 1 1/2 jaar komen er 1 1/2 maal zoveel goudzoekers bij. Prognose voor 2015 is dan 200.000 illegale goudzoekers.


  Maak melding

 18. #Pasop

  Goede posting. Jammer dat de meeste je boodschap niet begrijpen. Laat ik hem daarom verwoorden:

  “Wie goud gaat zoeken in het binnenland maakt zich niet druk om een pasje, vergunning of consessie. Als de Kapitein het goed vindt dan begin je gewoon want verder is er geen enkele controle.


  Maak melding

 19. @RobG

  Je doel is niet zo zeer om de bezitters van pasjes te traceren maar om de “niet-pashouders”te traceren. Dus je schiet het doel voorbij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.