Verzet tegen terugroepen parlementariërs groeit

15

PARAMARIBO, 27 jul – Het verzet tegen de terugroeping van parlementariërs Diana Pokie en Waldie Adjaiso, neemt toe. De twee hebben de steun van vooral hun achterban in hun oorspronkelijke woongebied. In Brokopondo is het tot hartstochtelijke protesten gekomen. De woede van de protesterende groepen richt zich vooral tegen het bestuur van de politieke partij Bep.

De partijleiding zou de twee niet alleen onterecht hebben teruggeroepen. Het besluit om eerst te royeren en dan terug te roepen, zou een soloactie zijn. Het bestuur zou geen rekening hebben gehouden met de mening van de achterban. In een brief aan het bestuur eisen twintig kernen dat het royement ongedaan wordt gemaakt. Bij het gerechtsgebouw in Paramaribo is ook gedemonstreerd. Dat was een uiting van solidariteit met de twee politici.

De twee hebben een kortgeding aanhangig gemaakt. De kernen zeggen de maatregelen tegen de twee niet te accepteren. Ze zullen doorgaan met acties totdat Pokie en Adjaiso gevrijwaard zijn. De twee parlementariërs raakten in ongenade, nadat ze weigerden uit A Combinatie te stappen. Bep trok zich terug na onenigheid met combinatiegenoot Abop. Volgens het Centraal Hoofdstembureau heeft Bep het recht tot terugroepen, omdat A Combinatie niet meer bestaat.

15 REACTIES

 1. Parlementsleden stemmen zonder last of ruggespraak: dit is de basisregel van het Surinaams constitioneelrecht dat ook geldt in Nederland. Dwz dat elk parlementslid ongeachte zijn politieke kleur zijn stem uitbrengt namens het volk en niet namens de partij. Dat is het ultieme van de parlementaire democratie. Wijlen Prof Coen Ooft heeft dit ook onderschreven.


  Maak melding

 2. en wie heeft die constitioneel wet gemaakt,,,niet su maar hol-land,,,die jou ook heeft gebrainwash ,,,het is niet namens het volk maar voor het volk met en door het volk


  Maak melding

 3. Jongoe, sang we spang???? Of het nu deze 2 kronto-edeh’s zijn of 2 andere marrons, maakt geen verschil. De kwaliteit van de regering wordt er echt niet beter op. Laten we over gaan tot de belangrijke dingen van de dag!


  Maak melding

 4. Duidelijk een voorbeeld, hoe Marrons zich als Djoeka’s kunnen gedragen. Pokie en Adjaiso handelen niet uit hoofde van gemeenschapszin, maar puur uit eigen belang. Zij willen hun maandelijkse salaris van 14.500 SRD niet kwijt. Bovendien, als zij de rit uitzitten, dan is hun kostje gekocht. Zij hebben dan recht op een zeer riante oudedagsvoorziening. Djoeka’s, wordt wakker!!!


  Maak melding

 5. @masrakaba

  Masra, faf Misi? A tori kaba? 😉

  Het is een doordenkertje, maar jij als doorgeleerde Marron zal de grap kunnen plaatsen. 😆


  Maak melding

 6. @masrakaba, Die “Djoeka’s” hebben gelijk. Altijd uitgevreten en gekleineerd door de z.g. stads-elite.

  =Weet wat je zegt. Ik zou eerder zeggen dat men eerst moet nagaan of die twee gelijk hebben voordat men de straat op gaat. Dit wordt straks het omgekeerde weer, eerst handelen en daarna nadenken hoe of wat.

  =Hier telt ook de wet, en zou geen gevecht willen zien, maar vrede.


  Maak melding

 7. Leiden 27 juli,

  Volgens de terugroepwet is een persoon parlementarier af, wanneer zijn partij die persoon schriftelijk terugroept. Dat is al op 17 april jl gebeurt.
  Dit roept de vraag op of de beide parlementsleden nu op eigen titel, dus als onafhankelijke fracties door mogen functioneren. Het is gebruikelijk dat dat mag. Deze informele regel wordt nl niet doorbroken door de terugroepwet. Wel is het een feit dat zij dan nu voor eigen rekening en dus niet op naam van hun oude partij mogen functioneren.

  Dit alles impliceert dat hun oude partij indien zij in deze partij hun naam verder willen fuctioneren het altijd zal winnen, dus ook voor de rechter.

  Het zijn van Dna lid houdt in dat je voor de termijn wordt benoemd. Bij disfunctionereren ga je onder je eigen naam alleen verder, implicatie van dit systeem is dat terugroepen eigenlijk niet kan. Het uiteindelijke resultaat is dat de rechter nu op de stoel van de politiek gaat staan en dus zal beslissen dat de twee verder mogen.

  Politiek gezien is dit een moeilijke situatie. Statutair is natuurlijk de terugroeping geregeld, maar de politieke haalbaarheid hiervan vervalt als de achterban het bestuur terug zal fluiten.In dit geval is de rechter denk ik wel wijs genoeg om naar het volk en dus naar de achterban te luisteren. Conclusie ze mogen aanblijven. Wat zal consequentie van dit dan zijn. Ze blijven aan, maar vechten tegen het bestuur. Het is een jammerlijke situatie. Het lijkt mij op een coup poging binnen deze partij. Consequentie van dit alles zal zijn dat het bestuur zal verdwijnen en er een nieuw bestuur zal komen. De wil vh volk is beslissend, en niet van het bestuur. Nu blijkt dat de terugroepwet echt niet deugt, Mijns inziens zal de rechter in het judicium toch moeten aangeven dat het gewoonterecht geldt, en dat parlementariers voor de termijn zijn benoemd, ook al gaan zij verder onder hun eigen naam.

  Consequentie van dit alles houdt dus in dat er een soort van tijdbom onder deze regering wordt geplaatst, een kleine weliswaar, maar ellende begint meestal klein. De nat. regering van DDB is een goede zaak. het is nog te vroeg om een oordeel te geven over hun functioneren. Pas over een kan je stellen dat zij al een redelijke termijn hebben geregeerd. Tot nu toe gaat het redelijk.
  Al met al kan deze zaak indien de rechter zijn taak naar behoren opvat grote politieke consequenties hebben voor deze regering en het verder funtioneren van het parlement.

  Mvrgr.
  Mr Roy siwpersad
  Jaihint@hotmail.com


  Maak melding

 8. Parlementsleden die indisciplinair niet meer luisteren naar de partij die hen daar hebben geplaatst, dienen conform de wet worden teruggeroepen. Nu is het de beurt van Pokie en Adjaiso. Dan volgen spoedig Manorath en Lachman, en dan Wangsabesarie en Wongsoredjo. Deze personen kunnen worden gekwalificeerd als verraders; ze vergeten dat de partij in hen hebben geïnvesteerd om via de partij het volk te dienen. En aan de partij hebben zij ook verplchtingen, zowel moreel als materieel. Nu willen zij deze verplichtingen niet nakomen. Wat een mentaliteit…


  Maak melding

 9. @masrakaba

  “Die “Djoeka’s” hebben gelijk. Altijd uitgevreten en gekleineerd door de z.g. stads-elite.”

  Heeft Brunsie in de jaren tachtig als bankrover al niet veel weggenomen? Staan er niet veel Marrons op de opsporingslijst van de KPS die gezocht worden, omdat zij teveel bij onschuldige burgers van de stad hebben weggenomen? Waren het niet Marrons die tijdens kerstnacht 2009 te Papatam chinese winkels plunderden? Misschien zouden Pokie en Adjaiso, nadat zij uit de Assemblee gesodemieterd zijn, veldwerk onder de Marrons van Marowijne kunnen doen, en hen bijbrengen, dat wat van een ander is, niet begeerd mag worden. 😉


  Maak melding

 10. @Mr. Roy Siwpersad

  Waar ligt dan de relevantie van de Terugroepwet? Zoals jij het beschrijft, heeft deze wet geen enkele geldigheid, want de parlementariers kunnen naar believen de wet negeren.

  Jij haalt de nederlandse en surinaamse parlementaire praktijk door elkaar. In Nederland is er geen specifieke wet, die parlementsleden, die zich niet aan de partijdiscipline wensen te onderwerpen, uit de Tweede Kamer kan weren. Veelal vraagt de partij de zetel terug, maar dat kan niet afgedwongen worden, omdat de kiezers het parlementslid mandaat hebben verleend. De Terugroepwet in Suriname komt voort uit het bij de politieke partijen heersende negatieve zelfbeeld van het eigen politieke bedrijf. Men wil voorkomen, dat pasgekozenen naar andere politieke partijen, bijvoorbeeld de oppositie, overlopen, waardoor de parlementaire meerderheid waar de regering op steunt, als sneeuw voor de zon verdwijnt. Dat is de relevantie van de Terugroepwet in Suriname.


  Maak melding

 11. Die is goed!!! Ondertekend door 19 (negentien) kernen,terwijl Brownsweg uit 7 (zeven) kernen bestaat!

  Het lijkt op een ndp kernreactor!!!

  Negentien kernen noh?!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.