Geweld in koloniaal Suriname oprakelen

93

PARAMARIBO, 31 jul – Gewelddadigheden gedurende de koloniale periode zouden onderzocht moeten worden. Dit stellen vooraanstaande nakomelingen van migranten. Het buitensporige geweld tegen slaven en contractarbeiders moet eens een keer te boek gesteld worden. Het is de enige manier om geschiedvervalsing tegen te gaan.

In Surinaamse geschiedenisboeken komt bijvoorbeeld nergens de opstand van Mariënburg uit 1902 voor. Het verzwijgen is in feite de voortzetting van een koloniale trend. Volgens ex-parlementsvoorzitter Indra Djwalapersad is het tijd voor verandering. De tijdens de opstand doodgeschoten contractarbeiders mogen niet vergeten worden. Dat geldt net zo goed voor alle slachtoffers van het koloniale geweld. Djwalapersad schreef zelf al een boekje over de opstand.

Volgens de politica ging het om helden die opkwamen tegen uitbuiting. Honderden contractarbeiders kwamen in juli 1902 in opstand. De eigenaren van de suikerrietplantage Mariënburg hadden kort tevoren de lonen verlaagd. Tijdens onlusten schoten politieagenten in het wilde weg op een menigte in. Djwalapersad vindt dat dit soort excessen niet vergeten mag worden. Het is in elk geval een misdaad om er niet over te reppen in de schoolboeken.


93 REACTIES

 1. Indra J is back baja en hoe, jere no sisa, sakka joe scafoe, en geef mij een grote brikkkk, met wat je hierboven uit je nek bralt. Schrijf je eigen boek met
  de opstand in Marienburg, wil je dan die gasten die toen gemoord hebben weer gaan opgraven en voor de rechter slepen, je hebt niets doen, oeng sranang mangs zeggen bij deze ie go ja ie go foeroe boeng foeroe.


  Maak melding

 2. jack russel mie mang schaam je schaam je …dit soort figuren als jou verdoezelen de geschiedenis .
  dus deze japie wil niet hebben dat dit soort misdaden aan het licht moet komen ..het zijn misdaden die nog front nog vorige regeringen aan het licht bracht ..holland heeft zulke wandaden bewust verzwegen …jij ben een van die redimusus jack russel …je zou je moeten schamen.

  ik ben het honderd procent eens om dit soort wandaden te onder zoeken…deze russel wil het hebben over de goede dingen die holland zogenaamd heeft gedaan …en het zijn deze redimusus als russel en koos die zeggen dat de surinamers dom zijn omdat wij deze regering de mandaat hebben gegeven om te regeren .

  kooss ,russel blijven jullie koloniaal denken ik neem jullie niet kwalijk hoor …blijven jullie in olland veel succes met de bezuinigingen en voetsel banken .


  Maak melding

 3. Mevrouw Djwalapersad, als u toch met uw ’tijdmachine’ loopt te klooien, stop dan eens op 8 december 1982. U kunt de verantwoordelijke voor de massaslachting, die op deze dag plaatsvond, dan terechtwijzen. De verantwoordelijken voor het drama op Marienburg in 1902 liggen allang onder de groene zoden.

  Verder heb ik een tip voor u. Misschien zou u een boek over corrupte vrouwelijke politici kunnen schrijven, om zo het surinaamse volk te tonen, dat zij geemancipeerd zijn en volledig de evenknie van de mannelijke ‘ratten’ uit het politieke bedrijf zijn.


  Maak melding

 4. goed zo pero deze gasten vieren alleen maar 5mei wat holland gedaan heeft wel ze niet horen ze lullen maar over dec/kijk maar naar sijrie deze redemususe zijn nederlander kont lekkers en alle landverraders


  Maak melding

 5. Wat mij enorm opvalt bij sommige mensen op dit forum
  is dat ze enorm verheugd opspringen wanneer Suriname negatief in het nieuws komt. Ze zijn niet beroerd om Suriname bij wijze van spreken zelfs nog een trap na te geven.

  Maar zodra de misdaden van Nederland aan de orde komen dan geven ze niet thuis. Dan zijn deze misdaden plotseling te lang geleden gebeurd en moeten wij die maar vergeten en moeten wij ons niet zo aanstellen en zo kleinzielig doen.
  De decembermoorden actueel houden is bijzonder belangrijk en we moeten dit gebeuren zeker ten alle tijde blijven aankaarten. Maar houdt dat in dat we de misdaden tegen de mensheid begaan door Nederland maar met de mantel der liefde moeten bedekken??
  Nederland heeft niet alleen in Suriname mensenrechten
  geschonden maar o.a. ook op Curacao en Indonesië.
  Deze misdaden tegen de mensheid zijn in geen enkele
  Nederlandse geschiedenis boeken terug te vinden.
  Er niemend maar dan ook niemand is ooit aangesproken
  laat staan veroordeeld voor deze massamoorden.
  Nederland, een land dat beweert de normen en waarden hoog te hebben en ten alle tijde de rechten van de mens te respecteren doet er alles aan om deze zwarte
  vlekken in de Nederlandse geschiedenis met een dikke laag zand te bedekken.
  Naar mijn mening moet Bouterse openkaart spelen mbt
  tot de decembermoorden maar dat geldt zeker ook
  voor Nederland mbt de massamoorden begaan in de wereld.
  Dan pas zal ik Nederland serieus kunnen nemen mbt hun strijd tegen mensenrechtenschendingen.


  Maak melding

 6. Deze olifanthol vult de ruimte met haar gelul. Nooit als DNA voorzitter 8/9 dec 1982 op de agenda geplaatst. Waarom …..likker. Op schaamteloze terreinen afgepakt en derden kado gemaakt.

  Deze dame zag wonderen in het verhogen van de presidentiele onkosten tot 500.000,00.

  Corruptiedrang 110%. En nota bene weer via VHP & Co.
  VHP gewoon wegstemmen. Meer volgt


  Maak melding

 7. De massamoorden en genocide die door jullie president is gepleegd kunnen jullie 30 jaren na dato niet onderzoeken dat willen jullie die van 1902 onderzoek.


  Maak melding

 8. Sharaida, ik ben het eens met je.

  Alle onrecht moet onderzocht, veroordeeld en /of berecht worden.

  Suriname moet alles goed documenteren, het moet in de geschiedenisboeken en de archieven komen, er moeten romans over geschreven worden en het moet verfilmd worden.

  Rechtvaardigheid kent geen voorbehoud.


  Maak melding

 9. @Sharaida

  Wat een onzin reactie! Misschien moet je nog verder in de geschiedenis terug om meer wandaden van Nederland op te sommen.

  Op 10 december 1948 pas, is bij de VN de Universele verklaring van de rechten van de mens aangenomen. Daarom heeft een Nederlandse rechter op aandrang van een Nederlandse advocate de staat Nederland aansprakelijk gesteld voor de excessen te Rawagede en deze gesommeerd de nabestaanden van de slachtoffers financieel te compenseren. Wij kijken met de ogen van vandaag naar een tijdperk, waar het recht van de sterkste gold.

  Maar dat geldt niet voor 8 december 1982, toen de Universele verklaring van de rechten van de mens al 34 jaar oud was. Dat geldt ook niet voor het tijdstip van de aanname van de gewijzigde amnestiewet door het parlement van Suriname, want toen was de bovengenoemde verklaring 63,5 jaar oud. In het besef van deze universele verklaring presteren de Surinamers het, om een pleger van misdaden tegen de menselijkheid, de handen boven het hoofd te houden.

  Verder moet je niet zomaar iets roepen, maar hetgeen je beweert met argumenten onderbouwenbouwen. De bewering ‘Ze zijn niet beroerd om Suriname bij wijze van spreken zelfs nog een trap na te geven’ getuigt van een enorme leeghoofdigheid. Daarom heb ik gemeend, de Universele verklaring van de rechten van de mens uit Wikipedia voor jou hieronder te moeten citeren.

  De Universele verklaring van de rechten van de mens is een verklaring die is aangenomen door de Algemene vergadering van de Verenigde Naties (A/RES/217, 10 december 1948), om de basisrechten van de mens, ook wel grondrechten, te omschrijven. De Universele verklaring is nog altijd van grote betekenis als algemene morele en juridische standaard, als vaak gebruikte bron voor een nieuwe internationaal verdrag of een nationale grondwet, en als basis van het werk van mensenrechtenactivisten en -organisaties.
  Wikipedia


  Maak melding

 10. Even nog wat over de geweldadigheden in de koloniale periode, op RNW hadden ze ook wat te melden, alleen ze hebben op tijd eea eruit gehaald voor discussie, ze zijn bang voor groffe taal en nog meer, maar aboeng,ze geven daar ook een tekening mee van de plek, ok, maar nu dit, zouden er namen bekend zijn van de daders, die lopen niet meer rond dus, zijn namen bekend van de slachtoffers, en wat wil men uiteindelijk bereiken met dit, natuurlijk volgend jaar 140 jaar of zoiets de Hindoe in Suriname, ze willen of verwachten toch geen knieval of zo van onze BEA, ik hoop het niet, een onderzoek etc zal tijd vergen, we zitten nog steeds met 8 december, waar nog niets zinnigs uit is gekomen
  nu dit de moorden uit 1902, mi boi spannend allemaal
  en ja wat zit er nog meer in het vat wat we niet weten
  ik ga dit allemaal volgen!!!!!!


  Maak melding

 11. Die Hossenbux heeft altijd een mening en die is meestal zo simpel dat ik denk dat het ook een veertienjarige die dit bedacht heeft.
  simpel zieltje


  Maak melding

 12. @Sharaida,

  Geweldige bijdrage!

  Hier is mijn deel;

  HET BlOEDBAD VAN RAWAGEDE

  Rawagede, indonesië 9 december 1947;
  Het Nederlandse leger is op zoek naar indonesische
  vrijheidstrijders. In het dorp Rawegede werden 431 dorpsbewoners bijeengebracht en standrechtelijk afgemaakt. Dit om als voorbeeld te dienen voor andere dorpen die vrijheidstrijders onderdak verschaften.
  Een VN commissie concludeerde in 1948 dat dit bloedbad welbewust en meedogenloos was.
  Nederland heeft nimmer een officieel onderzoek laten doen naar deze massamoorden.
  Er werd wel een coördinatiegroep indonesie gevormd en die kwam tot de volgende conclusie; ‘er kon niet worden vastgesteld of de wandaden moesten worden gezien als structureel beleid of als toevallige incident’.
  Deze kwestie werd door de Nederlandse overheid dan ook geseponeerd en voor de geschiedenis weggemoffeld.

  Maar structureel beleid of toevallig incident, het blijven schendingen van mensenrechten.

  Dit is overigens niet de enige mensenrechten schendingen waarvoor Nederland verantwoordelijk is, en waar bijna niemand van op de hoogte is.
  Nederland heeft deze bloedige gebeurtenissen uit haar geschiedenis ver weg gestopt waar niemand bij kan komen.
  Maar aan de andere kant is Nederland altijd handje de voorste wanneer het gaat om andere schendingen van mensenrechten. Als het maar geen betrekking heeft op Nederland zelf dan wil Nederland daarin zeker het voortouw nemen.

  Bouterse heeft tientallen jaren later in suriname dunnetjes het ‘goeie’ voorbeeld van zijn Moederland gevolgd.


  Maak melding

 13. En natuurlijk staan onze housenegro’s en housekoelies weer in de rij om hun oranjemeester Ollanda te verdedigen. Het koloniaal gedrag van deze redimusu’s kent geen immers geen grenzen. Nog even en dan mogen ze in hun vaderland Ollanda weer op Wilders stemmen. Die gaat ze immers beschermen tegen andere allochtonen die hun bestaan bedreigen en de rechtse hersenspoelmachines zullen nog meer Esmeraldas, GMAPS, Lasede_Boutas, Glenn Pengeltjes en andere koloniaalgeconditioneerde ezels voortbrengen.

  Wij waarachtige Surinamers gaan gewoon door om de genocide van Olland tegen onze bevolking aan de kaak te stellen. De redimusu’s kunnen doorgaan met hun prietpraat maar dat zal gelul in de ruimte blijven. In Olland mogen ze tevreden blijven met hun rol als tweederangsburger en we wensen ze heel veel succes met het likken van de r**t van hun witte meesters en meesteresjes.

  De propaganda van de Ollanders en hun redimusu-marionetten verwijzen we wel naar een zwart gat.

  LEVE SURINAME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 14. Djwalapersad,jij bent gewoon de grootste Likker en Verrader die bestaat in Suriname. Wat een verrader allemaal wel niet is, en kan doen, moet men van jouw komen leren..Praat over de geschiedenis die in de moderne tijden heeft plaatsgevonden. Denk aan 8 dec 1982 , toen 15 mannen meedogenloos geexecuteerd werden. Als wat zich in 1902 heeft plaatsgehad heel zielig geweest was volgens jouw dan moet je weten dat wat zich in 1982 heeft plaatsgehad hier in Surinmame ook zo brutaal,medogenloos en Zielig is geweest.
  Jezus, vrouwtje,jij doet wel hard je best om de misdadigers van de 1982 massacre ,te verdedigen. Wat hebben ze je beloofd?Een auto,perceel geld,hoge functie?
  De schuldigen van 1902 kunnen we niet meer berechten omdat ze al lang zes voet onder de grond begraven liggen.De schuldigen van 1982 lopen rond in ons midden en jij schudt dagelijks handen met hun.
  Mamamapiema ,djwalapersad,hou je liever bezig met de hedendaagse politiek en wees gewoon dankbaar aan de genen die je een tweede kans in de politiek gegund hebben. Jij staat normaal gewoon bekend als een VERRADER.


  Maak melding

 15. Jimboliena, kijk in het hier en het nu!!!!! Waarom weer duiken in de oude historie, waarom daaraan geld verspillen, terwijl wij met nog veel grotere problemen uit 1982 zitten, die nog steeds niet opgehelderd kunnen worden. Steek daarin je energie en je geld en je “olifanten-huid”. Besteed aandacht aan de huidige problemen en onderdrukkingen en afpersingen in het NU!!
  Sang pesa nanga yoe?????? Los de huidige criminele daden, racistische wandaden op!!!! Laat de geschiedenig van 100 jaar geleden voor wat het is en vertel het aan je kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar dat heeft geen prioriteit. Of heb jij niets anders te doen bij de VHP? Willen ze je weer weg hebben???? GA iets nuttigs doe mausie!!!


  Maak melding

 16. @ al die zogenaamde Hollanders die kinderen zijn van de kolonisten wil ik verzoeken om te stoppen om ons te komen vertellen hoe wij naar onze geschiedenis moeten kijken als het gaat om eeuwen of deccenia geleden .
  opvallend vindt ik de reactie van die paarse inconsequente figuren wanneer het in hun straatje past dan zijn die witte hollanders geen nakomelingen van de kolonisten , maar anders om wel’


  Maak melding

 17. Lasede_Bouta:

  De jure heb je gelijk.

  Er is echter ook een morele kant aan de zaak.

  Sommigen beweren dat de slavernij toentertijd geen grote misdaad was, omdat het een “redelijk algemeen geaccepteerd verschijnsel” was in die jaren en reeds uit de oudheid.

  In de oudheid waren slaven “normaal”. Toch was er toen reeds verzet. Ook toen voelde men aan dat er iets niet klopte. Materieel gewin maakte echter dat men het geweten suste met goedpratertjes.

  Ook in de slaventijd wist men diep in zijn hart donders goed dat het fout was. Bovendien verschilt de uitvoering van de slavernij van de zwarten van na 1492 wezenlijk van de toen en eerder reeds bestaande vormen. De wreedheden waren nooit eerder zo institutioneel. Nooit eerder werd een dergelijke intensiteit op zo grote schaal uitgevoerd.

  Onrecht is onrecht, ook als er geen wet voor is.

  Overigens, toen Sharaida het had over personen die Suriname liefst een trap nageven, voelde ik me niet aangesproken.


  Maak melding

 18. misdaad is misdaad ook al is het eentje van 1000 jaar geleden. van de ouderen kreeg ik vroeger te horen dat ze over de lijken van de Mariënburg moorden ongebluste kalk hadden gestrooid. Met welke bedoeling was dat dan gebeurd? Wel werd er ook vermeld door dezelfde ouderen dat de directeur vaak hindustaanse vrouwelijke contrakt arbeiders misbruikte. zodoende namen de mannen wraak. De directeur hadden ze toen met een houwer in stukjes gekapt. Deze directeur was volgens dezelfde bron een Ier of een Schot, maar over lonen werd er nooit gezegd. Onderzoek maar, dan komen wij allemaal te weten hoe de vork in de steel zat.


  Maak melding

 19. Het verzwijgen van informatie
  het niet vermelden van de opstand in 1902 in onze geschiedenisboeken is een ramp!!
  foei toch!!!het is een grote schande dat nog steeds het koloniaal denken overheerst in het onderwijs!!!

  We moeten onze eigen geschiedenis schrijfen!


  Maak melding

 20. @virago 535
  Natuurlijk, en laten wij de geschiedenis van de jaren 80 begonnen op 25 feb 1980 met een illegale coup introduceren in HOOFDSTUK 1 direct gevolg met de decembermoorden 1982,om alvast maar te beginnen met het inluiden van de moderne geschiedenis op de scholen .Amnestie voor bouta en zijn handlangers volgen in hoofdstuk2 en wij eindigen het moderne geschiedenis boek met de berechting van bouta de crimineel.


  Maak melding

 21. Sangggg datie MAUSA,je hebt geen 1 minuut verloren laten gaan en ben je MAUSIE JUMBOLINA komen verdedigen met je geheime wapen,de MINNETJESMANNEN!Hahaha…..de verradelijke mausa en mausie…whahahaaaaaa


  Maak melding

 22. Reactie op Marina, hier ben ik het simpel zieltje, maak eerst je zelf kenbaar, doe je niet maar goed jere no, nog 8 dec nog dat gedoe van 1902, zal ooit iets nuttigs opleveren dat probeer ik duidelijk te maken, een langdurig gezeik is dat, nu 1902, wat denk je zelf, ook dertig jaar gaan wachten van wie toen wie zijn kop af heeft gehakt,ie sabie, denki joe denki, laat mij en mi torie, ok, wat nog te melden, me wakti!!!!1


  Maak melding

 23. Beste mensen houd nu eens op met zeuren over het verleden,gebruik je energie om jullie prachtige land op te bouwen inplaats van altijd maar te zeuren,wij Nederlanders gaan ook ondanks het verleden lekker in Duitsland op vakantie een werkelijk heerlijk land ook met ontzettend vriendelijke inwoners.


  Maak melding

 24. Hallo Ferdinand Hossenbux,

  Ik denk dat je reeds op zeer gevorderde leeftijd bent. Ondanks je zeer hoge leeftijd hebben al jouw bijdragen een schrijf- én denkgehalte van een 8-jarige uit Suriname. Heb je bijvoorbeeld nooit gehoord om zinnen te beëindigen met een punt? Heb je nooit gehoord om nieuwe zinnen te beginnen met een hoofdletter? Na fa joe annoe nanga joe foetoe fasie, na so na kronto tap ie skowroe fas toe. Bovendien na kronto foe joe leghie. Waarschijnlijk ben je in Suriname nooit verder gekomen dan de lagere school, OUWE GEKASTERDE BOTERLETTER!


  Maak melding

 25. Ik laat je niet te lang wachten hier is het antwoord dat jou reactie verdient. Allereerst vind ik het knap van je dat jij jezelf kenbaar maakt maar dat doet niets af van het feit dat je reacties vaak oppervlakkig zijn…en dus simpel…als de wereld maar zo makkelijk zoals jij ernaar kijkt…

  Misschien moet jij die mensen die strijden voor hun naasten en de mensen die onderzoek willen doen naar de Surinaamse geschiedenis laten met hun tori.

  Iedereen heeft zo zijn eigen interesse en referentiekader…


  Maak melding

 26. Reactie op Marina, ok dan, nog een paar maanden dan is het weer 8 dec, en nog geen flikker, zal zo blijven, en weet je waarom die gasten van justitie daar zijn poepzakken,gatlikkers, en patjakkers, bang om mensen te laten oppakken en nog meer en telkens weer zaken vooruitschuiven, op, naar weer 30 jaar, en die shit van 1902 daar gaat het ook zo gaan, maar goed mensen geloven nog op een goede afloop ik allang niet meer, en in Suriname hebben ze geen believe meer erin, mijn reacties zijn oppervlakkig dat zeg jij en simpel, ik zeg tenminste wat zo zal zijn, en dat doe ik al een tijd, vanaf na 1982 zei ik het al, deze ka gaat nooit goed eindigen, maar na 2015 voor jou misschien een andere wind wellicht, voor mij boelshit, noteer het maar tra free free, srefi kaaaa, dit land wordt nooit meer goed!!!!!!!
  Mensen zeggen lieb deng djie Gado, wel Gado heeft andere zaken aan zijn hoofd dan 8 dec en nu 1902!!!! ook erbij!!! Aboeng so, simpel heel simpel, nu jij
  was kong.


  Maak melding

 27. Bepaalde Surinamers doen alweer alsof men water ziet branden en bovendien krioelt het van de tegenspraken.
  Niet zolang geleden hebben wij(Surinamers)ons daar toch ook schuldig aangemaakt?Terwijl wij op de koop toe wisten,hoe het niet moest.De verschrikkelijke slavernij, Rawagede, Isreal, Argentinië, Brazilië, Chili lagen ons nog kersvers in het geheugen.
  Dus ……?


  Maak melding

 28. Geschiedenis kun je niet op commando schrijven of duiden.De vastgelegde geschiedenis wordt vak geschreven van uit het oogpunt van de macht(ige) of de overwinnaar.

  Echter zonder het kennen van het verleden is het heden niet te begrijpen en wordt de toekomst een raadsel. Het is van het grootste belang de eigen geschiedenis te kennen vanaf de eigen familie, via buurt, stad, land naar de hele wereld.

  Geschiedenis is voor mij een hobby. Wat velen in dit forum doen is selectief winkelenn en zelf bepalen wat belangrijk is zonder de dingen in de context van de tijd te zien. Ook al is iets voor ons meer dan duidelijk een misdrijf moet men het wel toetsen aan hoe men er in het specifiek tijdgewricht tegen aan keek.

  Wat van Heutz en Colijn in Atjeh uitgevreten hebben zijn voor mij misdaden tegen de menselijkheid echter in hun tijd werden ze beloond met standbeelden.

  Zo als zo velen beweren zijn voor de geïnteresseerden de gedragingen (nu misdaad, toen misschien wel normaal) de Nederlanders in de kolonieen geen enkel geheim. In de 70er jaren was voor deze MAVO leerling echt wel duidelijk dat Westerling beslist niet in overeenstemming met de rechten van de mens gehandeld had toen hij op Sulawesi huishield.

  Men moet zich echter wel rekenschap geven dat oorlog, gewelddadige conflicten, leven & dood situaties met die genen die het aan den lijve meemaken iets heel raars doet. De ratio geheel verloren gaan, instincten kunnen geheel overnemen en nader tijd zullen emoties, ratio en schuldgevoelens weer een rol spelen in de verwerking en verantwoording.

  Voor goede vastleggen van geschiedenis is meer nodig dan het onderkennen van tegenstellingen en elkaar de maatnemen op een forum. Goed geschiedenis vastleggen vereist afstand en nuance, iets wat de mensen op dit forum elkaar niet gunnen.

  Ja Abraham Crijnzen was een boef maar wel een boef in zijn eigen tijd.
  Ja Pieter zn Coen en Piet Hein waren zeerovers maar wel in hun eigen tijd.
  Ja de soldaten (net bevrijd na 40/45) hebben tijdens de politionele acties dingen gedaan die heel fout waren, maar ook hun tegenstanders schrokken niet terug voor iets wat wij nu misdaden zouden noemen.

  De directeur van Marienburg permitteerde zich schijnbaar dingen die niet door de beugel kunnen echter het geeft niemand het recht te lynchen of voor eigen rechter te spelen. Voor een oordeel over het doden van de “opstandelingen” van Marienburg moet men goed in ogenschouw nemen hoe de situatie escaleerde en of de daders wel of niet in het nauw gedreven werden en misschien wel handelden uit noodweer of bevoegd gebruik van gemandateerd geweld.

  Het is niet altijd wat het lijkt te zijn!


  Maak melding

 29. ik begrijp er geen snaars meer van, 8 december willen zij vergeten, maar 150 jaar en slachting als hoe zij het noemen van marienburg niet.
  valt zeker geld te halen weer,maar van de 8 december wel hahahaha wat een volk zeg.


  Maak melding

 30. De topicstarter heeft gelijk. Wij weten heel weinig over onze eigen geschiedenis. De meeste Surinamers kunnen je meer over de Joodse geschiedenis vertellen, omdat ze iedere dag de bijbel lezen, dan over hun eigen geschiedenis. Bijvoorbeeld in 11700 telde de gemeenschap te Jodensavanne ongeveer 570 joden die meer dan 40 plantages hadden en ongeveer 9.000 slaven die op deze plantages werkten. In geen enkel geschiedenisboek heb ik verhalen gelezen over de wreedheden daar gepleegd.


  Maak melding

 31. @wijna 1

  “Beste mensen houd nu eens op met zeuren over het verleden,gebruik je energie om jullie prachtige land op te bouwen inplaats van altijd maar te zeuren,wij Nederlanders gaan ook ondanks het verleden lekker in Duitsland op vakantie een werkelijk heerlijk land ook met ontzettend vriendelijke inwoners.”

  Jullie gaan op vakantie som amen met de Duitsers te vieren hoe jullie procentueel gezien de meeste overlopers en landverraders hadden. Jullie hebben samen met de Duitsers meegewerkt om 100.000 Nederlandse Joden de gaskamers in te krijgen. Ik weet dat jullie daar trots op zijn en het jammer vinden dat het er niet meer waren. Bij welke SS commando zat je vader? Jouw ‘prachtige’ land is medeopgebouwd door het zweet van mijn voorouders en de rekening mogen jullie gegarandeerd ooit eens betalen. Veel succes bij je nazivriendjes en wees vooral vriendelijk tegen de Duitsers die jullie armtierig legertje in drie dagen wisten op te rollen. De Duitsers en Japanners hebben jullie toen flink op jullie flikker gegeven dus vriendelijk blijven is toch het minste wat je kunt doen.


  Maak melding

 32. Reactie op Wiep Ding, jij hebt medelijden met mij, goed zo, ik met jou, en je schreef handicap en beroerte, voor mij of wat anders, als je, je deur uitgaat wellicht kom je ze tegen, en vertel hoe dat voelt, dan kunnen we het samendelen, wordt een mooie
  discussie. O ja heb je een woordenboek, trek eea nog even na, ik ga straks de nieuwste versie halen!!!!!


  Maak melding

 33. @Lasede-Bouta (???),

  Normaal gesproken ben ik niet iemand die ingaat op
  meningen van anderen omdat ik een ieders mening respecteer.
  Ik geef mijn mening en anderen mogen daar alles van vinden. Daar heb ik geen moeite mee.

  Maar jouw reactie vind ik interessant genoeg om toch op in te gaan.

  Jouw argumenten om aan te geven dat Nederland weg kan komen met de schendingen van mensenrechten zijn gebaseerd op formele gronden.
  Jij verwijst naar het feit dat de verklaring van de rechten van de mens pas in 1948 is aangenomen.
  Jij bent derhalve van mening dat dit een vrijbrief was voor o.a. Nederland om de rechten van de mens te mogen schenden zonder daar verantwoordelijkheid voor hoeven af te dragen.
  Verder beweer jij dat voor 1948 het recht van de sterkste gold dus waren massamoorden gepleegd voor 1948 kennelijk geen issue en toelaatbaar.
  Volgens jou komt het dus hierop neer dat
  mensenrechtenschendingen na 1948 op basis van die Verklaring ontoelaatbaar en bestrafbaar waren maar voor 1948 niet.
  Het is dan wel vreemd dat de oorlogmisdaden van Nazi Duitsland wel worden/werden bestraft hoewel deze misdaden voor 1948 hebben plaatsgevonden. Maar dat even ter zijde.

  Lasede-Bouta (??), in mijn ogen is een mensenleven een mensenleven los van welk verdrag of verklaring dan ook.
  Het tijdspad is in mijn ogen ook van ondergeschikt belang.
  Het kan niet zo zijn dat een land als Nederland dat
  de morele standaarden hoog in het vaandel heeft zich
  mbt schendingen van mensenrechten achter welk verklaring dan ook verschuilt.
  Mensenrechten schendingen dienen ten alle tijde
  geopenbaard te worden en indien mogelijk bestraft te worden.
  De verantwoordelijken van schendingen van mensenrechetnscheningen moeten ten alle tijde daar hun verantwoordelijk in nemen.
  Dan mag het niet uitmaken of die schendingen gepleegd zijn door Bouterse of door Nederland of door wie of door welk land dan ook.

  Tegenwoordig maken wij ons terecht druk om de aangenomen amnestiewet in Suriname omdat daardoor
  schendingen van mensenrechten niet beoordeeld en
  veroordeeld kunnen worden.
  Maar naar mijn mening heeft Nederland bij wijze van spreken zichzelf amnestie verleend voor de vermeende schendingen van mensenrechten door zich te verschuilen achter formele gronden. Is dat dan geen reden om ons
  druk te maken?
  Niemand kan Nederland terechtwijzen op haar verantwoordelijkheden omdat toen de
  Verklaring van de rechten van de mens niet was getekend.

  Aldus opgetekend door Lasede-Bouterse (??)


  Maak melding

 34. Over die discussie hier boven het volgende, wat ik heb gehoord is dat die stakers toen in 1902 eerst een plantage directeur hebben vermoord, ja en toen hebben ze van hogere hand opdracht gegeven om in te grijpen met alle gevolgen van dien, dus ze moeten ook de nabestaanden van die directeur gaan opsporen of niet.
  En zo krijg je dan een lang verhaal. Getuigen zijn er niet meer.


  Maak melding

 35. Ooit,…heel, heeeeel lang geleden had je maar 4 mensen op de aarde!

  Adam, Eva, Kain & Abel!!

  ,,en wat gebeurde toen, juist ja…een MOORD 🙂 🙂

  wij mensen houden van moorden!!


  Maak melding

 36. Reactie.

  “Until you heal the wounds of your past, you will continue to bleed into the future.”
  Iyanla Vanzant

  Het moet niet zo moeilijk zijn om de namen van de toenmalige plantagehouders te achterhalen.
  Het zijn nl een handjevol mensen geweest,daarvoor hoef je niet een heel land te beschuldigen.

  Ik vermoed dat de nabestaanden er wel werk van zullen maken.
  Mijnens zekers weten.


  Maak melding

 37. Koosje & anne,

  Wat ik vandaag in de grond plant,..gaat morgen zeker uitkomen, daar zorgt de natuur voor…de toekomst voor de mens is echter is betrekkelijk begrip;

  is dat een uur verder,..een dag, een jaar, een decennia etc… odi


  Maak melding

 38. Pasew, alles is energie, wat je zegt, doet, denkt en alles komt weer naar je terug, daarom probeer ik altijd maar positief en liefdevol te zijn, en in het heden te leven, maarom de toekomt,of je eigen toekomst te veranderen in iets positiefs is het goed denk ik om zo positief mogelijk te zijn, pf, valt niet altijd mee.


  Maak melding

 39. Er is nog steeds koloniale geweld,,zolang wij ,leven ,denken,bouwen, naar koloniaal denk patroon,moet jij niet zeggen;,,wij zijn vrij,,,om de waarheid te achter halen,moet jij terug in de geschiedenis,op zijn minst 7000 v.c.er is genoeg informatie die ernaar lijden.


  Maak melding

 40. anne mi gudu,..met een goede attitude bouwt men een mooie toekomst voor zichzelf als ook voor het gezin/liefhebbenden!!!!

  Tai hori en ga zo voort, I love it!!

  alleen vwb de toekomst,…nu geef ik hierop een reaktie, tamara kande mi do de moro…dit is de toekomst 😉


  Maak melding

 41. @Koosje

  “Jimboliena, kijk in het hier en het nu!!!!! Waarom weer duiken in de oude historie, waarom daaraan geld verspillen, terwijl wij met nog veel grotere problemen uit 1982 zitten, die nog steeds niet opgehelderd kunnen worden. Steek daarin je energie en je geld en je “olifanten-huid”. Besteed aandacht aan de huidige problemen en onderdrukkingen en afpersingen in het NU!!
  Sang pesa nanga yoe?????? Los de huidige criminele daden, racistische wandaden op!!!! Laat de geschiedenig van 100 jaar geleden voor wat het is en vertel het aan je kleinkinderen en achterkleinkinderen. Maar dat heeft geen prioriteit. Of heb jij niets anders te doen bij de VHP? Willen ze je weer weg hebben???? GA iets nuttigs doe mausie!!!”

  Koosje, een fantastische reactie. Bravo!!!

  @midete

  “Onrecht is onrecht, ook als er geen wet voor is”.

  Tot hoever terug wil je dan gaan? Het Amerikaanse continent was voorheen van de Indianen. Moeten wij dan om het hun aangedane onrecht terug naar Afrika, India en Indonesië? Met de Universele verklaring van de rechten van de mens heeft de mensheid een bepaald niveau van beschaving bereikt, welke in het verleden nimmer werd gehaald. Door deze verklaring toont de mensheid groei, gemeten naar beschaving, doorgemaakt te hebben.

  Ik wilde in mijn reactie aan Sharaida niet op de etnische tour gaan, maar ik geloof, dat het leed, welke het grootste deel van mijn voorouders is aangedaan, die van de contractarbeiders verre overstijgt. Maar net als Koosje hou ik er niet van het verleden met de haren erbij te slepen, terwijl in het Suriname van vandaag de beschaving haar dieptepunt bereikt heeft.

  De door mij zeer gewaardeerde Cynthia Macleod brengt vaak te berde, dat wij de slavernij niet slechts in de pasteltinten zwart en wit moeten zien. Daar heeft zij groot gelijk in. Een overoverovergrootmoeder van mij aan moederszijde was een slavin, die een kind van een blanke planter/slavenhouder op deze wereld zette. Ik kan met de boosaardigen meekwekken, dat zij door de planter/slavenhouder hoogstwaarschijnlijk verkracht is, maar dat is volstrekte onzin. In die tijd wensten de vrouwen van de slavenhouders niet in het oerwoud van Suriname te leven. Veelal bleven zij in Nederland achter. De planter/slavenhouder heeft mijn overovergrootmoeder als zijn dochter groot gebracht.

  Liefde tussen slavin en slavenhouder kwam voor in Suriname. Misschien keek mijn overoverovergrootmoeder tegen de mannelijke etnische verwanten van haar, zoals ik vandaag de dag naar de mafkees Brunswijk kijk, of zoals zwarte vrouwen in Nederland zich meer en meer tegen zwarte mannen afzetten, omdat deze met een imagoprobleem behept zijn. Vorige week bijvoorbeeld trouwde de zwarte zangeres Bridget Lewis met haar ‘Kaaskop’. Ik hang aan het leven, en daarom ben ik de planter/slavenhouder die bij mijn overoverovergrootmoeder mijn overovergrootmoeder verwekte, eeuwig dankbaar, want anders bestond ik niet.


  Maak melding

 42. Nog een frappant voorbeeld van geweld en schendingen van mensenrechten in het koloniaal verleden en een bijna vergeten eposide uit het monsterachtige en wreedaardige geschiedenis van Nederland.

  Curacao, Nederlandse Antillen 20 april 1942

  Een groep van 400 werknemers van Koninlijke Shell ging in staking voor een menswaardiger en gelijkwaardiger behandeling.
  Op gegeven moment onstond er chaos en werd met behulp van de NEDERLANDSE MILITAIRE POLITIE, gericht met scherp geschoten op de ongewapende werknemers.
  Er vielen 15 doden onder de werknemers en bijna veertig
  gewonden.
  ‘Deze massa slachting kostte meer mensenlevens dan alle oorlogshandelingen op Curacao bij elkaar’.
  Zo staat te lezen op de website Nationaal Monument Curacao.

  De NEDERLANDSE parlementaire enquete commissie regeringsbeleid 1940-1945, weigerde om het bloedbad in haar onderzoek te betrekken.

  De vijftien doodgeschoten stakers werden anoniem begraven op een veldje op het eiland . Pas in 2003 werd het veldje door de bisschop van de Nederlandse Antillen gewijd tot erebegraafplaats. In 2007 is de erebegraafplaats aangemerkt als Nationaal Monument.

  Ook voor deze massaslachting is Nederland mooi mee weggekomen omdat deze gebeurtenis in de welbekende doofpot werd gestopt.
  Geen enkele Nederlandse parlementarïer die is begaan met het lot van mensen die schendingen hebben ondergaan rept hier een woord over.
  Waar blijft dat welbekend opgeheven vingertje van Nederland dan?

  Maar LASEDE-BOUTERSE, een man die de moorden van
  december 1980 zo hartstochtelijk bestrijd en belicht, wat ik overigens zeer terecht vind, heeft als verzachtende omstandigheden ten voordele van Nederland de volgende woorden geopenbaard;
  ‘De verklaring rechten van de mens is pas in 1948 bekrachtigd dus arme zielen die voor die tijd afgeslacht zijn door Nederland hebben pech gehad’
  Dus zand erover en we gaan verder tot de orde van de dag.

  Nederland een land dat miljarden van ons belastinggeld
  verspild aan landen zoals Griekenland en Spanje en andere noodlijdende europese landen,
  Nederland dat in de wereld bekend staat als een land met een hoog moraal, datzelfde land heeft geen cent voor over om een gedegen onderzoek in te stellen naar deze schendingen van mensenrechten in hun eigen geschiedenis. Niet zo zeer om de schuldigen te straffen, die zullen naar alle waarschijnlijkheid ook niet meer leven, maar meer om de wereld en nabestaanden van te overtuigen dat Nederland de titel ‘ Land van Normen en Waarden’ met alle waardigheid kan dragen.


  Maak melding

 43. %Pasew
  En als een ieder met een positieve attitude werkt aan zijn eigen mooie toekomst en die van zijn/haar gezin/liefhebbenden, dan is de HELE wereld MOOI.
  Snap je.


  Maak melding

 44. @Koosje. Wat een onverstandige reactie. Heb je nooit geschiedenis op school gehad?. De geschiedenisboeken van alle landen staan vol over hun geschiedenis van honderden, soms duizenden jaren geleden. Waarom zou dat in het geval van Suriname niet kunnen?.

  Hoeveel weten wij van de heroische strijd van de weggelopen slaven, die de koloniale machthebbers vele nederlagen toebrachten. Waardoor de koloniale machthebbers niets anders kunden dan vrede te sluiten met uit Nederland ingevoerde geschenken om die vrede te bekrachtigen. Daar kunnen wij trots op zijn. Precies zoals de Nederlanders nog steeds leren over Willem van Oranje, die 500 jaar geleden leefde.

  Waarom staat er hier zo weinig over in onze geschiedenisboeken?


  Maak melding

 45. @ Cees
  Het verwijzen naar een massaslachting op Curacao geeft een geheel foute toon. het betitelen als massaslachting doet voorkomen of het een geplande oorlogshandeling is door de toenmalige regering.

  In de VS zijn recent ook 12 mensen door een gestoorde iemand vermoord, geslacht kan men stellen. Het was zelfs schijnbaar gepland. Was dit het werk van een regering.

  Dat hetgeen op Curacao gebeurt misdadig is staat buiten kijf, maar dat een regering zoiets gepland heeft kan niet gesteld worden. De omstandigheden hebben er toegeleid dat het gebeurt is. Het is vrij ondenkbaar dat men iemand van de MP voor zijn lol mensen laat doodschieten.

  Dat het niet onderzocht is in het kader van het regeringsbeleid 40/45 is geheel logisch. Het betreft geen beleid van de regering, het is niet te rechtvaardigen geweld tijdens een staking, het staat geheel los van regeringsbeleid. ofwel het insinueren van doofpot gedrag is niet correct.

  Het is zeer vermoeiend steeds incidenten (hoe extreem ze ook zijn) op te rakelen als nationale misdaden.
  Oorzaak, context en gevolg moeten duidelijk zijn voor men oordeelt. Dat men weinig aandacht had voor voor goed onderzoek in 1942 is niet goed te keuren maar wel te begrijpen.
  Veel latere incidenten worden ook wel eens weg gepoetst als het de machthebbers uitkomt.


  Maak melding

 46. @JoJo

  En in Suriname zijn er vijftien mensen op de vlucht neergeschoten. Dan hadden ze maar niet moeten vluchten. En maak daar ook geen nationale zaak van.


  Maak melding

 47. De massamoorden begaan door Nederland.
  Ik ben het helemaal eens met Indra Djwalapersad. De Surinaamse geschiedenis dient herschreven te worden vanuit een Surinaams anti-koloniaal perspectief. Misdaden tegen de Mensheid (waarvoor Nederland door de VN is veroordeeld)vanwege verzet tegen het wrede koloniaal-Nederlands bestuur dienen in de geschiedenisboeken vermeld te worden en in de collectieve herinnering van iedere Surinamer gegrift te zijn. De vele geurillaoorlogen tegen de nederlandse slavendrijvers door Marrons en Indianen waardoor de kolonisator al, lang voor 1863, werd gedwongen tot vrede, de verzetsstrijders Barron, Bonni, Jolycouer, het levend verbranden van de geurillastrijders Codjo, Mentor en Present door de Nederlandse kolonisator in 1834, de moordpartijen op Mariënburg, het levenslang opsluiten van de verzetsheld Louis Doedel in een psychiatrische inrichting terwijl hij niet ziek was, Anton de Kom, Eddy Bruma, Robin Ravales, zijn mensen en gebeurtenissen die in ieder Surinaams geschiedenisboek vermeld dienen te worden. Aanvullende informatie als de door nederland gepleegde bloedbaden in Rawagedeh/Indonesië, de Shell-moorden in 1942 op Curacao, het verraad van duizenden joden aan Hitler en de diefstal van hun bezittingen in de 2e wereloorlog, het laten vermoorden van 7000 moslims in Servië in 1994 als “Dutchbatter’ dienen ook vermeld te worden in de Surinaamse geschiedenisboeken om zo een totaal beeld van deze bloeddorstige kolonisator te krijgen waar nog vele Surinamers zo hoog tegen opkijken en hun gekozen President er voor willen opofferen. Toppunt van vervreemding, sommigen praten over landverraad. Ik kan me er iets bij voorstellen.
  Drs. Ing. Leendert Callender
  politiek-analist)


  Maak melding

 48. Zeg Leendert C het volgende je hebt gelijk dat zaken in de boeken vermeld dienen te worden, dat van Marienburg wist ik toen ik daar op school zat, stond in de boeken, maar deze vrouw die Djwalapersad, die is bezig met nabestaanden op te sporen en volgens mij wil ze dan een heel gedoe eromheen mbt tot volgend jaar 140 Hindoes in Suriname, haar goed recht maar het zal
  geen megaprces opleveren.


  Maak melding

 49. De heer juliian with schreef in zijn boek dat zwarte mensen meester zijn in het Kopieren van de slechte dingen, zie hier op het net wat hij bedoeld, niemand schrijft of zegt laten wij de goede dingen van Hollanders kopieren om te gebruiken voor onze vooruitgang en ontwikkeling. Nederland heeft bewezen dat het een waardige en gerespecteerd land is in de wereld als het om mensenrechten gaat daarom staat in den haag het internationaal Gerechtshof en andere tribunalen meneer cees.Tot de dag van vandaag heeft de president van suriname niet bewezen dat hij respect heeft voor de rechten van de mens en de democratie.


  Maak melding

 50. @Jojo,

  Hoewel ik deels kan begrijpen wat je probeert duidelijk te maken kan ik het toch niet laten om kanttekeningen te plaatsen bij sommige van jouw opmerkingen.

  Naar mijn weten is een moord een moord. Natuurlijk worden moorden door individuen gepleegd die niet onder de verantwoordelijkheid van de overheid vallen echter
  worden er ook moorden gepleegd die wel degelijk onder de verantwoordelijkheid van de overheid vallen.
  Wat er zich afspeelde op Curacao was een daad van onmenselijkheid tegen de burgerbevolking gepleegd door
  een groep mensen (de Nederlandse Militaire Politie) die onder de verantwoordelijkheid van de overheid vallen.
  Het feit dat de Nederlandse Militaire Politie niet handelde op “bevel” van de overheid ontslaat
  de overheid niet van haar verantwoordelijkheid een onderzoek in te stellen naar de slachtpartij.
  Dat er geen degelijk onderzoek is gedaan naar deze slachtpartij is niet alleen onacceptabel maar ook onbegrijpbaar. Zoals ik eerder meldde gaat het immers om een daad van onmenselijkheid tegen de burgerbevolking.
  In mijn ogen bestaat er geen enkele gegronde reden om
  moedwillige moorden te rechtvaardigen. Nu niet en ook niet in het verleden.
  Het optreden van de Militaire Politie was medogenloos omdat de Nederlandse overheid vond dat de olieproductie voor de oorlogmachine onder geen beding gevaar mocht lopen. Stakingen tegen tegen de mensonwaardige arbeidsomstandigheden werden daarom met
  harde hand door het Nederlandse leger onderdrukt.
  Stakers werden gezien als staatsvijanden.
  Deze opstelling werd vanuit de Nederlandse overheid
  geregisseerd.
  Deze opstelling van de overheid heeft uiteindelijk dus geleid tot de slachtpartij onder de stakers.
  Het is dus niet juist om te stellen dat het geheel los staat van het regeringsbeleid.
  Het bloedbad moest van de Nederlandse overheid meteen in de doofpot.
  Een lokale krant ( Amigoe) die melding maakte van dit bloedbad werd prompt een verschijnigsverbod opgelegd.

  Jojo, jij probeert nu allerlei verzachtende omstandigheden te bedenken om begrip op de brengen voor de opstelling van de Nederlandse overheid maar naar mijn mening kan voor de opstelling van Nederland noch rechtvaardiging noch begrip worden opgebracht voor deze medogenloze afslachting.


  Maak melding

 51. leGMAPje , henk de MOL , DEsmeralda en consorten ,
  Er wordt nu aan de huid van jullie Held gekrapt en er komt een ” gigantische wreedachtige oranje monster ” uit .
  Alla sani san tingi yu no go man kibri !!!
  MORO E DORO !!!
  “Alles wat goed is moeten wij ” betrachten ”
  “Dat geeft aan onze geliefde Republiek Suriname waardij ”
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 52. Onderstaand nog een stukje geschiedenis waar velen geen weet van hebben mbt de koloniale opstelling van de Nederlandse overheid t.o.v. de ‘zwarten’.

  Op basis van de opstelling van Nederland anno nu mbt
  de amnestiewet in Suriname wordt Nederland door sommigen bijna ‘heilig’ verklaard. Velen van deze
  mensen kennen de ‘zieke’ opstelling van Nederland
  ten aanzien van de zwarte mens niet omdat simpelweg dit
  soort documentatie niet te vinden is in Nederlandse
  geschiedenis boeken.
  Tegen deze mensen wil ik melden; mensen, blijf u inzetten in de strijd tegen onrecht in Suriname mbt
  de de decembermoorden maar ken uw geschiedenis
  aangaande de voormalige kolonisator.

  Op drie manieren hebben zwarte mensen in de Nederlandse koloniën meegewerkt aan de strijd tegen het fascisme: als militair in het leger van de geallieerden, als arbeider in de oorlogsindustrie, en als anti-fascistische verzetsstrijder. Surinaamse en Antilliaanse militairen die in mei 1940 in Nederland verbleven, hebben meegevochten tegen het binnenvallende Duitse leger. Kort na de inval meldden zich in Suriname zo’n 400 mensen vrijwillig aan om voor “het moederland” te gaan vechten. Ze wilden zich aansluiten bij de Prinses Irenebrigade en Nederland helpen bevrijden. De naar Engeland uitgeweken Nederlandse autoriteiten gingen niet op het aanbod in. Pas na de oorlog vernamen de vrijwilligers waarom niet. De brigade telde namelijk ook enkele honderden Nederlandse dienstplichtigen uit Zuid-Afrika. De toenmalige minister van Defensie Van Boeijen ging ervan uit dat die witte Hollandse emigranten aanstoot zouden nemen aan zwarte Surinamers in dezelfde brigade. Racistische witte soldaten kregen zo ruggesteun van de racistische Nederlandse overheid. In 1941 verklaarde premier Gerbrandy in de ministerraad “geen nikkertjes” te willen in de Irenebrigade.

  In plaats van naar Europa werden Surinaamse soldaten in 1942 naar Nederlands-Indië gestuurd, waar ze vochten tegen de Japanse bezetters en later ook tegen de Indonesiërs die streden voor onafhankelijkheid. Nederland zette dus mensen uit de ene kolonie in als kanonnenvoer om mensen in een andere kolonie eronder te houden. Veel van de Surinamers kwamen daartegen in verzet. Ze hadden helemaal geen zin om te helpen om in Nederlands-Indië de koloniale orde te handhaven. Ze wilden niet schieten op andere koloniale slachtoffers. In Suriname leefden ook Javanen. Dat waren zijn ze buren en vrienden. Sommigen liepen daarom over naar de Indonesische anti-koloniale vrijheidsstrijders en bleven ze de rest van hun leven in Indonesië wonen.

  De Surinaamse militairen zijn in de dominante geschiedschrijving lange tijd weggemoffeld. De veteranen mochten na de oorlog niet deelnemen aan officiële herdenkingen. Canadezen werden wel gevraagd, maar Surinamers niet, zelfs niet degenen die in Nederland woonden. In 1985 organiseerde de belangenorganisatie Recreatie Oorlogsveteranen Suriname (ROS) een protestmars. De oud-strijders droegen een Nederlandse vlag met een groot gat in het midden, symbool van hun afwezigheid bij herdenkingen. Die actie leidde langzamerhand tot wat meer erkenning voor hun bijdrage in de oorlog.


  Maak melding

 53. @ Cees
  Jouw nader toelichting kan ik geheel onderschrijven. De geschiedenis zit in eerste instantie vol met doofpotten. Naar matte mensen en/of naties zich een hoger moreel niveau toe-eigenen zal de val van het zelf opgerichte schavot harder zijn.
  Nederland heeft zich zelf door de jaren heen nadrukkelijk op de borst geslagen en vingerwijzingen naar anderen gedaan.
  Wij waren uitermate efficiënt in het bijstaan van Hitler bij de deportatie van Joden. Het zou mij niet verbazen als er meer Nederlanders aan Duitse zijde gevochten hebben dan er zich ingespannen hebben voor de bevrijding van Nederland.

  De waarheid komt altijd boven drijven. De waarheid moet echter wel in het tijdsbeeld geplaatst worden. Dat doe jij in de toelichting volledig. Dan is ook de reactie dat ten aanzien van de hardheid van optreden en de doofpot benadering er geen enkel excuus is en wat mij betreft er als nog een zaak van gemaakt zou moeten worden. Echter wel binnen en correcte context.

  hartelijk dank voor de toelichting


  Maak melding

 54. Sommige mensen zullen hun wenkbrauwen opfronsen
  bij het lezen van mijn bijdrage en mij waarschijnlijk
  ook beschuldigen van partijdigheid richting Bouterse.
  Ik wil dat misverstand even uit de wereld helpen.
  Dat er middels een amnestiewet wordt getracht om in Suriname rechtsvervolging te voorkomen mbt schendingen van mensenrechten is in mijn ogen niet acceptabel.
  schendingen van mensenrechten dienen ten alle tijde
  onderzocht, beoordeeld en/of veroordeeld worden.
  Maar dat vind ik ook van de schendingen van mensenrechten gepleegd door Nederland.
  Ik vind dat Nederland zich wat dat betreft verschuilt achter allerlei formele regeltjes waar het haar eigen
  schendingen betreft.

  Met betrekking tot de aangenomen amnestiewet in Suriname maakte Nederland haar standpunt kenbaar;
  ‘Nederland spreekt zich consequent uit tegen alle vormen van schendingen van mensenrechten en een ieder en elk land moet zich houden aan de Vedragen van de rechten van de Mens’.

  Het afslachten van ongewapende stakers ( Curacao ),
  een bloedbad aanrichten onder dorpelingen (Rawegede,
  Indonesië), zijn dat geen ernstige vormen van schendingen van mensenrechten?

  Het standpunt van Nederland; ‘ieder land moet zich onderwerpen aan het ‘Vedrag rechten van de Mens’,
  Maar geldt dit voor iedereen, altijd en overal of is er sprake van selectiviteit door Nederland?

  ‘Mensenrechten voor iedereen, altijd en overal’
  Het standpunt van Nederland mbt de amnestiewet in Suriname zit, bedoeld of onbedoeld vol met aanzetten tot selectieve verontwaardiging.


  Maak melding

 55. @Cees

  Wanneer ga jij de Vikingen aan de schandpaal nagelen, die in 834 na Christus plunderend en moordend door Dorestad – het huidige Wijk bij Duurstede – trokken, waarbij de Franken – tot het christendom bekeerde Germanen – op gruwelijke wijze werden afgeslacht? Je verontschuldigt je, door de partijdigheid met Bouta verre van je af te werpen. Maar als onvervalste Kaaskop weet jij ook, dat degene die het voortouw in de veroordeling van de pleger van misdaden tegen de menselijkheid heeft genomen, Nederland is. De bejaarde koeien die jij uit de Hollandse sloot hebt opgediept, dienen slechts om de Nederlandse houding m.b.t. de veroordeling van de massamoordenaar Bouterse in een verkeerd daglicht te stellen. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft NIKS persoonlijk met jouw overjarige koeien te maken gehad, daarentegen heeft jouw gabber Bouta ALLES met MOORD en DOODSLAG van doen gehad.

  Een Kaaskop blijft een Kaaskop, die altijd alles voor niets wil hebben. Als je denkt gratis bruin te worden door in de reet van Bouta te kruipen, dan moet ik jou dringend waarschuwen, dat je onder een bruine lawine bedolven zal worden en naar lucht zal moeten happen, zodra Bouta een heftige ‘loes bere’ krijgt. Koop dus gewoon een kaartje voor de zonnenbank in het bruiningscentrum. Dat is veel veiliger. 😉

  PS: Ik ben een mafcees! 😆


  Maak melding

 56. Ik ben een jongedame die in Nederland geboren en opgegroeid is (een moksi). Mijn geschiedkundige kennis met betrekking tot Suriname gaat niet verder dan de onafhankelijkheid in 1975. Op school krijg je niks tot bijna niks over de geschiedenis van Suriname terwijl
  deze 2 landen een rijke gezamenlijke geschiedenis hebben. Jammer eigenlijk.
  Vraag je mij echter te vertellen over Piet Hein,
  Michiel de Ruyter, VOC etc.. dan kan ik je vol trots daarover vertellen.
  Vol trots was ik ook over de voorhoede rol die Nederland speelt aangaande mensenrechtenschendingen in
  de wereld en in Suriname.
  De decembergebeurtenissen zijn een schandplek in de geschiedenis van Suriname. Zo staat Suriname ook bekend in de wereld. Zo is mij ook geleerd tijdens mijn studieperiode.
  Nederland neemt terecht stelling tegen deze vorm van mensenrechtenschendigen in Suriname en daar sta ik voor de volle 100%. Nederland was voor mij onberispelijk en omdat Nederland een land met normen en waarden is. Zo is mij ook geleerd tijdens mijn studietijd.

  Ik ben juist daarom onaangenaam verrast door de verhalen van ene cees op dit forum. Ik ga ervan uit dat die verhalen van heer cees authentiek zijn.
  Onder de vlag van Nederland zijn dus in het recente verleden wel degelijk mensenrechten geschonden en onderdanen uit de voormalige kolonieën zijn op schandalige manier behandeld.
  Niet dat de Nederlandse overheid zulke excessen in den vreemde kon voorkomen. Nee, tuurlijk niet. Maar waar ik het meest verbijsterd over ben is het feit dat de Nederlandse overheid deze excessen in alle gevallen liever niet in de openbaarheid brengt en zoveel mogelijk over zwijgt. Deze schandelijke gebeurtenissen worden bewust onder de pet gehouden en Nederland was of is nimmer bereid geweest serieus onderzoek hiernaar te doen omdat deze gebeurtenissen het imago van Nederland danig zou kunnen schaden. Dat is dus voor mij het meest verbijsterend. Je kunt je nu toch gaan afvragen wat nog meer in de doofpot verdwenen is.
  Hoe kan ik nog langer trots achter een land staan dat
  haar vinger opheft tegen misstanden in de wereld terwijl ze haar eigen misstanden onder de pet houdt?

  Ik ben rooms katholiek opgevoed en voor mij waren alle
  priesters onberispelijk en ik was vol trots op mijn overtuiging, tot er naar buiten kwam dat
  sommige priesters kinderen misbruikten. Mijn kijk op priesters was vanaf dat moment danig gewijzigd.
  Datzelfde gevoel heb ik nu met mijn kijk op Nederland.
  Voor mij was Nederland wat betreft het ‘waken’ over
  de rechten van de mens volledig in optima forma.
  Dat onberispelijke, dat voorbeeldige, dat onbevlekte, die comme il faut, die glans is er wat mij betreft voorgoed vanaf.

  Eerlijk gezegd ben ik in dubio of ik cees moet bedanken of vervloeken.

  bereid was een onderzoek naar in te stellen zoals het hoort.


  Maak melding

 57. @Lasede_Bouta

  Voortreffelijke reactie.
  Whahahahahaha, aai die zit, zat, zit er nog steeds 🙂

  Mss ken ceesie verkassen naar ‘geen stijl of ‘stormfront’ met zijn reacties.
  Ik vermoed dat hij daar, meer gelijkgestemde zieltjes zal vinden.

  Een brief gericht aan de Koningin van het Koninkrijk der Nederlanden mag ook.

  Niet geschoten is altijd mis…..


  Maak melding

 58. Krabu Lasede_Bouta en krabu Esmerald bewijzen weer eens hun redimoesoe kronkels in de hersenen. Deze twee schizofrene SuriNeds hebben helemaal niets in te brengen tegen de reacties van Cees. Tsja intelligentie is niet voor iedereen weggelegd.

  Zet ‘m op Cees!!!!


  Maak melding

 59. @Gees

  Whahahaaaaa…
  Hai boi Cees,je vormt heus geen uitzondering in de rij van bouta aanbidders.
  Eerst met een soort van verklaring uitkomen dat je geen fan van bouta de bruut bent ,en dan binnen enkele seconden hem de hemel in te prijzen.
  Het kan ook zo zijn dat jij je schaamt om openlijk toe te geven dat je een grote bouta aanbidder bent,een moordenaars aanbidder wel te verstaan. Die camouflage gedoe moet je achterwege laten……hahahaaaa


  Maak melding

 60. @akan-swarie.

  Yep, jij trekt volle zalen!

  Slimbo, ik vat de koe bij de horens, geen enkel geklets in de ruimte.
  Daarom woon ik in Nederland, gratuz voedselbank en gratuz uitkering.
  Zie het maar als een soort van schadevergoeding voor al die ‘gruweldaden’ van 400jr geleden.

  Ben ik nu intelligent genoeg voor je….


  Maak melding

 61. @Akan Trusu
  De zijde kiezen van een moordenaar en met allerlei verhaaltjes komen opdagen die helemaal geen belang hebben met Suriname en haar bevolking, is helemaal geen kwestie van intelligentie of intelligent zijn maar van aanbidding van je held.
  Wel , die verhalen van Cees gaan niet helpen om die held van jullie beiden vrij te pleiten.Nooit,Never!


  Maak melding

 62. Dag php-smurfje.

  Ben je weer bezig met je scriptje om in een keer 10 minnetjes te plaatsen.

  Zal me niet verwonderen als ze zo de verkiezing hebben gewonnen.

  Mind your step!


  Maak melding

 63. Recente onthullingen omtrent de Ollandse gepleegde misdaden onderstrepen enkel maar de aperte leugens die op onze scholen onder het mom van educatie/onderwijs werden gegeven !!!
  De Heroistische brandmeester blijkt een gevaarlijke pyromaan te zijn !!!

  @ Cees ,
  -Daar er nog sprake is van een gekluiste Dossiers Suriname , lijkt mij onverantwoordt om bijvoorbaat onverstandige en voorbarige conclusie’s te trekken en zeker als deze vergezeld worden met valselijke aantijgingen .
  -Als waarheid staat voor een subjectieve beleving van zaken door een persoon of een instantie ,dan heeft een ieder persoon of instantie zijn eigen waarheid !!!
  -Staatsgreep van 1980 ,de Amnestie-wet en de zgn. 08 december-moorden(???), allen zijn bedenkselen voort- vloeien uit de koker van Den Haag .
  -Staatsgreep van 1980 is oa. een wrede verstoring van de Internationale Rechts Orde
  Grove schendingen van de Rechten van de Individuele Surinaamse Mens
  Om maar een paar op te noemen
  -Het organiseren en doen plegen van Staatsgrepen in een bevriende Constitutioneel Onafhankelijk Staat betekenen het bedrijven en plegen van Internationaal Staats Terrorisme
  Dinky na tori
  I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 64. @Lasede-Bouta,

  Of is het wellicht mafcees (?),

  Bedankt voor deze ‘hoogstaande’ bijdrage.
  Ik heb jouw reactie met zeer veel genoegen gelezen en je zal een aantal mensen vast wel met enige gelukzalig
  gevoel vervuld hebben. Maar geloof me dat ik genoeg munitie heb om jouw ‘sublieme’ bijdrage zo aan flarden te schieten echter ben ik niet te beroerd om jou toch van dit glorieus moment te laten genieten. Mijn tegenreactie zou de glorie van het moment alleen maar doen verbleken. Dus laten we doen alsof jouw reactie
  zeer de moeite waard was.

  Overigens zal ik jouw aanbeveling zeker in overweging nemen want ik heb inderdaad een kleurtje nodig.
  Hoewel zonnebank??? nee, toch maar niet.
  Over een weekje zit ik met mijn bleke kaaskop samen met gezin op Aruba. Ik heb overigens dik voor deze vakantie moeten betalen. Was jammergenoeg niet gratis.
  Jouw naam zal zeker ter sprake komen. Mijn mede-kaaskoppen houden wel van plaisanterie.

  Was het nou Lasede-Bouterse of mafcees?


  Maak melding

 65. @Esmerald

  Volgens mij wordt het een stuk gemakkelijker om al die plusjes en minnetjes met een flinke schep zout te nemen. Dit systeem wordt volgens mij al vanaf het begin gemanipuleerd. Negeer die onzin en schrijf gewoon je reactie. Hoe goed of slecht die ook is.


  Maak melding

 66. Whahaaaaaaaa…hahaaaaa..
  Cees en zijn minnetjes mannen soldaatjes zijn in de aanval.Whahahaaaaaa…..
  Wie zegt dt het forum niet gezellig kan zijn ?
  Hahahaaaaa….hahaaa…..
  Jezus Christus,het lijkt alsof de minnetjes mannen soldaten het gevecht van de eeuw aan het leveren zijn!
  Hahahaaaaaaa….
  HMMMmmmmmmmm…zelfs het dino website lijkt te saai voor hun ,dus komen ze hier op deze forum voor wat meer leven in hun saaie leven daar op het dino website.. Er is niemand op dino website met wie ze in oorlog kunnen gaan dus zoeken ze hun toevlucht elders,zoals bv hier.Ik denk dat de minnetjesmannen soldaten zelfs ook misselijk worden door het lezen van de adoratie postings van hun baasje op het dino website ,het wordt eentonig voor ze dus zoeken ze andere websites waar de adoratie voor hun baasje ver te zoeken is. Whahahaaaaaaa….
  By the way minnetjes mannen soldaten is het dino website intussen opgedoekt vanwege nihile bezoekjes aldaar?
  AhAhahaaaaaaa…whahahaaaaaa..


  Maak melding

 67. Wat een paar minnetjes allemaal niet kunnen aanrichten bij het gepeupel. Ray is radeloos en slaat wild om zich heen. Die whaahahaa moet zijn radeloosheid camoufleren, het huilen staat hem nader dan het lachen, zoveel is ons wel duidelijk.

  Ray misschien tijd om met Esmerald en Evert ergens anders te gaan janken, de Dino site lijkt wel wat voor je?


  Maak melding

 68. @joy,

  Sorry dat ik jouw beeld over Nederland danig ontwricht heb. Was niet de bedoeling. Blijf alsjeblieft die trots
  houden want ons land is naast het feit dat ze onwelwillige gebeurtenissen liever niet in de openbaarheid brengen en er zoveel mogelijk over zwijgt
  een geweldig land om te wonen en om trots op te zijn.
  Mijn doelstelling is ook niet om mensen hun rug toe te laten keren naar Nederland maar mijn doelstelling is om
  Nederland ertoe te bewegen om open kaart te spelen met betrekking tot eigen misdaden tegen de mensheid en met
  name de gebeurtenissen die in de jaren midden veertig
  hebben plaatsgevonden.
  Er zijn nog steeds kinderen van deze vermoorde mensen in leven die ook graag willen weten wat met hun moeder of vader is gebeurd.
  Ik heb weinig of niks met Suriname. Of het moet mijn Surinaamse collega zijn die mij op dit forum van Waterkant gewezen heeft. Voor de rest is de betrokkenheid 0,0.

  Op dit forum worden de wandaden van Bouterse terecht
  aan de orde gesteld. Dus daar wordt genoeg aandacht aan besteed. Dat moet ook zeker zo blijven. Deze mensen
  willen dat ooit een veroordeling komt voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de moorden.
  Maar waar is die aandacht voor de mensen die familieleden hebben verloren in de jaren veertig onder het bewind van Nederland??
  Mag je als mens de decembermoorden tot gemeengoed verklaren en vervolgens andere schendingen van mensenrechten afdoen als ’te lang geleden’, ‘niet terzake doende’ of ‘niet relevant genoeg ‘?

  Ik hou van mijn land maar moet dat een reden zijn om
  misstanden te blijven verzwijgen?
  Natuurlijk kan dat. Velen doen dat. Maar ik heb ervoor gekozen om niet over te zwijgen.

  Voor mensen die familieleden verloren hebben tijdens de decembermoorden zullen de moorden die zijn gepleegd op Curacao en Ragewede misschien een ‘ver van mijn bed show’ zijn maar ook toen hebben mensen onder wreedheden geleden.
  Hebben die nabestaanden van die moorden dan niet het recht om te weten wat er werkelijk heeft plaatsgevonden?

  Joy, als jij iemand bent met een rechtvaardig inborst dan zal je die trots voor Nederland niet laten varen maar wel deze misstanden doorvertellen aan mensen die het niet weten zodat uiteindelijk voor Nederland niks anders op zit dan deze doofpot affaire openbaar te maken. In naam van de nabestaanden (Iris).


  Maak melding

 69. @Afu ede
  Whahahaaaaaa…..hebben de minnetjes mannen soldaten jouw als versterking opgeroepen …hahahaaaaaa…
  Ben je hun secret wapen?Hahahaaaaaa…
  Afu ede, ik maak mij niet druk om de minnetjes omdat ik weet door wie ze geplaatst worden. Dat zijn de onnozele en oerstomme aanbidders van surinaams meest gruwelijke moordenaar.Dat wil niet zeggen dat ik onderste boven kapot moet gaan om die minnetjes maar dat wil ook niet zeggen dat ik geen plezier kan hebben met die minnetjes mannen soldaatjes infanterie en hun honger voor het behalen van een zogenaamde triomf overwinning hier.Laat 1 ding duidelijk voor je zijn het plaatsen van die minnetjes door jullie rode infanterie is een vergeefse en hopenlose poging om jullie god bouta de moordenaar vrij te pleiten. Het is zo doorzichtig.
  Dino website ,is zelfs voor jullie te saai geworden naar het blijkt, tje mie potie daar kunnen jullie het niet meer verdragen om zoveel goed over jullie god te praten ,vandaar dat jullie overgeschakeld zijn op andere website’s gewoon voor de variatie.
  Ikke Ray, op het dino website!?
  Het moet echt een koude dag in hel zijn als het gebeuren mag !
  En afu sensie wij ,de rechtgeaarde surinamers plegen geen verraad vandaar dat wij het dino website vermijden als de pest. Dino website is net iets voor jullie, het biedt onderdak aan jullie de minnetjes mannen soldaatjes,de landverraders en een veilige haven voor de moordenaars en gratie en amnestie ontvangen misdadigers.
  Nah,Nope , dino website is voor jou en voor mensen als jouw.
  Hahahaaaaaaaa…..


  Maak melding

 70. @ joy
  Ik kan Cees niet overtreffen. misschien iets aanvullen.

  De geschiedenis lessen zijn, zoals jij je uitdrukt, misschien niet volledig geweest. De werkelijkheid is net als dat van de priesters heel confronterend. Belangstelling en veel lezen maakt snel duidelijk dat Pieterzn Coen, Piet Hein, VOC niet aan onze hedendaagse maatstaven voldoen. Tot voor kort waren het helden en kregen ze standbeelden. Die worden echter de laatste tijd wel eens ter discussie gesteld (Coen in Hoorn).

  Mijn moeder heeft mij wat geschiedenissen voor gehouden van de boerenzonen uit haar dorp die na de 2de wereld oorlog na een korte training en langvaren dachten Indonesie te bevrijden. Na 3 jaar kwamen ze gesloopt, ontgoocheld en zo nu en dan als malle Apie terug. Zij zijn door de politieke inzichten en de toenmalige regering (Drees was echt geen boef) op het verkeerde been bezet en misbruikt. Gevolg dat veel van deze mensen die met de meest goede bedoelingen naar Indonesie gingen in een nachtmerrie terecht kwamen en wellicht met onschuldig bloed aan hun handen terug kwamen. Moeten we hun veroordelen of er lering uit trekken en er op toezien dat Bush Irak en Afganistan zonder legitieme redenen binnen valt etc.

  Het grote geheel of de individuele bijdrage aan de geschiedenis staan vaak heel ver bij elkaar vandaan.

  Probeer het verleden te doorgronden zodat je het heden begrijpt en de toekomst voorbereid tegemoet kunt treden.


  Maak melding

 71. @Ray

  Wat een warrig redimusu-betoog over websites. En dat alleen maar omdat je geen thumbs up krijgt. Word eens volwassen Ray!!!!! Mijn reacties krijgen alleen maar minnetjes en dat vind ik geweldig. Ik vind het heerlijk om jullie redimusu’s in de verdediging te zien schieten en met mond vol tanden te zien staan bij gebrek aan argumenten. Daarmee riskeer ik vaak dat ik soms drie weken of langer word geblockt, maar dat zal me worst wezen. Je begrijpt dat ik daar inmiddels al gewend aan ben geraakt en ik neem er absoluut geen aanstoot aan. Des te leuker vind ik het om jou om een paar minnetjes in de kramp te zien schieten. Het gaat jullie schizofrene redimusu-SuriNeds dus om de plusjes. Wat zielig eigenlijk! Mijn reacties zijn soms al na een uur verdwenen omdat mijn woorden een gruwel voor jullie zijn. Maar mijn missie is volledig geslaagd als ik de meeste thumbs down krijg. Dan weet ik zeker, den redimusu e njang den nierie!!!!!!

  Inhoudelijk:

  Het buitensporig geweld van Calimerostan tegen onze bevolking dient zeker aan de kaak gesteld worden en het is een goede zaak dit gewelddadige land voor de rechter te slepen. Behalve de 1200 miljard achterstallig loon van onze voorouders zullen we ook genoegdoening eisen voor de moorden op onze Hindustanen en Javanen. Calimerostan is nog niet van ons af. 😉


  Maak melding

 72. @Cees
  In naam van de Almachtige God daarboven doe ik een beroep op je, om je Lariekoek aan verhaaltjes aan je kinderen en kleinkinderen te gaan verkopen.

  30+ jaartjes zijn de rechtgeaarde surinamers bezig gerechtigheid te zoeken voor de geexecuteerde mensen in 1982 geleid door je god bouta.Deze slachtoffers werden gemaakt op surinaamse bodem door surinamers die nog tussen ons wonen en leven en heden door het leven gaan als de meest heilige mannen op aarde met de steun van jou en jou soortgenoten. Met een rawanda en anderen uit je verhaaltjes hebben wij geen ene moer mee te maken . Die situaties zijn niet bekend bij ons en gaan wij ook niet ermee bemoeien. Jij doet voorkomen alsof jij het meent met Suriname. Me mars, je bent gewoon een pseudo surinamer met heel veel bewondering voor een massamoordenaar. Als een echte surinamer ga je heus geen misdaden vergelijken met anderen om eentje proberen vrij te pleiten zoals jij tracht te doen. Hou je bezig met de surinaamse situatie als jij het meent. De massamoordenaar loopt vrij rond door zelfverleende amnestie en jij vindt het een goede zaak omdat anderen ook vrijlopen op de aardbol heden en daarom dus dan volgens jouw dat de massa moordenaar van Suriname ook vrij mag gaan..Wij vragen jouw stem niet om het doel van de rechtgeaarde surinamers en de nabestaanden van de slachtoffers te ondersteunen,en de killer van Suriname voor het gerecht te slepen.Wat jij vragen is gewoon dat je aub stopt met al dat geleuter van je over rawande en anderen en probeer niet om de massa moordenaar goed te praten.

  Het kan zijn dat jij in Nederland woont,waarom durf je dan niet een petitie aan te bieden aan de regering dan met je bezorgdheid over Rawanda en anderen behalve Suriname,want naar het schijn breekt je hart niet voor de slachtoffers gemaakt door je held bouta en nog minder voor de nabestaanden van de 15 gemaakte slachtoffers.?Durf je je juiste gegevens wel door te geven?Jij woont en werkt in Nederlnd geniet van alle voorzieningen daar ,heb jij het allemaal wel in je mars om dit alles gedag te zeggen en terug te komen in Suriname met nul voorzieningen?Ik hoop dat Nederland jou eruitschopt. Stel je voor je ,je woont en leef daar maar achter hun rug schaam jij je niet om verraad te plegen,maar dan ach dat zijn wij gewend van jouw en je soorten.De rechtgeaarde surinamers zitten overal, zij steunen het goede doel en zien samen met de rest van de surinamers woonachtig in Suriname dat deze koelbloedige moordenar voor eeuwig achter de tralies verdwijnt.Ze mogen zelfs op de maan zitten hun stem is een heel grote steun voor een ieder die de roep naar gerechtigheid doet in deze.


  Maak melding

 73. @Anne_Z
  Ter jouwer informatie ik maak me helemaal niet druk om de minnetjes, ze komen toch allemaal van degenen die het niet menen met Suriname.

  Het heeft niks te maken met het vreten van de nieren wanneer jouw reakties verdwijnen ,het heeft te maken met het schaal aan domheid en zoveel onzin in je reakties.Zoveel adoratie voor een massamoordenaar draagt ook bij dat je niet serieus genomen wordt door de rechtgeaarde surinamers hier op het forum.Dat jij bij de korste keren dus verdwijnt is beter voor iedereen,1 last minder dus.

  Ik leef in het heden en niet ergens in het verleden.Ik leef voor de toekomst en ben niet van plan om in het verleden te blijven dwalen die eeuwen teruggaat. Ik wil een betere Suriname voor mijn nageslacht en leer ze ook hoe ze zelf moeten werken voor de opbouw van hun land en volk en voor hun zelf en niet moeten zitten wachten op anderen of zich moeten vastklampen aan de geschiedenis die eeuwen teruggaat.Het is goed om je geschiedenis te kennen maar geweldig is het als je vooruit kijken kan. En dat doe ik.
  Ik leer mijn kinderen ook om nooit de zijde van een moordenaar tekiezen of proberen hem goed te praten. Ik leer ze ook dat ze hard moeten studeren en een positie moeten verwerven die welverdiend en eerlijk moet zijn .
  Ik leg ze daarom dag in en dag uit dat bouta de verkeerde man is en een verkeerde positie heeft wat totaal fout is voor Suriname’
  Kort samengevat,ik leer mijn kinderen om het vb van bouta nooit over te nemen of dat van zijn aanbidders.
  Snappie?


  Maak melding

 74. @Ray

  Beste Ray,
  Ik heb echt met je te doen. Je klinkt nogal arrogant en denkt dat je de wijsheid in pacht hebt. Je noemt uit gewoonte Bouterse een moordenaar terwijl je weet dat er niemand echt weet wat er in 1980 is gebeurd. Of, was je erbij? Je kunt iemand ergens van verdenken maar een verdachte is nog geen dader. Toch doe je uitspraken waarvan je heel arrogant denkt dat ze op waarheid berusten.
  Ik ga er zeker van uit dat je je kinderen goede dingen leert maar vergeet ze ook niet te leren dat ze geen loze uitspraken doen.
  Je mag je eigen werkelijkheid scheppen maar probeer die niet aan mij op te dringen omdat ik je mening niet deel. Ik heb een nuchtere kijk op de zaken en ik zie onze president als een vrijheidsstrijder. Voor mij is Bouterse het allerbeste wat Suriname heeft voortgebracht. Bouterse heeft een einde gemaakt aan de koloniale uitbuiting van Suriname en dat zit de redimusu’s niet lekker. Die kunnen niet meer profiteren en hun marionettenrol is helaas voor hen nu voorgoed uitgespeeld. De restanten van die profiteurs voeren een verloren gevecht en het zal niet lang meer duren of ze zullen richting Calimerostan vertrekken.
  Ik constateer bij jou een Bouterse-syndroom. Alle reacties van jou gaan over je frustraties en ook jij holt achter de feiten aan. Jij en vele anderen zullen steeds gefrustreerder raken omdat de revolutie in Suriname pas nu echt begint. Doe mee of blijf eeuwig hier zeuren over hoe ‘slecht’ het wel niet gaat in Suriname. Zeuren lost geen problemen op. Als je iets wilt betekenen voor Suriname, ga er dan naartoe. Je frustraties op internet ventileren zet echt geen zoden aan de dijk.


  Maak melding

 75. @Anne_z

  Mijn kinderen die nog heel jong zijn weten in elk geval heel veel beter dan jij van jezelve denkt.
  Zo weten ze ook bv dat een onschuldige nooit de behoefte heeft aan Amnestie om zijn kont uit de gevangenis te houden.Misschien kan je een boek schrijven waarom onschuldigen plotseling massaal amnestie nodig hebben..We hebben jouw nooit horen of zien protesteren toen belfort de gevaarlijke 4 verdachten genadeloos in koele bloedde had neergeschoten in de straten van Paramaribo. Maar voor jou zal het wel een goede zaak geweest zijn omdat het toevallig niet ging om de ‘verdachte bouta’ je liefje.
  Zolang anderen en niet je liefje als h een hond afgemaakt wordt is het niet erg ,toch,volgens jou?Waarom knalt belfort ,je goedoe ,niet deze verdachte neer als een hond?
  Jij bent een heel gefrusteerde mens. Je waant jezelve netals je god bouta in Lala land,waar alles vredig schijnt te zijn . Geen onrust,geen verdeeldheid,harmonie onderling,bouta de moordenaar een lieveling onder het volk…Hallo…joehoe….kom uit je dromen.
  Suriname ligt op rand van afgrond, dankzij EU komt er wat hulp tot stand op financieel gebied,met heel veel zak en reisgeld voor je reislustige ministers bende,er is geen harmonie tussen de verschillende bevolkingsgroepen en de kloof verbreden daar is je meester bouta master in.Lucht kastelen is zijn specialiteit en het verkopen ervan gaat als warme broden over de toonbanken onder zijn volgelingen.Netals hun baasjes dromen ook zijn volgelingen met de ogen wagenwijdt open.
  Getuige de recente zet van de ministerie onder je baas;
  je ligt in bed en het werk komt naar je toe . Neen hoor je hoeft je kont niet te bewegen en op zoek te gaan naar werk. Je hangt een bord voor je deur met de leuze’Kansarme’ en kijk alle gemak zal komen aandansen bij jouw thuis . en jij als kansarme wat rest jou dan te doen?Och slapen en heerlijke droompjes hebben.Whahahaaaa…

  Siesa Anne_Z
  Mijn kinderen zijn jong en verstandig. Ze weten dat zij nooit beloond zullen worden zomaar maar dat zijzelf ervoor moeten werken.Ze zijn zich ervan bewust dat ze moeten werken om hun dromen eens te verwezenlijken.Zij houden zich vast aan de realiteit,dat hebben ze van mij geerfd. Ik ben heel trots op ze en op mijzelf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.