Verkoop aandelen Staatsolie goed voor Suriname

45

PARAMARIBO, 25 jul – Het verkopen van aandelen van Staatsolie zou goed zijn voor het bedrijf en voor Suriname zelf. Dit stelt Eddy Jharap, voormalig directeur van Staatsolie. Dat de oppositie het voornemen van president Desiré Bouterse onder vuur neemt, is niet terecht. “Emotionele en niet ter zake doende argumenten”, aldus de man die zich met hand en tand verzette tegen een vorig plan van Bouterse.

Die wilde in de jaren negentig niets liever dan het bedrijf verkopen. Jharap weigerde mee te gaan met de toenmalige NDP-regering. Of het de huidige bedrijfsleiding lukt net zoveel weerstand te bieden, is niet waarschijnlijk. “Wie ben jij om nee te zeggen”, zegt Jharap tegenover de Ware Tijd. Hij beschrijft hiermee de positie van het management. Traditioneel staan publieke bedrijven onder constante druk vanuit de politiek. Die verlangt van alles.

Het varieert van baantjes voor relaties tot aan financiële voordelen. Onder zulke omstandigheden is het moeilijk zakelijk en winstgevend te blijven. Jharap vindt het dan ook uitstekend dat de machthebbers uit een ander vaatje lijken te willen tappen. Dat zou met beide handen aangegrepen moeten worden. Het betekent niets minder dan dat een stukje macht wordt afgestaan. Op den duur zal ook Suriname daar alleen maar beter van worden. Nu maar duimen dat het ook echt gebeurt.

Bekijk ook:

45 REACTIES

 1. Chocho Jarap heeft het goed bekeken. Eindelijlk geeft hij toe dat zijn olie-grootheid hij te danken heeft aan Mr. BOUTA. Dus Eduard je bent verplicht uit dankbaarheid iets terug te doen. Vergeet bje andere geschiedenis niet. Er zijn mensen die het weten.

  En nu: wie zullen de kopers zijn. Is het niet Ex-directeur himself, grootondernemers en DDB met kornuiten. Vakbeweging, personeel en burgers forget that.

  Zet dit alles tegen de achtergrond van aanstelling eigen DDB mensen in de topfuncties van Olie. Die zet hadden jullie niet zien aankomen.


  Maak melding

 2. En nu kruipen de redimusu’s zeker uit hun holen om Eddy Jharap af te branden. De waarheid echter is dat Bouterse de dingen modern aanpakt en Eddy Jharap ondersteunt die progressieve aanpak. Maar onze huisnegertjes en huiskoelies zullen wel weer in de rij staan om hun frustrerende mantras te zingen. En zoals altijd zal het weer erg vals klinken.


  Maak melding

 3. “Emotionele en niet ter zake doende argumenten”

  Prachtig, Eddy Jharap!!! Ik werd min of meer afgebrand op dit forum, nadat ik de NPS-er Rusland waarschuwde, de discussie omtrent de verkoop van Staatsolie niet met emotionele argumenten te vervuilen. Dat de massamoordenaar Bouterse met dit voorstel op de proppen komt, betekent niet, dat we economische argumentatie uit afkeer van hem naast ons moeten neerleggen. Het belang van de republiek Suriname gaat ten alle tijde voor.

  Voor alle Surinamers en surinaamse Nederlanders die zich in deze discussie door emoties laten overmannen, plaats ik het onderstaande bericht van afgelopen maandag op nos.nl. Neem een voorbeeld aan de Canadezen!!!

  Chinees bod op energiereus Nexen

  Toegevoegd: maandag 23 jul 2012, 22:24
  Het Chinese oliebedrijf Cnooc wil voor 12,3 miljard euro het Canadese energiebedrijf Nexen overnemen.

  Nexen gaat akkoord met de overname (.pdf). Het bedrijf heeft olie- en gasreserves in het westen van Canada en heeft activiteiten in onder meer de Golf van Mexico en voor de kust van Nigeria.

  Het Chinese bedrijf Cnooc (China National Offshore Oil Corporation) deed in 2005 al een poging om voor ruim 15 miljard euro een groot Amerikaans energiebedrijf over te nemen. Die deal ging niet door vanwege weerstand uit de politiek.

  Goedkeuring
  Analisten waarschuwen dat ook de overname van Nexen nog niet rond is. Mededingingsautoriteiten moeten nog hun goedkeuring geven.


  Maak melding

 4. Eddy ik weet dat jij gelijk hebt,wat ik ook weet dat jou gelijk resulteren gaat in een via via verkoop en velen van mijn broeders de koelie , snesi & blakka-mang in de diaspora gaat opkopen het leeuwen deel, alsook de turks- fruit!!!

  Via Via op weg naar….Don Corleone toestanden van internationale allure


  Maak melding

 5. Om te weten of de verkoop van de aandelen in het belang van Suriname is, zouden we toch allereerst dienen te weten :
  1. hoeveel van de winst gaat er jaarlijks naar de staat?
  2. wat zijn de winstvooruitzichten voor de komende 10 jaar?
  3. welk bedrag vloeit bij verkoop in de staatskas ?
  4. weegt dit op tegen de geschatte inkomsten van het winstaandeel in 10 jaar?
  5. zo ja, wat zijn de plannen met die éénmalige inkomsten?


  Maak melding

 6. Eddy Jharap,
  is het zover?Wordt jij ook geintimideerd en gedwongen om verklaringen tegen je zin af te leggen?
  Je verklaring in deze ruikt niet als een zuivere koffie.Of heeft de duivel bouta je een deal aangeboden die je niet weigeren kan?
  Ga niet met de duivel in zee. Het respest dat je van het volk van Suriname geniet op dit moment ga je verliezen als sneeuw onder de zon.Jarenlang heb je je verzet en je eer behouden als de grote man bij staatsolie. Ik weiger te geloven dat jij heden gezwicht bent onder druk van de crimineel bouta.Vecht terug,Jharap,vecht terug.Dit is heus niet het einde.Vecht voor de eer van Suriname alsmede ook die van jouw.


  Maak melding

 7. Als voordeel voor het behouden van minstens een meerderheid van de aandelen is er natuurlijk het uiteindelijke zeggenschap over de verkoopprijzen aan het publiek (meerderheid in de AvA).
  Immers, de staat als grootaandeelhouder zal het meer om het welzijn van de burger gaan dan zuiver en alleen winstmaken, terwijl bij aandeelhouders van olieconcerns e.d. winst maken alleenzaligmakend is (desnoods via prijsverhogingen naar het publiek).


  Maak melding

 8. Meneer Jharap,

  Toen u met hand en tand voorkwam dat Staatsolie in de jaren 80 verkocht werd heb ik u bejubeld en geprezen.
  Toen was het niet de juiste tijd en moment om het bedrijf van de hand te doen.
  U toonde zich een ware Surinamer.
  Nu zijn de omstandigheden en de wereld veranderd en
  de verkoop van aandelen door de staat is niks anders
  dan zich aanpassen aan die veranderde omstandigheden.
  U toont een vooruitstrevende visie die Suriname alleen maar ten voordele kan komen.
  Wederom bedankt voor deze opstelling.

  Lasede Bouta, ik weet dat sommige dingen die Bouterse roept met een korreltje zout genomen moeten worden.
  Keer op keer heb jij terecht op gewezen.
  Maar nu laat je mij wel versteld staan met jouw opstelling. In positieve zin dan he.

  Overigens, het voorstel om aandelen te verkopen is weliswaar van Bouterse maar dit idee werd al in 2005 door jharap zelf geopperd. Zo nieuw is het idee dus niet.
  Het idee achter deze mening van Jharap is dat
  door deelname van meerdere aandeelhouders er een betere balans gevonden kan worden tussen de vaak korte termijn wensen van de regering als grootaandeelhouder en het commercieel belang en de continuïteit van het bedrijf op langere termijn. Ook zal de benoeming en besturing van de bedrijven stabieler en beter voorspelbaar worden. Aldus Jharap.
  Naast andere argumenten lijkt mij dit een uitstekende argument om aandelen uit te geven door de staat.

  Een veelgelezen kritiek op dit forum op de huidige regering is dat er teveel geld wordt geleend om projecten te financiëren. Men zegt dat er alleen maar met geleend geld projecten gefinancieerd kunnen worden.
  Hoewel op deze manier van projecten financiëren niks op tegen is bestaat er dus nu een mogelijkheid om
  geld te genereren uit een eigen bedrijf.
  Bij het verkopen van aandelen komt er geld vrij dat weer aangewend kan worden om projecten (versneld) uit
  te voeren. Zo wordt Staatsolie dus zelfvoorzienend en kan Suriname minder afhankelijk worden van andere landen.
  En is dat nou precies wat wij met z’n allen willen bereiken.


  Maak melding

 9. Hij mag wel Jarap heten en stellen dat de verkoop goed is voor Suriname, maar dat wordt niet beargumenteerd. Sandew Hira heeft een uitstekend betoog gehouden die pleit tegen de verkoop van de aandelen. Zo merkt Sandew Hira terecht op dat de winsten slechts in handen zullen komen van een selecte groep particulieren en dat het volk niets zal merken van de voordelen. Jarap’s geheugen is volgens mij aan slijtage onderhevig.


  Maak melding

 10. En het geld verdwijnt allemaal in de zakken van deze criminele regering. Er is niet eens een toezichthouder voor dit soort zaken in Suriname. Lijkt me sterk dat deze transactie begeleid wordt door instituties als Goldman Sachs of Stanley Morgan, laat staan dat er een prospectus wordt afgegeven. Het volk wordt voor de zoveelste maal in de maling genomen. Suriname is niet eens in staat grote multinationals te controleren. Ben niet tegen liberalisering, maar de randvoorwaarden moeten wel goed geregeld zijn. Met andere woorden, er moet eerst een controle mechanisme (100% waterdicht) opgezet worden.


  Maak melding

 11. De analyse van Jharap komt overeen met mijn visies over het staatsbedrijf Staasolie.Lees mijn postings over dit onderwerp.De discussie over dit onderwerp moet men overlaten aan hoogopgeleide mensen die verstand van zaken hebben.

  De zwakbegaafde leden en aanhangers van het Nieuw Front zijn niet competent om op een hoog politiek, zakelijk en economisch niveau te discussiëren over dit soort gewichtige zaken.

  Over de positie van Staatsolie nu op dit moment en over de positie van het bedrijf voor de toekomst, kunnen nog veel meer diepgaande en bredere analyses gemaakt worden.

  Domme, emotioneel gestoorde mensen m.a.w. ongeleide projectielen van het Nieuw Front, moeten ver weg blijven van deze discussie.Deze ongeleide projectielen vervuilen de geesten van mensen met hun domme en emotionele braaksels.


  Maak melding

 12. @Dhr Rob G, volgens mij heb jij het niet begrepen. We kunnen deze discussie kapot politiseren maar daar schiet niemand iets mee op. Ik weet zeker dat de bevolking niet pertinent tegen liberalisering zijn. Probleem is dat Suriname niet in staat is dergelijke bedrijven te controleren, hetgeen altijd tot discussies zal leiden. En laten we aub niet over zwakbegaafden politici hebben want dan tover ik ook paar uit mijn hoge hoed. vb een sportinstructeur anex moordenaar die het tot president heeft geschopt. Die beste man heeft het intellect van een bevroren ijslollie, maar dat terzijde. Het zijn juist de NDP-ers die roulette spelen met onze erfenissen. Laat de bevolking middels een referendum stemmen hierover. Juist op zo’n controversieel dossier is het goed dat de bevolking hierbij betrokken wordt. Dat is de enige juiste manier. Dat heet namelijk democratie..


  Maak melding

 13. @Koos de Jong

  De ‘geleerden als een zogenaamde drs RobG’, weten niet eens wat een referendum inhoudt. Zij weten alleen maar wat TRANGAFASIE betekent,zoals wij het gezien hebben bij de aanname van het bouta amnestie wet die hun plastic gangsterje bouta uit de gevangenis moet houden. Ze hebben dezelfde intelligentie niveau als hun baasje,ze juichen de moordenaars toe en het zal niemand verbazen als de zogenaamde drs robG dit allemaal doet om propoganda te maken voor een familielid die toevallig ook een moordenaar is en kansen maakt voor the next ‘president’ van Suriname,misschien doet hij dat voor hemzelf,misschien is hij een moordenaar die vrijloopt na gratie te hebben ontvangen van zijn criminele baasje en is hij de nieuwe propoganda machine van zijn baasje ,uit dankbaarheid voor zijn vervroegde vrijheid.We weten wie naast drs RobG, de overige ‘intellectuele hooggeleerden en deskundigen’ in de ndp regering zitten,Somo de antieke javaan en de kleuterklas leerling brunsie,de indieners van het amnestie gedoe,want volgens deze ‘deskundigen’ is het goed hoor om moordenaars te vergeven en ‘presidenten’ te laten worden als straf,dan om ze in de gevangenis te stoppen. Dan heb je de ja-knikkers. Heel deskundig hoor,ze kunnen heel deskundig het ja-knikken tentoonstellen stellen.
  Dan heb je nog de deskundige masale Amnesialijders.Ze hebben hun rol als geesteszieken heel deskundig uitgespeeld.
  Criminelen als een robG met een IQ van 0,0 noemen zich ‘DESKUNDIGEN’ in het ndp kamp.
  Whahahaaaaaaa…..


  Maak melding

 14. Koos, Rob schijnt zich tot de groep HOOGOPGELEIDE mensen, die verstand van zaken hebben, te rekenen.
  En dat op grond van dat drs. voor zijn naam, waardoor hij tevens gerechtigd is anderen voor “zwakbegaafd”, “dom” en “emotioneel gestoord” uit te maken.
  Ik ga er van uit dat hij die titel mag voeren, alhoewel het voeren van die titel op internet niet strafbaar is.
  Helaas bewijst zo’n drs. titel alleen dat je goed bent in leren (het in je hoofd stampen van informatie en die op het juiste moment reproduceren) MAAR NIET OF JE EEN BEKWAAM EN INTELLIGENT PERSOON BENT.


  Maak melding

 15. Waarom wil Staatsolie aandelen uitgeven? Om kapitaal te genereren toch? Hoeveel kapitaal heeft Staatsolie nodig? Waarom leent staatsolie niet van kapitaalverstrekkers tegen 6 a 7%? Met als onderpand de olievoorraad. Staatsolie is van het volk! Laat het volk middels een referendum beslissen of de kip met het gouden ei geslacht dient te worden. Jharap heeft zijn tijd gehad!Deze man heeft geen visie. Iemand die beweert dat je niet moet kijken naar valkuilen als van plan bent iets te ondernemen,is niet bijster slim.


  Maak melding

 16. Hallo hallo hallo ,
  Hoe vaak moet ik het nog zeggen ; Ratio blijven en niet als een halve gare emoyineel te keer gaan .
  ” Het verkopen van aandelen van Staatsolie zou goed zijn voor HET BEDRIJF en voor SURINAME Zelf ” !!!
  ” Dat de oppositie ( NF = Nederlanse Fauna ) het voornemen van de PRESIDENT DESIRE BOUTERSE onder vuur neemt is NIET TERECHT “!!!
  ” EMOTIONELE EN NIET TER ZAKE DOENDE ARGUMENTEN ” !!!
  Aldus DE MAN , DHR EDDY JHARAP !!!
  Vooral het laatste zinnetje is TOP-SPORT bij de NF ( Nederlandse Fauna )
  O ja en wie ben/zijn jij/jullie om geen voorstaander(s) te zijn dan ???
  Disi na oso-tori , denky bun tranga !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 17. Luister jongens en meisjes: als iedereen met geld aandelen kan kopen, dan kan toch ook iedere poeirie mang aandelen kopen, iedere Somo kan dan aandelen kopen, en noem maar op. Mooie boel wordt het. Jharap, make up your maind man.
  @alle drs-en
  Ook titels zijn in Sur verkocht!!!
  Dus even dubble check of het een gekochte titel is of een verdiende titel……………


  Maak melding

 18. Arme suri’s hebben nauwelijks een paar centen, dat ze verdienen met het verkopen van knippa’s en andere landbouwproducten die ze in het drukke stadsverkeer tussen het drukke verkeer op straten, hoeken van straten en of op stoepen van winkels op het trottoir voor winkels verkopen, hosselen of bedelen enz om een stukje droog brood voor hun kroost en zich zelf dagelijks te kopen bij omoe Senisie en een slok water uit de prasie oso-kraan te drinken om niet dood te gaan, in een parsie oso wonen met lekkende dak. Van het woord aandelen en obligaties hebben ze geen kaas gegeten en zo zal het ook blijven. Ze worstelen dagelijks om aan van wat centen rond te komen om een stukje droog brood te kopen of om met een hongerige maag naar school te gaan omdat die paar centen voor wat anders bestemd zijn. Het plan van deze aandelen emissie van deze regering is voor hun een onbekende onderwerp of een zeer ver van hun papajamat/rietenmat/hangmat show. Dit geldt voor tweederde deel van de totale Su-bevolking, die in armoede leeft in parsi oso’s, met meerdere generaties. Tweederde deel van de Surinamers leeft in armoede en houden zich dus ook niet met aandelen en obligaties bezig. Te druk met het over leven en zijn blij dat ze adem halen en voor degene die werk hebben, die verdienen niet meer dan een honger loontje om van te overleven en het werken kan morgen ook afgelopen zijn bij de baas. Deze mensen hebben geen recht op niets. Als het deze arme sloebers lukt om enkele aandelen op naam of aan toonder te kopen, is het de vraag hoe lang zij zich aandeelhouder van staatsolie suriname kunnen noemen en hoe het op dat moment gesteld is met de koers, de dagwaarde, openingkoers en slotkoers, de stemming op de beurs en de ontwikkelingen van vraag en aanbod op de internationale oliemarkt, enz, gelet op de armoede waarin ze leven, de noden.

  Door de grote armoede waarin deze luitjes leven, zullen de paar aandelen van hen dus met een kleine winst of verlies, afhankelijke van de koers(schommelingen) op de oliebeurs verkocht worden. De vraag is, hoeveel geld kunnen deze mensen verdienen met die paar aandelen, die ze gekocht hebben met kasmonie of hun honger loontjes, enz., want als ze verkopen zal er ook dividendbelasting, de bank wil ook haar kosten hebben, worden afgetrokken en als de koers lager wordt dan aan aankoopprijs, is het dus zo klaar als een klontje hoe het voor dit soort luitjes ervoor staat. Nog slechter dan voor aankoop. Dit soort luitjes zullen zich wel twee of meerdere keren achter hun oor/oren krabben, eer zij aan dit risico van hen centen willen /beginnen/nemen. M.a.w. ze doen het niet.

  Het eenderde deel van Suri’s dat vermogen heeft, de betere gesitueerden tot de superrijken en buitenlanders met geld in Suriname, zullen deze aandelen dus heel snel kopen en hun hoeveelheid aandelen/aandelenpakket vergroten. Ook andere speculanten, enz zullen hierin hun geld proberen wit te wassen. Men heeft m.i. niet te raden waar het geld naar toe zal gaan als een deel van de aandelen van Staatsolie Suriname op de markt komt. Zij die arm waren zullen arm blijven en de armen die het wagen zullen heel vaak armer worden als het ze lukt een paar aandelen bij de bank te kunnen kopen (en over een bankrekening beschikken, een cel om te bellen naar de bank) en zij die rijk zijn zullen rijker worden. Het arme volk zal het dus moeten hebben van dat gedeelte van de overige aandelen van staatsolie dat van de overheid is en van een deel van de winst dat voor het totale volk net als nu het bedrijf aan winst na belastingen aan de overheid overmaakt, zoals dat nu gebeurt, alle aandelen van de staat zijn op dit moment.

  Kort gezegd, de arme man/vrouw zal er niet beter van worden, omdat aandelenhandel en kopen en verkopen van aandelen ver van haar/zijn prasie oso, kampoe, polder-oso, dessa-oso, oerwoudkamp of onder een balkon slapen is. Aandelen kopen is voor hen die vermogen hebben, geen spaargeld, maar de kapitaalkrachtigen. Die doen het en wie dat in SU is of zijn, is duidelijk.

  Deze regering/rovers is/zijn bezig om haar/hun eigen financiële zaken te regelen, voor zichzelf, familie, vrienden en anderen die in SU wonen en vermogen hebben om te investeren in aandelen en om hun vermogen te vergroten en een goede oude dag te hebben en zich niet druk te maken als SU op Haïti gaat lijken. Zeer waarschijnlijk zien ze nu in dat ze hun beloften niet waar kunnen maken en maken gebruik van deze gelegenheid nu ze in de regering zitten om het vege lijft te redden als het schip, SU en tweederde van de Suri’s zinkt/ zullen verzuipen. Obia man is een man met visie.Zijn zoon was ook bezig in Frankrijk, USA om zaken veilig te stellen.


  Maak melding

 19. @takkie heb jij geld voor het kopen van aandelen?? ik niet en 95% van de bevolking. Dus wie wordt er beter van? Een kleine groep die alleen rijker wilt worden.Dus wederom rest 0


  Maak melding

 20. bouta moet echt geen tijd verliezen aan die [oppositie]
  doen wat goed is voor dat land en daarna praten nu geen tijd verspillen …olland heeft toch gemerkt dat bouta geen tijd voor ze heeft hij doet wat goed is voor het suri volk .

  jharap heeft vriend en vijand verrast …deze man is een man met verstand en daarom een mooi bijvan voor bouterse …

  bouta go go go .
  pero


  Maak melding

 21. Jharap gaat voorbij aan de stellling van A.v/d San dat wij nog niet de politieke beschaving hebben bereikt om alles eerlijk te laten verlopen.Hij [Jharp]ziet hoe poli poli figuren als poerschke en boerenveen zich in het bedrijf hebben genesteld.Om te voorkomen dat er meer van zulke losers insluipen,stelt hij voor om aandelen te voorkomen.Maar bij een regering van deze signatuur gaat alles slinks aan toe.Suciel Oemar voelde de hete adem van verandering en dook onder de paraplu van bout.En wat heeft de Stichting Vliegende Aap of de Vliegend Chimpansee mee te maken?


  Maak melding

 22. Rechtvaardige verdeling van de welvaart is tot op heden een utopie gebleken, overal in de wereld. Jharap heeft geen visie. Ik zeg: het volk van Su moet worden geïnformeerd inzake de verkoop van aandelen Staatsolie. Niet doen,is het devies! Gewoon geld lenen met als onderpand de olievoorraad.


  Maak melding

 23. Ik heb niets tegen de privatisering van staatsbedrijven maar ik vrees voor wat gaat er gebeuren met de opbrengsten van de aandelenverkoop. Suriname kennende vrees ik dat die opbrengsten verbrast zullen worden door de corrupte en parasiterende politici.


  Maak melding

 24. @passant,

  Het armoedige deel van Su waarvan jij zo mooi een profielschets van hebt gemaakt en volgens jou 2/3 deel van de bevolking uitmaakt , die zitten s’avonds wel lekker hun zuurverdiend geld in de tientallen casino’s te vergokken. Zo zielig zijn deze gasten dus niet.
  Deze zogenaamde ‘arme sloebers” zullen wellicht niet weten wat aandelen zijn maar ze ‘beleggen’ hun geld wel
  in de casino’s. Wanneer deze ‘arme sloebers’ wat verstandiger met hun geld zouden omgaan dan zouden hun kinderen ook niet met honger naar school hoeven te gaan. Dit zijn geen sprookjes die ik vertel maar dit is de pure en trieste waarheid. De verhalen die ik
  over zulke gasten heb gehoord zijn te triest voor woorden. Een avondje in de casino dan zie je ze allemaal; ambtenaren, marktverkopers, knippaverkopers, omoe snesie , moesje, etc..
  en het zijn juist deze gasten die beweren dat ze
  ‘pinaren’ .

  Deze regering biedt deze ‘arme sloebers’ de mogelijk- heid om hun geld dat ze in de casino’s vergooien veilig
  in een goedlopend bedrijf als Staatsolie te beleggen.
  Sinds de oprichting van Staatsolie is er elk jaar winst gemaakt. muv de eerste jaren waarin ze hun investering terug moesten verdienen.

  Passant, waarvoor zou jij kiezen. Je zuurverdiend geld
  vergokken in de casino of aandelen kopen in een bedrijf waarvan je weet dat je gegarandeerd een winstuitkering krijgt en waarvan je bovendien weet
  dat je mede eigenaar bent van staatsolie.
  Het is een mogelijkheid die je als Surinamer nimmer meer zal krijgen.
  Staatsolie heeft een slogan; vertrouw op eigen kunnen.
  Wanneer Surinamers dit slogan ook in de praktijk eigen zouden kunnen maken ipv hun geld vergooien in casino’s van buitenlanders dan zal Suriname waarachtig stappen vooruit maken.

  Ik weet niet of Surinamers in het buitenland ook
  aandelen kunnen kopen maar indien dat zo is dan wil ik
  al mijn spaargeld daarvoor wel aanwenden.


  Maak melding

 25. door Ray
  @Koos de Jong

  De ‘geleerden als een zogenaamde drs RobG’, Zij weten alleen maar wat TRANGAFASIE betekent,zoals wij het gezien hebben bij de aanname van het bouta amnestie wet die hun plastic gangsterje bouta uit de gevangenis moet houden. Ze hebben dezelfde intelligentie niveau als hun baasje,ze juichen de moordenaars toe en het zal niemand verbazen als de zogenaamde drs robG dit allemaal doet om propoganda te maken voor een familielid die toevallig ook een moordenaar is en kansen maakt voor the next ‘president’ van Suriname,misschien doet hij dat voor hemzelf,misschien is hij een moordenaar die vrijloopt na gratie te hebben ontvangen van zijn criminele baasje en is hij de nieuwe propoganda machine van zijn baasje ,uit dankbaarheid voor zijn vervroegde vrijheid.We weten wie naast drs RobG, de overige ‘intellectuele hooggeleerden en deskundigen’ in de ndp regering zitten,Somo de antieke javaan en de kleuterklas leerling brunsie,de indieners van het amnestie gedoe,want volgens deze ‘deskundigen’ is het goed hoor om moordenaars te vergeven en ‘presidenten’ te laten worden als straf,dan om ze in de gevangenis te stoppen. Dan heb je de ja-knikkers. Heel deskundig hoor,ze kunnen heel deskundig het ja-knikken tentoonstellen stellen.
  Dan heb je nog de deskundige masale Amnesialijders.Ze hebben hun rol als geesteszieken heel deskundig uitgespeeld.
  Criminelen als een robG met een IQ van 0,0 noemen zich ‘DESKUNDIGEN’ in het ndp kamp.
  Whahahaaaaaaa…..@ray dit kan ik je zeggen jij hebt het verstand van een debiel. hoe kan een wet een bouta wet zijn. is het stemming makerij???? jou IQ is 0,0 debiel

  volgens mij is die amnestie wet alleen gewijzigd en niet door bouta en aanhang geproduceerd maar het is van de jaren tachtig.Ps ook ik keur die verruiming af maar je moet eerlijk zijn in je kritiek en geen LEUGENS bazuinen.


  Maak melding

 26. somaar patriot@ weet je wat jullie problemen zijn dat men niet eerst luisteren naar de mensen die kennis van zaken hebben jullie praten als of jullie zoveel weten waarom niet eerst goedluiteren wat die mensen gaan doen voor dat je mij vraag of ik geld heb komop man ben je zo slim,,


  Maak melding

 27. en als men zich hier op waterkant afvraag wat er met aandelen gaat gebeuren ga je natuurlijk niet weten volgen jullie ook die andre surinamse side dan gaan jullie meer weten niet hier je afvragen volg surinamse radio ook oke heel veel goede nieuws hoor


  Maak melding

 28. Een grote respect en waardering aan de Hr/Mr voormalige Dir van Staatsolie E.J en hij is ook heilig geworden met zijn woorden die hij allemaal geschreven heeft, omdat hij praat in het belang van de burgers en is ook helemaal niet bang om de waarheid te spreken.
  Zulke mensen hebben we in SU dringend nodig.
  Ik ben volkomen eens met hem.
  Dus de Regering kan alle stappen ondernemen om de doelen te bereiken.
  De Oppositie/NL die jaloers is willen saboteren en het volk misleiden met allerlei negatieve zaken, die ze eerder aangehaald hadden dat deze Regering geen 20% maar de hele staatsolie wil verkopen etc etc.


  Maak melding

 29. @Takkie pak een willekeurige buschauffeur in Su, stop hem in een vliegtuig, en vraag hem het toestel te vliegen naar Amsterdam. Zou jij in het vliegtuig stappen?
  Zo is het ook Bouterse. Hij is niet in staat Suriname te sturen naar een betere Suriname.Hij heeft een gruwelijk gebrek aan inzicht en de kennis het te kunnen doen.


  Maak melding

 30. @somaar patriot sorry hoor ik denk dat jij dement begin te worden als ik jou moet geloven dan zijn die complimenten die bouterse van buiten af krijgt niet correct als jij zoveel inzicht heb waarom ben jij dan geen president van suriname geworden dan wat jij moet doe is zitten en kijken hoe het moet oke je mag zoveel haat hebben maar daar kan jij niks aan doen bouterse is president van su en dat blijft zo ,, kijk als nederland den haag niet kan wie ben jij dan? ik ben blij voor jou dat je inzicht heb doe wat mee oke ,,


  Maak melding

 31. Om te voorkomen dat de politiek een te grote invloed krijgt, stelt Jharap voor om aandelen te verkopen.
  Meneer Jharap de politiek heeft al macht en ook al de nodige vriendjes, binnen staatsolie geaccommodeerd, onzin argument.

  – wie wordt toezichthouder?
  – wat is het minimale bedrag voor deelname?. Bij 10.000 Euro is het onmogelijk voor de man van de straat, om aandelen te kopen.
  – Hoe zit het met verkoop aan derden na een bepaalde periode.
  – Mogen mensen die in aanraking zijn geweest met justitie ook aandelen kopen, of is het principe geld stinkt niet.

  Grote gatenkaas dit voorstel.
  Alleen maar boobytraps.


  Maak melding

 32. Ik heb het al eerder gezegd, alleen een referendum biedt uitkomst op dit controversiele dossier. Laat het volk hierover beslissen om eeuwige gezeur te voorkomen.


  Maak melding

 33. Wat zullen die aandelen kosten dan, per stuk bijvoorbeeld, dan wil ik ook een paar kopen, maar ja ik kom er niet voor aanmerking, als pikieng boi,
  ze zien me niet eens staan, of ik moet heel veel poen hebben, geen poentje dus kleingeld weet je wel, grote poen, groot geld.


  Maak melding

 34. @somaar patriot hoe slim ben jij om een buschauffeur en een piloot te gaan vergelijken ,, zulke vergelijking pas bij jou echt je praat over inzicht die jij niet heb om een land te besturen als bouta,, wat jij kan is mensen beledegen ik had je hooger geschat hoor maar alleen schelden kan je doe wat met je demensie,,oke groetjes


  Maak melding

 35. Eens maar nooit weer

  @ Shanice

  Iemand die zijn/haar vermogen, spaargeld, inkomsten, enz vergokt in een Casino is dom. Wie naar een Casino wil gaan, moet weten waar die aan begint.
  Wie in aandelen wil gaan, moet daar eerst scholing van hebben en vermogen, weten wat een aandeel is en al de andere termen en weten hoe het aan toe gaat. Economisch wordt dat al aan geleerd vanaf het voortgezet onderwijs tot universiteit. Ik zou niemand aanraden om met haar of zijn spaargeld aandelen te kopen, dat is in één woord gezegd: “oerdom”. Het spaargeld is namelijk bestemd voor bepaalde doelen.
  Niet zo slim van jouw om al je spaargeld aan te wenden om uitstuitend de aandelen staatsolie te kopen. Je moet het risico spreiden over meerdere/verschillende producten/aandelen op de beurs. Ga op het internet zoeken naar info over aandelen en verdiep je in de materie, alvorens je aandelen staatsolie gaat kopen. Met die kennis kan je er zorg voor dragen om je vermogen te vergroten.

  Goud moet men kopen, Troy ounce goud. Goud verliest nooit haar waarde. Het zou goed zijn als deze regering de Surinamers bewust maakt om hun geld te gebruiken om troy ounce goud te kopen bij de Surinaamse bank. Geen gouden sieraden, dit beperkt te doen. Het gaat om troy ounce goud, dat de suri’s moeten kopen. De SU regering moet al het goud dat de goudzoekers delven opkopen en opslaan in de kluis van de Surinaamse bank. Hierdoor wordt SU een rijk land en kan men overal geld gaan lenen en dit goud als onderpand geven voor talrijke projecten aan binnenlandse en buitenlandse investeerders voor projecten die men wil uitvoeren, huizenbouw, infrastructuur, enz in Suriname en verzekerd zijn dat ze hun investering niet kwijt zijn.

  Een troy ounce is een gewichtsmaat voor edelmetaal, voor goud ongeveer 31 gram, goud XAU. Als deze SU-regering slim is sparen ze al het gedelfde goud van SU op en slaan ze het op in de kluis van de Surinaamse bank. Het gaat dan om zuiver baar goud kopen/ zie hoe duur één baar zuiver goud is en hoe zwaar. Kijk zelf maar hoe duur dat is. Suriname heeft heel veel goudmijnen en zie dus hoeveel baar/baren goud het land kan hebben en rijk is en zie hoe hiermee veel plannen kunnen worden gerealiseerd. Laat staatsolie, rustig haar gang gaan en SU-regering richten jullie veel tijd in de goudsector.

  Surinamers/Suri’s kopen jullie troy once goud en zie hoe jullie een stukje rijker worden. Goud verliest nooit haar waarde. Let op ik heb het niet over sieraden en is een goede investering.


  Maak melding

 36. @Philip
  OCH, ik ga niet veel woorden aan jouw vuil maken gezien je blinde adoratie van je voor je held en je even niveauloze IQ als hem.

  De amnestiewet uit de jaren is een GESLOTEN hoofdstuk.Case closed.
  Je baasje werd dezelfde amnestie ook aangeboden maar hij had het geweigerd.Kans Vergaan heet dat.
  Alleen voor jouw baasje en zijn aanhang is het mogenlijk om aan de onmogenlijke te gaan lullen. Staks wanneer hij nog eens 15 andere slachtoffers in koele bloedde zal neerschieten in de direkte toekomst zal hij aan zijn eigenamnestie wet van 2012 gaan zitten friemelen en aanpassen om ook van deze crime bespaard te blijven. Het heet het bouta amnestie wet omdat het speciaal voor hem aangepast werd ,door hem en zijn partners in crime.Deze amnestie is voor hem zijn LEVENSLIJN . Zijn leven hangt er van af.Het is zijn AMNESTIE. IE VERSTAANG MIE NOW!


  Maak melding

 37. @Takkie
  hoe slim ben jij om het bestuur van het land in handen tegeven van een moordenaar en niet iemand die het werkelijk verdiend om president genoemd te worden.
  Een taxie chauffeur kan niet zomaar een vliegtuig gaan besturen van de een op de andere dag ,dat is onmogenlijk.
  Zo kan een moordenaar die niet beter weet dan alleen maar executeren, nooit een land besturen. Moorden ,is het enige waarin hij goed is.
  Dit bedoelde surinam patriot.
  Zou je niet bang zijn als een onervaren piloot het vliegtuig zou gaan besturen met jou als passagier erin?God alleen weet waarom jij je zo op je gemak voelt met een moordenaar als ‘leider’ van een land. God behoedde ons.


  Maak melding

 38. @passant,

  Bedankt voor de reactie en de tip.
  Maar eigenlijk was mijn vraag niet hoe ik moet beleggen. Mijn issue ging ergens anders over.
  Het is namelijk een feit dat de gemiddelde Surinamer
  ‘verslaafd is aan gokken. Dat geldt voor de mensen aan de onderklasse, de middenklasse en bovenklasse.
  Dus ook die mensen die beweren dat ze pinaren zitten
  lekker hun geld in de casino te vergokken.
  Het beeld dat je schets van deze arme sloebers is weliswaar correct maar wanneer je je geld in de casino
  verbrast is dat niet de schuld van de regering maar
  dan is dat je eigen schuld.
  Ik ben daarom content dat je het me eens bent dat
  mensen die hun geld vergokken in de casino dom zijn en
  puur aan zichzef te wijten hebben dat ze in een armoedige situatie verkeren.

  Overigens is mijn huidige spaargeld voor een groot deel wel te danken aan het beleggen in aandelen en dat voor iemand die totaal geen verstand heeft van aandelen.
  Ik had een aantal jaren geleden aandelen gekocht in een beursgenoteerd bedrijf. In de media werd toen geadviseerd aandelen te kopen en alleen op basis daarvan heb ik toen aandelen gekocht en niet op basis van mijn kennis van aandelen.
  Voor mij was het kassa.
  Gelukkig had ik die aandelen weer tijdig verkocht want het bedrijf lijdt nu verlies. Maar deze leek op het gebied van aandelen was toen al ‘binnen’. Ik heb aardig wat spaarcenten aan overgehouden.

  Kennis hebben op het gebied van aandelen is geen garantie om rijk te worden.
  Er zijn voorbeelden van mensen die zogenaamd kennis hadden van aandelen en nu vanwege het beleggen in aandelen bijna failliet zijn gegaan.
  De wereldwijde financiële crisis is o.a. te wijten aan
  het beleggen in verkeerde aandelen door mensen die zogenaamd expert waren op het gebied van aandelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.