Alleen universitaire studie duurder in Suriname

26

PARAMARIBO, 28 jul – Alleen een studie aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname wordt duurder. Dit zegt minister Shirley Sitaldien van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Alle andere onderwijstypen mogen geen inschrijfgeld meer eisen. Ook de zogenaamde ouderbijdrage is afgeschaft. Het onderwijs moet weer gratis worden.

Hoe goedkoper, hoe groter de animo om naar school te gaan, is de redenering. Met de universiteit is het iets anders. “We moeten zorgen dat de universiteit op niveau en behouden blijft. De overheid kan het niet alleen”, zegt Sitaldien. Daarom wordt het inschrijfgeld niet alleen gehandhaafd, maar ook verhoogd. Studenten zijn teleurgesteld. Zij hadden minstens verwacht dat het geld niet verhoogd zou worden. Volgens Sitaldien is er geen keus.

Mensen zouden wat meer over mogen hebben voor een mooie universiteit. “We moeten keuzes maken. Willen we onze studenten accommoderen, dan moet een ieder een bijdrage leveren. We kunnen een heleboel, maar we moeten het samen doen.” Studenten kunnen altijd nog een studielening nemen of een betalingsregeling treffen. De ouderbijdrage op de lagere niveaus was er voor fysiek onderhoud van de scholen. De regering heeft subsidie beloofd.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Goh wat ONTZETTEND jammer dat onze studiebollen in Su niet gemotiveerd worden maar gestagneerd worden want ik weet dat de meesten ELK jaar een heel zwaar gevecht leveren om dat studiegeld te betalen wat NU wéér hoger wordt…. maak onze studiebollen nog wanhopiger dan gaan ze met hun kennis emigreren, einde verhaal.


  Maak melding

 2. Vanity alias Cinny,

  Studeren begint aardig te lijken op een elite aangelegenheid, die voelen nl geen pijn, want zij kunnen zo ophoesten eventuele meerkosten!!

  verschrikkelijk jammer vind ik dat een bolleboos uit een arm gezin moet afhaken simpel omdat de financien niet toereikend is..sari tori!!!


  Maak melding

 3. Een goede ontwikkeling begint op de basis school,
  het is dus fantastisch dat het basis, middelbaar en voortgezet onderwijs weer gratis is geworden en dus geen financiele belemmeringen meer heeft voor het arme deel van de bevolking waar een gezin meestal meerdere kinderen heeft die tegelijk naar school moeten.Goed gedaan minister; hopelijk zal op termijn als de financiele positie van het land het eveneens toelaat ook het universitair onderwijs aan de beurt komen.


  Maak melding

 4. Gratis onderwijs is mooi, als er geld voor is. En dat heeft Suriname wel, maar het verdwijnt spoorloos. Dus mensen ik vrees dat we Suriname alleen nog lager op de internationale rankings zullen zien.


  Maak melding

 5. Van 625 naar 750srd per jaar is geen geld voor een universitaire studie. Wat een lachertje. Voor dat geld valt eigenlijk ook niks te verwachten. Waarom niet 2500U$ per jaar en het niveau van Adek optrekken? De armen kunnen we tegemoet komen met een studie beurs(lening). De ke poti- mentaliteit gaat ons nergens brengen.


  Maak melding

 6. @Vanity, je schrijft: maak onze studiebollen nog wanhopiger dan gaan ze met hun kennis emigreren, einde verhaal.

  =Ik kan jou vertellen dat ze beter in eigen land kunnen blijven studeren, dit ondanks de verhoging. Tenzij het om een studie gaat die niet in eigen land gegeven wordt.

  =De studiekosten van een ander lande zijn 5x hoger en men heeft ook beperkingen, dus informeer het maar goed.


  Maak melding

 7. (@pasew en overige forummers, Odi odi.

  Studeren kost ‘geld’. En niet alleen in Su.
  Voor sommige gezinnen is het begrijpelijk, dat het bedrag iets verhoogd is. Maar je kan het niet vergelijken met USA, Canada en andere Europese landen.
  Wel dient er'”kwaliteit” geleverd en afgeleverd te worden op het ADEK.

  Maar zo enorm hoog is het bedrag ook weer niet.

  Minder grote feesten op na houden. Want als je dat bedrag gaat optellen, dat bepaalde “burgers” in Su. uitgeven dan vraag jij je ook af hoe dat mogelijk is.
  Ook in de nachtelijke uren met die open Touringcars door de smalle straten van Par’bo.

  En “emigreren”!!!
  Ook voor “kennismigranten” wordt het moeilijk.
  En in Su. hebben ze nog geen “boete” voor lang studerenden ingevoerd.

  Als dat nu zou zijn ingevoerd, dan komen ze met potten en pannen op straat om hiertegen te demonstreren tegen DADA.


  Maak melding

 8. Op zich is er niks mee om het inschrijfgeld op de Anton de Kom Universiteit te verhogen. Zie bijvoorbeeld de hele discussie, inclusief een rechtzaak – over de langstudeerderboete in Nederland. Afgelopen week zag ik op de BBC, dat een studiejaar aan een britse universiteit ruim 9000 engelse ponden kost. Maar de surinaamse student moet perspectief op werk hebben, als hij/zij afstudeert. Een groot aantal universitair geschoolden zijn werkloos, of werken onder het door de opleiding behaalde niveau. Als men geen werk vindt, hoe zal men het inschrijfgeld terug kunnen betalen? Deze onzekerheid zal zeker demotiverend werken bij de jeugd om een universitaire studie te gaan volgen.


  Maak melding

 9. Suriname heeft jammer genoeg na het Natin geen goede vervolg studie. Nood gedwongen heb ik mijn HTS opleiding in Nederland moeten doen.Het is nu inmiddels al 25 jaar geleden.


  Maak melding

 10. Fer.E. odi mang fawaka?

  ,,,Ook in de nachtelijke uren met die open Touringcars door de smalle straten van Par’bo…….hmmmmm dies na papalaarko-tour 🙂

  Lasede_Bouta abi leti,…Dada zegt: Diaspora Kom Helpen,…ondertussen staan onze eigen afgestudeerden achter de kassa groenten te verkopen omdat hun plek BEZET is door vrienden – politiek of het nou is VHP/NPS/NDP!!!


  Maak melding

 11. Bedankt President D.D Bouterse, Regering en Coalitie partners.
  Dat is een grote hulp aan de armen en een verrassing.
  Ik vind het kwalijk dat iemand van de NF negatief gereageerd heeft. Reden:
  Als de Regering niet houdt aan zijn sociaal contract reageren ze negatief.
  Wanneer de Regering zijn sociaal contract uitvoert dan is dat ook niet goed.
  Wat wil de NF dan maar?
  Ik hoop dat de burgers wakker worden en inzien dat de NF saboteren alleen dat het niet gaat in SU en om hun stoelen in 2015 te behouden.


  Maak melding

 12. Mijn zeer gewaardeerde Sardien-aanhanger Radj R

  als eerdaags en god-zij-dank DADA naar de “eeuwige indianen velden” is vertrokken da wie gaat jou & jullie belangen BE-DUIVEL-EN 🙂 🙂 😉


  Maak melding

 13. Door de urbanisatie is er een aardig groot sociaal minder
  bedeelde onderlaag ontstaan.En die gaan al op heel jonge leeftijd op de hossel terwijl zij nog schoolplichtig zijn.Het enige dat deze mensen naar school kan lokken is hun geld aanbieden.Een opheffing van inschrijf geld is nog niet de oplossing.De ADEK studenten kunnen altijd een studie lening vragen.

  Cobie.


  Maak melding

 14. Ben het het sekrepatu eens. Als men nu ook nog een bepaalde opleiding bij een overheidsfunctie verplicht zou stellen, zou dat geregel ook afnemen. Geef studenten die op tijd afstuderen een lap grond als cadeau.

  @ surinam patriot: Suriname heeft nu wel degelijk een PTC.

  Men wil wel 1500 euro betalen voor InHolland. Ik snap niet waarom Suriname niet een HBO begint op de universiteit voor de helft van de InHollandprijs.


  Maak melding

 15. @midete: Dat vroeg ik mij ook af m.b.t. het bedrag dat men moet neertellen voor een opleiding/studie aan InHolland Su. te Par’bo.

  Misschien kan Lonnie B. verandering hierin brengen.
  Hij is namelijk in 2011 met een 18+ toegelaten voor studie aan InHolland Su.

  En volgens mij heeft InHolland Su. reeds een gedeeltelijke samenwerking met ADEK-Universiteit.
  Dus het moet mogelijk zijn voor de helft van de InHolland prijs in SRD.

  Maar wel met KWALITEIT.


  Maak melding

 16. Wat een geklets van Shirley. Zij weet als geen ander zo goed, hoe het voelt om gediscrmineerd te worden om je fin achtergrond. De lagere school wordt gratis, dus tja, dan blijven wij dus langer op de lager school zitten????????
  De universtieti kost geld, DAAR moeten de belastingcenten naar toe!!!!!!!


  Maak melding

 17. Ik ben onlangs in Su geweest en een aantal afgestudeerden van de Adek gesproken (Drs. en mr.). Wie dit ook heeft meegemaakt kan snel tot de conclusie komen dat er iets mis is aan de kwaliteit van het universitair onderwijs in Su. Een topambtenaar van het Minov beaamt dit.
  Ipv dat er gewerkt wordt aan de kwaliteit van het universitair onderwijs gaat men de inschrijfgeld verhogen.
  Vraag me soms af of deze minister een visie heeft. Of is ze daar geplaatst om alleen zaken uit te voeren wat haar is opgedragen door Taskforce onderwijs.


  Maak melding

 18. Wat stelt de taskforce nog voor, nu Orie daar is vertrokken???? En stelletje debiele bejaarden die er nog zit. JA, dan krijg je een debielig beleid en madam Shiley maar lachend met haar positieve houding op de TV verschijnen. Baya, geniet ze Shirley, ie kan pier ie tiefie, wie weet hoe lang dat mag duren.


  Maak melding

 19. Waarom zijn er zoveel negativiste in sur wannr het gaat om een goed beleid,als de hele basis-en voj scholen gratis wordt is er geen rede om te klagen,juist moet we dankbaar zijn


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.