Adjaiso en Pokie niet uit Surinaams parlement

27

PARAMARIBO, 20 jul – Parlementariërs Waldi Adjiaso en Diana Pokie vertrekken niet zonder slag of stoot. Als hun politieke partij Bep en het Centraal Hoofdstembureau vinden dat ze parlementariër af zijn, moet dat maar bewezen worden. Net zo lang blijven beiden deelnemen aan het parlementaire werk. Hun hoop is intussen gevestigd op de rechter.

Die zal moeten uitmaken of de tegenpartij(en) de Terugroepwet juist hebben uitgevoerd. Voor de twee is elke uitspraak nu voorbarig, ook die van verkiezingsautoriteiten. “Niemand weet precies wat er gaat gebeuren, maar ze zullen allemaal voor verrassingen komen te staan. Het kan nog spannend worden voor de mensen die ons liever zien gaan. Intussen weet ik zeker dat niemand Pokie en ik uit het parlement kan zetten”, zegt Adjaiso tegenover de Times of Suriname.

Het parlement zelf lijkt ook geen haast te maken met het weren van Pokie en Adjaiso. Beiden worden normaal uitgenodigd voor formele vergaderingen. Volgens de Terugroepwet worden parlementariërs geacht dat niet meer te zijn vanaf het moment dat ze bericht krijgen van het Centraal Hoofdstembureau. Het bureau heeft sinds zeventien april de twee in kennis gesteld. Pokie ziet zich als proefkonijn, daar het de eerste keer is dat de wet in praktijk wordt gebracht.

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. Het was te verwachten dat Adjaiso en Pokie zouden tegenstribbelen. Ik weet niet alles, maar constateer dat de staat Suriname nu een heleboel rechtszaken tegemoet zal zien. Reshuffeling gaat niet gepaard zonder slag of stoot en daarom vind ik dit jammer.


  Maak melding

 2. Ik ben volkomen eens met deze 2(twee) parlemantariers.
  Ze hadden een grote risico genomen om over te lopen naar de coalitie om hun te ondersteunen. Een risico dat ze zelfs hun brood konden verliezen.
  Daarvoor moeten ze beloond en beschermd worden door de coalitie Regering, zodat ze die zaak winnen.
  Het is ten strengste verboden om de overlopers die goede stappen ondernomen hebben hun te saboteren.
  De weg van overlopers moeten vrij en ongestraft zijn in de toekomst.


  Maak melding

 3. Leden van het Parlement stemmen zonder last of ruggespraak. Dwz dat een parlementslid niet afhankelijk is van zijn politieke partij. In NL kan zo’n lid gewoon blijven zitten. Maar is dat wel verstandig? Ze kunnen dan verder als een eigen fraktie of ze moeten overlopen naar een andere partij. Maar dat wordt dan ingewikkeld. Het is beter dat ze hun werk neerleggen en in overleg treden met hun achterban.


  Maak melding

 4. Echte kronto-e-deh hebben deze mensen. Tranga yesie. Koppig………………
  Sjeng no deh, sjeng no deh………….
  Voor de duidelijkheid: in boesie tra regel e gelde, in fotto tra regel eh gelden, dat na wetboek.
  An no wang kroetoe e oerie ba.


  Maak melding

 5. je kunt lullen wat je wil,,maar als ik adjaiso potie was,zou ik nooit weggaan van het parlement..

  ik zou eerder een advocaat in de arm nemen en dit uitvechten..

  je bent immers door het volk gekozen voor vier jaar en moet opkomen voor het volk..

  niet door een parij en ook niet door de vorie..


  Maak melding

 6. De wet is toegepast!
  Hoezo is de wet nu een onding??
  Brunswijk en Allende en Somo hebben deze wet in elkaar gefietst. En nu het sommigen niet goed uitkomt is het een onding en/of heeft het mankementen.
  Opzouten, moeten ze.


  Maak melding

 7. @ Barnie
  Thank you, Barnie. Zij hebben de wet door het parlement geloosd, maar nu zij zelf slachtoffer van hun produkt geworden zijn, is de wet plotseling een onding. Verder heb ik een vraag. Waarom woden alle interviews met meneer Adjako in het Surinaams gevoerd? Just a question regarding a Surinames member of Parliament.


  Maak melding

 8. dan is er een swietie in het parlement.niemand wil weg ook pokie en adjaiso niet.
  Nu zijn ze gewoon bezig gangster te spelen in het parlement,va suma tranga kan kong poeroe mi.Hhahahaa blijft een toneelschool.
  Surinaams parlement stelt niets meer voor,totaal geen respect en beschaving meer.alle soorten law law sma nemen plaats daar.


  Maak melding

 9. ik zou wel in het goed nederlands een gesprek willen voeren met mister brunsie en mister somo,kan ik ze even voor schut zetten hahahahahhhhahaha


  Maak melding

 10. A.u.b. geen hahahaha…. . Echt niet belachelijk maken. Vrees je lijf en have. Er hebben toch 93.000 mensen op MC/NDP gestemd. Plus BVD nu.

  Watch out man !. No krasie you go na NDP PL ABOP BVD.

  De enige die de slag telkens wint is DOE.
  Toneelacteur. Kon niet tegen Amnestiewet stemmen.


  Maak melding

 11. Goed zo Pokie en Adjaiso wij hebben jullie daar gezet geen nieuwe mensen van abop is gekozen door ons het volk. Wat een corrupte wet in suriname alleen.


  Maak melding

 12. Doe is maar een NDP light.Breeveld gaat de verzamelde handtekeningen gebruiken als drukmiddel tegen bout.Zoals bout het deed met somo.Bout bracht een sterk verdunde dossier naar de PG in verband met de zg.gesjoemel met domein gronden.Zelf hield hij de bezwarende bewijzen voor zich.Zodra somo uit het gelid wil,wordt er met de grond beschikkingen gezwaaid.

  Cobie.


  Maak melding

 13. De rechter mag de terugroepwet toetsen, maar dat geldt niet voor de onlangs aangenomen gewijzigde amnestiewet. Het is diep triest te moeten constateren, dat Suriname is verworden tot een bananenrepubliek: het evenbeeld van Zimbabwe. De bedenker van de term ‘Suribabwe’ moet wel een visionair zijn.


  Maak melding

 14. @Eduard Lupson, je hebt gelijk en vroeg mij ook af of het met geld te maken heeft dat er zo’n heisa van gemaakt wordt.

  =Snap het niet, omdat men toch de regels hiervan kent of niet??
  =Ik heb naar een interview geluisterd van Pokie en inderdaad in het Surinaams. Geloof mij maar op een gegeven moment stapte ze naar het Nederlands, omdat ze plotseling niet wist hoe je het woord in het Surinaams moest zeggen.

  =Ik hoop dat de binnenlandbewoners gaan beseffen dat ze niets hebben aan 3 partijen waar er helemaal geen eenheid is.


  Maak melding

 15. Terugroepwet is ONDING, met hoofdletters wel te verstaan. De voorzitter van het parlement Jennifer Simons heeft volkomen gelijk. Zo ook de parlementariërs Waldi Adjiaso en Diana Pokie om niet op te stappen. Partij-discipline is iets van de politieke partij(en), maar mag de democratie niet in de weg staan. Waldi Adjiaso en Diana Pokie zijn door het volk daar in de Nationale Assemble neergezet. Als ze zouden willen zouden zij door kunnen moeten gaan als “eigen” fractie in het parlement. Niet de partij zet de mensen neer, maar het volk. Als je politieke partijen zo machtig maakt, dan zouden zelfs mensen die in feite niet gekozen zijn achter de schermen kunnen gaan bepalen wat er in het land moet gebeuren. Dan hoeft men in feite niet naar de stembus. Dat de politieke partijen hun zaken goed op orde moeten hebben is een uitdaging op zich. Nadat personen reeds gekozen zijn tot parlementariërs, mag zelfs een “Hoofdstembureau” de zaken niet meer beïnvloeden. Het wezenlijke doel van een “Hoofdstembureau” moet zijn dat verkiezingen, ordelijk en dus goed verlopen. Na de verkiezing moet zo’n “Hoofdstembureau” zich volledig terugtrekken en in feite opheffen als het ware tot de volgende verkiezing. Anders komt men aan de democratie en kan partijdigheid en belangen- verstrengeling worden gecreëerd. Partijdiscipline moet een kopzorg zijn van de politieke partijen zelf, maar mag de DEMOCRATIE nooit en te nimmer de das om doen. Het falen van politieke partijen mag niet in de schoenen worden geschoven van wie dan ook. Indien men geen eenstemmigheid kan creëren binnen de partij, mag dat “probleem” niet worden afgewenteld op derden. De “terugroepwet” welke een dergelijke interpretatie mogelijk maakt, is met alle zekerheid vast te stellen een 100% ONDING.


  Maak melding

 16. @Gandhi

  “In NL kan zo’n lid gewoon blijven zitten.”

  Dat is zo, maar in Nederland bestaat er geen wetgeving om in een dergelijke situatie leidend te zijn. De terugroepwet is indertijd door de volksvertegenwoordiging aangenomen, omdat de surinaamse politici bang voor hun eigen onethisch handelen waren. In Nederland vraagt men aan het opgestapte kamerlid de zetel ter beschikking van de eigen partij te stellen. John Leerdam gaf zijn zetel terug aan de PvdA, nadat hij zichzelf voor schut had gezet. Hero Brinkman gaf zijn zetel niet aan de PVV terug, omdat hij vindt, dat Geert Wilders de partij als een dictator bestiert. Hij gebruikt zijn zetel om het gedachtengoed van Geert Wilders – inhoudelijk verschilt hij nauwelijks van mening met de leider van de PVV – in een democratische context in te bedden. In Suriname geven de twee parlementsleden hun zetel niet terug, omdat zij uit de goedgevulde ruif wensen te blijven graaien.


  Maak melding

 17. @Jacobus

  “Doe is maar een NDP light.”

  Dominee Carl Breeveld heeft schijnbaar net als bishop Steve Meye van de schepper van hemel en aarde vernomen, dat Bouta onschuldig is. Voor dit soort smeerlappen gaat de Surinamer naar de kerk. 😉


  Maak melding

 18. De wet is toegepast en men weigert het parlement te verlaten, want men wil de ‘honingpot’niet achterlaten. Bananenrepubliek ten top!Dieper kan het niveau niet dalen. En hoezo moeten overlopers beschermd worden? Denk je dat ze zich anders gaan opstellen als hun ‘nieuwe partij’ iets beslist wat hen niet zint? Eens een verrader altijd een verrader.


  Maak melding

 19. De terug roep wet was door de adviseur van NF en dat is niemand anders dan de Slimme Kolonisator/NL gemaakt omdat ze twee keren opgemerkt hadden dat de NF bij deze de VHP en daarna de PL parlementarier overgelopen waren naar de NDP en om dat voor te komen.
  Maar de Surinamers/NF zijn slimmer dan NL en ze hadden in 2010 hun twee partijen van de combinatie nml de PL en AC uit hun combinatie weggehaald om met de NDP/MC samen te werken.
  Reden: Verkiezing verliezen, maar SU geen kolonie maken van NL.
  Dit was het geweldigste daad van MR R.Venetiaan en MR R.Sardjoe.
  Wat de Surinamers moeten doen is, de NF uit elkaar laten vallen en de NF verlossen van NL, zodat NL via de NF niet meer kan bemoeien over SU interne zaken.


  Maak melding

 20. nu de huidige regering de absolute macht heeft ruim 36 zetels en de gehele regerings apparaat,, het hele staats bestuur,, kan deze nu gewoon alle WETTEN en regels veranderen aanpaasen naar eigen dunk..

  dus ook een wet slaan die overlopers overbodig maakt..

  en als het nu niet gebeurt,zal het straks na 2015 vervelend worden..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.