Leendrift Surinaamse regering flink afgenomen

50

PARAMARIBO, 26 jul – De leendrift van de regering lijkt aanmerkelijk te zijn afgenomen. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken wordt afgezien van het sluiten van omvangrijke leningen. Waar aanvankelijk China werd gezien als de grote buidel, is dat anders. China is nog wel in beeld als financier. Maar er zal ook elders worden aangeklopt.

India en Brazilië maken de meeste kans in het rijtje. Maar als puntje bij paaltje komt, krijgen economische overwegingen de overhand. Miljoenen en miljarden lenen voor allerlei grote projecten is niet langer vrijblijvende aangelegenheid. Dat inzicht lijkt nu eindelijk door te dringen. “Er zijn ook andere modellen in overweging, die de economie niet al te veel zullen belasten”, zegt Lackin. Het is ook de reden voor het zoeken naar alternatieven.

China ging langere tijd door als voornaamste bron van financiering. De grote projecten als het aanleggen van verkeersinfrastructuur zouden daar van betaald worden. De oppositie heeft vaker bedenkingen geuit. De projecten waren veel te ambitieus en de leningen zouden een te zware wissel trekken. China heeft nog wel een rol, zij het wat meer bescheiden. “We zijn van mening dat China een belangrijke rol kan spelen op het gebied van energie, infrastructuur en mijnbouw”, aldus Lackin.


50 REACTIES

 1. Ie sab sang Lackin, jullie zijn verblind door je haat tegen Holland. We ser oeng srefie aan een ieder bahalve aan Holland. De ervaring zal jullie je lessen leren. Die Indiers verkopen hun eigen moeder om er zelf beter van te worden. Die chinezen zijn dreey aai. En die Brazilianen zijn NU al de grootste criminelen in de goudsector. O teng oeng aai go opo?????


  Maak melding

 2. Een heel en heel goede zaak om met China te dealen.
  We hebben een les geleerd van NL, omdat ze ons wou helpen maar in ruil om SU weer Kolonie te maken.
  Een simpel voorbeeld, we zouden eten, drinken en kleding heel goedkoop van hun krijgen, maar in ruil daarvoor zou NL alle grote rijkdommen van SU over nemen en zelf beheren.
  Wij Surinamers zouden als ondergeschikten en slaven dag en nacht werken(een minuut laat is laat) voor goedkopere spullen en al het rijkdom zou naar NL gaan om schulden af te lossen en paradijs te maken.
  SU is olv de Pres DDB heel scherp en geconcentreerd bezig om duurzame ontwikkelingen te brengen.


  Maak melding

 3. Leendrift van Surinaamse regering afgenomen voor het afsluiten van grote omvangrijke leningen. Waar China werd gezien als de grote buidel, is dat thans anders.Het blijft wel in beeld. India en Brazilië komen nu wel in beeld. Prima. Ik ben een voorstander dat Suriname de betrekkingen met Brazilië strakker trekt. Suriname kan alles kopen en samenwerken met Brazilië. Suriname heeft de hele wereld niet nodig als er zoveel potentie, kennis, onderneming,enz kortom bijna alles aanwezig is. Zelf Brazilianen in SU die Sranantongo en Nederlands spreken en schrijven en begrijpen. SU moet heel snel het (Braziliaans-)Portugees als vreemde taal als aanvulling van Engels en Spaans invoeren als verplichte taal vanaf het voorgezet onderwijs.

  Terugkomen op dit onderwerp. Suriname heeft zoveel goud en dit moet de ruggengraat gaan vormen voor alle plannen die Suriname nu en in de toekomst moet gaan financieren, zoals huizenbouw, infrastructuur, enz in Suriname en we SU een gouden tijd tegemoet gaan. Suriname kan een zeer zonnige en glorieuze tijd ingaan. Ook moet worden nagegaan hoe het zit met onze eigen goudonderneming op te zetten.

  Goud is een edelmetaal dat door de geschiedenis heen haar waarde heeft bewezen. Het verliest haar waarde niet. Ik heb het dan over baar zuiver goud, troy ounce goud. Het goud komt zelf uit Guyana en Frans-Guyana naar Suriname. Als deze regering er goed werk van maakt en dit goud opkoopt en in de kluis van de Centrale bank van Suriname wordt opgeslagen, kan Suriname niet meer stuk.

  Ik hoop dat deze regering er werk van maakt en deze natuurlijke rijkdom van Suriname heel goed inzet als backbone voor de ontwikkeling van het land Suriname en haar bevolking, waardoor de welvaart en welzijn voor nu en de generaties daarna niet meer stuk kan gaan.

  Zuiver baar goud, troy ounce. Regering maak hier werk van en laat dit goud die in de grond zit, ook in het bauxiet niet zomaar door multinationals ea. het land uit worden gebracht en verkocht.

  Goud. Baar goud, hoort in de kluizen van de Centrale Bank van Suriname te worden opgeslagen en zie daar hoe dit kan dienen als onderpand voor de ontwikkeling van Suriname. Ben ik nu zo slim of zijn jullie zo dom? Iedere investeerder die in Suriname komt investeren is verzekerd/heeft garantie dat ze haar investering terug krijgt.

  Suriname, El de oro. Goud is de ruggengraat van SU. Baar goud, dat in de kluizen van de Centrale bank bij tuisen kilogrammen moet worden opgeslagen. Het Surinaamse geld is gedekt. Leningen zijn gedekt, buitenlandse inentingen zoals huizenbouw zijn gedekt, aanschaffen van vliegtuigen enz is gedekt.

  Het Surinaams goud kan ook als garantie dienen voor uitbreiding van Staatsolie, als dat aardolie niet al een garantie is om als onderpand te dienen.

  China, Brazilië, India hoeven dan niet met hun grote geld buidel naar Suriname te komen. Laat ze met hun techniek en kennis en mensen komen en laat Suriname aangeven wat ze willen maken en bouwen. Het Surinaams goud is een garantie of onderpand voor hun kennis en werk dat wordt uitgevoerd. M.a.w. Suriname is in staat haar buitenlandse leningen en investeringen af te lossen.

  Goud, Su maken jullie daar werk van en maken jullie een eigen Surinaamse goudonderneming en laat heel veel goud in de kluizen van de Surinaamse bank terecht komen. Leendrift is dan alltijd gedekt.


  Maak melding

 4. Zelf betalende niet consumptieve leningen voor :energie,infrastructuur,mijnbouw!!
  economische ontwikkelings projekten ,voor duurzame ontwikkeling!


  Maak melding

 5. Wie kan “Passant” volgen?
  Goud opkopen? Waarmee? Waarom ? Hij mummelt van troy ounce goud. Weet hij wel wat met troy ounce wordt bedoeld?


  Maak melding

 6. Ai baja,..mr.Lackin zeg toch hoe de vork in de steel zit.Dankzij Vene was er wettelijk een plafond of max aangenomen om de leningen van de regering te beperken en te beheersen.


  Maak melding

 7. @ rajaram:

  Je lult een hoop BULLSHIT over plan van Nederland. Klopt geen moer van

  @ passant: je weet duidelijk niet wat troy ounce betekent. Ga even Googlen. Met welk geld zou de regering dat goud moeten kopen?

  Ze moeten zelfs lenen voor een paar huizen.

  De regering ziet nu dat zomaar lenen fout is. Voor die huizen doen ze het toch, omdat anders dén ó las a verkiezing.


  Maak melding

 8. @pasew & overige forummers, Odi Odi.

  “GELD LENEN KOST GELD”.
  En bij aflossing cq volledige terugbetaling wil de “GELDSCHIETER” geen SRD.

  @midete: Heb ik gisteren ook gelezen m.b.t. die 5000 woningen. Dus het is nu een inhaalslag aan het worden.


  Maak melding

 9. @ pasew

  Daar heb je gelijk in. Bedankt Ik kom er wel op terug als goud in een bericht ter sprake komt. Mijn stuk is niet goed geschreven. @ henk heeft wel gelijk, niet duidelijk, waar ik naar toe wil.

  Goud verliest nooit haar waarde en is een goede onderpand. Dat wilde ik eigenlijk aangeven. Suriname heeft heel veel goud als natuurlijke rijkdom. Als de surinaamse regering er goed mee weet om te gaan, kan dit goud als onderpand dienen.

  Beleggen in goud is altijd goed, vooral als er crisis is, maar dat is een andere onderwerp.


  Maak melding

 10. koosss je bent zielig zielg en nog eens zielig .
  ik heb echt geen woorden voor deze man die olland ziet als de grote redder …kooss heb je geen eigen waarde mie mang .pe joe jeje de waar is je trots jongen of meneer …je kan mij toch geen ongelijk geven als ik jou en de anderen hier voor redimusus uit maak .

  deze mensen zijn op een land gefokust en dat is olland …olland kan niet meer komen bepalen koossss en dat doet kooss pijn …kooss wil dat olland moet bepalen no no kooss… het is geen vene die aan de macht is het is bouterse en daarom gaat het goed in su koossss …je moet trots zijn op je president koosss …koosss laat je niet gek maken koossss .

  je moet er over nadenken koossss ..bouta onze pres kooss .
  kooss tang boeng
  ma bouta na honderd .

  olla


  Maak melding

 11. om te zien dat er een andere wint waait in su
  wij gaan er van uit dat deze regering ook aan het nageslacht denkt …vooruit kijken .geld lenen mag mits het wat oplevert …als het maar niet geleent wordt om te consumeren …hopelijk heeft de financiele wereld vertrouwen in deze regering ..ik hoop dat het de goede kant op zal gaan met nadruk zonder olland.

  het gaat mij echt om …om te bewijzen dat suriname niet afhankelijk moet zijn van olland en dat bewijst deze president en daarom ben ik zo trots op wat deze regering aan nederland bewijst …niet denken dat su afhangkelijk is van olland het is niet front die aan de macht is .je begrijpt het zo een beetje toch kooosssssss.

  kooss gr
  pero
  bouta honderd pero honderd


  Maak melding

 12. Deze minister bralt maar wat, terwijl wat ik denk men heeft op financieel gebied allang iets geregeld met die chinees, en er komen allerlei berichten en nog meer, naar buiten, feiten, en de mensen daat weten ook niet meer wat er gaande is, toen ik er was nog geen jaar geleden had zo mijn conclusie getrokken, ons land ja, gaat op dit soort van rotsooi, of wat dan ook, en wie er ook zal komen wat betreft de grootste partij of een nieuwe leider, dit land gaat langzaam naar de galemiezen, en dan kunnen er mensen zijn die het niet goed vinden van dit wat ik zeg, dat mag maar laat een ieder zijn mening geven, ik speel geen kiebrie tiki, ik heb het gezien daar, heb mijn ogen en oren de kost gegeven elke dag weer toen ik daar was, jammer, heel jammer, de mensen daar die gaan het voelen wij niet toch, oeng dja, we go e kong e bari so nanga dati,
  ma dape deng e ka wang sebi bokoeng nanga moro!!!!
  Toen iemand daar tegen me zei, dja brada nooit aw kong boeng moro, a poor dja, oem tjaar eng now!!!!


  Maak melding

 13. A Sranang santi no boeng moro. “ De projecten waren veel te ambitieus en de leningen zouden een te zware wissel trekken”. Alle beloften ten spijt..die zandkastelen beginnen af te brokkelen. Wat een land…..


  Maak melding

 14. Radjkoemar Rajaram het is te hopen dat je nog eens volwassen wordt. Het is naief om terug te vallen op het slavenbestaan. Wees trots dat jullie zulke geweldige Afrikaanse voorouders hebben gehad en misplaats hun moeilijke en harde verleden niet, toon respect.

  Passat voor jou moet ik echt bewondering hebben, je ziet waarachtig kans om 47 regels onzinnige taal uit te braken.
  Voordeel is dat je het zelf ook niet begrijpt.

  Surinamers moeten niet met woorden de Chinezen en andere slimme jongens maar met daadkracht laten zien dat ze hart voor hun land hebben.
  Bouw zelf huizen en leg zelf de wegen aan, dat zijn de eerste verdiensten die het land zo hard nodig heeft.


  Maak melding

 15. @midete
  jij heb geen gelijk. ik ben geen aanhanger van de moorderaar als president. We kennen elkaar niet, dus let op je poepwoorden. ( lees sranan. Ook t.a.v daarvoor sta ik er nog achter.


  Maak melding

 16. Midete,

  Heden kun je met die 20.000 srd
  100 zakken rijst kopen en toen maar 1 zak. Dat is het verschil tussen de financiële situatie van de jaren 80 en de financiële situatie van heden.
  Wat zit je dus mekkeren.
  Dankzij NPS ben ik het land ontvlucht omdat ze in 1975 met alle geweld Suriname onafhankelijk moesten maken.
  Maar zit ik daar nog steeds over de muggenziften?
  Nee! Het is ze vergeven!
  Want het verleden kun je immers niet veranderen.
  De toekomst wel!

  Midete, misschien kun je verkassen naar Nederland
  waar de euro gigantisch veel waard is en de pensioenen
  alleen maar omhoog gaan. NOT !!


  Maak melding

 17. Die Lackin is de laatste tijd wel heel erg in het nieuws met zijn uitlatingen over alles (en niet alleen over buitenlandse aangelegenheden). Los van de vraag of de leningen wel of niet nodig zijn voor SR, vraag ik me af waarom hij ook nu weer hierover uitspraken moet doen. Ik bedoel is dit niet een aangelegenheid voor de minister van Financien?? Of bestaat de regering alleen uit DDB en Lackin?


  Maak melding

 18. Het fundament onder de luchtkastelen van Bouta is door de aziatische boktor – lees: China – weggevreten, waardoor de grootse plannen van deze idioot – vandaar mijn nick ‘Lasede_Bouta’ – in duigen zijn gevallen. Waarom laat het surinaamse volk zich beetnemen door een gek zonder noemenswaardige opleiding? 😉


  Maak melding

 19. Een van de taakstelling van de ministerie van Buitenlandse zaken is het uitleg geven van het Buitenlands beleid naar het binnenlandse en buitenlandse publiek.
  Dat geldt dus voor elk onderwerp dat raakvlakken heeft met het buitenland.
  De laatste tijd komt Suriname vaak in het nieuws
  mbt buitenlandse aangelegenheden.
  Het lijkt mij dan ook volstrekt logisch dat Lackin vaker communiceert met het publiek dan andere ministers omdat dat tot zijn vakgebied hoort.
  Ik moet je wel een beetje gelijk geven omdat Lackin inderdaad een beetje boel prater is. Hij laat geen enkel onderwerp mbt het buitenland aan zijn neus voorbij gaan zonder iets daarover te roepen. Maar goed dat is ook een gave. Hij laat zich wel horen.
  Het zou toch zeer teleurstellend zijn wanneer we een minister van Buitenlandse zaken hadden die een beetje ‘bobo’ overkwam en zich niet liet horen?


  Maak melding

 20. Suriname nr. 17 op de lijst van potentieel rijkste landen wat betreft grondstoffen. Moeten de bouwmaterialen uit China gehaald worden.? Laat die Chinezen voordoen hoe je met Surinaamse grondstoffen huizen bouwt en dan doen we het zelf. Altijd maar buitenland buitenland.. ik word er doodziek van dat we altijd een pamper om krijgen !!


  Maak melding

 21. @koosje: Wat een liefde voor je volk of is het je slaven meester die je zo waardeerd.Hij/zij hebben het in je ziel geplandt hoe kan je anders denken.De complexen druipen van je intellegentie.


  Maak melding

 22. De chinezen hoeven ons niet voor te doen hoe je een huis bouwt.Door de handelingen van de sur. leiders wordt het land uit gehold. De initiatieven van het eigenvolk wordt te niet gedaan door deze beslissingen.Hierdoor zal het volk heel moeilijk op eigen benen kunnen staan.Je blijft afhankelijk van een derde.Het is heel jammer dat de zwarte leiders dit niet inzien en hun eigen belangen na streven wat het land naar de afgrond brengt.


  Maak melding

 23. @ Henk: GEVLUCHT?

  Voor de NPS?

  Er zijn heel veel mensen vertrokken toen, heb me afgevraagd waarom? Heb je de vluchtelingenstatus gekregen of asiel aangevraagd?

  Wat moest je de PNR vergeven (want die hebben de onafhankelijkheid doorgedrukt)? Dat ze op eigen benen wilden staan? Wilde je onder mama’s rok blijven?

  De superdevaluatie kwam door het beleid van deze klootzakken.

  De devaluatie door het beleid van hun opponenten. Ik ben nooit Fronter geweest, maar ze waren in ieder geval minder slecht.

  Is waar jij zit het geld ook zo gedevalueerd dat je met een half huis nog maar een zak rijst kon kopen? Kwam dat ook door een sergeantje die met alle geweld leider van het land wilde worden en dacht dat een mulo diploma daarvoor genoeg was?

  De Europese pensioenen staan onder druk, maar je huis krijgt daar nooit de waarde van 50 kg. rijst.

  De superdevaluatie in Suriname was niet het gevolg van mondiale economische factoren, maar van een machtswellustige moordenaar.

  Zit dus niet uit je nek te lullen.


  Maak melding

 24. @Savioen
  Om op eigen benen te kunnen staan, moet je sterke benen hebben. En als je die niet hebt, dan moet je krukken aanschaffen, maar schaf dan geen krukken aan die nog zwakker zijn dan je eigen benen, dus geen chineze, indiase, brazilaiaanse krukkken!!!!!! Samdjha (begrepen)?????


  Maak melding

 25. Midete,

  Auw, dat was midden in de roos zeg!
  Ik ben hartstikke blij dat ik mijn gelijke heb gevonden.Ik zit inderdaad uit mijn nek te lullen
  maar jij doet zeker niet onder voor mij.
  Is het trouwens niet wat een ieder op dit forum zit te doen; uit hun nek zitten te lullen. Lekker anoniem met een verzonnen Nickname. We hebben ons zeer goed aangepast.Vind je ook niet Midete???
  Midete, wat wij met z’n allen hier op dit forum zitten te doen is een beetje aan tijdverdrijf doen.
  Je lult maar een eind weg en andere lullen even hard met je mee. Een ieder die denkt dat zijn of haar bijdrage op dit forum enige significante waarde heeft die leeft in een ilussie.
  Politici in Suriname en zeker Bouterse, zullen geen avond minder slapen van ons slap gelul hier op dit forum.

  Dus wat dat betreft moet ik je helemaal gelijk geven.
  Als jij belooft om uit je nek te blijven kletsen dan zal ik dat ook blijven doen.
  Ik ben niet beroerd om dat toe te geven.
  We zijn in elk geval van de straat. Ja toch?

  Overigens, gezien jouw betweterigheid over de politieke
  situatie in Suriname zou ik je willen adviseren
  een eigen politieke partij op te richten en het op
  te nemen tegen de klootzak Bouterse.
  Gezien jouw kennis en jouw geweldige visie hoe het wel
  moet kan het niet anders dan dat jij als glorieuze winnaar uit de bus zal komen.
  O Sorry, ik zit alweer uit mijn nek te lullen.
  Allicht!


  Maak melding

 26. Komt er ook nog iets inhoudelijks Henk?

  Ik snap bv. tot nu toe niet waarom je “gevlucht” bent. Voor de NPS, hahaha. Ja, die zijn echt levensgevaarlijk.

  Ik weet ook nog steeds niet of je huis daar kan ruilen voor 50 kg. rijst?

  Hebben jullie ook een devaluatie van 5000 procent gehad?

  Heb je weken 10 km heen en 10 km terug moeten lopen omdat er geen benzine was?

  Heb je ook vrienden moeten vragen om fietsbanden voor je te kopen in Belem, omdat ze er in Suriname niet waren?

  Zeg eens wat.


  Maak melding

 27. Beste Henk je leeft ver van de echte werkelijkheid
  Waren het niet deze zelfde paarse lammetjes die klaagen over het kredietolafond di de vorige regering heeft ingesteld?
  Dankzij deze kredietplafond kunnen die criminele recidivisten niet lukraak geld lenen.


  Maak melding

 28. @Henk

  “Politici in Suriname en zeker Bouterse, zullen geen avond minder slapen van ons slap gelul hier op dit forum.”

  Daar denk ik toch anders over. Moest wijlen Johnny Kamperveen aan de vooravond van de slachting van 8 december 1982 niet vluchten, omdat hij de draak met Bouta gestoken had? WKN is het platform, waar Surinamers en surinaamse Nederlanders zonder enige vrees Bouta met zijn weerzinwekkend gedrag uit het verleden, maar ook het heden, kunnen confronteren. Was het niet zijn idee om de geschiedenisboeken, met daarin een foto van een demonstrant met een protestbord in de handen, waarop ‘Bouterse moordenaar’ geschreven stond, te vernietigen? Door de anti-dadaisten, om met Pasew te spreken, zit Bouterse elke nacht in bed te huilen, omdat die het surinaamse volk laten weten, dat hij voor altijd een meervoudig moordenaar zal blijven.


  Maak melding

 29. He lasede.

  Wat heeft die confronterende gezwets van je totnutoe opgeleverd, al 30 jaar confronteren wat was het resultaat ook al weer?

  Die geschiedenisboeken mogen jullie lekker in nederland gebruiken, in Suriname wordt alleen de waarheid en niets minder dan de waarheid in geschiedenisboeken vermeld. Moordenaar zonder berechting, pffffff.

  De fu yu rustig, onze President heeft belangrijkere zaken aan zijn hoofd dan het dom gezwets van een stelletje zwakzinnigen. Geloof me hij slaapt rustig na een dag hard werken voor Suriname en de echte Surinamers.


  Maak melding

 30. @Grappig

  Je hebt het goed gezien. Er zijn op een paar mensen na alleen nog maar anti-Bouterse-debielen op dit forum over. Bij gebrek aan tegenstand beginnen ze elkaar af te maken. Van mij mogen ze.


  Maak melding

 31. @Lasede_Bouta

  Bouterse is helemaal niet met WKN bezig. Je bent wel erg naief om te denken van wel. Wat kan het onze president schelen wat een handjevol SuriNed-tweederangsburgers in de bijstand van hem vinden. Jezelf Lasede_Bouta noemen zegt toch al genoeg.


  Maak melding

 32. @Assepoester.

  Je vergist je heel erg.Hier is de plaats waar bout zijn ideeen eerst oplaat om te zien hoe het geperfectioneerd kan worden en van kantekeningen kan worden voorzien.De ordening van de van goud sector is een voorbeeld van.Alleen dat wij niet de totale oplossing hebben gegeven.Dompig is met een halve oplossing te werk gegaan en dat stagneert.

  Cobie.


  Maak melding

 33. ik had begrepen,dat de chinezen alles zouden ophoesten..

  ze hebben belooft dat zij zes-mijard US$ zouden schenken aan surbo voor alle infra struktuur.

  India zou volgens doek-hie zeshonderd duizend US$ geven

  hij was speciaal naar dat land india afgereist om het te beklinken ophalen..

  sital rijst magnaat ndp-er zou van ergens vandaan honderd miljoen US$ ophalen om de rijst sector een boost te geven..

  de cubanen stonden aan de deur te bonzen om hun inbreng te leveren..

  venezuela stond klaar met een pijp leidng om olie te laten vloeien naar su..

  somo reist elke week naar indo om zijn metgezel een beurt te geven op kosten van de staat investeerders op te halen..

  onder tussen spekt brunsie de staats kas met goud hout vis en vooral met coke..

  in-eens gebeurt er niks..


  Maak melding

 34. tijdperk ddb hoofd verdachte 8cht december moorden 1982 is nu voorbij..

  alle beloftes zijn gesmolten waardeloos geworden niemand gelooft er nog in zelfs de movinas hebben hun hoofden gezakt diep teleur gesteld..

  zijn geestelijke lijder steve reeve is ookal onvindt baar in surbo vangt elke maand een dikke tien-duizend srd ’s weet geen raad mee wat te doen..


  Maak melding

 35. Goed dat de leendrift is afgenomen. leer van de fouten die de rijke westerse landen, mn (zuid europa en de VS) hebben gemaakt door te lang en te veel op de pof te lenen.
  Leen alleen als dat tot financiele opbrengten leidt. En…. hou jezelf bij die berekening niet voor de gek.


  Maak melding

 36. Ja als je overal waar je wilt lenen het deksel op je neus krijgt dan hou je de eer aan je zelf en vertel je toch gewoon dat je niet wilt lenen. Dat je afziet van al die mega projecten waarmee je de verkiezingen gewonnen hebt. Dan doe je toch alsof het je eigen beslissing is.

  Wat een lachertje. Ze krijgen het niet en doen nu net alsof ze het nooit wilde. Maar wat deed Somo dan in Indonesie, Abrahams in Chine, Doekhie in India??? 😆


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.