Stichting geeft grond Surinaams museum niet terug

22

PARAMARIBO, 26 jul – De grond waarop het openluchtmuseum Nieuw Amsterdam staat, wordt niet teruggegeven. Dit stelt de voorzitter van de stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam, mr. Ben Halfhide. In een brief aan minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, wordt de overdracht uitgelegd. De grond zou terecht zijn afgestaan.

Kort voor het aftreden van de vorige regering heerste een dreigende situatie. Er waren kapers op de kust en er werd geaasd op de grond. De stichting werd opgericht als een soort veilige haven. “We doen veel aan educatie en het museale gedeelte. Iedereen prijst het Fort Nieuw Amsterdam”, schrijft Halfhide. Het is dan ook terecht te suggereren dat er sprake is van corruptie. De bodem onder het museum is gered uit grijpgrage handen.

De Times of Suriname maakte eerder melding van de overdracht. Parlementariërs van coalitiepartij NDP schreeuwden moord en brand. Geëist werd dat die de grond onmiddellijk terug genomen werd. De minister zegt meer tijd nodig te hebben voor een grondig onderzoek. Volgens Halfhide is ‘terugnemen’ geen optie. De grondbeschikking, het document dat de overdracht regelt, is waterdicht. Het Fort Nieuw Amsterdam dateert uit de begintijd van de Nederlandse kolonisatie.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Weet je wat, Stichting hou de grond, mijn zegen heb je, want anders gaan die chinzen die massaal naar Sur worden gehaald dit ook willen grijpen. Tang orie mie boi. Niet weggeven!!!!!!


  Maak melding

 2. In dit geval ben ik het volkomen eens met de stichting. De staat is ook reeds in stichting vertegenwoordigd, dus is er geen noodzaak de stichting in de boezem van de staat terug te brengen die haar verantwoordelijkheden op onderhoudsgebied toch altijd op een verfoeilijke wijze verwaarloosd. Begin maar de overheidsgebouwen op te knappwn zou ik voorstellen. Ik ben sympatisant maar in dit geval is mijn devies : “vasthouden Halfhide; tai hori; no mek no wan sweef teki sma kon fufur a gron”.


  Maak melding

 3. Niets teruggeven.Het openlucht museum verkeerd thans in goede handen.
  Meneer Halfhide ,wij,het overgrote deel van de bevolking staan achter U,geef de haaien van de ndp geen 1 centimeter de ruimte om toe te slaan.


  Maak melding

 4. Dat was door de nalatigheid van de NF gebeurd.
  De Slimme NL die op de loer was weet dat ze daarmee veel geld kan verdienen en bleven maar ondersteunen om later over te nemen.
  Wat van de overheid is moet weer in de handen van de overheid terug komen, dus het is geen waterdicht.
  Geen andere commentaar, wat van SU is moet ook van SU zijn.
  Deze Regering gaat het beter en het beste van maken.


  Maak melding

 5. Het standpunt van mr Halfhide is luid en duidelijk. Indien er kapers op de kust zijn dan moeten ze maar een procedure bij kantonrechter starten. De grond is en blijft als grondhuur van de Stichting! En daarmee BASTA!!!


  Maak melding

 6. Dit historisch museum moet wederom in de boezem van de staat!
  De rovers van het nieuw-front hebben op de valreep het uit handen gegeven!!!
  Dit koloniaal,educatief historisch Surinaams museum moet terug gevorderd worden!


  Maak melding

 7. Meneer Ben H jere no, niet doen hoor niets teruggeven
  want ze zullen eea al beloofd hebben aan die omoe chinees, voor het neerzetten van of een grote supermarkt, of een restaurant, of een slachterij voor dagoe´s, want deng e njam dape, op Rainville ergens heb je al zoiets, maar goed, het gaat erger worden, jammer, maar ze zoeken het maar uit, we kunnen hier alleen maar wat meegeven, en niets meer.


  Maak melding

 8. kooos het is front die dit heeft gedaan …het is de man met de zogenaamde tien schone vingers ..wat heb je aan deze man die tien schone vingers heeft maar zijn ministers stelen of bedriegen het volk ..het kan toch niet .

  moet je nog voort modderen met deze boeven !!!!!


  Maak melding

 9. Daarin had ik mijn volste vertrouwen!! Waarom zou ik ook teruggeven?? Winti waai mek lanti paai!!! Dit is ook een manier de lanti ten schande te brengen!1 Ik lach me in deuk!! mooi zo!


  Maak melding

 10. bouterse,,,,,,,,,senie deng snesie gwe a deng kondre,,a invasi sang deng e doe ago meki datie deng ago tekie sranang abra,en dan zijn wij nog verder van huis,suriname voor de surinamers,zonder bemoeienis van andere.


  Maak melding

 11. deze regering heeft ook nu bigai op het terrein, gaan ze weer aan hun vriedjes onderling verdelen, laat het gewoon in de boezem van de stichting blijven. er moet ook nog een zaak komen tegen Frederiksdorp, laat de hollanders daar opruimen.


  Maak melding

 12. Ook voor de paarse senielen geldt: Eens gegeven, blijft gegeven!!! Wat heeft de minister nog te onderzoeken? Wil hij dat op de wijze doen, zoals de NDP parlementariers de verantwoordelijkheid van Bouterse voor de slachting van 8 december 1982 middels een waarheidscommissie willen onderzoeken? Ben Halfhide, hou je rug recht, ook al gaan de paarse parasieten hieraan kriebelen.


  Maak melding

 13. {suri patriot]of nedl patriot… je bedoelt dat vene en zijn tien schone vingers weer hebben gesjoemelt .
  voevoeroe straks wordt dat ding ook nog verkocht dang vene e go tik ing deel ….ze leren het nooit om dat land naar eer en geweten te regeren .


  Maak melding

 14. SRA heeft gelijk. Opsjodemieteren die chinezen!!!!! En weet je, de St MOET eigenaar blijven, want voor je het weet gaat onze Somo het grijpen met zijn krabieta-annoe. Wat weet hij van historische waarde??? Wat weet BAAS van historische waarde??? Wat weten chinzen van historische waarde. Go home alla tjien-wa en laat onze honden met rust!!!!!! Oeno no sab a verschil tussen alla soortoe dagoe, if wang en blaf weh kier deng dreey aai. Dus een BAAS en vriendjes, oeng hou op foe blaffen, want deng tjien-wa e loeroe yoe…..


  Maak melding

 15. pero je ziet weer spoken maak toch niet van iedere kwestie een vene bouta kwestie dit gaat om historie maar ja dat wil je het liefst vergeten alleen als het om ned gaat begin je over historie en wat er allemaal niet goed is /was doe dat ook maar eens als het over je baas gaat


  Maak melding

 16. Minister kan dat onderzoek dat je gaat doen aub 30jaar of langer duren?Zodat er niets gebeurt met het terrein zoals dat 8 december moorden proces van 1982.Dit onderzoek werd zo vaak verdaagd en de schuldigen lopen nog vrij rond.Wil je het zelfde tactiek toepassen heer minister(30 jaar of langer)dan blijft het terrein gewoon in handen van het museum en hopen tot in eeuwigheid.Odiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.